Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
fap333
aktív tag
Szervusztok!
A Home Assistant Nissan Leaf integrációját használja valaki?
Próbálom működésre bírni, de valahogy nem jön össze...
Logban ennyi van:2024-10-18 14:01:00.379 ERROR (SyncWorker_0) [homeassistant.components.nissan_leaf] An unknown error occurred while connecting to Nissan: <class 'pycarwings2.pycarwings2.CarwingsError'>
10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
válasz szente #53829 üzenetére
Próbáltad már a módot átállítani 'single'-ről 'restart'-ra?
-
fap333
aktív tag
Nekem sajnos olyan lehetőségem nem volt az evse beállításaiban. De úgy néz ki sikerült előrrébb lépni a belső hálóra való kényszerítéssel. Úgy néz ki mostmár látják egymást
Egyenlőre sok érték nem elérhető, de lehet nem is lesz rá szükségem....
Meg a Notification fülön ír néhány warningot, emit nem tudok eldönteni, hogy probléma-e vagy sem:
-
fap333
aktív tag
Az ip címet, meg a portot én is így próbáltam, de arra nem gondolam, hogy a külső kommunikációját blokkoljam. Este kipróbálom, hogy a routerben letiltom a kifelé irányuló beszélgetését, csak a belső hálót engedem. Hátah megtalálják egymást...
-
fap333
aktív tag
Szervusztok!
Vásároltam egy elektromos autó töltőt (Injet Sonic) ami elvileg tud OCPP 1.6J szerint beszélgetni. Találtam egy HACS integrációt is, ami pont erre van kitalálva (HACS OCPP). Próbáltam összehozni a kettőt, de jelenleg valamiért még nem látják egymást. Ha esetleg valaki már megküzdött ezzel a problémával, akkor szívesen venném a tapasztalatokat, hogy pl az URL-nek mi volt a szintaktikája, portbeállítás hogyan lett elvégezve, felhasználó/jelszó beállítások voltak-e, stb, stb...
Köszönöm előre is!10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
válasz belashx #52474 üzenetére
Néhány alap dolog, ami a későbbi okosítást megkönnyíti:
- A fali dobozok legyenek mélyek, hogy a villanykapcsolók, dogaljak mögé még lehessen kütyüt tenni.
- Mindenhol legyen nulla szál. A villanykapcsolóknál is!
- Redőny/zsaluzia esetében kerüld a távirányítósat. Legyen régivágású vezetékes, kapcsolós. (de motoros)Ha ezek így megvannak, akkor könnyen találsz majd eszközöket az okosításra. És ha elkezded, határ a csillagos ég .
-
fap333
aktív tag
válasz Graphics #52275 üzenetére
Helló!
Ha az egyszerűségre mész rá, akkor IKEA trafri:
TRÅDFRI kezdőszett, okos eszköz vezeték nélküli szabályozó/meleg fehér, E27 - IKEA
Ez alapvetően zigbee-s, szóval később könnyen integrálható a HomeAssistant-ba, de a kapcsoló és a lámpa "összebindelhető" (juj de szép magyar szó) , vagyis össze kapcsolható, így tutdod használni mindenféle külső rendszer nélkül is.10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
-
fap333
aktív tag
A HA-val sok időt töltök, de az IT ismereteim ismereteim hiányosak, így kérdeznék:
Időről-időre előkerül a távoli elérés biztonságosan téma. Látom, hogy van sok variáció: Tailscale, DuckDNS, wireguard, stb...
Viszont
Van egy tp-link archer routerem, ami saját maga tud OpenVPN szerver lenni. Ha azt bekonfigolom, majd a telefonra felteszek egy openVPN klienst, és így ezen keresztül csatlakozok be az otthoni hálózatba távolról, akkor mondhatom, hogy biztonságosan érem el a HomeAssistant-ot annak ellenére, hogy a standard http://192.168.xxx.xxx:8123/ címen beszélgetek vele?10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
válasz LouiS22 #50647 üzenetére
Túúúdom, túúudom, de amint a mondás is tartja: "A lepény hal először, a remény hal meg utoljára."
Csak azért kezdtem el reménykedni, mert néhány napja produkált néhány furcsa kihagyást a slimmelezer, gondoltam, hátha firmware frissítés volt. De még nem. Hát ez van.10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
válasz LouiS22 #50579 üzenetére
És @4D4M
Sajnos hiába tippeltem arra, hogy a slimmelezer-kiesések valamiféle villanyórában történő szolgáltatói firmware-frissítések lehettek, nem történt semmi látható változás.
Az áramirányokat továbbra sem mutatja, áramértékek továbbra is egészek, fázisonként teljesítmény sincs...
Az esp-link buffer méretét nem találtam meg, hogy hol kell állítani, így nem láttam a teljes telegrammot.
A slimmelizerbe módosítottam bele, hogy az áhított obis kódokat is próbálja meg olvasni, de ott pedig csak 'NA' érték van (vagyis nincs....)
Szóval várok tovább türelemmel.
és utólag is köszi a tippeket, és az irányokat![ Szerkesztve ]
-
fap333
aktív tag
válasz LouiS22 #50565 üzenetére
És valóban ott olvastam, 2héttel ezelőtt
Az érintett obis kódok:
1-0:21.7.0(00.000*kW)
1-0:41.7.0(00.000*kW)
1-0:61.7.0(00.000*kW)
1-0:22.7.0(00.000*kW)
1-0:42.7.0(00.000*kW)
1-0:62.7.0(00.000*kW)
Sikerült egy kicsit foglalkoznom az esp-linkkel is, és így belekukkantani a nyers telegram üzenetbe, hát, érdekes lett:
.7.0(0.456)
1-0:33.7.0(0.461)
1-0:53.7.0(0.304)
1-0:73.7.0(0.535)
1-0:14.7.0(49.98*HZ)
1-0:1.7.0(00.340*kW)
1-0:2.7.0(00.000*kW)
1-0:5.7.0(00.000*kvar)
1-0:6.7.0(00.000*kvar)
1-0:7.7.0(00.000*kvar)
1-0:8.7.0(00.663*kvar)
0-0:42.0.0(3xxx5)
0-0:96.1.0(3xxx5)
0-0:96.14.0(0001)
0-0:96.50.68(02)
0-0:17.0.0(00050.000)
1-31:4.0.0(00050.000)
1-51:4.0.0(00050.000)
1-71:4.0.0(00050.000)
0-0:98.1.0
(
0-0:1.0.0(240201000000T)
1-0:1.8.0(003118.169*kWh)
1-0:1.8.1(001353.923*kWh)
1-0:1.8.2(001764.246*kWh)
1-0:2.8.0(004026.290*kWh)
1-0:2.8.1(002789.405*kWh)
1-0:2.8.2(001236.885*kWh)
1-0:3.8.0(000107.652*kVarh)
1-0:4.8.1(000993.692*kVarh)
1-0:5.8.0(000061.106*kVarh)
1-0:6.8.0(000046.546*kVarh)
1-0:7.8.0(000599.274*kVarh)
1-0:8.8.0(001909.599*kVarh)
1-0:15.8.0(007144.459*kwh )
1-0:1.6.0(006.640*kW)
1-0:1.6.1(006.640*kW)
1-0:1.6.2(004.564*kW)
1-0:2.6.0(003.560*kW)
1-0:2.6.1(003.560*kW)
1-0:2.6.2(003.168*kW)
)
0-0:96.13.0()
!5446
Ami érdekes, hogy olyan, mintha le lenne maradva a telegram eleje. Pl áram és feszültség értékek nincsenek is ebben a listában. Továbbá a végén tényleg van néhány plusz obis kód, amiről eddig nem tudtam, de sajnos azokkal nem vagyok kisegítve, mivel azok naplózott maximum értékek. Még majd gyúrom a dolgot, hátha ki tudom szedni a teljes telegramot, vagy meglelem a fázisonkénti teljesítményt...10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
Na ezt a kifejezést kerestem: Nyers telegram üzenet...
Szóval tudnátok nekem segítteni, hogy nyers telegram üzenetet honnan-hogyan tudok kiolvasni?
közben keresem, hogy hol olvastam, de még nem találtam meg...10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
Szervusztok!
Az esp guruktól szeretném kérdezni:
Van egy Holley DTSD545 okos villanyóra, és egy slimmelezer+. A slimmelezer-be tudok feltölteni olyan programot, ami kiadja nekem a P1 porton kijövő teljes adatmennyiséget akár nyersen vagy formázatlanul?
Valamit mókoltak távolról az órával, és nemrég olvastam, hogy valakinek megjelentek a fázisonkénti teljesítményadatok új obis kódok alatt. ezt szeretném megnézni, hogy nálam lett-e ilyen.
Köszönöm előre is!10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
válasz gorbep #50318 üzenetére
Ez a delta ugyanaz a delta? Tényleg majdnem 10x ár???
-
fap333
aktív tag
Tőlem tájékozottabb / tanultabb emberektől szeretnék egy kis információt kérni.
HA alatt amikor egy MQTT üzenetet szeretnék létrehozni (Call service: MQTT publish), akkor van lehetőségem ilyen opciókat is bepipálni:
Tudnátok egy-egy példát írni, hogy mikor van jelentősége akár a QoS-nek, akár a Retain-nek?
Köszi előre is!10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
Helló!
Template témában kellene nekem egy kis segítség:
Van egy helper, amit szabadon módosíthatok, és az ebből képzett karaktersorozatot szereném kiküldeni egy MQTT topikba. Maga az üzenet, aminek ki kellene mennie az így néz ki:{"current_heating_setpoint": 25}
Ebből nyilván a 25 változó, a többi fix.
A developer toolsban a template szerkesztőben meg is alkottam az alábbi template-et:{"current_heating_setpoint": {{ states('input_number.homerseklet_tavol') | round(0) }}}
Ez teljesen jó eredményt is ad, de csak ott a developer tools-ban. De amint létrehozok egy új scriptet:alias: New Script
sequence:
- service: mqtt.publish
data:
topic: zigbee2mqtt/Termosztat_fiuk/set
payload_template: {"current_heating_setpoint": {{ states('input_number.homerseklet_tavol') | round(0) }}}
azonnal átírja így:
alias: New Script
sequence:
- service: mqtt.publish
data:
topic: zigbee2mqtt/Termosztat_fiuk/set
payload_template:
current_heating_setpoint:
"[object Object]": null
Milyen templatet kelene beírnom a script-be, hogy a kívánt eredményt elérjem?
-
fap333
aktív tag
válasz csubuka #48164 üzenetére
Nekem ugyanilyen termosztátjaim vannak, csak zigbee változatok. A deadzone-t én le tudtam állítani 0°C-ra, így, ha mondjuk 22-re van beállítva, akkor 21,5-nél bekapcsol, 22-nél ki. Részemről így teljesen élhető a dolog.
-
fap333
aktív tag
válasz Degeczi #48111 üzenetére
Illetve egy picicel lejjebb itt egy másik fontos pont:
Nálam olyan kapcsolók vannak, aminek szükséges mind a fázis mind a nulla, mégsem router.
Pusztán arra akartam rávilágítani, hogy attól még hogy folyamatos villanyt kap, nem biztos, hogy a firmware képes a routolásra.
Én anno nem néztem kellően utána, és sajnos meglepődtem...10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
-
fap333
aktív tag
válasz ViZion #47475 üzenetére
Erre azt írja, hogy a webhely nem elérhető... az IP visszautasította a csatlakozást.
Mivel HA-n belül van addonként telepítve a grafana, így valószínű az nem enged valami kommunikációt.
Lehet az lesz az én irányom, hogy home assistantból távolítsam el a grafana-t, és telepítsem külön a debianra?10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
Tudnátok abban segíteni, hogy a grafana webes felületét simán böngészőből hogyan tudnám elérni?
A rendszer nálam úgy néz ki, hogy debian oprendszer, azon HA supervised, azon addonként telepítve grafana.
Köszi előre is!10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
válasz amargo #47278 üzenetére
Helló!
Nekem zzh! van (CC2652R). Azt még a beüzemelés előtt frissítettem, aztán még egyszer amikor új rendszerre költöztem.
Az mondjuk engem is érdekelne, hogy mennyire állna fejre a rendszer, a feltolnék rá egy friss firmware-t10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
válasz Nerazim #46887 üzenetére
Helló!
Kinek a pap, kinek a paplan... Ha én magamnak választanék, akkor biztos olyat vennék, aminek van viszonylag jó közösségi támogatása (ez szerintem a kínai eszközről nem mondható el....)
Én egyébként egy electrolama-s CC2652R-t hajtok nagy megelégedéssel. Attól függetlenül, hogy nem vagyok egy nagy IT guru már túl vagok több firmware frissítésen is, mert csodaszépen le van írva, hogy hogyan is kell. És nem mellesleg atom stabil, évek óta nem volt gondom vele, úgy hogy 50+ eszköz lóg a zigbee hálózatomon.10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
válasz LouiS22 #46499 üzenetére
Ezen a méret dolgon kicsit megakadtam:
Ha én a Settings->System->Backups menüben nyomok egy Full-backup-ot, akkor az nekem kb 390Mb. Pedig alapvetően nem kicsi a rendszerem (több száz entitás, ~60automatizmus, 15dashboard, stb...)
Akkor ez most olyan backup, ami teljes értékű, és egy szűz rendszerre visszatölthető, vagy valami nincs benne?10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
válasz kekigyu #46098 üzenetére
Bármelyik jó lehet, a kérdés az, hogy mennyire vagy elvetemült/elkötelezett.
Nekem indulásnál nem volt másom, csak egy MSI VR601X (proci T7700, 2GB RAM, gyári 80GB HDD). Erre a HAOS nem tudott felmenni több ok miatt se, de nem nyugodtam. Telepítettem egy debiant grafikus felület nélkül, majd arra felment a HA-supervised. Ezt a rendszert használtam huzamosabb ideig. Mivel debian az alaprendszer, így arra telepítgettem még ezt-azt... torrent kliens, samba, plex-szerver....
Ez a felállás annyira megtetszett, hogy ugyan így költöztem át néhány hónapja egy HP vékonykliensre (nyilván a fogyasztás miatt).
Válaszaim:
- Samsung specifikus dolog, az ő portáljukon kell körbenézni
- Teljesítményre / megbízhatóságra biztosan jobb, mint laptopokban lévő hdd, ha tudod nélkülözni én cserélném
- HAOS-nek kell a 64bit-es proci, de az én példámat nézve, áthidalható a dolog, ha os helyett supervised van telepítve
- OS-nek kevés, de HA attól még futhat rajta10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
válasz Degeczi #45215 üzenetére
És valóban. Van olyan climate entitásom, aminek nincs hvac_action attribútuma.
Tudnátok segíteni, hogy akkor erre az attribútumra hogyan tudok szűrni?Vagy arra gondoltam, hogy egy csoportot létrhozni, amiben csak a megfelelő termosztátjaim vannak benne, de azt sem sikerült megtalálnom, hogy climate csoportot hogyan lehet létrehozni...
-
fap333
aktív tag
-
fap333
aktív tag
válasz daninet #45209 üzenetére
Szóval van összesen 7db termosztátom, ezek nevei: termosztat_nappali, termosztat_pince, stb... Ha pl egy automatizációban fltételként szeretném meghivatkozni, akkor az így néz ki:
condition: state
entity_id: climate.termosztat_pince
attribute: hvac_action
state: heating
És az a kérdés, hogy a 7 termosztátból jelenleg mennyi fűt (heating), és mennyi nem (off)
A fenti template sajnos nem akar nekem működni. Developer toolsban "TemplateError: Invalid entity ID 'items.__call__'" hibát ír.más fórumokon másoknak elvileg egy ilyen működik:
{{ states.climate | selectattr('attribute.hvac_action','eq','heating') | list | length }}
De nekem természetesen ez sem Itt a hiba: "UndefinedError: 'homeassistant.helpers.template.TemplateState object' has no attribute 'attribute'"
[ Szerkesztve ]
-
fap333
aktív tag
Szervusztok!
Tudnátok segíten abban, hogy a HA hogyan tudja megszámolni, hogy aktuálisan mennyi termosztát fűt éppen?
Lámpákra találtam template-eket, de nem tudtam átpofozni, hogy termosztátokra is működjön.
A problémám valahol ott van, hogy nem egyszerűen heating állapotot kell keresnek, hanem a climate entitásom hvac_action attribútumának heating állapotát.10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
-
fap333
aktív tag
válasz BlackJack21 #44413 üzenetére
Köszönöm, így eltűnt a szöveg.
dbius: próbáltam mindent: szimpla, dupla aposztróf, egymás mellett, szóközzel, szöveggel, szöveg nélkül, ... ott semmi nem használt
-
fap333
aktív tag
Ezt próbáltam, de semmi változás Ugyanúgy ne történik semmi, ha bármit beírok az idézőjelek közé.
Lehet valami bug?
Ez a verzió működik jelenleg:
Home Assistant 2023.4.6
Supervisor 2023.06.2
Frontend 20230411.1 - latest10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
Helló!
Nem jövök rá..... hogyan tudom eltüntetni egy 'picture-element' kártyán a 'state-badge' alól a szenzor nevét???
type: picture-elements
elements:
- type: state-badge
entity: sensor.panasonic_heat_pump_main_outside_temp
style:
top: 18%
left: 10%
image: /local/hoszivattyu_v02_out.bmp10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
Helló!
Adott egy Holley DTSD545 villanyóra és egy slimmelezer ami a HA-ba adja az adatokat. Tud valaki valamilyen módot arra, hogy megtudjam, hogy adott fázison merre folyik az áram?
A napelemes inverterem 3 fázisú, és van olyan, amikor 1 fázison vételezek, a másik kettőn meg visszatáplálok. Szeretném látni, hogy mikor merre megy, de van egy olyan sejtésem, hogy ennyi eszközzel ez nem fog menni...10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
válasz bolvar #43826 üzenetére
Helló!
Redőny mozgatásra nálam ezek vannak:
- AliExpress
7db van belőle, és több, mint egy éve teljesen megbízhatóan működik. Én úgy oldottam meg, hogy minden redőny mellett egy dupla falon kívüli dobozka van. Az egyik vak-fedeles, a másikban van a kézi fel/le nyomógomb. Az okosító kütyü a vakfedeles alatt van, így kényelmesen elfér.szerk: nekem zigbee hálózatom van, de van belőle wifis is.
[ Szerkesztve ]
-
fap333
aktív tag
És @LouiS22:
Hálás köszönet, sikerült végre beüzemelni a slimmelezert
Valahogy ez az infó maradt ki, hogy a dsmr mappa tartalmát nekem még módosítani kell...
(Egy utolsó kérdés maradt még bennem: az áramértékeket csak egész számokban mutatja (1,0; 3,0; 8,0). Az óra nem ad ettől pontosabbat, vagy valahol elveszlik a tizedesjegy?)Szerk: bocsánat, közben visszaolvastam... Hagyjuk azt a tizedesjegyet.
[ Szerkesztve ]
-
fap333
aktív tag
Csak az a gond, hogy az nekem hibát ír:
Failed config external_components: [source /config/esphome/slimmelezer.yaml:32] - Source is not a file system path, in expected github://username/name[@branch-or-tag] or github://pr#1234 format!. source: components components: - dsmr
Valahonnan valami még hiányzik.
-
fap333
aktív tag
Ha beteszem a kettőskeresztet, akkor meg a duplicate hiba jön elő:
[08:02:17][E][dsmr:265]: 1-0:1.8.0(000000.000*kWh) ^ Duplicate field
Este megnézem majd a rar-t, amit megosztottál, tegnap arra valahogy nem leltem rá.@LouiS22:
A config részletedet már láttam, de abban is vannak olyan sorok, amiket hibásnak hoz nekem. Azokat kikommentelve pedig a szokásos duplicate hiba jön10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
válasz LouiS22 #42981 üzenetére
Sok olvasás, millió újrafordítás után eljutottam oda, hogy az alábbi hibát küldi a slimmelezer:
[23:57:46][E][dsmr:265]: 0-0:17.0.0(00050.000) ^ Missing unit
Ezen az obis kódon egyébként a "Megszakító korlátozási határérték" szerepel.
Jelenleg az alábbi kód van benne a slimmelezer.yaml fájlban:substitutions:
device_name: "slimmelezer"
device_friendly_name: "slimmeLezer"
device_description: "DIY P1 module to read your smart meter, HU D545 edition/afarago"
esphome:
name: "${device_name}"
comment: "${device_description}"
name_add_mac_suffix: false
project:
name: zuidwijk.slimmelezer
version: "2.0"
# on_boot:
# then:
# - if:
# condition:
# lambda: return id(has_key);
# then:
# - lambda: |-
# std::string key(id(stored_decryption_key), 32);
# id(dsmr_instance).set_decryption_key(key);
# else:
# - logger.log:
# level: info
# format: "Not using decryption key. If you need to set a key use Home Assistant service 'ESPHome: ${device_name}_set_dsmr_key'"
esp8266:
board: d1_mini
restore_from_flash: true
#external_components:
# - source: components
# components: [dsmr]
wifi:
networks:
- ssid: xxx
password: xxx
# Enable fallback hotspot (captive portal) in case wifi connection fails
ap:
ssid: ${device_name}
# improv_serial:
captive_portal:
# Enable logging
logger:
baud_rate: 0
level: INFO
# level: DEBUG
# Enable Home Assistant API
api:
services:
- service: set_dsmr_key
variables:
private_key: string
then:
- logger.log:
format: Setting private key %s. Set to empty string to disable
args:
- !lambda |-
private_key.c_str()
tag: main
level: DEBUG
# - globals.set:
# id: has_key
# value: !lambda |-
# return private_key.length() == 32;
# - lambda: !lambda |-
# if (private_key.length() == 32)
# private_key.copy(id(stored_decryption_key), 32);
# id(dsmr_instance).set_decryption_key(private_key);
encryption:
key: xxx
port: 6053
password: ''
reboot_timeout: 15min
ota:
# password: !secret ota_password
safe_mode: yes
# dashboard_import:
# package_import_url: github://zuidwijk/dsmr/slimmelezer.yaml
web_server:
port: 80
uart:
baud_rate: 115200
rx_pin: D7
rx_buffer_size: 3000
# globals:
# - id: has_key
# type: bool
# restore_value: yes
# initial_value: "false"
# - id: stored_decryption_key
# type: char[32]
# restore_value: yes
dsmr:
id: dsmr_instance
# For Luxembourg users set here your decryption key
#decryption_key: !secret decryption_key // enable this when using decryption for Luxembourg; key like '00112233445566778899AABBCCDDEEFF'
crc_check: false
max_telegram_length: 3000
receive_timeout: 200ms
sensor:
- platform: dsmr
energy_delivered_lux:
name: "${device_friendly_name} Energy Consumed"
energy_delivered_tariff1:
name: "${device_friendly_name} Energy Consumed Tariff 1"
energy_delivered_tariff2:
name: "${device_friendly_name} Energy Consumed Tariff 2"
energy_returned_lux:
name: "${device_friendly_name} Energy Produced"
energy_returned_tariff1:
name: "${device_friendly_name} Energy Produced Tariff 1"
energy_returned_tariff2:
name: "${device_friendly_name} Energy Produced Tariff 2"
power_delivered:
name: "${device_friendly_name} Power Consumed"
power_returned:
name: "${device_friendly_name} Power Produced"
electricity_threshold:
name: "${device_friendly_name} Electricity Threshold"
# electricity_tariff:
# name: "${device_friendly_name} Electricity Tariff"
# frequency:
# name: "${device_friendly_name} Frequency"
# energy_absolute:
# name: "${device_friendly_name} Absolute active energy"
voltage_l1:
name: "${device_friendly_name} Voltage Phase 1"
voltage_l2:
name: "${device_friendly_name} Voltage Phase 2"
voltage_l3:
name: "${device_friendly_name} Voltage Phase 3"
current_l1:
name: "${device_friendly_name} Current Phase 1"
current_l2:
name: "${device_friendly_name} Current Phase 2"
current_l3:
name: "${device_friendly_name} Current Phase 3"
# reactive_energy_qi:
# name: "${device_friendly_name} Reactive Energy QI"
# reactive_energy_qii:
# name: "${device_friendly_name} Reactive Energy QII"
# reactive_energy_qiii:
# name: "${device_friendly_name} Reactive Energy QIII"
# reactive_energy_qiv:
# name: "${device_friendly_name} Reactive Energy QIV"
# instantaneous_power_factor:
# name: "${device_friendly_name} Instantaneous Power Factor"
# instantaneous_power_factor_l1:
# name: "${device_friendly_name} Instantaneous Power Factor Phase 1"
# instantaneous_power_factor_l2:
# name: "${device_friendly_name} Instantaneous Power Factor Phase 2"
# instantaneous_power_factor_l3:
# name: "${device_friendly_name} Instantaneous Power Factor Phase 3"
# reactive_power_qi:
# name: "${device_friendly_name} Reactive Power QI"
# reactive_power_qii:
# name: "${device_friendly_name} Reactive Power QII"
# reactive_power_qiii:
# name: "${device_friendly_name} Reactive Power QIII"
# reactive_power_qiv:
# name: "${device_friendly_name} Reactive Power QIV"
# energy_positive_reactive:
# name: "${device_friendly_name} Positive reactive energy (Q+)"
# energy_negative_reactive:
# name: "${device_friendly_name} Negative reactive energy (Q-)"
# energy_negative_reactive_tariff1:
# name: "${device_friendly_name} Megative reactive energy (Q-) in tariff T1"
- platform: uptime
name: "${device_friendly_name} Uptime"
- platform: wifi_signal
name: "${device_friendly_name} Wi-Fi RSSI Signal"
update_interval: 60s
text_sensor:
- platform: wifi_info
ip_address:
name: "${device_friendly_name} IP Address"
ssid:
name: "${device_friendly_name} Wi-Fi SSID"
bssid:
name: "${device_friendly_name} Wi-Fi BSSID"
- platform: dsmr
identification:
name: "${device_friendly_name} Identification"
sub_equipment_id:
name: "${device_friendly_name} Sub Equipment Id"
# breaker_status:
# name: "${device_friendly_name} Breaker Status"Kérlek segítsetek, hogy mivel kellene még kiegészíteni ezt a kódot, hogy beinduljon a lekérdezés...
-
fap333
aktív tag
Igen, volt már. Külön-külön, és együtt is.
A max_telegram_length önmagában nem hozott változást, a crc_check kikapcsolásával a hiba változott. Most fejből nem emlékszem pontosan, valami duplikált dologra panaszkodott...10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
Sziasztok!
Szereném megkérdezni, hogy van-e itt olyan ember, aki:
- Holley DTSD545 villanyórája van
- Slimmelezer-t vásárolt a P1 port kiolvasására
- és ezt sikeresen beillesztette HomeAssistantba
Ugyanis 2 napja próbálkozok összehozni ezeket, de még nem jutottam eredményre. A pufferek méretét módosítgattam már össze-vissza, de az alaphiba mindig megmaradt: "Checksum mishmatch"...
Kérlek segítsetek, hogy milyen konfigot kell ebbe a ketyerébe beletölteni, hogy működjön.10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
válasz amargo #42352 üzenetére
1100literes konténer.....
Egyébként ha odafigyel az ember sokat lehet spórolni a hulladékkal. Mi egy 5tagú család vagyunk, és 2-3hetente teszek ki egy 80literes kukát. A szelektivitásra nagyon rá lehet feküdni.10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
Szervusztok!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy szerintetek hogyan lehetne legegyszerűbben bevinni HomeAssistant-ba egy buta villanyóra impulzusjelét?
Gondolok itt olyanra, hogy kell egy fototranzisztor, annak a jelét feldolgozza monduk egy esp8266, majd a HA-ba telepített EspHome addon meg megjeleníti.
A gond csak az, hogy forrasztgatásban nem vagok nagy ász, és ESP-t se sokat programoztam még...
Erre véletlenül nem tudtok olyan komplett megoldást, mint pl okos órákhoz a slimmelezer?10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
-
fap333
aktív tag
HomeAssistant biztonságos távoli eléréséhez használ valaki tailscale-t?
Kellően stabil? Esetleg van jobb altenatíva?10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
A zigbee hálózaton én ezt az LQI-t még soha nem néztem, de most rápillantottam:
Van a 52db eszközöm, ha LQI szerint sorba teszem őket, akkor az első 40db 100 alatt van, és a legnagyobb is midössze 127. És eddig nem volt gondom a hálózattal, mindenki teszi a dolgát szépen. Szóval, ha a dugaljad működik egyébként rendesen, akkor ne foglalkozz vele, hogy milyen jelerőssége van... szerintem10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
válasz fap333 #38928 üzenetére
Úgy néz ki helyreállt a rend.
Mivel nálam egy régi laptopon fut debian alatt a HA, ezért a 2022.11.3 frissitésnél jött néhány "unsupported" üzenet, amelyek közül az egyikre azt javasolja a HA, hogy telepitsem fel asystemd-journal-remote
programot a hostra, amit meg is tettem. Viszont abban a pillanatban, hogy ezt eltávolitottam, visszajött a z2m is.
Valószinű, hogy ezt a system-journalt még valahogy konfigolni kell, hogy megfelelően működjön...10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis segitségre lenne szükségem, mivel megfeneklettem HA+Z2M területén.
Legutóbb kb két hónappal ezelőtt frissitettem a rendszert, most újra elérkezettnek láttam az időt, tegnap update-eltem mindent. És azóta áll fenn a problémám:
A HA úgy látja, hogy nem fut a zigbee2mqtt. A z2m addonnál a start-ra nyomva sem történik semmi. A furcsaság viszont az, hogy a legtöbb vezetékes zigbee-s kütyüm viszont működik, kommunikál. Termosztátok, redőnyök, villanykapcsolók többsége tökéletesen üzemel.
A z2m logja tele van info bejegyzéssel (pl a termosztátok jelentésével, vagy fogyasztásmérős dugaljak jelentéseivel), de semmi warning, semmi error.
Már természetesen volt újra inditva a HA is, a host is, de semmi változás. És a legnagyobb problémám az, hogy még a backup visszaállitás sem oldja meg ezt a gondot.
Bármilyen ötletet szivesen veszek.10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
válasz zambozoli #36659 üzenetére
Az egy kicsit nekem is gyanús, hogy a hirtelen nagy mennyiségű esőt nem fogja rendesen mérni, mert a felső "medence" része gyorsabban fog tellni, mint ahogyan a középső lefolyóján le tud ürülni a libikókára. Emiatt a "medence" túlcsordul, és már folyik is az oldalán a méretlen víz...
De ez természetesen csak elméleti fejtegetés.
Na megyek pudingot enni10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
Zigbee-s hőmérséklet szenzorokból van nálam vagy 4-fajta. Ami épp olcsó volt, vettem egyet-kettőt.... Tényleg igaz, hogy szinte semmi különbség nincsen köztük.
Viszont pont egy sonoff-al szívtam egyszer fél napot, mivel lemerült az elem, kicseréltem, de nem akart riportálni. Akkor eltávolít, újrapárosít, elem kiszed-visszatesz, stb... Azt azóta le is cseréltem egy másik tuya-ra.10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
Sejtettem, hogy ilyen irányban érdemes elindulnom.
Azt nagyon nehéz lenne megoldani, hogy HA-n belül futtassam az aquarea2mqtt-t?10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
válasz Ezekiell #35364 üzenetére
Én is építkeztem, és nálam is alapfeltétel volt, hogy mindennek üzemelnie kell "buta" módban is, ha véletlenül lehalna a rendszer. Emiatt lett ilyen villanykapcsoló, és ilyen termosztát.
Ezekben nem gondolkoztál? Vagy nálad is beleszolt az eszközök kiválasztásába a WAF?10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
Szervusztok!
Szeretném a segítségeteket kérni. Az alaphelyzet a következő.
Régi laptop, azon fut egy friss debian, azon fut a HomeAssistant Supervised.
A HA-ban már ott van a Mosquitto broker integráció és működik szépen, mivel elég sok zigbee-s kütyüt használok Zigbee2MQTT-vel.
Amit szeretnék:
A hőszivattyúmat beintegrálni HA alá, és találtam is hozzá egy ilyen lehetőséget.
Viszont mivel az MQTT-t csak használom, de nem nagyon tudom, hogyan működik, így nem tudom, hogyan kellene nekikezdenem.
Tudnátok segíteni néhány tanáccsal, hogy mik legyenek az első lépéseim?10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
no, megcsináltam magamnak a problémát.
A homeassistant Supervised rendszert egy debian linuxon futtatom. Ez alapján ment a telepités anno.
Eddig nem foglalkoztam vele, de most frissitettem a debiant az 'apt update', majd 'apt upgrade' paranccsal.
Erre most nem indul a home assistant. Mivel nem vagyok nagy linux guru, tudnátok egy-két tippel segiteni, hogy mit ellenőrizzek le?10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
válasz pruzsi #35199 üzenetére
... az aqua honlapján szerintem meg lehetne találni azt a részt, hogy "az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk" ....
Én az ilyen jellegű műszaki paramétereket mindenképpen gyártói oldalon is leellenőrizném, mint például ebben a katalógusban.
Van túlfeszvédős kütyü, de amit kinéztél az sajnos nem az10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
válasz LLKobe #35129 üzenetére
Köszönöm a sok választ!
A külső hőmérsékletre azért nem gondoltam első körben, mert hőszigetelt a ház, 3rétegű hőszigetelt az abalak, így nem a hőáramlást kell megakadályoznom a redőnnyel, hanem a szoláris nyereséget kell féken tartani.
Egyenlőre valóban abba az irányba indultam el, hogy a HA-ban a 'sun' entitásból megvan a nap pozíciója, és tudom pl, hogy akkor süt be a nap, ha az azimutja 60°-240° közé esik. Így akkor engedem le a redőnyt, ha az azimut túlhaladt a 60°-on.
A fényérzékelőre azért gondoltam, hogy esős-borús időben ne sötétítsem még jobban a házat, de akkor egyenlőre lebeszéltetek róla. Most kipróbálom így, aztán majd meglátjuk, hogy kell-e még valamit pofozni rajta10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
Szervusztok!
Tudnátok nekem javasolni zigbee-s ketyerét, ami megmondja, hogy aktuálisan hány lux a fényerősség a helyiségben?
Itt a nyár, a meleg. Ha a nap olyan állásban van, amikor besüt a szobába, akkor lehúznám a redőnyt. Viszont, ha olyan felhős az ég, hogy eleve nem jut be túl sok fény, akkor maradna fent a redőny.
Ha fényszenzor helyett van egyéb ötlet, azokat is szívesen fogadom10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
Szervusztok!
Rutinosabb társaim szakértő véleményét szeretném kérni zigbee hálózat témában.
Szépen lassan fokozatosan bővül a zigbee hálózatom, emiatt néhány régebbi end device nem a jelenleg legközelebbi routerhez csatlakozik, hanem egy régebben a hálózaton lévő távolabbihoz. A kérdésem annyi lenne, hogy érdemes lehet újrapárosítani ezeket az eszközöket, vagy ha nem törlöm őket az adatbázisból, akkor úgyis csak az eredeti routerhez fog visszatalálni?10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
-
fap333
aktív tag
válasz Ezekiell #34069 üzenetére
Mi először egy ilyet raktunk fel teszt jelleggel, mert a zasszonynak ez tetszett. Néhány nap után Ő mondta, hogy szerelhetem lefele...
Most ilyennel van tele a ház, ezt mindenki szereti.
HA-val egyébként mind a kettő tökéletesen működik.
Ízlés és megszokás kérdése, de mindenképpen javasolt először csak néhányat kipróbálni, mert lehet nem jön be az újítás...10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
Helló!
Nekem is piszkálja a fantáziámat az automata redőnyvezérlés, de mivel még viszonylag új vagyok a HA területén, így szeretnék kérni egy kis segítséget az automatizáció értelmezésében.
Adott ez az automatizáció: https://community.home-assistant.io/t/need-help-to-close-roller-blinds-at-4-p-m-if-sunny/339685/4
Ebben a feltétel az, hogy a dátum szeptember és május között legyen, ÉS 30%-nál kevésbé legyen felhős az ég.condition:
- "{{ now().month <= 4 or now().month >= 9 }}"
- "{{ states('sensor.openweathermap_cloud_coverage') | int <= 30 }}"
Az indító feltétel pedig az, hogy legyen délután négy óra.trigger:
- platform: time
at: '16:00:00'
A nagy kérdésem az, hogy jól gondolom-e azt, hogy ha 16:00:00-kor még 31%-nyi felhő van az égen, de 16:01:00-kor viszont 29%-nyi, akkor ez az automatizáció már megy a levesbe és nem fog lefutni?10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
Szervusztok!
Készülődik nálunk egy új fűtési rendszer: A meleget egy levegő-víz hőszivattyú készíti majd először egy 500l-es puffertárolóba. Ebből veszik majd a meleg vizet a szivattyúk. Csak felületfűtés lesz a házban, így csak alacsony hőmérsékletű vizet fogunk itt tárolni. A kérdésem az lenne, hogy tudnátok nekem ajánlani okos termosztátot, amely képes lehet akár 0,2°C hiszterézissel kapcsolgatni?
A válaszokat előre is köszönöm!10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
válasz Degeczi #20957 üzenetére
Gyári rendszertermosztátot nem szeretnék venni 40k+ ért, viszont a kazánra rá van kötve egy külső hőmérő, ami a külső hámérséklet függvényében változtatja az előre menő hőfokot. Szóval nem, nem 100%-al indul a kazán, viszont az időjáráskövető görbét nem tudom olyan pontosan beállítani, hogy ne legyen szükség kapcsolgatásra... Így még mindig áll a kérdésem, hogy keresnék olyan smart termosztátot, ami képes nem rosszabb pontossággal kapcsolgatni, mint egy 10 éves computherm.
-
fap333
aktív tag
válasz istvan170 #20955 üzenetére
Izlések és pofonok... kb 10 éve vettem egy computherm termosztátot, ami 0,1°C lépésekben mutatja az aktuális hőmérsékletet, és +/- 0,2°C-nál kapcsol be illetve ki. Most ezt cserélném smart termosztátra, de nekem is igencsk rosszul esik, hogy amit kinéztem az csak 1°C hiszterézissel tud működni...
És akkor kérdeznék is egyet: Nem tudnátok ajánlani olyan smart termosztátot, ami képes a 0,1°C-os lépésekben kijelezni, valamint +/- 0,2°C hiszterézissel is működhet?10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
Helló!
Tudnátok segíteni abban, hogy egy BHT-002 termosztát az aktuális hőmérséklet kijelzésénél mutatja rendesen a tizedest is (pl. 23,8 vagy 22,2), vagy csak 0,5°C-ot lép (pl 22,5 és utána már csak 23,0).
Illetve a kazánt azt +/- mennyinél kapcsolja be illetve ki? Vagy a hiszterézis paraméterezhető?
Köszönet előre is.10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
válasz vampire17 #20490 üzenetére
Hali!
Radiátor nincs, csak felületfűtés. Jelenleg egy helyre van vezetékes termosztát téve, ezt szeretném szétszedni több zónára, emiatt kell az rf-termosztát. A kazán utáni osztó-gyüjtőkre raknék fel motoros szelepeket, így vezérelve külön a köröket. És ehhez kéne egy zónavezérlő, hogy a kazánt-szivattyúkat-szelepeket működtesse a ketyere.
(Elég sokat visszaolvastam, de sajnos nem találtam meg azt a hozzászólásodat, amiben alis cuccokat ajánlottál...)
Szóval még áll a kérdésem, hogy van ilyen 4 vagy 8 okostermosztátos vezeték nélküli komplett rendszer, vagy nekem kell összelegózni egyedi termosztátokból?10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
Szervusztok!
Próbáltam keresni, de nemigazán találtam olyan termosztát szettet, mint pl a computherm q8rf, csak épp okos termosztátokkal...
Szóval az a lényeg, hogy kéne nekem legalább 4 helyre vezetéknélküli smart-termosztát, lehetőség szerint egy közös zónavezérlővel. Tudnátok nekem ilyet ajánlani (akár kínából is rendelve)?
Előre is köszönöm a válaszokat!10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fap333
aktív tag
-
fap333
aktív tag
válasz Degeczi #19307 üzenetére
Szervusztok!
Immár konkrét kérdésem is van:
Ez a termosztát beintegrálható-e home-assistant alá? Kell-e firmware csere, illetve esetleg leírást tudnátok-e ajánlani hozzá?Előre is köszönöm!
-
fap333
aktív tag
Szervusztok!
Házfelújításban vagyok, egyenlőre csak a termosztátokat szeretném okosítani. Csak felületfűtés lesz (hol mennyezet, hol padló), így zónaszelepeket kell majd nyitni-zárni, radiátortermosztát nem játszik.
Mindenképpen szeretnék felhőmentes lenni. A home-assistant első ránézésre tetszik, próbálok olvasganit, de még vannak sötét foltok.- Mi történik, ha nincs internet? Attól még belső hálón működik-e rendesen?
- Mi történik, ha elmegy a wifi? Lokálisan üzemel tovább a termosztát az utolsó beállított program szerint?Előre is köszöszönöm a válaszokat
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest