Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szaky
tag
Sziasztok, Most jött meg a HomeWizard P1 meter-em, amit beraktam HA alá, de nem aktívak a feszültség és az áramerrősség paraméterek. Ezekhez előfizetés kell, vagy valamit benéztem?
köszi előre is -
foo85
csendes tag
válasz PistiSan #49596 üzenetére
Én azért vettem év elején csak Plus szériás Shelly-t mert be van ígérve ehhez a szériához a matter frissítés. Ha arra képes a hardver akkor erre is annak kéne lennie....
Mondjuk én minden fölöst kikapcsoltam benne, mert a plusz wifi és a bluetooth nagyon melegítette az eszközöket.
Ha kijön a Gatter frissítés akkor majd foglalkozok velük újra, addig is teszik a dolgukat úgy ahogy vannak. -
PistiSan
addikt
válasz ViZion #49595 üzenetére
https://www.youtube.com/watch?v=x28Aj30DpFI&t=2s
Ebben a videóban a fickó portugálul pont erről a funkcioról beszél (kértem google magyar fordítást, feliratot) és be is mutatja, hogy ez biztony rendes internetet szór tovább, nem csak a shelly eszközök jeleit. Elvileg minden Plusz jelzésű eszköz tudja ha jól fordította a rendszer, esetleg ha valakinek van itt ilyen eszközre, ki tudja próbálni, én csak jövőre rendelek már, úgy sem jön meg korábban, addig leskelődök még.
Örülök, hogy én is tudtam újat mondani itt. -
ViZion
félisten
válasz PistiSan #49594 üzenetére
hmmm... érdekes, h alap bolti leírások ezt nem említik. Review-t még nem néztem erről, érdemes lenne rákeresni, mert ez elég nagy dolog egy kis relétől.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
PistiSan
addikt
válasz ViZion #49590 üzenetére
https://kb.shelly.cloud/knowledge-base/shelly-plus-1-web-interface-guide
Ebben a leírásban értelmezésem szerint a web interface használatának teljes leírása van az eszközhöz.Ezt a részt gondoltam annak:
Range extender - Turning on the Range extender feature creates a hotspot that you can connect Wi-Fi devices to. If a Shelly device with the range extender enabled is connected to a Wi-Fi router and the Internet, all devices connected to it are also connected to the router and the Internet.
Even if the Shelly device is not connected to a Wi-Fi router, all devices connected to it can still communicate with it and with each other.Ez akkor valami olyasmit jelent ahogy próbálom értelmezni, hogy ha bekapcsolom ezt a range extender módot, a shelly tud kommunkálni más shelly eszközökkel wifin, akkor is, ha ő maga nincs internetre csatlakoztatva wifin keresztül.
Ez pl arra lehet jó, hogy nálam az egyik (ja már több db-ban gondolkodok) relé a wifi hatótáv vége felé lenne elhelyzve, a távolabbi viszont már lehet nem látná a wifi routert, de ha jól értem akkor ha a 2 shelly plus1 egymás hatókörén belül van, akkor a kommunikáció adott lesz így is.
Lehet most kéne abbahagynom ezt az egész okos otthon, okos relés dolgot, mert kezd beszippantani. -
ViZion
félisten
Adatokat nem is figyeltem, csak a kialakítást. Ami nekem kuka lett, az sokkal alacsonyabb, itthon az ESP-s/mikrokontrolleres boltokban több helyen is kapni.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
4D4M
senior tag
válasz ViZion #49590 üzenetére
Most néztem csak, hogy mit linkeltem, igazából csak a gyártó miatt, de természetesen 300V-os példány lenne, nem az eredeti linken szereplő 150V/6A-es.
szerk.: #49591 ojb, bocsáss meg, kivételesen feleslegesen fáradtál.
bár asszem', h csak 1 MB-os a memóriája.
~
Hát nem hoztál lázba (:[ Szerkesztve ]
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
ojb
tag
"Ilyen fajtát szántam erre a feladatra. "
Lehetőleg az egyel nagyobbat használd KF127S-5.08 a 230V-os csatlakozásokhoz!
Ezzel A NYÁK-on nagyon kicsi lesz a forrpontok közötti távolság 230V-hoz a 2.54-es raszter miatt!
A kapcsoló bekötéséhez tökéletes a fenti KF128-2.54 -es is[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz PistiSan #49588 üzenetére
Nem, szerintem olyat nem tud. Wifi Access point módot tud, azaz saját wifi AP-t (mint a telefon hotspot, csak net nélkül) tud kreálni, amihez lehet csatlakozni. De onnan nincs tovább. Ha extender is lenne, az nagy dobás, nem tartom valószínűnek, h meglépik (biztonság, proci terhelése, stb...)
4D4M: ez nem tűnik gagyinak valóban, de majd megmondod
Csak a biztonság miatt írtam a "csatlakozós" Wemost, elvileg nem kellene meghalnia.
Eegen, az ESP chip nem túl nagy. És vannak, akik ezzel építenek, mert kb. 100 db-ot adnak egy marék kukoricáért... Az ESP-01S viszont lehet alternatíva, a programozója külön van, rátöltöd vele a progit és bepattintod a nyákba. OTA is van, bár asszem', h csak 1 MB-os a memóriája.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
4D4M
senior tag
válasz ViZion #49586 üzenetére
ezekből a csavaros csatikból jól nézd meg, h milyent veszel, nekem van itthon 2 marék sz@r. Nagyon nagy a szórás a minőségben. Láb távolság, vezeték méret, stb...
~
Ilyen fajtát szántam erre a feladatra. Nem tűnik gagyinak, de még nem idéztem elő szándékos menetszakítást, így érhet akár meglepetés is (:a Wemos alá tüskesor, meg a Wemosba is tüskesor anyát forrasztasz és cserélhető, ha meghalna
~
Ez még nyitott kérdés. Az SSR relék determinálják a magasságot és nagyjából ugyanoda érkezik az emeletes tüskesoros wemos teteje is, de azért elég luxus az ilyesmi egy szerelvénydobozban (:Szemeztem az ESP chippel is, de azért az összeépítés nem a level beginner... (:
-
PistiSan
addikt
Shelly PLUS 1 tud wifi extender módot, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy más eszköz is tud rajta keresztül wifin csatlakozni, vagy csak más shelly eszközök? Gondolom semmiképpen sem kell nagy sebességre számítani, csak egy minimális átviteli sebességre.
-
Salex1
őstag
Xioami camera viewert letöltöttem PC-re, de bejelentkezés után nem jelenik meg a AW300 kamerám. Nem tudjátok mi lehet a gond? Telefonon megy, ugyanazzal az accounttal jelentkeztem be.
[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
Engem nem zavar ez itt, hasznos lehet másnak is. Ahogy Ojb kolléga írta, a hobbielektronika topikban azért vannak olyan polgárok, akik már ennél kacifántosabbakat is csináltak, sok év tapasztalatuk van, érdemes a gyártás előtt oda is bedobni.
Amiket még én gondolok, leírom:
- látom a varisztoros részt egyszerűsítetted, nekem így jobban tetszik .
- ezekből a csavaros csatikból jól nézd meg, h milyent veszel, nekem van itthon 2 marék sz@r. Nagyon nagy a szórás a minőségben. Láb távolság, vezeték méret, stb...
- tudom, h miniatürizálás, de ha elfér, akkor a Wemos alá tüskesor, meg a Wemosba is tüskesor anyát forrasztasz és cserélhető, ha meghalna. Panelról leforrasztani az szívás. Ha beválik, akkor lehet tovább is lépni: csak az ESP chipet rakod nyákra, kivezetéseket megcsinál, stb... Én nem csinálok ilyet lustaságilag (már az ESP-01-et is elengedtem), de ha a hely fontos, akkor ez a következő lépés. Illetve az ESP-01 is lehet a Wemos és a "natúr" ESP chip közötti lépcső: pici, ennyi kivezetés még akad rajta.
- P1-nél: belső pull-up is van, de ha nem stabil, akkor a v2.0 verziónál érdemes egy külső Pull-up-al kiegészíteni, hirtelen Arduino képet találtam csak, Wemosnál a 3,3 VDC-vel kell:
De ezeket is írta Ojb.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
ojb
tag
"Jól sejtem, hogy kímélőbb(az ESP számára legalábbis) így üzemeltetni az SSR-t, amennyiben az élettartama 99%-ban bekapcsolva lesz?"
Igazából nincs jelentősége élettartam szempontjából.
Közvetlen SSR vezérlés esetében < 7mA folyik a GPIO-n keresztül, ha tranzisztoron keresztül kapcsolod a LED-et, akkor pedig ~500uA.
Az ESP GPIO-ja 10mA-ig tartósan terhelhető."És az elkerülést
vagy a 5V -> GND átalakítást(storno, ezeken per pillanat nem a nyomógombok vannak) javaslod inkább?"
Mindkettőt.
Addig amig van "szabadon" -- korlátozás nélkül -- használható GPIO célszerűbb inkább azokat felhasználni. 4 - 5 ; 12 - 14 [kép]Az én javaslatom szerint a nyomógombot figyelő (4 - 5) GPIO az ESP belső "felhúzó" ellenállásán keresztül (ez kb 20kOhm) high állapotba van kapcsolva szoftveresen alap állapotban.
A nyomógombon és az 1kOhm-os ellenálláson keresztül kapcsolt GND ezt a high állapotot váltja a GPIO-n low-ra. -
4D4M
senior tag
válasz koala69 #49580 üzenetére
Azt azért szerintem hozzá kell tenni, hogy a háztartásokban található általános képességű Wi-Fi AP-knek nem olyan nehéz elérni a teljesítőképességük határáig. Egy ZB mesh ehhez képest sokkal robosztusabb és jó esetben nem konkurál a magasabb rendű eszközökkel (mobil, laptop stb)
-
koala69
tag
igen, a HA a Home Assistant-et jelenti, mint egy jol hasznalhato alternativa okosotthon kozponti "vezerlonek"
igen, a gateway-s megoldas lehet jobb lefedettseg szempontjabol, de nem a gateway, hanem a rendszer felepitese miatt, ami hasonlo, mint a wifi-nel a mesh halozat.
A gateway miatt altalaban dragabb a zigbee halozat kialakitasa, a wifi tobbnyire minden haztartasban megtalalhato. Ha a kesobbiekben gondolkozol majd HA hasznalataban, akkor altalaban a gateway-t le kell majd cserelni egy masik eszkozre.
-
4D4M
senior tag
Én az eredeti #49553 hsz-re értettem a válaszomat.
~
Ez volt az első értelmezésem, de aztán elhessegettem. (: Változtat valamennyit az ESP élettartamán, ha a tranzisztorok is bent vannak? Vagy ezt előre nem lehet megjósolni?
Itt még egy elágazás van élettartamban: ha esetleg észrevetted, akkor egy helytelenül bekötött PNP tranzisztor van a legutóbbiban. Jól sejtem, hogy kímélőbb(az ESP számára legalábbis) így üzemeltetni az SSR-t, amennyiben az élettartama 99%-ban bekapcsolva lesz? (a LED panelek tápegysége az alapértelmezett vezérlés és kapcsolás helye, az SSR csak vészüzemi)A #49573 -ban ViZion kolléga pontosan jelezte, hogy a GPIO0 és a GPIO2 boot anomáliákat okozhat.
~
És az elkerüléstvagy a 5V -> GND átalakítást(storno, ezeken per pillanat nem a nyomógombok vannak) javaslod inkább?[ Szerkesztve ]
-
koala69
tag
Senki sem szuletett ugy, hogy ismeri ezeket a dolgokat, majd szep lassan Te is belejossz!
A gateway eleg altalanos dolog, pl "gateway"-t hasznalnak a zigbee eszkozok - ez egy "rendszer", protokol, amit szinten hasznalnak okosotthonkban. Ilyenkor valoban az eszkozok a gateway-hez kapcsolodnak, es azon keresztul az internetre. ha hasznalsz majd vmillyen kozponti, de internettol fuggetlenul is mukodo rendszert, pl HA-t, akkor ott is kell egy gateway, amit coordinatornak hivnak.
Az alap esetben a gateway teremti meg a kapcsolatot az otthoni eszkozok es az internet kozott, hogy az eszkozok be tudjanak jelentkezni a gyarto felho szolgaltatasaba. Ennek a rendszernek elonye, hogy a 220-as taplalasu eszkozok, pl dugaljak, routerkent mukodnek, tehat ki tudjak terjeszteni a lefedett teruletet.
Ha nem hasznalsz pl HA-t, akkor torekedni kell arra, hogy lehetoleg egy gyarto eszkozeit vasarold, mert altalaban nem kompatibilisek egymassal. HA hasznalataval szinte barmilyen zigbee-s eszkoz hasznalhato egy masikkal. Ha tetszik neked az ikea kapcsoloja, akkor hasznalhatod mondjuk egy blizwolf konnektorral stb.A masik lehetoseg, hogy a mar meglevo wifi halozatodat hasznalod. Ilyenkor nincs gateway, a routered teremti meg a kapcsolatot az eszkozok es a gyarto felho szolgaltatasa kozott. Ha a telepites helyen van wifi lefedetseg, akkor mukodik az eszkoz.
Mindket megoldas mukodik jol. A wifi eseteben azert erdemes figyelni a halozati beallitasokra, pl kulon alhalozatra tenni az okos eszkozoket, illetve kisebb teljesitmeny router es sok eszkoz eseteben lehetnek fennakadasok.
Mindket esetben a mukodes alapfeltetele, hogy legyen internet kapcsolat, a felhos megoldas miatt, es elofordulhatnak fennakadasok a gyartoi szolgaltatas akadozasa miatt is.Nem tudom, tudtam e segiteni.... sok sikert!
-
ojb
tag
A #49564 -ben írtam:
"A tervezett Meanwell AC/DC tápegységben a szükséges védelmi és szűrő áramkörök megvannak."
A tápegység bemenete varisztorral kezdődik jó eséllyel PPTC -vel folytatódik és a NYÁK-nak van egy olyan szakasza , ami úgy van kialakítva, hogy max 1 - 2 A áramerősséget bír ki. A hálózati visszaszórásokra RC védelemmel rendelkezik. A kimenete tartalmazza a DC szűrőköröket. stb Ezért MeanWell...
Lehet a tápegység varisztorával párhuzamosan kapcsolni egy másikat is, de..."Tehát amennyiben a #49561-ben bemásolt kapcsolást implementálom a sajátomba,"
Én az eredeti #49553 hsz-re értettem a válaszomat.
Az eredeti áramkör a kiegészítő , szintillesztő kapcsoló-tranzisztorok nélkül is működőképes!
A jelzett típusú SSR-ek már kapcsolnak 3.3V-ról is!
(A #49561 ben található kapcsolás esetében is ~3.8V körüli feszültség kapcsolja az SSR-t, ui a sorbakötött diódán és tranzisztoron kb 1.2V feszültség fog esni a tranzisztor nyitott állapotában.)
Természetesen az áramkör a többlet tranzisztoroktól és ellenállásoktól nem lesz rosszabb, de...A #49573 -ban ViZion kolléga pontosan jelezte, hogy a GPIO0 és a GPIO2 boot anomáliákat okozhat.
Fontos, hogy az általad is tervezett nyomógombok legyenek használva vezérlésre és még véletlenül se kapcsolók!
Talán "elegánsabb" (és müködőbb) lenne a vezérlés, ha a P1 3-as lábára nem az 5V, hanem helyette a GND menne, a GPIO-k felhúzása pedig az ESP-n belül szoftveresen történne...
Ennek hatására a nyomógombok a high -> low váltást generálnák a GPIO-k számára. -
4D4M
senior tag
Viszont ha van varisztor, akkor lehetséges, hogy kell valami termikus leválasztó is? Igazából van T1-T2 is beépítve és jó eséllyel sosem szólalna meg a varisztor, de ha több problémát hoz magával, mint megoldást, akkor kiesik...
[ Szerkesztve ]
-
4D4M
senior tag
válasz ViZion #49573 üzenetére
Köszönöm. Az a két láb a két output per pillanat. Elvileg nem kellene, hogy bajt csináljon, de persze nincs akadálya leszállni róluk. A másik oldallal nem akartam semmit csinálni egyelőre.
U7 és R3 az mit csinál
~
Egy biztosíték és egy varisztor (: /soha többé nem szeretném kiszedni, ha működik/Mi lesz a P1-en? Ez lámpákat fog kapcsolni?
~
Két gangos nyomógomb jelét fogadja. Lámpákat fog kapcsolni. (Az ideje 99%-ban nem fog kapcsolni, kizárólag HA kiesés esetén vált át relé működtetésre)[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
csak infó:
- D3 GPIO0 pulled up connected to FLASH button, boot fails if pulled LOW
- D4 GPIO2 pulled up HIGH at boot, connected to on-board LED, boot fails if pulled LOW
U7 és R3 az mit csinál?
Mi lesz a P1-en? Ez lámpákat fog kapcsolni?Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
4D4M
senior tag
Na átment egy kis metamorfózison:
[ Szerkesztve ]
-
4D4M
senior tag
válasz PistiSan #49569 üzenetére
úgy látom hogy az a fázis mégiscsak ott lesz fixen minden kapcsolónál folyamatosan, tehát áramütés veszélye továbbra is ugyan úgy fennáll ha beázna, mint minden más hagyományos kapcsoló esetében
~
Ez sosem volt kérdéses senkinél sem, csak bevitted magad a málnásba ezzel a dry contact dologgal. Ezek az eszközök nem alkalmasak védelem nélkül kültéri használatra, de megfelelő védelem egy tömszelencézett IP65-ös doboz....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
PistiSan
addikt
válasz ViZion #49563 üzenetére
A Shelly Plus 1 több funkcióval rendelkezik mint a mini, csak ezért gonoldtam azt, hogy inkább akkor ezt veszem. Anno routerre is raktam openwrt-t, meg raspberry pi-n is fut elég sok minden most is, szeretek bütykölni ha időm engedi.
Megtaláltam a gyári leírásban, hogy tudja az auto kikapcsolást, a váltókapcsolókkal is több funkciót támogat, viszont ha több helyről akarod kapcsolni, az általad javasolt nyomógombos megoldás a legegyszerűbb. 1 gombnyomás bekapcsolja, a következő pedig ki.
Talátam egy bekötési rajzot, és részletes leírást is itt.
A rajz alapján a Nullát a relé "N" pontjába, illetve a párhuzamosan kapcsolt lámpák nulla ponjára kell fixen kötni. A fázist az "L"-be és az "I"-be kell fixen kötni, illetve a párhuzamosan bekötött nyomógombok egyik fix ágára. A nyomógombok másik ágát az "SW"-ba kell kötni.Az "O" lesz a kapcsolt fázis, az megy a lámpák másik pontjára.
Én mint villanyhoz úgy ahogy értő, relékkel és elektronikával soha nem találkozó felhasználó, ezek alapján úgy látom hogy az a fázis mégiscsak ott lesz fixen minden kapcsolónál folyamatosan, tehát áramütés veszélye továbbra is ugyan úgy fennáll ha beázna, mint minden más hagyományos kapcsoló esetében. A kapcsolók másik ágát az SW-be kötöm, az hogy a fix L(Fázis) és SW között mi zajlik, azt megtippelni sem merem, de valamilyen módon érzékeli a megnyomást, és működni fog.
Ha valaki veszi a fáradságot és ezt a paradoxont feloldaná nekem, azt nagyon megköszönném, az a fajta ember vagyok aki szereti nagyjából érteni is hogy mi történik, nem csak a végeredmény foglalkoztat.
Az eddigi segítségeket köszönöm mindenkinek aki már hozzá szólt, hálás vagyok.[ Szerkesztve ]
-
4D4M
senior tag
Köszönöm nektek is!
A tervezett G3MB-202PL SSR feltételezem DC5V-os lesz, ami tartalmazza a ~440 Ohm-os előtét ellenállást is a LED-jéhez, ezért mindenféle kiegészítő alkatrész felhasználása nélkül is közvetlenül vezérelhető az ESP GPIO-portjáról a kapcsolási rajz szerinti meghajtás alkalmazásával, mert a GPIO- terhelő árama kisebb lesz, mint 10mA
~
Tehát amennyiben a #49561-ben bemásolt kapcsolást implementálom a sajátomba, akkor nem kell semmi egyéb, te is így érted ugye? (Eredetileg ugye csak az SSR relé volt pőrén betéve.) A LED értelemszerűen nem kell és szerintem a dióda is okafogyott, mert ha össze van rakva a panel, akkor már nincs lehetősége fordított polaritást kapnia, tehát marad a tranzisztor és a két ellenállás?A kevés alkatrész miatt én inkább hagyományos axiális ellenállásokat használnék a korszerű(bb) SMD-k helyett.
~
Ennek egészen prózai oka volt: gyakorolni szerettem volna a forró levegős forrasztással is valamit, de persze jogos (:#49565 spst:
K2 lábai közé ne tervezett vezetőket érdemes lenne elkerülni
~
Igen, nagyon szellős még. Amit bemásoltam, egy automatikusan legenerált útvonal volt, amihez alig nyúltam, mert gondoltam a vezetősávok szélesség változtatása, úgyis boríthat mindent.Én nem látom, hogy hol csatlakoztatod a tápot a panelhez, mert nem szerepel a kapcsolási rajzon
~
230V-ot kap U2-n a lap a MW tápegység csinálja az 5V-ot. A #49553-ben szerepelt a kapcsolás akkori állapota....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
KaqXar19
tag
válasz its_grandpa #49520 üzenetére
nagyon koszi fater, de ezt a kort mar lefutottam es azert ertetlenkedek itt, mert a gyari shelly videon [link] nem annyira "magyarosan" vannak a vezetekek, mint nalam.
azonban Jurgen/Fritz bekoteses video jo lehet [link]?
ha igen, akkor mit csinaljak a folddel? szigszalagozzam csak le?InWin Chopin MAX eladó
-
Szajo
őstag
válasz koala69 #49560 üzenetére
De egyébként ezzel szemben jobb a Gatewayes megoldás? Nem teljesen vagyok képben csak most tanulmányozom ezt az egészet.
Jól gondolom, hogy pl egy gatewayes megoldással pl a házban a Gateway mindig tud kapcsolódni az internetre és mondjuk a garázsban lévő relé pedig a gateway saját “kommunikációs” csatornáján kommunikál? -
spst
csendes tag
Én tapasztalataim alapján javasolnám, hogy a K2 lábai közé ne tervezett vezetőket érdemes lenne elkerülni. Szépen elkerülhető az R2-K2/4 és a P1/3-K2/8az U1 alatt.
Én elkerülném, hogy az U4 és az U3 vezetékei (piros-kék) a nyák két oldalán egymás felett fussanak.
Én az U2, U4 és U5 forrasztási pontjainál oldalirányba vezetném ki a vezetőket, hogy nagyobb távolság legyen a vezetők között. Az U5 és K1 (piros) vezetőt kicsit távolabb vinném a az U4-K1 (kék) vezető forrasztási pontjától.
Én nem látom, hogy hol csatlakoztatod a tápot a panelhez, mert nem szerepel a kapcsolási rajzon. Csak feltételezem, hogy az U1 USB-jén keresztül kap tápot a panel, jól gondolom? Ha így van, akkor rendben van.
Amúgy szerintem kis munkával és finomításokkal ezt egyoldalas nyákon is meg lehet csinálni és akkor vastagabb réz fóliásat használnék.
Remélem segítek az észrevételeimmel. -
ojb
tag
Az eredeti kapcsolás a jelzett alkatrészek felhasználásával úgy, ahogy van -- változtatás és mindenféle kiegészítés nélkül is -- működő képes.
A tervezett Meanwell AC/DC tápegységben a szükséges védelmi és szűrő áramkörök megvannak.
Lehet, de nem szükségszerű ezeket jelen kapcsolásban fokozni. Esetleges "gerjedés" esetén lehet a DC oldalon hidegíteni 100nF kerámia kondival, de erre kicsi az esély.
A tervezett G3MB-202PL SSR feltételezem DC5V-os lesz, ami tartalmazza a ~440 Ohm-os előtét ellenállást is a LED-jéhez, ezért mindenféle kiegészítő alkatrész felhasználása nélkül is közvetlenül vezérelhető az ESP GPIO-portjáról a kapcsolási rajz szerinti meghajtás alkalmazásával, mert a GPIO- terhelő árama kisebb lesz, mint 10mA
A GPIO 3.3V-os kimenete általában elégséges az 5V-os SSR stabil bekapcsolásához.
Mielőtt a végleges PCB-ket legyárt(at)od mindenképpen javaslom az áramkör megépítését "csupaluk" panelen...
A kevés alkatrész miatt én inkább hagyományos axiális ellenállásokat használnék a korszerű(bb) SMD-k helyett. Könnyebb velük dolgozni...
Az SSR-ek kapcsolt oldalára (230V-os) tennék egy-egy olcsó beforrasztható 2A-es normál vagy resettable (PPTC) biztosítékot, de ehhez némileg módosítani kell a PCB-t. -
ViZion
félisten
válasz PistiSan #49562 üzenetére
Szia!
Az is jó. Azért a kábelezésre is figyelni kell, ott tud még víz bejutni. Mindkét relé megfelelő, a mini Shelly kevesebb Ampert tud kapcsolni, de lámpánál meg sem közelíted a 8 A-t.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
PistiSan
addikt
válasz ViZion #49502 üzenetére
https://elektrikstore.hu/Tracon-TR-PH07-Falon-kivuli-csengonyomo-10AX/250VA
Egy ilyen sima ip54-es csengő nyomógomb is jó kapcsolónak a reléhez? 2-3db-ban gondolkodok.
Kültéren lesz, a shelly nyomógomb is jó, de a víz miatt inkább valami kültérit választanék.
Ha a helyigény nem számít, akkor a
Shelly PLUS 1
jobb válsztás mint a
Shelly PLUS 1 MINI
? -
4D4M
senior tag
Köszönöm a rám szánt időt és gondolatokat.
Mint ahogy említettem volt, még azt sem tudom, mit nem tudok, tehát természetes, ha borzasztónak hat egy szakavatott szemnek. Nem számítottam másra, csak a valóságra, ez az első PCB, amit életemben először papírra vetettem.
A folyamat onnan indult volna eredetileg, hogy egy létező SSR modul alkatrészeit próbálom beazonosítani, akár a ti segedelmetekkel, amiket automatikusan implementáltam volna a saját megoldásomba, de gondoltam átugrom ezt a lépcsőfokot és valaki gondolkodás nélkül felsorolja azt a pár dolgot, ami nem a ledekkel és azok meghajtásával van kapcsolatban. Ezt te meg is tetted: tranzisztor és védelem.
(2TY + M4 dióda)A bátorságot az adta, hogy a relé galvanikusan leválasztott, ami számomra azt jelentené, hogy sok füstöt nem tudok csinálni vele, ha a rövidzárat elkerülöm – persze gondolom ez is tévedés (:
Közben átlendülve ezen a részen, már sikerült jól is keresni (eddig nem ment):
-
koala69
tag
a sonoff 4 reles eszkoz wifi-s, tehat a meglevo halozatodra tudod kapcsolni, es egy cloud-base alkalmazassal a telefonodrol tudod kapcsolni. Mielott megrendeled, nezd meg, hogy a telepites helyen van e megfelelo wifi terero - pl a telefonodrol le tudsz e jatszani egy yt videot.
bocs, mar latom valaszoltak..
[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
Elvileg ajánlott mosfet-el vezérelni a reléket, de SSR-nél ez nem létszükséglet (flyback sem kell), nagyon kevés delej kell nekik. Nálam több, mint 1 éve hajtja közvetlenül a kis Wemos a Fotek-klónt. Anno a bemeneten jött zaj ütötte ki a GPIO-t, na oda lett optocsatoló (másik GPIO-ra kötve) és hibátlanul pöntyög azóta. A vezetősávok valóban neccesek, azt javítani kell. A kondizást nem tudom, h mire mondod, a csatlakozóra mi kerül?
-
ViZion
félisten
Mai ESPHome kalandok: új eszköz, már van rutin, korábbiakból összeollóz (ez is hő+pára és egy relé), letölt. Weboldalra fel (szerverről nem tudom telepíteni, még a HA-nak adott USB portról sem, olyan sokat nem használom, h megkeressem az okát, a webes nagyon jó). Éééés nem látja. wifin látom, mert egy WLED progi volt rajta demózva a fiamnak a suliban. Szal. a panel jó, minden jó... de mégsem. Mielőtt lázas driver telepítésbe kezdtem volna, cseréltem a fiamtól kapott designos narancsszínű 10 cm-es kábelt a telefon kábelemre. Meglepetés... kapcsolódik. Miért nincs feltüntetve egyértelműen a kábeleken, h csak töltésre való? Illetve ez arra sem, mert a telefon is sírdogál vele, h gyorsabban is tudna töltődni. Mindegy, betápnak megteszi majd, de akkor is... ehh.
-
cd334
tag
Szia, ez még mindig nem ok. A reléknél a vezérlő jelek túl közel mennek a kapcsolt 230AC-hoz. Illetve a relék vezérlésénél hiányzik a védelem. A reléket ritkán szoktuk közvetlen IO lábbal kapcsolni, arra inkább egy tranzisztoros megoldás kellene. Illetve sehol nincs bekondizva az áramkör és globál hiányzik a védelem egy csomó helyről. Wemos is pár kapcsolást fog birni, mert a relé ki fogja nyírni. Ha már műkedvelően ezzel kezdesz el foglalkozni, akkor jobban utána kéne járni a dolgoknak, mert ez sajnos így nem jó. Inkább először olyan áramkörrel kezdenék, ahol max. kisfeszültségű dc tápfesz van.
Ne vedd beszólásnak, bántásnak, inkább jótanácsnak.
-
tradeelek11
aktív tag
válasz JoceeHunt #49550 üzenetére
Vizes helyiségekbe szívóág, nappali és háló(k) fúvóág.
plusz 1-1 kinti szívó, fúvó ág.
És van ám ennek DIY megoldása is. itt el is küldtem privátba pár embernek tavaly.
egy 80*40*40es U alakú rekuperátor anyag költsége kb 35K Ft hatásfokbanveri a nagynevű gyártok gépeinek 95%, 2 nagyteljesítményű csőventillátor (PWM-ezhető) db. kb 40K.
Amit a kollega elküldött nem nagyon találtam hatásfokot.Tisztelettel
-
Degeczi
nagyúr
válasz PistiSan #49542 üzenetére
Igen, életvédelmi szempontból mindenképp törpefeszültség (nem az áram, 230V esetén 100 mA is simán halálos lehet) kell olyan helyre, ahol van esély a beázásra (pl. csengőgomb). De ennek nincs köze a kapcsolóreléhez, a dry contact típus sem mehet ki esőtől nem védett helyre, ha nincs időjárásálló kivitele, doboza.
4D4M: az 5V szál fut nagyon közel a 230V-hoz, ezt így semmiképp! Az U4, U5 230-as vezetékei közt is lehetne jóval nagyobb távolság, arra ne alapozz, h mondjuk mindkét csatlakozó 1-es lábára van kötve a nulla, 2-esre a fázis
[ Szerkesztve ]
-
4D4M
senior tag
Totál analfabétaként szórakozásból próbálkozom PCB tervez(get)éssel és gyártatással.
Valaki rápillantana, hogy van-e valami ordító hiba rajta? Vagy mi hiányzik még mindenképpen?(Ez lenne a kapcsoló mögötti megoldásom az okoslámpa-butakapcsoló problémára:
- HA online esetén az SSR relék alapból zártak és HA szolgáltatások kapcsolják a lámpákat D1-D2 bemenetek a monostabil butakapcsolók sarkai
- HA offline esetén a kapcsolók az SSR reléket billentik)230V/2A max a relé terhelhetősége, és a LED paneljeim nagyjából ennek a tizedét fogják felvenni. Ebben az esetben a vezetősávokat mekkorára érdemes belőni? Jelenleg 1.5 mm-esek 0.3-as minimális távolsággal.
ps.: ha kell valakinek szívesen odaadom a gerber fájlt vagy akár adok a panelből is, de ez csak könnyűszerkezetes falban bővített dobozzal működőképes nagyjából. 73×38 mm jelenlegi legkisebb kiterjedése.
#49552 dbius:
Igen, én volnék a hülye, akinek a kárán lehet tanulnia az okosoknak (: Örülök, hogy sikerült.[ Szerkesztve ]
-
dbius
veterán
Én most jutottam oda, hogy rászántam magam az esphome frissítésre, így most köszönöm meg, hogy felhívtad erre a figyelmünket!
Eddig 2023.08.2 volt fent mindegyik eszközömön, ma kerítettem sort a frissítésre és egyenként végigmentem mindegyiken (9 db van jelenleg, 1 slimmelezer+, 2 jelenlét érzékelő és a többi wemos d1 mini + bme280 hő és páratartalom mérők).
Emlékeztem az írásodra, és mivel a mostani 202312 esphome frissítés pedig az entitásnevekkel variált, ezért ez utóbbiak rendezésével kezdtem:
A 202312-es frissítés csak azokat az entitásokat érinti, ahol a yaml config fájlokban "friendly name" is van megadva és van benne magyar ékezetes karakter. Ki kell venni a friendly name elnevezéseket (vagy ékezet nélkülire cserélni) és a sima "name"-t kell használni entitás nevekhez (ebben az esetben a magyar ékezetes karaktereket jól cseréli ékezet nélkülire!) Forrás: FB HomeAssistannt csoportból [link]
A fentiek alapján módosítgattam a konfigokat, majd utoljára hagytam a slimmelezert, mert az volt számomra a legcinkesebb, egyrészt az entitásnevek, másrészt a 202309 könyvtárstruktúra változása miatt (illetve van pár segédentitásom, ami a slimmelezer entitásokra alapul). Végül sikerült szerencsére elsőre jól módosítani mindent és nem volt vele bajlódás, megy tovább szépen a frissítés után
[ Szerkesztve ]
-
La Magra
tag
válasz vampire17 #49398 üzenetére
Mégse az away mode okozza a gondot, az ugyanis nincs bekapcsolva alapértelmezetten...
Van viszont egy alapértelmezett időzítés a Wiser appban, napokra és napszakokra bontva, amit hiába törlök ki, mindig visszaáll, és aszerint üzemel a kazán.
Úgy tűnik, így, hogy teljesen offline kapcsolat van a szobatermosztát és a hub között, és az alkalmazásban sem léptem be semmilyen profilba, nem jegyzi meg a változtatásokat a Wiser néhány óránál tovább. -
JoceeHunt
őstag
válasz gorbep #49549 üzenetére
Köszönöm ezen rágódom egyet.
Lehet 2 külön körben kellene gondolkodnom, mert az emelet felett van egy kis tetőtér, ami bár szigetelt és nem járható, mégis ott könnyen elhelyezhető lehetne egy ilyen készülék, meg a csövezés, így láthatatlan lenne minden a szívó és befújó részeken kívül amik gondolom mennyezetbe kerülnek (befújt szigetelőanyag a gerendák fölé ér, ilyen konfetti féle valami, így vettem már a házat, német tulajdonosok csináltatták. De gondolom ha kicsit össze van nyomva egy padlózat lerakás miatt nagy baja nem lehet....).
Földszint már macerásabb kérdés ha mennyezet körül kell a be és ki fúvást megoldani.Illetve kicsit belegondolva fogalmam sincs hány be- és kifúvó ágat kellene létrehozni, lehet valakivel kellene konzultálnom erről. Illetve át kellene számolni gondolom az alapterületeket stb...
Lesz itt fejtörés, bár inkább a jelenlegi vizsga időszakomban ezt elengedemjoceehunt felhasználónak 60 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=joceehunt
-
gorbep
senior tag
válasz jézusom #49547 üzenetére
Én... ahol ki van írva, hogy 1db-ot is lehet, ott lehet is. Vedd fel a kapcsolatot a kicikínaival a linken, általában segítőkészek. Persze ez EU-n kívülről jön, vámeljárás alá kerül, ezzel kell számolni, díja van , + rájön a 27% ÁFA... és nem 1 hét alatt ér ide... kicsit stresszes, de van az az árrés, amiért megéri... és persze se szerviz se garancia... akit ez frusztrál, az NE VÁGJON BELE! Ezek belül elég egyszerűek, ventilátoron kívül minden javítható benne, akkor úgyis GTK... kollégám olyat vett gombokért amelyikben behalt az egyik venti... tett rá külső ventit külön 15e-ért... ez egy doboz, egy hőcserélő + 2 venti... meg a jobbakban egy bypass szelep...
[ Szerkesztve ]
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
gorbep
senior tag
válasz JoceeHunt #49544 üzenetére
Másnak is lehet érdekes.... 1 perc keresgélés: Hővisszanyerős szellőztető központi modul 330$
Jófogáson is fel szoktak bukkanni 1,5-2x árakon... gondolom van aki 2-t, 3-at vesz mert úgy jobb az ár azonos a macera... aztán eladja, és az övé már ingyen van...vagy ez 250$...
De hogy Ontopic is legyen, itt vannak olyanok is amik HA-ba is integrálhatóak, de ennyire nem vagyok még itt képben...
[ Szerkesztve ]
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
JoceeHunt
őstag
válasz gorbep #49541 üzenetére
Privátban esetleg tudnál küldeni linket egy ilyen kínai központra?
Lehet próbaképp veszek azért pár ilyen páratartalom kijelzőt, hogy mégis lássam mikor hol mennyi. Aztán agyalok, ezt a telet már úgyis kihúzzuk. Jövő évi projekt a földszinti fürdő lett volna, de lehet újratervezés lesz.joceehunt felhasználónak 60 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=joceehunt
-
unghp
újonc
sikerült
- sensor:
- name: "DogHouse Temp"
state: "{{ state_attr('climate.doghouse_floor_temp', 'current_temperature') }}"
unit_of_measurement: "°C"
- name: 'LivingRoomTemp'
state: '{{ states.climate.TRV_nappali.attributes.current_temperature }}'
- name: 'BedRoomTemp'
state: '{{ states.climate.TRV_bedroom.attributes.current_temperature }}'
unit_of_measurement: "°C"thx
-
PistiSan
addikt
válasz Degeczi #49510 üzenetére
Elég sokat kerestem a témában, de tényleg!
Amit eddig megtudtam, hogy a Dry contact egy digitális kapcsolás, nem engedi rá mondjuk a relére kötött 230V-ot a kapcsolóra mint egy normál villanykapcsolónál, hanem potenciálmentesen lehet vezérelni a kapcsolást, a relé másik portján keresztül megy a 230V.
Erre írtam én már többször, hogy szerintem ezzel a módszerrel akkor bátrabban ki lehet tenni egy kapcsolót olyan helyre, ahol érheti az eső is, mert ha beázik esetleg, akkor nem a 230V-os feszültség fázisa lesz ott a kapcsolónál.
Valahol olyat is olvastam, hogy valami kicsi árammal működik, kb 100mA-el.
Soha nem foglalkoztam ilyen relés/elektronikai dolokkal, ezért nem is tudom ezeket pontosan, ezért is teszek itt fel kérdéseket, hogy képbe kerüljek valamennyire a működéssel. -
gorbep
senior tag
válasz JoceeHunt #49536 üzenetére
Nálam 100%-ban hasonló problémát szintén a központi hőcserélős szellőző oldott meg tökéletesen.
2-4M??? Alibabáról vedd meg a legolcsóbb kínai központi egységet 300-400$ A csövezés, idomok, szintetikus kaucsuk hőszigetelő csőhéjak, 1 hangtompító, ragasztó szalag stb nekem annó 100e körül volt, nagyvonalúan becsüljük most 300e-re.... a többi a saját időm... és igen, aki időben nem gondolt rá az vakargathatja a fejét... én 3 hétig törpöltem rajta, hogy merre menjenek a csövek, hogy minél kevesebb faláttörés és födém áttörés kelljen, ne kapkodj...
10 éve csináltam, penésznek, de pornak sincs sehol nyoma a csövekben, endoszkópos kamerával néztem, mert kollégáim engem is horror sztorikkal riogattak... küldtek videókat, ahol hajas penésszel voltak dugig a csövek, hát nálam semmi nyoma ilyesminek... de ha belegondolsz ott a legnagyobb a légsebesség... a penész nem bírja...
JA, és 15% feletti fűtés megtakarítást hozott az 1. évben... már amennyire az évek egyformák... de a legjobb, hogy azóta nincs por... port törölni évente 1x kell, régen 2 hetente kellett....
Másik :
Shelly H&T versus Xiaomi Aquara hőmérő... nekem mindkettő van, vétel után 1 hétig mentek egymás mellett, a hőmérséklet végig tizedfokra azonos, relatív páratartalomban max 2% volt az eltérés, de a legtöbbször százalékon belül... persze nem zárom ki, hogy másnál rosszul mért, de meglepne... és amíg a H&T átlag 15 percenként riportol, a Xiaomi 5 percenként. Ennek ellenére nálam majd 1 éve megy, még nem merült le benne az elem. Amúgy nem a 300Ft-os Energizer kell bele... jó az occó Lidl/Aldi/Ikea/Jysk stb. is bele, nem érzékeny rá...- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
unghp
újonc
az include-nál van a "template:", de ha a config...yaml-ba rakom akkoir is ez a gond
a hiba:
Invalid config for 'template' at template.yaml, line 1: 'DogHouseTemp' is an invalid option for 'template', check: sensor->0->DogHouseTemp Invalid config for 'template' at template.yaml, line 1: required key 'state' not provided
thx
a template "builder"-ben kiadja az értéket[ Szerkesztve ]
-
Szajo
őstag
válasz its_grandpa #49521 üzenetére
Akkor végülis mi lenne ajánlott az én “gondomra”?
-
ojb
tag
válasz JoceeHunt #49533 üzenetére
Ahogyan többen is írták CSAK szellőztetéssel ( a relatív páratartalom csökkentésével ) lehet hatékonyan megszüntetni a penész kialakulását, szaporodását.
(Sok éves mindenféle páracsökkentő próbálkozást követően merem ezt állítani.)
A központi szellőztetésen kívül léteznek decentralizált hőcserélős szellőztető megoldások is. Jelentősen kedvezőbb áron és "sokkal egyszerűbb" telepítési lehetőségekkel.
Nekem a fűtés-vezérlés -- szellőztetéshez igazított -- optimalizálásával , három db TRV alkalmazásával és egy "olcsó" decentralizált fürdőszobai hőcserélős szellőztető felhasználásával sikerült 100%-ban megszüntetni a penész képződését immár a negyedik fűtési szezonban. -
4D4M
senior tag
válasz JoceeHunt #49533 üzenetére
első blikkre nem túl szimpatikusak ezek a hosszú csövezések, szerintem jó kis gomba telep lehet, utána azzal is komolyan kell foglalkozni fertőtlenítés szinten gondolom.
~
Nagyjából teljesen téves megérzés elméleti és gyakorlati szinten is. A lakás legtisztább és legkisebb penészkockázatú pontjai a légtechnika vezetékek belső falai (:Nem tudom ez az ózonos történet mennyire megoldás de lehet azzal is lehetne fogni kicsit a penészt és a spórákat, ebben is gondolkodom amúgy, ha kitaláltam valamit a páracsökkentésre rendszerileg.
~
Én se tudom mennyire megoldás, de az élet működéséből fakadóan, ha nem folyamatos az élettér ellehetetlenítése, akkor csak gyérítésben lehet reménykedni....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
JoceeHunt
őstag
válasz gya/352 #49530 üzenetére
Földszint: Gree GND40, Emelet: Gree GND20
#495294D4M:
Köszönöm, teljesen egyetértek egyébként veled. Megnéztem ezt a levegőcserélős rendszert, első blikkre nem túl szimpatikusak ezek a hosszú csövezések, szerintem jó kis gomba telep lehet, utána azzal is komolyan kell foglalkozni fertőtlenítés szinten gondolom.Nem tudom ez az ózonos történet mennyire megoldás de lehet azzal is lehetne fogni kicsit a penészt és a spórákat, ebben is gondolkodom amúgy, ha kitaláltam valamit a páracsökkentésre rendszerileg.
joceehunt felhasználónak 60 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=joceehunt
-
unghp
újonc
Sziasztok,
Template ügyben szeretnék egy kis segítséget kérni.
A climate eszközeimből szeretném kinyerni a current_temperature értékeket.
ZigbeMqTT-n vannak rákötve
A config.yaml-ba jelenleg ez van, hogy a templateket külön tudjam választanitemplate: !include template.yam
la template.yaml-ba ez
-sensor:
DogHouseTemp:
friendly_name: "DogHouse Temp"
value_template: "{{ state_attr('climate.doghouse_floor_temp', 'current_temperature') }}"
LivingRoomTemp:
friendly_name: 'LivingRoomTemp'
value_template: >-
'{{ states.climate.TRV_nappali.attributes.current_temperature }}'
icon_template: mdi:thermometer
BedRoomTemp:
friendly_name: 'BedRoomTemp'
value_template: >-
'{{ states.climate.TRV_bedroom.attributes.current_temperature }}'
icon_template: mdi:thermometer
sajnos folyamatosan hibát dob. . ha a value template után mindegy, hgoy van-e kacsacsőr .
köszönöm előre is, illetve a state-es se működk meg a state_attr se... -
Heimdallr75
őstag
Sziasztok,
mivel nincs ötletem (keresési javalatnak is örülnék) kérdésem lenne, van pát hőmérőm wifi, és a smart life appan érem el (tuya), van valami mód rá hogy az értékeket ne csak mobilon lássam? vagy valahogy tároljam egy fileban? (tudom hogy elküldi mailben de ezt nem lehet automatizálni?)
[ Szerkesztve ]
الغريبة في هذا الكوكب
-
4D4M
senior tag
válasz JoceeHunt #49528 üzenetére
Az emeleti erkélyt sajnos be kéne falzanom vagy lezárnom, hogy az a pár négyzetméter hőhíd megszűnjön a földszinti nappaliba
~
Bár nyilván a részletek ismerete nélkül semmi értelme erről beszélni, de általánosan egyszerűbbnek tűnik az erkély rétegrend felszedése és újraépítése, ha a vízszigetelés visszaállítható hibátlanul.A másik emeleti szoba alatti fedett bejárót abszolút nem zárnám le
~
Ehhez is kevés az info, de vagy vékony a szigetelés, vagy valami vasbeton szerkezet nem lett hővezetéséhez méltón kezelve, bár megjegyzem, hogyha ez a 70% globálisan igaz a házra 22°C felett, akkor azt nagyon kevés épület bírná ki hosszútávon penész nélkül, csak a nagyon jól sikerültek.Ezt az alapjel kérdést nem értem
~
Magyarul: mi indokolja, hogy szállítsátok. De az persze logikus, hogy a párakeletkezés helyén működik, de bármelyik nem használt helyiségben elhelyezve ki tudná fejteni a kívánt hatást, mert a parciális vízgőznyomás kiegyenlíti 1-2 órán belül az egész házon belül. (persze ez penész szempontból lehet egész sok idő is)
Azért pedzegettem, hogy milyen érték alapján kell hurcolni a gépet, mert ha ez egy relatív páratartalom pl, akkor annak paramétere a hőmérséklet is és csalóka lehet, hogy azt hiszed, hogy nagy mértékben csökkentetted párát, miközben csak a hőmérsékletet növelted meg. Az abszolút páratartalom pedig akár alig változott az egész épületben. (meleg levegő több gőzt tud tartalmazni, így a relatív páratartalom csökken, ha növeled a hőmérsékletet)Hővisszanyerős légtechnika esetén gondolom egy szellőztetőrendszer lenne, utánanézek, de nem szívesen verném a kültéri falakat meg a belső helységeket. Szigetelés pár éves, belső festés szintén nem régi.
~
A szigetelés úszná meg a legkisebb rombolással. (két 150-es furat vagy tetőátvezetés), bent nyilván sokkal kritikusabb. Tisztában vagyok azzal, hogy ezt természetesen nem sokan vállalják be, csak szerettem volna rámutatni, hogy ez Az Egyetlen Valódi Megoldás. Ebben a topikban az okoscuccokkal csak kárenyhítés/ártalomcsökkentés képzelhető el. Friss levegő tekintetében (CO2 <-> O2) pedig még az sem (:[ Szerkesztve ]
-
JoceeHunt
őstag
Szigetelés van, 10cm-es grafitos. Az ablakok műanyagok és régiek, azért érezni hogy kicsit átengednek már, egyébként automatizálva vannak a szigetelt alumínium rolók is, sokat fognak télen éjszaka és nyáron nappal.
Az emeleti erkélyt sajnos be kéne falzanom vagy lezárnom, hogy az a pár négyzetméter hőhíd megszűnjön a földszinti nappaliba. Egyelőre ezt nem tervezzük.
A másik emeleti szoba alatti fedett bejárót abszolút nem zárnám le.Ezt az alapjel kérdést nem értem
Igazából ezért cipelgetem:
Emelet: fürdő ablak nélküli alapban ott székel a páramentesítő, fürdések kezdésekor indul + 3 órát megy.
Másik helyiségben emeleten van a mosott ruhák szárogatása, érezhetően magas a páratartalom hiába megy a gép a kis fürdőben.Födszint: konyhában székel a páramentesítő a főzés miatt, ami amolyan amerikai konya-nappali összesen kb 80nm.
Elég nehezen jár a levegő a földszinti fürdő és a 2 háló között, ezért néha viszem a hálóba is a gépet.Hővisszanyerős légtechnika esetén gondolom egy szellőztetőrendszer lenne, utánanézek, de nem szívesen verném a kültéri falakat meg a belső helységeket. Szigetelés pár éves, belső festés szintén nem régi.
#49527migabi24
Szellőztetéssel néha rosszabba a helyzet, elég erős párás környéken lakunk, vannak tavak is nem olyan messze így gondolom ezért magas a páratartalom a kinti levegőben is. Bár tény nem mértem, érzésre sokszor rosszabb a szellőztetéssel a helyzet. Egyébként ilyenkor késő ősztől tavaszig van az említett problémám.
Xiaomit akkor kilövöm, az ár miatt gyanús is volt.joceehunt felhasználónak 60 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=joceehunt
-
migabi24
nagyúr
válasz JoceeHunt #49524 üzenetére
A Xiaomit szerintem felejtsd el, nálam több ilyen kütyü is van, mindig a xiaomi a leglassabb és legpontatlanabb, egyébként a pára legnagyobb ellensége a rendszeres szellőztetés, én egy teljes szellőztetéssel ami kb. 10 perc de akkor mindent nyitok amit tudok, 20-30%-ot visz le a benti páratartalomból.
-
4D4M
senior tag
válasz JoceeHunt #49524 üzenetére
Nem igazán szükséges minden helyiségben páratartalmat mérni, bár a legtöbb eszközben általában hő- és páratartalomszenzor is van. A pára sokkal könnyebben képes kiegyenlítődni a helyiségek között, mint akár a hőmérséklet. Az esetleg beszédes lenne, hogy milyen alapjel indukálja a páramentesítő helyiségenkénti szállítását? (:
Én hővisszanyerős légtechnika irányában tanácsolnám a nézelődést, ha az oki kezelés lenne a fő cél, és ha már tudod mi fán terem a hőhíd, akkor a szigetelés elsődlegességét nem ecsetelem.
#49523 Degeczi:
Bár most nincs kedvem utánanézni, de nekem is rémlik valami jogszabályi jellegű kötelezettség, hogy ha valaki kér, annak kell adniuk. És a kérésekkor tapasztalt általános hozzáállásuk is azt sugallja, hogy nem csak merő kedvességből ilyen szolgálatkészek minden alkalommal.[ Szerkesztve ]
-
JoceeHunt
őstag
Sziasztok,
Némi segítségre lenne szükségem mielőtt belerohanok valami hülyeségbe.
Családi házban folyamatosan küzdünk a párával (65-72% között sok esetben), ami miatt el-el indulgat a penész egyes helyeken, leginkább ott ahol olyan hőhíd van amiknek a megszűntetését sajnos nem tudom megoldani (földszinti nappali felett részben erkély, és az erkély nincs leszigetelve, emeleti egyik szoba alatt fedett bejáró, ami érdekes mert kapott mennyezeti szigetelést mégis....).
Emelet: 4 helyiség + 1 folyosó
Földszint: 4 helyiség + 1 folyosó
Nézegetem az esetleges helyiségenkénti páratartalom kijelzőjének lehetőségét.
Kettő értelmeset találtam, nem kell nekem rá idő kijelzés csak hőmérséklet és pára.
Shelly Plus
Szimpatikus mert tud 220V-ról üzemelni tápegységgel így nem kell babrálni a 4db AA elem cseréjével.Xiaomi
1 dologban szimpatikus: ára. Viszont negatív hogy CR elem megy bele, és jó eséllyel félévente azért cserélgetni kell.Felmerült a gondolatomban, hogy mi lenne ha ilyen érzékelőt valahogy automatizálnék meglévő vagy új készülékekkel.
Amivel rendelkezem: Somfy Tahoma és ebben látható vezérelhető Hitachi inverteres klímák helyiségenként, amik elvileg rendelkeznek Dry funkcióval.
Somfynak sajnos nincs ilyen páraérték érzékelője, és nemigazán találok olyat ami a rendszerükben működne (legalábbis leírások alapján semmi).Az sem kizárt hogy olyan új eszközt vegyek ami által esetleg egy másik külön rendszerben vásároljak hozzájuk páramentesítő készülékeket is amelyekkel együtt tudnak működni.
Ti milyen irányban látnátok "értelmet"?
Földszinten és emeleten is van 1-1 nagyobb páramentesítő készülék, de állandóan hurcolni kell őket ide-oda a helyiségekben.
joceehunt felhasználónak 60 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=joceehunt
-
Degeczi
nagyúr
válasz its_grandpa #49519 üzenetére
Egyrészt miért ne tudnál akár mobilnetről is, az csak a céges VPN kérdése, másrészt a fönnakadás azon az állításodon van, h köteles lenne a szolgáltató NAT nélküli címet adni. Nem az. Nem is lehetne, hiszen eleve azért NAT-olnak, mert nincs elég IPv4 címük.
-
PistiSan
addikt
válasz its_grandpa #49519 üzenetére
Én tudtam, VPN, minden működik kifelé.
írtam anno a szolgáltatónak, hogy adjanak publikus ip-t, azt írták, hogy csak ez a NAT-olt van ingyenesen, ha szeretnék publikus IP-t, akkor fizessek elő FIX ip-re, ott tudnak csak publikus címet biztosítani. Ezutáb lett a tailscale vpn, azzal a helyi lanon vagyok ha kell. -
-
KaqXar19
tag
válasz its_grandpa #49517 üzenetére
zsir
ok, akkor megy vissza es szerzek ilyet:
ezt hogy kosse be az egysegsugaru user? wagom van.InWin Chopin MAX eladó
-
vkp
aktív tag
válasz its_grandpa #49515 üzenetére
Miért lenne köteles? Tudod mennyi olyan szolgáltató van, aki nem ad publikus címet?
-
-
PistiSan
addikt
válasz its_grandpa #49504 üzenetére
Meg fogom ezt is nézni, nem kapunyitó kell, hanem a kapu nyitására szeretném bekapcsolni a világításokat, bár ha ez a Dry contact kapcsoló is mehet ki esőtől nem védett helyre, akkor lehet egyszerűbb úgy.
Van itthon RaspBerry pi tailscale-el, szóval a vezérlés miatt nem kell semmilyen külső elérést csinálnom. (((Nem is tudok, mivel natolva van a netem a szolgáltató által, még dinamikusan változó publikus ip címem sincs. 255.255.252.0 ás alhálózati maszkom van ))) -
Degeczi
nagyúr
válasz PistiSan #49509 üzenetére
Ne tükörferdítésre keress, hanem az eredeti "dry contact"-ra, úgy megtalálod. Magyarul potenciálmentes. Semmi köze a nedvességhez, IP védelemhez, árammal nem "szennyezi" maga a kapcsolórelé a kapcsolt áramkört, hanem csak összezárja az általa potenciálmentesen hagyott érintkezőket, így bármit köthetsz rá.
[ Szerkesztve ]
-
PistiSan
addikt
válasz ViZion #49502 üzenetére
Tegnap megpróbáltam rákeresni ezekre a szárazkontakt kapcsolókra, de nem nagyon találtam semmi infót, végül a chat gpt-t kérdeztem: Szerinte olyan helyen ideális a használata, ahol nincs víz, jól bírja a száraz kapcsolást is feltűnt, hogy ez hülyeség.
Google bard szerint: Ideális vizes helyeken is, mivel nem folyik áram a kapcsolókon.... de akkor hogy kapcsol? Fura, hogy erről magyarul szinte semmit nem találtam, pedig érdekelne az elméleti működésu elve.
Az általad említett ip54 es kapcsolót tudnál esetleg linkelni, vagy írni egy típust?
Ami még fura, hogy a shellby oldalán is a bekötésen kívül a relé funkciókról, beállításokról semmit nem találtam. -
MajaG
senior tag
Akcióban vettem az az aliról egy ilyen okos tuyás kapcsolót:
Itt azt írja, hogy nem kell 0 neki...a kapcsolóm egy gombos. Hátul van rajta N,L, illetve L1.
Régi kb. 30 éves villanykapcsoló helyére beraktam úgy, hogy az N-be nem kötöttem semmit, a fázist az L-be az L1-be a kapcsoló szálat. A kérdésem az, hogy ez így biztonságos, nem érhet áramütés/tűzveszély?Adtak hozzá kondenzátort is, de nem kötöttem be, mert tökéletesen világít a lámpa nem pislákol.
-
4D4M
senior tag
válasz Olympia76 #49503 üzenetére
Az EP1-ben azért tetemes összeg volt a DFRobot szenzor. Azzal nem lehet mit kezdeni. Hőmérőt a belső hőterhelés miatt nem sok értelme volt rátenni, bár nem hiszem, hogy az nagyon megdobná. A fényérzékelőnek viszont van értelme (:
jó lenne egy ETH/POE nélküli verzió a költség és méret csökkentés miatt
~
Szerintem már kicsit sok lesz a kombináció szerintem ilyen sufnigyártáshoz, de aztán lehet, hogy még hajtja a kezdeti hév (:Irigylem mondjuk azt, akinek van minden szükséges helyen UTP kábelezése minden szenzorhoz
~
Ahol van riasztókábel, oda általában minimum be lehet húzni egy Cat5-öt is, ha mást nem a helyére (: De ez utólag persze mindig kompromisszumos lesz....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
adam3
aktív tag
válasz its_grandpa #49504 üzenetére
Azért elég bátor dolog egy kapu tasmota alapú jelszóval nem védett vezérlését simán kirakni a netre. Vagy van már esetleg valamilyen távoli biztonságos elérés tasmota-ra is?
[ Szerkesztve ]
-
-
Olympia76
tag
Hű, erről lemaradtam, közönöm az info-t. Elég ígéretes a kütyü. Kíváncsi leszek mennyi lesz az ára, mert már az EP1 is elég húzós. Illetve ahogy írják is a kommentekben, jó lenne egy ETH/POE nélküli verzió a költség és méret csökkentés miatt.
Irigylem mondjuk azt, akinek van minden szükséges helyen UTP kábelezése minden szenzorhoz
-
ViZion
félisten
válasz PistiSan #49501 üzenetére
Más kapcsoló is jó, annyi, h a Shelly kapcsolókon van a relének tartó. 230V AC-val is működik a kapcsoló bemenet, ott áram nem fog folyni. Falon kívüliben van IP54. Nyomógombot raknék, vagyis csak felkapcsolás lenne + időzített lekapcsolás (most nem nézem, de sztem beállítható, h hosszú nyomásra lekapcsoljon)
-
PistiSan
addikt
válasz ViZion #49499 üzenetére
Az általad felsoroltak mind adottak. Fázis + nulla, föld, wifi.
Ez is jó lehet nekem? Shelly PLUS 1 egy áramkörös Wi-Fi + Bluetooth okosrelé
Ahogy én elsőre meg tudom állapítani, kb ez annyival "rosszabb" hogy nagyobb kicsit, de mivel nekem úgyis szerelő dobozba kerül, ezért a méret nem érdekes.
Viszont ez a rész tetszik a leírásban: max. 50 időzítés (offline) , HTTP/HTTPS webhook-okat, a felhőből és MQTT-vel egyidejűleg is vezérelhető, és hub nélkül is képes automatizációkat futtatni mjS szkriptek formájában.
Ilyen kapcsolóra gonodltál? Shelly Wall Switch fali villanykapcsoló, 1 gombos fehér
Gondolom a saját márkás az amivel működhet. (ha esetleg nem így van, akkor jöhet link olcsóbb alternatívára.)
A termék leírások nem valami bőbeszédűen... ezt a kapcsolót mennyire lehet kitenni kültérre? Nekem olyan falon lenne, ahol azért eső érheti. Ahogy látom ezek csak süllyesztett kivitelben léteznek, falra szerelhető verzió nincs.
Gondolom ezek a kapcsolód nem 230v-al működnek, 12Volt esetleg?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemlámpa, zseblámpa
- Okos Otthon / Smart Home
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Anime filmek és sorozatok
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Töltőtoll kedvelők/használók topicja
- AMD FX
- OTP Bank topic
- További aktív témák...
- RING Video Doorbell 3 - Okoscsengő
- ArenaRacer Dark Desert 2 Black/Blue - Bontatlan - 5év gari!
- Delonghi Autentica Cappuccino (ETAM 29.666.T) magyar nyelvű automata kávéfőző
- Asztali lámpa 15W vezetéknélküli beépített töltővel új 6hó jótállás!
- Elektromos rollerek/tabletek eladók kiváló áron (500/750/5600 Watt)
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest