-
GAMEPOD.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
balpeter04
tag
válasz Vision #77499 üzenetére
Én is így értelmezem. Viszont a likviditás csökkentés pont a betéti kamatok, hagyományos "banki lekötések" kamatának emelkedésével kellene, hogy járjon - ha feltételezzük, hogy a lakosság hitelfelvételi hajlandósága változatlan, vagy kicsit csökkenő mértéket vesz fel.
Legalábbis nekem most ezek a gondolataim, aztán lehet nem értek eléggé a monetáris politikához és a kétszintű bankrendszerhez. Mit gondoltok?
#77498 aAron_
Technikailag szerintem elérhetőnek kellene lennie, a portfoliós cikkből: "[...] ugyanis a kötvény a másodpiacon tovább értékesíthető". Ha jól tudom, akkor Államkincstári számlán keresztül DKJ-t is másodpiaci szereplőként tudjuk adni-venni.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz aAron_ #77498 üzenetére
Valójában ez a lényeg, nem az alapkamat változása. Kiszívja a likviditást a piacról az MNB. Megöli a hitelezést.
Ezért erősödik ennyire a HUF.
Nahát, az MNB elkezdi végre tenni a dolgát, és olyasmit tesz az árstabilitás érdekében, amire a piac nem számít. Helyesen.[ Szerkesztve ]
-
aAron_
őstag
Új jegybanki diszkontkötvényre nagyon kíváncsi leszek. Vajon elérhető lesz az Államkincstári számlán keresztül is? Azt hiszem ez sok mindent át fog értékelni.
Egyébként köszi MNB, 410-en EUR vásárlás fáj most.
#77499Tapsi: Igen, és úgy tűnik erre a piac sem számított. Ezért erősödik ennyire a HUF.
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
nihill
őstag
Elhiszem, csak fura, mert számomra a gyámhatóság akkor jönne a képbe, ha a kiskorú szülei meghaltak, alkoholisták és elvették tőlük, stb, és kell valaki aki képviselje a gyermeket.
Bár ha a gyámhatóság meg tudja mondani, mibe fektessem a fiam pénzét amivel nem elkótyavetyélem hanem a lehető legjobban gyarapszik, még fizetek is nekik érte -
Drizzt
nagyúr
No, alapkamat a varakozasokat kovetve ma 11.75%-ra valtozott.
I am having fun staying poor.
-
avl
senior tag
válasz nort_on #77477 üzenetére
"olyan 0.4-1% közötti a spread középárfolyamhoz képest"
-> fogalmam sincs ez Revolut, Zen ... esetén mennyi
-> ha 0%-hoz viszonyitjuk akkor mondjuk 20m HUF eseten 0.5% az 100000 HUFgyakran erdemes a relativ=%-os értéket és az abszolut értéket is nézni; aztán mindenki maga dönt, hogy Neki mi mennyit ér meg (idöráfordítás, összegnagyság, nyugalom, ...)
Örülök, hogy van hasonló tapasztalat ("viszonylag rugalmasak a díjakban...bizonyos keretek között egyedi kondíciók lehetnek") -> ezeket magatól a másik fél ritkásan ajánlja fel, aki akarja: rá kell kérdezni
itt is mérlegelés van: tapasztalatom szerint a jobb kondik elérése nagyobb összeget igényelnek 1 intézménynél ...érdemben nagyobbat mint 100k€ vagy micsoda "biztositasi hatar" van; azaz e szempontbol meg kockazat (ami nyilvan intezmeny- es bizalom- vagy naivitas ??? :-) függö; noname vs "nemzetközi" bank stb.)
"kisebb" összeg 1 helyen : rosszabb kondik, intezmenyriziko kitettseg kisebb
"nagyobb" összeg 1-1 helyen: jobb kondik, intezmenyriziko kitettseg nagyobb
-
ArGab
őstag
válasz nihill #77481 üzenetére
Mikor lakást vettünk pár éve, a fele valamiért kiskorú nevén volt. Ott is be kellett vonni gyámhatóságot, mert hiába volt ott szülő, nem volt ilyenben döntési joga. Muszáj volt gyámhatósággal jóváhagyatni szerződés tervezetét, eladók részéről jóváhagyatni, hogy nem a kiskorú nevére létrehozott számlára kerüljön a pénz ezen része, hanem mehessen nekik, cserébe pedig az újonnan vett ingatlanban íratnak a gyerek nevére hasonló értékű részt. Meg a végén is csak akkor lehetett földhivatalhoz menni, miután megjött a gyámhivataltól is papír.
Én ezek alapján simán el tudom képzelni, hogy befektetések terén is több dologhoz szükséges a jóváhagyásuk, nehogy a gyerek nevén lévő pénzt a szülő elkótyavetyélje mindenféle kockázatos befektetésekre.
[ Szerkesztve ]
-
DopeBob
addikt
2027/B miért ilyen drága? Az árfolyamban nem csak az eddig felhalmozott kamatot kell megfizetni? 102,9% most az árfolyama, okt 22.-én lesz kamatfizetés, negyedévre most 2,89% kamatot fizet.
MZ/X
-
Misi 007
őstag
Regisztráltam az államkincstárnál és próbálkozom DKJ-t venni.
A D221207-esből még nem lehet venni, vagy már mindet elkapkodták? -
Genesist
tag
válasz PredatorZoli #77395 üzenetére
Az Ersténél ha melévő HUF számla mellé nyitok devizaszámlát, annak van fenntartási költsége (számlavezetés)? A hirdetményekből nem egyértelmű, az Erste ügyfélszolgálat pedig elérhetetlen.
[ Szerkesztve ]
-
Shade45
senior tag
IB-t használóktól kérdezném:
Számít-e bármit, ha regisztrációkór a "Base currency"-t HUF-ra állítom?
Nincs lényege, vagy érdemes inkább azt a pénznemet választani, amit gyakran fogok használni? -
nihill
őstag
válasz bigdady #77479 üzenetére
Ehhez képest én a kiskorú fiamnak simán nyitottam normál számlát, szintén megyei központban. Az ügyintéző sem volt kétségbe esve hogy mit akarunk, rögtön mondta hogy majd nekem kellesz aláírnom mivel kiskorúnak lesz, és már csinálta is. A webkincstárat ott helyben beaktiváltuk a fiam telefonjára, otthon a bankkártyámmal vettünk rá DKJt, a kiutalási számlaszámnak meg be lett állítva az én számlaszámom.
Nem tudom mire gondolhatott az ügyintéző akivel beszéltél, nálam legalábbis a gyakorlatban minden buktatók nélkül ment.
A gyámhatóságot totál nem értem hogy jön ide, szerintem néznének rám mint borjú az új kapura, ha bemennék hozzájuk ezzel a témával. -
nort_on
senior tag
Sikerült telefonon egyeztetni, az ERSTE world a belépő kb a prémium ügyfélkörbe.
Több opció van a váltásra:
1. bank - treasury (ez telefonos), itt 3M HUF, 10k EUR vagy 10k USD a belépő. Ahogy írtam korábban, felfelé sávosan egyre jobb az ár. Napi piaci helyzettől/forgalomtól függ, de olyan 0.4-1% közötti a spread középárfolyamhoz képest, az azért nem olyan rossz.
2. brókernél két opció van, de ezt a NetBroker-esek jobban tudják, deviza váltás és deviza ügylet, ez weben/app-ban van, ebből a deviza ügylet a jobb, itt azonnal vált, de T+3 mire kereskedhető lesz az összeg.
Összeségében érdemes nyitni world-öt, szerintem a héten fogok is. Kb minden ingyenes, kivéve az utalásokhoz kapcsolódó tranzakciós illeték 0.3% max 10e.
Ja, még annyi derült ki, hogy viszonylag rugalmasak a díjakban, mondtam, hogy RC-re szeretnék beküldeni pénzt még október 3 előtt, aztán jöttek, hogy igazából ilyen olyan díjakat, számlavezetés, utalás, stb el tudnak engedni (menedzseri jóváhagyással). Ez kb amit avl is mondott, bizonyos keretek között egyedi kondíciók lehetnek, meg pár eseti díj jóváírása, szóval az elején érdemes felkészülni és kicsit alkudozni.
[ Szerkesztve ]
-
julius666
addikt
Hmm, most az appban próbálgattam és nekem úgy tűnik, nem jelzik a weboldalon a jutalékot (ami azért eléggé szemét dolog, még ha a konkrét váltásnál jól láthatóan írják is előre).
Csak EUR -> HUF irányt tudtam nézni, mert nincs a számlámon forint, 0.5% egyébként jelenleg az említett irányban.
-
julius666
addikt
válasz Lex Icon #77460 üzenetére
Magnet és Gránit esete érdekes kérdés. Nem lehet ez egyfajta "kockázati prémium" náluk? Ha ne adj isten megbicsaklik a magyar bankrendszer*, akkor ezeknél a kis magyar bankocskáknál nem lesz jó érzés pénzt parkoltatni.
*Lehet jelenleg nem látszik probléma, de ha nem rendeződik a nemzetközi helyzet, akkor azért benne van a pakliban. Ha más nem, a Magyar Bankholding környékén szerintem annyi csontváz lapulhat a szekrényben, hogy a holtak serege kijött volna belőle a LOTR filmekben.
-
nihill
őstag
-
avl
senior tag
válasz julius666 #77469 üzenetére
nem tudom, forrásom ez volt: [link] én nem használok Wise-ot
a most is még meglevö kondik a Randomnal jobbak kicsit, mint nekem Raiff. privatbanking-ban, de "erstésedése" után gyakorlatilag pariban lesznek, esetleg raiff. kicsit jobb (mert pl. nincs havidij szamlankent), de minimalis különbsegekkel
-
avl
senior tag
válasz aujjobba #77462 üzenetére
a rendszeres (pl. havon belül akár többször is) váltásaim - amik nem az 50m + kategória :-)) - en (is) epp ezert régebb óta Revoluton illetve kis ideje már ZEN-en teszem
....esetleg (gyanítom nem sokakat es hetente) izgató kérdés: meddig folytatódik a lefele trendja a javuló valtasi arfolyamnak ? van-e összeg, aminél "megbizhato, öreg, nyugodt" régi nagybank jobban váltana ?
200m HUF ? 500m HUF ? ...sosem ?
...nincs benne tapasztalatom[ Szerkesztve ]
-
bigdady
nagyúr
Megkérdeztem Allamkincstárt kiskorúnak lehet nyitni értékpapír számlát de minden tranzakcióhoz gyámhatósági határozat engedély szükséges…
-
aujjobba
addikt
válasz pictigjis #77458 üzenetére
Vegigszamolva 5M forint a 412.13-as arfolyamon kb. 12ezer EUR, a Wise-hoz kepest 6 Ft a marzs, vegulis osszesen nagyjabol 70ezer forinttal fizethetnel tobbet a Rafinak.
Plusz a tranzakcios dijak, ha a valtott EUR-t el is akarod utalni a Rafibol, mondjuk brokerhez.Nem is tudom, en ilyenkor borzasztoan orulok, hogy a Revo/Wise es tarsaik leteznek.
-
Lex Icon
senior tag
válasz julius666 #77451 üzenetére
..és SzGee
Mert nincs verseny.
Volna, mert a Gránit és a Magnet is ad értelmes kamatot. Ahogy fentebb írták, van likviditásuk, mert a sok birka hordja a pénzt a bankba, mert megszokta és az "a biztonságos", mintha nem lett volna Sberbank bedőlés.
Az MNB meg félrenéz
Az MNB-nek nem sok köze van egy kereskedelmi bank kondícióihoz, ha amúgy megfelel a szabályozásnak.
Az állami intézkedéseket szokás szerint az állampolgárok fizetik meg,
Ja, mert az állam a hibás, mert hülyék az emberek. Ha az átlagpolgár nem képes körülnézni a pénzpiacon, de legalább a saját bankjában és megtalálni pl. az állampapírokat, az csak az ő hibája.
Akinek van esze, az most is hozzájut a hozamkörnyezet által biztosított kamatszinthez.
Na ugye, hogy ugye.
--------------------------------------- Más:
A kriptók mitől lőttek ki tegnap?
[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
válasz pictigjis #77458 üzenetére
na jo, de én private elnézést :-))))
..egyébként mikor nekem nagyobb valtas volt esedékes, akkor a "referensem" azt mondta, hogy rajta át kicsivel még jobbat tudok kapni, es Ö sem azonnal mondta, hanem valakik bemondták Neki, hogy most mekkora összeg esetén mit kínálhat
-
SzGee
aktív tag
válasz julius666 #77451 üzenetére
ez valami pertu lehet az állam és a bankrendszer között
a hitelmoratorium veszteségeit itt szépen be lehet szedni azokon, akik nem elég tudatosak a pénzügyeikben
nincs kamat a hitelen, nincs kamat a betéten mindenki jól jár, csak a megtakarító nem (megint)If you leave me, can I come, too?
-
julius666
addikt
válasz Simulacrum #77436 üzenetére
Mert nincs verseny. Az MNB meg félrenéz, mivel jól szét lettek szopatva a bankok állami oldalról az elmúlt években (hitelmoratórium, kamatstop, különadók), inkább égjen a kisember pénze az inflációs kazánban, mint hogy recsegni-ropogni kezdjen a magyar bankrendszer. Az állami intézkedéseket szokás szerint az állampolgárok fizetik meg, most éppen így, a bankoknál dekkoltatott milliók elmaradt hozamának formájában.
Egyébként inkább a hozamkörnyezet számított régebben is, mint az infláció a banki kamatoknál, csak jellemzően a kettő együtt jár. Mostanság nem nagyon, ha nem nyelnék le a bankok azt a kamatot, amihez ők a pénzed jegybanknál parkoltatásával jutnak, akkor se lenne reálhozamod, mert alacsonyabb a hozamkörnyezet mint az infláció.
Egyébként annyira nem katasztrofális a helyzet, mivel tudsz közvetlenül államkötvényt venni az államkincstártól, ráadásul költség és adómentesen. Akinek van esze, az most is hozzájut a hozamkörnyezet által biztosított kamatszinthez.
-
aujjobba
addikt
válasz bigdady #77449 üzenetére
Vallalati ugyfeleknek treasury keretszerzodessel 100ezer EUR felett adnak spot arfolyamos konverziora lehetoseget. [link]
Szoval gondolom mezei lakossagi halandonak parezer EUR-ra nem lesz lenyegi kedvezmeny, de persze varjuk ki a veget, habar en sok jora nem szamitok, szerintem kvazi felesleges is a sok utanajaras.
Jelenleg 408 Ft HUF/EUR kozeparfolyamhoz kepest 420 Ft a szamlakonverzios arfolyamuk (12 Ft marzs!), ha ezt teszem fel lefelezik mert jofejek, meg akkor is tizezreket lehet bukni ezen. -
válasz Stanlee #77429 üzenetére
Egyébként sem ideológiai alapon kéne dönteni. Első a stratégiai érdek, és ha van mozgástér, utána jöhet az ideológia. Ez az amit tisztelek az USA-ban, hogy ott ezt azért többnyire értik. De itt az EU politikusai... Egyszerűen nem értik a világ alapvető összefüggéseit.
-
nort_on
senior tag
válasz kozeposztaly #77431 üzenetére
Tegnap voltam bent a fiókban, érdemi infót nem kaptam, de visszahívnak, akkor megírom pontosan. A csaj szerint már 6.5k eurótól (vagy 10k, ezt nem tudta pontosan) már van egyedi váltás. Sávosan jön a jobb árfolyam, kellően nagy összegnél középárfolyamhoz nagyon közeli is lehet.
App-ban feldobja az árfolyamot, ezzel csak az a baj, hogy ott kell lenni a pénznek és 2-3 helyen egyszerre meg nem lehet, így nehéz összehasonlítani az ajánlatokat.
[ Szerkesztve ]
-
bigdady
nagyúr
válasz Simulacrum #77436 üzenetére
Gránit: fix 7% vagy jegybanki minusz 2,75
-
Attis7
tag
válasz Hi!King #77439 üzenetére
A K&H sms-ben küldi, hogy mekkora volt a váltás árfolyamrése, 2.776% szokott lenni, ellenben nem derül ki, hogy a vásárlás vagy a könyvelés napi árfolyam számít, mert néztem a weboldalon a hivatalos euró árfolyamokat és teljesen mindegy volt melyik nappal számoltam sosem jött ki a leemelt végösszeg. Ráadásul a netbankos ügyintézőnek is hiába írtam, kitérő választ adott.
-
Hi!King
őstag
Én régebben így tudtam, és 5-6 Ft-os marzsok voltak, mikor Erstés Visa kártyával fizettem. Egyszer fizettem pár hónapja, valamiért nem a Wise kártyámat használtam, és épp 405 volt az árfolyan, 420-on váltott. Szóval vagy valami nagyon változott, vagy amikor gyors volt az árfolymamozgás, szarul váltott.
-
ViceRoy
kezdő
Tele vannak likviditással, nem kell nekik.
-
Simulacrum
senior tag
Kezembe akadt egy 2010-es bankszámlakivonat. Abban az évben 4,9% volt az éves infláció és két banki lekötésem volt, az egyik 6,4%-os kamaton, a másik 6%-oson 2, illetve 4 hónapra.
Azt meg tudjátok mondani, hogy miért nincs ma már reál kamatot adó banki lekötési lehetőség? Ez miért tűnt el, régen miért érte meg a bankoknak? Miért nem ad egy bank legalább a jegybanki alapkamathoz közeli kamatot manapság? -
ngaba
aktív tag
válasz Dorien #77433 üzenetére
Régebben azt olvastam fórumokon, hogy az Ersténél Visa kártya esetén a kártyatársaság árfolyama érvényes, ami baráti. (Mastercardnál pedig az általad említett árfolyam az érvényes.) Nem tudom, hogy ez így van-e még, illetve van-e egyáltalán még Visa náluk. Csak megjegyeztem.
[ Szerkesztve ]
Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
maxximeggy
csendes tag
válasz Peetey91 #77393 üzenetére
Friss ropogós tapasztalat a Revolut-->Erste EUR utalásról: tegnap 12:38-kor utaltam el a pénzt Revolutból, ez a Revo rendszere szerint 13:39-kor teljesült. Ma reggeli Erste tranzakciós értesítőben az szerepel hogy a végrehajtás időpontja tegnap 15:23, és az összeg ma reggel meg is jelent a Netbrokerben.
-
Dorien
veterán
válasz kozeposztaly #77431 üzenetére
Mindig is a legrosszabbul váltott az Erste... [link] [link]
MKB-nál 8Ft alatt van a marzs, Ersténél több, mint 32Ft."Wherever you go - go with all your heart." --- Eladó DCA (MrSpeakers) Aeon Flow Closed planár fejhallgató 109.900Ft --- https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/dorien/index.html
-
Stanlee
őstag
válasz customer114 #77428 üzenetére
Szabadon es ingyen hozzaferheto forrast nem tudok neked adni. Mi a cegnel a montelnews-nal fizetunk elo a foldgaz piaci arakra, ill. mivel EEX tozsden tagok vagyunk, latom az aktualis kotesek mennyiseget es arat.
Az EEX-nek van spot es futures termekekre settlement arkozlese csuszassal itt.
Montelnews-on van elozo napi settlement ar a holland arakra.
@balpeter04 Igazan jo osszefoglalokat nem fogsz talalni. A Bundesnetzagentur-nak van egy napi osszefoglaloja, amit itt erhetsz el. Mi meg elofizetunk a nemet energate-messenger-re. De neked kell megertened a torteneseket es levonni belole a kovetkezteteseket.
Itt a nemeteknel is lesz majd surprised pikachu face amikor jonnek az elso elszamolasok a futesre.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
kozeposztaly
csendes tag
ERSTE EUR / USD árfolyamok:
annak akinek van elérése, tapasztalata a fentiekről: jelenleg az Erste milyen áron vált? Úgy értem egy Revo/Wise/Random Capital/IBKR/KBC/Erste viszonylatban ők hol vannak, illetve százalékosan mennyivel rosszabbak a többinél (RCnél/KBCnél)?
Lehet, hogy pl nincs fix díjuk, viszont rejtett spread miatt nagyon rosszak?[ Szerkesztve ]
-
bigdady
nagyúr
válasz balpeter04 #77426 üzenetére
Megfagyni nem fog senki de leáll sok minden, műtrágya papír üveg stb stb
-
Stanlee
őstag
Ne is mondd, mintha valami hibbantak lennének, az nem gond, hogy berántják a szén erőműveket, de az atomot azt le kell állítani, mert különben?
Hülyén hangzik, de vészhelyzet van, ilyenkor nem ideológiai alapon döntünk.
Hidegben ülés lesz majd, nagyjából ugyanazon a szinten, mint Mo-n. Már pedzegetik, hogy valami hasonló rendszert kellene bevezetni, mint ami Mo-n van.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Dare2Live
félisten
válasz balpeter04 #77426 üzenetére
Én ezt anno rokon-ismerőssel megfutottam a Bécsi No Go zonákkal. Sztem hagyd. Aki a propin él azt semmivel se fogod meggyőzni. Németben meg fognak fagyni, Bécsben megerőszakolnak a koszos migráns no go zonákban...
és teszem hozzá a németek (és mi is) ezt elképesztően elszúrták. Ha beüt egy hideg tél, oroszok mégjobban leállnak... tényleg döntés helyzetbe kerülehetnek, hogy fűtés 17C vagy gazdaságban leáll még ezaz. De még most is fullba tolják a kretént avval, hogy dec 31el le akarják állítani a megmaradt nuki termelést és nem azon pörögnek, hogy újraindítsák amit lehet...don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
balpeter04
tag
-
Stanlee
őstag
Hetvegen tortent par dolog a piacon es szerintem annak van rahatasa a foldgaz arra.
A nemet gaztarozok mar csak napok kerdese, hogy elerjek az oktober 1-re eloirt 85%-os toltottseget, egyes tarozok mar 90% felett vannak es hamarosan elerik a kotelezoen eloirt novemberi 95%-ot, es elkezdenek leallni a betaplalassal.
Jelenleg 10 tarolo van 27-bol, ami 90% alatt van, ebbol 4 ami jelentos nagysagu. Viszont napi kb. 1.3 TWh-t tarol be Nemetorszag, 192 TWh a cel november 1-en, de ma 167 TWh-nal tartunk, mostani utemben a hianyzo 25 TWh betarolhato kb. 3 het alatt, es kb. 6 hettel korabban ernek el a minimum tarolo szintet, szoval nem kell mar annyira sietni. Es mivel nem kell mindenaron mindent felvasarolni, igy az arak is elkezdenek lefele menni.
Penteken megkaptak az engedelyt az egyik FSRU terminalt a szallitovezetekkel osszekoto csovezetek kivitelezesere, igy a januari-februari uzembehelyezes meg lehetseges. Azert azt nem mondanam hogy visszamegyunk a 30-40-es arra jovo heten, de jovore 60-80 euro kozott be fog allni az ara a gaznak.
-
axioma
veterán
válasz PredatorZoli #77418 üzenetére
Nyilvan '98-ban mas merteku volt az a'rakhoz viszonyitva az optimalis ebkm-u 4 eves 2.4M szerz.o. mint 4 eve kotott hiaba 3.22M (megtak. resz 1.3M korul mind2, kolcsonkondiciok kicsit valtoztak), vagy 'akar' amikor mar 10 eves is lett a 8M (csapnivalo ebkm-mel, az ido elinflalta me'g az elejen adott alltamot is). Igaz, a szerzodesek osszevonasat is konnyitettek kozben. A regi [alltamos] ebkm 13% azert nem volt rossz, csak egy ido utan nem szerettek kotni [uj tipusu mar csak 11.9% vagy hogy], nekem most van elszamolas alatt egy regi me'g...
A 8 evest meg kb. 6% ebkm-ert max addig erte meg amig szab.felh-u volt, es/vagy megtrukkozve [nyitasin kivul x evig semmi befizetes, utolso 2-4 ev felfizetve, ilyenunk volt minden csaladtagra... ott azert a kesobb behozott 3. 4. negyedeves szaballyal is pl. 480e Ft 1.5 ev alatt ugyesen befizetve lett +3 ho utan 624e - jo, nektek jatekpenz, nekunk abban az idoben a januari likviditasi kolcsonkeres ment...]
Az ltp megtak. ido utani, azaz nem athidalo kolcsone a fundanal egy hatarig (1.5M) nem kert jelzalogot, igy fedezet oldalrol onero-noveleskent megerhette, teny hogy jovedelem-oldalrol gyengitett. -
Vesa
veterán
válasz julius666 #77334 üzenetére
Nálad nem először fordul elő, hogy képtelen vagy értelmezni írásokat. Úgyhogy nem, nem jól érted!
PS. Pár napja törölve lettem politika miatt, most meg simán itt van hatezer hsz. nettó politikai tartalmú hsz. Megállapítom, hogy nincs logika a kedves TG kolléga munkájában. (Most azt tegyük is félre, hogy a TG nem moderátor!). Mondom ezt 6 éves TG múlttal több topikban.
A tudomány a valóság költészete!
-
Rebbel
csendes tag
válasz PredatorZoli #77420 üzenetére
Figyelj én csak a tapasztalatomat osztottam meg. Felhivni az ügyfélszolgálatot rákérdezni és megvárni amíg beszélnek az ÁKK-val és visszajeleznek nem kerül sokba... Nekem úgy adta elő az Államkincstár ügyfélszolgálata a rábocsátást és hogy visszajeleznek, mint a világ legtermészetesebb dolgát.
Nyilván nem azt a 600 000 forintot bocsátották rá amit én és a barátnőm vettünk de előtte nem lehetett venni az ÁKK-nak adtak le igénylőt aztán még aznap vagy másnap hívtak a MÁK-tól hogy megtörtént a rábocsátás próbálkozzam most.
[ Szerkesztve ]
-
Rebbel
csendes tag
válasz nandow #77373 üzenetére
Én a helyedben felhívnám amúgy az ügyfélszolgálatot. Nekem 2x300 000 forintért is indítottak rábocsátást... Nem is értem ezeket a problémázásokat itt meg Portfolio fórumon, hogy ez meg az nem érhető el. Még fel is hívtak, hogy most tessék újrapróbálni. Meg kell kérdezni tőlük szépen kedvesen, hogy kell-e a pénzed, aztán én majdnem biztosra mondom, hogy azt fogják mondani IGEN
UI: Azóta egyébként ki is kerültek azok a DKJ-k a listából amiből nincs, mert jelentősen szűkült a lista. De egy próbát mindig megér, ha esetleg olyanból szeretnél ami nincs. Vagy ha abba futsz, hogy túl sokat akarsz venni, nincs elég, szerintem megoldják[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz axioma #77417 üzenetére
Csak hogy ezek általában viszonylag rövid futamidejű konstrukciók. Amivel 2 gond van. Ha rövid a futamidő, akkor hiába a viszonylag alacsony kamat, annyit nem nyersz vele.
Mivel általában az így felvehető összeg viszonylag alacsony további hitelösszeg felvételére is szükség lehet piaci kondíciókkal nagy valószínűséggel. Csak az a baj hogy mivel ez a ltp hitel a rövid futamideje miatt magas törlesztővel jár a felvett összeghez képest, a jtm-ből nagyon hamar ki fogsz futni és sanszosan nem tudsz felvenni annyi piaci hitelt ami elég lesz... -
axioma
veterán
válasz MrCsiT #77416 üzenetére
elvben igazad van, gyakorlatban viszont aki most koti, kicsi a kamata amikor nagy az infla, majd mire felvenne' a kolcsonreszet, addigra alacsonyak lesznek a hitelkamatok is... mar volt egy ilyen "megszivta" hullam... az a szerencses aki alacsony kamat mellett megtakaritott es magas kamat mellett vesz fel toluk hitelt, amihez most kene ugye lejarni, nem most kotni
-
MrCsiT
addikt
válasz nort_on #77380 üzenetére
LTP azért lehetne elvileg jó ("befektetés"), mert ha jól tudom, a szerződéskötéskor vállalja az LTP-t vezető cég, hogy majd a szerződés lejáratakor milyen kamatra vehetsz fel hitelt? Ha ez a kamat akkor jelentősen alatta marad a piacon elérhetőnek, akkor az 1% EBKM mellett is nyerhet a szerződő.. de ezt azért át kellene számolni (amellett, hogy az 5 év múlva -ha ugyanezt a pénzt éveken át másba tennéd, pl. állampapírba) kapott kamatok mennyiben lehetnek képesek ellensúlyozni az LTP alacsony kamatát, mellé téve az LTP által vállalt majdani hitelkamatot?
Nekünk mostanában lett 10 évig fix kamatú lakáshitelünk és nézegettem is emiatt az LTP-t, de valami 8,9%- os majdani hitelkamatot láttam és az nem győzött meg. Itt ugye azt is figyelembe kell venni, hogy ha lakáshitel mellé vállalsz be LTP-t valami nagyobb összeggel, a kettőt együtt fizetni(évekig) már megterhelő is lehet."Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT
-
julius666
addikt
Jaja, úgy igazán nyelvi problémáim eddig csak Angliában voltak (tengerentúlon még nem jártam, de aki ismerősöm igen, az számolt be hasonlóról). És míg egy nem natív angol pozitívan áll a dologhoz, kézzel-lábbal elmutogatja ha nem értitek egymást, a native speaker inkább csak hülyének néz, hogy miért nem érted, ha a nyelvén szólsz hozzá. És bután ismételgeti amit a helyi (akár Londonon belül körzetenként jelentősen változó) tájszólásán vartyogott, egyre frusztráltabban.
Meló kapcsán szerencsére nem tapasztaltam ilyet.
[ Szerkesztve ]
-
Lex Icon
senior tag
Lehetne, hogy az (ovis) nyelvoktatást/nyelvtudást ne a megtakarítási topikban elemezzétek? Elég volt az egész hétvégi "termést" kerülgetni.
Köszi.[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
válasz julius666 #77412 üzenetére
a multkori 2nyelvü ovi kapcsan majdnem leirtam:
szerintem nyelvtanulasban is a MOTIVÁCIÓ a kulcskiejtésben a fiatal kor is ...de én ezt a kommunikáció elemeinek fontossági sorrendjében ...khmm ma igen erösen túlértékeltnek (divatosnak) látom
a tartalmat kell átadni, nem "müintonálni"a gimiben nekem még nem volt meg a motiváció erre - inkabb matek+fizika -, egyetem alatt megjött, felsöfokú német, középfokú angol lett és utána dolgoztam A-ban 10+ évet, USA-ban honapokat, CH-ban, D-ben azóta
angol: igazi angollal, amerikai-val sokkkkal nehezebb, mint nem "native speaker"-rel (nem csak nekem; legutobb biciklis közvetitesben lattam, hogy az angol Ethan Hayter a Vueltan minden riporteri kerdest többször meg kellett ismeteltessen, mert nem értette - persze hangzavar miatt is lehetne, de nem annak tünt)
-
julius666
addikt
Hehh, egész jól értem a mukit, pedig lassan már egy évtizede nem németeztem aktívan. Jó, mondjuk az sokat segít, hogy hochdeutsch, meg hogy sejtettem alapból is kb mit akar mondani, utcán azért sokkal nehezebb.
Lehet mégse veszett fejsze a német nyelv számomra. Mondjuk az nem segített sokat sosem a nyelvi fejlődésben, hogy ahányszor csak németül lehetett volna beszélni (legyen az akár németországi/ausztriai utazás, akár remote meló miatt) a beszédpartner vagy alapból angolul akart beszélni velem, vagy a második mondatnál váltott ha nem is perfekt, de felsőfokot bőven megütő angolra. Ezt még a kétnyelvű ovi, meg a gyerekek 5 nyelven taníttatásának a margójára.
-
julius666
addikt
válasz PredatorZoli #77402 üzenetére
Ez ilyen kiszámolós egybites kép a gazdasági folyamatokról. Klasszikus válság és anticiklikus gazdpolitika esetén valóban így van, stagfláció, prociklikus politika (lásd hazánk), vagy egyéb speciális keretfeltételek mellett nem feltétlenül igaz ez.
#77401 snipr: az számomra mindenesetre roppant érdekes, hogy pl. a DAX-on alig látszanak az elkövetkezendő időszak fellegei. Azért nagyon kérdőjeles az elkövetkezendő években milyen környezet lesz itt Európában, főleg a németeknél. A COVID időszaktól nagyon messze az árfolyam, holott egyáltalán nem biztos, hogy sokkal fényesebbek a kilátások...
-
nandow
aktív tag
válasz aAron_ #77374 üzenetére
Köszi a válaszokat!
Szerintem az lesz, hogy a most keletkező pénzeket rövidebb lejáratú DKJ-be rakom, és ha lejárnak, megpróbálom újra befektetni az akkori lehetőségek szerint.
MÁP+-ból valamennyit megpróbálok átrakni szintén DKJ-ba (esetleg egy kis részét államkötvénybe). Aztán meglátom, meddig lesz elérhető a 2026/J, később lehet abba is tennék át egy kis MÁP+-ot. Kecsegtető a februári kamatfordulótól élő több mint 10% kamat...
-
Hi!King
őstag
válasz PredatorZoli #77405 üzenetére
Az már rég megdőlt elmélet, hogy ne tudna egyszerre infláció és recesszió lenni.
-
ngaba
aktív tag
Tartom, amit írtam: Vagy gyenge forint (és akadozó adósságfinanszírozás), vagy magas kamatok lesznek, ha ez a Zsiday-féle legrosszabb forgatókönyv valósul meg. Aztán majd meglátjuk...
És amúgy nemcsak globális fellendülés esetén kellene a magyar politikának arról vitatkoznia, hogy kell-e nekünk euró, hanem ilyenkor is. (A biztonságnak mindig ára van.)Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
PredatorZoli
Topikgazda
Válság idején nem kell hogy bárkinek kelljen, ugyanis nyomtatnak amennyit csak akarnak, a kamatokat pedig eszközvásárlással leviszik... (infláció csak később, a válság után jelentkezik, lásd jelen példa így az miatt se kell azonnal aggódni)
A forintgyengülég egy más tészta, ahhoz nem kell semmiféle gazdasági összeomlás...[ Szerkesztve ]
-
bandus
veterán
-
ngaba
aktív tag
válasz PredatorZoli #77402 üzenetére
Ja, mint 2008-ban...
Ez szerintem max akkor igaz, ha menekülővalutád van. Alacsony kamatokkal a kutyának sem fog kelleni a forint (és az államkötvény se), mint az orosz gáznak egyik legjobban kitett ország fizetőeszköze.De az is lehet, hogy nyíltan átállunk az oroszokhoz, és kapunk gázt olcsón. (És akkor más bajok lesznek.)
[ Szerkesztve ]
Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
Új hozzászólás Aktív témák
- Géjmer Keychron M3 vezeték nélküli egér
- Akció! Dell Latitude E6230 laptop (12,5/i5-G3/8GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Akció! Dell Latitude E6230 laptop (12,5/i7-G3/8GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Konica Minolta Bizhub C227 fénymásoló
- Yamaha NS-555 hangfalpár + opcionális HiFi - házimozi cuccok