- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Delta Force béta teszt
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- Nintendo Switch
- Valorant
- EAFC 25
- Diablo IV
- Chernobylite 2: Exclusion Zone - Elindult a Kickstarter kampány
- Hogwarts Legacy teszt
-
GAMEPOD.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
DopeBob
addikt
válasz werszomjas #128083 üzenetére
Ez felhasználás függő, én pl évente 2x tudok ETF-et venni, IB-nél ez évi 24k, Ersténél jelenleg 2x~8-10€/év
[ Szerkesztve ]
MZ/X
-
DopeBob
addikt
-
DopeBob
addikt
válasz HussarF #127992 üzenetére
Nem ez a baj, mind a két módszer mellett lehet érvelni. A gond az, hogy év közben, a kívánt kormányzati célnak megfelelően fogják és átírják a szabályokat, hogy akkor most így számolunk. Tegyük fel, hogy ez az átlagáras számítási mód a helyes. Áttértek e volna erre, ha ettől nőtt volna az infláció? Biztosan nem, és ez a probléma.
MZ/X
-
-
DopeBob
addikt
+1, ha a mi gyerekünk van barátnőnél a mi csináltatok kérdésre általában a tv/tablet/szgép/telefon nyomkodás válasz jön. Ugyan ez a gyerkőc ha nálunk van, társas, kártya, babázás (pedig nagyok már ) kertben játszás... tegnap konkrétan azért hisztizett a kisebbek gyerek (8 éves) mert este fél 8-kor már nem akartam kimenni vele rollerezni...
Mi családi házas részen lakunk, elég sok a gyerek a környéken, imádnak együtt játszani. Ha nincsenek nálunk, akkor valamelyik szomszédnál bandáznak.
[ Szerkesztve ]
MZ/X
-
DopeBob
addikt
Sziasztok, céges részvény adózással kapcsolatban kérdeznék én is:
lehetőségem van most kedvezményes áron céges részvényt vásárolni, de nem igazán látom a magabiztosságot a munkáltatóm részéről, hogy az adózás hogy is megy majd...
A részvényt csak a cégnek adhatom el, legkorábban 2 év múlva, névértéket évente egyszer állapítanak meg, amikor venni-eladni lehet.
Ilyen esetben keletkezik adóköteles jövedelmem a részvény megszerzésének pillanatában ( a piaci ár és a kedvezményes ár közötti különbség) vagy majd csak akkor, ha eladom a részvényeimet?MZ/X
-
DopeBob
addikt
válasz zichie #118029 üzenetére
Én is elkezdtem beutalni a havi 25k-t, még felhasználni nem tudom, hogy tudom majd. Ált ~3 havonta tudok befektetni 2k€-t (Revoluton váltva) és abból veszek ETF-et. Ha most Future eladása után forint is lesz a TBSZ számlán, el tudom egyszerre költeni? HUF->EUR váltást csak vételi tranzakcióval együtt enged. Tehát vennék ETF-et úgy, hogy használja el a TBSZ számlán lévő EUR-t és váltson hozzá a forintból is.
MZ/X
-
DopeBob
addikt
Erste Investment-től kerestek ma engem is. Kb azt próbálták óvatosan megtudni, mi a terv a számlával, maradok e ügyfél... kaptam dedikált kapcsolattartót is Elég nagy lehet az elvándorlás ezek alapján. Új TBSZ-t már nem tervezek náluk nyitni, de amíg tart a Future, marad a számlám, aztán meglátjuk. Mondjuk nyugodtabban alszom, hogy több helyen vannak a megtakarításaink.
MZ/X
-
DopeBob
addikt
Sziasztok, elkezdtem ismerkedni a Lightyear-el, de nem találom az UCITS ETF-eket. Én nézek be valamit nagyon, vagy ezek nem elérhetőek itt?
MZ/X
-
DopeBob
addikt
válasz Tsebacsi #115630 üzenetére
Elvileg ez a papír most fog kamatot fizetni a 2022-es infláció utána 2023. dec 10-2024. dec 10 közötti időszakban. Az 14,5%+0,75% lesz amit decemberben kell megkapnod, most már nem adnám el. Ami szívás, hogy le is jár, így a 2023 infla + kamatprémium kimarad. Nem tudsz ennél jobb papírt venni most.
MZ/X
-
DopeBob
addikt
válasz Paxker315 #115599 üzenetére
Nekem is vannak régebbi EUR papírok (2025/X-2027/X), és nem tudom mi legyen velük... 2025/X pl már fordult, jelenleg valami 3,5% EUR kamatot fizet, infláció + 1,25%
Én tartom őket szerintem lejáratig, sokkal jobb kockázatmentes helyet nem tudok EUR-nak.
[ Szerkesztve ]
MZ/X
-
DopeBob
addikt
válasz Oppenheimer #114462 üzenetére
Asszony a saját megtakarításával nem akar semmi kockázatosabbat, mint az állampapír, FixMÁP és PMAP között gondolkodom, hajlok én is Fix felé.
MZ/X
-
DopeBob
addikt
Sziasztok,
utaltam be Erstéhez eurót, meg is jelent a számlán, viszont ha át akarom vezetni TBSZ-re, akkor ott már nem engedi a teljes összeget csak ~100€-val kevesebbet. Zárolnak valamire pénzt? Nem sikerült semmi infót találnom róla a felületen.
MZ/X
-
DopeBob
addikt
-
DopeBob
addikt
válasz aujjobba #105112 üzenetére
Már nem elérhető a cikk, de ez pl benne volt, hogy a "tranzakciókénti megerősítést" be lehet kapcsolni, de kb magadat szopatod vele. Kikapcsolni simán ki lehet, nem kér semmi + ellenőzést, ha egyszer valahogy bejutottak, az első lépést, hogy ezt gond nélkül kilövik.
MZ/X
-
DopeBob
addikt
-
DopeBob
addikt
válasz SzGee #101696 üzenetére
Engem tegnap kerestek telefonon, hogy valami tájékoztatót szeretnének elmondani, de előbb azonosítsam magam, első kérdések születési adatok, illetve anyu neve.
Kérdeztem a hölgytől, hogy én hogyan azonosíthatom magát? Normálisabb helyeken mondjuk csak az adatok egy részét kérik, vagy egy részét megmondják, hogy azért legyen valami komolysága a dolognak. Meg ha egy tájékoztató, akkor ez minek? Nem is értette mi a problémám.
A számot megnéztem utána, tényleg az államkincstárhoz tartozik, sajnos nem tudtam meg, mit akartak. Lejárt a héten egy nagyobb összegű DKJ, még nem tudtam vele mit kezdeni, ha tippelnem kéne arra fájt a foguk
MZ/X
-
DopeBob
addikt
Valaki tudja esetleg, hogy a 2026/X-nek mikor lesz kamatfizetése? Ma vagy csak kedden? Elvileg 05.27., holnap lenne.
MZ/X
-
DopeBob
addikt
válasz robag93 #94799 üzenetére
Ez nem az a klasszikus árfolyam, a névértéket fizeted ki és a felhalmozott kamatot, amit utána visszakapsz.
Pl: 1M-ért veszel kibocsátáskor, év múlva kapsz 160k kamatot, meg mondjuk 1M-ért veszel fél évvel a kibocsátás utána, akkor 1M + az éves 16% kamatnak a fele: 1,08M-et fizetsz érte, kamatfizetéskor pedig szintén 160k kamatot kapsz.
Összesen 320e ft kamatfizetés a 2M-re, a névértékek aránya 50-50%, akkor a kamatot is elfelezitek.
MZ/X
-
DopeBob
addikt
Grrrr... január közepe felé jön a céges bónusz, 51/G-be terveztem tolni... 8%-ot drágult egy nap alatt. Így már annyira nem is tetszik. 8% feletti hozammal számoltam vele eddig
MZ/X
-
DopeBob
addikt
válasz Yellow73_a #89251 üzenetére
28/Y-nál ez van az ajánlattételben mint értékesítés záró napja: 2023. június 9.
Nem tudom meddig lesz, biztos nem célja az AKK-nak, hogy euróban takarítsunk meg. Május vége felé azért megpróbálok venni belőle én is.
MZ/X
-
DopeBob
addikt
Azt megkérdezhetem, hogy a topikban miért preferálja majdnem mindenki az FTSE-AllWorld-ot az MSCI World-höz képest? Eléggé hasonló összetételűek.
MZ/X
-
DopeBob
addikt
válasz PredatorZoli #78110 üzenetére
Nekem is hasonló gondolataim voltak... nem sokáig lesz infla + 1,5%-os állampapír. Majd meglátjuk jól döntettem e, de 2025/J-t gyorsan lecseréltem 2028/K-ra. 4500Ft bukó 1M Ft-ként, de 6 évre jó helyen van ez ide szánt pénz. Ha bejön amit jósolnak, és 2-3 éven belül csökken az infla, ez lejáratig egész jó papír lesz.
MZ/X
-
DopeBob
addikt
2027/B miért ilyen drága? Az árfolyamban nem csak az eddig felhalmozott kamatot kell megfizetni? 102,9% most az árfolyama, okt 22.-én lesz kamatfizetés, negyedévre most 2,89% kamatot fizet.
MZ/X
-
DopeBob
addikt
Masik topikbol
MZ/X
-
DopeBob
addikt
válasz PredatorZoli #75303 üzenetére
1x350 számlavezetés, 5x350 az 5 aktív TBSZ számla miatt, + állományi díj.
50M az meg már a BEVA határ felett van, ott már inkább nyitnék számlát máshol. Meg ez inkább ilyen kis összegeknél fáj, ha 40M lenne náluk, akkor mondjuk az 1,5%nyi reálhozamból nem fáj annyira a 70k, mint ilyen kisebb összegeknél.
[ Szerkesztve ]
MZ/X
-
DopeBob
addikt
válasz PredatorZoli #75300 üzenetére
Hát ez eléggé mellbevágó most, ha csak a számlavezetési díjakat nézzük... évi mondjuk 3-4M Ft-nyi euró menne nálam ETF-be, 4 év múlva mikor lesz 5TBSZ számlám, már majdnem évi 50k lenne csak a számlavezetési + állományi díj.
MZ/X
-
DopeBob
addikt
válasz sunavlys #74839 üzenetére
Az egész onnan indult, hogy nem hiszem, hogy ezt így napközben beböfögik, hogy ennyi volt, mert akkor KO a kutaknak.
Aztán lehet rám cáfolnak, olyan elgondolás is lehet mögötte, hogy hétvégén mindenki szépen sorban áll, hétfőre volt probléma nincs probléma
Kobe:
MZ/X
-
DopeBob
addikt
válasz bigdady #74826 üzenetére
Szerintem sem törlik el így napközben... brutális roham lenne már csak akkor is, ha mondjuk aznap déltől eltörlik.
Igazából be sem kellett volna vezetni, akár mikor, akár hogy szállnak ki belőle, kegyetlen lesz.
De a rezsis szöveg jó lesz ide is: "csökkentsd a fogyasztást, vagy keress annyit, hogy ki tudd fizetni"
MZ/X
-
DopeBob
addikt
Nem tud valaki bármilyen felületet, ahol látható melyik állampapírból mennyi mennyiség van eladásra kínálva? Ha egyáltalán? Így igen nagy szívás mondjuk 50 vagy 100k-ként adni el régebbi állampapírt, hogy vajon tudok e venni helyette olyat amit szeretnék...
MZ/X
-
DopeBob
addikt
Nem tudja esetleg valaki meg tudom nézni valahol melyik DKJ-ből van vásárlásra elérhető mennyiség, vagy csak próbálkozással működik?
MZ/X
-
DopeBob
addikt
Egyébként hogy lehet kihasználni ezt a 9,75%-os kamatot? Bankbetéteket pl nem igazán hatja ez meg.
MZ/X
-
DopeBob
addikt
Egyébként mi a vélemény most a Magyar államkötvényekről? Pl 2023/B évi 4 kamatfizetés 3 havi buborhoz kötve, az most 8,5% körül van már. Ez nem hiszem, hogy lejjebb fog menni. Közel a lejárat is. Vagy valamit benézek?
Mondjuk nem kamatadó mentes, régebbi kibocsátású.
[ Szerkesztve ]
MZ/X
-
DopeBob
addikt
Akiknek eddig megfelet a Soros\Brüsszel\Juncker\Migránsok stb., azoknak pontosan megfelel a legújabb mantra a "háborús infláció" is. Nem tudod őket tényekkel összezavarni, hogy ugyan máshol is van infláció, de nem ekkora, vagy leértékelődés Euróhoz, Dollárhoz képest, de nem ekkora... Hogy esetleg a magas korrupció miatt lenne? Vagy a visszamenőleges adóztatás miatt? Áh... Zelenszkij a hibás.
MZ/X
-
DopeBob
addikt
Kis segítséget kérnék, RC-n elakadtam.
Kész a TBSZ számlám, utaltam be Ft-ot, és ott átváltottam €-ra. Számlainformációknál a szabad pénzegyenlegnél látom is €-t már, jogi pénzegyelegnél is ugyan az van, a kézikönyv azt írta ebből akkor lehet kereskedni.
De ha ETF-et akarok venni, azt írja az egyenlegem 0€.
MZ/X
-
DopeBob
addikt
Elég nagy szarba lavírozta magát a kormány a benzinárbefagyasztással... hogy tudnak kijönni belőle? Lassan már 100km-ről megéri idejönni tankolni... Lakcímkártyák kérnek majd?
MZ/X
-
DopeBob
addikt
Sziasztok,
tudja esetleg valaki hogy az ÁKK mikor kezdi el reggel feldolgozni a most eladott állampapírt? Minél korábban el kéne utalnom egy nagyobb összeget holnap, váltottam vissza MÁP+-t de nem tudom mikor érzehet meg. Nyitvatartási idő kezdete 8h + max 2óra?
MZ/X
-
DopeBob
addikt
De így akkor az lenne az egésznek a lényege, hogy új forráshoz jussanak az meg szerintem már nem fog menni. Aki oda akarta adni a pénzét az államnak, az megtette már korábban. Vagy úgy számoltak, hogy így már más befektetésekkel szemben is vonzó lesz már a PMAP? Azt nem hiszem.
Ami most történni fog szerintem, hogy mostanában vett MAP+, 2026/I fel lesz bontva, 2027/L lesz belőle, ami nettó ráfizetés az ÁKK-nak.
MZ/X
-
DopeBob
addikt
válasz szőröscica #59388 üzenetére
Jó sokat...
"Bankkártyás fizetés esetén legkorábban a fizetést követő 6. munkanapon kerülhet sor a kártyatranzakció elszámolására, a Forgalmazónál vezetett értékpapír nyilvántartási-számlára történő
jóváírással."
[link]MZ/X
-
DopeBob
addikt
válasz Lex Icon #59352 üzenetére
Ha minimum inflával számolok, amit tegnap belebegtettek, akkor is _talán_ jobban járok majd mint MÁP+, al. Nagy különbség biztos nem lesz, (4,5%;5%, 5,5% 6% vs ~ min 6,25%, 6,25%, 4,25%, 4,25%) így is kb egyenlőre jön ki, ha pedig nem csökken gyorsan az infla, akkor jobb. Nagy különbség nem lesz.
MZ/X
-
DopeBob
addikt
Mi kb ~1 év vagyunk olyan helyzetben, hogy havonta rendszeresen nagyobb összegeket félre tudunk tenni. Szóval egyenlőre mi az csak teljesen biztonságos állampapírokban gondolkodunk.
Nem gondoltam volna, hogy még ez is ennyire megterhelő lesz, hogy ebből a 3 fajtából amit adnak, mikor miből mennyit kell venni Eddig jónak a tűnt a MÁP+ a havi fizu fele rögtön ment oda, hó végén a "maradék apró" PMAP-ba. Aztán mikor elkezdett elszállni az infláció, MÁP+ helyett jött a PEMAP itt szimpatikus, hogy fél évente igazítják hozzá a kamatot az inflációhoz és nem évente. Attól nem félek, hogy hosszabb távon nagyon erős forintunk lesz, persze ez is lehet. Januártól szerintem ahogy a MÁP+ pakkokat ingyen vissza tudom majd váltani, megy át egy részük PMAP-ba, amit vésztartaléknak gondolunk az marad csak meg MÁP+-ban.
Nem egyszerű, és csak utólag derül majd ki, mit kellett volna csinálni.
MZ/X
-
DopeBob
addikt
válasz concret_hp #59128 üzenetére
Hát jól kell választani. Ha valaki ügyes a zsákbamacskában pl, annak menni fog
[ Szerkesztve ]
MZ/X
-
DopeBob
addikt
válasz Dare2Live #59013 üzenetére
Hosszabb távon szerintem előnyösebb lenne még egy ciklus a jelenlegi kormányzattal. Ha most más nyerne, még a végén ezek jönnének vissza 26-ban. Tessék szépen végig csinálni egy válságot is, és bukni egy hatalmasat, mert csak beleültek a jóba, nem sok közük van a gazdasági fellendüléshez. Szóval csinálják csak szépen végig a megszorításos részt is.
MZ/X
-
DopeBob
addikt
Ezt a hónapot én is beszoptam váltás szempontjából... eddig fizu után a megtakarításra szánt részt rögtön átváltottam és ment pemap-ba, most valahogy egy-két nap kiesett 362-n nem akartam váltani, gondoltam mnb döntés után majd jól lemegy Azóta se váltottam, de már nagyon bánom, legközelebb nem nézem az árfolyamot.
MZ/X
-
DopeBob
addikt
válasz racskobalazs #57690 üzenetére
Nem tudom, hogy más országokban hogy mérik az inflációt, de Mo.-n az általam érzékelhető drágulás magasabb mint a hivatalosan közölt infláció.
Azon kívül - valószínűleg csak paranoia, mi más lehetne - valahogy nem bízom benne, hogy az egymástól elvileg független intézmények tényleg így is működnek. Így hogy az államadósság nagy része már Ft, szépen el is lehet inflálni.
Ettől függetlenül, én is tartok MÁP+-ban pénzt, mert viszonylag egyszerű és olcsó hozzájutni ha kellene.
[ Szerkesztve ]
MZ/X
-
DopeBob
addikt
-
DopeBob
addikt
Sziasztok, webkincstaron lehet utalni forint allokacios szamlarol euros oenzszanlara? Vagy ki kell utalnom bankszamlara es befizetni eurot?
[ Szerkesztve ]
MZ/X
-
DopeBob
addikt
válasz UberMutant #54124 üzenetére
Házastárs biztos? Egyenes ági az oké, de a házastárs nekem új.
Közben látom, hogy 2014. óta az, hoppá
[ Szerkesztve ]
MZ/X
-
DopeBob
addikt
válasz Oppenheimer #51771 üzenetére
Jól nyomod én fostos meg állampapírban tartok mindent, legalább ne értéktelenedjen el (annyira) ha már hozam nincs
MZ/X
-
DopeBob
addikt
Sziasztok,
bocsánat a bugyuta kérdésért, Államkincstárhoz töltenék fel pénzt, és pmeap-t vennék belőle. Itt olvasgattam korábban, hogy Transferwise\Revoult volt az ajánlás, Transferwise-t megnéztem, de elég drágának tűnik.
Hogy működik pontosan, hogy euró-s terhelés érkezik a bankkártyára? Nem középárfolyam köteles a bank váltani a pénzt? Vagy ez ugyan az a kategória, mintha külföldön használnám a kártyát, és a kártyakibocsátó árfolyama az irányadó?
MZ/X
-
DopeBob
addikt
Egy módja van, hogy érvénytelenítsd kiszámolón írták egyszer. Bemész és azt mondod, hogy érvénytelen, mert a mai napig nem kaptam meg a kötvényedet. Ha nem tudják bebizonyítani, hogy megkaptad mondjuk egy tértivevényes igazolással, akkor érvénytelen, mivel a kötvény kézhezvételétől 30 napod van meggondolni magad és vissza kell adniuk az összes befizetett pénzt.
[ Szerkesztve ]
MZ/X
-
DopeBob
addikt
sajnos mint leírtam amit tudok. a cél a belváros, keleti\nyugati környéke. Olyan kertvárosi részről, ahonnan már vállalható a bejárás. Van esetleg villamos a közelben vagy busz+villamos/metro.
Eddig egyikünk járt Pestre dolgozni vidékről, Kelenföld környékére, ide vállalható volt a vonat, de ha mindkettőnknek Pestre kell járni dolgozni, akkor inkább költözés lesz a vége
MZ/X
-
DopeBob
addikt
Ez nagyon off lesz itt, de néha szóba kerülnek ingatlanok, pesti, budai kerületek...
Nem ismerem Budapestet, egyáltalán. Agglomerációban milyen település jöhet szóba családi ház vásárlásra/épéítkezésre, ahonnan könnyen megközelíthető a belváros? Elsősorban inkább Dunántúl.
Törökbálint\Érd\Szigetszentmiklós?
MZ/X
-
DopeBob
addikt
válasz BÁ Nutrition #24974 üzenetére
Szemet bankok!
Oh, wait... Tranzakcios illetek, banki kulonadok, kokler csalo cegek utan karterites, hogy ne elgyen pr katasztrofa... Ezeknek biztos nincs hozza semmi kozuk
MZ/X
-
DopeBob
addikt
-
DopeBob
addikt
válasz BÁ Nutrition #24213 üzenetére
Mint a viccben... "nem dohanyzol? Akkor hol a kib Ferrarid? )
MZ/X
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- iPhone topik
- Interactive Brokers társalgó
- Nők, nőügyek (18+)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Szólánc.
- Milyen okostelefont vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- BMW topik
- További aktív témák...
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6/i5-G4/8GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Akció! Dell Latitude E6220 laptop (12,5/i5-G2/4GB/128SSD/AkkuX) - 1 év garancia, 27 % számla
- CNC Fémmegmunkálás és AWI, MIG hegesztés
- Akció! Dell Latitude E6320 laptop (14/i5-G2/8GB/320HDD) - 1 év garancia, 27 % számla
- CNC Forgácsolás / 3D tervezés / Műszaki rajzolás / CNC program készítése, modernizálást