-
GAMEPOD.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Csabroncka
addikt
-
Csabroncka
addikt
válasz aujjobba #127475 üzenetére
Az adójóváírás fele vagy akár az egész tulajdonképpen költség és emellé még kapsz egy alapos kötöttséget is a befizetett tőkére.
A hozamok olyanok amilyenek, alapvetően nem agysebészet összehozni őket a normál piacról.
Engem a legjobban az zavar, hogy nem lehet deviza alapú portfóliót választani! Zolival korábban beszélgettünk, hogy elvileg a részvénytúlsúlyos portfóliók esetén a mögöttes tartalom deviza alapú, viszont valamit biztosan mókolnak vele, mert a portfóliók árfolyamértéke és a forintgyengülés között én nem láttam egyértelmű összefüggést.
Amit nagyjából figyeltem, hogy az OTP dinamikus nagyjából követi az S&P500 árfolyamát.
Megnézed az idei hozamokat csak a forintgyengülés hozott 10%-ot, ehhez képest az átlag teljesítmény tulajdonképpen a béka segge alatt a részvénytúlsúlyosakat kivéve.Az utolsó bekezdésedre a válasz, befizetsz 750ezret egy évben, vagy is 750+150=900e
Ebből az összegből (OTP) 35000 Ft alapból megy a működési költségre (-3,9%)
Innen indulunk, és még semmi nem történt, mert ugye a portfólió kezelést további költség terheli, tőkearányosan.
Ehhez képest még az Erste bef. számla is ingyen van.donat_sz: Kiszámoló Miki-nek ebben nagyon igaza van, nézz utána.
"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz donat_sz #127446 üzenetére
ÖNYP-t szerintem, ha eddig nem volt felejtsd el!
Jelenleg több problémát fel tudnék sorolni neked, de talán a legfontosabb, hogy a 2025-ös villámcsapás után szinte biztosan meg fognak drágulni a portfóliók. Az adójóváírás összege pedig egy vicc mai árszinteken."in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz Steve_Brown #126687 üzenetére
Rövidtávú, könnyen mobilizálható pénzeszközök... azt szerintem elég sokan érzik, hogy előbb utóbb turbulencia lesz...
"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
OTP ÖNYP is megküldte így a munkanapok végére a tájékoztatókat. Tájékoztató aláírásnál mintha kissé megremegett volna a kéz...
Az OTP Nyugdíjpénztár már 30 éve stabil partner (volt) az öngondoskodásban!
"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz HussarF #126277 üzenetére
Nálam az OTP dinamikus kb S&P500-al korrelál, igaz ez nem menti meg őket attól, hogy kimentsem végre a pénzt valami nem forintban denominált eszközbe végre "nyugdíj néven"!
Az is igaz, hogy még a 2025-ös adómentes kivételről semmi információ nincsen az OTP oldalán! (be vannak szarva, félnek mint a tűztől)."in medias res"
-
Csabroncka
addikt
Egyik ismerősömnek próbáltam elmagyarázni: "nem az a lényeg, hogy mennyit keresel, hanem az, hogy mennyit nem b@szol el hülyeségekre"
Nem értette meg és nagyon sokan nem is értik ezt a mondatot. Sokan jönnek azzal, hogy bizonyos szint felett "neked könnyű lehet", de azt senki nem veszi számításba, hogy aki a kevés pénzt nem bírja beosztani és félre rakni belőle, az a 10x annyit sem tudja beosztani. (most nem az éppen minimálbér vagy minimál nyugdíjon tengődőkről beszélek).
Visszakérdezni lehet, ilyen bevétel mellett akkor a 6 havi vésztartalék, de legyen inkább 10 millió likvid tőke megvan? - ha már célok, 2 milliós bevételnél ez alap szerintem"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz bandus #126073 üzenetére
Pontosan emiatt tettem fel a kérdést, valóban célszerű egy bizonyos szintig az ember életszínvonalát visszafogni, de ez nem a táskán múlik - napi egy kávé esete!
"Nem tudom mire akarok spórolni." - Célnak mindig kell lenni, még ha likvid vésztartalék is...
"nem akarom hónap végén számolgatni a pénzt hogy elég lesz e" ha 2 millióból 1 milliót költ akkor mit számolgat a hó végén?"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz vw1.820vt #126020 üzenetére
Min szeretnél spórolni és milyen céllal! Sokan jönnek ezzel, meg a napi kávéval, de még azzal sem jut előrébb az ember hogy a legócskább cuccokat veszi meg a gyereknek vagy magának mindenből. A felesleges dolgokról kell lemondani és azt !is! félrerakni, vagy előtörleszteni... ki mondta, hogy a hitelt 20 év alatt kell visszafizetni (persze itt is számolni kell).
Szerintem a "Szerintük munkából kell megélni és pénzt keresni" mondatuk irreleváns, mert ez alapján fogalmuk nincs milyen pozícióban és milyen felelősség kell ahhoz, hogy két embernek, ilyen nettója legyen.
Természetesen én is hallottam már azt, hogy ma már mindenki legalább 500e nettót visz haza és a legutolsó diplomás vagy melós is megkapja ha bejár dolgozni."in medias res"
-
Csabroncka
addikt
-
Csabroncka
addikt
válasz nort_on #125590 üzenetére
Véleménynek és a tanulási folyamatba teljesen beilleszthető Miklós, de én a napi egy kávés, hogyan spóroljunk meg a mennyit kell félretenned havonta, hogy értelmes megtakarításod legyen - benyögött egy akkorra összeget, amit ország 60%-a meg sem keres... ezért vannak fenntartásaim.
Ahelyett, hogy azt próbálná elmagyarázni embereknek, hogy teljesen más megtakarítási és spórolási technika kell egy nettó 2-3 milliót keresőnek és a minimálbéresnek.
Kisarkítva, de szerintem érted mire gondolok, utoljára talán Szarvas Norbit néztem, Ő talán elég jól összefoglalta, hogy egy több milliós nettót kereső embernek mit szeretnél magyarázni az önképzés és fejlődés lehetőségéről, meg a napi egy kávéról. A minimálbéresnek miért kell fikázni, hogy a havonta félrerakott 20 ezer semmit nem ér... Ráadásul ezekben a pc-ben tényleg az a jó, hogy elég széles társadalmi rétegben lehet belőlük építkezni."in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz nort_on #125460 üzenetére
Nekem pl nagyobb rizikó a BTC az egyedi részvénynél, abból tartok de csak játékpénzt.
(én idénre már eladtam a TESLA-t 339-en novemberben) Nem szeretném az internethez hasonlítani, nem is akarlak meggyőzni róla, a szememben egy rendkívül haszontalan és környezetszennyező dolog...[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz tototos #125250 üzenetére
Szarvas Norbi podcast elég jó iránymutatás, de szerintem itt sem jó a dedikált kiborítékolás!
Amennyiben valamilyen oknál fogva (nem várt munkanélküliség, betegség) leapad a bevétel, akkor a költéseket is vissza fogod (nem lesz 1millió a kiadásod), tehát ne a jelenlegi költéseket, hanem a tényleges szükségletet számold egyszer ki.
Mindent 1 lapra itt sem teszünk fel szerintem!
Nagyon váratlan helyzetre kp kell vérmérséklet szerint nekem elég 500 ezer itthon, nem is gondolkodok többen egyelőre.
Kincstári számlán van egy szabadon mozgó tétel 1-2 millió között és 10e CHF csak úgy szárad a devizaszámlán. Az összes többi vérmérséklet szerint álompapír és tőzsde. Én ettől alszom jól (főleg CHF), de valakinek ennek 10x-e kell, valakinek meg a negyede is elég lenne."in medias res"
-
Csabroncka
addikt
valamelyik okos(ka) szülőtársa(i)m kitalálta, hogy KP-t adjanak a szülők karácsonyra a tanároknak - én kézzel lábbal tiltakozok, hogy egyrészt roppant modortalan és megalázó, másrészt én köszönöm, de bejelentve dolgozok és eleget adózok . Erre jöttek páran, hogy bár Ők "jólmenő vállalkozók", ezt hogy gondoltam
"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz bigbuda #125123 üzenetére
Én csak arra próbálok kilyukadni, hogy gondtalan élet nincs. Mindig lesz amin fogsz idegeskedni, problémát okoz, az egészen hétköznapi életből. Rengeteg pénz esetén azon fog fájni a fejed, hogy át ne basszanak, meg ne károsítsanak, jókor jó tanácsokat építs be a befektetési stratégiádba. Csak a leghétköznapibb: összetöröd az autód, el kell menni bevásárolni, lekésed a repülőgépet, meghal egy családtagod/szeretted, beteg leszel, valaki átver/ megkárosít.... sorolhatnám.
Nem az anyagi biztonságról beszélek, és a stresszmentes (normális) munkahelyről beszélek azt sokan ide keverik."in medias res"
-
-
Csabroncka
addikt
válasz Csodamaki #125045 üzenetére
Azt elfelejtettem megkérdezni, hogy mennyi a vésztartalékod (?) - 6 havi költés legalább könnyen mozgósítható pénzről beszélünk!
Tehát ha ez megvan utána lehet olyan befektetésben gondolkozni, ami hosszabb távra szól. Példa (nálam az ÖNYP-ből most egy tőkeáttétellel felszabadul a pénzem) - ez az összeg ami amúgy rendelkezésre állna (emiatt várok), a fejemben a következő körvonalazódik 1/3 tiszta deviza (CHF) csak számlán, 1/3 állampapír (nem döntöttem még el, talán fix MÁP), 1/3 ETF (VWCE). A problémám egyelőre mind a három befektetés formával van. Látnom kellene a forint árfolyam alakulását, látnom kellene az inflációs pályát, meg kellene mondani hogyan alakul a nemzetközi részvénypiac. Sajnos abban a fantasztikus helyzetben vagyunk, hogy mind a 3 jóslás jelen helyzetben, viszont a szerencsém, hogy az ÖNYP kifutása 2025Q2, addig gondolkozhatok..."in medias res"
-
Csabroncka
addikt
és Moleman:
A mai világban trend a pénz értékének folyamatos csökkentése (inflálása), emiatt ha van, ha nincs pénzed folyamatosan arra törekszel, hogy a bevételeidet/ befektetéseidet legalább az értéktelenedés mértékével növeld. Ehhez ezzel foglalkozni kell és nagy tételben rizikózni ugyan úgy fejfájást okoz(na).
A FIRE életmódot egyedülálló emberekre találták ki, akinek se kutyája se macskája, de még itt sem biztos, hogy hosszú éveken át működőképes a modell. Onnantól kezdve, hogy családod van borul az egész téma.
Szerintem ebben a témában is az aranyközépút a nyerő, vagyis (amit írsz is) legyen meg az anyagi függetlenséged, ne sokat keress hanem eleget úgy, hogy közben mindenre amire szeretnéd van időd."valakinek a munka hiánya kimeríti a gondtalan élet fogalmát" - megkérdezem a feleségem, hogy a GYES alatt hányszor gondolt arra, hogy inkább az irodában lenne
[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
-
Csabroncka
addikt
válasz aujjobba #124755 üzenetére
Minden drágul, mondjuk én az euróshoz kértem betéti kártyát, ki is használjuk - de párszor már jeleztem nekik, hogy gondolkozzanak el már valami kedvezményes devizaváltáson, mert ami most van az a rablás kategória!
Egyedi áras devizaváltásban 1000-40 000 000 -ig 6-Ft ![ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
Elég költséges a külföldi számla. Államcsődre és számla/devizaszámla zárolásra szerintem nem érdemes így előre ilyen költségekkel készülni.
Nekem pl megnyugtató ebből a szempontból a revolut, mert ha tényleg nagy gáz van, akkor max kiutalom rá az összeget.
Itthon nézd meg a Raiffeisent, elég jók a kondíciók, én devizaszámlát is náluk tartok, Revon váltok. Eurós számlához van kártyám évi 4000- körül, azt hiszem, CHF -meg csak úgy pihen megnyugtatás végett."in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz PredatorZoli #123969 üzenetére
Ok így már értem!
Átrágtam a szövegen még egyszer magam, tehát a szeptemberi egyenleg számít és először a tőkét építik le.
3 milliót tudok a hitelbe belerakni (többet nem, mert bünti lenne), marad bent 400e tőke + ami még rámegy azt törlesztő (utólagos kifizetéssel szendém le), 150 ezer a törlesztőm, tehát májusig a 2. beadással ki tudnám szedni úgy a 3,8m, hogy csak hozam marad a számlán, ezt követően a hozam kiutalása megszüntetéskor adómentes (utóbbira nem emlékeztem)!Nagyon köszönöm Zoli
"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz PredatorZoli #123967 üzenetére
szum 3,8m
3,4m tőke
400e hozam
Tavaly felvettem belőle a hozamot !Szóval, januártól visszaállítom csak a minimális 8000-res tagdíjat
Szerintem a 400e hozam+100e nov/dec cafi+~150e adójóváírás februárban+ mondjuk májusig meg tudom szüntetni 6x8000
Ezek a tételek szerintem adókötelesek lesznek ? (a hozam részben nem vagyok biztos)
"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz PredatorZoli #123965 üzenetére
Nem a maradék az a 2025 Ben kiutalanadó adójóváírás valamint a 2024 cafeteria... ez az október utáni egyenleg... a tagdíjat 2025 cafit úgy is visszaveszem, de kb 500 e így is lesz.. max
[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz PredatorZoli #123907 üzenetére
Jó ötlet köszönöm ! Nekünk egy 10% THM -es szabad felhasználású van most, ebből 12millió körül. 3m terveztem januárban a ÖNYP-vel előtörleszteni, de akkor tényleg könnyebb a maradékot kb 1mill így kivennem.
Ok - 2025-ben még nem mehetek 8millió alá direkt előtörlesztéssel.
Zoli a maradék lóvé, kb 500- 700e huf ból mennyi marad kb a végleges megszüntetéssel?
15 + 13 %-ot vonnak csak le"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz AlexDaywalkr #123249 üzenetére
A legtöbb termékben csalódtam, OTP -EP-ben hogy egy csomó dolog nem számolható el rá, ami teljesen normális lenne (csak bizonyos fogkrém, csak bizonyos öblögető, fogkefe.. persze a drága svájci curapox termékek nem ... meg ehhez hasonlóak a testápolók pl a gyerekek érzékeny bőrére)
A sok macera, elírnak 1db számot/betűt a számlán és visszabasszák, hogy írasd újra a számlát... kösz nem, nekem ennyit nem ér a 20% visszatérítés, amiből a sz@rt is lesápolják (egyre többet).
Nyugdíj: nekem nagyon jó apropó lesz most, hogy az ÖNYP-ből kimenekítsem a pénzem.
Idézném a Kiszámoló Miklóst és a többieket: "amelyik megtakarítási termékben meghallod a nyugdíj szót, attól menekülj!"[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz Froclee #123021 üzenetére
Dare2Live , Drizzt arról azért ne feledkezzetek meg, hogy pofátlanul megemelték a költségeket (és emelhetik is), elvész az adójóváírás konkrétan. Tudom kevésbé releváns, de Kiszámoló Miki meggyőzött arról, hogy saját magam jobban és olcsóbban tudom kezelni a portfólióm - nekem ez egy lehetőség (lenne), hogy kiugorjak belőle fájdalmas költségek nélkül.
[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
Sziasztok a tanácsotokat szeretném kérni abban, hogy kifejezetten hosszútávú cél érdekében (nyugdíj-megtakarítás), milyen arányban osszam meg jövőre a ~5mill körüli összeget. Valószínűleg élni tudok az ÖNYP-s kivétellel, és amit amúgy is felújításra/előtörlesztésre szánunk pénzt, így vissza tudnám forgatni nyugdíj-megtakarításra.
Nem szeretnék 3-nál több típusú etf-et erre, első körben S&P500 és VWCE-ben gondolkozom 40/60 arányban.
(álompapír, forintalapú megtakarítás nem érdekel)"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz Red_Bull #122677 üzenetére
Átutalással simán a pénzszámlán van az összeg, gyakorlatilag azonnal, mert a kifizetés megy csak Giro- csoportosban.
[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
-
Csabroncka
addikt
válasz otapi #122544 üzenetére
Például kitakarítani egy 120 nm-es házat, ablakpucolás, redőnymosás, 2-3 évente vakolat tisztítás, eresz csatorna tisztítás évente, járdák körbemosása évente, kerítésfestés, műszaki dolgok karbantartása, kert rendben tartása, télre elpakolni (virágok, kerti bútorok), növények műkő dolgok takarása, tavasszal kipakolni.
20-30 évente pedig nagy generál...
De hát nyilván aki majd odaér, vagy a szülei odaérnek rájön.[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz ngaba #122521 üzenetére
Az, hogy mennyire lesznek versenyképes bevételeid öreg korodra nem tudhatjuk, de azt kijelenthetjük, hogy általában csökken.
Boltba, bárhova egy idő után már autóval sem jársz, a ház általános fenntartása is órási fizikai kihívássá válik.
Persze kinek mikor 60-70-80+"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz Vision #122512 üzenetére
1. fűnyírás, kutyaugatás, nyávogás, autóforgalom, bulika...
2. 35-40 fokban nem fogsz a kertben lenni, én sem mentem ki. A gyereket pedig nem fogod kibaszni az udvarra fél napra, hidd el, egyik életkorban sem...
Ezt csak erre a két dologra értettem, nem lebeszélni akarlak róla mi is a kertészkedés, sütögetés, medence.... sorolhatnám miatt vettünk nyaralót/telket.
Yellow73_a:
van az az életkor, amikor egy családi ház már inkább nyűg, mint öröm. Elsősorban fizikai teljesítőképesség csökkenés miatt, vagy éppen mert egyedül maradsz és a gyerekeid mellé közelebb költözöl, hogy segíteni tudjanak pl....[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz Vision #122507 üzenetére
Ebből kettőt húzz is ki:
- asszony nem bírja a zajokat (extrém módon)
- családot akarunk, és a kölyökkel objektíve egyszerűbb az élet, ha van egy saját kertedmindkettő irreleváns, elsőt gondolom érted miért. A második esetén pedig tökéletes példa az idei nyár, a játszóteret és a társaikkal való közös játékot pedig jobban szeretik, hamar megunják otthon, egyedül, vagy jön az összes szomszéd gyerek...
"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz whited #122433 üzenetére
Önsegélyező pénztárt esetleg nézd meg, szerintem PredatorZoli vagy a többiek tudnak benne segíteni. A maradék összeggel én nem nagyon variálnék, legegyszerűbb és költségmentesebb az álompapír.
"A szabályozás szerint az elszámolható havi összeg nem haladhatja meg a tárgyév első napján érvényes minimálbér 15%-át.
Mivel 2024. január elsején havi 266 800 forint volt a minimálbér, így ebben az évben lakáshitel törlesztésére legfeljebb havi 40 020 forint kifizetés kapható. Egy évre felszorozva ez pontosan 480 240 forintot takar.""in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz PredatorZoli #121985 üzenetére
Én adóztatnám a közvetítőkön keresztül! van annak egy diszkrét bája, hogy közben az élelmiszeren 31% adó van és lassan mindenhol is olcsóbb...
"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz PredatorZoli #121938 üzenetére
Majd végül azt mondják á mégsem kell visszafizetni . Én azt mondom szivatni nem kell az embereket, át kell számolni piaci kamatra... úgy is combos összeg, de valamit valamiért.
"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz tototos #121652 üzenetére
A nagyon alap dolgok is nagyon drágák! Egy tök egyszerű példával élek: szeptember első napjaiban kell a kaját fizetni, alapból előre két hónapot, csak emiatt nem töröltem a csoportost, de a 3étkezés / gyerek / hó 22000... szerintem sokan nem tudták megugrani a 90 kiperkálását..különórák szintén, kb heti 2 alkalmas alap foglalkozás 20-25/ hó... a gyereken úgy sem fogsz spórolni...A probléma inkább azzal van, hogy nem az a helyzet van mint gyerekkorunkban... ahova költözött a szülő, oda járt suliba a gyerek és az jó is volt... A kis településeken tele vannak már pedagógiai asszisztensekkel, nálunk a tanárok 70% 60 év feletti... de össze teszem kezem, hogy van szaktanár, és nemzetiségi tagozat révén fullba tolják a németet elsőtől...
"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz tototos #121643 üzenetére
Mi nem élünk nagy lábon, nagyjából ahogy aijjobba írja. A fogászat/szemészet..sorolhatnám mi a fenéért kellett és kell rendszeresen magán EÜ-be menni + árak, már kiakadok néha.
Itt az augusztus, semmi extra nem történt, egy teljesen alap panelos család vagyunk és iskola kezdéssel (6) és (8) együtt 1 millát felszívott a hónap
Sem most (38) sem később (50+) nem tudom elképzelni, hogy a generációnknak elég lesz a félgőz (elsősorban a gyerekek boldogulása miatt)"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz PredatorZoli #121458 üzenetére
Erről van szó, drága lett, meg kell nézni a cél fontosságát és hozadékát. 10,0% körüli THM nem a világvége azért... erre írtam, hogy szoknia kell még a gyakorlott szemnek
"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz robag93 #121440 üzenetére
10%-os kamat azért nem kevés ahogy a Zoli is írja, 20 év alatt kb 2,5x annyit fizetsz vissza.
De a hitelnek a lényege az időérték és a cél. A fenti esetben a komfort mellett, gondolom energetikailag is hozna a konyhára.
A drága hitelt a dinamikus előtörlesztéssel tudod olcsóbbá tenni és meghagyva a törlesztőrészletet csökkenteni a futamidőt (ezáltal csökkentve a kamatköltséget).[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz PredatorZoli #121435 üzenetére
Persze drága, de sokszor az idő érték és a cél felülírja ezeket a dolgokat.
[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz tomazin #121427 üzenetére
Tartalékot ne égess el erre! Semmi gond nincs a jelzálog fedezetes hitelekkel, mert legalább használod az ingatlanod értékét!
A kamattal megbarátkozol 10,0% környékén (nem ehhez szokott a gyakorlott szem), fel kell venni 20 évre és fél idő alatt kinullázni - ez van!De mindez mitől függ?
Mennyi a tartalék? (megj 5 millió alatt semmiképpen ne nyúlj hozzá)
Mennyi kell a felújításra és mekkora az ingatlan értéke?PMAP - miért kellene tartalékot TBSZ-re tenni?
"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz D1Rect #121161 üzenetére
Panel fürdő/wc felújítás idén tavasszal: szaniterek cseréje (ravak), festés, villany, új bútorok (ikea)... saját munkával az anyagköltség alaphangon 1milla fölé ment. Ebben semmi extra nincs, középkategóriás normális cuccok, úgy hogy nem is volt újracsempézve/járó lapozva.
Sokan álmodoznak itt, mennyire olcsó lehet a festés...akrámi, 2 liter penészálló Héra 5k+, természetesen mindenből meglehet venni a legolcsóbbat, ami általában olyan is..."in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz zakoshun #120848 üzenetére
A hiteles topikban is beszéltünk róla (bár ti viszonylag jobb helyzetben vagytok), egy lépcsőben ekkora ugrás albérletből, nagy hátszél/jótevő/apuci/öröklés/lottónyeremény, de a teljes magtakarításod bedarálása nélkül nem fog menni.
Én az önerőből 40 milliót használnék és 40millió hitellel 80 milláig nyújtózkodnék kb, de törlesztőben mehettek feljebb 400, nagyon max 500 ezerig, efelett szerintem már meredek."in medias res"
-
Csabroncka
addikt
-
Csabroncka
addikt
válasz Yellow73_a #120209 üzenetére
Rengeteg helyen már eleve van szelektív gyűjtés + sárga kuka, de a társasházaknál papír/üveg/műanyag még ez is külön (mi pl a hulladékunk 90%-át szelektíven tudjuk gyűjteni). Lakás estén az emberek többsége nem fogja gyűjtögetni zsákokban hetekig a cuccot, de szerintem családiknál is a legtöbb helyen összepréselve megy a sárga kukába a műanyag (mert ez a rendszer már működik és kényelmes).
Kíváncsi leszek, hogy a tejes dobozokra mikor raknak 50 Ft-ot, fincsi lesz"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz Tyson5 #119024 üzenetére
Saját célra venni itthon (lakni) tulajdonképpen azért éri meg, mert nincs szabályozott albérletpiac és ki vagy szolgáltatva a főbérlőnek és a piaci turbulenciáknak (ezt előre soha nem fogod látni).
Ennél sokkal kényelmesebb és biztonságosabb a fix kamatozású hitel. Az általad említett módszerrel akkor éltek nagyon sokan, amikor kijöttek a 2-4% közötti lakáshitelek, most ez a matek már nem ilyen egyértelmű.
Viszont pártunk és kormányunk gondolkodásmódja miatt belenyúl(t) a hitelezésbe is, ahol a piaci folyamatok nem érvényesülnek (ezért kapsz ~6% körül hitelt), ezekkel a feltételekkel pedig még mindig jónak számít a hitel, ha megvan az önerőd!
Amennyiben itthon terveztek én mindenképpen vennék ingatlant saját célra - akár most is (kihasználva amíg lehet az állami ingyen milliókat)."in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz Dronte #118993 üzenetére
Nagyon sok dolog van amin lehet fogni!
Az első pl, hogy egy gyerektelen, fiatal, pár éve dolgozó párnak pláne BP-en az autó egy felesleges luxus.
Egy jó lokációban lévő 1,5-es vagy garzon panel bérlése 200e környékén van, de lehet társulni és szobát bérelni jóval olcsóbban!
Nem kell nyomorogni, itt nem erről van szó, viszont csak azt tudod megtakarítani amit nem költesz el.
Vesa: én csak abban nem értek veled egyet, hogy ha az embernek vannak reális kitűzött pénzügyi céljai, az szerintem mindig valamilyen szinten áldozatokkal jár. Azt az egyensúlyt valóban meg kell találni, hogy jusson és maradjon ez kétségtelen."in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz Tyson5 #118983 üzenetére
Zolit meg tudom erősíteni! Gyerek nélkül a bevétel 30-50%-át illene félre tenni. A másik (ami lehet erős lesz), ekkora tételeknél nulla vagyon mellett ne azzal foglalkozz, hogy a kevéske pénzed most miben hoz többet pár %-al, rakd be a legegyszerűbb álompapírba. Arra törekedjetek, hogy minél többet félre tudjatok rakni hónapról hónapra. 1 milla nettó bevétel nagyon nem kevés, viszont a 150e/hó megtakarítás belőle édeskevés .
"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz Vision #118661 üzenetére
Szerintem tévút az a felfogás, hogy ennyi örökölt vagyont 1 db ingatlanba érdemes átforgatni.
Az egyik ismerősöm "mondása", hogy a családi vagyont kölcsön kapod, hogy jól sáfárkodhass vele és gyarapítsd a kövi generációnak. A kérdés csak az, hogy valóban ekkora pénz jelenlegi jelenértékén meg tudja dobni 30 évesen a gyerekeit? Én a saját bőrömön látom a szüleim döntésének következményeit (volt mit örökölni, tisztességes nagy családi vagyon, elégették 1 db ingatlanra). 20-on X éves koromban, amikor pénzügyi gondolkodás szempontjából is felnőttem - vettem észre - mekkora vagyont hagytak a nagyszüleim az utódokra, ezzel a tudattal fájdalmas visszanézni .Az utóbbi estre nem egy helyről jött olyan vélemény, hogy a két panel kiadásából egy nagyobb hitellel, lehetett volna venni Budán használt lakást 100-120m sávban, nagyjából ez lett volna az, amit én is csináltam volna.
A haladáshoz (mert, hogy ezen a fórumon is néha elszállnak az elképzelések - fizetések, ingatanok árai) egyébként nem feltétlen kell álomfizetés. Relatíve jó keresettel, minimális pénzügyi tudatossággal lehet szépen építgetni a vagyonkát. Persze mindenki a saját dimenziójában, de hogy megváltozik a világ a lesajnált jó lokációjú 1,5 szobás tehermentes panel ma már erény, mintsem hátrány .
"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz Vision #118651 üzenetére
Nem nem erre gondoltam: pont most van egy 200millás budaörsi biznisz a matek a következő: 2 örökölt panel 2 oldalról + 30 millát még adnak örökség képpen a szülők+ 60 milla hitel + babavárú (már van gyermek).
ettől a mindent bele effektustól fényt kapok.. erre gondoltam és ez kisebb_nagyobb tételekkel ua. sok esetben."in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz Vision #118649 üzenetére
Ó nem kell odáig elmenni, ezt te is tudod. Kicsit szerencsésebb és indiánmentes övezetben lévő normális ingatlannál elég vastagon fog a cerka. Vegyék felőlem, az én buborékomban elég meredek dolgokat látok mekkora összegeket és mi mindent darálnak bele emberek 1db "vágyálom" ingatlanba... szerintem végzetes hiba.
"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
A románok nagyon szélsőséges balkáni nép. Bukarestben a ledfalas pláza mellett lazán megfér a félig összeomló rom...társai.
Olyanok mint mi, csak még szélsőségesebbek. Amit én nem tudok megmagyarázni az a szemét és úgy általában a szemetelés mániájuk - ebben fényévekkel mögöttünk vannak.
Lóvéban egyébként simán felzárkóztak hozzánk, de ott is ugyan van mint nálunk - lemész a térképről és mélyszegénység van"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
-
Csabroncka
addikt
-
Csabroncka
addikt
válasz aujjobba #118527 üzenetére
Volt 1-2 éve egy KSH statisztika, ahol az örökléssel vásárolt ingatlanok aránya 15-16% környékén ált. Én akkor (egy másik fórumban) annyit írtam erre, hogy elég vérszegény így 30 évvel a rendszerváltás után.
A 40-60' évek generációjában itthon én azt figyeltem meg, hogy a pénzügyi és befektetési tudatosság az átlagban a béka segge alatt van. Ennél a gen-nél simán él az öljünk mindent egy ingatlanba effektus (saját példán, és látványosan volt is mit), de milyen jó lesz majd nekem 60 X éves koromban ha örökölök. Próbáltam elmagyarázni szüleimnek, hogy majd az unokáknak jó lesz, de ők csak kötötték az ebet a karóhoz..."in medias res"
-
Csabroncka
addikt
Én annyit tennék, hozzá, sohasem számoltam mennyit költöttem a gyerekekre, de mindig ők voltak/vannak az első helyen.
Szintén felröhögök amikor összegekkel jönnek. Egy normális egészséges gyereket ugyan úgy fellehet nevelni panelban decatlonos vagy kínai tiszta! cuccokban és ugyan úgy lehet hülye telefontbújó gyereket nevelni a 200nm-es budai villában, full Jordan-ban.
Itt is az aranyközépút a lényeg, és az Önismereted, hogy a legfontosabb a minőségi együtt töltött idő, és szabadidős tevékenység, a többi csak "ráadás".[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz bbsofficial #117243 üzenetére
Az inflációs előrejelzést tekintve szerintem itthon nem lesz további drasztikusan csökkenő kamatpálya és a 8 év nagyon hosszútáv. Tanítsd meg nekik a MÁK webkincstár használatát és magyarázd el nekik mennyivel likvidebb ez a pénz.
Aztán, ha nem sikerül, akkor üdv a klubban"in medias res"
-
-
Csabroncka
addikt
Srácok a febr. 23.-ai PEMÁP kamat, ma vagy holnap íródik jóvá deviza számlán?
"in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz SzekeresPeti #114860 üzenetére
Az osztatlan közös ebben a formában a létező legrosszabb dolog! Volt szerencsém kitanulni 2 év alatt a zárkertek/illegális építmények..stb probléma körét a nyaralókeresés miatt. Többen így gondolják, ahogy te, én hanyatt-homlok menekültem az ilyentől.
megj: most amit veszek nyaralót, azt zártkertként veszem, kb fél év múlva (már a széljegyen a változás) belterület lesz. Víz, villany, optikai net.... Az ilyet (bár nem annak szántam) lehet befektetésként kezelni."in medias res"
-
Csabroncka
addikt
válasz Vision #114848 üzenetére
Ez akkor jó, ha utána közművel megosztással két önálló telket ki tudsz alakítani, a túl nagy méretet elvéve pl az ingatlantól.
Sok esetben visszatartó erő egy ingatlannál a túl nagy telek 1500-2000nm+ felettiek.
Én tervezném ezt anyáméknál megjátszani, de nagyon nagy tőkeinvesztálást (30+m) kívánna tőlem."in medias res"
Új hozzászólás Aktív témák
- Akció! Dell Latitude E6430 laptop (14/i5-G3/8GB/256SSD/AkkuX) - 1 év garancia, 27 % számla
- Wacom Cintiq 16 FHD (DTK-1660) digitalizáló tábla
- Denon AVR X2600H erősítő + Jamo S809 5.0 Hangfalszett
- Géjmer Keychron M3 vezeték nélküli egér
- Akció! Dell Latitude E6230 laptop (12,5/i5-G3/8GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla