- Path of Exile 2
- Delta Force - Nyáron jönnek a mobilos kiadások
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- EAFC 25
- World of Tanks - MMO
- Witcher topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Path of Exile (ARPG)
- PlayStation 5
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
-
GAMEPOD.hu
A kereshetőség érdekében a filmkritikát, ajánlót tartalmazó
hozzászólások #értékelés címkével vannak ellátva.
Bővebben erről és példa a keresésre.
A spoiler formázás használata kötelező spoileres tartalmaknál!
Új hozzászólás Aktív témák
-
sixpak
nagyúr
válasz Peterhappy #130498 üzenetére
https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/
-
Peterhappy
őstag
-
mephi666
nagyúr
válasz Pearce #130494 üzenetére
ha jól látom flakonos sajtot tol a szájába olyat nyomott a lethal weapon sorozatban is riggs... 1-2 éve amikor ismerős ny-ban volt, hozatni akartam vele olyat, de nem talált sehol (meg mivel hajtógázas a flakon, lehet fel sem engedték volna a repülőre?)
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
Pearce
aktív tag
-
brownus
veterán
válasz Tibiajax #130487 üzenetére
https://mozipremierek.hu/filmek/2020/
azé van pár amit megnéznék.... jojo rabbit, harley quinn, hope gap, bloodshot, dark waters az első két hónapban.. mondjuk a dc filmet, meg a bloodshot-ot inkább nagyobb vásznon -
-
sixpak
nagyúr
Parasite
Tegnap este kerítettem rá sort, fantasztikus élmény volt, szerintem hétvégén újranézem ismerősökkel.
Elég nehéz beskatulyázni a filmet, én többször felnyerítettem, voltak nagyon komikus jelenetek, de az ellenkezőjére is volt példa bőven. A vége meg....
A látvány elképesztő, az esti, esős jelenetek különösen, de a beltérben jatszódó jelenetek is kiválóan vannak fényképezve.
Szereplők közül nem tudnék kiemelni senkit, mivel mindenki baromi jó volt....ilyet is ritkán látni.
Nagyon erősen ajánlott részemről...sok pont, 9 biztos....vagy 10?15.-e után rámegyek a rendező többi munkájára is.
#értékelés
-
emiki6
veterán
válasz emiki6 #130467 üzenetére
Még az jut eszembe, hogy oké, hogy mert más lenni, de mégsem volt elég tökös film. Látva a kimaradt jeleneteket elég rendesen megfutamodott saján maga elől.
Soul Gem: Szerintem amikor kijött még nem értették, nem értékelték. (Én meg még nem láttam akkor ). Mára már felertékelődött talán. Mint a retroshock covenant kritikában (szabadon fogalmazva): "annyira nem tetszett a prométeusz, de legalább folytatták volna amit elkezdtek".
Erahurka: én a BvS-t élveztem moziban, de az nem jelent semmit.
[ Szerkesztve ]
"De hát ez a demokrácia, ugye, hogy sok különböző érdekcsoport, hosszas egyeztetés után megállapodik abban, hogy érdemi változás azért mégsem lesz."
-
atike
nagyúr
válasz RetepNyaraB #130456 üzenetére
.....látva a reakciókat gyanús, hogy nincs egyedül....
-
atike
nagyúr
Más okok miatt, de számomra is felér az Alienhez és az Alienshez is.
És pont azért, mert mert más lenni... De ezt már jópáran leírták...
-
törölt tag
Nincs egyedül. Ha nem is kedvenc, de nekem bejött nagyon.
Végre nem egy sikítva menekülős filmet kaptunk, hanem volt benne egy kis háttérsztori, kicsit bemutatták a "világot", vagy legalábbis azt, amit az Alien név mögött van.
[ Szerkesztve ]
-
emiki6
veterán
de nagyjából semmi köze az eredeti alien fíílinghez
Hát pont ezért a kedvencem, sőt az egyetlen ami számomra értékelhető. Az alien egy horror, melynek szükséges része a misztikum. A prométeusz ezzel szembe ment: nem igazán horror, nem is misztikus már, ellenben szerintem sokkal érdekesebb. Viszláttal értek egyet.
Bad Pritt: A Covenant fan service akart lenni, de végül lett egy film, ami a franchise összes baklövését magába sűrítette. Egy prométeusz, amiből kiszedtek minden jót (az engineer vonalat) és koncentráltak minden rosszat (a balfaszkodást és a kliséket). Ennyi.
"De hát ez a demokrácia, ugye, hogy sok különböző érdekcsoport, hosszas egyeztetés után megállapodik abban, hogy érdemi változás azért mégsem lesz."
-
Viszlát
addikt
válasz mephi666 #130462 üzenetére
a filmeket viszont rengetegszer láttam és van potenciál bőven az univerzumban...
Szerintem épp ez (is) a probléma, hogy minden nyomorult sci-fiből univerzumot kell kreálni. Milyen potenciál? Még hányszor lehet eljátszani azt, hogy néhány
tudósakárki rátalál a tojásokra és körbenyalogatják kíváncsiságukban, hogy aztán mindenkit megegyen a szörny, miközben az android dörzsöli a tenyerét a háttérben?Én nem vagyok rajongó, de a Prometheust pont azért tudtam élvezni, mert végre nem csak az emberi idiótaságról szólt meg a menekülésről, hanem vittek bele valami újat, amit aztán persze félig-meddig kukázni kellett, mert a vérfanok kibuktak, hogy de nem imigyen volt ám
az őskori történelmi tekercsekbenaz eredeti ponyvában.[ Szerkesztve ]
"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."
-
Bad Pritt
félisten
válasz mephi666 #130462 üzenetére
Igen amúgy, a legnevetségesebb az az egészben, hogy Scott azért nyúlt hozzá újra a világhoz, hogy bemutassa, mifélék azok az óriás ormányos lények, amik mindenkit érdekeltek az első filmből. Na ehhez képest sikerült az ormányos lényeket a Prometheus vége és a Covenant egyik előzetes promo videója alatt lenullázni és újra alienekkel foglalkozni.
Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.
-
Bad Pritt
félisten
válasz RetepNyaraB #130459 üzenetére
Vizuálisan nagyon jól idézi meg az eredeti filmet és a legjobb, hogy nem csak azt, de például az Aliens-t is. Az egész film fényképezése hasonló, hajón belül közeliek, erősítik a klausztrofób érzést, nyílt tereken szinte teljes panoráma, azt a tudatot keltve, hogy mi csak kicsik vagyunk ebben a világban. A különbség, hogy a Prometheusban több az utóbbi, viszont külön az Alienre jellemző jeleneteket egy az egyben reprodukáltak, ezt az első pillanattól fogva szerettem benne. A folyamatos félelem igaz, hiányzik belőle, de azon kívül szerintem egyértelműen látszik rajta, hogy Alien film.
-
mephi666
nagyúr
válasz Bad Pritt #130460 üzenetére
na igen, kb berágott a prometheus után, amikor az volt a kritika, hogy "milyen alien film az, amiben nincs alien?" ...megcsinálta a covenant-ot, hogy "nesze b@sszátok meg, egy rahedli alien, most meg kussoljatok" imdb-n van még a neve mellett egy "untitled alien prequel" felirat... nem tudom abból mi lesz... én inkább átadnám a fiataloknak, hátha normálisan tudnának az alapanyaghoz nyúlni... nem titkolt álmom az, hogy neill blomkamp-nak meg odaadják az avp-t, hogy kezdjen valamit értelmesen a témával... szörnyű kimondani, de az avp1 is 100 kört ver a covenant-ra, holott abban is töménytelen logikátlanság van... a 2. részről pedig ne is beszéljünk: az kb a covenant szint...
ott van nálam is a polcon egy tucat alien, avp és predator könyv, mert ismerős selejtezett és fillérekért megszabadult tőle időm még nem volt elolvasni őket, de ami késik nem múlik... a filmeket viszont rengetegszer láttam és van potenciál bőven az univerzumban... covenant kapcsán pont az volt nekem a legfájóbb, hogy keresztülhúzták a "droid tenyésztésével" a misztikumot, ami övezte a lényeket... pont ez volt mindig az egész szépsége, hogy senki nem tudta, honnan érkeztek
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
Bad Pritt
félisten
válasz mephi666 #130458 üzenetére
Én a Prometheust szeretem végülis. Úgy en bloc a teljes Alien világ az egyik kedvencem a világon, egy időben habzsoltam a könyveket, képregényeket, youtube videókat, mindent, a filmeket is rongyosra néztem, a játékokat is többé-kevésbé kedvelem (az Isolationt kifejezetten imádom), de a Covenant... huh.
Meggyőződésem, hogy azért nem lett akkora botrány belőle, mint a Last Jedi-ból, mert az Alien manapság nem olyan népszerű, mint a Star Wars mindig, úgyhogy nem érdekelte annyira az embereket a cím nyílt megerőszakolása, mindez Ridley Scott-tól, aki ugyan nem nevezhető teljes mértékben az Alien atyjának, mert az első és az utolsó két filmen kívül nem sok köze volt a franchise-hoz. De az biztos, hogy az átlag Alien fan kb azt élte meg a Covenant során, amit a Star Wars fanok a Last Jedi-nál, hogy ha egy óvódásnak engednék, hogy ilyen filmeket nézzen és aztán folytatást kérnének tőle, akkor még ő is jobbat, az eredetihez hűebb matériát tett volna le az asztalra.
Ép ésszel felfoghatatlan, mit gondolt Scott a film 90%-ában, honnan indult, hova akarta kivezetni a történéseket, egyáltalán a legelső kérdést, amit egy író feltesz magának... mit is akart elmesélni? Nem a Prometheus folytatása, mert a Prometheus utolsó mondatához, ami megágyazott volna a következő filmnek, semmi köze, nem oda lyukadtak ki a Covenantban. Az Alien előzménye? Még hihető is lenne, de sok mindent figyelmen kívül hagy a lefektetett lore-ból, érthetetlenül bővít, plusz a Star Wars effekt is befigyel itt is több szinten: korábbi a sztori, de sokkal modernebb minden, nem csak a hajók, robotok, de pl maga az idegen is. Elvileg ez egy tökéletlen változat a későbbihez képest, mégis sok szempontból sokkal fejlettebb, ami érthetetlen.
Viszont a Covenanthoz kapcsolódó könyvek szerintem jók, legalábbis a filmnél nagyságrendekkel jobbak (nyilván, mivel Alan Dean Foster írta mindkettőt, tőle nem idegen ez a világ).Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Bad Pritt #130457 üzenetére
Tényleg nem kötekedni szeretnék, de miért gondolod? Az első filmben gyakorlatilag semmi se történik, az is nagyon sokáig és lassan. Közben mégis folyik a hideg a hátadon, mert van benne valami mágikus-realizmus. Szaga van, műfajteremtő, stb-stb.
Ezt aztán egyik rész sem közelítette meg többé; a Prometheus legalább más irányból próbálkozott és hála neki ezért, de azért pofára esett, a nép nagyobb fele szerint (szerintem is, csak közben kurvajól néz ki)."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
mephi666
nagyúr
válasz Bad Pritt #130457 üzenetére
az irány nem lett volna rossz, ha a covenant helyett máshogy viszik tovább...
elsőre a prometheus nagyon nem jött be, mert a rommá nézett trailerek után csalódás volt... viszont aztán megnéztem újra, aztán megint és fene tudja még hányszor... a covenant viszont 1-szer is sok volt gyerek miatt pár éve már nem tudom megtartani a megszokott "éves alien napot", viszont az utolsó pár alkalomra felbővült már a prometheus-al a sorozat... a covenant-ot viszont ki kellene törölni és újra elkészíteni normálisan
-
Bad Pritt
félisten
A feelinghez amúgy pont hogy van, nagyon átadta az eredeti Alien hangulatát szerintem. Csak a sztori olyan amilyen és a lore-t bővítette hülyén.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz emiki6 #130452 üzenetére
Ezzel a véleményeddel meglehetősen egyedül állsz, aztat tudod-e
(Egyébként én is szerettem, de nagyjából semmi köze az eredeti alien fíílinghez, azt is lássuk be). Imax3D-ben valami elképesztően nézett ki, arra emlékszem főleg."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
BITBOYS
addikt
Donnie Yen, Enter The Fat Dragon Official Trailer [link]
-
-
fant0mi
őstag
válasz bagyulajuve #130450 üzenetére
Meg regen kellett produkalnia egy evben par musort a kiralyi egyesen. A kereskedelmi tvben meg tan havona ki kellett tolteni a musoridot, hamarmunka.
-
emiki6
veterán
Ájj, a Prométeusz még mindig adja, kedvencem az Alien franchise-ből. Kár, hogy nem folytatták.
-
fant0mi
őstag
válasz atike #130278 üzenetére
I am Mother
Reg lattam sci-fit, jol is esett. Egeszen jol sikerult film, 2 eloszereplovel is lehet jo mozit csinalni. 7/10.Most azon agyalok, hogy Anya tudat vegulis teljesen elerte a celjat. Felebresztette a lanyban a gondoskodo (avagy anyai) osztonoket. A kiscsaj azt hitte kinyirta Anyat, es most onalloan gondoskodhat a kisbabarol, holott kozolte vele Anya, hogy Anyarobot csak egy test, Anyatudat viszont minden robotban ott van. Es szepen figyel, es intezkedik tovabb... A kiscsaj meg ellehet a tudatban, hogy nem kontrollalja senki. Aha... [ Szerkesztve ]
-
Tibiajax
nagyúr
-
sixpak
nagyúr
válasz Peterhappy #130443 üzenetére
Szia...Nagykanizsa, világvége.
De köszönöm a segítő szándékodat és a kedvességed.(#130444) bagyulajuve: hát messze vagyunk mindentől sajnos.
-
Viszlát
addikt
válasz bagyulajuve #130444 üzenetére
Csak elvileg, mert egyelőre kizárólag az amerikai Amazonon elérhető, mind lemez mind Prime Video esetén.
"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."
-
Peterhappy
őstag
válasz sixpak #130442 üzenetére
Győrött és Szolnokon játsszák.
Ha az a megoldás még belefér*.Nem is értem miért nem hozták be állítólag nagyszerű film.
* Bocs, fogalmam sincs, hol laksz, hátha valamelyik épp tök közel van hozzád.
[ Szerkesztve ]
-
sixpak
nagyúr
Aloha.
Monos-t hol lehet megnézni/megvenni, minden megoldás érdekel....Netflix-en nincs, az tuti, most kerestem rá.
[ Módosította: Viszlát ]
-
Tibiajax
nagyúr
válasz fant0mi #130439 üzenetére
mert vonatos
abszolút. de...nagyon jó, tényleg. jó a hangulata.
egy filmnél meg..talán az a/vagy egyik legfontosabb tényező.jó, a hangulat alatt nyilván nem amikor marcangolnak-ot értem, hanem pl amikor beérkeznek a teljesen kihalt, néma pályaudvarra és akkor nna, ki mer először leszállni a vagonból?..
oriic csesszék meg.. ennél nem lesz úgysem jobb. max még véresebb
-
Tibiajax
nagyúr
Train to Busan
hd,dts ov
zombifilm. most jól lelőttem a poént, de valószínűleg rajtam kívül nem nagyon akad olyan, aki úgy áll vagy állt volna neki a filmnek, hogy ne tudná ezt. én nem tudtam, és csak az első földön rángatózó emberkénél lett gyanús valami.. meg is kaptam jól a magamét nézőtársamtól, már megint milyen beteg filmet raktál be nekem??
hát, elnézést.. ő otthagyott, én végignéztem és nem bántam meg. remek akció, futás a megveszett őrültek elől. semmi felesleges mellépofázás meg elmerengés, csak tömény izgalom. : ) szeretem, mindig is szerettem a menekülős filmeket, és ez egy nagyon jó darab
8/10#értékelés
-
Viszlát
addikt
válasz Mik76 #130434 üzenetére
Ne bántsátok na, szerintem csak az a híresen jó szíve mondatta ki vele, mert ugye az egy dolog, hogy a régi motorosok ezt már évek óta tudják, de a topikújoncokat azért jobb előre felkészíteni.
-
mephi666
nagyúr
jó film volt ez, passzolt a vágás, a zenék, jók voltak a karakterek, nem ült le a film, pörgött végig... könnyed szórakozás michael bay-től... jó lenne, ha ilyenekkel folytatná a jövőben is... nem volt itt semmi dupla-tripla csavar a végén, de nem is kellett... kategóriájában nézve 10/7 nálam (tízperhét)
#értékelés
-
madgie
titán
válasz bagyulajuve #130430 üzenetére
Én mindkettőt szerettem, a Marriage Story-t meg harmadszorra se tudom végigszenvedni. Hát ez van, igénytelen állat vagyok
-
Ispy
veterán
válasz brownus #130427 üzenetére
Na, pedig a birdboxot is lehúzták itt a fórumon rendesen, csak nem az új eexaa-hoz van szerencsénk?
Én a sok negatív miatt nem álltam neki, de akkor SB miatt lehet mégis meglesem.
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
brownus
veterán
válasz Viszlát #130426 üzenetére
+ sixpak szorrivagyok,
ne csak off legyen, megnéztem a héten a the quiet place és a bird box filmeket, és mindkét film meglepett, kellemes csalódás lett. mert nem néztem ki egyikből se, hogy végig lesz valami történés, de voltak visszatekintések is. ahol kussolni kellett, tetszettek a lények, cuki arcuk volt. jó pár ötletet más filmből vettek át, de sztem nem volt ciki a nyúlás. de, hogy minek a második rész, aztat nem tudom... (ja, és várandós a nő baszki!? gumi??? anál?? kirántod időben??? béna.... (itt úgy hallanak a lények ahogy a SW filmekben céloznak a stormtrooperek..) 6/10
bird box nekem jobban bejött, sokkal testközelibb volt mint a másik. pláne, hogy itt nem csak a saját kölykéről kellett gondoskodnia. amikor
, szívszorító jelenet volt, nagyon átéreztem) 7/10választania kell, hogy melyik gyermek lessen ki a takaró alól [ Szerkesztve ]
-
sixpak
nagyúr
válasz brownus #130420 üzenetére
Az egész.
Nem szeretem a véres/gore jeleneteket, nálam az általad említett verzió a 4 pontot sem érné el, folyton az járna a fejemben, hogy kettéhasadt koponyákkal akarják eladni a szart.Viszlát: az a jelenet!!!
Döbbenet, teljesen hiteltelen, nem lehet komolyan venni a filmet onnantól.https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/
-
Viszlát
addikt
válasz sixpak #130418 üzenetére
Én nem ismerem az illető korábbi munkásságát, nem is nagyon nézek horrort, de több helyen is azt olvastam, hogy ez inkább dráma mint horror, illetve több ismerős is lelkendezett érte, úgyhogy belevágtam. Hát ööö izé. Amikor ahhoz, hogy egy film működjön, az kell, hogy a főszereplők ha nem is ostobák, de az átlagnál azért jóval hülyébbek legyenek, akkor az egy vígjátéknál működhet, de egy horrornál/drámánál ultragáz. Tőlem 2 pontot kapott, de csak azért mert volt néhány szépen fényképezett rész benne.
A "kedvenc" jelenetem a filmből egyébként az, amikor
fejest ugranak a nyuggerek, nyilván totál kiakadnak amerikai turistáink, mire a haverjuk, a svéd srác benyög valami olyasmit, hogy lehet jobban fel kellett volna készítselek benneteket erre a látogatásra, vagy valami ilyesmi. #értékelés midsommar
-
sixpak
nagyúr
válasz sixpak #130418 üzenetére
Marriage Story
Ez viszont üdítő élmény volt, végig lekötött, izgultam a szereplőkért.
Kiváló volt mindkét főszereplő, Laura Dern nemkülönben.
A kiskölyök viszont mindig kizökkentett a sztoriból, szerintem nem jó választás volt, abszolút nem így képzelem egy 8 éves gyerek viselkedését, az események fényében...de ettől eltekintve kiváló darab, nálam 8 pontot ér.Joker
Sokat nem tudok írni róla, mindent leírtatok előttem, JP egészen elképesztő, zseni a fickó.
A hangulat lenyűgöző, 8 pont ez is megvan.#értékelés
-
sixpak
nagyúr
Midsommar
Nagy reményekkel álltam neki, a Hereditary nekem kifejezetten tetszett, sok helyen olvastam, hogy ezzel a filmmel még magasabbra tette a lécet Ari Aster...nos, ezzel szemben a film egy unalmas, bugyuta, vontatott valami lett.
Nekem a helyszín sem jött be, sem ez, sem a fényképezés nem tudta megmenteni a filmet.
Művészkedős akar lenni, de közben röhejes az egész, feszültség zero, pár perc után sejtettem, hogy mi lesz a vége, pláne ismerve a rendező előző filmjét.
Ostoba karakterek, kiszámítható történet/végkifejlet, unalmas helyszín, idegbeteg szektások,szottyadt 70 éves női genitáliák... Jár a 4 pont.
#értékelés
Szerk.: véletlen rányomtam a küldésre, folyt köv..
-
atike
nagyúr
The Beatles -The Lord of the Rings (deepfake) trailer [link]
Nagyon kész...
-
BITBOYS
addikt
Upgrade
5 millából kihozni ezt a mozit... egyszerűen zseniàlis. Folytatásért kiált! -
pinnacle
nagyúr
válasz pinnacle #110894 üzenetére
Punkról itt alapos összeállítás van. Tudtok olyan oldalakról ahol szintén ilyen összeállítás van, különböző korok zenéjéről?
Illetve nincsen Prohardveres film lista? Sok olyan film van, amiről csak hallottam, pl. A szibériai borbély, Taras Bulba. Na ezek sincsenek semmilyen listán rajta, nem is tudnék róluk. Mafabon még vélemény sincs róluk. Ezért lenne jó, valami olyan lista, ahol jó filmek vannak, de nem annyira ismertek.[ Szerkesztve ]
-
gyuromoj
veterán
[ Szerkesztve ]
PSN: gyuromoj | R.I.P. Supernatural 2005.09.13.-2020.11.19.
-
törölt tag
válasz diablo1984 #130405 üzenetére
Ez azért meglepő volt, és a rusnya dög milyen elegánsan visszahozta a Tesseractot. Nekem itt van egy kis hiányzó infó ám, mert a film 1995-ben játszódik, és van bő 20 év difi. Nem emlékszem Avengersben volt-e szó a Tesseractról? Mi lett vele? -
törölt tag
Oh my, Fury szemét tényleg egy
*eyerollingmacska vájta ki? -
vond
MODERÁTOR
válasz Peterhappy #130401 üzenetére
Jajjj, de jó.
Örülök, hogy Nektek is tetszett, és hogy bevált a kedvcsinálóm.(#130402) Viszlát: Még nem késő. Privátban dumáltunk róla, de kb. csak az elérhetőségéről.
Infó a többieknek: Youtube-on is fent van a film SD-ben.
[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
Viszlát
addikt
válasz Peterhappy #130401 üzenetére
Hm, meg mertem volna esküdni, hogy én is írtam erről a filmről, de nyoma sincs. Pedig vond ajánlására én is megnéztem. Furcsa...
Szerk: lehet, hogy fertőző a memóriás bajod?
[ Szerkesztve ]
-
Peterhappy
őstag
Nem vártunk Még este meg is néztük az On the Edge-t. (ENG DUB, HUN SUB)
Megmondom őszintén, nálam talán nem ütött akkorát a film, mint nálad, de ez kb. annyit jelent, hogy nálam a 10/10-t nem érte el. Ami viszont nem jelenti azt, hogy nem egy kiemelkedő mű, főleg annak tükrében, amit anno Te írtál és engedelmeddel spoiler alatt idéznélek is:
"Elszomorító érdekesség, hogy Carney azért írta a forgatókönyvet és készítette el a filmet, valamint a színészek is azért vállalták el a szerepeket, hogy felhívják a figyelmet arra a tényre, hogy Írországban akkoriban messze a nemzetközi átlag alatt volt a fiatalok mentális egészségi állapota, és nem igazán tudta már akkor sem megfejteni a társadalom ennek az okait. Nagyon sokan kíséreltek meg öngyilkosságot 20 éves koruk előtt, rengeteg volt a lelkileg elveszett fiatal. És hát kicsit utánaolvasva, ez sajnos még napjainkban is így van. " Szerencsére alapvetően csak annyit tudtam a filmről, amennyit tőled olvastam (Feleségem pedig még ennyit sem), így kb. fogalmunk sem volt, mi vár ránk. Már a nyitójelenet is nagyon eltalált volt, meg nem mondtam volna, hogy ez a rendező első grandiózusabb munkája. A történet szépen kidolgozott, és jól átgondolt, ugyanakkor távoltartja magát jóformán mindenféle filmes klisétől. A színészek valóban parádésak, és rendkívül jól hozzák a szerepüket - hogy mennyire, arról lejjebb írok. Ma utánanézve tudtam meg, hogy a
megformáló Stephen Rea-t néhány évvel azelőtt Oscar-ra (legjobb férfi főszereplő*), majd pár évvel később Golden Globe-ra jelölték.pszichiátert
Mind a benti, mind a kinti jelenetek zseniálisak és gyakran szívmelengetőek. Apránként kerekedik a történet, teljesednek ki a karakterek, amivel engem könnyen meg lehet venni kilóra.
A három kulcsszereplő között elképesztő mód működött a kémia(értsd: a szerelmi háromszög tagjai) , minden együtt töltött másodpercük aranyat ért.(más értelemben ugyan, de Toby és Jonathan között is kvázi vibrált a levegő)
Mind a tetőpont, mind a végkifejlet magától értetődő, kiszámítható volt, de mindkét jelenetnek így és ebben a formában kellett megvalósulnia, hogy a film elérhesse célját, ezért azt nem lehet kárhoztatni.Ismerve Carney filmográfiáját (létezik ilyen magyar szó? ) , nem különösebben lepett meg, hogy a zenék is nagyon eltaláltak voltak.
Ha nagyon akarna az ember, találhatna hibákat a filmben, de ez tipikusan az a mozi (különösképp Vond, spoiler alá rejtett sorainak ismeretében), ami után az embernek nem e körül járnak a gondolatai, nem szabad, hogy azok e körül járjanak. Szeretem, ha egy film komolyabb mondanivalóval bír, és sajnos itt aztán bőven volt mit "szeretni".Az egyetlen, ami miatt a filmet nem tudtam maximálisan élvezni, az volt, hogy nehezen tudtam megérteni, hogy lehetnek
, nem tűnt feltétlenül hitelesnek az alakításuk. Feleségem azonban épp a vége felé tette szóvá, hogy a rendező biztos, hogy nagyon alaposan utánajárt mindennek és nagyon részletesen és alaposan dolgozta ki a forgatókönyvet, merthogy rendkívül hitelesen formálják meg a főszereplők aa betegek ennyire maguknál, hogy mozoghatnak ennyire szabadon, miért nincsenek jobban leszedálva (és mivel egy húsz éve, más országban játszódó filmről beszélhetünk, bőven előfordulhat, hogy ott mások a gyakorlatok, akár még napjainkban is). Márpedig Őbetegeket így kész vagyok hinni nekiharmadéves pszichopedagógia hallgató, és épp az előző félévben töltött rengeteg időt pszichiátrián, szakmai gyakorlaton), Ez egy rendkívüli alkotás, nüanszok választják el a tökéletes filmtől, az én skálámon ez 9/10-t ér.
A kiváló kedvcsinálót pedig külön köszönöm*Rea-t 1993-ban jelölték a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-ra, a The Crying Game-ért. A többi jelölt Robert Downey Jr. (Chaplin), Clint Eastwood (Unforgiven) és Denzel Washington (Malcolm X), míg az Oscar-t egy bizonyos Al Pacino (Scent of a Woman) nyerte. Nívós mezőny volt.
#értékelés
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
● A spoiler formázás használata kötelező spoileres tartalmaknál!
● A topikban tiltott a warez mindennemű formája!
● A kereshetőség érdekében lásd el #értékelés címkével a filmkritikát, ajánlást tartalmazó hozzászólásaidat!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- ZIDOO médialejátszók
- Óra topik
- Spórolós topik
- Digitális Állampolgárság Program
- Trollok komolyan
- Milyen TV-t vegyek?
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen kompakt digitális fényképezőgépet?
- További aktív témák...
- Régebbi pc tárhely nélkül
- Lenovo Thinkpad T470p, 14" WQHD kijelző, i7-7820HQ CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, 2GB NVIDIA, W11, 27% á
- Toshiba Intel G3250T CPU 6GB RAM 2db 240 GB M.2 SSD-vel
- Asus ROG Strix GTX 1080
- Lenovo Thinkpad T470p, 14" WQHD kijelző, i7-7820HQ CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, 2GB NVIDIA, W11, 27% á