Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
vampire17
addikt
válasz v.attis #48264 üzenetére
Hali!
hasonlo gondom van nekem is mint neked! Tulmeretezett kazan, sok a "sort cycle" az miatt, hogy keskeny a modulacios tartomany (1:7) és nem tudja leadni a hőt.. Gondolkodtam rajta, hogy visszaveszem a teljesitmenyt kb 12-14kW-ra. Ez neked segitett a visszatero homersekletenek az alacsonyan tartasaban illetve a short cycle kikuszoboeseben?
-
vampire17
addikt
válasz Tibor691 #48295 üzenetére
HA-val vezerlem ezeket, bar pont nem ezt a kaput
De pl riasztot igy vezerlem, en azt figyelem, h bizonyos mobilok mikor kapcsolodnak a wifihez. Abban az a jo, h "aludhat" a telon minden app, akkor is menni fog az automatizalas. (marha csatlakozik persze a wifihez )
[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
válasz vampire17 #48291 üzenetére
Bocs, kapcsos zarojel kimaradt
alias: teszt
sequence:
- service: mqtt.publish
data:
qos: 0
retain: false
payload_template: >-
{"current_heating_setpoint:" "{{
states('input_number.homerseklet_tavol')| round(0) }}"}
topic: zigbee2mqtt/Termosztat_fiuk/set
mode: single[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
-
Tibor691
tag
válasz migabi24 #48289 üzenetére
Egycsatornást kipróbáltam az árulom, kettőcsatornást használom.
Jófogásos:
Okos vezérlő kertkapuhoz, garázskapuhoz, Wifi/BT, Tuya/Smartlife app[ Szerkesztve ]
LG OLED65G6 + 55LM660S + Alien2 + X96Max+, Tata
-
fap333
aktív tag
Helló!
Template témában kellene nekem egy kis segítség:
Van egy helper, amit szabadon módosíthatok, és az ebből képzett karaktersorozatot szereném kiküldeni egy MQTT topikba. Maga az üzenet, aminek ki kellene mennie az így néz ki:{"current_heating_setpoint": 25}
Ebből nyilván a 25 változó, a többi fix.
A developer toolsban a template szerkesztőben meg is alkottam az alábbi template-et:{"current_heating_setpoint": {{ states('input_number.homerseklet_tavol') | round(0) }}}
Ez teljesen jó eredményt is ad, de csak ott a developer tools-ban. De amint létrehozok egy új scriptet:alias: New Script
sequence:
data:
payload_template: {"current_heating_setpoint": {{ states('input_number.homerseklet_tavol') | round(0) }}}
azonnal átírja így:
alias: New Script
sequence:
data:
payload_template:
current_heating_setpoint:
"[object Object]": null
Milyen templatet kelene beírnom a script-be, hogy a kívánt eredményt elérjem?
10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
ViZion
félisten
válasz Tibor691 #48280 üzenetére
Én is Huawei/Xiaomi-ra tippeltem volna, ott van olyan, h aképernyő kikapcs után elvágja a hálózatot is (Wifi-t és 4G-t). Szerintem ilyen akkumulátor-védő meg biztonság appokban keresgélj. Esetleg Samsungos topicban kérdezz rá, biztos tudják, h mi az oka.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Tibor691
tag
válasz daninet #48281 üzenetére
Samsung S9+ a mobil.
Az app fut a háttérben a GPS jeleket fogja, mert ha a kapunál vagyok és felélesztem a mobil egyből végrehajtja a nyitást. Szerintem a gond az, hogy a nyitás parancsot nem küldi a szerverre vagy a szerver nem továbbítja a kapunyitóra.[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz Tibor691 #48280 üzenetére
Valami kínai telefonod van? Xiaomi? Azokon ennyire agresszív az appok altatása és jobbára semmit nem lehet vele tenni, hiába jelölöd be, hogy azt az applikációt nem akarod altatni.
Valami alternatív megoldás kellene pl bluetooth kapcsolat alapján, csak ahhoz már kellene valami okos otthon vezérlő, a kínai app nem lesz elég.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
Tibor691
tag
Segítségeteket kérném :
Egy két csatornás okos kapcsolót vettem, ami kompatibilis a SmartLife app-pal.
Klasszul működik, de az érkezés GPS alapú automatizálás nem működik.
Az app fut, az el nem alvó appok közé betettem. Hazaérve nem nyitja a kaput, de egyből utána a telefont felélesztem és mikor a képernyő bekapcsol, a kapu kinyílik és logol is az app, hogy sikeres nyitás. Ha képernyő bekapcsolt állapotban megyek haza, akkor természetesen a kapu nyílik.
Mit kell beállítanom ahhoz, hogy a fenti nyitás vérehajtásra kerüljön a mobil screen off üzemmódjában is.[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
válasz Feherfy #48272 üzenetére
Jartam en is igy egyszer (tobbszor) relevel. Pont ugyanez, egyszer csak nem lehet iranyitani, de a statuszok jonnek. Ha config frissitest kuldok ki ra, akkor is error. Altalaban aramszunet utan amugy. Csak az ujraparositas segitett.... Aztan par honapja megszunt a jelenseg... lehet valami Z2M bug...
Nekem ez a rele csinalta: https://www.aliexpress.com/item/1005004798321846.html
[ Szerkesztve ]
-
4D4M
senior tag
válasz Feherfy #48270 üzenetére
Volt valamikor is, hogy jó volt? A z2m-ben adod ki a parancsokat? Kitörölni, újrapárosítani volt már?
Más...
Végülis megpróbáltam template-ezni kicsit, de:
Ennek eredménye a template tesztelőben 40{{ int (state_attr( "input_number.parancsolt_fenyerosseg", "max" )) / int(state_attr("switch.circadian_lighting_circadian_fenyerossegek", "brightness")) * 100 }}
Viszont ha bedobom egy automatizációba, akkor 20-at állít be
service: input_number.set_value
data:
value: {{ int (state_attr( "input_number.parancsolt_fenyerosseg", "max" )) / int(state_attr("switch.circadian_lighting_circadian_fenyerossegek", "brightness")) * 100 }}
target:
entity_id: input_number.parancsolt_fenyerosseg
(ps.: a "switch.circadian_lighting_circadian_fenyerossegek" egy %-os érték, ami per pillanat 100% és 40 most a max value.)[ Szerkesztve ]
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
Feherfy
tag
Sziasztok
Még csak ismerkedek a z2m-el, sky connect-el használom. Az mitől lehet, hogy egy eszközt nem tudok vezérelni (minden műveletre Timeout error-t ír a logban), de az állapotát korrektül jelenti, illetve valós időben frissíti is? A kapcsolat jónak tűnik, 100 körüli az LQI. Erről az eszközről van szó. -
-
v.attis
őstag
Amiket leírtál mind helytálló, 90%-át tudtam is. Sajnos sokat bajlódtam ezzel a fűtés rendszerrel, mire sikerült elfogadhatóan beállítani. Ahogy a beüzemelésnél itt hagyták, gyakorlatilag gyári alapbeállításokon, több, mint egy fokos kilengést okozott a hőmérsékletben és folyton ki-be kapcsolást hmv-ben. Csak az üzemelési maximumok csökkentése hozott eredményt, komfortot. Ebből gondolom, hogy túl van méretezve ehhez a lakáshoz, ehhez a hmv használathoz (takarékos zuhanyrózsa, takarékos csapok)
Anno kértünk mástól is árajánlatot kazán cserére és kaptunk egy talán 12 vagy 14 kW-os baxi kondis kazánra, de összességében kicsivel rosszabb hatásfok és 250 ezerrel magasabb összköltség jellemezte. Így utólag lehet nem lett volna rosszabb.
Mindenesetre ha késleltetve is, ez az energiamennyiség, ami távozik a födémből, még hiányozni fog, amit pótolni kell.
Egyértelmű! Viszont akár 2 nap késedelem is lehet benne. Ami a gondom, hogy olyan kicsi a rendszer, hogy még így is néha ki-be kapcsol, mert nem képes kellőképpen le modulálni, 45 fokos előremenőnél. Ha a külső szenzor ezt tovább csökkentené, mondjuk 40 alá, akkor lehet lenne egy sima on-off kazánom. Meg amint írtam, nem érdekel odakint milyen idő van, bent tartsa amit kérek.Összességében nem szeretem ezt a rendszert és ezt a kazánt, de nem akarok sok pénzt ölni ebbe a lakásba, szeretnénk váltani kertes házra a közeljövőben.
-
4D4M
senior tag
válasz v.attis #48264 üzenetére
Emiatt a lakás lassan reagálja le az időjárás változást, ha 2 napra hidegebb van kint, akkor ezt bent alig lehet észrevenni
a lakás hőigénye kb 7kW
~
Ezek némileg ellentmondanak egymásnak, de azt tudni kell, ha ez annyi is amennyi, akkor ebből 5°C külső hőmérsékletig csak 3 kW realizálódott idén. Mindenesetre ha késleltetve is, ez az energiamennyiség, ami távozik a födémből, még hiányozni fog, amit pótolni kell.vékony csövekkel, kis radiátorokkal a mester beszerelt egy 24kW-os kazánt
~
Nem nagyon van választék kisebb készülékekből, inkább csak prémium termékekből, amik idehaza szinte eladhatatlanok. 15 kW-nál kisebbtalán nem is igen van. A radiátorok méretében nagyobb volt a mozgástér, de azt innen nem lehet megítélni.Gyakorlatilag nem tud annyira le modulálni a kazán, hogy a 45 fokos előremenő mellett ne 41 fokos visszatérőm legye
~
A kis teljesítményhez nagy térfogatáram és kis dT tartozik. (A minimum égőteljesítménynél már csak a térfogatáram növelésével tudja tartani a megadott előremenőt, aminek eredményeként csökken a dT)
Persze már nagyjából ez is közel 100%-os kondenzációs üzemet jelent(40°C alatti visszatérő esetén van kondenzáció), de lehetne ezt is nyugodtan csökkenteni időjárásfüggően....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
v.attis
őstag
válasz sambenez #48244 üzenetére
A kondenzálás működni fog, mert maximum 50 fokra van állítva az előremenő.
A Computherm Q7rf is on/off vezérlést csinál, pont, mint egy relé.Nincs szükségem időjárás követésre és az aszerinti szabályozásra, mert negyediken lakunk fölöttünk lapos tetős födém, ami ugye jókora beton tömeget jelent. Emiatt a lakás lassan reagálja le az időjárás változást, ha 2 napra hidegebb van kint, akkor ezt bent alig lehet észrevenni. Viszont az időjáráskövetés esetén ezen a két napon már emelkedne az előremenő hőmérséklete.
Engem az érdekel, hogy bent milyen idő van, tartsa a 21-22 fokot és kész.
Egyébként el lett cseszve felújításkor a rendszer, mert 61nm-es lakásba, vékony csövekkel, kis radiátorokkal a mester beszerelt egy 24kW-os kazánt. Gyakorlatilag nem tud annyira le modulálni a kazán, hogy a 45 fokos előremenő mellett ne 41 fokos visszatérőm legyen.
Eddig úgy értem el a legjobb komfort érzetet, hogy a kazán csúcsteljesítményét levettem 40-45%-ra... Ahogy számoltam a lakás hőigénye kb 7kW lenne. Ettől eltekintve a gázszámlánk kevesebb, mint 120ezer egy évre hmv-vel együtt!
Szóval igen, on/off kapcsolás tökéletesen megfelel... -
v.attis
őstag
4D4M, daninet, ojb, Degeczi, gya/352
Köszönöm a válaszokat a kazánba épített okos relé témában! -
SNor
tag
válasz ViZion #48260 üzenetére
@ViZion: Köszönöm!
- Riasztó nem játszik (macska), de az ajtó zár figyelés nem is rossz ötlet
- El fogom engedni, hogy a xiaomi hub legyen a zigbee hub, ami nem is biztos, hogy fog kelleni, és akkor HA szerver se kell.
- Termosztátból meg találtam RF-es termosztátokat amik WIFI-sek. A kapcsoló egységet tudom áram mellé tenni, az érzékelős rész meg mehet bárhová -
Degeczi
nagyúr
Rendszeresen szó van itt róla, h a saját okosotthon rendszer (ami mára gyakorlatilag a HA) egyik fő előnye pontosan ez: az eltérő gyártók eszközeit összefogja egy közös rendszerben, egymással kompatibilissé téve azokat. Maguk a gyártók érthető módon nem foglalkoznak azzal, h támogassák más cégek termékeit is.
-
ViZion
félisten
Erre van esetleg valami bevált megoldás?
Mindenkinek más, gondolom. Ha van riasztó, akkor azzal lenne célszerű összekötni: Armed -> hőfok le
Azaz a Tuya látja a hubot, ami látja a termosztátot?
Otthon a polgároknak wifi van, ez a hub az átjáró a wifiről a zigbee-re. HA van más zigbeee gateway -és kompatibilis vele-, akkor nem kell még egy hub.
Nem minden-mindennel kompatibilis, gyártóktól is sok függ. Kérdezni kell pl. itt.
Ha az nem fut folyamatosan...
Nálam is "hibrid" rendszer van: vannak cuccok, amikben van tárolva program, nem függnek a HA szervertől.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
SNor
tag
Közel laikusként szeretnék tanácsot kérni két dologban. Azon elmélkedtem, megoldható-e valahogy, hogy ha nincs otthon senki, akkor mondjuk a fűtés alacsonyabb hőfokon menjen nap közben, míg mondjuk homeoffice/betegség esteén melegebb legyen. Jelenleg egy 10+ éves computherm termosztát az agy, én pedig a vezérlő. . Elvi síkon a telefonok érzékelése lenne a tuti, vagy valami smart tag ami a kulcscsomón van. Erre van esetleg valami bevált megoldás?
A másik az előzőhöz kapcsolódik: találtam ezt a termosztátot. Wifis és elemes, ami esetleg kiválthatná a mostanit, mert ahol most van, oda nem tudok áramot vinni. Talán tudnék, de nem szeretnék. No, ebből a termosztátból azt írja, hogy van WIFI-s, meg Zigbee-s verzió. Zigbee-hez azt írja, hogy kell hub pluszban. Miért? Csak azért, mert a Tuya app csak akkor látja, ha a hub-hoz kapcsolódik? Azaz a Tuya látja a hubot, ami látja a termosztátot?
Csavar: van itthon egy xiaomi smart hub 2, ami elvileg Zigbee kompatibilis. De ha listázom, hogy milyen Zigbee eszközt szeretnék hozzáadni, akkor csak xiaomi termékeket dob fel. Ez azt jelenti, hogy más gyártók - estemben a termosztát - termékeit nem is tudom hozzáadni a Mi Home-hoz, hiába Zigbee?
Találtam videókat, hogy XiaomiGateway3-mal megoldották mondjuk egy noname okosizzót hozzáadtak a Mi Home-hoz, de ott volt akkor Home Assistant szerver mögötte. Ha az nem fut folyamatosan, akkor nem is működne a dolog? Vagy csak a beállításhoz kellett?
Oké több lett a kérdés mint 2
Köszönöm! -
spst
csendes tag
Sikerült megoldani, a szokott módon nem jelent meg új eszközként, de az Eszközök és Szolgáltatások alatt az ESPHome integrációt választva megjelent, de csak a Firmware-re vonatkozó entitás. Itt konfiguráltam (innen már felismerte, megtalálta) és hozzáadtam a Vezérlőpulthoz. Ott viszont már lehetett szerkeszteni és hozzáadni az egyes érzékelőket.
Köszönöm az ötletet, a kérdésed vezetett oda, hogy ott keressem.[ Szerkesztve ]
-
Pubszon
veterán
Sziasztok.
Milyen wifis okoshangszórót ajánlotok, ami könnyen integrálható HA alá?
Főleg TTS-re lenne használva, de hangokat és zenét is hallgatnánk rajta.
20.000Ft a felső határ ha ebbe belefér.
Köszi.ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...
-
spst
csendes tag
Szervusztok!
Sajnos a Shelly Door/Windows2 érzékelő nem vált be, ezért rendeltem helyette SCREEK Wi-Fi otthoni asszisztens fényérzékelő LS1(ESP32C3, BH1750)-et (https://www.ebay.com/itm/185884987894).
Sikerült beállítani a WiFi-re csatlakozást és a DHCP-én kiosztott IP címen elérhető, megjeleníti a fény, hőmérséklet adatokat, de a HA alá nem sikerül beilleszteni.
Tudna valaki segíteni hogyan kell ezt működésre bírni a Home Assistant-ban?
Köszönöm -
vampire17
addikt
válasz donw3ga #48241 üzenetére
sztm az a gond, hogy ez csak akkor trigger, amikor valtas tortenik, (tehat pl 61 rol 59-re)
HA alatt ugye ez ugy csinalod, hogy a trigger az a homerseklet valtozasa barmirol barmire, a feltetel a > / < mint 60, az action pedig a rele on/off.
Csak erre sztm a tuya nem kepes...
[ Szerkesztve ]
-
ojb
tag
Az ESP GPIO ebben az esetben -- érzékeléskor -- Input-ra (High Z) /nagy bemenő impedanciára/ van kapcsolva és így várja a feszültség változását a lábán.
Az ESP GPIO portjába befolyó áramot ilyenkor az ESP bemenő impedanciája + a szenzor kimenő ellenállásának összege határozza meg.
Példánál maradva ~ 30 - 40k + 10k = 40 -50 kOhm körüli ellenállásokon átfolyó áram,
ami 100uA körüli.
Az általad említett max12mA korlátot egy portra, akkor kell betartani, ha a
GPIO-ból táplálsz pl egy LED -et (kimenő áram LED a GPIO és GND között) vagy a
GPIO-val kapcsolsz egy LED -et (befolyó áram LED Vcc és GPIO között)
A szenzor 5V-os megtáplálása esetében az eszközben lévő 10k-os Collector ellenállás bőven megvédi az ESP bemenetét (Korlátozza a max befolyó áramot ~500uA körülire) esetleges hibás szoftveres GPIO kapcsoláskor is. (pl véletlen GPIO Low esetén) -
ojb
tag
"A LOAD egy ellenállás kellene, hogy legyen? "
Nem törvényszerű. Lehet pl egy jelfogó tekercse is"Ha igen, ennek értéke mi alapján számoltatik?"
Ohm törvénye alapján lehet kiszámolni... miszerint
R load = U / Ic
jelen esetben:
U -> mindenkori tápfesz valahol +5 és 36 V DC közötti érték
Ic -> Az eszköz adatlapján megadott max Collector áram (max,300mA)
Ebből számolható pl
DC 5V feszültség esetében a
minimális R load értéke 5/0.3 = ~17 Ohm
DC 36V feszültség esetében a
minimális R load értéke 36/0.3 = ~120 Ohm
Mivel kínai termékről van szó természetesen ebben az esetben is illik betartani, hogy
a max terhelhetőség 50 - 66% -ig szabad használni az eszközt,
tehát a valósan használható ellenállás értéket (jelfogó tekercs ellenállást) inkább 33 és 270 Ohm körülire kell választani -
4D4M
senior tag
Azt hiszem 2 nap kellett, hogy elengedhetetlenül megszeressem a fényerőszabályozós megvilágítást, pedig még csak ilyen béta játéknak szántam.
Csak az okos lámpára nincs egyelőre HA nélkül önállóan működni képes kapcsolóm...
Az LD2450 mmwave szenzor is tűrhetően teljesít, csak több célpontnál nem 100% és a lélegzést is naponta 3-4× kevésnek érzékeli – hacsak nem apnoés vagyok (:
-
4D4M
senior tag
-
donw3ga
őstag
Sziasztok,
adott két Tuya eszköz a fürdőszobában, egy hő/páratartalom mérő illetve egy okos konnektor, melyre egy páragyűjtő készülék van csatlakoztatva.
A Smart Life appban létrehoztam két szabályt (képek lentebb), ami szerint 60%-nál magasabb páratartalomnál kapcsoljon be a konnektor, alatta pedig ki. Valamiért nem történik semmi, mi lehet az oka? Köszi előre is az ötleteket / válaszokat!
-
csubuka
addikt
válasz fap333 #48173 üzenetére
Ahogy nézem ugyanannyiba kerül, 50 dodó körüli mind a zigbee, mind a wifi (régebben bizonyítottan ESP-s ma már nem feltétlen eszerint)
Viszont a zigbee alapból tudja a lokális integrációt és nem kell flashelni, míg a wifi-s kell. És a wifi-s sem feltétlenül kap újabb funkciókat pusztán a flashelés után, a lokális integráción túl... *Olyat nem fog tudni egyik sem, hogy központilag átállítom a fűtés/hűtés üzemmódot... Szerintem ez alapvetően elég ritka képesség lenne, talán egy flashelt NSPanel tuná ezt, csak ott meg le kéne butítani a fan-coil venti szabályzást egyetlen fokozatra.
Vagy rosszul összegeztem a helyzetet?
Annyi, hogy zigbee-nél kell hub. De nálam az mindenképpen lesz, mert a redőnyök is zigbee-sek lennének. Két szinten családi házban már sok lenne a wifi-s redőnyvezérlőből...
[ Szerkesztve ]
-
aktív tag
válasz daninet #48228 üzenetére
Köszönöm, ez megmagyarázza, hogy miért meleg a fej, annak ellenére, hogy a fűtés még nem üzemel. A működését akkor, ha jól értem a fali termosztát vezérli, ebbe pedig nem nagyon tudok és nem is akarok egyelőre beleszólni.
a vissza ágra még tehetsz sztm csapot az áramlásmérők helyére
Az áramlásmérők nem a be ágon vannak? Azt hittem, hogy a linkelt szabályzók vannak a visszatérő ágon. Piros - meleg - be, kék - hideg - ki. -
Degeczi
nagyúr
válasz Zsolt50 #48235 üzenetére
Zigbee beépített kezelése nem jellemző, ahhoz vagy vmilyen USB-s sticket használsz, vagy egy wifi-ZB gatewayt valahol a házban. A wifis eszközöket pedig igen, routeren/AP-n keresztül éred el (ami akkor is így lenne, ha volna benne wifi modul, hiszen attól még továbbra is csak egy kliens lenne a hálózaton - éppúgy, mint ha vezetékkel kapcsolódik arra)
[ Szerkesztve ]
-
Zsolt50
csendes tag
NO= normal open = alaphelyzetben nyitott.
Alapesetben a kimeneten megjelenik a + tápfeszültség DE! ez nem terhelhető.
Érzékelés esetén a kimenet - tápfeszültségre kerül AMI terhelhető a + felé. A "Load" egy terhelés ami elhagyható. (Amennyiben a célodnak megfelelő a beépített 10k ellenállás felhúzása. -
4D4M
senior tag
Köszönöm szépen, uram!
Tehát ha jól értem, akkor a DC NPN NO számomra azt fogja jelenteni, hogy a feketén meg fog jelenni a tápfesz, amikor elhalad előtte a keret. A LOAD egy ellenállás kellene, hogy legyen? Ha igen, ennek értéke mi alapján számoltatik?
-
ViZion
félisten
nézd át a beállításait, mert FW frissítés defaultra rak pár dolgot. Nekem TRV frissítés után kellett újra állítgatnom, mert bár a bedroom-ot megtartotta, de abban a hőfokok és idők defaultra álltak...
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Rosep
senior tag
Nem tudjátok, változott valami a Shelly PRO 1 SW bemenetei körül. Frissítettem a FW-jét pár napja, azóta nem működik a rákötött nyitásérzékelő. Van egy másik PRO 1-em, azt még nem frissítettem. Kicsit változtak a beállítások, de nem látok lényegi különbséget közöttük.
-
daninet
veterán
ezekben van egy zselé ami áram - meleg hatására megduzzad. A duzzadt zselé kinyom egy fém tüskét és az benyomja a szelepen a rugós csapot.
Szerelésileg elég primitív dolog, mert ha áramot kap akkor melegít és ez által kapcsol. Az már mindegy hogy DC vagy AC, olcsósítás végett egy 24V AC trafó elég. Ha kapcsol a termosztát akkor egy relével erre ráhúzod a 24V-ot és elkezd melegíteni.Arra figyelj, hogy ezekből van inverz is, tehát ami meleg hatására húzza vissza a pöcköt. Tudakold le hogy pontosan melyik kell a te osztó/gyűjtődhöz.
Továbbá ha ezen felül szeretnéd "folytani" a kört akkor a vissza ágra még tehetsz sztm csapot az áramlásmérők helyére, de ez típustól függően változhat és nem vagyok gépész úgyhogy nemtudom
[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
Zsolt50
csendes tag
Sziasztok!
Találkozott már valaki Home Assistant Green csomaggal?
Ehhez kell valami plusz kiegészítő? Hiszen (ha jól olvastam) nem tartalmaz wifi-t -
Degeczi
nagyúr
válasz v.attis #48216 üzenetére
Még a házban lévő wifi AP-tól kb. 15 m-re lévő fém garázsomba is bejut valamennyi (igaz, ott persze a stabil, erős kapcsolathoz már inkább leraktam egy vezetékkel bekötött másik AP-t, de a lényeg, h pár méteren belül valóban nem lehet komoly probléma, pláne ha még fal sincs köztük)
-
aktív tag
válasz migabi24 #48213 üzenetére
Azt jól sejtem, hogyha ilyen elektromos állásszabályzóm van, akkor én ezt kézzel nem fogom tudni beszabályozni? Ha igen, akkor ezt pontosan mi vezérli?
Bocs a láma, off-topikért. Albérlet, tulaj sem nagyon ért hozzá, ("minden jó úgy, ahogy a szerelő beállította"), de én azért szeretném megérteni mi történik.
-
ojb
tag
válasz v.attis #48216 üzenetére
"fel lépne-e a Faraday kalitka jelenség...?"
Igen !
Viszont jó eséllyel talál valami lukat a kazán alján, ahol ki - be tud bújni a 2.4GHz-es jel.
Én a kazán aljára ragasztottam egy pici műanyag szerelődobozt és abban van a jelfogó,
Onnan kábeleztem tömszelencéken keresztül a tápot és a kapcsoló jelet.
Mivel vezérlésről van szó mindenképpen érdemes ellenőrizni a nagyon stabil WiFi kapcsolatot ( > - 65 - 60 dBm) vagy erősen ajánlott a " keepalive" alkalmazása ! -
4D4M
senior tag
Használ valaki ennél olcsóbb / megbízhatóbb / praktikusabb induktív jeladót vízmérőkhöz?
Egy sima reed-relé is megtenné? (ezt ki is deríthetném, csak lusta vagyok lemenni az aknába (: )#48216 v.attis:
Router kb 3 méterre van a kazántól, fal sincs köztük.
~
Esélytelennek tartom, hogy leárnyékolja.[ Szerkesztve ]
-
v.attis
őstag
Próbálta már valaki, hogy egy kondenzációs kazán mennyire árnyékolja a wifi jelet?
Okos relével oldanám meg a fűtés vezérlést és felmerült bennem, hogy a kazán 230V sorkapcsokról megtáplálnám, onnan bekötném a száraz kontaktust is és így akár a kazán belsejében is elhelyezhetném a relét. Csak nem tudom a fém burkolat mennyire árnyékolna le, fel lépne-e a Faraday kalitka jelenség...?
Router kb 3 méterre van a kazántól, fal sincs köztük. -
4D4M
senior tag
Ez tipikus beszabályozatlansági tünet, valószínűleg az a szoba van a legtávolabb az osztó-gyűjtőtől és talán még a leghosszabb is.
(a többi kérdés azért számít, mert ha a kazán szivattyújára kötöttek a padlófűtést, az kicsi eséllyel tudja azt a térfogatáramot ami a háznak kellene 5°C dT mellett.)...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
tyuxy
tag
Igazából a rendszer működik jól a probléma a ház ÉK sarkán (gyerek szoba+laminált) tapasztalható. Ugye itt a napsütés így télen relatíve minimális még a NY oldalon (nappali-konyha-étkező) a nagy üvegfelületnek és a 60-70nm egyhelységben lerakott hidegburkoló átmelegedése hosszabb ideig adja le a hőt így itt nagyon meleg van.értsd a termosztát a gyerekszobába van 23fokra állítva de a nappali részen simán van 26fok is napközben..
Hú kicsit kusza lett a mondat de a lényeg benne van .. bocsi késő van már ..iPhone 11 pro max
-
4D4M
senior tag
mivel elég nagy a ház így muszáj változtatni
~
Bocs, nem a kérdésedre reagálok (:
Konkrétan mit tapasztalsz? A 10 körös padlófűtés alapján szerintem inkább az átlag alatti kategória. Beszabályozás megtörtént a beüzemeléskor? Hogyan kapcsolódik a kazanhoz a padlófűtés? (hidraulikus levalaszto, keveroszelep stb)...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
4D4M
senior tag
válasz vampire17 #48206 üzenetére
Köszönöm, már úton van fecus-hoz. Ő majd bíbelődik vele (: Lehet, hogy belenyúltam, de mindenesetre elég volt egy időre, pedig nincs ellenemre a bütykölés általában.
Ezt írtam:
ZigBee-s teljesítménymérős dugalj volt az egyik, nyilván WiFi-set küldtek
/...helyette/...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
tyuxy
tag
Sziasztok
Szeretnék tanácsot kérni illetve segítséget, hogy meglévő 10 körös padlófűtés rendszeremet hogyan fejlesszem fel zónánként vezérelhetőre.
Adatok:
[kép]
[kép]
[kép]Jelenleg egy computherm q7 rf termosztáttal vezérlem, de mivel elég nagy a ház így muszáj változtatni.
1.opció:
Maradna minden vennék:
-10db erősáramú motoros szelepet
-8db két érintkezős Finder relék
-2x0,75mm2 vezetékkel összekötöm
-6A kismegszakító
-10modulos lakáselosztó
- 6db rádiós termosztát (plusz ami van az maradna) így lenne 7 zóna
Elvileg ez így működhet költséghatékonyan2.opció
-vennék computherm E800RF egységet hozzá rádiós termosztátokat (fürdőszobába is jó lehet a hozzá tartozó termosztát?)
-10db motoros szelepet
-és ha minden igaz más nem is kell hozzáSzóval az a kérdés az első opció működhet e és ha igen akkor jó e az elképzelés? A második opciónál pedig hogy megéri e a felárat?
(Mellékes infó hogy vezeték, relé, kismegszakító, lakáselosztó ingyen lenne)
Bocsi ha hosszú lett és köszi ha segítesz!iPhone 11 pro max
-
vampire17
addikt
Tuya-local valoszinuleg out of the box felismeri
https://github.com/make-all/tuya-local
Ilyen egyszerubb okosdugaljakat tudni szokta.
szerk: tessek
https://github.com/make-all/tuya-local/issues/392
Amugy ez nem zigbee amit linekltel? vagy rossz a link?
[ Szerkesztve ]
-
koala69
tag
alin van egy akcio, a fooldalon talalod, ahol a szereplo termekekbol 3db-ot rendelhetsz nehany dollaros aron, 15 napos szallitassal. En vettem igy 3 db zigbee nyitaserzekelot 4400Ft-ert - osszesen - , mind mukodik z2mqtt alatt, ugyan ugy mint a aquva-as sonoff ami 4100 Ft volt....
-
ViZion
félisten
A mérnök kolléga azt mondta, h kis pénzért azt írnak rá kínában, amit kérnek. Tehát a 16 A vs 20 A is ugyan azt a kínai 10 A relét kapja belül...
...OK, remélhetőleg nemHold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Degeczi
nagyúr
válasz Gabesz87 #48200 üzenetére
Persze, ezért írtam így, mert a HA beállítása csak a HA gyári kártyákon működik garantáltan (mivel ez nem változtat az entitáson ténylegesen, csak egy infó, h hogyan kell megjeleníteni - de az már az adott kártya feladata, h erre hallgasson is, és ennek megfelelő formátumban jelezze ki)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Max DE (Gar: 2027.08.13-ig)
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips FC6725/01 SpeedPro vezeték nélküli porszívó közel 2 év garancia
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips HD9285/90 XXL Forrólevegős Wi-fi sütő 7,2L, 2000W ,2 év garancia
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Gen2 (Gar: 2026.08.16-ig)
- Siemens Porsche Design kávé és teafőző eladó
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest