Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
sellerbuyer
őstag
Ami kisebb korban is segíteni szokott, az az, hogy a fiúk karcsúbbak, a lányok pedig "áramvonalasabbak", teltebbek és a farkuk felé vékonyodnak. Magyarul a csajok kövérek, a pasik soványak, pont, ahogy az embereknél ugye...khm...
Ez a legtöbb halnál így van és már kis korban is, ezért ez egy jó módszer a nemek kiválasztására.
Ez a fotó jól illusztrálja, miről regélek:
[ Szerkesztve ]
-
kymco
veterán
válasz Anulu79 #10698 üzenetére
A hím xifó hátsó úszója meghosszabbodik az ivarérettség elérése közben. Kicsi korban nem olyan egyszerű.
A nőstények kifejlett korban általában nagyobbak a guppiknál pld sokkal "szürkébbek". Amíg a fiúk pompáznak színekben és lengedező uszonyokban, a lányok egyszerűek.
A molliknál a farokúszó alatti résznél a lányoknál alul dupla úszó van oldalirányban szétnyílva, addig a fiúknak egy középen álló szerük van alsó uszony hatását keltve.
A plattiknál hasonló a helyzet, mint a molliknál, bár ott én jóval nehezebben határozom meg a nemet...www.refujvaros.hu
-
mdk01
addikt
Elképzelhető.
A teszt is csalhat, te is mérhetsz rosszul, de persze a növény is felveheti.
Ami fontos hogy az ajánlott érték környékén maradj. Az amit ajánlanak soha nem lesz jó senkinek, ha jól csinálja a dolgokat mert minden aksi más.
Ha neked a 4ml/nappal szépek a növényeid és nőnek akkor le van xarva mit írnak a dobozra és mit mutat a teszt, de érdemes oda figyelni rá.[ Szerkesztve ]
-
Pocee
senior tag
válasz BiriBum #10694 üzenetére
az alanyokat felsoroltam,és nem kismértékben mérgezőt akartam,hanem kismértékben túladagolva a három táp valamelyike okozhat e bajt.
mdk01:Az a helyzet,hogy felvittem 4 ml/napra a mikro és makrot is plusz,easylife-os vasat káliumot és foszfátot is plusszba toltam kicsit,és másnap amikor rámérek,nem mutat magasabb értéket a teszt,a káliumot továbbra sem tudom mérni semmivel.Létezhet,hogy a sok növény rippropp felveszi ezt a mennyiséget?
[ Szerkesztve ]
Mr.Brightside
-
Pocee
senior tag
a foszfát,kálium,vas növénytápok közül túladagolva kismértékben lehet a mérgező csigára halra rákra?
Mr.Brightside
-
mdk01
addikt
Köszönöm mindenkinek. Sok különbséget nem látok, így kép alapján majd egyszer élőben megnézem mi a különbség.
Köszi mégegyszer.
-
Anulu79
addikt
Nekem nem guppik vannak Meg ahogy elnézem némelyik farokúszóját szerintem nem is egyneműek. De majd kialakul lassan szerintem . 1-2 molly úgy néz ki mintha pocakos lennem Egyébként mennyi ideig tart a terhesség a halaknál?
-
Anulu79
addikt
Egyébként halaknál nincs olyan, hogy beltenyészet? Nem baj pl. ha egy "alomból" valók párzanak?
-
-
kymco
veterán
válasz Anulu79 #10675 üzenetére
Változó, de általában sokat. Nekem volt olyan guppim, ami egyszerre negyvennél többet szült. De ha az akváriumban össze vannak zárva a többi hallal, akkor van veszteség. Ha van búvóhelyük a halacskáknak, akkor jó pár túlélheti.
A mollik méretüknél fogva talán életképesebbek, mint a guppik, de nálam a guppik többet szültek.www.refujvaros.hu
-
Anulu79
addikt
Az elevenszülő halak hova szűlnek? Elbújnak valahova vagy csak úszás közben "kitolják"? Ja és még annyit, higy mennyit szűlnek egyszerre?
[ Szerkesztve ]
-
kymco
veterán
válasz Anulu79 #10673 üzenetére
Nekem van egy szívócsövem, aminek a vége szűrőbetétes (ezt mulmszívónak, mulmozónak szokták hívni), és vízcserénél az aksi aljáról szedem le a vizet.
A baktériumkultúrát tapasztalt akvaristák tudnak adni egy kis akváriumi vízzel, vagy akvarista boltban tudsz szerezni nem túl olcsón. De magától is kialakul, csak épp elég hosszú idő, amíg beáll az akvárium.www.refujvaros.hu
-
Anulu79
addikt
Vízet szoktunk cseréln de a cuccos le van süllyedve az aljára. látszanak a köveken. Na majd kitalálok valamit. A baktérium kúra mit takar? Kezdő vagyok még a dologban. Nem is kicsit.
-
Aszfaltbetya
tag
A rezet csak az algazok nem birjak
Ellenben diszkosznal a vesz hatasos gyogyszereKerek mindenkit a Privat uzentben torteno erdeklodesre, valamint az uzletrontas elkerulesere
-
Anulu79
addikt
Létezik olyan hal ami kitakarítja az akváriumból az ürüléket és össze lehet tenni elevenszülőkkel?
-
mdk01
addikt
Elolvasva még1x az első hsz.-od lehet még sem egyre gondolunk ezért a kábelcsatorna nem jó.
Kellene vmi műanyagból csinálnod egy keretet amire ráfeszíted a szúnyoghálót és egybe rakod bele az akváriumba.
Pl. plexilap kifúrkodva plusz rárakni a szúnyoghálót?
Esetleg ezt már lehet egy kábelcsatornába dugni ami fel van ragasztva kétoldalra az üvegre. -
Racze
tag
-
tajcsi
őstag
Moszkvai kék guppit hol lehet venni?
MAXIMUS VI Extreme, Z87-WS, 3970X és sok más fimomság nálam...
-
mdk01
addikt
A vasat nem tudom, annak nézz utána.
A foszfát kevés.
Nekem 4-5mg/liter környékén van, de kicsit ez meg magas,viszont kopik a pontalga és nem jön elő.
A jó foszfát érték 2-3mg/liter környékén van és ennek a kb.15x-nek kell lennie a nitrátnak, tehát olyan 30-40mg/liter. Ezek megközelítő értékek, de ha így van akkor nagy baj nem lehet.
Ha GA makro-t adagolsz akkor adj 1 pumpával többet úgy egy héten át majd vízcsere előtt mérj egyet, foszfátból és nitrátból is.
Szépen lassan türelmesen minden jelre figyelve rá fogsz érezni mennyi növényhez és halhoz mennyit kell adagolnod és ahogy telik az idő mérni is kevesebbet kell majd. -
Pocee
senior tag
Hali!
Ma megjött a vas illetve a foszfát teszt,a káliumot továbbra sem tudom,hogy kellene megmérni,de a lényeg hogy a vasteszt papír legalacsonyabb mérőszine a 0.025 mg/l na a vizem ennyire sem szineződött el,vagyis kevesebb.
A foszfát 0.5mg/l hez volt legközelebb a szín,ezek víztesztek,nem csíkok.
Szóval egy viszonylag növényes aksiban ezek az értékek az algásodást szem elött tartva milyennek számítanak???Mr.Brightside
-
pivi.l
tag
Sziasztok.
Tud valaki Újpesten és környékén megbízható akvarista boltot ajánlani.
-
Aszfaltbetya
tag
válasz Anulu79 #10649 üzenetére
a boltban hiaba probalod ki az menet kozben valtozik amint kopik a membran benne , mire van ra rakva
mit hajt meg , porlasztot , talpas szurot , mekkora vizoszlop van rajta stb
sokmindentol fugg
vagy sera amit ajanlok vagy atman
en ezt a kettot hasznalom es semmi bajom velukKerek mindenkit a Privat uzentben torteno erdeklodesre, valamint az uzletrontas elkerulesere
-
tupacamaru
veterán
Az alumíniumot oldja a víz, szerintem ne használd, saválló drót kellene szerintem.
Hello, a nevem Inigo Montoya! Megölted apámat, készülj a halálra!!!................................................................... Merek annyit, amennyit férfi merhet; Aki többet mer, nem ember...............................
-
_seth_
veterán
válasz Anulu79 #10651 üzenetére
A szűrőre rakott porlasztó és a levegőpumpa ugyanazt a feladatot látja el, elég az egyik is és mivel szűrő mindenképpen kell így a porlasztás a célszerűbb.
Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
Racze
tag
Hali!
Azt szeretném kérdezni, hogy alumínium drótot lehet-e akváriumba rakni vízszennyeződés nélkül? Házilag szeretnék kókányolni egy válaszfalat, és ez menne a merevítésnek a szúnyoghálóhoz. Ilyet lehet?
-
Anulu79
addikt
Levegőztető mindegy, hogy milyen van bent? Úgy értem, hogy a drágább az tényleg annyival jobb mint az olcsóbb? "Hang" alapján van valami különbség köztük? Esetleg a drágább halkabb is? Most egy noname kagyló formájú van bent.
-
Aszfaltbetya
tag
az algazok egyetlen hatranya hogy iszonyat sok amoniat uritenek a vizbe ,
de ez a kulso szurot nem befolyasolja reszedre , max abban hogy szinten szeretnek marha hosszu csikban uriteni es ez szepen tud megakadni a szuro filterekben .telleg valameik kolleganak esetleg egy 13-15 centis algazo nem erdekes, illetoleg egy szellemkeshal szinten ebben a meretben
valamint nehany anci amiben van fatylas issajna nagyon kellene a helyuk
Kerek mindenkit a Privat uzentben torteno erdeklodesre, valamint az uzletrontas elkerulesere
-
Anulu79
addikt
Ha sűrű aljnövényzetet szeretnék akkor mit ajánlanátok?
-
Anulu79
addikt
Kicsit átalakultak a halaim. Vagyis inkább kicserélődtek. Most Dàniók, Mollik, albínó algázó van benne. Az lenne a kérdésem, hogy nekik follyamatosan kell, hogy menjen a levegőztető és a víz szűrő?
-
Blabcsi
senior tag
válasz Aszfaltbetya #10637 üzenetére
Van benne úgy 8 xifo, 3 db 8cm-körüli anci és 5 3cm körüli anci meg egy albino péncélos.
Naponta egyszer kapnak kaját lámpaoltás előtt fél-egy órával. Csak annyit, hogy pár perc és eltüntetik mind.https://hu.pinterest.com/Blabcsi0911/ :) https://www.facebook.com/pg/Blabcsi.gravir/photos/?ref=page_internal
-
Aszfaltbetya
tag
válasz Aszfaltbetya #10637 üzenetére
meg vizcseretol , etetes mennyisegetol
Kerek mindenkit a Privat uzentben torteno erdeklodesre, valamint az uzletrontas elkerulesere
-
Blabcsi
senior tag
Üdv.
Tegnap indítottam a külső szűrőm arra volnék kíváncsi, hogy mennyi időnként kell tisztítani?
Rétegrend alulról fölfele: ülepítő, krumpliszsák, nagy lyukú szivacs, kis lyukú szivacs, siporax, perlonvatta. Akksi br. 200 liter. Egy belső szűrő motorját használtam fel hozzá ( hailea HL-BT 700 ) az akksi alatt van a szűrőtartály és abban van a motor, így kb. 400-450 liter/óra a teljesítménye.https://hu.pinterest.com/Blabcsi0911/ :) https://www.facebook.com/pg/Blabcsi.gravir/photos/?ref=page_internal
-
sellerbuyer
őstag
Hát időközben rájöttem, hogy amit én szeretnék, olyan nincs.
Gondoljatok bele, ha lenne egy olyan szoftver, amibe az akváriumunk összes paraméterét beleírva meg lehetne tervezni az egész, működő rendszert! Az aki méretei, berendezései, élőlények, etetés és az összes egyéb szükséges paraméter megadása után megadná a vizünk nitrát, nitrit és egyéb értékeit, a halaink várható élettartamát, ill. riasztana elhullásveszély esetén, estébé-estébé, plusz persze mindezt 3D-ben megjelenítve, élővilággal, mindennel! Abszolút kivitelezhető!
Akár real-time, akár felgyorsítva évekre előre lehetne szimulálni vele egy az egyben az akink működését, a teljes életét úgy, hogy még akár meg sincs! Gondoljatok bele, mennyi kínlódástól, kísérletezgetéstől, pénzkidobástól, stb. kímélné ez meg az embert! Szerintem ez brutálisan jó lenne... de nincs ilyen sajna.
Természetesen nem üveggömbös jóslásról volna itt szó, hanem szakértelemmel, tudományosan megalapozott tervezésről és ennek várható következményeiről. Arról szó sincs, hogy ez kiváltaná a későbbi hozzáértő, saját tapasztalatokon alapuló és gondos akvarizálást. Sőt akár egy online része is lehetne, amelynek segítségével be lehetne küldeni saját tapasztalatokat és sok egybevágó tapasztalat esetén felhasználná a szoftver (persze programozói, fejlesztői segítséggel, nem automatikusan) ezeket a működésében. Persze ezeket a tapasztalatokat a fejlesztők eleve összegyűjthetnék a fórumokról (magyar és külföldiekről egyaránt) és beépíthetnék a programba.
Ez itt egy kezdetleges próbálkozás: [link]
-
mdk01
addikt
válasz sellerbuyer #10633 üzenetére
-
sellerbuyer
őstag
Tudtok-e egy jó (lehetőleg 3D és tengeri /is/) akvárium tervező szoftvert, ami ingyenes, vagy "hozzáférhető"?
-
Pocee
senior tag
Még egy technikai.
Az aljzatot milyen mélyen szabad bolygatni,mert ugye én vízcserével együtt porszivózom és ha akarom akkor a leszívóban csak egy centire mossa be vagy ha rátekerem akkor közel 20 centire is felszívja magába,kérdés a baktériumok ennek mennyire örülnek.
kb 4-5 centi pro-soil növénytáptalajom van ami nagyon könnyen mozdul.elég a tetejét vagy nyugodtan takarítsam ki mélyen?Mr.Brightside
-
mdk01
addikt
Szinte tökmindegy.
A legjobb ha reggel villanykapcsolás előtt pár órával adod akkor kevesebb ideig van feleslegesen a vízben mint ha este adnád, és mire felkapcsolódik a villany már tudják is hasznosítani.
Easy carbo-ra kell figyelni hogy az villanykapcsoláskor, vagy előtte 1 órával mert annak vmi 5-7 óra a lebomlási ideje tehát minél tovább élvezzék a növények. -
Pocee
senior tag
közben olyan technikai kérdésem lenne,hogy növénytápozásnak van e időbeni szerepe,reggel mondjuk,hogy amikor jön a fény jobban felveszik a tápot,vagy este amikor nem fotoszintetizálnak?
vagy tökmindegy?Mr.Brightside
-
farkas26
tag
válasz Gabesz1019 #10623 üzenetére
Csatlakozom az előttem lévőhöz,hogy az okot kell megszüntetni.
Da ha sok van, elsőként be kell azonosítani,hogy milyen alga?
Alga gátlónak meg ott vannak a halak."A jövő sem a régi"
-
Pocee
senior tag
válasz Gabesz1019 #10623 üzenetére
Ebben még kezdő vagyok én is MDK01 kolléga a szaki itt,az a javaslat,hogy nem az algát kell megszüntetni,hanem az algát kiváltó okot orvosolni,nekem volt easy life algexit cuccom,4 hetes kúrát ír,megmondom őszintén semmit nem ért,amit itt kitalálgattunk és változtattam az sokkal többet,mondjuk nekem garnéláim is vannak nem szabadott megnövelt mennyiségekkel dolgoznom,amúgy ha az algexitet beleöntöttem a vízbe az amanok iszonyatosan megkergültek,fel-alá rohangáltak,úgyhogy nem is erőltettem a dolgot.
Mr.Brightside
-
Gabesz1019
senior tag
Ti milyen algagátlót használtok? Láttam, hogy van tabletta valamint folyadék formájában is. Melyiket érdemes használni? 54 literes az akváriumom.
-
Racze
tag
válasz sellerbuyer #10620 üzenetére
Sajnos volt egy ilyen sejtésem, köszönöm a válaszokat. Az elkülönítés nem probléma, csináltam már máskor is, de azért mégis kíváncsi voltam, hogy a jelenlegi halaim mennyire tolerálják a kicsiket. Meg egyelőre csak elevenszülőkkel próbálkozom, ott egyből látszik az eredmény (főleg a guppinál), meg az ikrák gondolom szintén ugyanakkora veszélyben lennének.
-
sellerbuyer
őstag
Szia! A guppinál a nőstényeket el kell különíteni szülés előtt, mert a csapat felfalja a kicsiket. Természetesen ha elég bőséges a szaporulat, akkor ez nem tűnik fel, ezért nem szoktak erre gondot fordítani az emberek. A csapat mellett még a páncélos az, ami tutira lerendezi a kicsik sorsát.
Egyébként a zebráknál is pont ez a helyzet, hogy külön ívató medencébe ajánlatos tenni őket, ahol lepotyognak az ikrák egy sűrű rácson, ill. hálón át és nem férnek hozzájuk a szülők. Nekem van ilyenem egyébként, házilag készített, tökéletes, fillérekből elkészíthető. Gyárit is lehet kapni, akár nagy akváriumba tehetőt is, nekem az nem vált be, csak a kínlódás volt vele, de láttam olyanokat, akik nagyon ügyesen tudták alkalmazni ezeket. Kb. 600 Ft körül is be lehet ilyet szerezni, műanyag, átlátszó, tapadókorongos. Van akasztósban is, de üvegtetős akihoz az nem jó, mert nem tudod a vízszinthez megfelelően illeszteni és drágábbak is ezek, mint a tapadósok.
[ Szerkesztve ]
-
Racze
tag
Sziasztok!
Nem szeretnék hülyeséget kérdezni, de lehet mégis magától értetődő lesz a válasz, azért előre is bocsi: szóval a kérdésem az lenne, hogy a frissen született guppik tarthatók-e együtt a nagyobb fajtársaikkal, továbbá neonhalakkal, és páncélosharcsával anélkül, hogy reggelinek nézzék őket?! Régebben csak a zebradániókat láttam akció közben, de azok most nincsenek. Ezek hogy tűrik a kicsiket?.... Csak a csigáktól nem félteném őket, azok bűnlassúak****
-
mdk01
addikt
Én nagyjából értem ezt a só dolgot, mert anno olvastam róla, de nem használom, viszont további jó szórákozást.
-
farkas26
tag
Ti milyen külső szűrőt ajánlanátok egy 72l-es akváriumba?
"A jövő sem a régi"
-
tajcsi
őstag
Valakinek vmi szép fatörzs, gyökér stb eladó?
MAXIMUS VI Extreme, Z87-WS, 3970X és sok más fimomság nálam...
-
Anulu79
addikt
válasz BiriBum #10605 üzenetére
Én semmi ilyesmit nem szeretnék még csinálni úgy érzem.
Viszont volna még egy kérdésem ami mindenkihez szólna. 3 db aranyhakunk + 2 db algázónk van egyenlőre. Mindegyik még csak pár centis. Az érdekelne, hogy milyen halakat lehetne még hozzájuk tenni? A boltban azt mondták, hogy aranyhalak elég csípkedősek és nem sok minden van amit megérné berakni hozzájuk. Sziámi harcoshal vajon ellene velük nyugton? Vagy ami még nekem tetszik az egy fekete színű gülüszemű aranyhal. Ha elférne mind a két újonc a többivel akkor átszaladnék értük DU.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest