Új hozzászólás Aktív témák

  • simico

    aktív tag

    Én is beléptem tegnap a klubba, több hetes hezitálás után végül lecseréltem a kb. 9 éves Phenom II X4 955 BE rendszert a következőkre:
    Ryzen 1600 proci,
    Asus ROG Strix B350-F Gaming alaplap,
    Corsair 2x 8GB 3000MHz CL15 kit (CMK16GX4M2B3000C15B).

    Eredetileg a sima Prime B350-PLUS alaplapot néztem ki, de ez csak hatezer forinttal volt drágább, így a picivel jobb tápellátás miatt végül ezt választottam. A memóriából ez a kék színű, mert a fekete csak jövő héten lett volna. Először kicsit megijedtem, mert csak 3.xx revíziójú, de XMP profillal simán megy 2933MHz-en 15-17-17-17-35 időzítésekkel. Érdekes, hogy nem Hynix, hanem Micron a chipek gyártója.

    Viszont mire megtaláltam, hogy valójában hol kell bekapcsolni az XMP profilt ebben a csoda UEFI hülyeségben... Van mit megszokni a régi, egyszerű, klasszikus BIOS után :U Naívan azt hittem, hogy a Memory Frequency-ben látható listából választva a profilt tölti be, de nem - bármit állítgattam, csak 2133MHz-en volt hajlandó bootolni a gép. Aztán amikor már úgy voltam, hogy visszaviszem majd a memóriát, akkor véletlenül a teljesen semmitmondó Ai Overclock Tuner beállítást átraktam Autoról D.O.C.P.-re és ekkor megjelent egy D.O.C.P. beállítás amiből már ki lehetett választani a(z XMP) profilt, ez mindent beállított és utána már szépen ment a memória 2933MHz-en. Nem tudtam, hogy az XMP-t D.O.C.P. álnéven kell keresni, ráadásul csak miután az Ai Overclock Tunert átállítja az ember. Azt hittem az a CPU tuninghoz tartozik, kézikönyv persze kutya szót nem ír erről (se), se a BIOS helpje. Ja, kézikönyv: az abban levő belső csatlakozók sorrendje (például FAN headerök, SATA portok) baromira nem egyezik az alaplapon levő valóságbeli sorrenddel. Kapásból az összes SATA eszközöm rossz portra lett dugva, aztán a BIOS alapján kisakkozhattam, hogy hogyan cserélgessem a kábeleket :) Meg a házventiknél is oda kellett figyelni, mert ami a kézikönyv szerint a FAN1 az a valóságban a vízpumpa header, stb.

    A procit egyelőre csak kíváncsiságból 3400MHz-re húztam feljebb, alap órajelen is bőven elég a teljesítménye nekem. Majd ha már kevés lesz, akkor feljebb húzom. Remélhetőleg ez is ki fog tartani 5-9 évet :)

Új hozzászólás Aktív témák