-
GAMEPOD.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nort_on
senior tag
válasz kozeposztaly #123073 üzenetére
Ha meg 32-ről indulna a buli, akkor a lump sum "nyert" volna.
66%-ban nyerő a lump sum, az majdnem 50%, nem 80-90-100%. Ha pont a csúcson told be, akkor bukó, ha egy válság legalján, akkor meg nyerő.
Egyébként sem életszerű, hogy 100 év befektetését egyösszegben tolod be (és utána már semmit nem teszel félre), max ha örökölsz valami nagy összeget, ami az egész életed megtakarításának jelentős része. Ez lehet pl egy drága ingatlan. És vissza is kanyarodtunk az eredeti kérdéshez, egyben betolva kb 66%-ban bejön, de inkább vagy igen vagy nem.
A DCA sokkal életszerűbb, érdemes arra berendezkedni.
Eszközosztályok közötti hozamban sokkal nagyobb különbség van ilyen távon, mint a lump sum vs DCA.
[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
válasz kozeposztaly #122819 üzenetére
Neked nem muszáj úgy (az 50%) :-)
"Szóval ő target date fundokkal játszik?" én ezt nem mondanám; sokféle portfólióra mutat múltbeli dolgokat
rengeteg tablazatuk van, nem is egyszerü kiigazodni
pl. [link] [link] [fine tuning tables] masutt is rajuk lehet bukkanni: [link]
itt pedig S&P500 es SCV között 100%-rol 0%-ig illetve 0%-tol 100%-ig: [link]
-
avl
senior tag
válasz kozeposztaly #122815 üzenetére
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz kozeposztaly #122815 üzenetére
Szerintem egyenlő arányban osztja el őket, azaz 50% SCV.
-
Ixion77
addikt
válasz kozeposztaly #122562 üzenetére
Tippem szerint valami jogi vagy adózási ügy.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
kovaax
őstag
válasz kozeposztaly #122095 üzenetére
https://www.blackrock.com/cash/literature/kiid/eu-priips-blackrock-ics-euro-liquidity-fund-premier-dist-eur-ie000gwtnrj7-hu.pdf
Forgatókönyvek részen azért ott a -0,7%-os lehetséges éves átlagos hozam.
Szerk.: Vesd össze az EMÁP-pal döntés előtt.
[ Szerkesztve ]
-=- There's no place like /home -=-
-
kozeposztaly
csendes tag
válasz kozeposztaly #122095 üzenetére
sokak szamara lehet hasznos a temaban:
MMF lista EURban:
[link][ Szerkesztve ]
-
Fehérsólyom
aktív tag
válasz kozeposztaly #122041 üzenetére
EUR esetén szerintem ezt is érdemes megnézni, annak ellenére, hogy osztalékfizető:
iShares EUR Ultrashort Bond UCITS ETF EUR (Dist)USD-re, IBKR-nél eddig én csak az alábbit találtam, de sajnos ez nem ETF, hanem alap, így 10.000 USD a minimum vásárlási összeg:
BNP Paribas Funds USD Money Market Classic CUSD-re MMF-ként funkciónáló ETF-et még nem sikerült találnom sajnos. Esetleg másnak van javaslata?
-
kovaax
őstag
válasz kozeposztaly #122041 üzenetére
Az a baj ezekkel, hogyha megnézed az árfolyamot, hogy van amikor csökken. Szóval ésszel kell belefektetni, nem olyan mint egy magyar lakossági állampapír, ami mindig csak nő.
-=- There's no place like /home -=-
-
AMD Power
titán
válasz kozeposztaly #122054 üzenetére
Ingatlan? Mi más ha nem befektetés, megtakarítás?!
-
tototos
őstag
A topik címe mibe tegyem a megtakarításaim, így ha valaki ingatlanba szeretné esetleg azon belül airbnb akkor releváns. Ez szerintem olyan, hogy mikor mi van felkapva. 1 éve a PMÁP téma pörgött, most az ingatlan inkább.
-
veterán
Mivel az egész airbnb/ingatlan jelen vetületben befektetés, ezért nem offtopic.
-
félisten
válasz kozeposztaly #118782 üzenetére
Okosotthon topicban van szo FI RElerol
while (!sleep) sheep++;
-
matt22
tag
válasz kozeposztaly #118781 üzenetére
Nekem 2 munkanap alatt átment.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz kozeposztaly #118782 üzenetére
Van topikja? Lehetne!
Akkor elkerulhetnek egymast a historikus tozsdei hozamokban gondolkodo hosszutavu befektetok es a fiatalon rakos betegseget, gazdasagi osszeomlast, vilagegest vizionalok, hisz utobbiak ugysem fognak hosszu tavra tervezni.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
Pá
addikt
válasz kozeposztaly #118769 üzenetére
Meg kene nezni rá egy jelenerteket, hogy az akkori 2 milliard mennyit fog erni az evi 5% atlag inflacioddal visszadiszkontalva. A peldadban gyakorlatilag 1% realhozammal szamolsz.
''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''
-
pictigjis
senior tag
válasz kozeposztaly #118769 üzenetére
a legnagyobb tevedesetek az, hogy a matekkal van problemam. ez is tanulsagos es erdekes amugy
-
nort_on
senior tag
válasz kozeposztaly #118193 üzenetére
Bocs, IBKR/IBCE-t IBIE/IBCE-nek olvastam. A fenti/lenti leírás működik IBCE-re is, de csak a normál számlán, és az eurót utána tudod átvezetni a TBSZ 2024 számlára. Viszont így a kb $2 díj az a 2000 forint TBSZ díjon felül lesz, mivel TBSZ-en kívüli tranzakció.
-
nort_on
senior tag
válasz kozeposztaly #118133 üzenetére
Mobil app (de a többinél is így van), EUR.HUF ticker, tetszőleges számla (gondolom TBSZ 2024), buy, limit order és kiválasztasz egy neked tetsző árfolyamot (pl az Ask és Bid közé).
[ Szerkesztve ]
-
nort_on
senior tag
válasz kozeposztaly #117730 üzenetére
USA-ban van olcsó (akár 0% TER körüli) BTC ETF, de itt EU-ban sajnos csak ezek vannak. VanEck teljesen jó, nagy, régi alapkezelő, VBTC meg VETH, innen többen is ezeket vesszük. Esetleg BTCE, ott az alap nagy, de a cég AUM-je nem túl nagy, nagyrészt a BTC teszi ki, én nem mennék oda.
[ Szerkesztve ]
-
nort_on
senior tag
válasz kozeposztaly #117616 üzenetére
Millió féle van már évek óta, BTC, meg ETH is. JustETF-en keress rá, ezek európaiak, IBKR-en ISIN alapján meg tudod találni. Én a VBTC és VETH ETF-eket veszem TBSZ-re. Nagy forgalmút érdemes venni.
[ Szerkesztve ]
-
menpee
aktív tag
válasz kozeposztaly #116802 üzenetére
Itthon eleve úgy érdemes (nem kell, de érdemes) megtervezni a FIRE életpályát, hogy a nyugdíjat 0-nak számolod. Onnantól meg minden forint ajándék akármilyen életkortól
Volt szerencsém a demo verziót kipróbálni. Külföldről hazaérve, megtakarítások miatt a mindennapi megélhetésre nem volt gond nem csak arra a két évre, hanem a többszörösére, tehát egészen jól tudta szimulálni a kezdeti visszavonulási időszakot. Életem legjobb korszaka volt, mindent 'lehet', de semmit se 'kell', ez után határoztam el, hogy tudatosabban kezdek a megtakarítások és úgy általában a pénzügyek világában érdeklődni. Persze megtakarítani nem elég, a kiadásokat kell olyan szintre hozni, hogy fenntartható legyen a dolog érezhető lemondás nélkül.
Mit lehet csinálni utána? Ha beesik egy "Ó, kisfiam, lassú a számítógép, nézzél már rá, ha majd ráérsz." felkérés, akkor nem azt feleltem, hogy "Amint időm engedi" és általában a hétvégéig el lett húzva a dolog, hanem fogtam magam és mentem segíteni mindenféle anyagi ellenszolgáltatás elvárása nélkül. Ha leesik valami, azt megköszönöm, de nem vagyok rászorulva.
Nap végén azt mondani, hogy majd befejezem holnap és nyugodtan félbehagyni, nem stresszelni. Ez az az érzés, amit nem lehet biztos hátország nélkül szimulálni és ennek az újbóli elérését és fenntartását tűztem ki hosszútávú célként.,,Piracy is almost always a service problem and not a pricing problem." - Gabe Newell
-
Dare2Live
félisten
válasz kozeposztaly #116786 üzenetére
öregségi nyugdíj 65éves kortól. 20+év munkaviszony után. A 65év pedig ahogy írtad 20éves távban még változni fog a 200.000 új nyugdíjas kombinálva 80.000 munkaerő piacra belépővel sok választást nem ad a jelenlegi rendszerben. De sokat szerintem nem tud 65+nál már erősen zajlik a fizikális és mentális leépülés ezért vszeg a nyugdíjak reálértéke fog erősen csökkenni.
Ebben "érdekes", hogy mennyire inkorrekt a rendszer a férfiakkal szemben. Masszívan kevesebb 7+ évet töltenek a férfiak el nyugdíjasként és erre jön rá a nők 40.
deomgráfia/eü vonalon külön érdekes, hogy ~50éves korban a férfi női halandóság először picit majd keményen elválik. 50éves korban a férfiak elkezdenek meghalni. 65évesen a férfi-női arány ~42-58% és csak méginkább elválik.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Pá
addikt
Ha belegondolsz eléggé nem lenne fair 20 év munkaviszony után kapni "50%-55%-ra" csökkentett nyugdíjat életkortól függetlenül. Hiába csökkented fele akkorára a nyugdíjat, viszont kétszer annyi ideig szeretnéd kapni... (ha abból indulok ki, hogy egy átlag ember 65-85 éves koráig kapja, nagyjából 20 évig).
Szóval ha te 20 év munka után mennél korai nyugdíjba, akkor nagyon max 20%-25%-ra csökkentett lenne társadalmilag igazságos.
''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''
-
Oppenheimer
nagyúr
Szvsz a korai nyugdíj helyett a részmunkaidős munka jobb opció. Dolgozz 20-30 órában, úgy is annyi szabadidőd lesz kb mintha nyugdíjas lennél
-
bandus
veterán
mit csinálnál, miután nyugdíjaztad magad?
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
aujjobba
addikt
válasz kozeposztaly #115617 üzenetére
A vasarlasok eloszor csak zarolasok, majd kesobb lesznek konyvelve, van ami rovid idon belul, van ami sokaig bent all.
(a kereskedo keri ki a zarolt osszeget az engedelyezesi adatok alapjan, majd valamikor)
A havi tartozasba csak a konyvelt tetelek szamitanak bele, a foglalasok nem.
A 10. nap nem tudom pontosan hogyan ertendo, de volt mar olyan is, hogy peldaul 12-en volt a zaras, pedig ugy emlekszem a 10-e se esett pentekre vagy hetvegere. -
Fifi
őstag
válasz kozeposztaly #115617 üzenetére
Csak a 10-én lekönyvelt tételek számítanak hóforduló előttinek.
Nálam ~4-5 munkanap amire lekönyvelik a vásárlástól számítva a Curve mögött használt ERSTE Max-ot. -
Paxker315
addikt
válasz kozeposztaly #114624 üzenetére
Ha tbsz-en valtod, igen. Mivel praktikusan kereskedés a deviza eladás és vétel pont ezt a praxist tartom ügyfélbaratnak, hogy a "szamlavezetesi díj" inkább inactivity fee, így a DCA befektetoknek sokkal alkalmasabb mint a magyar brókerek, meg nem veszed észre a havi 2k HUF-t ha nem is kell fizetned a TBSZ tranzakcióid miatt
[ Szerkesztve ]
-
aAron_
őstag
válasz kozeposztaly #114491 üzenetére
Infláció érdekes kérdés. MNB 2.5-3.5%-ot vár már 2025-től. Nemzetközi Fischer hatás ezzel szemben 5-5.5%-ot mond hosszabb távra is.
What is your ikigai?
-
nort_on
senior tag
válasz kozeposztaly #111687 üzenetére
És páran még az IBKR-re mondták, hogy béta... Szerencsére nem vagyok KBC-s, de nálam egy ilyen elég nagy motivációs erő lenne a dobbantásra. Érdekes, RC> ERSTE migráció során nem lehetett hallani ilyen rémtörténeteket, pénteken leálltak és hétfőn minden működött.
[ Szerkesztve ]
-
Uyuarasy
tag
válasz kozeposztaly #111584 üzenetére
Nekem egyszer sikerult ESZLA-val belepnem par honapja, akkor csak a foszamlan levo penz es IBKR reszvenyeket mutatta, indiai/pakisztani support egy ideig szenvedett valamit vele, de inkabb elengedtem
-
tz970
csendes tag
válasz kozeposztaly #111584 üzenetére
Még nem jó a decemberi
Milyen időpontra vonatkozó információkat láthat?
Az aktuális jelszóval mindig az adott havi számlakivonatot tudja lekérdezni, amire vonatkozóan a lekérdezés a havi számlakivonatot követő hónap 10. munkanaptól az azt követő második hónap 10. munkanapjáig lehetséges. -
aujjobba
addikt
válasz kozeposztaly #111399 üzenetére
A vanguard lifestrategy ilyesmi, van belole 20% reszvenyes, 40, 60 meg 80%-os.
Valtanod kozottuk mondjuk neked kell.
[ Szerkesztve ]
-
WasabiTrsr
csendes tag
válasz kozeposztaly #111350 üzenetére
Nem mindenre, de IWDA-ra pl mukodik a fractional share.
-
SzGee
aktív tag
válasz kozeposztaly #111350 üzenetére
Tapasztalatból írom, ha váltani is kell a trade után, akkor sokkal nagyobb spread-et hagy a váltásra, mint kellene, ezért nem tudod fillérre pontosan befektetni a teljes összeget (tehát ha nem EUR-d van alapból)
Amennyiben nem kell váltani, akkor is a fee díját le kell vonni az összegből, de ennek elvileg működnie kelleneIf you leave me, can I come, too?
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz kozeposztaly #111345 üzenetére
lehet ilyet
-
peetie1
aktív tag
válasz kozeposztaly #109301 üzenetére
Bocs de te tényleg nem olvasol csak írsz? Kb 30 hszel ezelőtt volt szó erről is. Egyébként igen, úgy van ahogy gondolod.
-
peetie1
aktív tag
válasz kozeposztaly #109289 üzenetére
Eladási díja nincs, de ezt ki is tudnád próbálni mert kiírja mikor el akarod adni, hogy mennyi lesz a díj... Nincs se büntető kamat se semmi, megveszed, T+2 nap múlva mikor már eladható eladod és 5 nap múlva tied a pénz. Nyeszen is igaz amit írtál, csak azt kalkuláld bele, hogy miután eladtad és mást akarsz venni belőle az már nem lesz ingyenes... Ezért rakjuk a fő számlára és ott adjuk el, akkor nem bukod a nyeszen az első vétel ingyenességét.
szerk: itt még hozzátenném a nyeszen is figyelni kell erre a köcsög erstére, mert nekem ott is levonta egyszer a díjat az első befizetésre... Úgy kellett reklamálni náluk és visszautalták.
[ Szerkesztve ]
-
.mf
veterán
válasz kozeposztaly #109289 üzenetére
Oldalak óta ez megy, esetleg kikapcsolnád a write-only módot és visszaolvasnál?
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
nort_on
senior tag
válasz kozeposztaly #109052 üzenetére
Pici fejlemény van, ma hívtam az ERSTE-t, Ügyfélszolis Barnabás átirányított a TBSZ részlegre, de azt mondta, hogy elvileg működik a transzfer IBKR felé is. TBSZ-esektől aztán emailben kaptam egy megbízási nyilatkozatot (ezt lehet hogy fiókban kell majd aláírni/leadni, ha emailben nem fogadják el), abban kb ez a lényeg, ebben én úgy látom, hogy csak a magyar papírokhoz kell a KELER (azt meg nem tartok), meg hogy minden költséget és adózást vállalok, ha meghiúsul a buli...
IBKR magyar nyelvű telefonos ÜF nincs a TBSZ-re, de nem hiszem, hogy ebben angolul szóban tudnának segíteni, úgyhogy marad az email + a formok küldözgetése.
A portfólió fórumon azt írták, hogy az IBKR első körben nem adta ki ezeket az adatokat, és az egészet a háttérben rendezi a 2 broki, de kérte a srác, hogy adják ki, mert ez kell a kérelemhez, meglátjuk. Igazából a számlák gyűjtők (HUF/EUR/USD), a NÉV + IBKR ID kell az utalásokhoz, nem hiszem, hogy ez túl bonyolult lenne, talán sikerül megugrania a hazai brókereknek is.
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz kozeposztaly #109052 üzenetére
Erdekes fejlesztési folyamat ez.
Marmint osszeultek az üzleti oldal képviselői es a döntéshozók, megfogalmaztak hogy le kellene fejleszteni TBSZ bejövő transzfert.
Aztán a jogaszok átrágtak magukat a jogszabályok értelmezésén, mindent rendben találtak.
Elindult a fejlesztés, beleoltek nemkeves időt, pénzt, energiát, kesz a produktum.Aztán most valaki a homlokara csap, "uh b+ KELER nélkül feleslegesen csináltuk az egészet".
Hát nem tudom, nem ilyen folyamatokhoz vagyok szokva, van ok néztek be ezt nagyon, vagy csak az Erste szívózik, mindenesetre fura.
-
Ringman
nagyúr
válasz kozeposztaly #108634 üzenetére
minden más!
nem csoda hogy az egyik legjobban elnéptelenedő megye.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
félisten
válasz kozeposztaly #108636 üzenetére
Van pár jelző ami eszembe jut a Pogátsa-ról.
De ezekből, csak a "ritka" van közötte."The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
julius666
addikt
válasz kozeposztaly #108144 üzenetére
Esetleg olvasd el a válaszokat amiket kaptál.
Az, hogy Írország-e vagy sem a szolgáltató székhelye olyan sokat nem számít. Itt van a NAV saját leírása mik a kritériumok ha nagyon érdekel: [link]
Ennél konkrétabbat kétlem fogsz kapni, nincs arról tudomásom, hogy a kedves NAV listát vezetne arról, milyen szolgáltatóktól fogadja el a TBSZ-t. Vagy jön egyszer csak egy hír, hogy az IB TBSZ tulajok beszopták, vagy nem (mint ahogy jött anno hogy azok beszopták, akik maguknak a kockás füzetben vezették a TBSZ nyilvántartást random külföldi szolgáltató nem TBSZ számlájáról, ami előtte a NAV szerint még teljesen legit dolog volt). Vagy jön egyszer csak évek múlva egy levél, hogy a TBSZ-nek hitt számládon történt adás-vétel után elfelejtettél adózni, vagy nem. Várhatsz az örökkévalóságig is.
Kételyeim nekem is voltak, de az, hogy mennyire hamar sikerült ezt a dolgot migrálni az írekhez, meg hogy úgy tűnik végül implementálták a TBSZ transzfert is, külön FAQ tartozik hozzá, stb. azért már elég bizalomgerjesztő.
-
kozeposztaly
csendes tag
válasz kozeposztaly #107452 üzenetére
továbbra is csak halkan kérdezem, hogy hol van az leírva, hogy az ír IBIE TBSZt elismeri majd a magyar állam? mert előző években azért voltak meglepődések
tök jó meg minden az IB, de ész nélkül rohanni sem biztos okos
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz kozeposztaly #107677 üzenetére
Igen, lehet csak a KP-t utaztatni, ki kell számolni hogy érdemes.
Amit az új hely nem ismer, azt még a régi helyen el kell adni (ha lehet). Nem lehet otthagyni a régi helyen egy részét, csak egybe mozgatható az egész. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz kozeposztaly #107673 üzenetére
Kb így, igen. A pénz utalása viszont több, mert általában van egy minimumdíja.
A menete pedig ha jól tudom az, hogy előbb azzal a szolgáltatóval kell lebeszélni ahova költözöl, ők kiállítanak egy igazolást arról hogy befogadják és feltüntetik hogy hova küldje a küldő fél. Ezzel a papírral kell a küldő szolgáltatóhoz elslattyogni.
Ezt a funkciót fejleszti jelenleg az IB, hogy ez a befogadós sztori automatikusan menjen (a felületen lekérhető legyen), nekik ugyanis "kézzel" nem éri meg ezzel foglalkozni. -
nort_on
senior tag
válasz kozeposztaly #107673 üzenetére
Kb így, de számlapénzre szokott lenni minimum és maximum összeg is, pl 0.25% min 500 forint.
-
vnorbi
aktív tag
Én úgy emlékszem, hogy a kezdeti időkben a külföldi szolgáltatónál lévő TBSZ problematika akkor merült fel, amikor a szolgáltató nem adott TBSZ nyitási lehetőséget, de az ügyfél nyilatkozott a NAV felé, hogy az adott szolgáltatónál vezetett adott számlát TBSZ-ként kezeli. A NAV eleinte befogadta ezeket a nyilatkozatokat, nyugtázta is, hogy megérkeztek, aztán később kitalálta, hogy ez mégsem elég, a szolgáltatónak meg kell felelnie a TBSZ-vezetési követelményeknek, és csak az így kezelt számlát lehet TBSZ-nek tekinteni.
Azóta már van más külföldi szolgáltató is, ami ad TBSZ-t, pl a szlovák Finax, így szerintem az már nem probléma, ha külföldi a szolgáltató, amennyiben kínál TBSZ-t, és nem az ügyfélnek kell ráhúznia ezt valamilyen hasonló termékére.
-
Oppenheimer
nagyúr
Jó kérdés, ezen már én is gondolkodtam. Saját fejemben nem jutottam semmire.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz kozeposztaly #106840 üzenetére
a tbsz díj az egy plusz az elsőn felül. De ez nem változik, most is pont így van és ennyi az összeg is.
[ Szerkesztve ]
-
WasabiTrsr
csendes tag
válasz kozeposztaly #105759 üzenetére
Nekem mondjuk az IBKR likvidalta a TBSZ-rol CBU7 fractional sharemet ezzel az uzenettel:
Only in limited instances does Interactive Brokers facilitate the holding of fractional shares in an account. Any account not eligible to hold fractional shares will have the factional shares liquidated and the proceeds credit to their account.
This is to inform you that certain fractional shares were liquidated in your trading account for one of the following reasons:
(1) You recently requested to be de-linked from an advisor account, which is allowed to hold fractional shares in sub-accounts
(2) We have recently received instructions of a full outbound transfer request.
(3) The company stock was recently removed from the Russell 3000 index.Az hogy mi volt az igazi ok, azt ugy latszik sosem tudjuk meg, bar azon is meg voltam lepodve, hogy mukodott egyaltalan.
-
SzGee
aktív tag
válasz kozeposztaly #105759 üzenetére
Egyes ETF-eknél van, másoknál nincs
Plusz díja nincs, csak smart routing-al vehető igénybe, így előfordulhat, hogy drágább tőzsdén veszed meg az ETF-et... Magáért a fractional vételért már nem számol el külön díjat az IB
If you leave me, can I come, too?
-
aujjobba
addikt
válasz kozeposztaly #102351 üzenetére
Probalta mar valaki, hogy TBSZ-re engedi az IB a szocho miatt tiltott ETF-ek vasarlasat, vagy sem?
Peldaul FLXE, 5MVL, XDEV, ZPRV, ZPRX, IWMO, JPGL.
Eleg a By order alatt a Preview-t megnyomni, akkor mar dobja a hibat a normal szamlan, ezt lenne jo megprobalni TBSZ-en is. -
kozeposztaly
csendes tag
válasz kozeposztaly #102350 üzenetére
amellett, hogy OK, már igényelhető náluk kisebb/nagyobb zökkenőkkel
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz kozeposztaly #98927 üzenetére
Megy a toborzas rendesen az IB-hez, bar annyira nem fizetnek jol.
Hatha valaki fog a TBSZ-en is dolgozni az uj eroforrasokbol.https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
UberMutant
őstag
válasz kozeposztaly #98927 üzenetére
szerinted nem azzal lenne tele a topik, ha megcsinálták volna?
-
tlac
nagyúr
válasz kozeposztaly #98126 üzenetére
abban igazad lehet, az első díjat viszont visszaadják
[link]Levásárolható kibocsátási díj
A főkártya és a társkártya kibocsátási díja levásárolható: ha a hitelkártyával végrehajtott vásárlások összege eléri a kibocsátási díj összegét, a bank a következő fordulónapon jóváírja a kibocsátási díjnak megfelelő összeget.A kibocsátási díjnak megfelelő összeg a hitelkártya kibocsátását követő három hónapon belül vásárolható le. A főkártya és társkártya kibocsátási díjának megfelelő összeg levásárlása külön-külön szükséges, azaz hitelkártyánként kell elérnie a vásárlások összegének a kibocsátási díj összegét.
[ Szerkesztve ]
-
stingy2
senior tag
válasz kozeposztaly #95311 üzenetére
Most egész pontosan 1 euróért a Revolutnál 395,26Ft-ot kell fizetni, az IB-nél pedig 394,77Ft-ot. A középárfolyam 394,5Ft.
#95317Gigicuci
azt is vedd figyelembe a váltásnál, hogy hogyan juttatod ki a pénzt a brókerhez/Revohoz, és az összeg sem mindegy. Ha tudsz teljesen ingyen utalni (tr adó mentesen) akkor jobb az IB, ha nem, akkor a Revo ingyenes kártyás feltöltése olcsóbb. Revónál ott a 350e (körüli) limit, utána 0,5% extra ktg, IB-nél ez nincs stb. Mindig egyéni, kinek melyik éri meg jobban.[ Szerkesztve ]
INTJ
-
ngaba
aktív tag
válasz kozeposztaly #95313 üzenetére
Ezek akkor érvényesek, ha Tiered-re van állítva az árszabás. A Fixed árszabás esetén nem terheli ezeket az extra költségeket (de szinte mindig a Tiered az olcsóbb, Fixednél ezek az extra jutalékok be vannak építve az IBKR jutalékába).
A táblázatnak azok a sorai terhelődnek, amelyeknek a Product Groupja releváns. Egyébként ne tessék reklamálni, a BÉT vásárlás ott kezdődik, hogy 0.3% tranzakciós adó. Ez ahhoz képest olcsó.
Egyébként többféle algoritmusa is van IBKR-nek vásárlásnál, ezeket nem annyira ismerem, de valószínűleg van költségoptimalizáló is. Ezt a Trading Workstationön ki lehet választani. De egyébként mindig lehet konkrét tőzsdén is vásárolni, még a mobilos felületen is, csak kicsit el van dugva: Ha az ISIN-re keresel rá, akkor olyan formában is kihozza a találatokat, hogy TICKER @ tőzsde, és ha például RBI @ GETTEX-re mész rá, akkor csak a GETTEX-en próbálja megvenni a Raiffeisen részvényt. De nem biztos, hogy így jársz jobban, mert más tőzsdén lehet, hogy olcsóbban adják, és a magasabb tranzakciós költségek ellenére is jobban jársz. (Eladásnál ugyanígy lehet eljárni, én el szoktam menteni watchlistbe az RBI @ GETTEX típusú találatokat, és arra rámenve tudod GETTEX-en eladni. A portfólióból indulva mindig bármelyik tőzsdén próbálja eladni, akárhol is vetted.) Az IBKR szakik majd elmagyarázzák, hogy a különböző tranzakciós algoritmusok között mi a különbség, a SmartRouting a default, ha jól tudom. És mondom, alapvetően a TWS-en lehet ezeket jól beállítani, de amióta rájöttem, hogy a mobilappon is tudok tőzsdéhez kötötten kereskedni, azóta az is használható nekem.
[ Szerkesztve ]
Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz kozeposztaly #95311 üzenetére
Elvileg tudtommal valamivel jobb még annál is, mint amit a revolut ingyenes keretén belül kapsz.
-
Wn2tl
aktív tag
válasz kozeposztaly #95112 üzenetére
+1
Ráadásul a telóm is jobban fog így merülni, hogy még egy böngésző ablak meg van nyitva benne folyamatosan. Bár lehet túlságosan ph függő vagyok. Több óra naponta átolvasni a postokat annyi topikot követek.
-
-v-
addikt
+1
-
Gigicuci
senior tag
+1
-
ngaba
aktív tag
+1, bőven elfértek azok a témák itt is, és tudtommal nem is lett kimoderálva soha, ha az USA részvénypiaccal kapcsolatos jóslásokról ment a diskurzus.
Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
RegElek
csendes tag
-
andras0x0x0
csendes tag
+1
-
customer114
őstag
+1
-
ngaba
aktív tag
válasz kozeposztaly #94676 üzenetére
Szerintem megpróbálnak majd más tevékenységi körből cukorkát adni (ahol van még terük rá): Kedvezményt a bankszámlád díjaiból, olcsóbb devizaváltást (az IBKR-nél nem lesz olcsóbb, viszont ott már eléggé le van korlátozva), ezt-azt, amivel már a kényelmi és transzferálási faktort is figyelembe véve már nem a 0. percben megy át az ügyfél.
-
buherton
őstag
válasz kozeposztaly #94673 üzenetére
Lehet menni fejleszteni: [Software engineer - Java]
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz kozeposztaly #94674 üzenetére
szerintem a magyar szolgáltatók akkor se lesznek olcsóbbak, ha lesz az ib-nél tbsz. Versenyezni a közel zéró díjakkal illetve egyéb dolgokban mint felület stb sem tudnak versenyezni, akkor meg felesleges belemenniük az árversenybe, reménykednek majd hogy minél kevesebb ember vált. Egyébként szerintem aránylag kevés ember az, aki rászánja magát egy brókerváltásra (hasonló mint a bankszámla), eleve kevés ember elég tájékozott hozzá, sok vagyonos ügyfélnek meg kell a privátbankosdi amit az IB-nél nem kapna meg.
-
kozeposztaly
csendes tag
válasz kozeposztaly #94673 üzenetére
link
bocs, erre volt válasz... -
temporello
tag
válasz kozeposztaly #91946 üzenetére
Nekem január végén jött meg az Adóigazolas_2022 pdf,18 oldalas, teljesen részletes kimutatás.
-
.mf
veterán
válasz kozeposztaly #91875 üzenetére
Időnként benézek, hogy megint többtucat új hsz, vagy akár több oldal keletkezett, min pörög ennyire a topik - aztán látom, hogy a fele ilyen már ezerszer feltett kérdés, ami még az összefoglalóban is benne van, néha olyanoktól, akik már vannak olyan régóta itt, hogy már ők is sokszor láthatták leírva, de mégis megkérdezik n+1-edszerre...
Lécci, kapcsoljuk ki a write-only módot...Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
robag93
aktív tag
válasz kozeposztaly #91875 üzenetére
Gond nélkül.
-
UberMutant
őstag
válasz kozeposztaly #91107 üzenetére
egy ideje 1 forint a névérték egysége
-
Drizzt
nagyúr
-
tomazin
veterán
válasz kozeposztaly #90832 üzenetére
Nincs ilyen.
Map+ eseten van csak 0% -
SzGee
aktív tag
válasz kozeposztaly #90698 üzenetére
A márciusit matek szerint sem érdemes átváltani, az áprilisi határeset, a júniusi tuti megéri, ott viszont az a gond, hogy az új papír két évvel hosszabb futamidejű
de olvass vissza ez már ki lett vesézveIf you leave me, can I come, too?
-
tomazin
veterán
válasz kozeposztaly #90200 üzenetére
Anno amikor kezdtem ezt az ept, akkor megkerdeztem,h mi van ha nem fizetek semmit.
Jott a komoly es dorgedelmes valasz, hogy azt be kell fizetni. Ismet kerdeztem,h mi van ha nem. Hat akkor jol el fogjak vonni a hozamot. Akkor ugye ez eves 1% korul volt. Megkerdeztem,h azokat a tizen esetleg szaz forintokrol van szo, amit neha latok?
Innentol erezte,h kiuresedett a dorgedelem. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz kozeposztaly #90200 üzenetére
Ha nem fizeted, vannak szankciók, de mással kötelezni nem tudnak.
-
concret_hp
addikt
válasz kozeposztaly #90201 üzenetére
kbc-s számlára utaltam eur -> eur, miért ne lenne ingyenes?
vagy fullba vagy sehogy :D
-
dugo_
veterán
Nem volt eddig semmi extra költség (ERSTE).
"név, ügyfélszám, TBSZ 20xx/NYESZ" közleménnyel általában megérkezik a célszámlára direktbe is, megspórolva az átvezetést. Bár volt már, akinek figyelmen kívül hagyták...
-
donat_sz
senior tag
ERSTEbe többen utaltunk már be ingyenesen Revolutról (is)
-
ngaba
aktív tag
válasz kozeposztaly #89894 üzenetére
Elvileg amit az IBCE-hez beutalsz, azt be kell fektetni legalább egyszer. Ha csak daytrade-re, akkor arra. Van egy olyan tippem azonban, hogy ezt nem ellenőrzik, de elvileg előfordulhat, hogy felmondják a számládat, vagy ilyesmi, ha ezt rendszeresen csinálod. Az értékpapírszámla nem bankszámla.
-
Handball94
aktív tag
válasz kozeposztaly #89731 üzenetére
Nekem most 15k-s referral van, ha még szükséges írj, aztán megbeszéljük
-
PredatorZoli
Topikgazda
4e Ft-os van nekem is, de a meghívó kapja. Eddig 12500 volt még decemberben egyébként. 4e-ért nem igazán éri meg vesződni vele.
[ Szerkesztve ]
-
KurtCobain
őstag
-
Ra3
őstag
Általában van, de a meghívó kap csak pénzt, szóval meg kell egyeznetek hogy miután átment feleztek. Nekem most pl csak 4ezres van, azzal nem biztos hogy megéri küzdeni, de biztos van 10ezer feletti is, azzal már érdemes regelni és felezni.
''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''
-
Ixion77
addikt
válasz kozeposztaly #89711 üzenetére
Én úgy számoltam, hogy 0.1% körül. Erste 0.6-0.8%, KBC 1.0% (piaci időn kívül 3.0%)
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Csabroncka
addikt
válasz kozeposztaly #89462 üzenetére
Jó ideje olvasom ezt a topikot és már az elejértől meggyőzött, hogy a gyereknek célzottan ilyen filléres tételeket félrerakni felesleges.
Havi 10-ért normális kockázati biztosítást szokás kötni, ami halál esetén ér is valamit a gyerek számára."in medias res"
-
nort_on
senior tag
válasz kozeposztaly #89437 üzenetére
Most jött ki, előző cikkek is jók, meg a hozzászólások is, több szem, több látásmód.
"Mocskokon" azt a +10% (max 12 ezer forintot) érted?
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz kozeposztaly #89403 üzenetére
20 éves távon minden pénzem feltenném ár hogy a tőzsde többet fog hozni.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz kozeposztaly #89403 üzenetére
Hagyd a babakötvényt a francba, ha már áttörted az üvegplafont az ETF befektetésekhez, akkor nincs min gondolkodni...
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz kozeposztaly #89398 üzenetére
Babakötvény hozama forintban értendő.
S&P500 ezt a hozamot dollárban hozta, szóval az SRX8 forintban biztos hogy magasabb volt mint amit írtál.
Babakötvény egyéb hátrányai közismertek, azokat nem fejteném ki, csak annyit írok hogy én nem fektetnék olyan eszközbe aminél az állam beleszólhat hogy hogyan használhatom fel.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Óra topik
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Autós topik
- One mobilszolgáltatások
- Projektor topic
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- További aktív témák...
- Akció! Dell Latitude E6430 laptop (14/i5-G3/8GB/256SSD/AkkuX) - 1 év garancia, 27 % számla
- Wacom Cintiq 16 FHD (DTK-1660) digitalizáló tábla
- Denon AVR X2600H erősítő + Jamo S809 5.0 Hangfalszett
- Géjmer Keychron M3 vezeték nélküli egér
- Akció! Dell Latitude E6230 laptop (12,5/i5-G3/8GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla