Hirdetés
- PlayStation 5
- Bestbuy játékok
- Akciófigyelő: PlayStation "Januári" leárazások
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- World of Tanks - MMO
- PlayStation 4
- Xbox Series X|S
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Path of Exile 2
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
zolikaDB
veterán
CO2 mellett lehetséges a beporlasztás, ugye? A jószágoknak nem árthat? (halak, garnik)
Egy olcsó kis kezdőszett képes lenne egy dúsabban növényesített 20-30L körüli nanot ellátni?
-> Aquagro -
_seth_
veterán
Azt mindet te írtad semmi csúsztatás. Igen, amíg te valakinek azt tanácsolod, hogy szanáljon én addig fogom beírni, hogy ne. Ez van, szerintem ez minden csak nem a lehetséges megoldás, ahogy neked van véleményed nekem is. Te ha visszaolavsod amiket írtál mást sem írsz csak, hogy mindenki szanáljon, én próbálok ötleteket adni. Ki mit lát helyesnek, ez van.
Hogy mi b@szana be és mi nem az megint csak egy dolog de ilyen irányba nem kívánok elmenni, ha a feltételezésed igaz akkor te is felnőtt ember vagy akkor pedig ezt az irányt mellőzheted is.Változatlanul tartom: ha megvalósítható ötleted van az ecsetalga ellen az érdekes lehet, az eddigi is megvalósítható egy 27 literes 3 hínár növényes kavics aljaztú esetében ahol kb fel sem tűnne ha nem is lenne növény vagy akár aljzat sem. Egyébként ha már a hátteret csak mosod akkor ennyi erővel elég az aljzatot is vagy éppen akkor a hátteret miért nem kell szanálni? Na érted...
Lezárva
Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
ooloo
őstag
Tételezzük fel , hogy többségében felnőtt emberek látogatják a fórumot . Mind a ketten leírjuk a véleményünket és a tapasztalatainkat . A felnőtt ember olvas , mérlegel és saját belátása szerint dönt . Remélem ez eddig világos . Nem kell feszegetni és kommentárt fűzni ahhoz , hogy ki és hányszor reagált a beírásainkra ... ez nem egy verseny és nem biztos , hogy ebből messzemenő következtetéseket kell levonni . Nyugodj bele , nem csak a te véleményed létezik ... be is b@szna ...
Az idézetekkel pedig megint csúsztatsz ....
A részemről ezennel lezártnak tekintem az ecsetalga témát .
[ Szerkesztve ]
Semmi sem olyan veszélyes a "demokráciára" , mint amikor az emberek szabadon választhatnak!
-
_seth_
veterán
válasz albert8 #8093 üzenetére
Arról nem beszélve, hogy egy pár százas kompakt fénycső való bele, így a 13e kissé meredek....
T5 vs T8:
T5: véknyabb, nagyobb teljesítmény, nagyobb hőleadás, nem vibrál a fénye mivel digitális trafója van.
T8 ennek pontosan az ellentéte.Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
albert8
veterán
válasz aldebaran #8092 üzenetére
Ez a fénycső neked nem lesz jó
mert tengeri aksikba való, ha a leirása igazAm meg simán lehet,nekem 24w-os van 60-centisbe
Flickr----https://www.flickr.com/photos/113522384@N02/? -----------------------------------Krumplistészta----https://krumplisteszta.wordpress.com/
-
aldebaran
őstag
Egyébként mi a különbség a T5 és T8 között a fénycsöveknél?
És hogy lehet, hogy egy 60cm-es fénycső 28W-os? Nekem azt mondták, hogy a 60cm-es fénycső csak 18W lehet.
Gandhi mondta: "Élj úgy, mintha meghalnál holnap. Tanulj úgy, mintha örökké élnél."
-
zolikaDB
veterán
Mi a véleményetek az Aquatic Nature Solar Duo Boy világításról? Mire elég egy ekkora teljesítményű cső (26W)? Egy 20-30L-es nanohoz, vagy oda a 13W is megfelel?
-
Kingfisher1
tag
-
zolikaDB
veterán
Nem tudok betelni ezekkel a nano aksikkal, annyira gyönyörűek:
Egy 16L-es (apropó, ez miféle világítás?)
Illetve a 2.5L-es tengeri aksi: [link][ Szerkesztve ]
-
_seth_
veterán
"A legbiztosabb módszer a talaj és a növények szanálása ......"
"Elszánt akvarista lehet az , akinek egy talaj és növénycsere is lehetetlen küldetésnek számít . :-)"
"A talaj és növénycsere csak egy a LEHETSÉGES módszerek közül , de kétségtelenül a leghatékonyabb ..."
"Amennyiben értékes növényeid vannak , akkor kísérletezz az ecsetalga kipusztításával ... de ha nem , akkor rendezd újra az akváriumot új aljzattal , növényekkel , fertőtlenített háttérrel . Mindezt pár óra alatt elvégezheted ."
"Vannak esetek , amikor egyszerűbb , olcsóbb , hatékonyabb és gyorsabb megoldás a teljes szanálás . A "vannak esetek" nem összekeverendő a "minden esetben" szöveggel ."Lehetséges, nem a minden eset, de eddig semmi mást nem írtál csak, hogy ki kell dobni a talajt és a növényeket ami szép és jó de mint látod senki sem harapott rá az ötletre, hogy a frissen berendezett akváriumát elkezdje szisztematikusan áthelyezni a kukába. Felénk egy valamire való növény 500 ft, 1 db. Sokak speckó talajt használnak ami 1 kis akváriumba is lehet 10e forint. Ezzel szemben amit írtam, hogy carbo+fény még mindig hasznos lehet, nem az ecsetalgát öli ki a fény... a növény jut előnybe ezzel is több tápanyagot felvéve, én mostanában már a növényeket vágom vissza annyira nőnek, algából zöld alga foszlány van csak teljesen felül az akváriumban ha 1-2 hétig nem vagyok itthon, sűrűsödik a növény + csak kaját kapnak, nincs aki foglalkozzon vele.
Sós oldat jó ötlet, de attól biztosan kipusztul? Pároméba darakór idején 1 evőkanál/10L adagolással került bele a só és az ecsetalga nem hatódott meg tőle (na abba csak a 100ft/50ml növénytáp megy, se carbo sem túl gyakori szűrés nincs, akkor van karbantartva ha kb 2 havonta ott vagyok, igaz csak pár neon van benne és guppik). Ecetes oldat már annyira nem szerencsés szerintem vagyis én nem kockáztatnám meg, hogy bekerüljön az akváriumba.
Forró víz: nem nyerő, teszteltem már, kb 65 fokos víztől semmi baja sem lett az algának (barna és ecset, a fonál más tészta azt kézzel is le lehet húzni a növényről többnyire csak ezzel az a baj, hogy tüneti kezelés újra nőni fog).Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
albert8
veterán
válasz aldebaran #8080 üzenetére
JA és 1 megoldást kifelejtettem
méghozzá egy kúrát amit aszem nigro blogba olvastam
a lényege az, hogy csak a halakat etesd és melegitsd fel az aksit fény nélkül
linkelem inkább: cikk 1 carbóval[link][link]
hirtelen viszont pont azt a cikket nem találom
[link]
+1
+2
+3Flickr----https://www.flickr.com/photos/113522384@N02/? -----------------------------------Krumplistészta----https://krumplisteszta.wordpress.com/
-
_seth_
veterán
válasz aldebaran #8078 üzenetére
Pótolni nem persze, a 4ML az easy carboból az engedélyezett pl rá is van írva, nálam amíg csak a minimális adagot adtam nem történt szinte semmi, a dupla azaz maximális adagtól pusztultak az algák. A fonál alga is pl szép vastag volt előtte majd kifehéredett és végül magától lehullott, a szűrőben találkoztam vele elhalva. A befújt levegő mennyiségén is csökkents akkor, elég ha csak éppen látsz buborékokat benne úgy hatékonyabb a carbo.
Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
aldebaran
őstag
Lejárt a szerk. idő.
Szóval, azt akartam írni, hogy folyékony szerek (nem vízi... )
Egyébként brainstorming stílusban jöhetnének ötletek, hogy hogyan lehetne még feldobni az aksit.
Gondolom, valami vasfa kellene bele, meg nem tudom...Sajna, nincs semmi koncepcióm, meg ötletem...
Sajna, semmit sem tudok kiszedni, mert az alsó talajréteg összekeveredik a vízzel...
[ Szerkesztve ]
Gandhi mondta: "Élj úgy, mintha meghalnál holnap. Tanulj úgy, mintha örökké élnél."
-
ooloo
őstag
Tisztelettel kérlek , hogy ne csúsztass... olvasd már el a szövegkörnyezetet is , ne csak a mondandóm egy részletét idézgesd és boncolgasd , mert az félreérthető .
Továbbra is fenntartom azt az állításomat , hogy nem minden esetben van létjogosultsága a vegyszeres és "halas" kezelésre . Vannak esetek , amikor egyszerűbb , olcsóbb , hatékonyabb és gyorsabb megoldás a teljes szanálás . A "vannak esetek" nem összekeverendő a "minden esetben" szöveggel .A sós vagy ecetes oldatot nem szereti az alga ... ezzel könnyű likvidálni a kiürített akvárium hátteréről . Ha a háttér kiszedhető , akkor a kádban egy 5 perces forró fürdő is megteszi a hatását .
Semmi sem olyan veszélyes a "demokráciára" , mint amikor az emberek szabadon választhatnak!
-
aldebaran
őstag
elég sok buborék megy bele, mint a bal hátsó részen a szűrőnél látszik is.
azt mondták a boltban, hogy óvatosan kell bánni a carbo-val, mert ha véletlenül kimarad egyik nap, nem szabad utána pótolni sem. a 4ml meg soknak tűnik...
albert8:
mindegyik vízi és tudom, hogy a bal oldali 2 az vízcseréhez kell, csak a képet nem szerkesztettem át ezért a hsz ért.
Van anci, de valamiért nem szereti ezt az algát.
Én is fecskendőt használok.
Hát ha te is ezt mondod, lehet, hogy növelem az adagot a carbo-ból...[ Szerkesztve ]
-
albert8
veterán
válasz aldebaran #8071 üzenetére
A piros kék vegyszer az kell . akék az csak ritkán a piros meg akkor mikor vizet cserélsz
A 20L-ert kicsit kevés szerintem inkább 25-30
nálam a 60L-esben 10L-t cserélek 2 hetente
A másik 2 tépot viszont nem próbáltam, de nem igazán istenitik a tablettás tápokat
pl behelyezésük is körülményesebb, mint, ha csak belecsepegtetnél pár milit
Nálam amikor volt max 2 hétig volt kezdéskor, akkor kezdtem a carbo és profito adagolást
szerintem a tabletta helyett neked is az kellene
110L-hez szerintem kellene vagy 2-3 esetleg 4 mili mindkét easy termékből naponta
ha soknak találod az algát a leveleken, háttéren akkor nem 2-t hanem mondjuk 3-mat vagy 2,5-öt adsz. Ezt neked kell kitapasztalni. Ja és jobb a hatás, ha közvetlen az algás területre nyomod a szert ilyen kis nurofenes vagy milyen fecskendővel adagolom és edddig nagyon is bevállt. esetleg , ha nincs vehetsz Ancit, alma csigát, tornyos csigákat vagy kis rákokat, mert ezek is elősegitik az aksi biológiai épségét, vagy jeleznek, ha valami nem kóser.
Szép egyébként az aksidFlickr----https://www.flickr.com/photos/113522384@N02/? -----------------------------------Krumplistészta----https://krumplisteszta.wordpress.com/
-
mdk01
addikt
Na de most komolyan használtad már az easy carbo-t valaha is?
Én úgy gondolom hogy hiába van újraindítva az aksi teljesen ha a problémának nincs utána járva mert akkor megint előjön.Más: Tegnap összeragasztottam az aksimat Soudal akvárium ragasztóval és tudom ajánlani. Gyorsan szárad és erős a kezdeti tapadása. Van FBS-em is az is jónak tűnik talán annyi a különbség hogy annak kisebb a kezdeti tapadási ereje és nem lesz teljesen áttetsző még vékony rétegben sem.
Ezen felül az FBS-t nem lehet kinyomópisztollyal felvinni.
Amúgy 1450,--be került egy tubus ami nem túl sok, ezért nem is értem sok idióta hogyan jut el odáig hogy sima általános szilóval rak össze egy aksit, csak mert az párszáz forinttal olcsóbb.Mivel áttetsző a ragasztó ha érdekel vkit később beszámolok róla hogy bealgásodik e az üveg és a ragasztó mivel elvileg algaölő is van benne. A fekete/áttetsző ragasztó használata egy nagy kérdőjel a neten én sem találtam rá egyértelmű választ.
Bár nem olvastam sehol hogy vki Soudal-t használt volna csak mindenki az FBS-t szajkózza.[ Szerkesztve ]
-
_seth_
veterán
válasz aldebaran #8071 üzenetére
Adj neki 4 ML-t, mennyire erős a levegőztetés?
Növénytápot naponta adagolod vagy heti-két heti rendszerességgel?Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
_seth_
veterán
Nem kevertem össze ugyanakkor tápozással azt is vissza lehet szorítani, korábban én is raktam fel ide képet róla, mára eltűnt, semmit sem dobtam ki belőle...
Amit nem próbáltál arról még ne írj.
Egyébként többször is leírtad, hogy talajt, növényt kidobni. Mivel fertőtleníted a hátteret pl? Csak mert vegyszernek nem örülnek ám a halak...Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
ooloo
őstag
Amiről te beszélsz , az a közönséges alga .
Az ecsetalga annál makacsabb , minthogy különféle "csodaszerekkel" könnyedén kiűzzük az akváriumból . Mindenkinek szíve joga , hogy mit tesz az algáival . Hol olvastad , hogy mindenkit rábeszélek a fél akvárium kidobására ? Ne csúsztass.... ez nem szép dolog.
Ami meg a türelmet illeti... az nem az algáknak szól .Amiről végig beszéltem az az ecsetalga ... nem keverendő össze a közönséges algával
[ Szerkesztve ]
-
-
_seth_
veterán
válasz aldebaran #8069 üzenetére
Hasonló bár én csak ezt ismerem ezek közül. Mennyit és mekkora akváriumba? Adsz mellé más tápot? Szűrőt milyen gyakran takarítasz?
-
_seth_
veterán
válasz aldebaran #8067 üzenetére
Mint írtam, easy carbot adj az akváriumba, soknak tűnhet az ára de ha figyelembe veszed, hogy csak pár ml kell bele naponta nagyon sokáig elég még egy 250 ML-es is.
-
_seth_
veterán
Mielőtt mindenkivel kidobatod a fél akváriumot vegyél 250 ML easy carbot, próbáld ki és írj utána, hogy megoldotta-e. Csak mert megoldja, a fény pedig a növényeknek kell, hogy megfelelő legyen, minél több a növény és minél több tápanyagot vesz fel annál kevesebb jut az algáknak.
Te nem átvágod azt a bizonyos csomót hanem minden próbálkozás nélkül kidobod.
Amíg pedig mást nem próbáltál ki márpedig ahogy látom nem nagyon érdekel semmi csak a saját véleményed addig nem tudom mi alapján adsz tippeket, minél több módszert kipróbálsz annál több tapasztalatod lesz vele, a te ötleted max végső megoldásnak jó másra nem igazán. Te írtad a türelmet, hol marad? Kidobni mindent nem épp türelmes megoldás... Ellenben azt a 2ml/100L easy carbot reggelente beadni egy kis növénytáppal elég türelmes megoldás, beletelik egy kis időbe de annyi lesz az algáknak az tuti, algairtásra jó a 4ml/100 liter is, csak tápozni elég a fele. Próbáld ki egyszer.[ Szerkesztve ]
-
ooloo
őstag
válasz aldebaran #8061 üzenetére
Sajnos nem elég a talajcsere és az akvárium kitisztítása . Amikor visszarakod a növényeket és a hátteret - amit nem kezeltél le - abban a pillanatban visszatelepíted az ecsetalgákat is . Lehet a halakkal kísérletezni , de egymagukban nem képesek az ecsetalga kipusztítására szvsz. Lehet a különböző szerekkel is próbálkozni , de az sem vezet minden esetben eredményre . Ez amolyan gordiuszi csomó .... sokan bogozgatják , de egyszerűbb csak átvágni .
Amennyiben értékes növényeid vannak , akkor kísérletezz az ecsetalga kipusztításával ... de ha nem , akkor rendezd újra az akváriumot új aljzattal , növényekkel , fertőtlenített háttérrel . Mindezt pár óra alatt elvégezheted .
-
Kingfisher1
tag
Ecsetalga a rossz vízminőség miatt van! Gyakori, megfelelő mennyiségű vízcsere megoldja.
-
aldebaran
őstag
Thx. ez a két fajta van, amit lehet kapni? Vagy van más is?
zolikaDB:
Gömbmoha nem játszik.Ecsetalga témához:
az akváriumom tele van vele. Ki lett cserélve a kavicsréteg teljesen, ki lett mosva az egész aksi, kitörölgetve, de a növények és a háttéren sajna továbbra is rajta maradt és onnan nem jön le. Már egy hete adom a vízbe a liqui carbo-t, de nem csökken a számuk a háttéren és a leveleken.
Majd megpróbálom azt az állatot, amit blabcsi javasolt.[ Szerkesztve ]
-
ooloo
őstag
válasz Blabcsi #8049 üzenetére
Ez nem veszekedés .. Amennyiben az egészséges és építő jellegű vitát , a személyes tapasztalatok ütköztetését veszekedésnek veszed , azt nagyon sajnálom .
Csak halkan jegyezném meg , hogy az ecsetalga - ellentétben a közönséges zöld és barna algával - nem a fény hatására jelentkezik az akváriumban .Semmi sem olyan veszélyes a "demokráciára" , mint amikor az emberek szabadon választhatnak!
-
Melorin
addikt
Ma kezdtem hiányolni a megmaradt 1 ancimat, és a zegyik páncélos harcsát. Hát pár perce megtaláltam őket: a belső szűrő tetején lévő beszívóban voltak. Még élnek, de nagyon kikészítette őket, szerintem nem élik túl.
-
aldebaran
őstag
Melyik az a kicsi növény, amelyiknek nem kell túl sok fény és beteríti hamar az aksi talaját?
-
engusz
veterán
Tudnátok nekem tippet adni, hogyan tudnék kb. egy tucat ököl nagyságú, fehér, sima felületű kövekhez jutni? Az OBI-ban láttam hasonlót, de azok kisebbek voltak és majdnem 4000 Ft-ért osztogatták zsákját (sok is, meg drága is).
Nézzék meg közelebbről! Mert minél közelebb hiszik magukat, annál kevesebbet fognak látni.
-
Blabcsi
senior tag
Mi a francot veszekedtek itt a nyamvadt ecset alga miatt?
A legegyszerűbb, ha nincs akvárium, ergo nincs alga sem.
Viszont ha már van akksi van alga is, ez tény.
NINCS olyan akvárium, amiben ne lenne ilyen-olyan alga, valamint a természetes vizekben is jelen van, hozzátartozik a természethez, ez van, el kell fogadni.
Ecset alga ellen pedig szerintem a legjobb, ha sziámi algaevőt vet be az ember. Békés, kijön a többi hallal és ami a legfontosabb ez az egyetlen, ami megeszi az ecset algát.
Nekünk is előkerült az ecset alga, amikor átraktam az ablak mellé a kisebbik akksit, elég csúf látvány tény. Beszereztem egyet a fent említett fajból és láss csodát 2 hét alatt eltüntette mindet. Semmi, ismétlem SEMMI mást nem csináltam az akksival.
Saját tapasztalatom, okuljatok belőle.https://hu.pinterest.com/Blabcsi0911/ :) https://www.facebook.com/pg/Blabcsi.gravir/photos/?ref=page_internal
-
_seth_
veterán
Mind1...
-
_seth_
veterán
Mint írtam: easy carbo + megfelelő csövek, ilyen egyszerű, próbáld ki
-
ooloo
őstag
Én éppen az ellenkezőjét gondolom .... a megelőzése könnyebb , mint a kezelése szvsz . Az ecsetalga szívós egy dög... lehetőséget sem kell adni , hogy az akváriumba kerülhessen .
-
ooloo
őstag
válasz albert8 #8042 üzenetére
Látni biztosan nem , mert nincs betekintésünk mások etetési szokásaiba ( többnyire ) .
Viszont akad kereskedés , ahol tubifexet és élő szúnyoglárvát is árusítanak . Tehát gyakorlati akadálya nincs az élő eleség beszerzésének .
-
_seth_
veterán
Na igen, de megelőzni nehéz sajnos ellenben az említett fény+növénytáppal ha van is ki lehet irtani, nem lesz nulla a mennyisége csak nem mind1, hogy 5 centis fonál alga van vagy 0 vagy épp ecsetalgából annyi, hogy a kövek felületén vagy a növényeken éppen csak látszanak.
-
Melorin
addikt
Aquadepo vagy e-pet ha szűrőt szeretnék vásárolni?
-
ooloo
őstag
Azt neked kell(ene) tudnod.
Viszont ...
Sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat és halainkat ha...
Fagyasztott (állati) és granulált ill. lemezes tápokkal eteted a halakat . Az élő eleség kerülendő .
A növények vegyszeres kezelése az akváriumba való telepítésük előtt .
Az új halak pár napos karanténba helyezése ( lehetőség szerint )Ezek a lépések nagyban hozzájárulnak , hogy minimálisra csökkentsd a fertőzések és a nemkívánatos algák behurcolását az akváriumba .
-
kp78
addikt
-
ooloo
őstag
Még egyszer leírom...
A talaj és növénycsere csak egy a LEHETSÉGES módszerek közül , de kétségtelenül a leghatékonyabb ...
Egy növényekkel dúsan beültetett akváriumban - ami jelentős eszmei és anyagi értéket képvisel - természetesen törekedni kell a növények megmentésére . Viszont ... ahol pár darab , olcsón beszerezhető növényről van szó , ott van létjogosultsága a talaj és a növény szanálásának . A fényviszonyok kevésbé befolyásolják az ecsetalga terjedését .
Természetesen a legesleghatékonyabb módszer a megelőzés . (!!)
[ Szerkesztve ]
-
_seth_
veterán
Szerintem olvasgass még a témában azért. Egy dolog, hogy honnan hurcolod be de ha a feltételek nem kedveznek nekik akkor kihal. Korábban én is írtam, hogy felbukkant nálam és fényforrás csere + easy carbo elég volt pár hétig és teljesen kihalt.
Kidobni a növényeket és a talajt? Alga miatt? Ez nem elszántság kérdése max őrültség és totálisan felesleges tett lenne arról nem beszélve, hogy nem kicsit drága.
Az alga MINDEN esetben visszaszorítható ha a növények tápozását helyezed előtérbe valamint fénycsövet cserélsz vagy növeled a fényerőt, az easy carbo pedig a növényeket juttatja előnybe az algákkal szemben és teljesen kiírtható az alga vele.
Megjegyzem akkor teljes vízcsere is kell valamint minden díszt kiégetni vagy más módon teljesen megtisztítani, a szűrőt szintén, a halakat 100% új vízbe kell rakni addig amíg gyakorlatilag lenullázod az akváriumot. Lehet, hogy valamikor ez volt a trend, de ha már LÉTEZIK sokkal egyszerűbb, kényelmesebb módszer akkor miért kellene ezt csinálni? Megjegyzem ha valamit elszúrsz akkor kidobtad a drága növényeid és a talajt majd újból lesz alga... szerinted ez az elszánt módszer? Hatékonynak egy ilyet módszert semmiképpen sem neveznék.
Amennyibe egy akvárium növényzete kerül annyiból lehet rakni bele még egy fénycsövet alapos keresgélés után + venni easy carbot, ha még kiegészíted valamilyen más növénytáppal még hatékonyabb megoldás.
[ Szerkesztve ]
-
ooloo
őstag
Elszánt akvarista lehet az , akinek egy talaj és növénycsere is lehetetlen küldetésnek számít . :-)
Az ecsetalgát/spórát az új növényekkel , halakkal , élő eleséggel hurcolod be az akváriumba és nem a helytelenül megválasztott fényforrás vagy a vízminőség romlásának a hozadéka . A kiirtására tett kísérlet nem mindig vezet eredményre .
Tehát.
A talaj és növénycsere csak egy a LEHETSÉGES módszerek közül , de kétségtelenül a leghatékonyabb ...
-
Melorin
addikt
Megvan az anci, előúszott: döglötten
-
_seth_
veterán
válasz zolikaDB #8027 üzenetére
Még előbb a sajátomtól szeretnék megválni utána rendelem
Kicsinek nem hiszem, hogy ez a bútorlap lenne a tuti de olyan 80-100 litertől már rendben van.
-
zolikaDB
veterán
Bútor+aksi kombóval hogy állsz? Mármint a vaterás fickóval? Gondolkodok rajta, h egy nanót össze kéne dobatni vele (annyira nem nanó, 30L), valami állványszerűséggel kombinálva, de ugye ez idő-idő-idő, ami nekem nagyon kevés van :S Plusz az a fakeretes tetőmegoldás szerinted jól állna egy kis aksinak?
-
_seth_
veterán
válasz SzalaiG #8025 üzenetére
Nemrég volt vele dolgom nekem is:
-Finom só, én jódozatlant raktam bele de állítólag jó a jódozott is. (1 evőkanál/10L)
-Malachit zöld, első nap mehet bele a maximális adag majd szépen csökkentve
-Vízhőmérséklet felemelése 30 fokra
-Levegőztetés nagyobb teljesítményre kapcsolásaHa elmúlt akkor nagyfokú vízcsere és a biztonság kedvéért még egy adag malachit zöld.
Párom akváriumában tökéletesen bevált és már a második napon alig volt a halakon.
-
SzalaiG
addikt
Dara-kór ellen mi a legjobb?
-
_seth_
veterán
Ez nem lehetséges módszer. Az ecsetalga nem a talaj de nem is a növény miatt tűnik fel. Táp, fény, vízminőség ami befolyásolja 90%-ban.
-
-
Blabcsi
senior tag
Valódi:
Hamis:
Így egyszerűbb.[ Szerkesztve ]
https://hu.pinterest.com/Blabcsi0911/ :) https://www.facebook.com/pg/Blabcsi.gravir/photos/?ref=page_internal
-
engusz
veterán
Kaphat el a hal úgy darakórt, hogy csak az egyik felén jelennek meg fehér pöttyök, a kopoltyún meg egyáltalán nem? Szegény Betta egyik oldalán van 4-5 ilyen. Először azt hittem, hogy buborék tapadt hozzá.
[ Szerkesztve ]
Nézzék meg közelebbről! Mert minél közelebb hiszik magukat, annál kevesebbet fognak látni.
-
kp78
addikt
válasz Blabcsi #8016 üzenetére
Köszönöm!
Megnézem, hogy van-e vmelyik környékbeli boltban.„El szeretném magyarázni” vagy „szeretném elmagyarázni”. De semmiképpen sem "elszeretném magyarázni". Biztos, hogy le tudod írni helyesen. :) Egyenlőre a sorozatgyilkos darabol fel, de ezt egyelőre nem szeretném :)
-
Blabcsi
senior tag
Úgy látom ecsetalgád van. Ő majd megoldja.
Neme kb. 2 hét alatt rendbe vágta a kis akksiban az algatenyészetem.https://hu.pinterest.com/Blabcsi0911/ :) https://www.facebook.com/pg/Blabcsi.gravir/photos/?ref=page_internal
-
hossszú
őstag
Nekem is hasonló algásodásom volt néhány napja.
Vissszavágtam a nagyon algás növényeket, vettem Algazit tablettát és egy kicsit emelt mennyiségben adagolom a Carbot és úgy tünik kezd visszaszorulni az alga.„A kutya az egyetlen a világon, aki jobban szeret téged saját magánál.” Darwin
-
kp78
addikt
Ez nekem sem tiszta. Dobjam ki az aljzatot, meg a növényeket?
Egyéb ötlete?„El szeretném magyarázni” vagy „szeretném elmagyarázni”. De semmiképpen sem "elszeretném magyarázni". Biztos, hogy le tudod írni helyesen. :) Egyenlőre a sorozatgyilkos darabol fel, de ezt egyelőre nem szeretném :)
-
_seth_
veterán
Algásodás miatt talajt és növényt szanálni? Ez honnan?
-
kp78
addikt
Baj van, algásodni kezdett az aksi. [link] [link]
Mit kell/lehet ezzel kezdeni?
Heti vízcsere mindig megvolt, világítás 8-9 óra.„El szeretném magyarázni” vagy „szeretném elmagyarázni”. De semmiképpen sem "elszeretném magyarázni". Biztos, hogy le tudod írni helyesen. :) Egyenlőre a sorozatgyilkos darabol fel, de ezt egyelőre nem szeretném :)
-
_seth_
veterán
válasz Melorin #8007 üzenetére
2010 szerintem elég bele, papír szerint 160 literig is jó akár.
-
Melorin
addikt
Szóval Endler vagy guppi fiú?
Más fontos kérdés: EHEIM 2010 vagy 2012?
A 2008 észrevételem szerint nem mozgatja meg eléggé a 80literes aksim vizét. -
Blabcsi
senior tag
válasz zolikaDB #8004 üzenetére
Az Endler guppi az elevenszülők családjába tartozik.
Az elevenszülő fogaspontyok.
Okosodni sisem késő.https://hu.pinterest.com/Blabcsi0911/ :) https://www.facebook.com/pg/Blabcsi.gravir/photos/?ref=page_internal
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest