Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
addikt
válasz vampire17 #12095 üzenetére
A termosztát ilyen, de attól a kazán még lehet ebus-os nem? Vagy ez úgy megy, h vagy az egyik vagy a másik?
(#12098) Chal: Az enyém is modulál az tuti, csak nem tudom, h ebus-os é
Szerk.: na megvilágosodtam Van ennek manuálja is. És láss csodát:
[ Szerkesztve ]
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
addikt
válasz body007 #12092 üzenetére
Tado support válaszaival azért óvatosan. Tegnap felbuzdultam én is, ha már szóba került, és írtam nekik a chates supportra. Nekem egy régi Vaillant kazánom van, modulációs, de még nem e-bus-os. Egyértelműen leírtam, hogy engem nem a relay on/off support érdekelne erre a típusra, hanem a lángmodulációs vezérlés (a lényeges részt csupa nagybetűvel írtam a csajnak). 1 perc múlva írja, hogy jó híre van, működik! Erre visszakérdeztem, hogy de a lángmodulációval is? Ja, azt mindjárt megkérdezi egy technikustól Később írt, hogy belemélyednek inkább, és majd írnak e-mailt az eredményről.
Korrektek amúgy nagyon, nem azt mondom, de azért érdemes kétszer nyomatékosítani hogy mit is akarsz
-
vampire17
addikt
Githubon is kerdeztem, ott ezt irtak:
Igen, minden nyomogombnal "d" a vege. Igazabol en nem akarnam ezt "dekodolni" eleg lenne ezt a jelsorozatot eljuttatnom mqtt-be, hiszen, ahogy te is irtad, a "
16 a1 3d
" egyertelmuen azonositja, melyik gombrol jon a nyomas.[ Szerkesztve ]
-
ojb
tag
válasz vampire17 #12087 üzenetére
Ahogy enesbcs kolléga írta ez egy OOK-PWM jelsorozat, amit ötször megismétel az adó.
Az időzítése nagyon rövidre van állítva. Valószínűleg a "kinetikus "energia fogyasztás csökkentése céljából.
(Nagyon rövid ideig kell az adónak működnie)
A kódolása 24 bitesnek tűnik. Valószínű valami korszerűbb pl. EV1527 szerű. (vagy az)
[01] {25} 16 a1 3d 00 : 00010110 10100001 00111101 0
Ez a hasznos információ a jelsorozatból.
A mögötte található 00 a szinkron jel. A kettőspont után ugyanez van csak bináris formában.
,Ha a másik kettő nyomógomb esetében az utolsó szám szintén d , akkor biztosan EV a kódsorozat és az első öt szám az ID az utolsó pedig a payload. -
enesbcs
tag
válasz vampire17 #12087 üzenetére
Gondolom többszöri próbálkozásra az "rtl_433 -A" nem adott eredményt.
Elég kicsinek tűnnek ezek a számok, mondhatnám gyanúsan kicsi a short pulse length, és a long distance nagyobb nála.. valami ilyesmiből indulnék ki:
m=OOK_PWM,s=17,l=43,r=382,g=8Egyébként ennyiféle kódolást ismer a rtl_433, egy élet munkája a kódtörés.
OOK_MC_ZEROBIT : Manchester Code with fixed leading zero bit
OOK_PCM : Pulse Code Modulation (RZ or NRZ)
OOK_PPM : Pulse Position Modulation
OOK_PWM : Pulse Width Modulation
OOK_DMC : Differential Manchester Code
OOK_PIWM_RAW : Raw Pulse Interval and Width Modulation
OOK_PIWM_DC : Differential Pulse Interval and Width Modulation
OOK_MC_OSV1 : Manchester Code for OSv1 devices
FSK_PCM : FSK Pulse Code Modulation
FSK_PWM : FSK Pulse Width Modulation
FSK_MC_ZEROBIT : Manchester Code with fixed leading zero bit -
vampire17
addikt
Ez már nem erről szól, ez már becsuletbeli ügy!!
Amugy van elore lepes!!!!
Kodelemzessel (rtl_433.exe -a -R 0) eljutattam eddig:
p_limit: 30
bitbuffer:: Number of rows: 6
[00] { 1} 00 : 0
[02] {25} 16 a1 3d 00 : 00010110 10100001 00111101 0
[03] {25} 16 a1 3d 00 : 00010110 10100001 00111101 0
[04] {25} 16 a1 3d 00 : 00010110 10100001 00111101 0
[05] {25} 16 a1 3d 00 : 00010110 10100001 00111101 0
*** signal_start = 10930575, signal_end = 10959268, signal_len = 28693, pulses_found = 132
Iteration 1. t: 30 min: 17 (75) max: 43 (57) delta 13
Iteration 2. t: 30 min: 17 (75) max: 43 (57) delta 0
Pulse coding: Short pulse length 17 - Long pulse length 43
Short distance: 5, long distance: 32, packet distance: 383
bitbuffer:: Number of rows: 7
[06] { 6} 14 : 000101
*** signal_start = 16836832, signal_end = 16865662, signal_len = 28830, pulses_found = 135
Iteration 1. t: 30 min: 17 (77) max: 43 (58) delta 8
Iteration 2. t: 30 min: 17 (77) max: 43 (58) delta 0
Pulse coding: Short pulse length 17 - Long pulse length 43
Short distance: 6, long distance: 32, packet distance: 382
bitbuffer:: Number of rows: 7
[06] { 9} 16 00 : 00010110 0Ez harom gomnyomas Tehat a
{25} 16 a1 3d 00 : 00010110 10100001 00111101 0
sor egyertelmuen azonositja a dragam (Egy masik gomb mas kodot ad) Namost ha ezt el tudnam juttatni az MQTT-be, akkor nyertem![ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
Na megerkezett a nooelec USB vevo!
Beuzemeltem, mukodik szepen, egyelore csak a Win Desktopon, de gondolom menni fog a Linux szeron is.
Termeszetesen mondanom sem kell, hogy a 3 vasarolt csengombol (kinetikus) egyet sem lat....
Viszont, most mar kepes vagyok fogni vele a szignalt, (-a kapcsoloval) csak epp dekodolni nem tudom...
[ Szerkesztve ]
-
goldister
tag
Ismerkedem a HA-val. Ifttt-vel csak akkor tudok ráküldeni post-ot ha nyitok port forward-ot?
-
gabro0
őstag
-
Degeczi
nagyúr
válasz avena71 #12074 üzenetére
Sonoffból is létezik teljesítménymérő POW változat, népszerű (és kicsi, fali kötődobozban is elférő) a Shelly 1, vagy ha esetleg külön biztosítéka van a klímának és a dobozban van még hely, tudsz oda is tenni RS485-el lekérdezhető mérőt is
-
vampire17
addikt
válasz noorbertt #12062 üzenetére
Neztem mind a kettot anno, bar hasznalni nem hasznaltam oket... Nekem otthoni hasznalatra 2 gond van veluk:
1. Kicsit agyuval verebre kategoria mind a ketto, otthonra az elokep / motion detect / visszajatszas kombo eleg szokott lenni.
2. Az interface-t en otthoni hasznalatra picit fapadosnak erzem... Persze tudom ,hogy nem minden a kinezet, de akkor is...
Viszont! pont a napokban talaltam egy eleg jo alternativat!
Amit tud:
- Server/Kliens felepites
- Minden fontos platformot tamogat: Windows/Linux/Mac/Android/IOS
- "Offline" mukodesben korlatlan kameraszam, semmi korlatozas
- Tud ONVIF-et, meg egy csomo nagy markat (Pl Dahua, Hikvision) alapbol ismer.
- Van felhoje, amihez hozza tudod kapcsolni a szervered. Van ingyenes csomagja is, az alabbi parameterekkel:
- 1 napnyi visszanezes es csak a mozgas pillanatat (10 mp) rogziti
- 2 felhasznalo erheti csak el.
- 1 giga/clip meretben menthetsz le (a local storage-rol) videot, korlatlan szamban.
- ertesites (mozgas vagy hang alapjan) a mobil appon
- max 10 kamerat tudsz az online felulethet hozzadni (ez termesztesen az Offline Server/Kliens-re nem vonatkozik!)Hatranya a masik ket megoldassal szemben, hogy sokkal kevesebbet tud (nincs arcfelismeres, rendszamfelismeres, targy elmozditas erzekeles, etc....) Viszont sztm ezek 90%-ara nem lesz szukseg otthon soha. Csereben "szep" konnyu installalni/beallitani, minden platformot tamogat.
Kis megjegyzes meg: Linuxon bar fut a server, de csak akkor ha van desktop kornyezet telepitve. (nem teljesen ertem miert, de mind1...)
(#12074) avena71: https://shelly.cloud/shelly-25-wifi-smart-relay-roller-shutter-home-automation/
[ Szerkesztve ]
-
avena71
tag
Sziasztok,
Mit ajánlanátok klíma áramfogyasztásának mérésére és naplózására? Fixen van bekötve a klíma, utólag tennék a falba egy dobozt (65-ös vagy 80 -ast) de mivel válaszfal, mély dobozt nem tudok tenni
Tehát olyat keresnék, ami nem dugvillás, hanem sorkapocs bekötésű. Sonoff-jaim vannak már.
Köszönet -
addikt
válasz vampire17 #12071 üzenetére
Ok, beszélek velük.
Egyébként amit linkeltél ebay-ról 50-ért az nagyonjó vételnek tűnik, mivel a jelenlegi buta termosztátom volt úgy 25 pénz...
Csak azt nem tudom, h abban a szetben minden benne van? Én a képeken (a dobozán) úgy látom, de a leírás igen szűkszavú...Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
vampire17
addikt
válasz body007 #12070 üzenetére
Elso korben kerdezz Tado-t megy-e a kazanod buszosan!! (ujabb Vaillant kazanok nem mennek, last a linklet Tados forum temat)
Ha nem megy, nincs ertelme a tadonak, relesben van sokkal olcsobb "okostermosztat" is. (pl a Zigbee-s amit linkeltem)
Amugy van olcsobb konverter is: [link]
Tado: V3-at keress, De ne V3+ ot!!! (fontebb leirtam mar miert, keress rá!) Ilyet mar csak Ebay en fogsz talalni, hivatalosan mar csak V3+ ok vannak. Pl ez V3 nak van irva: [link]
[ Szerkesztve ]
-
addikt
A mi gateway megy az apróra...
Úgy nézem, h így DIY módon összeollózva is ~40 lenne a dolog.
e-Bus / OpenTherm interface €93.47
OTGW (OpenTherm GateWay) 26,95 €
+ a mókolás...
Lehet vesszek egy nagy levegőt és rendelek egy tado-t
Ez a legalapabb? Van olcsóbban / kevesebb komponenssel ami elég lenne nekem?
szerk.: ez jó lenne?
[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
válasz Degeczi #12068 üzenetére
Kene neki sztm meg egy egy Zigbee2mqtt gateway meg egy epitett vevo (vagy USB dongle). Akkor meg ugye az E-Bus converter, meg az Opentherm Gateway.... szep lesz ez igy osszegben is, meg osszehozni is!
Nem tudom csinaltal-e mar amugy ilyet, mert ez elsore, aki eddig nem okosotthonozott, annak szep feladat
Ha megis maradsz a "buta" vezerlesnel (ON/OFF) es Xiamoi cuccaid vannak (es nem zavar a felho...) akkor ez is jo lehet meg neked: https://www.aliexpress.com/item/32982164582.html
Ezzel, meg a Xiaomi cuccokal nem is kell kb HA, a Xiaomi sajat appjaban levezerled az egeszet
(az mas kerdes, hogy en ennyire nem biznak a xiaomi felhoben, hogy rabizzam a futesem)
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz body007 #12063 üzenetére
A relé csak áramkört záni tud, azzal nem modulálsz, így amit leírsz, az a buta on-off működés.
(de abban is fölösleges a Xiaomi Gateway a hálózati nyűgjei miatt, célszerűbb saját vevővel fogni a szenzorok jelét, a relé kapcsolását pedig elvégzi a Raspberry. A Xiaomi Gateway egy zárt rendszerű vacak céleszköz, azt ne használd vezérlésre) -
vampire17
addikt
válasz drogery #12065 üzenetére
Kettofelekepp:
1. Nekem is az van
2. [link] 56. Oldal, P67 parameter
Viszont asszem csak a Condens + tudja.... de kene a kazanos pontos tipusa...
(#12063) body007 Az elkepzeles szep, viszont az a resze, hogy a "szenzorok mernek" aztan atadjak a gatewaynek meg picit keves Ehhez HA ban meg kell par sor kod/config hogy tenylegesen tortenjen is valami
Viszont akkor neked lehet eleg lenne ez Ebus-openterm atalkito meg az opentherm gateway.
[ Szerkesztve ]
-
wroadd
csendes tag
válasz body007 #12063 üzenetére
Nálam igy fut 2 éve. (minden szobában mérem a hőmérsékletet, a radiátorokat szeleppel zárom és ehhez igazítom a fűtés ki és be kapcsolását)
Nagyban függ a ház tehetetlenségétől, hogy mennyire kell "lebegtetni" a fűtést.
Sajnos az on/off relés verzió nem teszi lehetővé a modulálást.
Annyi még, hogy érdemes egy "fail safe" megoldást betenni, pl ha Shelly mellett maradsz, akkor arra egy rádiós/vezetékes termosztát vezérlését kötni és az beállítani egy minimálisan szükséges hőmérsékletre. Így ha valamiért leáll a központi vezérlés, a termosztát még vezérelheti a "vészfűtést"Gurulunk, Waze?
-
addikt
válasz vampire17 #12058 üzenetére
A "konfig" kimaradt - a komponensek megvannak, szoftveresen (HA-t szeretnék) kell majd összebuherálnom:
Xiaomi cuccokat vettem: pára/hő szenzorok, mi gateway, raspberry pi 3+ (van más is de a fűtéshez nincs közük).
Ahogy én képzelem a dolgot:
- szenzorok mérnek
- a pi kapja az adatot küldi a gateway-nek
- gateway vezérli a "relét"Bár lehet ez baromság
(#12059) Degeczi: Nem szeretném lebutítani éppen, h modulálni szeretném a kazánt Csak nekem felesleges a termosztát, nekem csak egy vezérlő kellene a kazán alá - ha jól gondolom
-
noorbertt
őstag
Van itt olyan aki ip kamerához zonemindert vagy esetleg motion-t használ? Tapasztalatok?
https://motion-project.github.io/
https://zoneminder.com/ -
vampire17
addikt
válasz body007 #12057 üzenetére
Ami meg segithet, (bar ez is csak nyomja fel az arat....) : [link]
Ez lenyegeben egy E-Bus -- > Opentherm atalakito. Ez hivatalos Vaillant (a Saunier Duval kb Vaillant amugy, egy ceg a ketto...) termek, azert keszitette a ceg, mert bizonyos orszagokban (nagyon helyesen!!) pl. Hollandiaban csak olyan kazant lehet forgalomba hozni, ami OpenTherm kompatibilis. Persze nem art informalodni elotte, hogy ez jo a te kazaodhoz is!
Ezzel megtamogatva viszont meg hasznos is lehet: [link]
Viszont ha ilyen iranyba indulsz el ,azt tudnod kell, hogy felparameterezni neked kell mindent, "magatol" (mint a Tado eseteben) nem fog szepen mukodni a kazanod!
[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
válasz Degeczi #12059 üzenetére
Igy igaz!
ez meg segithet: [link] A Valiant E-BUS" szabvanyat tamogatja, viszont ezt sem art tudni: [link]
Tudni kell, hogy az Opentherm-et kiveve, (mert az nyilt szabvany) a tobbi buszos megoldast a Tado "reverse engineering"-el oldotta meg, mert a gyatok a kereukre nem bocsatottak rendelkezesukre a leirasat a szabvaynoknak. Ennek nyilvan az a prozai oka volt, hogy nem akartak a sajat uzletuk rontani, hiszen a legtobb buszos termosztat a gyarto sajatja....
Ezert a legjobb az Openthermes kazan (Westen, Baxi. Magyarorszagon ez a ket marka tuti az) foleg ha ismeri az un. "Standard Opentherm"-et, mert ezeket tutira kezeli a Tado.
[ Szerkesztve ]
-
-
vampire17
addikt
válasz body007 #12057 üzenetére
Azert a buszos vezerles masra is jo, last egy hszem fontebb.
A legjobb ha megkerded a Tado supportot (van online chat, nagyon gyorsan valaszolnak, nekem multkor 10 perc alatt megmondtak, amikor masnak kerdeztem) Megmondod a pontos kazan tipusod es megmondjak.
Fontos, hogy ugy kerdezd, hogy buszosan tudja-e vezerelni! Mert ha csak relesen , akkor tenyleg teljesen penzkidobas!
Ha csak relesen tudna a tado, akkor jo lehet egy ilyen is, ez olcsobb: [link]
Ez melle meg veszel egy zigbee dongle-t pl [link]
(bar itt arban mar majdnem ugyanott vagy )
Esetleg epithetsz is, ugy sokkal olcsobb: [link]
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz wroadd #12054 üzenetére
Ha jól értem ha a listában a kazánom akkor opentherm kompatibilis?
Mert nekem felesleges (és drága) ez a tado. Vannak érzékelőim, gondolnám nekem csak egy digitális relé kellene. Ilyesmi?Vagy ez csak egy "kapcsoló"?
-
wroadd
csendes tag
Érdekesség:
A Sonoff éppen piackutatást tart, hogy gyártsanak-e USB smart switch-et (Sonoff S20/26 mintájára, USB A foglalattal).
Ha szeretnétek nekik segíteni (10%-os kupont adnak ellenszolgáltatásként), akkor itt a kérdőív angolul:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfyhUan6XcMOq6oC5XNc3LmIqRmvzuwc9lyw3oIarJ9t8uB-w/viewform
Némely esetben lehet létjogosultsága...Gurulunk, Waze?
-
veterán
válasz wroadd #12053 üzenetére
nálunk a domoticz összefogja a rendszert... amit 1-1ben ő működtet az a redőnyök és a lakásban a melegvíz... (de ezt ha szükséges meg tudom kerülni a Bosch alkalmazásával)
nálam a domoticz:
- vezérli a redőnyöket
- meleg vizet tudjuk vele kapcsolni
- illetve jelez ha valamelyik ajtó nyitva maradt vagy valahol folyik a víz
- gyűjti a fogyasztási adatokat (bosch kazán, 3 klíma, kút és locsoló szivattyú) és termelési adatokat (napelem inverter) riaszt ha valahol anomália van
Tehát ha kiesik nincs nagy gond, de azért jó lenne ha nem esne ki s meg tudnám oldani a teljes heti mentést mondjuk a rendszerről -
wroadd
csendes tag
A dedikált gép (mindig?) jobb, szerintem is. A kérdés az, hogy melyiknek mekkora a hibatűrése (mondjuk a leghibatűrőbb megoldás az, ha csak monitoring és közbeavatkozás szinten működik a HA/domoticz és a rendszer egyes elemei a központi szerver nélkül is megoldják egymás között a dolgot, de ez már más lépcsője az otthonautomatizálásnak (pl KNX))
Gurulunk, Waze?
-
addikt
válasz vampire17 #11765 üzenetére
Szia!
Ez a kazán vezérlés engem is érdekelne. Honnan tudom meg, h a kazánom (Saunier Duval Semiatek Condens) alkalmas-e erre? A leírásában van egy olyan dolog, h:
Kommunikációs csatorna eBUS
Egy vezeték nélküli termosztát van hozzá, amit oda teszek ahova akarok (nincs felszerelve a falra) - de gondolom ez lényegtelenMindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
Degeczi
nagyúr
válasz szuszinho #12050 üzenetére
A környezetedtől függ, de egyszerűen docker stop-al leállítod és rm-el eltávolítod az adott konténert, utána ugyanúgy létrehozod ahogy először is tetted, csak most már hozzáadva a korábban kihagyott paramétert.
Adatot nem vesztesz, hiszen a config a host gépen van, és még letöltéssel sem jár, mert a kiindulási image-ed már megvan, megint abból fog konténert gyártqani. -
szuszinho
őstag
Hogy lehet a container dolgait módosítani?Szeretnék USB passthrough-t beállítani. Fent van a portainer is, de csak a beállított értékeket látom.
-
addikt
Ha van két Microservered, akkor szerintem ne gondolkozz tovább. Én a helyedben nem választanám szét őket alkalmazás szinten, hanem inkább kihasználnám, hogy van egy ilyen infrám. Azaz: valamilyen szimpatikus szeparációval (virtualizáció, konténerezés, vagy ezek keveréke, kinek mi a szimpi) telepíteném az alkalmazásokat, szolgáltatásokat, majd csinálnék az egész alá a host OS-eken egy fasza HA cluster megoldást. Persze két hostnál megvan a split brain esélye, de még így is egy teljesen más szintre emelt megoldás lesz a kezedben mintha 2db egymástól független szerveren meg egy RPI-n futnának a dolgaid szétszórva. Ráadásul az RPI-ből lehetne cluster witness mondjuk, és akkor a split braintől se kell tartani
A fenti egy high level design, semmilyen konkrét megoldásra nem gondoltam amikor írtam, manapság szinte bármilyen ingyenesen (vagy fizetősen) elérhető ökoszisztémában meg lehet valósítani (linux, microsoft, vmware, docker, ésatöbbi..).
-
veterán
válasz wroadd #12046 üzenetére
Nem akarom ott variálni a dolgokat...
Alapból van 2 microserver:
- egyiken csak céges munka mentések
- másikon - amire lehetne rakni - saját biztonsági mentéseink és multimédiás tartalmak OMV-tal + PLEX...
- illetve most egy rpin megy a házÜgy gondolom, hogy jobb megoldás dedikált vasat hagyni a továbbiakban is a homa assistantnak vagy a domoticznak, de meggyőzhető vagyok....
-
fo_di
őstag
válasz tatu611088 #12043 üzenetére
egy ilyet találtam, ami szerint ha kézzel fordítod rá a forrásból a tasmotát, akkor egy helyen át kell írni a LED1-et LED1_INV-re [link]
Bár elvileg T1-re a LedState 1 (web konzol) is invertált led kimenetet ad [link], illetve ott van a LedLink [link] (elvileg a Led1i invertált Led1)[ Szerkesztve ]
-
tatu611088
tag
Sziasztok, Sonoff T1 tasmota-val, meg lehet olldani, hogy a felkapcsolást jelző indikátor fény akkor világítson, ha nincs felkapcsolva a lámpa? Szóval fordítva működjön, vagy folyamatosan égjen, az is érdekelne
-
veterán
válasz Degeczi #12039 üzenetére
új brix szerű gépben gondolkodom ... procikban az olcsóbbakat néztem árban sorban (nettó 30-47 köztött): n3000, n3350, j3160, n2807, n4000, n3050, j4005, j3455, j4105, j5005
n3350: 1112 / 6W
n4000: 1432 / 6W
j4005: 1541 / 10W
j5005: 2909 / 10WAz i3as már drága.... i3-7100U
Plex nem lesz rajta arra van külön microserver backup géppel 4 vinyóval
[ Szerkesztve ]
-
wroadd
csendes tag
ha mást nem akarsz rajta futtatni (értsd "processzor éhesebb" docker containerek, mint pl plex), akkor nem szükséges i3-nál erősebb processzor (a celeron határeset, attól függ, mikori generáció)
ARM processzoros gépekkel nem nagyon próbálkoztam még eddig, a támogatottság miatt.Memória legyen benne legalább 4 Gb, a 128 GB ssd elég.
[ Szerkesztve ]
Gurulunk, Waze?
-
Degeczi
nagyúr
Többen is tértünk át elégedetten HA-ra, de ezt persze magadnak kell eldöntened. Nem muszáj rögtön a végső helyére telepítened, az asztali gépeden is próbálgathatod (pláne Dockerrel)
Költséghatékony gépnek pl. itteni aprófórumról lőtt Gigabyte Brix tökéletes 30e környékén, mondjuk N3150 vagy hasonló procival, mert annak nagyon jó a teljesítmény/fogyasztás aránya.
RAM-ból inkább 4 GB legyen a minimum, 2 gyorsan elfogy, ha sok dockert próbálgatsz. SSD-ből bőven elég a 128, igen (nálam egy 64-esnek pont a fele van kihasználva)
-
veterán
Gondolkodom új alapokra helyezni otthon - főként biztonsági okokból - az okosotthon rendszert ...
Jelenleg egy rpin fut a rendszer... Milyen nettop gép javasolt leginkább a processzor érdekel, hogy milyen erős gépet keressek ami megbirkózik kényelmesen a Domoticz futtatásával... Vagy esetleg érdemes átállni Home Assistantra? Memóriából 2 esetleg 4 gigára gondoltam + egy 128-as ssd elég lenne szerintem
Amit szeretnék:
- docker használata (gyakorolni se lenne utolsó )
- openvpn beüzemelése és használata a biztonság miatt a távoli eléréshez -
yogee
tag
-
sambenez
addikt
Van már esetleg valakinek BlitzWolf BW-SHP8 konnektora?
Lehet ezt vajon Domoticz alá integrálni? -
goldister
tag
Üdv! Segítségeteket szeretném kérni.
Ismerkedem egy raspberry pi4-gyel.
Viszont most már kezd nálam kibontakozni, hogy mire is akarom majd használni a pi-t.
Okos otthon és felhő.
Távolról biztonságosan el akarom érni a fájlamait, illetve az otthoni okos cuccok figyelése.
Ti mit ajánlanátok? Láttam Home Assistant. Fájl elérés neten keresztül? Mennyire biztonságos?
Más alternatíva?
Amit szeretnék, lenne egy központi egység (raspberry), amire google asszisztens is tennék (lehessen beszélgetni vele ) Interneten keresztül elérjem (google home például). És tudjak nodemcu-kat kapcsolni, vagy jelet kapni róluk. Illetve pl. sonoff kapcsolókat is. És közben fájlaimat is el tudnám érni. Sajnos változik az ip-m is.
Mennyire lehet megvalósítani? Köszi előre is[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Degeczi #12030 üzenetére
pont ezért vetettem el a pozicionálást ... mert nem tudom melyik felre indul fel és melyik stopra fog megállni ... így meg pozicionálni csak random lehet
Majd ha elromlanak a motorok vagy teljes redőny palást csere lesz akkor cseréltetem a kritikusabb helyeken a motorokat buta motorra és shellyre - vagy ha addig lesz jobb akkor arra
-
Degeczi
nagyúr
Környezettől függően akár 10-15 ismétlés is elkélhet, ha pl. nálad, vagy egy szomszédnál van másik 433-as eszköz (különösen időjárásállomás, mert az viszonylag sokáig lefoglalja a frekvenciát, de pl. nyitásérzékelőkre is jellemző, h azok is megismétlik az adást sokszor), így pedig időzíteni valóban nem lehet, hogy mondjuk leküldöd teljesen a redőnyt, aztán adsz egy fölfelé parancsot, majd másfél mp múlva leállítod - mert fene tudja, melyik leállítási parancsot fogja végre megkapni.
-
veterán
válasz Degeczi #12028 üzenetére
próbálkoztam a pozicionálással... a Parancs megkapással kapcsolatos problémákat megoldottam... 2-3 alkalommal küldöm ki a parancsot így 99%-hogy megkapja... viszont a domoticz-rf bridge rádió jel küldés kérleltetése van hogy közel 0 van hogy 3 másodperc... így a pozicionálás kb esélytelen ... bár szerencsére minket körbe jár a nap és a tető is túllóg így az árnyékolást meg tudom oldani (csak a két szobán van 1 irányba ablak ott van gondom...)
-
Degeczi
nagyúr
És a redőnypozíció nagyon fontos ám!
Pl. hálószobában nyáron nem célszerű full leengedni, hanem 10-20%-ra, ami a reggeli napfényt még kiszűri, de marad szellőzés is. Vagy napközben a szoba túlmelegedése ellen is hasznos a redőny - de ha virágok vannak a belső párkányon, akkor olyan 50-60% körülire érdemes fölhúzni, h még kapjanak elég fényt. Vagy ha filmnézés közben a TV-t kell leárnyékolni, akár a Nap járása szerint lehet automatizálni a redőnylehúzás mértékét is.
Vagy a reggeli automatikus (időzített, ill. az ágy súlya alapján) fölhúzást, ill. az esti lehúzást is csak akkor végrehajtani, ha a pozíció alapján látható, h kézzel/hangparanccsal még nem történt meg.Ugyan ha sikerül a rádiós vezérlést megoldani, ott is lehet időzítéssel játszani - de nagyon bizonytalan lesz, h egyáltalán megkapta-e a redőny a parancsot, és persze arról nem lesz infó, ha közben kézzel, távirányítóval át lett állítva...
-
addikt
válasz Zolli77 #12021 üzenetére
Hát igen, sokan szívtak már ugyanezen feltételezések miatt (amúgy tényleg logikus lenne, én is így gondoltam amíg nem volt tapasztalatom). De sajnos:
- a fali kapcsoló jó dolog
- de egyáltalán nem kell buta motorhoz sem, ha nem akarod
- nem lesz vezérlése, csak a 433-as rádión keresztül, ahhoz meg sok sikertA buta motor + tetszőleges vezérlőmodult pontosan ugyanúgy képzeld el, mint a 433-as integrált cuccot, amit rád akarnak beszélni. Két eltérés van csak:
- nem magában a csőben van a modul, hanem mellette fog "lógni" a tokban, de lazán elfér
- te választod ki hogy milyen legyenMáshogy nézve: az általad írt motor is egy butamotor, csak a gyártó beleintegrált egy vezérlést. Vagy szerencséd lesz vele, vagy nem, de ha menni fog, akkor is csak korlátozottan. Pl. nem lesz infód róla hogy hol áll a redőny, megkapta e a parancsot, stb..., míg ezeket egy jobb minőségű wifis vezérlőmodul nagyjából 5eFt-ért megoldja, és kb. 5 perc alatt be tudod kötni te magad is.
[ Szerkesztve ]
-
LouiS22
veterán
válasz enesbcs #12014 üzenetére
Nem volt az előzmény nélküli, több emailt is küldtek, hogy meg fog szűnni.
Egyébként ha van PWS-ed, akkor továbbra is hozzáférsz az adatokhoz - én is így használom a mai napig (a Netatmóm küldi fel az adatokat hozzájuk).
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
-
Degeczi
nagyúr
válasz Zolli77 #12021 üzenetére
"Gondolom attól hogy ràdiós normàl vezérléssel van rajta bekötés" - szinte biztosan nincs és csak tápvezeték megy a motorhoz (pont azért rádiós, h egyszerű bekötésű legyen annak, akinek nem kell automatizálásba integrálnia), ezért sulykoljuk, h butamotor legyen.
Butamotorhoz sem muszáj kapcsolókat bevésetni, bármilyen vezeték nélkül megoldás használható, amit a rendszereden föl tudsz használni. Ha pedig az erre a célra népszerű Shelly 2.5-el vezérled, azt közvetlenül a telefonodról is irányíthatod addig is, amíg nincs más.
-
Zolli77
csendes tag
Hát ezt a lehetőséget màr elbuktam Az az igazsàg hogy ez egy új építés, csak azért nem vésetnék be kapcsolókat hogy egy ideig tudjon buta lenni. Gondolom attól hogy ràdiós normàl vezérléssel van rajta bekötés. Ha kell majd meghekkelem ott. Azért köszönöm a gyors vàlaszt
Üdv.
-
-
Zolli77
csendes tag
Sziasztok,
Ràdiós redőny motorokkal kapcsolatban lenne kérdésem. Egy trend Line nevű RF redőny motorokat fognak felszerelni nálam. Az lenne a kèrdèsem hogy valaki találkozott már velük? Elvileg 433Mhz-esek, a protokollról lehet tudni valamit, vagy mondjuk típust ami ugyanezt a kódolàst hasznàlja? Egyenpőre még nincsenek meg csak kezdeti érdeklődès. Köszi.
Üdv.
-
enesbcs
tag
Ha a WiFi-s dolgokkal nincs problémád egy ESP8266+relé kombinációjával meg lehet oldani, még némi dizájnt is lehet vinni bele:
Termosztát ESP8266-al
Az ESPEasy segítségével lokális szabályokat is lehet beállítani, a saját hőmérője alapján, vagy akár távolról is vezérelhető, saját automatizációs szerverből. (Nálam a Domoticz állítja a napszaknak, évszaknak és jelenlévő személyeknek megfelelően, mindig azon helyiségek hőmérséklete alapján, ahol legutoljára mozgás volt - természetesen ehhez minden helyiségben kell mozgásérzékelő és hőmérő is) -
-
enesbcs
tag
válasz gabro0 #12006 üzenetére
Nekem a több éves ingyenes Weather Underground fiókomat szó nélkül megszüntették, később az oldalra látogatva úgy láttam, hogy már csak fizetősen lehet regisztrálni..
https://apicommunity.wunderground.com/weatherapi/topics/end-of-service-for-the-weather-underground-api
Azóta Darksky-t használok. -
IG55
senior tag
Üdv!
Relés kazánhoz keresek olyan termosztátot, ami működik teljesen offline is, és pl. wifin keresztül, Domoticz alól is.
Vampire17 által ajánlott Tado ha jól látom ezeknek a kitételeknek mind megfelel, viszont állandóan ki-be kapcsolgatná a relét, és nekem erre túl drága.Van olyan megoldás, ami normál módon kapcsolgatja a relét, akár manuálisan megadott feltételek mellett. Pl. 24 foknál kapcsolj a relén (be), 25 foknál kapcsolj a relén (ki)?
-
Vodike
tag
Talán ojb-től olvastam anno, de most nem találom a következőt:
- 433-as door sensor ami Open/Close értékeket is küld
- Sonoff RF GW tasmotával és portisch firmware-el
- nodered
- DomoticzMár csak az a kérdés, hogy hogyan lehet ezt összehozni, hogy lássam a státuszokat? Egy kis segítséget kérnék :-)
exTiga
-
fo_di
őstag
és ezzel találkoztatok már? SONOFF T4EU1C
elvileg nullavezeték nélkül megy, és kifejezetten frissnek tűnik. led izzókhoz elvileg jár hozzá valami többlet ellenállás, hogy ne villogjon a lámpa (átfolyat némi áramot lekapcsolva is, hogy azzal tartsa ébren magát a kapcsoló)ráadásul a facebookról úgy tűnik, hogy shellyék is dolgoznak egy dimmeren, ami az ifán fog premierelni
[ Szerkesztve ]
-
dieselgti
csendes tag
Ha már időjárásról van szó, a Weewx-et ismeritek? Van jó pár állomás, amit támogat, ráadásul van hozzá időkép-, influxdb és MQTT kimenet (meg egy csomó más).
Jó pár hete fut nálam simulator üzemmódban, domo alá is könnyen be tudtam húzni (mqtt + node-red). Én az időkép miatt tesztelem, van egy ismerősöm, aki tolja fel az adatokat, aztán vele akarok kooperálni (úgymond "elkérni" pár adatot mqtt-n). -
addikt
válasz LouiS22 #12002 üzenetére
Belemélyedtem most kicsit, hát sajnos igazad van Azért még gondolkodok rajta, nekem tulképpen a szélmérés a fontos, a többi csak bónusz, azt meg lehet hogy építek olcsóbban (jó minőségű kanalas szenzor + ESP). Mondjuk a Netatmo szenzora ultrahangos, ráadásul 100 USD-ért....Aliexpressen egy ilyen szenzor 300 USD-nél kezdődik, ráadásul csak maga a szenzor, feldolgozóelektronika és elemes működés nélkül.
[ Szerkesztve ]
-
LouiS22
veterán
Hááát, pedig a Netatmo teljesítheti ezeket a kívánalmakat. Pro tipp: ha sajnálod rá a pénzt, amibe kerül (bőven megéri amúgy), akkor várj Black Friday-re: a hivatalos netatmo.com shopban akkortájt mindig van kedvezmény, illetve a FB oldalukon előtte szoktak kuponkódot is kiszórni, és a webshop aznap is elfogadja azt a kódot (vagyis duplán jól jársz). Én tavaly így vettem kiegészítő modult asszem 30 euróért.
Amúgy az olcsón és jót ebben a témakörben esélytelen, nem véletlenül olyan drága az Oregon profi állomás sem - meg nem véletlenül használják annyian világszerte. A tudást/tapasztalatot fizeted meg elsősorban.
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
zolesz13
csendes újonc
válasz enesbcs #12000 üzenetére
Köszönöm szépen az infókat, igyekszem sokat tanulni ezekből, és igen a leírásaid alapján csináltam meg mindent, így természetesen a no-rtl.conf-ban benne vannak a szükséges sorok.
Most, hogy látom, hogy a forróság ellenére is működik a cucc (kicsit azért aggódtam, hogy kinyírom ezzel, illetve, hogy esetleg komolyabb kárt okozhat akár másban is) egy picit megnyugodtam.És amit pl. itt a fórumon fo_di linkelt nem olyan régen a hűtéssel kapcsolatban [link] azért szintén más megvilágításba helyezte kicsit a dolgot...
Z
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest