Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• simico

aktív tag

válasz Sgt. Chris #29240 üzenetére

A Win10 nyugodtan maradhat a mostani SSD-n, gyarkolatban semmit sem vennél észre ha gyorsabb NvME SSD-re raknád. Nálam két 250-es és egy 500-as Samsung EVO SSD-n vannak az operációs rendszerek, játékok és virtuális gépek, minden más meg 1 TB-os HDD-n (meg NAS-on). A játékoknál én eléggé észrevettem a HDD-ről SSD-re költözést, sokkal gyorsabban töltenek be és a játék közbeni töltögetések, automatikus mentések is szinte észrevehetetlenek. Szerintem vegyél egy sima SATA-s 500-as SSD-t, pakold át arra a játékokat és kész. Felesleges túlbonyolítani a dolgokat.

• simico

aktív tag

válasz miresz #19749 üzenetére

Ai Tweaker oldalon az EPU Power Saving Mode = AMD Cool & Quiet.

Egyébként hihetetlen, hogy még mindig ezen rugóztok...korábban már többször ki lett tárgyalva, hogy fogyasztásmérővel mérve elhanyagolható különbség van fogyasztásban. És egyébként is ez a "nem veszi vissza az órajelet" dolog csak Windowsnál van, Linux alatt gyönyörűen működik minden, ezen hozzászólás írása közben is az összes mag 1550 MHz-en ketyeg.

• simico

aktív tag

válasz TheProb #14958 üzenetére

Nálam egyszer sem volt még kékhalál, teljesen stabil minden első naptól kezdve. Pedig én még a Win10-et se húztam újra a hardvercsere után. Viszont a vcore nem automatán van, egyik első dolgom volt ezt átállítani és a core performance boost is ki van kapcsolva (fixen 3,7 GHz-re van felhúzva a proci, ez így jó nekem, nem kell a cpb / xfr).

• simico

aktív tag

Kíváncsiságból megnéztem, hogy mennyire melegednek a dolgok, ha felhúzom 3,9 GHz-re az 1600-as procit. Mivel nem volt időm és kedvem a feszültséggel kísérletezni, ezért szimplán +0,15 offsetet kapott. Mivel a procin csak egy egyszerű kis Ben Nevis hűtő van, ezért Prime95 alatt 68-73 fok körül volt a proci hőmérséklete. Ilyen tuninghoz nyílván egy komolyabb hűtőt használnék. A chipset 45 fokig melegedett. Próbáltam a VRM-ek hőmérsékletét is nézegetni, a rajtuk levő nagy hűtőbordákon 48-54 fokot, amennyire lehet próbáltam a bordák alá mérni és kb 50-56 fokot, a lap hátulján a VRM részek alatt 58-65 fokot mértem. Nem tudom, hogy a HWiNFO-ban az alaplap által szolgáltatott Temperature 3, 4, 5, 6 hol és minek méri a hőmérsékletét, de teljes és részterhelések (pl játék) alatt kísértetiesen olyan hőfokokat mutat amiket a VRM rész körül (bordák alá benézve és a lap hátulján) mérek. Szerintem teljesen rendben vannak a hőmérsékletek. És most visszaállítom 3,6 GHz-re, mert egyelőre az is bőven elég, sőt, ha lesz időm akkor majd kikísérletezem a legalacsonyabb feszültséget 3,4 GHz-hez.

Egy béna videót is csináltam, elég nehéz egyik kézzel a telefonnal videózni, másikkal meg úgy mérni, hogy a lényeg látszódjon is a videón és jó helyen is mérjek :) (ahol 38-48 fok köré esik a hőmérséklet, ott a procihűtő "belógott a képbe").

Ryzen 5 1600 3.9 GHz-re húzva, vcore +0.15 offset
    CPU hűtő: Alpenföhn Ben Nevis
    Asus ROG Strix B350-F Gaming alaplap
    Ház: Fractal Design Define R5
    Házhűtők beállítása: 60 fok CPU hőmérséklet fölött 900 RPM

• simico

aktív tag

válasz martin66 #11129 üzenetére

Szia! Ha nem szeretsz vagy nem akarsz kézzel beállítgatni mindent a bios-ban, akkor a legegyszerűbb a bios-ban az EZ Tuning Wizard (F11 gombbal indíthatod), ott ha toronyhűtést választasz, akkor pont 3,6 GHz-re fogja automatikusan állítani a procit. Viszont a biztos tuning érdekében nagy valószínűséggel picit nagyobb feszültséget állít be, mint amire ténylegesen szüksége lehet a procidnak, ezért érdemes lehet a feszültséget inkább kézzel állítani, hogy kevésbé melegedjen. De ha hagyod automatán, az se nagy probléma.

Ha kézzel akarod beállítani (ezt akár a wizard futtatása után is megteheted), akkor az első oldalon (Ai Tweaker ha jól rémlik) az alábbiakat érdemes piszkálni:
    Custom CPU Core Ratio: Auto
    > CPU Core Ratio: Auto (ha a tuning wizard már megvolt, akkor automatán is 3,6-ra fogja húzni, alacsony terhelésnél pedig vissza fogja venni az órajelet) vagy 36 (ha fix 3,6 GHz-es órajelet szeretnél)
    EPU Power Saving Mode: Enabled
    TPU: Keep Current Settings (ha a tuning wizard már megvolt)
    VDDCR CPU Voltage: Offset mode
    VDDCR CPU Offset Sign: - (ez egy negatív jel :) mert csökkenteni akarjuk az alap feszültséget)
    VDDCR CPU Offset Voltage: na ez az amit sok teszteléssel ki kell tapasztalnod, hogy a te procid milyen feszültségen megy még stabilan. Például nézd meg, hogy 0,02500 beállítással stabil-e, ha igen, akkor eggyel növeld az értéket és teszteld újra a stabilitást, ellenkező esetben értelemszerűen csökkentsd.

Fentiek csak a legszükségesebbek, az advanced és többi fülön még van pár beállítás amivel tovább lehet finomhangolni a dolgot.

A stabilitás tesztelésére a többiek által már írt progikat lehet használni, például Prime95, IBT, Aida stabilitás teszt, stb. És persze mindenképpen teszteld a saját normál használatoddal, azaz pár napig csináld rajta amit csinálni szoktál :)

• simico

aktív tag

válasz sb #11059 üzenetére

Én az alábbiakat tapasztaltam eddig (Asus Strix B350-F Gaming lap). A Vcore kézi állítgatása mellet is ugyanúgy működik az energiamenedszment, alacsony terhelés esetén az egyes magokon visszaveszi az órajeleket és feszültségeket is. Ha az órajelnél automata tuning van (azaz a lapra bízom, hogy mekkora órajelekre húzza fel a procit), akkor szintén visszaveszi az órajeleket és feszültségeket. Ha azonban kézzel adok meg egy fix órajelet, akkor azt nem veszi vissza a Win10 még szinte nulla terhelés alatt sem (Ryzen balanced séma esetén sem), viszont a feszültséget igen. Viszont linux alatt mondjuk az alapértelmezett ondemand governor használata esetén szépen visszaveszi az órajeleket is.

Egyébként tényleg nem érdemes ezen rugózni. Amit eddig megfigyeltem Win10 alatt (mivel csak ott nem veszi vissza az órajeleket kézi max órajel beállításánál), hogy szinte nulla terhelés alatt 15xx MHz-re visszavett órajel esetén a CPU+SOC fogyasztás akár 11 Wattra is le tud esni, míg fix órajelnél 21 Wattnál lejjebb még nem láttam. Viszont bármilyen terhelés esetén kb ugyanakkora fogyasztást mutat mindkét esetben, tehát ha ugyanazt a taszkot futtatom akkor mindkét esetben ugyanazt a fogyasztást, például 34W látom. Néhány napig használtam egyik, majd másik beállítással a gépet és nem láttam érdemi különbséget terhelés alatti fogyasztásban vagy hőmérsékletben. A már említett abszolút idle fogyasztás volt az egyetlen kivételével, de a hőmérséklet ott is ugyanúgy 36 fok körül volt mindkét esetben (28-29 fokos szobában).
    Szóval engem abszolút nem zavar, hogy Win10 alatt nem veszi vissza az órajelet, mert terhelés alatt nem látok fogyasztásbeli vagy hőmérsékleti különbséget, a vindózt meg úgyis csak a játékok miatt tartom, szóval nem nagyon van idle állapot :)

• simico

aktív tag

válasz tkesy #11079 üzenetére

A CPU szorzót meg tudod adni egyszerűen, közvetlenül is: a Custom CPU Core Ratio legyen Auto (ne Manual!), majd alatta a > CPU Core Ratio-ba az Auto helyére egyszerűen gépeld be a kívánt szorzót, például 37 ha 3,7 GHz-re akarod állítani. Ennyi :)

Memória: esetleg egy próbát megér, ha még nem próbáltad ki. Ja, a legújabb BIOS-t feltételezem, hogy felraktad. Load Optimized Defaults, hogy tiszta lappal indulojunk, előtte elmentheted a jelenlegi beállításaid valamelyik profilba (Tool -> ASUS Overclocking Profile alatt). EZ Tuning Wizard-on végigmész, az beállít egy javasolt általános tuningot. Utána Ai Tweaker oldalon az aláábiak:
    Ai Overclock Tuner -> D.O.C.P.
    D.O.C.P. -> kiválasztod az XMP profilt
    Memory Frequency -> ugyanaz a freki legyen kiválasztva mint fentebb az XMP profilban
    DRAM Voltage -> elvileg az XMP profil beállítja, ha mégsem akkor 1,35 Voltra állíthatod.

• simico

aktív tag

válasz CabalX #11031 üzenetére

Ez mind szép és jó, de ugye onnan indult a dolog, hogy tettél egy általánosító kijelentést, miszerint szerinted a B350-es lapokban rosszabb minőségű és jobban melegedő VRM-ek vannak. Amit tulajdonképpen te magad cáfoltál meg a későbbi hozzászólásaidban. Szóval sokkal egyszerűbb lenne beismerni, hogy butaság volt az általánosító kijelentésed, hiszen tényszerűen nem igaz. Csak konkrét alaplapokat lehet összehasonlítani, hogy melyiken milyen alkatrészek vannak - általánosító, minden lapra igaz kijelentést butaság tenni. Ennyi a történet. És az ilyen általánosító, hamis állítások pont ugyanolyan félrevezető hülyeségek, mint az "amd ryzen egy bugos szar, (továbbra is) vegyen mindenki intelt".

Egyébként nem tudom miért hajtogatod, hogy nem számít alapon mennyit fogyaszt a proci, mert tuning esetén blaablabla... többször leírtam, hogy tuning esetén sincs semmi gond, röhögve nyújtanak stabil feszültségeket a jobb B350-es lapok is. Ez gyakorlati tapasztalat. Van aki 4 GHz-en hajtja B350-es lapban az 1700.as procit, teljesen stabilan. Kicsit túl van lihegve az egész VRM téma.

A következő generációról meg semmit se tudni, így bármelyik lap / chipset jövőállóságáról se. Egyébként én nem várnék nagy durranást, valószínűleg itt is már csak kisebb előrelépés lesz amiért nem lesz érdemes a mostani procikról váltani - de kívánom, hogy ne legyen igazam.

• simico

aktív tag

válasz CabalX #10984 üzenetére

Meg is nézted az első linken levő táblázatot? :) Az MSI-nél tökugyanazok a VRM chipek vannak mindegyik alaplapnál tehát elméletileg sincs minőségbeli különbség. Az Asus, Biostar és Gigabyte pedig az olcsóbb X370-es lapjaiba ugyanazt rakja mint a B350-eseibe.

1600X és alatta levő 65W-os procikhoz szerintem teljesen felesleges X370-es lapot venni, ha egyébként a chipset nyújtotta plusz dolgokra nincs szüksége valakinek. 3,7 - 3,8 GHz-es tuningot röhögve lehet bármelyik minőségi B350-es lapban is csinálni stabilitási gondok és komoly melegedés nélkül.

Ui: a vacak Asus M4A77T lapomban 9 évig ment 3,8 GHz-re húzva a Phenom II X4 955 BE procim, ráadásul 7 évig 1,5 V feszültségen mert véletlenül visszaállt automatára a vcore beállítás. Kevés, "gyagyi", hűtés nélküli VRM-ekkel. És most is tökéletesen működik, pusztán azért váltottam Ryzenre mert egyes feladatoknál már kevés volt a proci ereje és a négy mag.

• simico

aktív tag

válasz Bazsee71 #11012 üzenetére

Saját tapasztalat alapján az Asus Prime B350-Plus és Strix B350-F alaplapokat bátran tudom ajánlani. Teljesen korrekt, stabil, jó minőségű alaplapok.

• simico

aktív tag

válasz CabalX #10962 üzenetére

Azt mégis mire alapozod, hogy a B350-es lapokon rosszabb minőségűek és jobban melegednének a VRM-ek, mint az X370-eseken? Mert ez eléggé légbőlkapott baromságnak tűnik számomra, de hiteles tényekkel meggyőzhető vagyok.

Ja, egyébként a B350-es lapomon ugyanannyi VRM van mint sok X370-esen, valamint eddig 56 fok volt a maximum amire felmelegedtek.

• simico

aktív tag

Érdekesek ezek a problémák. Nekem a beüzemelés óta semmi gond, teljesen jól működik minden. Pedig se a Win10-et, se az openSUSE-t nem telepítettem újra.

• simico

aktív tag

válasz chopin42 #9216 üzenetére

Igen, mindhárom házventi aljat pwm/dc a bios szerint is, autopmatikusan fel is ismerte, hogy melyik venti milyen. A vízpumpa és a második ("opcionális") cpu venti aljzat rádugott eszköz hiányában tiltva van, így azt nem tudom megmondani.
    Az alaplapi hangról nem igazán tudok nyilatkozni, botfülü vagyok :D Egy ezeréves Genius zajládán vagy párezer forintos fejhallgatón keresztül hallgatom a játékokat, nincs igényem a traktor, kamion vagy géppuska hangját hipiszupi minőségben hallgatni, a virtuális gépeket meg csendben csesztetem :) Igazából nekem semmi "gaming" feature nem kell az alaplapról, csak a jobb tápellátás, több fan header és a kis árkülönbség miatt vettem ezt a sima B350-PLUS helyett.

• simico

aktív tag

Én is beléptem tegnap a klubba, több hetes hezitálás után végül lecseréltem a kb. 9 éves Phenom II X4 955 BE rendszert a következőkre:
    Ryzen 1600 proci,
    Asus ROG Strix B350-F Gaming alaplap,
    Corsair 2x 8GB 3000MHz CL15 kit (CMK16GX4M2B3000C15B).

Eredetileg a sima Prime B350-PLUS alaplapot néztem ki, de ez csak hatezer forinttal volt drágább, így a picivel jobb tápellátás miatt végül ezt választottam. A memóriából ez a kék színű, mert a fekete csak jövő héten lett volna. Először kicsit megijedtem, mert csak 3.xx revíziójú, de XMP profillal simán megy 2933MHz-en 15-17-17-17-35 időzítésekkel. Érdekes, hogy nem Hynix, hanem Micron a chipek gyártója.

Viszont mire megtaláltam, hogy valójában hol kell bekapcsolni az XMP profilt ebben a csoda UEFI hülyeségben... Van mit megszokni a régi, egyszerű, klasszikus BIOS után :U Naívan azt hittem, hogy a Memory Frequency-ben látható listából választva a profilt tölti be, de nem - bármit állítgattam, csak 2133MHz-en volt hajlandó bootolni a gép. Aztán amikor már úgy voltam, hogy visszaviszem majd a memóriát, akkor véletlenül a teljesen semmitmondó Ai Overclock Tuner beállítást átraktam Autoról D.O.C.P.-re és ekkor megjelent egy D.O.C.P. beállítás amiből már ki lehetett választani a(z XMP) profilt, ez mindent beállított és utána már szépen ment a memória 2933MHz-en. Nem tudtam, hogy az XMP-t D.O.C.P. álnéven kell keresni, ráadásul csak miután az Ai Overclock Tunert átállítja az ember. Azt hittem az a CPU tuninghoz tartozik, kézikönyv persze kutya szót nem ír erről (se), se a BIOS helpje. Ja, kézikönyv: az abban levő belső csatlakozók sorrendje (például FAN headerök, SATA portok) baromira nem egyezik az alaplapon levő valóságbeli sorrenddel. Kapásból az összes SATA eszközöm rossz portra lett dugva, aztán a BIOS alapján kisakkozhattam, hogy hogyan cserélgessem a kábeleket :) Meg a házventiknél is oda kellett figyelni, mert ami a kézikönyv szerint a FAN1 az a valóságban a vízpumpa header, stb.

A procit egyelőre csak kíváncsiságból 3400MHz-re húztam feljebb, alap órajelen is bőven elég a teljesítménye nekem. Majd ha már kevés lesz, akkor feljebb húzom. Remélhetőleg ez is ki fog tartani 5-9 évet :)

Új hozzászólás Aktív témák