-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
nyul105
senior tag
felrakta ezt valaki esetleg?
https://www.msi.com/Motherboard/b350-tomahawk/support#down-bios
-
nyul105
senior tag
válasz 19ati93 #31415 üzenetére
Passz, a látóteret magasra raktam, a csili vili dolgokat lejjebb, anizotróp meg élsimítás off.
Pl motion blur meg ilyen fokusztorzító dolgokat mindig offolom. De simán szép volt a játék, lehet akkor ez low volt.
Majd ha lesz időm kipróbálom a gtx1060 mit bír.[ Szerkesztve ]
-
nyul105
senior tag
Sziasztok,
Ha eladom a stock coolert box 1600nál, akkor ugrik a gari, vagy megmarad?Van erről valahol hivatalos info?
[ Szerkesztve ]
-
nyul105
senior tag
válasz SECTORnooB #30661 üzenetére
áhám, szóval ott 4 van egy kupacban. kábelek kitakarták.
Köszi -
nyul105
senior tag
válasz SECTORnooB #30659 üzenetére
"felső 2?"
wow, most nagyon hülyének érzem magam, 2 éve van meg, nem tudtam hogy van még rálesekszerk: nem csak 2 van?
szerk2: https://www.msi.com/Motherboard/B350-TOMAHAWK/Specification
4db, de hol a másik 2, ami nem közvetlen a pci-e alatt van?[ Szerkesztve ]
-
nyul105
senior tag
Sziasztok,
egy B350 tomahawk lappal kompatibilis egy:
ASUS GeForce RTX 2080 Ti OC 11GB (ROG-STRIX-RTX2080TI-O11G-GAMING) ?Mielőtt túl hülyének néznétek: a kérdés az, hogy 2,7 - slot nem takarja-e ki a sata 3 portokat.
Köszi!
-
nyul105
senior tag
válasz nyul105 #29179 üzenetére
Na, ezt most on-ba teszem, mert fontos info. Attól nem tudtam restartolni, mert a biosban a HPET-et disabled-re állítottam. Visszatettem enabled-re (ez az alapbeállítás!), és most működik.
Egyébként windowsban ki van kapcsolva, ellenőriztem, nem kellett újra kikapcsolnom.
bcdedit /deletevalue useplatformclock -
nyul105
senior tag
Feltettem a biost, egyelőre a 2-vel ezelőtti bios beállításaival tesztelem, ami neked is volt.
Nálam pontosan ugyanúgy adja a feszültségeket, mint azzal a biossal, ez nagyon furcsa.Én nem hiszem, hogy tomahawkon van ilyen pstate tuning, mint ahogy az összefoglalóban van. Használd (#28106) Rocket6 hozzászólását. Megerősítem, itt is működik, de nálam nagyon érzékeny: ha akár 1 chrome ablak fut, már nem veszi vissza. aida64 futása mellett visszaveszi.
Egyébként windows bootlistából ctrl+altdellel már sikerült elérnem, hogy ne bootoljon a rendszer, így szomorú vagyok. Régen is voltak gondok néha coldstart vagy winrestarttal, de előző biossal szerintem mindig minden tökéletes volt.
-
nyul105
senior tag
Sziasztok!
Valaki próbálta már a tomahawk új biosát? Hátha az vengence b3200 lpx ramjaim mennének 3200-on, nagy mókolás nélkül (nem hiszem )
7A34v1KDescription
- Update AGESA Code 1.0.0.6
- Improve compatibility with Raven CPU
- Support SATA hotplug function. -
nyul105
senior tag
válasz #95462144 #28106 üzenetére
Köszi, este kipróbálom munka után. Pstate0 legyen akkor? mert az a default értéke (van még pstate1, pstate2, és talán auto is)
más: szerintem az auto LLC-n is változtattak, mert terhelés alatt leesik most a vcore érték 1.288-ról 1.25-re, előzőleg meg talán 1.27 körülre esett le ugyanúgy auto-val... Most vagy túlfeszelem, vagy játszogathatok a "llc1-llc8" beállításával, ahol szintén nem lehetett értelmes leírást adni, hogy melyik hány %...
Miért nem lehet normális bios manuált kiadni??[ Szerkesztve ]
-
nyul105
senior tag
válasz hokuszpk #28095 üzenetére
"memókon lehetne javítani még."
bocsi, nem voltam egyértelmű, nekem nem megy 3200-on stabilan a corsair lpx ramom . + cool & quiet is jó lenne, mert sokszor megy totál üresjáratban.
Összességében akkor nem jobb a H-snál, ha jól értelek.bár a 24gb alapján a "vegyes" ramokra nem igaz a javulás részedről.
[ Szerkesztve ]
-
nyul105
senior tag
válasz Marcikapap #27856 üzenetére
Szia, nekem 17.30 AMD driver van fent, ha ez segít bármit.
gtx 960am van, 385.41 driverrel. Ennél újabb vga driverrel fekete kép fogad a win helyett.
1 árva hdd-m van, raidről nem tudok nyilatkozni[ Szerkesztve ]
-
nyul105
senior tag
válasz Marcikapap #27847 üzenetére
hi,
b350 tomahawk + r5 1600; win7 csodásan fut 1 éve. Valószínű nálad konkrét progival van baj. VGA driver?u.i.: kormányt nem próbáltam
[ Szerkesztve ]
-
nyul105
senior tag
válasz snpetit #27373 üzenetére
köszi, úgy érzem elég sok mindent kéne hozzá előbb telepítenem, hogy fel tudjam ezt tenni.
https://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html
ennél többet mond?
Egyébként most úgy ézem megtaláltam a gondot, szerintem az új nvidia geforce driver okozta. Visszatettem a régebbi drivert, és azóta nem fagyott, ez reggel 9kor volt.
385.41 ami jó,
397.31 ez és ennél újabbak már nem. sőt 397.93 ezzel konkrétan a windows indulásnál fekete marad a kép.ha mégsem a geforce driver, akkor továbbmegyek a windbg-vel.
-
nyul105
senior tag
válasz hokuszpk #27364 üzenetére
Köszi, sajnos nem sokkal lettem okosabb, mivel hülye vagyok hozzá...
az összes info amit kiír és lényeges:bug check string: KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED
bug check code: 0x0000001erágoogleztam, több ok lehet , egyik a program biossal valo inkompatibilitása volt. de amúgy passz...
most néztem win felügyeleti eszközök eseménynapló : "klasszikus hiba " "Application Hang"
A(z) aida64.exe program (verzió: 5.97.4600.0) kommunikációja a Windows rendszerrel megszakadt, ezért a program leállt. A hibával kapcsolatos további információkért ellenőrizze a probléma előzményeit a Műveletközpont vezérlőpulton.
Folyamatazonosító: cb0
Kezdés: 01d3ff68638234d8
Befejezés: 46
Alkalmazás elérési útja: G:\Program Files (x86)\FinalWire\AIDA64 Extreme\aida64.exe
Jelentés azonosítója: 161a2c9e-6b63-11e8-ac0f-309c2304e5a7[ Szerkesztve ]
-
nyul105
senior tag
válasz snpetit #27357 üzenetére
Az operációs rendszer hibaellenőrzés céljából újraindította a számítógépet. A művelet a következő volt: 0x0000001e (0xffffffffc0000005, 0x0000000000000000, 0x0000000000000008, 0x0000000000000000). A memóriakép mentve a következő fájlba: G:\Windows\MEMORY.DMP. Jelentés azonosítója: .
megint kifagyott. most 4 óra után.
csinál dumpot, most visszalépek default mindenre és úgy járatom. -
nyul105
senior tag
válasz Pro!Petya #27346 üzenetére
Szia,
hwinfo-t tegnap nem futtattam, de legutóbb fagyott. Egyszerre két féle monitorozó program össze tud akadni.
Ezeket a verziókat free elérhetem, és mennek rajta normálisan a funkciók? mert eddigtor..harmadunokaöcsémtől kaptam kölcsönbe egy regisztráltat (és lehet, hogy ott a hiba, jobb lenne hivatalossal kipróbálni).
A hwinfot legutobb megpróbáltam feldobni a hivatalos oldalukról, kiírt valami certification vagy digitális aláirás vagy mi szükséges dolgot... -
nyul105
senior tag
válasz MaxxDamage #27344 üzenetére
Szia!
Köszi a memteset64 tippet!
IBT very high 10 kör röhögve lefut, idle akkor is kifagy az aida . Ez a fura az egészben. Már azt is gondolom, hogy az aida szar, és nincs optimalizálva ryzenre. HWINFO-nál is kell állitgatni ezt az EC supportot (ezt nem volt időm még próbálni).
Ti melyik verzióját használjátok ezeknek? -
nyul105
senior tag
válasz Pro!Petya #27341 üzenetére
Hi,
átmegyek offtopikba inkább, mert ez már egyedi esetnek tűnik (legalábbis egyik fórumozó sem írta, hogy H tomhawk biost használna).
Sajnos lelőttem a gépet este ahhoz, hogy "szignifikáns" legyen az eredmény [villámlott, olyankor inkább kihúzom], így csak annyit mondhatunk, hogy defaulton [cpu és ram is] MÉG nem jött elő a hiba (ez bíztató lehet).
Most még reggel próbáltam egy "csak CPU OC-t" (1.285V 3800mhz, AUTO rammal) kb. 1 óra 10 perc után fagyott az AIDA. Tehát ez alapján mondható, hogy default rammal is fagy!
Visszábbvettem a cpu OC-t (1.285V, 3700mhz), most este hazamegyek és majd kiderül. Ha kibírja a ~ 9 órás tesztet, akkor mondható, hogy találtam egy stabil állapotot (ami nem a default).
Ha nem bírja ki, akkor az utolsó próba lesz a minden default ~12 órás teszt [most még ki akartam előtte próbálni] ezt.Mindenesetre a tegnapi kékhalál aggasztó, de lehet, hogy egy rakat dolog együttállása van, tippjeim:
- aida fagyást talán a cpu OC okozza, vagy a bios // jó kérdés, hogy miért...
- aida fagyás ÉS/VAGY subtimingok miatt volt a kékhalál. Magának a kékhalálnak szerintem a CPU OC-hez semmi köze nincs.Vagy a bios rosszSzombat délután egy hétre nyaralni megyek, jó lenne ha kiderülnének a dolgok. Remélem nincs hardver probléma (bosszantó, hogy épp most szereltem), csak a bios rossz vagy az aida nem kompatibilis az új biossal...
Azt továbbra sem hinném, hogy szerelésnél rontottam el valamit.[ Szerkesztve ]
-
nyul105
senior tag
válasz Pro!Petya #27338 üzenetére
Hali, hazaértem, és az fogadott, hogy a windows újraindult (kékhalál után). 12 óra futás után... úgy, hogy csak az aida futott (idle!)
Az operációs rendszer hibaellenőrzés céljából újraindította a számítógépet. A művelet a következő volt: 0x0000001e (0xffffffffc0000005, 0x0000000000000000, 0x0000000000000008, 0x0000000000000000).
memteszt (https://www.memtest86.com/) pedig lazán végigment rajta hiba nélkül....
Most default minden, nem fagyott 2 óra alatt , megpróbálom a cpu OC-t ram default/auto mellett.
Lehet, hogy a ram subtimingokkal van baja (azokat belőttem manuálisan... előző biossal jó volt), vagy most már fogalmam sincs. Estére benthagyom, reggel kiderül. Ha így nem lesz baj, akkor a ram OC a ludas, ebben reménykedem.[ Szerkesztve ]
-
nyul105
senior tag
válasz Pro!Petya #27333 üzenetére
Hali,
ha hazamegyek az első lesz, hogy load default próbálkozom.
Nem lehet rollbackelni a biost [hack van rá, de azt nem szeretem], inkább abban bízom, hogy később javítják. Addig meg nem futtatok aidát/hwinfot (azért elleszek ezek nélkül is, csak hát na).
Esetleg ha van valakinek tomahawk H-s bios fent, akkor légyszi futtassa egy napig a háttérben az aidát . -
nyul105
senior tag
válasz nyul105 #27331 üzenetére
Hopp, még egy ilyen. mintha én írtam volna (de nem!)
https://www.hwinfo.com/forum/Thread-Windows-10-1803-freeze-screen
sőt, ugyanaz a user (hopp?!):
https://forums.aida64.com/profile/37554-goaftw/?do=content&type=forums_topic_post&change_section=1
My system, if it's important for you:
AMD Ryzen 5 1600 OC 3.7GHz
MSI B350 Tomahawk (last bios 7A34v1H, although the screen freeze started on May 11 on the old version of the bios 7A34v19)
Thank you very much for your help Smile .mondjuk én 3.8-en használtam, de ugyanúgy v19-ről váltottam v1H-ra! és windows update sem volt.
apropó, este kipróbálom win 10 alatt is a dolgot.
[ Szerkesztve ]
-
nyul105
senior tag
válasz Pro!Petya #27330 üzenetére
Szia,
mikre képes a typo. 1.13V SOC akart lenninem emlékszem arra, hogy korábbi biossal csinálta volna ezt.
Azért vittem fel a feszültség értékeket, hogy kizárjam az "alacsony feszültség változót", és rájöjjek a hiba okára."I/O chip vagy EC hiba is lehet ha a monitorozóktól fagy csak ki."
Most szereltem be (kb. rögtön bios update után) egy új cpu hűtőt, a kettő között sajnos nem teszteltem se HWINFO se AIDA-t! Valahogy nem hiszem, hogy a szereléssel függne össze, nem hinném, hogy szerelésnél fizikailag elrontottam volna valamit (nem ejtettem le, meg nem karcolgattam az alaplapot). A biossal annál inkább lehetséges.
Amúgy ha rossz lenne, akkor egyáltalán nem mérne, vagy van ilyen, hogy egyszer mér, egyszer nem? Vagy néha nem jól mér...Nem vagyok hardware guru, sőt nem értek a műszaki dolgokhoz.
Ezek az alaplapon vannak vagy a cpu-n? (szerk: google alapján MB)Találtam egy ilyen fórumot:
https://www.hwinfo.com/forum/Thread-HWiNFO64-freezes-after-some-time
Itt ilyet írnak:
You might try to disable "EC Support" in HWiNFO to switch it into a safer fan control mode.Amúgy ha találok egy olyan OC/default beállítást, ahol nem fagy, akkor kizárhatom, hogy a szenzorok rosszak? Bár akkor meg az OC-val függne össze, amit más program is előhozna...
A legrosszabb, hogy kétlem, hogy szoftver hiba lenne, mert két szoftver is fagy.
[ Szerkesztve ]
-
nyul105
senior tag
Sziasztok!
kb. akármit állítok be biosban, abba a problémába futok, hogy:
HWINFO64 és AIDA64 is kifagynak (not responding) teljesen random időpontokban, és feladatkezelőben kell lelőnöm őket.
A vicc, hogy teljesen mindegy, hogy IDLE vagy prime futás van vagy IBT vagy játék vagy filmet nézek.memtest lefutott (bootolós), IBT very high lefut, aida teszt sem dob "piros hibát", prime is fut órákon át.
De ez a két progi (aidából rakat verziót kipróbáltam) ezt csinálják.
Igazából most tesztelek (alacsony cpu frekvencia, alacsony ram freq, magas időzítések | mindez bőven túllőtt feszültségértékekkel (3.6gzh 1.35V, 1.3V SOC stb.).
Sajnos nehéz reprodukálni a hibát, mert akár több óráig is kell futnia a proginak, most munka előtt elindítottam (teljesen IDLE), de valószínűleg mire hazaérek annyit látok, hogy kifagyott...Volt már aki hasonlóba futott bele, mert én picit már ideges vagyok emiatt.
Tomahawk, legújabb bios, windows 7, ryzen 1600.Tippre valamiért nem tudja leolvasni a hőfokokat/feszültséget, és ezért fagynak.
Biztonság kedvéért offtopicba teszem, hogy ne számítson SPAMelésnek.
-
nyul105
senior tag
válasz nemethbalazs #27313 üzenetére
Te nagyon jó cpu-t kaptál!
Mondjuk én akkor már inkább 3.8-on járatnám, nem éri meg az a plusz 2+ V
adatlapod:
AMD Ryzen 5 1600X @ 3.9 Ghz (3.24 V)
(csak viccelek ) -
nyul105
senior tag
válasz hokuszpk #27292 üzenetére
Szia,
ma volt időm először tesztelni az új bios verziót óta, és prime/IBT kezdtem, de csak mert kiváncsi voltam a hőfokokra (aida alatt kevésbé melegszik a rendszer).
Most ment le memtest 0 error is.
Igazából csak érdekességként írtam, hogy a prime blend teszten bírja, aida stressz teszten meg hamar kifagy (és hogy 0.1V dram feszültséghiány milyen hamar kijött). Semmi problémám, kérdésem nincsen, de máskor majd offba írom.[ Szerkesztve ]
-
nyul105
senior tag
Hali,
csak egy érdekesség hynix chip (CMK16GX4M2B3200C16R) corsair 3200 rammal, b350 tomahawk H bios. Talán van még, aki nem tudta beállítani, annak segíthet.3200-on memó ram 1.36V-on:
ibt vh lefut,
prime blend teszt fut 2-3 órát is,
de aida stressz tesztje 2 perc után leakasztja. Szóval az aida tesztet ajánlom gyors tesztre, mielőtt a memtest-et futtatjátok.1.37V-on stabilnak tűnik, majd még egy memtestet futtatok. Ez gondolom (remélem) még biztonsági határon belül van, 1.35V -t ajánlanak elvileg gyárilag.
-
nyul105
senior tag
válasz Tsebacsi #27271 üzenetére
Szia!
Valószínűleg a turbo boost és az xfr ad neki ekkora feszültséget, bár érzékelnie kéne a hőfokokat...
Ja és idle nem kéne boostoljon, és xfr se kéne. Lehet, hogy bebugzott a bios, vagy rossz a verzió amit használsz.Default-ra állítás kell bios update után is. (load default...)
http://www.overclock.net/content/type/61/id/2976436/width/200/height/400/flags/LL
Itt a VDDCR CPU voltage legyen 1.3V, ezt próbáld ki első körben, mielőtt elfüstöl a procid.
http://www.overclock.net/content/type/61/id/2976435/width/200/height/400/flags/LL
Itt pedig írj be auto helyére 3700-at mondjuk.Utána ha ez megtörtént, várj meg valakit akinek ilyen alaplapja van és segít neked beállítani mindent.
Ha tavaly óta így megy a géped az mondjuk elég durva, de talán eddig nem csináltál még semmi olyat, ami ennyire terhelné a CPU-t, ezért nem adott neki ekkora feszültséget. Vagy mostanában bugzott be.szerk. : azóta jött 2 hozzászólás.
(#27274) propetya85 : miért gondolod, hogy kell az elem ki? Indul a gép, nyugodtan tud biosban resetelni.
[ Szerkesztve ]
-
nyul105
senior tag
válasz Lujo416 #27243 üzenetére
Szia,
én v19-ről váltottam. Ott nagyon szépen visszavette a feszültséget nekem is. Azóta ez a funkció megszűnt, viszont a RAM magasabb frekvencián üzemel. Igazából nekem eddig nincs problémám a biossal.
Azért ez a fajta javulás elég durva, szerintem ott valami baj volt neked, és visszavette feleslegesen az órajelet.
Vagy más, amit nem írtál le[ Szerkesztve ]
-
nyul105
senior tag
válasz Pro!Petya #27143 üzenetére
Szia,
majd ha lesz kis időd kipróbálod a timing-jaimmal mennyit dob az AIDA? ha valami rejtett gáz van nálam, akkor örülnék, ha kiderülne. //NAJÓ, igazából kiváncsi is vagyok, és megnyugtatna ha ugyannnyit dobna kb., ha meg mégsem, akkor úgysem nyugszom, kiderítem a hibát.
Köszi!
-
nyul105
senior tag
válasz hokuszpk #26906 üzenetére
Próbáld ki, amit Beretvás írt, régen én is kétszer flasheltem (ötletem sincs miért, de tényleg ajánlva volt fórumokn), mert ez tényleg furcsa viselkedés.
Ha alacsony frekire rakod a ramot, akkor engedi a cpu freq+vcore állítást? Próbáld lépcsővel... passz, én xmp-t nem használom, mert olyankor felülírja elvileg a hűtőventilátor beállításokat (ezt írja). -
nyul105
senior tag
válasz hokuszpk #26902 üzenetére
hali,
nekem ilyet nem csinál, bár nekem 1600 van, neked 1700...
gondolom load default előtte utána is volt, szóval tényleg csodálkozom :S.
xmp on/off? memory try it vagy manuál?
Ha állítgatod az xmp-t, akkor rögtön utána nekem is elállította a cpu beállításokat, kellett még egy restart.
Ezt azért próbáld még ki. -
nyul105
senior tag
Sziasztok!
feltettem a tomahawk H-s biost.
7A34v19 -- > 7A34v1HTapasztalatok eddig:
- szerintem gyorsult a POST idő
- nem veszi vissza a feszt sajnos IDLE sem
- beállítottam az előző cpu freq-fesz párost. Elindult. (1.264V- 3800Mhz)
- RAM: 3200 , 1.36V, 1.05V soc. Nem kísérleteztem ki.
XMP2-vel is kipróbáltam, de inkább áttettem memory try it!-re 16-18-18-36 auto-val.
Ilyenkor 75-560-1-4-16-24-2-12-34-14-7.8 (aida64 fentről lefelé) ad subtiming-ra.
előzőleg 3066 volt, 16-18-18-18-36- 54-589-1-4-16-23-2-12-36-15-7.8 beállításokkal.CB score gyakorlatilag nem változott
CBCPU1=156 -> 156
CBCPUX=1279 -> 1281Memória se sokat gyorsult viszont, szerintetek rendben vannak az értékek? (aida,cb.)
CMK16GX4M2B3200C16
Köszi![ Szerkesztve ]
-
nyul105
senior tag
Sziasztok!
Ha esetleg van tomahawk felhasználó, aki flasheli a 7A34v1H biost, szeretném tudni, hogy win7-tel működik-e.
7A34v19 2017-09-21 biosom van fent, de ha az új bios frankó, akkor a jobb memóriakezelés miatt feltenném.
Ja, és bármi egyéb anomália ha van, azt is írjátokKöszi
-
nyul105
senior tag
válasz SundownR #26682 üzenetére
Szia!
tanácsként írom, nagyon offtopik. Előre is mondom, semmiképp sem szeretnélek lebeszélni ACER monitorról.
DE:
ACER monitoroknál van egy (típus?) hiba (az én ~80ezres monitoromra igaz, és google keresés szerint még egy-párra): A monitor elfelejti az Overdrive (OD) beállítást ki-be kapcsolásnál (nem áramtalanításnál, csak a sima standby kapcsoló).
Ha megveszed és kibontod, rögtön teszteld le az alábbit:
Overdrive (OD) on - off (offot javaslom)
https://www.testufo.com/ghostingmonitor ki-be kapcsol. Újra teszt. Gép újraindít, újra teszt.
Amennyiben "corona" effektet látsz, ne vacakolj garival, vidd vissza a monitort elállással (14 napos), és rendeld meg újra.
Én nem tettem, ez minden ki-be kapcsolásnál 13 kattos mozdulatot igényel sajnos, de megtanultam együtt élni vele.
Gariztatásnak utánaolvastam, elvileg firmware update kell, amit a gyártó vagy megcsinál vagy nem, jellemzően visszaküldik javítás nélkül, nem szórakozok emiatt ilyennel.
Ugyanez igaz arra is, hogy ha esetleg színes-foltos(nem jut eszembe a neve most kapásból) a kijelző. Nyilván fogalmam sincs, hogy a te monitorod LED-es -e egyáltalán, vagy milyen panel.Remélem segítőszándú a hozzászólásom, jobb lett volna privátban de most már mindegy.
google találat link:
https://community.acer.com/en/discussion/477842/gn276hl-overdrive-keeps-resetting -
nyul105
senior tag
válasz Vartanus #22691 üzenetére
Szia,
nem, azért ez ennél bonyolultabb. Én kb. fél éve néztem ennek utána, amennyire most belőle emlékszem (kevés és lehet hülyeség, okosak megmondják azért írom offba):Amikor a CPU load változik, akkor van egy kis tüske a feszültségben. Talán ha nő a terhelés hirtelen felugrik hirtelen, ha csökken leesik hirtelen. Ez LLC offnál. Ez nem energiagazdálkodási dolog, nem tudom az okát. Valószínűleg fizika.
A vdroop ezek ellen véd, beépített. Ezért van hogy nagyobb terhelésnél kisebb feszültséget kap a cpu, hogy ingadozásnál ne menjen tönkre.Amiatt, hogy ne legyen az, hogy viszont a vdroop miatt ""alulfeszelődjön"" a cpu, van az llc, ami ezt ellensúlyozza. Viszont azt hiszem, hogy ilyenkor még nagyobb a feszültségugrás (biosban beállítasz 1.4Vot, de egy pillanatra 1.5V-t kap amikor idle->load megy... talán ezt nem is mérik a szoftverek).
Anno láttam egy jó kis ábrát, találtam jó videot, de lusta voltam megnézni, illetve nekem bonyolult volt az egész.A kérdés inkább arra irányult, hogy konkrétan tomahawknál az 1,2,3,4,5... milyen LLC (pozitiv, negativ) felel meg.
Ja a slusszpoén, hogy nem tudom, hogy emellett a "visszaveszi a feszültséget" hogyan jön be a képletbe. 0.8V-ról hirtelen felugrik 1.3V-ra, na ilyenkor mi van?!
De ezt okos ember leírhatná szépen, bocsi a kókler írásért, de tényleg érdekelne egy szép/érthető (tudom, az érthető az relatív) leírás.
Bocs, ha rossz topikba írtam, kérdeztem már máshol is, ja és tudom google a barátom. -
nyul105
senior tag
Tomahawk -nál az LLC beállításokat le tudná írni valaki, hogy melyik/hányas minek(%?) felel meg? Nem találok táblázatot rá.
Köszi
-
nyul105
senior tag
válasz SECTORnooB #22640 üzenetére
gyárit használom, próbáltam 1,3 körül, és akkor már eléggé melegedett.
Beretvás: LLC-hez annyira nem értek, és amikor próbálgattam sem úgy működött, ahogy azt a "tankönyvben" megírták... inkább megvárom a következő biost, gondolom jövő májusra ki is jön
+ ez, hogy hülyén írja a win inkább kivárom -
nyul105
senior tag
válasz SECTORnooB #22632 üzenetére
Hali,
az 1.3V miatt én sem teszem fel, most azt hiszem 3.75@1.26V, de 3066-on megy csak a corsair (ugyanolyan, mint a tied). AUTO-n mennyi(ke)t adna 3.7-3.8-3.9 körül? Az nem megoldás?
Köszi
-
nyul105
senior tag
válasz hokuszpk #16889 üzenetére
LLC szerintem bugos a tomahawkon... droop helyett nekem minden levelnél magasabb a fesz a beállítottnál... lvl1-lvl8, auton is.
Ha van kedved kiprobálhatod, vagy akinek van kedve, hogy van e olyan mode, ahol a beállított fesz alá megy a fesz 100% terhelésnél.[ Szerkesztve ]
-
nyul105
senior tag
válasz nyul105 #16432 üzenetére
Nem akarok mindig magamnak válaszolni, de utánanéztem, és mode 1-2 (extrém LLC) esetén elképzelhető, hogy több feszültséget ad load alatt, mint idle-ben.
Úgy látom vannak a fórumon, akik jártasak lehetnek a témában, hogy nagyon LLC beállítás esetén a "peak voltage" is magasabb?Szóval pl.
- 1.25V idle, 1.27V load (extrém LLC, "negative" vdroop = vboost)
- 1.27V idle, 1.27V load (normál LLC, 0 vdroop)
- 1.29V idle, 1.27V load (0 LLC, vdroop)beállítások esetén hogyan alakul a peak voltage? egy positive overshoot után.
http://www.masterslair.com/wp-content/uploads/2010/09/cpu-voltage-with-vdroop.jpgKöszi!
-
nyul105
senior tag
MSI tomahawk-nál mi a default LLC (auton), és a módok mit takarnak?
-
nyul105
senior tag
válasz traktorgumi #16416 üzenetére
le kell tesztelni
-
nyul105
senior tag
válasz traktorgumi #16412 üzenetére
Helo,
szvsz 1700x-et megpróbálhatod kisebb cpu feszültséggel (1.33V pl.). Vagy azon már túl vagy?
És a ramnak állítsd be manuálisan 1.36V-t, ne autozz.[ Szerkesztve ]
-
nyul105
senior tag
válasz csobanandras #16385 üzenetére
Szia,
nem akarok beleszólni, de ha leírod, hogy defaultban milyen [beállítás ; timing ; feszültség] kombinációkat ad a bios, aminél kifagy (akár képpel, de akár le is írhatod kézzel), akkor a fórumtársak tudnának segíteni, hogy mi nem jó.
Nálam pl. a legtöbb auto memória beállítással be se bootol a gép, szépen loopol aztán fekete kép.Memtest hiba annyit jelent, hogy az adott bootolt beállítások mellett hibázik a memória, nekem is lenne olyan beállítás amivel hibát dob, attól még a modul lehet, hogy jó. Ahogy te is tudod, az hogy bebootol sem jelenti azt, hogy eltalálta a megfelelő stabil beállításokat.
-
nyul105
senior tag
válasz turistakolbi #16290 üzenetére
Hali,
ahol a cpu cool and quiet van. expert módban kell legyél talán?!. Ja, auto clear cmos ON legyen.
Növeld a cpu feszt 1.3-ra, soc-ot 1,1V-ra és teszteld, szépen vidd le majd. Ez mindkettő még biztonságos beállítás.
https://youtu.be/PVnQqC3LIyk?t=547
Alul a cpu features beállítások, látod? Azóta már 8 beállítás van, nem csak 7.Először próbáld meg úgy, hogy beállítod 2933-ra, ha úgy bebootol akkor belépsz és felviszed 3066-ra.
Timingok legyenek beállítva.[ Szerkesztve ]
-
nyul105
senior tag
válasz turistakolbi #16281 üzenetére
Szia, leírok minden beállítást:
V19-es bios:
38.00 szorzó
3066mhz ddr
----
1.25 v vcore (1.272-t ad igaziból)
1.05V soc (1.056ot ad igaziból)
auto
1.36V
---
timings:
1,16,18,18,18,36 - 54, A, 559, A,A,A,6,9,A,36,...minden más auto
----
cpubeállítások
A,A,D,D,A,D,D,DCB: NVIDIA 382.53, GeForce GTX 960
win10,64bit
116,1281,156Corsair CMK16GX4M2B3200C16R 2x8gb, tomahawk, r5 1600.
10 órás aida teszt ment, mással nem stresszelem mert gyári hűtőm van.[ Szerkesztve ]
-
nyul105
senior tag
válasz turistakolbi #16281 üzenetére
Hali,
este ha gondolod leírok egy stabil 3066-os CL16 beállítást, 3800-as cpu mellett. Csatolok majd teszteket is (CB+aida memcache).
Jó tanács: ne adj 1.6V-ot a ramnak.
-
nyul105
senior tag
válasz komi77 #16278 üzenetére
Szia,
semmiképpen sem megsérteni szerettelek volna, csak arra értettem, ha játékok alatt vannak problémák, akkor az nem stabil sajnos, nem megy "simán" (de most már látom, hogy a "simán" azt arra értetted, hogy OC nélkül).
Nekem most bebootol a windows, el tudnék böngészni 3200-as beállítással CL16-on ugyanazzal a rammal, de egyszercsak kifagyna (még cinebench is lefut).Az irónia pedig csak azért volt, mert viccesnek találtam a "simán" kifejezést, mert jelentheti a CPU OC nélkül, "simán", vagy hogy stabilan. Én azt hittem a stabil értelemben használtad.
De hogy legyen kis ontopic: 3066-on nekem is megy tomahawkon a red corsair hynix modul, fagyás vagy bootloop még nem volt.
Be kell állítanom hozzá a memória subtiming-okat is, különben bootloop/reset. 3200 nem megy nálam egyáltalán. -
nyul105
senior tag
válasz DarkByte #16199 üzenetére
Szia,
hát ha csak így stabil, akkor te tudod (bár ezt szerintem korai lenne állítani, mert még nem tesztelted ki), én 1,1 fölé nem vinném a SOC-ot, persze azt mondják, hogy 1,2 a plafon...
Tomahawkon nincs offset mód, szerintem kár keresni.
BIOS update előtt F6,minden legyen default beállításon. Ez után mehet az mflash.Ha OC-zni szeretnél, én ezeket javaslom első körben, remélem nem számít off topicnak:
1. OC módot átteheted expertre, és állítsd be mondjuk 3-ra a memory try-t. Úgy sem akarsz bootloopos beállítást.
2. menüben állítsd be az auto clear cmost.
3. Core performance boost off, cool & quiet off.
4. SOC-ot próbáld levenni 1,1-re szerintem, hátha úgy is jó lesz.
5. DRAM voltage első körben maradhat, de később leveheted 1,35-re.
6. CPU frequency-t lődd be 3.7-re, vcore 1.26V körülreEz után teszteld valahogy (nem kell itt még semmi durva teszt, 1-2 óra), ha fagy, vedd lejebb a cpu frequency-t 3.5-re, újra teszt, mert akkor kiderül, hogy cpu vagy memória OC a gond. A legjobb lenne külön csinálni a kettőt, de 0. OC megtalálására elég ez...
Memory bootloop esetén vedd le 2966-ra a memóriát (később majd feljebb rakod, de egyelőre egy biztonságos OC-t szeretnél).
Ez van kb. az összefoglalóban is gondolom, olvasd el (én nem olvastam még el). Ha van valami, írj ide a fórumra bátran, segítenek. Ha hülyeséget írtam javítsatok ki.[ Szerkesztve ]
-
nyul105
senior tag
válasz DarkByte #16197 üzenetére
Szia,
ez egy régi bug, nekem 1550-en akadt le pontosan, talán a v15 biosban javították.
Ajánlom feltenni a 16 vagy 19-es biosokat, bár sokaknak a 17-es is bejött.
Nekem a 19-es vált be a legjobban eddig (koppkopp). Amire figyelj, hogy 18-19 biosoknál picit fölélövi a beállított vcore-t. Ez nem okoz nagy gondot. Ja , és ne hagyd manuálon semmiképp szvsz.Más: xmp profilokkal óvatosan, lehet túl nagyra lövi be a soc-t vagy a dramvoltage-t.
Ajánlom soc 1.05 körül, dram 1.35-1.36 vagy 1.2 ramtól függ.[ Szerkesztve ]
-
nyul105
senior tag
válasz SECTORnooB #15894 üzenetére
Hali,
nem figyeltem eléggé, azt hittem az csak egy megjegyzés volt. Én nem használom a coolnquiet opciót, és alapból visszaveszi a feszültséget (órajelet nem, ha nincs load alatt a rendszer, akkor az mindegy is szerintem, de biztos nem így van, mert nem értek hozzá).
Szerinted sokat számítana ez, hogy az órajelet is visszavenné, nem csak a feszültséget? Bár én idle nem nagyon használom a gépet.Elméletileg a feszültséget se kellene visszavennie, ha manuálisan van beállítva, csak akkor ha auto-ra van állítva (ez is lehet egy bug akkor, de engem nem zavar).
-
nyul105
senior tag
válasz SECTORnooB #15887 üzenetére
Akkor a béta biost használod?
-
nyul105
senior tag
válasz SECTORnooB #15885 üzenetére
milyen subtimingokat használsz?
itt:
16
18
18
18
36
54
A
549 (589 volt, most próbálkozom lejebb venni)
A
A
A
6
9
A
36[ Szerkesztve ]
-
nyul105
senior tag
válasz SECTORnooB #15883 üzenetére
Hali,
nekem a 17-18-as biosnál csinálta, hogy néha nem postolt, csak fekete kép (restartra megoldódott). Ezért visszaraktam a 16-ost.
Most fent a 19-es, memók 3066mhz-en, cpu 3.8ghz (1.27V), üresjáraton visszaveszi a feszültséget.
Mivel teszteled? Letolom én is, vagy mire fagyott nálad.
Remélem a cold boottal se lesz gond.(szerk: 3200-as sosem volt nálam atomstabil)
[ Szerkesztve ]
-
nyul105
senior tag
válasz pipo112 #14251 üzenetére
Az a fura, hogy ki sem lehet kapcsolni a feszültség visszavételt, hacsak nem jött be valahova egy plusz opció a biosban, most megnézem.
*megnéztem, olyan van hogy C6 state <-- auto (most ez on vagy off igazából? vagy engedélyezi vagy nem )
de ez a használaton kívüli magokat pihenteti, olyan mint a core parking gondolom. nem értek hozzá.Esetleg ha bárki felrakta az új biost, megerősíthetné, hogy a beállított feszültség fölé lövi 0.015V-0.02V-tal a corefeszültséget, és visszaveszi idle-ben. Vagy csak nálam van így..?!
[ Szerkesztve ]
-
nyul105
senior tag
válasz SECTORnooB #14207 üzenetére
Hali,
új bios:
proci:
1,25V-ra tettem a procit 3725mghz-en, és full terhelésnél 1,272V-ot ad neki. Amikor 1,265V-t állítok be, akkor 1,28-at...
Nincs ugye offset meg semmi, nem értem miért ad többet, mint ami be van állítva (előzőleg nem csinálta). Ami nagyon fura, hogy most visszaveszi a feszültséget 0,6V-ra ha nincs terhelés, ezt sem csinálta eddig. AMD coolnquiet off.Memória 3066-on megy, de én manuálisan beállítom a timing-okat, meg a subtiming-ok egy részét is.
VLDO-DDP (vagymi) ezt nem piszkálom, auto.
1,36V dram, 1,05V soc feszültség.3200-on bootloop, esélytelen volt a POST is.
[ Szerkesztve ]
-
nyul105
senior tag
válasz SECTORnooB #12698 üzenetére
Köszi,
játékok alatt nekem is 60, csak hogy nem ártok a procinak-e, ha 1,5-2 órán keresztül konstans 80 fokon járatom.
[ Szerkesztve ]
-
nyul105
senior tag
Sziasztok,
a prime95 melyik verziója jó ryzen tesztre? Vagy igazából a régebbiek is megfelelnek?
Sectornoob, visszavettem a procit 3.75re, auto fesszel, 50-75mghz miatt nem akarnék nagyon állítgatni a feszültségen, így picit hidegebb is.
Viszont a dram voltot 1.35ről 1.36ra raktam, SOCot pedig 1.05ről 1.065-re, mert windows restartnál csinált olyat, hogy nem indult el...
Valahogy úgy érzem, hogy restartnál nem mindig tudja belőni magát. Sajnos nagyon tesztelni nincs időm, de ma adok neki egy prime95t szerintem másfél órányit. Nem gond, hogy 80 fok körül van a proci a teszt alatt?Köszi
-
nyul105
senior tag
válasz SECTORnooB #12542 üzenetére
Mivel mérjem, hogy betonstabilnak tekinthessük, 15 perc aidát kibírt, holnap adok neki 15 perc prime95t, efölött már kínzás, semmi sem hajtja meg ennyire. Zúg is mint állat
3.85t már eldobta az aida 4 perc után, most 3.825 kiállta az első 15perc próbát.
-
nyul105
senior tag
válasz apa111 #12534 üzenetére
Szia,
nem bírtam ki, feljebbvettem a feszültséget. Most 3.8ghz 1.275V (1.272-1.28V között ingadozik valamiért) a proci, a ramot nem piszkálom már, várok egy verziót. Tényleg kiráz a hideg a bootlooptól, mindig kattan a táp...
Command rate 2 lassabb, mint az 1 én úgy tudom (bár stabilabb elvileg).15 perces AIDA-t kibírt, de ma már annyit kínoztam, majd valami játékkal tesztelem.
[ Szerkesztve ]
-
nyul105
senior tag
-
nyul105
senior tag
válasz apa111 #12517 üzenetére
Szia,
köszi szépen, meg fogom nézni a ramot is, hátha enged egy kis időzítéscsökkentést
más:
33 perc aida stresszteszt (minden), 83 fokig ment fel a proci.1.264V -ot ír, de maxnál volt egy 1.272-es, ami a grafikonon nem látszik, ez lehet bug?
Nem értek hozzá, ez lehet teljesen természetes jelenség, ha valaki szakértő megerősítené, hogy minden rendbenSzerintem hagyom a procit ezen a beállításon, 1.265V 3.75ghz.
cache memory benchmark: vegyes az eredmény a tiédhez képest. memory részben picit magasabb, L1,2,3 cache gyengébb eredményekkel
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Processzor felvásárlás
- Eladó 13600KF-em, garis a Konzolvilághoz 2026.03.20-ig
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7900X 12mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Intel Core i9 13900KF 24mag 32szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest