Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
haddent
addikt
válasz Steady74 #55315 üzenetére
Én a dobozos, antennás verziót vettem, az mondjuk inkább 17k -ra jött ki, de hasonló megfontolásból: dobozolt, korrekt megoldás, gyors gyári csatlakozásokkal. Összedug - megy. Pedig simán meg tudnám csinálni, Tuya chipeket cserélek hot-air gunnal meg társai, elmebeteg is tudok lenni, de kinn (oké IPsok doboz), erősáram mellett, meg mittudomén na.., legyen már egy rendes eszköz is És nem csalódtam, kipattintottam a PCB -t a kis dobozból, szépen megtervezett, minimalista, letisztult, szép forrasztások stb. Jó ez, 1db -ot 1x kellett megvenni
-
haddent
addikt
válasz Steady74 #55305 üzenetére
Ohh.. köszi.. mert, hogy előfordulhat, hogy 3 fázisos, napelemes akksis visszatáplálós háztartáshoz P1 nélküli órát akarnak hozni? Nemár.. És ha tegyük fel, meglesz ez a papír, felhívom és nem olyat akar hozni... akkor..? Lehet kérvényezni? Nem gond (de, az.. de érted.. inkább fizetek, csak jó legen), ha extra költség, csak legyen már jó
Shelly nekem eddig mindig gagyinak tűnt, én Sonoff párti vagyok. Szedtem szét pár ilyet-olyat, minőségibb a cucc, szerintem. Shelly -ből eddig LED izzót tartottam meg, hát túlmelegedett, kikapcsolt, szar volt, na. A Sonoff -ból mondjuk eddig csak okosreléim voltak, de azok vannak is
[ Szerkesztve ]
-
BlackJack21
tag
válasz Steady74 #55278 üzenetére
Nálunk is így van megoldva a redőny. Hétvégén( reggel 7 órára időzítve, így tudom, hogy ha nincs fenn a redőny, de a gyerekek már rohangálnak, akkor még nem kell felkelni ), hétközben 6-kor kelünk, (akkor még sötét van, és kell a világítás, ne lássanak be) , a nappaliban a napfelkelte után 20 perccel megy fel a redőny
-
vampire17
addikt
válasz Steady74 #55203 üzenetére
Hasonlo gondom volt egy rendszerben, azok shelly cuccok voltak csak, wifi hez kapcsolodtak, IP-n elerhetoek voltak, de a Shelly appban offline... Ott DNS problema volt, atirtuk a routerben , h ne csak a router IP cime legyen DNS hanem a DHCP ossza ki a 1.1.1.1 et is. Azota jok
Csak egy otlet, lehet nalad mas a gond.
-
xabolcs
őstag
válasz Steady74 #47746 üzenetére
Koszonom az athom.tech-es okos konnektor tippet!
Epp kerestem az alza-n, hogy milyen konnektorok vannak, de mindegyik tuya kompatibilisre azt talaltam, hogy felejtsem el a tasmota-t (meg persze az ESPHome-ot is), mert az ujak mar nem kompatibilisek.
Aztan itt van ez az athtom.tech es 13 ezer Ft-ert kuld 2 db ESP32-C3 alapu konnektort eloretelepitett Tasmotaval (vagy ESPHome-mal, ha ugy kivanja a kedves vevo).
Koszonom!
aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D
-
foo85
csendes tag
-
vkp
aktív tag
válasz Steady74 #51765 üzenetére
Most néztem az egyik redőnyös shelly-t. Viszonylag hideg falban van, egyik oldalán udvar van, 15cm szigeteléssel, másik oldalán a konyha. bent 23 fok van, kint az udvaron 16. Utoljára reggel húzta fel a redőnyt, tehát terhelés nélkül volt egész nap, így mondhatni üresjáratban 53,4 fokos a shelly. Szerinted mennyi lenne a 38 fokos padláson egy dobozban?
-
BlackJack21
tag
válasz Steady74 #51724 üzenetére
Nálam a Sonoff ZB mini-k a zigbee hálózat gerince. Egy-egy esettől eltekintve teszi a dolgát. Amikor probléma van, akkor is csak a kismegszakítót lenyomom és vissza. Utána megint megy pár hónapig. Emellett van még ajtónyitás érzékelő is, igaz csak 1 db, ami tényleges "munkát" végez az aqara.
Most cseréltem le a Sonoff ZB Bridge-t egy Sonoff Dongle E--re. A HA alatt az átállás is fél óra volt, úgy, hogy előtte utánaolvastam, hogy ne szívassam meg magam.( dockerben futó HA Core nak-átadni az USB-s eszközt, majd migrálni a rádiót).
-
Steady74
addikt
válasz Steady74 #51100 üzenetére
12V-os tápot találtam egyet, mire nem jó egy krva nagy szekrény sok lommal
A 12V-os táppal meghajtva a kontrollert és a szalagot a zöld, a piros színek jók, a kéket beállítva totál leesik a fényerő, pedig ugyan az a beállítást mint a pirosnál, fehéret (a szalagbeállításai szerinti fehér) meg egyáltalán nincs. Valami komoly gebasz van ezzel a szalaggal, de nyomozok még tovább, ha van ötlet, mit nézzek meg, jöhet bátran.
-
kgymac
őstag
válasz Steady74 #51098 üzenetére
Én még jelenleg csak infót gyűjtök, elkerülendő a problémákat.
A chipben különbözik a kettő, a WS2812B a leddel van egybeépítve, míg a WS2811 külön chip a szalagon (már ha megbízható forrás ez). A 2811-es chip maga 12V-os, a 2812B 5V-os. Megfelelő előtét áramkörökkel ez biztosítható, de akár lehet, kínában megoldották, h nagyobb tápról is menjen mindkettő.
Ha az smd chipeken a WS2811.. felirat van, akkor a típus adott. Ha nem, lehet 5V-os táp is akár.
Mindkettőnek azonos a bekötése V+, data, gnd, a leírásod alapján valami protokol problémára gondoltam, de úgy tűnik, mindkettőnél azonos. Gondolom, be kell állítani a vezérlőn, mit kötsz rá.
Egy tápot mérnék mindkét szalaggal, valamint áramfelvételt is. Hátha leesik és akkor mégsem annyira szupi az a táp. -
LouiS22
veterán
válasz Steady74 #51049 üzenetére
Leginkább ezt a leírást kell követned: https://kno.wled.ge/advanced/compiling-wled/
De nagyon röviden: a forráskódból te fordítod le azt a bin fájlt, amit végül az eszközre telepítesz.
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
LouiS22
veterán
válasz Steady74 #51047 üzenetére
Nem használom, így nem tudok nyilatkozni (vélhetően valamelyest könnyebb lehet a moddal, ha már elkészítette valaki, akkor okkal tette), de egyébként egyáltalán nem ördöngösség magadnak fordítani a binárist. Leírva csúnyább, mint valójában a folyamat, szóval én arra bátorítalak, hogy tégy vele egy próbát. A legrosszabb, ami történhet, hogy nem sikerül elsőre, a hibáidból meg tanulhatsz
[ Szerkesztve ]
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
4D4M
aktív tag
válasz Steady74 #50989 üzenetére
Nem is vettem észre, hogy a legolcsóbb kell. De mindenesetre a 0 Ft-nál általában a kedves juzer a termék, amivel jobb minél előbb szembesülni (:
Ha frenck hamburgert vesz belőle egyből, akkor is a fejlesztést támogatod, szóval nem tudom ki és miért állítja.
[ Szerkesztve ]
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
koala69
tag
válasz Steady74 #50873 üzenetére
a pir altalaban nem kapcsol, hanem erzekeleskor a kimenete magas szintre kerul, es ez triggereli a mc-el bemenetet. En azt javasolnam, hogy merd majd meg a pir kimeneten a jelszintet, tipikusan 3v, es azt kalcsolj a vezerlo pir bemenetere -- gyakorlatban ez jelentheti azt, hogy a pir tapfeszultseget megmered, ha 5v leosztod, ha 3v akkor rakapcsolod a pir harmadik labon levo vezetekre, erre a kontrollernek kapcsolnia kellene.
szerintem aramtalanitas utan a vezerlo megorzi a beallitasokat - amugy ertelmetlen lenne az egesz, es hasznalhatatlan.
Nem akarok okoskodni, de amennyit rakoltesz a shelly-kre, annyibol meglenne az esp-s megoldas is. Tapot ledet amugy is kell venned. Az viszont biztos, hogy HA-bol minden megoldhato! :-)Nezopont kerdese, de ha a pir-eket ki akarod valtani a vezerlonel, akkor en oda is egy esp-t tennek, a vezerlo tapjarol megtaplalva - valoszinu, hogy 5 vagy 3 v-ot talalsz benne, de ha nem, akkor a bemeneti 12-rol egy step-down-al csinalsz. Ez esp-re mehet esp-home, ket kimenetet kapcsolsz high-ra, amit a vezerlo bemenetere kotsz. Nem tudom esp-home-ot hasznalsz e, a fenti mutatvany programozasi ismeretek nelkul is megoldhato, arrol nem is beszelve, hogy nativ HA integracio - tehat a ket kapcsolo azonnal entitaskent megjelenik a HA-ban
hany lepcsofokot akarsz megvilagitani? - ha jol ertem lenne egy lepcsofokonkenti vilagitas, es egy diszleces, ami felulrol vilagitja meg a lepcsoket?!
[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz Steady74 #50873 üzenetére
Ha ilyen terveid vannak, h minden X. led világítson, akkor a mezei led felejtős. Vezérelhető ledszalag kell (digitális led sok boltban), a vezérlés az lehet WLED és ESPHome + HA is, de asszem a wled-et is tudja a HA vezérelni. Ezzel minden szín, fényerő, ledenkénti vezérelhetőség megvan, utána már csak annyi, h mennyi időt szánsz arra, h ezeket az elvárásaid automatizmusba öntsd...
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
koala69
tag
válasz Steady74 #50870 üzenetére
annyit nagyon meger! Lehet feluletesen olvastam, de nekem az jott le, hogy ez nem rgb ledhez van, hanem sima pl feher ledhez, ami teljesen jo, csak nem tudom, hogy a szinhomersekletet hogy szabalyozza akkor - bar ezt nem is irja! A ki/be kapcsolashoz PIR-t hasznal, ami teljesen jo, csak majd figyelmesen kell beallitani, hogy mas mozgasra ne kapcsoljon! -- kivancsi vagyok nagyon a tapasztalatokra, majd lsz irj nehany sort!
a FastLed library neopixel/WS2812B ledekhez /es meg sok mas tipushoz / hasznalhato. A WS2812B-nel minden led szinet es fenyerejet kulon-kulon lehet szabalyizni. Itt talalsz egy basic utmutatot, hogy erthetobb legyen.
Tkeppen a ledek vezerleset a Fastled vegzi, te csak a fuggvenyeket hivod meg es hasznalod. Tudsz tomboket definialni, es igy egymastol fuggetlenul tudod a ledeket - pl egybe 30db - kapcsolni, szinezni stb.
A mutatvanyhoz, amit csinalok egy esp32 devboard kell, olyan, amin minnel tobb lab ki van vezetve - kell ket HCSR04 es jo par meter WS2812B led, na meg egy tapegyseg, 5v/20A.
Hamarosan meglesz a prototipus, ha erdekel, kuldok majd rola egy linket.
-
koala69
tag
válasz Steady74 #50866 üzenetére
szia,
nem vagyok benne biztos, hogy az wled-el van megoldva.... en legalabbis ilyen effect-et nem ismerek, szerintem az effect-ek ugy vannak megirva, hogy folyamatosan mennek.Ha nem riadsz vissza nemi barkacsolastol - kb mint amennyit wled-el is kell - akkor sokkal egyszerubb egy esp-vel megoldani, fastled library -t hasznalva.
En is hasonlot csinalok, csak a lepcsofokok vannak megvilagitva, annyi kiegeszitessel - ami neked is hasznos lehet - hogy pl este 21:30 -tol kis fenyerovel, sargasan, aztan reggel 5:30-tol pedig hidegfeheren nagy fenyerovel. A lepcso aljan es tetejen van ket ultrasonic sensor, azok inditjak. Ahol majd mukodni fog, ott nincs HA, de ha szukseges, mqtt-vel integralhato.
Sajnos vannak limitek, 17 lepcsofok a max amit egy esp-vel ludsz vezerelni, - vagy 19 ha PIR-t hasznalsz - de ha kevesebb is eleg, akkor pl rakhatsz ra egy homerot, es az alapjan is valtoztathatod a szint, a fenycsik hosszat stb, vagy egy fenyszenzort, es az alapjan valtoztathatod a fenyerot. -
naja
aktív tag
válasz Steady74 #50553 üzenetére
Értem, de mit javasolsz? Én is jobban örülnék egy egyszerű áramkörnek, amiben nincs programozási hibának lehetősége, vagy csak a fizikán múló szerkezetnek, de egész egyszerűen ilyen nem létezik. Villamossági szaküzleteket kérdeztem meg, hogy mit ajánlanak arra, hogy füst/CO érzékelő jeléből kiindulva sütőt+tűzhelyet lekapcsoljak, de azt mondták ilyen nincs. Lehet, hogy csak lusták voltak gondolkodni, nem tudom. Valószínűleg még nem találtam meg a megfelelő embert ki tudna válaszolni. Továbbá az is nagy kérdés még az, hogy mennyire megbízhatóak ezek a füst és CO érzékelők?
[ Szerkesztve ]
-
BlackJack21
tag
válasz Steady74 #50163 üzenetére
Azért ( is) nem szóltam, mert neked gyári vezérlőd van( ha jól emlékszem Ahtom), így nem biztos, hogy fw váltással kezdenéd( ha felmegy rá. Én építettem a saját vezérlőm, így nem volt kérdés.
Nekem egy 2m-es WS2815 LED-szalag van három szegmensre(60-60-60 led) osztva.
A további kezelés a HA-ban történik. Itt van egy csoportba fogva, kapcsolva ( zigbee-s nyomógombokkal).Itt az esp-be feltöltött yaml:
####firmware készítése: windows gomb -> cmd ->####
####cd C:\Users\guzu\projektek ####
#### esphome run wled.yaml ####
##########################################
#### esptool -p comX erase_flash ########
##########################################
substitutions:
device_name: "WLED DIY HU"
device_friendly_name: "WLED HU "
device_description: "DIY Adressable led stripe to over the children's desks, HU"
esphome:
name: "wled"
comment: "${device_description}"
name_add_mac_suffix: false
platform: ESP8266
board: d1_mini
# esp8266_restore_from_flash: true
project:
name: addressable_led_stripe.wled
version: "1.0"
wifi:
ssid: "guzu_AP"
password: !secret
#fast_connect: True
#output_power: 17.5db
# Enable fallback hotspot (captive portal) in case wifi connection fails
ap:
ssid: ${device_name}
password: !secret
ota:
# password: !secret ota_password
safe_mode: yes
api:
web_server:
port: 80
captive_portal:
logger:
# baud_rate: 0
# level: VERBOSE
# betap rele kapcsolo
switch:
- platform: gpio
pin: D1
name: "Main power switch"
id: main_power_switch
inverted: false
- platform: restart
name: "Board Restart"
sensor:
- platform: uptime
name: "${device_friendly_name} Uptime"
- platform: wifi_signal
name: "${device_friendly_name} Wi-Fi RSSI Signal"
update_interval: 60s
text_sensor:
- platform: wifi_info
ip_address:
name: "${device_friendly_name} IP Address"
ssid:
name: "${device_friendly_name} Wi-Fi SSID"
bssid:
name: "${device_friendly_name} Wi-Fi BSSID"
light:
- platform: neopixelbus
# WS2815 not defined
variant: ws2813
pin: D4
num_leds: 119
type: RGB
name: "iroasztal_ledszalag"
internal: true
id: wled1
effects:
# # Customize parameters
- random:
# name: "Slow Random"
# transition_length: 30s
# update_interval: 30s
# - random:
# name: "Fast Random"
# transition_length: 4s
# update_interval: 5s
- addressable_rainbow:
name: Rainbow
speed: 10
width: 50
- addressable_twinkle:
name: Twinkle Effect
twinkle_probability: 5%
progress_interval: 4ms
- addressable_random_twinkle:
name: Random Twinkle
twinkle_probability: 5%
progress_interval: 32ms
- addressable_fireworks:
name: Fireworks
update_interval: 32ms
spark_probability: 10%
use_random_color: false
fade_out_rate: 120
- addressable_flicker:
name: Flicker
# szegmensek kezelese
- platform: partition
name: "baloldal"
segments:
# Use third 60 LEDs from the light with ID wled1
- id: wled1
from: 80
to: 118
effects:
- random:
- addressable_rainbow:
- addressable_twinkle:
- addressable_fireworks:
- addressable_flicker:
name: "kozep"
segments:
# Use the middle 60 LEDs from the light with ID wled1
from: 40
to: 79
effects:
- random:
- addressable_rainbow:
- addressable_twinkle:
- addressable_fireworks:
- addressable_flicker:
name: "jobboldal"
segments:
# Use first 60 LEDs from the light with ID wled1
from: 0
to: 39
effects:
- random:
- addressable_rainbow:
- addressable_twinkle:
- addressable_fireworks:
- addressable_flicker:
A HA-ban az ESPHome integrációban már szegmensenként jelenik meg, illetve a relé vezérlése, ezt az ESP light modulja is tudná kapcsolni automatikusan, de még nem jutottam el addig.
A group segédentitással egyben lehet kezelni, így egyszerre lehet neki paramétereket adni, kapcsolni.
Lehet szkriptet is írni, így egymás után tudsz "parancsokat" futtatni.ITT a teljes leírása az ESP-nek.
[ Szerkesztve ]
-
BlackJack21
tag
válasz Steady74 #50158 üzenetére
Kíváncsian olvastam végig a erőfeszítéseidet a témában, kíváncsi voltam, hogy miről maradok le a WLED alkalmazásával.
Eddig úgy tűnik, hogy jó választás volt az ESPHome light platform használata. Az általad felvázolt feladat szerintem egyszerűbben megoldható lenne vele. Változókban letárolni a kért fényerő és színhőmérséklet adatokat és így sokkal kevesebb "preset" kellene. A segmens kialakítás, csoportba foglalás sem gond( most már) .Szerintem érdemes lenne neked is megnézni, milyen lehetőségek vannak benne.
-
LouiS22
veterán
válasz Steady74 #50158 üzenetére
én nem mertem javasolni a mindhez külön vezérlőt.
Van egy hacs kiegészítő, talán circadian, vagy adaptive light a neve, szerintem az segíthet.Egyéboént miért kell eg, fióknak világítania? Mert most már csakazértis?
[ Szerkesztve ]
-
-
LouiS22
veterán
válasz Steady74 #50110 üzenetére
A leírásodból az jön le, hogy te egy szegmenst daraboltál fel, ugye?
Ha igen, akkor wleden belül darabolod 8 szegmensre, ha jól értem neked van 8 db szalagod, így pipáld be a make segment for each output opciót a led konfigurációban. Így lesz egy master vezérlőd (mindent fel- és lekapcsol), de lesz 8 szegmens vezérlőd is. Így már könnyebb lesz egyenként játszani velük.
[ Szerkesztve ]
-
LouiS22
veterán
válasz Steady74 #50016 üzenetére
Szerintem ne keverd a szezont a fazonnal. Egy vpn-ért fizetsz, nem a fejlesztésért. Az, hogy ők a bevétel egy részét a fejlesztésre (főállású alkalmazottak bérére) fordítják, szerintem dicséretes dolog.
Hibák voltak és lesznek is. Javították is. De egyébként lehet bétát telepíteni, tesztelni, hibajelenteni. Vagy elfogadod, hogy becsúszik egy ilyen sajnálatos bug is. Nem kötelező egy perccel release után frissíteni[ Szerkesztve ]
-
Cyberbeni
addikt
válasz Steady74 #49990 üzenetére
Nem tudom a fejlesztők ezekre nem figyelnek vagy nem érdekli őket?
Az alapján, hogy a legtöbbet szavazott feature request már majdnem 5 éves, pedig azért elég egyszerűen megvalósítható lenne, valami biztos nem százas.
-
gorbep
senior tag
válasz Steady74 #48784 üzenetére
Shelly Flood most Black Friday akcióban 10 EUR... én azt tervezem oda tenni, mér hőmérsékletet, és közben akkor is szól, ha elengedne egy tömítés...
Ha valakinek van róla ( akár vízóra aknás) tapasztalata.... megköszönném....
[ Szerkesztve ]
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
gorbep
senior tag
válasz Steady74 #48781 üzenetére
Mielőtt kábelezni kezdesz, tegyél egy próbát, valamelyik ZigBee-s cuccodat tedd oda... Nekem az Aquara hőmérő simán megy a vízóraakna aljáról, meg a hűtőszekrényből, fagyasztó ládából is!
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
amargo
addikt
válasz Steady74 #48658 üzenetére
Ebben is ugyan az az esp8285 chip van, használsz valami "extrát" benne?
Nálam az összes többi esp8266 és esp32-es sima board.. van még pár gyári switch-em, de már zigbee-re cseréltem őket.Erre a sonoff 4ch pro-ra platform-nak esp8266 van megadva.
Most visszanéztem és korábban ezen is tasmota futott, de amióta ESPHome van rajta ez is folyton megszakad.[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
-
zsamiatt
őstag
válasz Steady74 #48020 üzenetére
En a fozolapra gyanakodom. Van amit lattam, hogy leget teljesen. A muszaki cucokat nem tudom meg mert nincs aram. A tobbi meg igazabol a fust miatt problemas. A ruhakbol, butorokbol mennyire lehet kiszedni.
A hazban a kar mar egy masik kerdes. Megserult a kazan, kemeny, nyilvan az eletromos rendszer. Lesz mire kolteni. De szerencsere senki nem serult meg.
Egyedul a macera ami ezzel jar a problema mar csak. Meg tenyleg utolag belegondolva, hogy mennyire gyorsan tortent minden.[ Szerkesztve ]
Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- Érdeklődés privátban!
-
daninet
veterán
válasz Steady74 #47768 üzenetére
Értem a gondot.
Szóval az esphome eszközök két dologgal azonosítják magukat:
1) eszköz neve
2) a titkosítási kulcs amivel HA felé kommunikál
Mivel a nevet megváltoztattad, lehet a kulcs ugyanaz. Adoptáld az eszközt és akkor össze tudod hasonlítani a konfigot melyik nem jóMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
-
-
tag
-
BlackJack21
tag
válasz Steady74 #47088 üzenetére
Nem tudod kivenni a 2. tarifát. Azt tudni kell, hogy, ahogyan a nevében is ez csak kiolvasó eszköz. A fogyasztásmérő így küldi át a p1 porton az adatokat.
Ha ki is kommenteled, akkor a fele fogyasztás nem lesz meg.
A A és B tarifa a csúcsidő és csúcsidőn kívüli időszakra vonatkozik. H tarifánál is csak ott nem naponta változik, hanem évente csak 2x.
A B ( és egyéb kiegészítő tarifáknak) külön fogyasztásmérőjük van.A meddő energia az amely nem végez effektív munkát, de terheli a hálózatot, veszteségként jelentkezik. Ezt a fázisjavítással (cos fi, teljesítménytényező) értékét 1-hez minél jobban megközelítve lehet csökkenteni. Egy kiferdített példával élve, van egy légkalapácsod, és ha használod szépen töri mondjuk az aszfaltot. Viszont van egy olyan mellékhatás, hogy a légkalapács a kezedet is rázza. Ez olyan munka ami felesleges, mert az az energia, ami a kezedet rázza, az nem a aszfalton végez munkát.
-
4D4M
aktív tag
válasz Steady74 #47088 üzenetére
Bármely érték "kikommenteltethető" nagyjából, csak néhánynak vannak függőségei.
Jól gondolom, hogy a 2-es tarifa az éjszakai áram lenne amit pl. a bojlerekre használtak régen? Vagy teljesen másik kávéházban vagyok?
–
A B vezérelt tarifa (leánykori nevén "éjszakai") mérése másik mérővel történhetne csak, tehát nem az lenne.A meddő energiának lakossági szinten nem igazán van jelentősége jelenleg. Nem kell vele foglalkoznod.
A kW-W átváltást inkább már a HA-n belül lenne érdemes megcsinálni.
-
Degeczi
nagyúr
válasz Steady74 #47071 üzenetére
Nálam sincs auto-update bekapcsolva, pont az ESPHome-ot nem is szoktam frissítgetni csak évente 1-2x, mert az az alá tartozó eszközökre egy számomra fölösleges újrafordítgatással járna, de ettől még mindig értesít az új verziókról, és kézzel is ott a frissítési lehetőség:
[ Szerkesztve ]
-
-
Degeczi
nagyúr
válasz Steady74 #47068 üzenetére
Akkor nincs min csodálkozni - illetve de: a #46996-ban még olyan képernyőképet szúrtál be, ami 2023.2.4-es ESPHome-ot említ... hogy sikerült azóta egy jóval régebbit fölraknod?
Amúgy a bővítmény oldalán ott kellene legyen a frissítés gombja (de vmi biztosan nem stimmel, mert magától is rég föl kellett volna kínálnia) -
Degeczi
nagyúr
válasz Steady74 #47066 üzenetére
Ha ráguglizol a hibára, látod, h azt egy tavaly júliusi (!) verzió javította, vagyis nálad vmi nagyon nem kerek az ESPHome környékén.
-
-
4D4M
aktív tag
válasz Steady74 #47062 üzenetére
Alább, aminek kellene szerepelnie kb a yaml fájlodban. Aláhúzással kiemeltem, ami kulcsfontosságú a fordításhoz:
Azért a fordításkor dobott hibaüzenetet is ide tehetnéd ilyenkor.
---
substitutions:
device_name: "slimmelezer"
device_friendly_name: "SlimmeLezer"
device_description: "Okosmérő P1 port kiolvasó"
esphome:
name: ${device_name}
comment: "${device_description}"
platform: ESP8266
esp8266_restore_from_flash: true
board: d1_mini
name_add_mac_suffix: false
project:
name: zuidwijk.slimmelezer
version: "2.0"
external_components:
- source: /config/esphome/external_components/slimmelezer_eon
components: [dsmr]wifi:
ap:
ssid: ${device_name}
captive_portal:
# Enable logging
logger:
baud_rate: 0
level: INFO
# Enable Home Assistant API
api:
ota:
dashboard_import:
package_import_url: github://zuidwijk/dsmr/slimmelezer.yaml@main
web_server:
port: 80
uart:
baud_rate: 115200
rx_pin: D7
rx_buffer_size: 3000
dsmr:
id: dsmr_instance
crc_check: false
max_telegram_length: 3000sensor:
- platform: dsmr
energy_delivered:
name: "Hatásos vételezett energia (+A)"
accuracy_decimals: 3
energy_delivered_tariff1:
name: "Hatásos vételezett energia (+A) tarifa 1"
energy_delivered_tariff2:
name: "Hatásos vételezett energia (+A) tarifa 2"
# 3-4 egyelőre inaktív (2023.03.27)
#energy_delivered_tariff3:
# name: "Hatásos vételezett energia (+A) tarifa 3"
# accuracy_decimals: 3
#energy_delivered_tariff4:
# name: "Hatásos vételezett energia (+A) tarifa 4"
power_delivered:
name: "Pillanatnyi teljesítmény - hatásos vételezett (+A)"
id: power_consumed
on_value:
- script.execute: update_power_balance
power_returned:
name: "Pillanatnyi teljesítmény - hatásos betáplált (-A)"
id: power_produced
on_value:
- script.execute: update_power_balance
energy_returned:
name: "Hatásos betáplált energia (-A)"
energy_returned_tariff1:
name: "Hatásos betáplált energia (-A) tarifa 1"
energy_returned_tariff2:
name: "Hatásos betáplált energia (-A) tarifa 2"
# 3-4 egyelőre inaktív (2023.03.27)
#energy_returned_tariff3:
# name: "Hatásos betáplált energia (-A) tarifa 3"
#energy_returned_tariff4:
# name: "Hatásos betáplált energia (-A) tarifa 4"
electricity_tariff:
name: "Aktuális tarifa"
frequency:
name: "Frekvencia"
accuracy_decimals: 2
absolute_active_energy:
name: "Összes hatásos energia - vételezett és betáplált"
voltage_l1:
name: "Fázisfeszültség L1"
voltage_l2:
name: "Fázisfeszültség L2"
voltage_l3:
name: "Fázisfeszültség L3"
current_l1:
name: "Pillanatnyi áramerősség L1"
current_l2:
name: "Pillanatnyi áramerősség L2"
current_l3:
name: "Pillanatnyi áramerősség L3"
instantaneous_power_factor:
name: "Teljesítménytényező - eredő"
device_class: power_factor
instantaneous_power_factor_l1:
name: "Teljesítménytényező L1"
instantaneous_power_factor_l2:
name: "Teljesítménytényező L2"
instantaneous_power_factor_l3:
name: "Teljesítménytényező L3"
reactive_power_qi:
name: "Pillanatnyi teljesítmény - meddő (QI)"
device_class: reactive_power
reactive_power_qii:
name: "Pillanatnyi teljesítmény - meddő (QII)"
reactive_power_qiii:
name: "Pillanatnyi teljesítmény - meddő (QIII)"
reactive_power_qiv:
name: "Pillanatnyi teljesítmény - meddő (QIV)"
energy_positive_reactive:
name: "Meddő energia - vételezett (+R)"
energy_negative_reactive:
name: "Meddő energia - betáplált (-R)"
reactive_energy_qi:
name: "Meddő energia (QI)"
reactive_energy_qii:
name: "Meddő energia (QII)"
reactive_energy_qiii:
name: "Meddő energia (QIII)"
reactive_energy_qiv:
name: "Meddő energia (QIV)"
# Mérőóra maximális áramerősséghatároló beállítása
#electricity_threshold_l1:
# name: "Limiter határérték L1"
#electricity_threshold_l2:
# name: "Limiter határérték L2"
#electricity_threshold_l3:
# name: "Limiter határérték L3"
- platform: uptime
name: "SlimmeLezer üzemidő"
device_class: duration
- platform: wifi_signal
name: "SlimmeLezer Wi-Fi jel"
- platform: template
name: "Pillanatnyi teljesítmény - hatásos eredő"
id: power_balance
unit_of_measurement: kW
state_class: measurement
device_class: power
text_sensor:
- platform: wifi_info
ip_address:
name: "SlimmeLezer IP"
ssid:
name: "SlimmeLezer Wi-Fi SSID"
bssid:
name: "SlimmeLezer Wi-Fi BSSID"
- platform: dsmr
#identification:
# name: "COSEM logikai készüléknév"
#equipment_id:
# name: "Mérő gyáriszám"
breaker_status:
name: "Megszakító státusz"
- platform: version
name: "ESPHome verzió és build"
hide_timestamp: false
script:
- id: update_power_balance
mode: single
then:
- lambda: |-
id(power_balance).publish_state(id(power_produced).state-id(power_consumed).state);
[ Szerkesztve ]
-
4D4M
aktív tag
válasz Steady74 #47006 üzenetére
2.: be kell másolni, nem kell restart.
3.: a yaml fájl tartalmazza a módosított dsmr definíciókhoz passzoló hivatkozasokat, kikommentelessel pl tudod befolyásolni, hogy mely adatokat dolgozza fel az ESP a mérő által küldött telegramból. (pl ha nincs napelem, akkor sok értelmetlen)
A bin fájl már egy leforditott bináris, ami OTA rakuldheto az ESP-re, de ez nem ajánlott módszer.
4.: célszerű megérteni a yaml tartalmát, és ennek szellemében osszefesulni a meglevőt és a megosztasban lévőt. Nem kell megadni a wifi adatokat. AP-hoz csatlakozva mondod meg neki, hogy mire fog csatlakozni....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
Petikeje
tag
válasz Steady74 #46998 üzenetére
Jap, az a baj amit mondtam: a 2023.9-es esphome verzio eltörölte a .esphome könyvtárat a komponens forráskódjával. Így javíthatod:
Hozz létre az esphome könyvtárban (ahol az eszközök yaml fájljai vannak) pl egy external_components könyvtárat, abban pl egy slimmelezer_eon könyvtárat, abba másold bele 4D4M és LouiS22 munkáját: https://drive.google.com/file/d/10OlD0Aoxti3LFLMXj2cScBJ9jfaaUWNJ/view (a tömörített fájlban lévő components mappa tartalmát.
A esphome dasboardon meg a slimmelezer yaml-ben javítsd erre a releváns részt:
external_components:
- source:
type: local
path: external_components/slimmelezer_eon/
components: [dsmr](Ja, és javítsd a buffer hibát, ahogy fentebb beszéltük)
Aztán install wireless[ Szerkesztve ]
-
Petikeje
tag
válasz Steady74 #46996 üzenetére
Nem nem. Arra gondoltam, hogy nem engedi a fw-t frissíteni/fordítani. Ez a hiba amiatt van, amit 4D4M írt itt: https://prohardver.hu/tema/okos_otthon_smart_home/hsz_46987-46987.html
És vagy azt, amit Te írtál, vagy ami a fenti link alatt van, azt bele kell írni az eszköz yaml-ba az esphome dashboardon, fordítani egy új fw-t, és telepíteni. Sztem nálad nem megy a fordítás a 4D4M miatt jelzett esphome frissítés breaking change miatt. Csak erről jó lenne meggyőződni.
Az esphome dashboardon az eszköz 3pontos menujeben van Validate. Na annak az eredményét másold be. -
-
ratkaics
senior tag
válasz Steady74 #46981 üzenetére
Hol ír buffer hibát?
Milyem firmware-el használod most?
Eddig is HA alá volt integrálva?
Amúgy, a Google Chrome-al a HA-ban az ESPHome-nál, az eszköz install-nál tudsz olyan lehetőséget választani, amikor az épp használt géphez csatlakoztatott esp-t tudod flash-elni USB kábelen keresztül.
A telegram lenght-t miért kell átírni?Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....
-
LouiS22
veterán
válasz Steady74 #43282 üzenetére
Valójában az is csak egy hőmérséklet/páratartalom mérő és elemmel tápolt. Nem fog percenként riportolni, máskülönben "naponta" (túlzok) cserélhetnéd a CR2032-t (gondolom azzal fut ő is).
-
LouiS22
veterán
válasz Steady74 #43215 üzenetére
A komment arra vonatkozott, hogy az Edge verzióban előfordulHAT olyan, hogy a neked működő verzió frissítése az éppen legfrissebb commitra olyan hibát eredményez, hogy nem fog működni. Feltételes mód Ezért szokták azt mondani, hogy Edge, béta, teszt verziót lehetőség szerint ne futasson senki éles környezetben (csak akkor, ha tudja, hogy mit csinál és tud hibaelhárítani is).
Ennél érthetőbben nem tudom leírni.
[ Szerkesztve ]
-
Steady74
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Milyen autót vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Torrent meghívó kunyeráló
- TCL LCD és LED TV-k
- LED világítás a lakásban
- Ingyenes vagy akciós szoftverek
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest