-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ryzenmaster2
csendes tag
Üdv szeretnék segítséget kérni. Vettem egy ryzen 5 2600x-et és a régi biost elfelejtettem updatelni de a régi procit viszont már eladtam. Azt szeretném kérdezni hogy valaki ki tudna e segíteni egy update-el? Persze nem ingyen gondoltam. Meg elvinnem hozzá a lapot ha neki megfelel.
Köszönöm szépen előre is. -
Pro!Petya
addikt
Update :
1446
Maga az eredmény nem nagy durranás a frekihez képest, de azért egy AIO-val befurakodni a top20-ba amibe der8auer is benne van az már adja
[ Szerkesztve ]
-
Pro!Petya
addikt
Kezdek megbarátkozni a 6101-es biossal , de érezhetően jobban visszafogja a vasat mint a decemberi 3008-as ...
De azért haladunk CB1445
Corona alatt is visszavettem az első helyem
-
Pro!Petya
addikt
Minden ram modul más és más chippel van szerelve.
Ezeket a chipeket például a Samsung , SK Hynix , Micron stb szolgáltatja. A chipek gyártókon belül osztályozva vannak, ezért is van több fajta.
Ryzen alatt a legjobban a Samsung B-die -os modulok mennek.
(Ez nem azt jelenti hogy ha más chip-el van szerelve akkor nem működhet az adott frekvencián a hozzávaló timing-al mert elképzelhető hogy menni fog ,amennyiben a mobo biosa és a cpu imc-je nem korlátozza.
Sajnos az esetek nagyon nagyon kis részére jellemző ez, többnyire nem tudják hozni a papírformát se.)
Ezért nőtt meg a jelentősége a Samsung b-die szerepének mivel az 99% -ban hozza amit kell, plusz azon felül Oc-ban is jól teljesít. Cserébe ez az árcédulán is megmutatkozik.[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
Csak egy bizonyos "X" db hibás, nem az összes.
Talán a gyártó tudhatja melyikek, azokat visszahívhatná, de én nem hallottam ilyenről sajnos.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
palfitom
félisten
válasz LBandi #27386 üzenetére
99% hogy a lappal van gond, a AB350M Pro4 (tehát csak az micro-ATX) szériahibás.
Vidd vissza, gariztasd!Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
válasz tibike8 #27392 üzenetére
Végez majd, hagyjad csak. [link]
MD
L◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
tibike8
őstag
válasz MaxxDamage #27391 üzenetére
Csak simán elindítottam és hagyom futni.
De ilyen lépéseket nem igazán látok amit írtál. Annyi van, hogy mekkora RAM-ot nézzen (maradt maxon) meg hogy meddig fusson (állandóan vagy bizonyos ideig vagy körig) Illetve a CPU szálakat lehet állítani, de azt is hagytam. Persze ott a pipa lehetőség, hogy az első hibánál álljon le, de azt is hagytam. Ez a lépéseknél very high-t olyat nem igazán látok...
Mennyi ideig érdemes futtatni, ha nincs is mondjuk hiba? Pár óra vagy egész nap mondjuk?
Bocs a sok kérdésért. Nem akarom jövőben is állandóan tesztelgetni a gépet, csak ne az alap óra jelen menjenek a RAM-ok -
válasz tibike8 #27390 üzenetére
Csak indítsd el és fogja jelezni, ha hibás, de be is pipálhatod azt akár /vagy megfagy, vagy nagyon sokáig tart és jelzi is, ha gond van/
Lépéseket érdemes választani, Very High majd Maximum (és teszt)MD
L◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
tibike8
őstag
válasz MaxxDamage #27389 üzenetére
Oks. És most gép közelbe kerültem és indítom a memtesztet. Laikusként kérdezem, hogy mit kellene figyelni. Mennyi ideig fusson? Állítsak-e valamit rajta vagy default indítsam el? Érdemes bepipálni a hiba eseténi teszt leállás vagy gyűjtse a hibákat (ha talál) és majd utólag lehet nézegetni, hogy mi a gond?
A CPU egyelőre alapon van. Most a RAM lenne a lényeg. -
válasz tibike8 #27388 üzenetére
Valamire biztos jó, de a korábban linkeltek az ajánlott.
MD
-
tibike8
őstag
válasz MaxxDamage #27385 üzenetére
Köszi, ezt is néztem, csak sokszor nem vagyok a gép előtt és előtte el kezdtem a win10 beépítettjével a tesztet.
Elkezdem akkor elölről a javasoltakkal a tesztet, de ettől függetlenül a beépített jó amúgy valamire vagy semmire nem használható, nem megbízható? -
LBandi
aktív tag
Üdv!
A processzor topikjából ide irányítottak, mert itt talán kapok megerősítést a kérdésemre.
Adott a következő új konfig:- AMD Ryzen 3 2200G
- ASRock AM4 AB350M Pro4
- Crucial DDR4 2400 4GB CL17Az alaplapon a legújabb 4.70 BIOS van.
A gép az alábbi jelenségeket produkálja:
- Windows betöltése (már telepítésnél is jelentkezett) vagy működése közben fagyás
- A BIOS-ban bármit megváltoztatok, save and exit után nem indul újra hanem a feketeképernyőnél megáll, csak a powergomb hosszú nyomvatartása esetén kapcsol ki (vagy táp lekapcs), reset gomb eredménytelen. Ugyanez a helyzet ha a Windows alól akarok újraindítani/kikapcsolni.Próbáltam már a memóriát pakolgatni, időzítésekkel játszani (a x86 memtest hibátlannak mond), két különböző tápegységgel is megnéztem mindhiába.
A processzor topikjában a memóriákat mondták ludasnak, én viszont inkább az alaplapra gyanakszom (sajnos egyikből sincs másik hogy kipróbálhassam ezt).
"Az igazi EMO-s halva születik."
-
válasz tibike8 #27384 üzenetére
Üdv. köztünk!
Ezt tudom javasolni. [link]MD
-
tibike8
őstag
Sziasztok!
Beléptem nem rég a táborba a köv konfiggal:
lap: Asus ROG STRIX B350-F Gaming
CPU: Ryzen 5 1600
RAM: F4-3400C16D-16GVK
táp: be quiet! Pure Power 10 400W BN276
SSD: CT275MX300SSD1
VGA: GV-N105TOC-4GDPróbálom stabillá tenni a rendszert és tesztelgetek. A CPU autón van pillanatnyilag és a RAM-ot próbálom belőni ami autón 2133-on megy. Pillanatnyilag az AIDA-t és a win10 saját ram diagját használom. A win10 diagján mindent 'max'-ra állítottam, de 6-7-ig körnél ami több órás futás, hardver hibát dobott 2860-on, 1-2 kör után 2927-en, még gyorsabban 3000-en . Most apránként veszem vissza a ram frekijét és tesztelem. (Csak elég hosszadalmas a tesztelgetés minden állítgatás után.)
Az első kérdésem, hogy a win ram diagja ér valamit? Használható? Vagy nézzem csak a memtestet vagy mást? Olvastam itt (is), hogy milyen egyéb diag sw-k vannak, csak a win10 ram diagja eléggé kézre esik. -
Bounti
aktív tag
válasz Beretvás #27381 üzenetére
Köszi, de azért elég jó teszteket olvastam róla, az árához képest, és mindenképpen szeretnék egy aio-t. Persze nézegetem a nagyobb tesóját is, igazából most próbálom felvázolni magamnak a fejlesztés tervét, addig persze az Artic Freezer 12 marad rajta...
Ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek a gonosztól... Mert én vagyok a völgyben a legesleggonoszabb!
-
Bounti
aktív tag
-
mate211
csendes tag
válasz Bounti #27378 üzenetére
Nekem a legótvarabb Corsair vengeance lpx 3000 c15 hynix van, mégis megy újabb biossal 3000 mhz-en jó timingokkal(ryzen dram calculatorral számoltam). Így olvasásba kiad 45K mb/másodpercet,viszont régi biossal 2666-on csak 40K-t.
Szóval szerintem neked se kell nagyon mókolni, hogy jó órajel-időzítéskombót elérj friss biossal De nem vagyok annyira benne a témában, szóval nem akarok hamis reményeket kelteni.Hűtésre a gyárit használom Idle 36-40 fok között alakul, játék alatt 50 körül van. Prime-al 76 környékén tetőzik, szóval szerintem bőven elég az alap. Húzni 3,9 és 4,0 fölé elég ritkán lehet emberi fesszel, a tapasztalatokból ítélve, szóval én a helyedben megtartanám a gyárit.
-
Bounti
aktív tag
válasz mate211 #27377 üzenetére
Köszönöm, hogy válaszoltál, akkor egyelőre nem nyüstölöm, majd azért a ram-nak még utánanézek, bár nem hiszem, hogy lesz belőle valami, mert nem samsung B, de ki tudja. Én annak is örülök, hogy 1.2V-on megy 2667-et.(XPG Flame 2400 AX4U2400W4G16-BBF)
A VRM nem magas, illetve amit ír az nem valós. Valószínűleg az alaplapom olcsósága miatt nem is mér semmit, viszont utánanéztem, ezt a kis 4 magost addig húzhatom ebben a lapban amíg akarom, a vrm nem fog korlátozni benne (hőmérséklet szempontjából).
Amúgy milyen hűtésed van? Szerinted egy olcsó kis masterliquid lite 120 túlzás lenne erre a procira (gondolva a jövőre amikor már húzni kell)?
[ Szerkesztve ]
Ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek a gonosztól... Mert én vagyok a völgyben a legesleggonoszabb!
-
mate211
csendes tag
Nekem ugyan az a procim és a vga-m is, elég hasonló eredmény jött ki Pedig én 3,85 GhZ en megyek 1,23V-on asus prime b350-plus-al. A Ram is 2666-on megy csak sajnos,mivel hiába megy újabb biosokon kifogástalanul 3000-en, ha cold bootnál az oc-m szarakszik, 1550 Mhz-en indul :/
Viszont a vrm hőmérséklet nem magas kicsit?
-
Bounti
aktív tag
Sziasztok! Asrock A320M-ről váltottam AB350M-re (mégis csak ki akarom próbálni, hogy mit megy a kis 1200-as )
Az alap Asrock oc-t használtam, semmi P-state tuning, csak freki emelés.
Így megy 3750-et 1.186V feszültséggel. (3800-on megfagy, ha Aida tesztet indítok)
A memóriához még nem nyúltam (csak xmp 2400-ról 2667-re 1.2V). Milyennek számítanak ezek az eredmények?
[ Szerkesztve ]
-
nyul105
senior tag
válasz snpetit #27373 üzenetére
köszi, úgy érzem elég sok mindent kéne hozzá előbb telepítenem, hogy fel tudjam ezt tenni.
https://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html
ennél többet mond?
Egyébként most úgy ézem megtaláltam a gondot, szerintem az új nvidia geforce driver okozta. Visszatettem a régebbi drivert, és azóta nem fagyott, ez reggel 9kor volt.
385.41 ami jó,
397.31 ez és ennél újabbak már nem. sőt 397.93 ezzel konkrétan a windows indulásnál fekete marad a kép.ha mégsem a geforce driver, akkor továbbmegyek a windbg-vel.
-
Pro!Petya
addikt
válasz SECTORnooB #27371 üzenetére
-
varek
csendes tag
Consair DDR4-es ramok:
Ver4.31 = Samsung 8GBit B-Die
Ver5.32 = Hynix 8Gbit CFR (they are probably either AFR or MFR, though)
Ver5.39 = Hynix 8GBit MFR -
Pro!Petya
addikt
válasz Pro!Petya #27368 üzenetére
Annyival még kiegészíteném hogy simán szorzó állítással is van már "normális" (csökentett fesz -freki) idle állapot ,nem szükséges a Pstates/Zenstates. De a cpu core voltage (SVI2 TFN) akkor is beáll 1,4V köré és csak terhelés alatt csökken minimálisan , IDLE alatt sem vesz vissza amire még mindig nem találtam megoldást.
Cpu-t alapon használva az az érték is csökken 0,800-850 köré , de bármilyen OC esetén már felmegy 1,4-re és istenért se akar csökkeni.. -
Pro!Petya
addikt
válasz Simi37 #27367 üzenetére
És ha cpu pow. phase-t auton hagyod mellé optimized?
Gondolom vrm spectrum / freq. offon. Pstate vagy simán szorzóval megy?
Napokban rámentem a Zenstates progira , egész kellemes.. ajánlom egy próbát megérhet.
Viszont tesztelgettem vagy 3-4 biost is és egy dologra lettem figyelmes.
Főleg 6101-től felfele ha Pstate tunerelek akkor a cpu core voltage (SVI2 TFN) le "lockol" 1,400V -ra és csak terhelés alatt esik minimálisan 1,323-95 köré utána vissza áll megint 1,400V és ezt nem dobja idle alatt sem.
(Ez a régebbi 3008-on szépen mozgott fel le terhelés függően)
Eközben EC oldalról a biosban beállított értékek jönnek ki 1,395/1,417 load alatt és idle 2200Mhz -hez 0,450 - 620 - 850 -1,1V.
Kb most ez a problémám mert így (szerintem emiatt) a proci és a vízem is gyorsabban melegszik mint eddig miközben a terhelés viszonya nem változott. (Amb. temp beleszámolva)
Lehet elhagyom az (ITE IT8665E) SIO-> EC által kiolvasott értékeket és hagyakszom kizárólag az SVI2 TFN-re (amit javasolnak is ennél a lapnál) ,mert amilyen tempek kijönnek így az az utóbbit igazolja.[ Szerkesztve ]
-
Simi37
őstag
válasz Pro!Petya #27358 üzenetére
Az enyém is elég éhes Meg sem próbáltam stabillá tenni 4ghzen. 1,368at (biosból, ez cpuzben 1,395-1,417nek látszik de én a hwinfonak hiszek) kér be 3,9 ghz mellé és llc4re van rakva. VRM ultra fast, switching freq 400khz szóval lap oldalról mindent megtettem.
[ Szerkesztve ]
Ryzen 9 5900X • Asus Crosshair VI Hero • ASRock RX 6900 XT OC Formula
-
nyul105
senior tag
válasz hokuszpk #27364 üzenetére
Köszi, sajnos nem sokkal lettem okosabb, mivel hülye vagyok hozzá...
az összes info amit kiír és lényeges:bug check string: KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED
bug check code: 0x0000001erágoogleztam, több ok lehet , egyik a program biossal valo inkompatibilitása volt. de amúgy passz...
most néztem win felügyeleti eszközök eseménynapló : "klasszikus hiba " "Application Hang"
A(z) aida64.exe program (verzió: 5.97.4600.0) kommunikációja a Windows rendszerrel megszakadt, ezért a program leállt. A hibával kapcsolatos további információkért ellenőrizze a probléma előzményeit a Műveletközpont vezérlőpulton.
Folyamatazonosító: cb0
Kezdés: 01d3ff68638234d8
Befejezés: 46
Alkalmazás elérési útja: G:\Program Files (x86)\FinalWire\AIDA64 Extreme\aida64.exe
Jelentés azonosítója: 161a2c9e-6b63-11e8-ac0f-309c2304e5a7[ Szerkesztve ]
-
nyul105
senior tag
válasz snpetit #27357 üzenetére
Az operációs rendszer hibaellenőrzés céljából újraindította a számítógépet. A művelet a következő volt: 0x0000001e (0xffffffffc0000005, 0x0000000000000000, 0x0000000000000008, 0x0000000000000000). A memóriakép mentve a következő fájlba: G:\Windows\MEMORY.DMP. Jelentés azonosítója: .
megint kifagyott. most 4 óra után.
csinál dumpot, most visszalépek default mindenre és úgy járatom. -
Pro!Petya
addikt
válasz nemethbalazs #27349 üzenetére
Nem megy 1,31-el
1,395V + 1,417-es max peak kell a stabil 4,025-höz.
Vihetem bőven 1,395 alá csak ott már nem fut le az IBT. Még 1,37-el is elfut egy darabig , de azzal nem adja be a 10 kör VH-t.
Ennyi ugy látszik az enyém a legéhesebb kocka itt a forumon
Cserébe megy 4,1-et 1,417-el (1,439-es max peak)Használd ezt az IBT-t : IBT
Ezzel teszteld le hogy pontosan mennyi fesz kell neked melyik frekihez!Bios:
6101 és 6201 között tudsz usb-re profilokat le és fel tölteni, régebbire nem tudsz ujabbról
... probáltam 3008-ra de ott már nem engedte. Apropo simán tudsz rollbackelni régebbi biosra.[ Szerkesztve ]
-
TomX
tag
Hello!
Lesz egy 1600X-em és nemtudom milyen hűtő legyen rá ami lehűti de kíméli a pénztárcám.
-
nemethbalazs
tag
válasz Pro!Petya #27338 üzenetére
1.31 V-on megy 4.0 Ghz-et az új biossal?
Meg kell próbálnom este nekem is. 1601-el ment 1.33-on, aztán 6001, 6101-el 1.43-on sem ment 4.0 Ghz-en...
Hogy a fűzfánfütyülő rézbagoly tyúkszemében nyom neked az Intel Burn teszt 146 Gflopsot?szerintem nekem 3.8-on van vagy 62... ugyanazzal a procival
[ Szerkesztve ]
-
BullKoxa
őstag
válasz nyul105 #27347 üzenetére
Szia! Én most dobtam fel a legújabb HWinot és nem kért semmit sem. innen szedtem az sk-t .
-
nyul105
senior tag
válasz Pro!Petya #27346 üzenetére
Szia,
hwinfo-t tegnap nem futtattam, de legutóbb fagyott. Egyszerre két féle monitorozó program össze tud akadni.
Ezeket a verziókat free elérhetem, és mennek rajta normálisan a funkciók? mert eddigtor..harmadunokaöcsémtől kaptam kölcsönbe egy regisztráltat (és lehet, hogy ott a hiba, jobb lenne hivatalossal kipróbálni).
A hwinfot legutobb megpróbáltam feldobni a hivatalos oldalukról, kiírt valami certification vagy digitális aláirás vagy mi szükséges dolgot... -
Pro!Petya
addikt
válasz nyul105 #27345 üzenetére
Érdemes mindig a legujabbakat!
Folyamatosan optimalizálják mind az Aida-t mind a Hwinfo-t Ryzenre!
(Ezt a forumokon is nyomon tudod követni : Aida-t itt prohardveren találod , HWinfo-t - overclock.net)
Ami nálam van : Aida64 Extreme 5.97.4600 / Hwinfo64 v5.85 -3460
Most akkor csak aida alatt fagysz vagy HWinfo alatt is?[ Szerkesztve ]
-
nyul105
senior tag
válasz MaxxDamage #27344 üzenetére
Szia!
Köszi a memteset64 tippet!
IBT very high 10 kör röhögve lefut, idle akkor is kifagy az aida . Ez a fura az egészben. Már azt is gondolom, hogy az aida szar, és nincs optimalizálva ryzenre. HWINFO-nál is kell állitgatni ezt az EC supportot (ezt nem volt időm még próbálni).
Ti melyik verzióját használjátok ezeknek? -
válasz nyul105 #27339 üzenetére
RAM Defaulton biztos jó lesz, de OC esetén ezt a programot ajánlom (memtest86 csak magát a memóriát nézi, hogy nem-e hibás) TechPowerUp MemTest64 program segített megfelelően belőni a KIT -em 2933MHz CL14 -re (és a CL14-et még kicsit finomhangoltam is) ha ez a teszt gond nélkül lefut, akkor a RAM OC jó. (CPU OC -re más program van pl. IBT)
OC-k esetén ajánlott tesztelni mindent alaposan.MD
L[ Szerkesztve ]
◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
nyul105
senior tag
válasz Pro!Petya #27341 üzenetére
Hi,
átmegyek offtopikba inkább, mert ez már egyedi esetnek tűnik (legalábbis egyik fórumozó sem írta, hogy H tomhawk biost használna).
Sajnos lelőttem a gépet este ahhoz, hogy "szignifikáns" legyen az eredmény [villámlott, olyankor inkább kihúzom], így csak annyit mondhatunk, hogy defaulton [cpu és ram is] MÉG nem jött elő a hiba (ez bíztató lehet).
Most még reggel próbáltam egy "csak CPU OC-t" (1.285V 3800mhz, AUTO rammal) kb. 1 óra 10 perc után fagyott az AIDA. Tehát ez alapján mondható, hogy default rammal is fagy!
Visszábbvettem a cpu OC-t (1.285V, 3700mhz), most este hazamegyek és majd kiderül. Ha kibírja a ~ 9 órás tesztet, akkor mondható, hogy találtam egy stabil állapotot (ami nem a default).
Ha nem bírja ki, akkor az utolsó próba lesz a minden default ~12 órás teszt [most még ki akartam előtte próbálni] ezt.Mindenesetre a tegnapi kékhalál aggasztó, de lehet, hogy egy rakat dolog együttállása van, tippjeim:
- aida fagyást talán a cpu OC okozza, vagy a bios // jó kérdés, hogy miért...
- aida fagyás ÉS/VAGY subtimingok miatt volt a kékhalál. Magának a kékhalálnak szerintem a CPU OC-hez semmi köze nincs.Vagy a bios rosszSzombat délután egy hétre nyaralni megyek, jó lenne ha kiderülnének a dolgok. Remélem nincs hardver probléma (bosszantó, hogy épp most szereltem), csak a bios rossz vagy az aida nem kompatibilis az új biossal...
Azt továbbra sem hinném, hogy szerelésnél rontottam el valamit.[ Szerkesztve ]
-
GAbre
veterán
Köszönöm nektek.
De nem azért írtam,hogy előtte nem volt ekkora különbség,mert más házam volt.Oks,hogy legutóbb vízhűtés volt.De még nem volt olyan alaplapom ami 60fokos is volt,ha jól emlékszem,sőt mindíg azon csodálkoztam,hogy az kb stabil érték.Még akkor is ha valamelyik borda melegedett.De ezen anno amikor néztem nem éreztem.
Én is visszavettem -200mhz-et,meg rengeteg feszt.[ Szerkesztve ]
-
popaz
csendes tag
válasz werszomjas #27335 üzenetére
Emlékeim szerint a 16d-sek nem Samsung chippesek, ráadásul úgy rémlik a fórumon valaki árult egy 16d-et, pont azért mert nem ment a lapjával (de erre ne vegyél mérget) én végül ezért vettem 14c-t csak hogy tuti Samu legyen, de itt egy jó kis összefoglaló, ezt nézd át:
[link]Nekem a gép munkaeszköz, így eladó alkatrészeim mindig minőségiek, melyek csak az időszakos fejlesztések miatt válnak eladóvá.
-
nyul105
senior tag
Hali, hazaértem, és az fogadott, hogy a windows újraindult (kékhalál után). 12 óra futás után... úgy, hogy csak az aida futott (idle!)
Az operációs rendszer hibaellenőrzés céljából újraindította a számítógépet. A művelet a következő volt: 0x0000001e (0xffffffffc0000005, 0x0000000000000000, 0x0000000000000008, 0x0000000000000000).
memteszt (https://www.memtest86.com/) pedig lazán végigment rajta hiba nélkül....
Most default minden, nem fagyott 2 óra alatt , megpróbálom a cpu OC-t ram default/auto mellett.
Lehet, hogy a ram subtimingokkal van baja (azokat belőttem manuálisan... előző biossal jó volt), vagy most már fogalmam sincs. Estére benthagyom, reggel kiderül. Ha így nem lesz baj, akkor a ram OC a ludas, ebben reménykedem.[ Szerkesztve ]
-
Pro!Petya
addikt
Terhelés alatti HWinfo-s képed van esetleg?
Pont ma volt egy kicsit időm és "nyáriasítottam" az OC-t (viszavettem a frekit-feszt) mert a majd 30/+ fokos tetőtéri szobában már kicsit besokalltam
Ezt pont ma lőttem kitesztelés közben..
Simán elképzelhető akkora difi. Ahogy nyul105 írja sok függ a háztól és a hűtéstől is!
-
GAbre
veterán
Üdv!
Az normális,hogy cpu terhelés alatt+20 fokot is nő az alaplap hőmérséklete?43-63fok.Cpu=70 kb
Régebbi deszkáimon nem volt ekkora különbség?Avatar
-
werszomjas
addikt
R5 1600 + MSI B350M Mortar
Melyik G.SKILL RIPJAWS V 2X4GB ram lehet a jobb választás és nagyobb esély a 3200 MHz-re?
(QVL-ben egyik sincs benne, mondjuk 8GB-os 3200-as alig van)F4-3200C16D-8GVKB
vagy
F4-3200C16D-8GVKGyártó szerint ez a különbség:
Tested Latency
8GVK: 16-16-16-36
8GVKB: 16-18-18-38Esetleg ha valaki használja a fenti kombot (1600+mortar) és szintén 3200 MHz 8GB RAM-al, jöhet pontos típus.
üdv
-
nyul105
senior tag
válasz Pro!Petya #27333 üzenetére
Hali,
ha hazamegyek az első lesz, hogy load default próbálkozom.
Nem lehet rollbackelni a biost [hack van rá, de azt nem szeretem], inkább abban bízom, hogy később javítják. Addig meg nem futtatok aidát/hwinfot (azért elleszek ezek nélkül is, csak hát na).
Esetleg ha van valakinek tomahawk H-s bios fent, akkor légyszi futtassa egy napig a háttérben az aidát . -
Pro!Petya
addikt
válasz nyul105 #27331 üzenetére
Na azért, gondoltam amugy hogy 1,13V akar az lenni de láttam már karón varjút , aztán inkább szólok
Igen azok a mobon-n vannak!
Valóban van olyan, sőt itt is volt már rá példa hogy a HWinfo-ban az EC supp kikapcsolása megoldott anomáliákat egyeseknél. Viszont ez nem magyarázza az Aida alatti fagyást.
Simán elképzelhetőnek tartom hogy ez az uj biosod hozománya, így érdemesebb lenne megpróbálni egy régebbi biost.
Nem feltétlen kell a feszeket hibakeresés miatt felhúzni, elég ha nyomsz neki egy load default-ot biosban és úgy neki állni. (alapból úgy is túllfeszel a turbo miatt "is").
Elsősorban mindenképp "alapon" tesztelj mert ha a hiba így nem jelentkezik akkor kizárható a hw/bios és akkor az OC nem kerek. Ha alapon is produkálja az anomáliát akkor még ott a bios rollback (ha lehet). -
nyul105
senior tag
válasz nyul105 #27331 üzenetére
Hopp, még egy ilyen. mintha én írtam volna (de nem!)
https://www.hwinfo.com/forum/Thread-Windows-10-1803-freeze-screen
sőt, ugyanaz a user (hopp?!):
https://forums.aida64.com/profile/37554-goaftw/?do=content&type=forums_topic_post&change_section=1
My system, if it's important for you:
AMD Ryzen 5 1600 OC 3.7GHz
MSI B350 Tomahawk (last bios 7A34v1H, although the screen freeze started on May 11 on the old version of the bios 7A34v19)
Thank you very much for your help Smile .mondjuk én 3.8-en használtam, de ugyanúgy v19-ről váltottam v1H-ra! és windows update sem volt.
apropó, este kipróbálom win 10 alatt is a dolgot.
[ Szerkesztve ]
-
nyul105
senior tag
válasz Pro!Petya #27330 üzenetére
Szia,
mikre képes a typo. 1.13V SOC akart lenninem emlékszem arra, hogy korábbi biossal csinálta volna ezt.
Azért vittem fel a feszültség értékeket, hogy kizárjam az "alacsony feszültség változót", és rájöjjek a hiba okára."I/O chip vagy EC hiba is lehet ha a monitorozóktól fagy csak ki."
Most szereltem be (kb. rögtön bios update után) egy új cpu hűtőt, a kettő között sajnos nem teszteltem se HWINFO se AIDA-t! Valahogy nem hiszem, hogy a szereléssel függne össze, nem hinném, hogy szerelésnél fizikailag elrontottam volna valamit (nem ejtettem le, meg nem karcolgattam az alaplapot). A biossal annál inkább lehetséges.
Amúgy ha rossz lenne, akkor egyáltalán nem mérne, vagy van ilyen, hogy egyszer mér, egyszer nem? Vagy néha nem jól mér...Nem vagyok hardware guru, sőt nem értek a műszaki dolgokhoz.
Ezek az alaplapon vannak vagy a cpu-n? (szerk: google alapján MB)Találtam egy ilyen fórumot:
https://www.hwinfo.com/forum/Thread-HWiNFO64-freezes-after-some-time
Itt ilyet írnak:
You might try to disable "EC Support" in HWiNFO to switch it into a safer fan control mode.Amúgy ha találok egy olyan OC/default beállítást, ahol nem fagy, akkor kizárhatom, hogy a szenzorok rosszak? Bár akkor meg az OC-val függne össze, amit más program is előhozna...
A legrosszabb, hogy kétlem, hogy szoftver hiba lenne, mert két szoftver is fagy.
[ Szerkesztve ]
-
-
Pro!Petya
addikt
válasz Pro!Petya #27326 üzenetére
Akit esetleg zavar az IDLE állapotban a frekvencia illetve/ vagy a feszültség állandó értéke, és hiányolja a downclock-ot annak ajánlom a Zenstate-s programot.
Pstate remekül állítható vele. Ezálltall ujra kellemesen alacsony értékeket láthatunk IDLE alatt.
(Nem érdekel a fogyasztás téma mielőtt valaki nagyon kardoskodna )
Nem mai program, de mivel elbarmolták ezt az ujabb biosokon így jól jöhet!
Asus ZenStates -
nyul105
senior tag
Sziasztok!
kb. akármit állítok be biosban, abba a problémába futok, hogy:
HWINFO64 és AIDA64 is kifagynak (not responding) teljesen random időpontokban, és feladatkezelőben kell lelőnöm őket.
A vicc, hogy teljesen mindegy, hogy IDLE vagy prime futás van vagy IBT vagy játék vagy filmet nézek.memtest lefutott (bootolós), IBT very high lefut, aida teszt sem dob "piros hibát", prime is fut órákon át.
De ez a két progi (aidából rakat verziót kipróbáltam) ezt csinálják.
Igazából most tesztelek (alacsony cpu frekvencia, alacsony ram freq, magas időzítések | mindez bőven túllőtt feszültségértékekkel (3.6gzh 1.35V, 1.3V SOC stb.).
Sajnos nehéz reprodukálni a hibát, mert akár több óráig is kell futnia a proginak, most munka előtt elindítottam (teljesen IDLE), de valószínűleg mire hazaérek annyit látok, hogy kifagyott...Volt már aki hasonlóba futott bele, mert én picit már ideges vagyok emiatt.
Tomahawk, legújabb bios, windows 7, ryzen 1600.Tippre valamiért nem tudja leolvasni a hőfokokat/feszültséget, és ezért fagynak.
Biztonság kedvéért offtopicba teszem, hogy ne számítson SPAMelésnek.
-
Pro!Petya
addikt
Hey C6H /E/ Wifi userek.
Kipróbáltam a 6201-es béta bios-t. Nem vagyok megelégedve vele, sőt mai nap megy is vissza valamelyik régebbi. A Pstate ugy ahogy van nem működik benne , mindegy milyen frekvenciához milyen feszt rendelek akkor is random állít magának idle frekit és feszt.
Igaz a Pstate0-át azt még viszi amire állítom de 1 től felfele nem veszi figyelembe az értékeket.
Fan settings teljesen normálisan működik, semmi anomália (eddig egyik bios alatt sem volt bajom velük pedig sokan panaszkodtak rá).
Egyetlen pozitívum a memoria kezelés amiben javult , mivel már spec állítgatás nélkül is viszi a 3600at igaz CL16. Régebbi bioson ez azért megkövetelte a "magasabb" feszt és még ennél is lazább timingot.
Temp fluctuations ahhoz képest hogy elvileg javításra került, még rosszabb mint volt. Itt konkrétan majd 10 fokot is ugrál IDLE alatt Ez a régebbieken max 3-6 körül alakult.
Béta HWinfo64-el amit kimondottan ehhez a frissítéshez ajánlanak , azzal (is) lett monitorozva.
Teljesen úgy érzem hogy ez a bios update kizárólag PR procikra lett optimalizálva, mivel SR alatt eddig elég nagy kapufa.
Mindezt 4GHz felett tapasztaltam , gyárilag használva eltérhetnek a jelenségek mert azt nem néztem![ Szerkesztve ]
-
-
nemethbalazs
tag
-
nemethbalazs
tag
No. Megpróbáltam Cinebenchben néhány tipikus ram beállítást. Nincs nagy különbség, de valami látszik talán. Tudom, nem a legnyilvánvalóbb tesztprogram a memóriára, de valami itt is érződik már.
Minden tesztet 5x futtattam le, és az átlag pontszám szerepel a grafikonban.
[ Szerkesztve ]
-
hokuszpk
nagyúr
soc auton van, vagy fixaltad ?
ovatosan esetleg emelhetnel rajt picit.
soc llc mennyire van allitva ?illetve uj bios... nekem a regi bios beallitasokkal nem mentek a memoriak, vissza kellett vennem egy frekilepcsot. ( aztan lecsereltem, de ez masik tortenet ) lehet ujra ki kellene tesztelni azt a @3066 -t ( adatlaprol vettem. )
[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
Beretvás
veterán
válasz SECTORnooB #27318 üzenetére
Pszt ez eretnekség..
-
SECTORnooB
addikt
válasz werszomjas #27316 üzenetére
3200mhzs legyen, mert alig drágább és ha nem megy véletlen a natív frekvencián, akkor is 2933-3066mhzn tuti, bár nagy valószínűséggel menni fog natívon.
Érezhető különbséget kínál Ryzen esetében. -
ovics
aktív tag
Urak!
Az elmúlt napokban a gépem olyat produkál hogy játék közben kilép.
Múlt héten új házba költöztem, kicsit magasabbak a hőfokok terhelésnél (alaplapnál főleg) de ezt betudom annak hogy egyelőre csak 2 venti van a házban. Ellenben ennek nem kellene befolyásoló tényezőnek lennie, 60 fok alatt van minden (50 környékén lép ki).
költözés után biost is frissítettem, illetve nemrégen jött az új windows frissítés is. ingyenes webshopból van a játék, de korábban nem volt semmi gond.proci 3,6-on megy 1,25V-on, soc V 0,912.
ötlet hogy mi lehet a baj?
-
werszomjas
addikt
Sziasztok,
MSI B350M Mortar lapba tennék majd egy 1600-at vagy 2600-at.
8GB RAM-ot szeretnék a lap támogatási listájában viszont 3200MHz ramból amilyet venni szeretnék (RIPJAWS V) csak 16GB van ajánlva.
3000MHz-ből viszont már lenne 8GB.A RAM-nál ez a 3000 vs. 3200 MHz ez mit takar a gyakorlaban, a gép mely része lesz ettől jobb, gyorsabb, több fps, stb ? vagy csak epénisz?
VGA 1060 6GB, szóval nem egy csúcs gép lesz.
üdv
-
nyul105
senior tag
válasz nemethbalazs #27313 üzenetére
Te nagyon jó cpu-t kaptál!
Mondjuk én akkor már inkább 3.8-on járatnám, nem éri meg az a plusz 2+ V
adatlapod:
AMD Ryzen 5 1600X @ 3.9 Ghz (3.24 V)
(csak viccelek ) -
Cathulhu
addikt
válasz hokuszpk #27309 üzenetére
Konkluzioja viszont nem jo annak a hozzaszolasnak, mert ugyanugy szintetikus merest hasznal, ahol az orajel szamit (szinte) kizarolag.
Ashy Slashy, hatchet and saw, Takes your head and skins you raw, Ashy Slashy, heaven and hell, Cuts out your tongue so you can't yell
-
Pro!Petya
addikt
válasz nemethbalazs #27297 üzenetére
Most nézem hogy már felpattintottad az új biost!
Na, ha jól letesztelted akkor jöhet az info ide vagy akár privibe is[ Szerkesztve ]
-
Molyzsa
aktív tag
-
válasz Pro!Petya #27304 üzenetére
Én próbáltam (múlt héten még) a jelenlegi 2933 -as CL14 -et levinni CL12 -re , de sajna nem jártam sikerrel.
MD
-
Pro!Petya
addikt
Azt azért szerintem leszögezhetjük hogy akárhogy és akármilyen szemszögből közelítjük meg a dolgot, annál a 3600Mhz cl14 -es méréssel kapcsolatban, hogy ha mindenkinél így futna akkor kb egy szó sem esne a ramokról a topikban!!!
Infinity-nek nem árt magas órajel, és ne mondjuk már hogy a CL14 az olyan egetrengetően magas lenne....
főleg hogy a userek 90% -a nem képes még a 3000 alatti frekiknek sem belőni ezt a timingot.
Azt se felejtsük el hogy aki alacsony órajelen hajtja az se tud CL12-13 alá menni. Még 2133-on vagy 2400on se láttam itt a topikban CL12-őt , ha lenne is akkor meg többet veszít a fabric a kissebb frekvencia miatt mint amit nyer a minimális gyorsabb időzítésen. -
Xelo
addikt
válasz nemethbalazs #27297 üzenetére
ez totál architektúra függő. a kérdés hogy az aktuális procinál mi a szűk keresztmetszet, a memória sebessége vagy a latency? az rendben van hogy az aida megmondja hogy nagyobb hz-en gyorsabban ír pl a ram, ez teljesen egyértelmű, de ha a proci nem tud időben hozzáférni az adatokhoz, a ram hiába szupergyors. valós körülmények között nem az aidában tapasztaltakkal fogsz szembe találkozni.
[ Szerkesztve ]
-
Cathulhu
addikt
válasz nemethbalazs #27301 üzenetére
amire elososrban a gepet hasznalod. Ha jatszol, nyilvan jatekokkal. En amit eddig talaltam, ott az jott ki, hogy pl jatekok alatt az alacsonyabb idozites hoz annyit mint +200-300 MHz.
Ashy Slashy, hatchet and saw, Takes your head and skins you raw, Ashy Slashy, heaven and hell, Cuts out your tongue so you can't yell
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest