Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Okosotthon kezdőknek cikket olvastam.
Nincs semmilyen okos-otthon eszközöm, idén lett egy garázsunk a melléképületek után, messze a háztól, ennek a szakasznak az esti világítását szeretném megoldani amikor közlekedünk.
Jelenleg van 2 mozgásérzékelő lámpánk a ház körül, úgy ahogy működnek, sokszor már nagyon közel vagyunk amikor kapcsolnak, vagy ha érzékenyebbre veszem, akkor a bogarak miatt este sokat ég feleslegesen, ezért nem szeretnék egy újabb mozgásérzékelős reflektort közvetlenül bekötni. Jelenleg 1 kapcsoló van, és 2 lámpatest rákötve, ezt bővíteném még 1 reflektorral a garázs irányába.
Néztem ilyen okos reléket pl:
Sonoff Mini R4 (Extreme) WiFi + eWeLink-Remote relémodulEzekkel appon keresztül, akár hazafelé úton, vagy mielőtt kimennénk fel tudnánk kapcsolni a lámpát a sötétben, ahogy nézem ezek neten keresztül mennek, valami megbízható rádiós távirányító is szóba jöhetne, de nem értek ehhez, ajánlást szívesen fogadok.
Jó lenne ha mondjuk 2 távirányítóval is lehetne kapcsolgatni.1.
Okos Relé:
Látom hogy kapcsolható a fizikai kapcsolóval, illetve appon keresztül is, ha mondjuk fel van kapcsolva a villany, appon keresztül lekapcsolom, a nyomógombbal utána ugyan úgy működik a kapcsolás? Relé nélkül alapból csak akkor világít egy lámpa, ha zárt az áramkör a kapcsoló és a lámpa között, de ha ebben az állapotban a relé lekapcsolja a villanyt, akkor a következő (villanykapcslóval történő) kapcsoláskor megszakítom az áramkört, ilyenkor kapcsol a villany? Vagy le, majd fel kell kapcsolni a kapcsolót? Relékkel semmilyen tapasztalatom nincs.2.
Be lehet olyat állítani, hogy ha felkapcsolom a lámpát appban, vagy fizikai kapcsolóval, akkor 10 perc múlva automatikusan kapcsoljon le mindig?3.
Eltolós kapunk van, az is eszembe jutott, hogy valamilyen nyitásérzékelőt rá szerelni, ami kapcsolná a lámpákat. (Fizikai villanykapcsoló megtartása mellett) Ilyen van? El tudok odáig húzni vezetéket ha szükséges.
Viszont ha bezárom a kaput, akkor jó lenne ha nem kapcsolna le rögtön a lámpa, csak késleltetve.
Ilyen alapon kapcsolót is rakhatnék oda, de mivel nincs tető alatt így nem szívesen nyomkodnám esőben, hiába az ip védettsége.Igazából a felhős elérés nem annyira fontos ha végig gondolom.
Nagyon drága eszközöket nem szeretnék venni, max pár 10k-t költenék rá, többet nem.
A leírások alapján azt gondolnám, hogy már tart ott a tudomány, hogy ezeket (távoli ki/be kapcsolást leszámítva) helyben, felgő nélkúl is kezelbi tudja egy eszköz.
Előre is köszönöm mindenkinek aki időt szakít rá, hogy segítsen.
-
PistiSan
addikt
válasz ViZion #49499 üzenetére
Az általad felsoroltak mind adottak. Fázis + nulla, föld, wifi.
Ez is jó lehet nekem? Shelly PLUS 1 egy áramkörös Wi-Fi + Bluetooth okosrelé
Ahogy én elsőre meg tudom állapítani, kb ez annyival "rosszabb" hogy nagyobb kicsit, de mivel nekem úgyis szerelő dobozba kerül, ezért a méret nem érdekes.
Viszont ez a rész tetszik a leírásban: max. 50 időzítés (offline) , HTTP/HTTPS webhook-okat, a felhőből és MQTT-vel egyidejűleg is vezérelhető, és hub nélkül is képes automatizációkat futtatni mjS szkriptek formájában.
Ilyen kapcsolóra gonodltál? Shelly Wall Switch fali villanykapcsoló, 1 gombos fehér
Gondolom a saját márkás az amivel működhet. (ha esetleg nem így van, akkor jöhet link olcsóbb alternatívára.)
A termék leírások nem valami bőbeszédűen... ezt a kapcsolót mennyire lehet kitenni kültérre? Nekem olyan falon lenne, ahol azért eső érheti. Ahogy látom ezek csak süllyesztett kivitelben léteznek, falra szerelhető verzió nincs.
Gondolom ezek a kapcsolód nem 230v-al működnek, 12Volt esetleg? -
PistiSan
addikt
válasz ViZion #49502 üzenetére
Tegnap megpróbáltam rákeresni ezekre a szárazkontakt kapcsolókra, de nem nagyon találtam semmi infót, végül a chat gpt-t kérdeztem: Szerinte olyan helyen ideális a használata, ahol nincs víz, jól bírja a száraz kapcsolást is feltűnt, hogy ez hülyeség.
Google bard szerint: Ideális vizes helyeken is, mivel nem folyik áram a kapcsolókon.... de akkor hogy kapcsol? Fura, hogy erről magyarul szinte semmit nem találtam, pedig érdekelne az elméleti működésu elve.
Az általad említett ip54 es kapcsolót tudnál esetleg linkelni, vagy írni egy típust?
Ami még fura, hogy a shellby oldalán is a bekötésen kívül a relé funkciókról, beállításokról semmit nem találtam. -
PistiSan
addikt
válasz its_grandpa #49504 üzenetére
Meg fogom ezt is nézni, nem kapunyitó kell, hanem a kapu nyitására szeretném bekapcsolni a világításokat, bár ha ez a Dry contact kapcsoló is mehet ki esőtől nem védett helyre, akkor lehet egyszerűbb úgy.
Van itthon RaspBerry pi tailscale-el, szóval a vezérlés miatt nem kell semmilyen külső elérést csinálnom. (((Nem is tudok, mivel natolva van a netem a szolgáltató által, még dinamikusan változó publikus ip címem sincs. 255.255.252.0 ás alhálózati maszkom van ))) -
PistiSan
addikt
válasz its_grandpa #49519 üzenetére
Én tudtam, VPN, minden működik kifelé.
írtam anno a szolgáltatónak, hogy adjanak publikus ip-t, azt írták, hogy csak ez a NAT-olt van ingyenesen, ha szeretnék publikus IP-t, akkor fizessek elő FIX ip-re, ott tudnak csak publikus címet biztosítani. Ezutáb lett a tailscale vpn, azzal a helyi lanon vagyok ha kell. -
PistiSan
addikt
válasz Degeczi #49510 üzenetére
Elég sokat kerestem a témában, de tényleg!
Amit eddig megtudtam, hogy a Dry contact egy digitális kapcsolás, nem engedi rá mondjuk a relére kötött 230V-ot a kapcsolóra mint egy normál villanykapcsolónál, hanem potenciálmentesen lehet vezérelni a kapcsolást, a relé másik portján keresztül megy a 230V.
Erre írtam én már többször, hogy szerintem ezzel a módszerrel akkor bátrabban ki lehet tenni egy kapcsolót olyan helyre, ahol érheti az eső is, mert ha beázik esetleg, akkor nem a 230V-os feszültség fázisa lesz ott a kapcsolónál.
Valahol olyat is olvastam, hogy valami kicsi árammal működik, kb 100mA-el.
Soha nem foglalkoztam ilyen relés/elektronikai dolokkal, ezért nem is tudom ezeket pontosan, ezért is teszek itt fel kérdéseket, hogy képbe kerüljek valamennyire a működéssel. -
PistiSan
addikt
válasz ViZion #49502 üzenetére
https://elektrikstore.hu/Tracon-TR-PH07-Falon-kivuli-csengonyomo-10AX/250VA
Egy ilyen sima ip54-es csengő nyomógomb is jó kapcsolónak a reléhez? 2-3db-ban gondolkodok.
Kültéren lesz, a shelly nyomógomb is jó, de a víz miatt inkább valami kültérit választanék.
Ha a helyigény nem számít, akkor a
Shelly PLUS 1
jobb válsztás mint a
Shelly PLUS 1 MINI
? -
PistiSan
addikt
válasz ViZion #49563 üzenetére
A Shelly Plus 1 több funkcióval rendelkezik mint a mini, csak ezért gonoldtam azt, hogy inkább akkor ezt veszem. Anno routerre is raktam openwrt-t, meg raspberry pi-n is fut elég sok minden most is, szeretek bütykölni ha időm engedi.
Megtaláltam a gyári leírásban, hogy tudja az auto kikapcsolást, a váltókapcsolókkal is több funkciót támogat, viszont ha több helyről akarod kapcsolni, az általad javasolt nyomógombos megoldás a legegyszerűbb. 1 gombnyomás bekapcsolja, a következő pedig ki.
Talátam egy bekötési rajzot, és részletes leírást is itt.
A rajz alapján a Nullát a relé "N" pontjába, illetve a párhuzamosan kapcsolt lámpák nulla ponjára kell fixen kötni. A fázist az "L"-be és az "I"-be kell fixen kötni, illetve a párhuzamosan bekötött nyomógombok egyik fix ágára. A nyomógombok másik ágát az "SW"-ba kell kötni.Az "O" lesz a kapcsolt fázis, az megy a lámpák másik pontjára.
Én mint villanyhoz úgy ahogy értő, relékkel és elektronikával soha nem találkozó felhasználó, ezek alapján úgy látom hogy az a fázis mégiscsak ott lesz fixen minden kapcsolónál folyamatosan, tehát áramütés veszélye továbbra is ugyan úgy fennáll ha beázna, mint minden más hagyományos kapcsoló esetében. A kapcsolók másik ágát az SW-be kötöm, az hogy a fix L(Fázis) és SW között mi zajlik, azt megtippelni sem merem, de valamilyen módon érzékeli a megnyomást, és működni fog.
Ha valaki veszi a fáradságot és ezt a paradoxont feloldaná nekem, azt nagyon megköszönném, az a fajta ember vagyok aki szereti nagyjából érteni is hogy mi történik, nem csak a végeredmény foglalkoztat.
Az eddigi segítségeket köszönöm mindenkinek aki már hozzá szólt, hálás vagyok.[ Szerkesztve ]
-
PistiSan
addikt
Shelly PLUS 1 tud wifi extender módot, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy más eszköz is tud rajta keresztül wifin csatlakozni, vagy csak más shelly eszközök? Gondolom semmiképpen sem kell nagy sebességre számítani, csak egy minimális átviteli sebességre.
-
PistiSan
addikt
válasz ViZion #49590 üzenetére
https://kb.shelly.cloud/knowledge-base/shelly-plus-1-web-interface-guide
Ebben a leírásban értelmezésem szerint a web interface használatának teljes leírása van az eszközhöz.Ezt a részt gondoltam annak:
Range extender - Turning on the Range extender feature creates a hotspot that you can connect Wi-Fi devices to. If a Shelly device with the range extender enabled is connected to a Wi-Fi router and the Internet, all devices connected to it are also connected to the router and the Internet.
Even if the Shelly device is not connected to a Wi-Fi router, all devices connected to it can still communicate with it and with each other.Ez akkor valami olyasmit jelent ahogy próbálom értelmezni, hogy ha bekapcsolom ezt a range extender módot, a shelly tud kommunkálni más shelly eszközökkel wifin, akkor is, ha ő maga nincs internetre csatlakoztatva wifin keresztül.
Ez pl arra lehet jó, hogy nálam az egyik (ja már több db-ban gondolkodok) relé a wifi hatótáv vége felé lenne elhelyzve, a távolabbi viszont már lehet nem látná a wifi routert, de ha jól értem akkor ha a 2 shelly plus1 egymás hatókörén belül van, akkor a kommunikáció adott lesz így is.
Lehet most kéne abbahagynom ezt az egész okos otthon, okos relés dolgot, mert kezd beszippantani. -
PistiSan
addikt
válasz ViZion #49595 üzenetére
https://www.youtube.com/watch?v=x28Aj30DpFI&t=2s
Ebben a videóban a fickó portugálul pont erről a funkcioról beszél (kértem google magyar fordítást, feliratot) és be is mutatja, hogy ez biztony rendes internetet szór tovább, nem csak a shelly eszközök jeleit. Elvileg minden Plusz jelzésű eszköz tudja ha jól fordította a rendszer, esetleg ha valakinek van itt ilyen eszközre, ki tudja próbálni, én csak jövőre rendelek már, úgy sem jön meg korábban, addig leskelődök még.
Örülök, hogy én is tudtam újat mondani itt. -
-
PistiSan
addikt
válasz ViZion #49595 üzenetére
Bekapcsoltam a range extendert, ez magával húzza az AP bekapcsolást is, rá csatlakoztam az AP-re (Shelly Plus1) és mértem egy sebességet, 6-7mbps-os sebességet produkált. Nyilván nem arra való, hogy nagy forgalmat generálj vele, de egymás közötti kommunikációra meg bőven sok.
Maradtam a nyomógomboknál, viszont csak IP44-et tudtam venni hozzá, így a relé és a kapcsolók 12V-ról fog üzemelni, a lámpák amiket kapcsol, azok maradnak 230V-on. A beállításokban ismeri a rövid, hosszú, dupla, tripla gombnyomásokat is, gondolkodok mire tudnám használni.
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Autós topik
- Gaming notebook topik
- 3D nyomtatás
- Windows 11
- Politika
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Elado vegyes IoT eszkozok (sensor,socket,smart speaker) Legrand/Google/Shelly/IKEA/Tuya
- ROWENTA RH6756WO porszívó
- ÓRIÁSI Philips Hue csomag - Hue Go, Iris Black, Play Bar, Light Strip V4 stb...
- Lorelli gyermekülés 9-36kg (Cute Teddy - blue) eladó
- HONEYWELL HR92EE rádió frekvenciás radiátor termosztát 3db
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest