Új hozzászólás Aktív témák
-
peetie1
aktív tag
válasz
DarkByte #1634 üzenetére
Nekem a magyar forrasadonal 0-t ír. Egyébként minden más adat egyezik a saját nyilvántartássommal, MNB huf árfolyam és a külföldön levont adók is. Én tavaly beleírtam az adobevallasba, kijott h befizetni nem kell semmit, azt kész.
Ja, nekem az ibkr ajándék részvények utáni adatok szerepelnek benne, nem kamat utáni.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Azt jól gondolom hogy a 2024-es adókimutatásban amit az IBKR készített, azon a számla utáni kamatot amit kaptam, azon a "magyar forrásadót" ők nem fizették be a NAV felé, hanem azt nekem kellene és valahol szerepeltetnem is kell az adóbevallásomban majd? Ha igen, tudja valaki pontosan hova?
Ugyanaz a dolog lenne vajon mint amit a Kiszámolón írtak a napokban a Wise-os számlák utáni kamatra? [link]Mondjuk lehet én vagyok bolond hogy 18Ft-nál foglalkozok ezzel..
[ Szerkesztve ]
-
student
őstag
forintot lehet direktben utalni kincstárból ib-re ?
-
Ulrik
tag
TBSZ-en tartott (végéig ott) osztalékfizető ETF után sem kell adóznom, ha mondjuk negyedévente kapok "nyereséget"?
-
Janusz001
őstag
A nem realizált eredmény tartalmazza a költségeket is? Vagy azt külön kell kezelni?
-
micsiri
tag
válasz
haromegesz14 #1614 üzenetére
Nekem pont ma jött meg a válasz Kb 2 hét volt a bejelentéstől számolva.
-
haromegesz14
aktív tag
Köszi a feedback-et!
Visszajelzésre vonatkozó igényemet egy külön sorban jeleztem feléjük. (Bár gondolná az ember, hogy a törvény által előírt, adóalanyra vonatkozó ügyintézési kötelezettségével kapcsolatban erre külön nem kellene felhívni a hivatali ügyintéző figyelmét.)
Az erre a célra hivatott nyilatkozat egyértelműen hivatkozik az általad linkelt törvényre, és annak feltételeire való megfelelést. (Arról hogy az adóhivatal ezt milyen formában és időintervallumban fogja tudni ellenőrizni és jóváhagyni - esetlegesen elutasítani, a beérkezett "nyugta" nem ad tájékoztatást.)
10 féle ember létezik, aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem!
-
Blaymoira
csendes tag
válasz
z123456789 #1618 üzenetére
1. kapsz, de nem függ a befektetéstől néhány óra/nappal később szólnak
2. Meg lehet anélkül is tenni, de aznap valószínűleg nem tudsz olyan reportot generálni, ami tartalmazza a szükséges adatokat
3. Nem, de ha forintod van akkor felesleges máshol váltani
4. Nem
5. Milyen díjakra gondolsz? TBSZ havi díját csak főszámláról vonják forintban. Kereskedési jutalékokat pedig a trade részeként vonja és nem fogsz tudni beküldeni olyan megbízást, amire nincs fedezeted. Egyébként szintén mindegy milyen devizában tartod, mert váltja magának, amit kell.
6. Igen, revoluton is sima utalást használnak. -
z123456789
addikt
válasz
z123456789 #1618 üzenetére
OK, sorry, türelmetlen voltam. Az első valós befektetés után kapjuk az e-mailt, amiben kérik a NAV felé a bejelentést. Akkor ez már nem kérdés.
-
z123456789
addikt
Sziasztok!
Visszaolvasgattam 2024.októberétől pár hsz.-t TBSZ-szel kapcsolatban, de lenne kérdésem.
Wise-ról utaltam be USD-t, mert többnyire USD-ért vennék (kb 20 $-t). A fő számláról egyből át akartam rakni, de ugye ahogy sejtettem írta, hogy minimum ~66$. Kiegészítettem, most fent van ez a kb 25 000 Ft-nyi összeg TBSZ-en.
A kérdéseim:
1.) kapok-e üzenetet, amiben figyelmeztetnek, hogy be kell jelenteni a NAV-nak a TBSZ-t? (Mert kaptam egy levelet, hogy létrejött, és hogy töltsem fel pénzzel, de NAV-os mail nem jött még).
2.) a bejelentést mindenféle rendszerüzenet nélkül megtehetem? (Mert akkor már intézem is, Lightyearen is hasonló volt, nem téma).
3.) probléma-e, hogy egyből külföldi devizát utalok be, ha úgyis tudom, hogy miben vásárolnék? (Ezt más is kérdezte korábban, de nem találtam a választ rá)
4.) kell-e vásárolnom először ahhoz, hogy bejelentsem (gondolom nem, ugye? Ha ott a pénz TBSZ-en, akkor elindult a TBSZ, és be kell jelenteni ha van rajta vásárolt termék, ha nincs)
5.) jól látom, hogy érdemes mindegyik számlán hagyni tartalék HUF, és USD összeget, amiből vonogathatja a díjakat (kb 10$/4000 Ft)?
6.) Wise, meg banki utalás van csak? Mert láttam Tutorial videókban pl valami Revolut lehetőséget is...Köszönöm előre is, ha valaki megtisztel a válaszaival.
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
Github-os sablont beküldve jött válasz 1-2 napon belül. De nem kell megvárd, használd nyugodtan a számlát.
-
Simia
kezdő
válasz
Én a kérelem végére odabiggyesztettem hogy "Kérem a fenti bejelentésem elfogadásának visszaigazolását.", és ennek megfelelően kb. 2 héttel a bejelentés utan kaptam egy levelet a tudomásulvételről is.
Ha külön nem kéred, nem tudom küldenek-e ilyet.
A TBSZ szamládat azonnal használhatod, nem hiszem hogy bármiért véglegesre visszadobnák a bejelentésedet (gondolom a törvényi feltételeknek [67/B. § (8)] megfelelt a bejelentésed).
-
haromegesz14
aktív tag
Sziasztok!
TBSZ számla nyitását követően főszámláról átutalásra került a jelenlegi min. befizetési összeg. Az erről készült riport, illetve nyilatkozathoz szükség dokumentációt kitöltve bejelentettem a NAV felé.(Bár nem a topik elején linkelt Dóri videója alapján, Olivér útmutatóját könyvjelzőztem be magamnak erre a célra, de összességében a mente ugyan az.)
Küld az adóhatóság bármilyen érdemleges visszajelzést a bejelentéssel kapcsolatban, amit meg kellene várnom mielőtt aktívan használnám a számlát, más különben csak további "huzavonát" idézne elő feléjük?
A linkelt videók kommentjei között, illetve másik topikban is olvasni, hogy kezdetben csak egy nyugta érkezik róla, hogy megkapta a hatóság a levelet és feldolgozás alatt van. Ezen felül várható bármilyen visszacsatolás, vagy onnantól kezdve gyakorlatilag "zöld" a lámpa?
10 féle ember létezik, aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem!
-
Karnes
újonc
Sziasztok!
Ezzel kapcsolatban valakinek van tapasztalata?
Information on Irish Interest Withholding
[link]Pontosan mire vonnak kamatot, ha nincs meg ez a nyilatkozat? Ha pl. az IBKR-es TBSZ számlámon vannak nem Írországhoz kötődő kötvények, amik évente kamatot fizetnek, abból is levonnák a 20%-ot?
Köszi!
-
CsodaPOK
senior tag
Sziasztok!
IB webes felületén át lehet állítani, hogy a TBSZ számla egyenlegét ne forintban mutassa, hanem euróban? A bal oldali listára gondolok és a fő dashboard-ra.
Köszi szépen!
-
Wn2tl
aktív tag
Az utolsó mobil app frissítés óta eltűnt a Home fülről a Closing Summary, amit reggel kávézás közben olvasgattam, hogy mi történt az előző este. Nem tudjátok véletlen azt hogy lehet vissza tenni? Vagy megszüntette ezt az IB?
-
Ixion77
addikt
Ma újabb pénzváltási tapasztalatot szereztem.
Ha eladok egy ETF-et, ami euróban van, akkor:
- azonnal vehetek másik olyan ETF-et, ami szintén euróban van
- vehetek olyan ETF-et is azonnal, amelyik dollárban van dominálva, londoni tőzsdén
- vehetek olyan részvényt, ami euróban van elszámolva német részvénypiacon
- nem vehetek viszont olyan részvényt, ami dollárban van elszámolva, amerikai piaconFene se érti miért.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
vnorbi
aktív tag
A vásárlással egybekötött automatikus devizaváltással kapcsolatban most én is tapasztaltam változást. Két alacsony összegű limit áras eurós vásárlás (néhány tízezer forint értékben) most nem 1%-ot foglalt be a devizaváltás miatt, hanem 2 dollárnyi forintot. Így hiába ügyeskedek, hogy 1 darabot vásárlok egy alacsony darabárú ETF-ből, nem ürül le a pénzegyenleg, marad rajta ~770 forint.
Szerk:
~70 ezer és ~3 ezer forint váltására is ezt az 2 dollárt foglalta be, nem százalékozott. Lehet, hogy magasabb összegnél már vált az 1%-ra, de január elején még nem volt ilyen minimum befoglalás, aminek így hirtelen nem tudom, mi értelme van. 1 másodperc alatt nem sok esély van ~25%-os forintleértékelődésre, amit a kis összegnél ez a nagy ráhagyás jelent.
[ Szerkesztve ]
-
nort_on
senior tag
-
Ulrik
tag
válasz
UberMutant #1596 üzenetére
Desktop felületet pc-ről.
-
nort_on
senior tag
válasz
UberMutant #1596 üzenetére
4 van, nem? 2 mobil app van.
-
Ulrik
tag
Sziasztok,
IB-n ha kikeresek egy ETF-et, hol látszik, hogy acc. vagy dist. illetve az ISIN számot hol tudom kikeresni? Elég béndzsó ez a felület, persze lehet csak én vagyok a béna. LY tényleg fényévekkel egyszerűbb.
-
royal828
csendes újonc
válasz
nort_on #1591 üzenetére
Köszi, ez mind szuper, bár az első bejegyzésem nem erről szólt ha megnézed, amire válaszolt Blaymoira.
De amiket leírtál azok is hasznosak!#1592 Blaymoira
Gondoltam azonnal bemegy ezért küldtem markettet, azon az áron amit láttam. Akkor majd kipróbálom limittel.#1593 kovaax
Pont ez volt a bajom. Hétfőn vettem és hiába számoltam ki, hogy a 10 db-ot tökéletesen fedezte volna az egyenlegem, díjastól mindenestül, még sem ment át, vissza kellett vennem 9,5 dbra, messze nem 1% körüli volt a ráhagyás, hanem 7% körüli, kiszámolva. Aztán bőven maradt annyi pénz ami fedezte volna. Persze, második tranzakcióval tudok újat venni, vagy a maradékot, csak ugye újbóli tranzakciós díjjal, ezt kerültem volna el. -
kovaax
őstag
válasz
Blaymoira #1592 üzenetére
Az automatikus váltás viszont mindig market orderrel megy, akkor is, ha limit áron akarsz valamit venni (etf, részvény, akármi), úgyhogy ott ráhagy valamennyit. Hétfőn vettem, és szinte a teljes összeget sikerült elköltenem, de korábban volt, hogy valam 8-10%-ot otthagyott, kellett egy második tranzakciót is csinálnom. Ezt még nem értem, hogy miért ekkora a szórás. Lehet nézi, hogy mennyit ingadozik éppen a deviza??? Emiatt viszont jobb kézzel váltani. Egyelőre azt játszom, hogy 6666 USD fölött váltok kézzel, alatta meg automatikusan, és lesz ami lesz...
-=- There's no place like /home -=-
-
Blaymoira
csendes tag
válasz
royal828 #1590 üzenetére
Eredeti postban nem írtad, hogy market ordert küldtél. Azt írtad, hox X db áron akartál venni. Ebből én limit orderre asszociáltam.
Market ordernél is van ráhagyás, amit félretesz, mert ha elszáll a piac akkor nem lesz elég fedezeted. Szintén autoamata FX váltás is market orderrel történik kvázi így ott is van valamennyi ráhagyás.
Mindig limit orderrel kell vásárolni, hogy ne érjen meglepetés. Ha annyira szeretnéd, hogy teljesüljön az ordered azonnal, akkor limitet árat a másik oldal legjobb árára teszed.
-
nort_on
senior tag
válasz
royal828 #1590 üzenetére
Nem igazán értem ezt a nyűglődést (mármint nem rád értem, többeknél eljött már ez a téma), milliószor ki lett már számolva, de akkor még egyszer a bézik matek.
IBKR fix havi TBSZ díj 2000 HUF. Ezt mindenképpen fizeted.
Ez 0.05% díjjal számolva 4M HUF, ennyit tudsz havonta ETF vásárlásra költeni. Ennyit vagy többet fektetsz be havonta?
$2 (kb 800 HUF) a váltás díja, marad kb 1200 HUF a TBSZ díjból, ennyiből 2.4M HUF ETF-et lehet venni. Ennyit vagy többet fektetsz be havonta?
Ha 2.4M vagy 4M forintot fektetsz be havonta, akkor a 800 HUF kb semmi.
Ha meg kevesebbet (feltételezem), akkor meg úgyis fizeted a fix 2 ezret, szóval akkor meg azért mindegy.
Szívesen.
[ Szerkesztve ]
-
royal828
csendes újonc
válasz
Blaymoira #1574 üzenetére
Köszi.
Csak azért fura, mert itt a fórumban korábban ~1% körüli ráhagyásokat olvastam, ez sokkal több volt annál.
A kézi váltásnak meg fix 2 USD a min. díja, 6666 dollár alatt jobban megéri az IB-re hagyni a 0,03% spread miatt, ha jól tudom, szóval úgy meg az a kidobott pénz..Így kicsit idegesítő, mikor elég lenne a kiszámolt pénz mégse megy be a vásárlás.
Esetleg azon gondolkodtam, ha nem markettel küldöm el az ordert hanem limittel, lehet jó lesz, vagy sokkal kisebb mértékű ráhagyást vesz alapul és átmegy amit magam is számolok (mmint az ETF vásárlást).
-
maxximeggy
csendes tag
válasz
maxximeggy #1588 üzenetére
tárgytalan, többszöri próbálkozás után (ugyanazokkal az adatokkal) sikerült
-
maxximeggy
csendes tag
Próbáltam ma utalni IB számlára, ahogy már évek óta teszem, de most valamiért sikertelen. Erste app-ból menne az utalás és csak annyit dob vissza hogy "sajnálom, érvénytelen adatok", számlaszám, közlemény minden jó a megadott befizetési instrukciók szerint (tényleg évek óta csinálom). Tapasztalt valaki hasonlót?
-
menpee
aktív tag
Köszönöm az infót, ezt elrakom könyvjelzőbe.
Havi 33 snapshot ingyen lenne. Az esetek nagy többségében egy vásárlást indítok ezen idő alatt, így nem fenyeget hatalmas probléma a funkció nélkül. Inkább azért érdeklődtem, hogy ha 2 kattintással elő lehet hozni, akkor legyen meg ez is lehetőségként.,,Piracy is almost always a service problem and not a pricing problem." - Gabe Newell
-
donat_sz
senior tag
válasz
karotnyelt10 #1584 üzenetére
Az aktuális tbsz-re érkező első pénz kell.
Ha ez a transzfer akkor az. A transzfer masnapjan már riportbol látható kell legyen a ft-os érték ami átért, a riporttal egyutt kuldendo a nav-hoz. -
karotnyelt10
újonc
válasz
nort_on #1536 üzenetére
Köszönöm a segítséget!
Teljesült a transzfer, a NAVos papírokkal küzdök éppen.
A NAV-os nyilatkozatnál a "Elhelyezés napja" és "Elhelyezett pénzösszeg" részhez lenne kérdésem:
pl. egy 2022-esTBSZ számlánál, ahol többször utaltam be pénzt a gyűjtőév alatt, ugyanúgy csak az első beutalást kell feltüntetnem? Szóval megkeresem mi volt a legelső 25k-nál nagyobb pénzösszeg (euro esetében gondolom marad euróban nem váltom át hufra) és mikor és ezt írom be?
Köszi újra a segítséget! -
Moleman
addikt
válasz
beholder00 #1580 üzenetére
TBSZ-re csak pénzt lehet befizetni, így kénytelen leszel eladni mindent és TBSZ-en újravenni.
-
beholder00
tag
Sziasztok!
Tudjátok pontosan, hogyan működnek az országok közötti transzferek?
Jelenleg Belgiumban élünk, de itt nincs TBSZ, így csak a „főszámlán” tudok vásárolni. Ha visszaköltöznénk MO-ra (nem mostanában), hogyan működne az áthelyezés? A jelenlegi papírokat át lehet konvertálni TBSZ-re, vagy a költségektől függetlenül itt vagy ott kell eladni? Itt is 30%-os adót kell fizetni az amerikai kötvényekre és 0,12 vagy 0,25 vagy 1,32 adót kell fizetni vételkor és eladáskor is és jövőre 10%-os tőkenyereségadó lesz a 10K feletti nyereségre. A számlát idén nyitottam és az írekhez tartozok már egyértelűen (Ha minden jól tudok)
-
Sisco2
tag
Arany ETF -hez (4GLD) milyen jogosultság kell, sima alap ETF & CFD elég?
Vagy kell külön commodities -re is? -
Zbacsi
csendes tag
Hali,
3 honap alatt masodszorra veszik el a CPL jogom (Complex and Leveraged Permission), viszont support nem hajlando indokolni miert.
Jart valaki igy? Milyen egyeb beallitasokat kell eszkozolni?
Elore is koszi -
SzGee
aktív tag
Szia
ezt mutatná a valós idejű adat, szerintem nem érdemes ezért még snapshot-ot sem fizetni, de valószínűleg az olasz tőzsdére nincs ilyen funkció, ezért nem látodIf you leave me, can I come, too?
-
menpee
aktív tag
Sziasztok!
Nem találom sehol sem a kis zöld körbenyíl gombot, amivel snapshot-ot lehet generálni. Emlékszem, hogy kattintottam már rá véletlenül, de bezártam, nem érdekelt még a valós idejű német piacon történő VWCE vásárláskor. Viszont most az FWRA az olasz tőzsdéről jön, ahonnan késleltetett adatközlés van.
Próbáltam keresgélni a Market Data Subscriptions menüben, nem akadtam rá. Esetleg valami ötlet, mit tolhatok el?,,Piracy is almost always a service problem and not a pricing problem." - Gabe Newell
-
royal828
csendes újonc
Sziasztok!
IB-n vásárlásnál ti mennyire matekozzátok ki, hogy pontosan mennyit tudtok venni az adott ETF-ből, vagy mi erre a trükk, hogy kb. "a teljes rászánt pénzre" vásároljatok?
200e huf értékben akartam venni londoni tőzsdén ETF-et, 49,6 USD/db áron, 10 darabot.
Nem engedte az IB, mert szerinte nem volt elengedő összeg a TBSZ-en, ~209e körülit szeretett volna.
Így vettem 9.5 db-ot, végül 49,885 USD/db áron, a díjat is levonva maradt ~12,5e Ft. Tehát bőven kijött volna a 10 egész db.Most nem az a lényeg, hogy maradt ennyi szabad pénz, csak nem értem, ez kb 6-7%-a vásárlásra szánt 200e-nek, mondjuk nagyobb vásárlásnál ekkora százalékban megmarad a pénz, mert alá kell belőni?
Feltételem most meg tudnám venni a maradék 0.5 db-ot, mert ahhoz nem kellene annyi plusz, de kétszer nem fizetek díjat.
(Nem váltottam pénzt, hufot utaltam be, hufként tettem át tbsz-re és az IB-re is bíztam a váltást - ~392,3 körül váltott).Előre is köszi!
-
kovaax
őstag
-
vnorbi
aktív tag
válasz
Blaymoira #1564 üzenetére
A merge miatt az IBCE-s befizetéseimet én végignéztem, amikor úgy tűnt, hogy az IBIE statementen nem fog megjelenni total contribution érték. Aztán amikor már tudtam generálni olyan statementet, amin volt total contribution, az teljesen jó összeget mutatott, azaz minden devizás befizetésemet a helyes MNB-árfolyammal forintosították, még azt is, amire ünnepnap miatt korábbi árfolyamot kellett használniuk.
-
Elemental
addikt
Szevasztok!
Idei célom tbsz és etf. A megtakarításos topikot követem régóta, és egyéb helyen is sokat olvastam a témában, az irányom a b&h, VWCE vagy valami ilyesmi és elfelejt.
Nagyjából évi 3M forintot tudnék betenni, egy összegben. Mondjuk ez lehet, h menne feljebb évenként, reményeim szerint.
Nagyjából megvan, hogy az IB az ajánlott minden tekintetben.
A bajom, hogy fosok az IB-től, mint a tűztől. Sokszor azt írjátok/írják egyesek, hogy az IB a legjobb, de bonyolult.
Volna pár kérdésem.
-Jelenleg belföldön ingyen utalok forintot. Az IB-re utalás belföldi utalásnak számít?
-Külföldi bankos tbsz nyitásnál tudom, hogy jelenteni kell a nav-nak. Ha nem vagyok teljesen fogalmatlan, és tudok olvasni is, akkor a fellelhető leírások alapján meg lehet csinálni egyszerűen, vagy kell valami mélyebb tudás hozzá?
-Van bármi intézni való a tbsz-szel kapcsolatban? Azt már leszűrtem, hogy a tbsz utolsó évében nyilatkozni kell, ha szeretném folytatni a tbsz-t, vagy ha kivenném a pénzt, akkor érdemes minden etf-et eladni, hogy csak pénz kerüljön ki a főszámlára.
-Van bármi, amit érdemes tudni az IB-ről számlanyitás előtt?Köszi!
-
kovaax
őstag
Sziasztok,
Végigküzdöttem magam az IB-nél feltört TBSZ bevallásán, és laza 80 ezer forinttal kevesebb jövedelem szerepel az IB igazolásán, mint kéne... Kezdjek el levelezni az IB-vel, vagy nyomtassam ki szépen, és ez alapján készítsem el a bevallásomat, mivel a NAV úgyis ezt kéri, nem egyéb papírokat (6-os pont)?
Kaptam igazolást a 2019-es TBSZ-ről is, amit meghosszabbítottam, lazán ott szerepel rajta, hogy tartós lekötés megszűnésének időpontja: 2025-12-31... Ezt mondjuk megreklamálom.
-
gedikart
aktív tag
Én ugye telefonos applikációval hitelesítek, de IB portál működhet csak simán jelszó+vmilyen hitelesítővel (addon google authentikátor) is?
[ Szerkesztve ]
-
ngaba
aktív tag
Ha magyar a számlaszám, ahová utalni akarsz, akkor konvertáld át a hazai bankszámlaszám formátumra: Töröld az első 4 karaktert az IBAN-ból (HUxx), és a maradék 24 szám a megszokott formátumú magyar számlaszám, amit belföldi utalásnál meg tudsz adni.
Eladó 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
Ulrik
tag
Tudna vki segíteni, hogy OTP bankon keresztül, hogy lehet beutalni forintot. Ha IBANszámot írok be nem engedi, mert menjek a belföldi forintutaláshoz, de ez nemzetközi utalás lenne vazze. Nem vágom...
-
Blaymoira
csendes tag
-
kovaax
őstag
válasz
Ixion77 #1548 üzenetére
Én kaptam róla értesítést, és le is töltöttem, bár kicsit meglepett, hogy van rajta 1 darab szám, hogy ennyi volt a hozamom, oszt csók. Holnap állok neki kiszámolni, hogy eltalálták-e. Korábban megküzdött már ezzel a feladattal valaki? Már az a rész érdekel, hogy például MNB középárfolyamon váltották-e át az ojrót, meg ilyenek...
Szerk.: Január 30. 23:19-kor jött meg az értesítés.
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
Tekintve hogy elmúlt január 31, nem kellett volna már megjelenjenek a 2024-es adókimutatások a honlapon?
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
ody42
senior tag
Sziasztok!
Másnál is van olyan hiba, hogy a positions-nél 0-t mutat a Cost basis, Daily P&L, % of net liquidity oszlop? Ha belekattintok egy részvénybe, és utána visszamegyek, akkor meg jó... -
donat_sz
senior tag
válasz
AeSDé Team #1541 üzenetére
+1 az automata váltásra
egyedüli negatívuma, hogy az a áltáskori árfolyam kockázat kezelése miatt nem tudod a teljes összeget levásárolni, de ez részemről az éves újra súlyozások miatt amúgy sem gond, ill. ha valaki a VWCE/EUNL/SXR8-ba teszi 100%-ban a pénzét, akkor ott meg a tört részvény megoldás még erre is. -
nort_on
senior tag
válasz
Én mindig előre váltok, az a kb 800 forint bőven belefér a 2000 forint havidíjba, és így 100% el tudom költeni, nincs elhatárolás és kétszeri (háromszori) vásárlás. Sokkal tisztábbak a tranzakciók. Settlement csúszásba még nem ütköztem, beutalás után 1-2 órán belül mindig el tudtam költeni a pénzt. De kinek mi.
[ Szerkesztve ]
-
Blaymoira
csendes tag
válasz
0,03%-al rosszabb az árfolyam, de nem fizetsz külön jutalékot és nincs settlement-re várakozás
[ Szerkesztve ]
-
UberMutant
őstag
válasz
jobban jársz, ha automatán vált.
-
nort_on
senior tag
1. Minden devizára külön (pénz)számla van, így forintra/centre pontosan tudni fogod, hogy mid van.
2. IBKR adja a legjobb árfolyamot, szinte középárfolyamot, felesleges és drágább is bármin keresztül utalni/váltani. Forintot beutalsz, átvezeted TBSZ és ott váltasz. Fix 2 dollár díja van.
-
-
Ulrik
tag
Sziasztok,
Teljesen új vagyok a témában, ma reggeltem IB-re.Lenne pár kérdésem, ami nem teljesen világos.
Base currency: itt forintot adtam meg, de ha dollárt vagy eurót utalok be ide (főszámlára), majd át a TBSZ-re azt devizanemenként külön vezeti? Vagy hogy tudom követni mennyi dollárom, mennyi euróm és mennyi forintom van? Azt tudom, hogy a TBSZ számlán mindent forintosít az adószabályok miatt, de ha jól tudom az csak kimutatásban forint.
Másik kérdés: Revoluton keresztül utalt be már vki pénzt? Mert ugye ott bizonyos előfizetői díjért korlátlanul lehet devizát váltani ingyen. Az elgondolásom, hogy beutalok ide egy nagyobb összeget átváltom ingyen majd tovább IB-re és ott már nem kell váltanom dollárt vagy eurót. Csak úgy hallottam, nem nagyon szeretik ezek a cégek az ilyen nagyobb összegek ki-be utalását, mert a devizaváltás adóköteles állítólag
. Kérdés, hogy mondjuk egy 2-3 milliós utalás át tud e menni ezeken a rendszereken anélkül, hogy rákérdeznének ennek eredetére. Vkinek van ilyen tapasztalata?
Köszi
-
nort_on
senior tag
válasz
karotnyelt10 #1533 üzenetére
1. Teljes transzfer után.
2. ERSTE-ből tudod kinyerni. Riportok és/vagy PDF email értesítők.
3. Csak az első, 25 ezer forintnál nagyobb értékű utalásról kell, azzal aktiválódik a TBSZ.
-
Moleman
addikt
válasz
HussarF #1534 üzenetére
Igen, onnan vonhatnák, ha akarnák, de azok a szabad pénzek is változatlanok, rendszeresen rá szoktam nézni.
Mindegy, annyira nem aggódom, ha akarják, majd levonják, ahonnan jól esik nekik.
Csak nem fognak milliós nagyságrendű VWCE-t kényszerlikvidálni, hogy behajtsanak pártízezer forintot.
-
karotnyelt10
újonc
Sziasztok!
ERSTE -> IBKR transzfert csinálom éppen ez a guide alapján: [link]
Itt írták, hogy idejöjjek kérdésekkel.Háttérinfó:
Elkezdődött a transzfer az ERSTE-től az IBKR-re, eladtam minden értékpapíromat és csak valutákat transzferálok (jobban jöttem így ki anyagilag).
Kaptam az IB-től egy e-mailt, hogy elkezdődött a transzfer, eurok meg is érkeztek már a TBSZ számlákra, de egyéb valuták még nem.
Jött egy másik e-mail is az IB-től, hogy NAV felé be kell jelentsem a TBSZ számlát.
Olvasom a fentebb linkelt guide ide vonatkozó részét, és ehhez lenne kérdésem.A NAVos nyilatkozat "Elhelyezés napja" és "Elhelyezett pénzösszeg" részt hogy kéne kitöltsem?
1.) Meg kéne várjam amíg befejeződik a teljes transzfer csak azután csináljam meg az "Activity Statement" részt? Mert most végig kattintva rajta "Period"-nál szürke mezőben Monthly van írva, nem tudok választani, nincs "Year to Date".2.) Mivel eladtam minden értékapapíromat, a "bekerülési összeg" részt átugrottam. Honnan kéne tudnom mennyi pénzt utaltam be és mikor a TBSZ számlákra? - Régi ERSTE-s tranzakciós listákat kéne bújjam és azokból összeszednem vagy majd az "Acitivity Statement"-ből menni fog ha befejeződött a transzfer?
3.) Idei, 2025-ös TBSZ számlát már IB-n nyitottam, utaltam is be 25k hufnál többet. Itt is kéne nyilatkozatot kitöltenem a NAVhoz és itt írjam be eddig mennyit utaltam? Ha év közben még utalok be, újabb és újabb nyilatkozatok kellenek a NAV felé minden egyes beutalásról?
Köszönöm, ha végig olvastátok és próbáltok segíteni, ha kell majd még infó szívesen osztok meg. (Bocs ha volt ilyen kérdés, teljesen új vagyok a fórumon)
-
peetie1
aktív tag
válasz
AeSDé Team #1529 üzenetére
Nincs ingyen ebéd, az az összeg valahol minuszban jelentkezni fog. Ha részletesen átnézed az activity statementeket, nem írja hogy minuszban van a főszámla? Azt nem tudom a tbszen csinál e ilyenkor esetleg kényszer likvidálást...
De ha minden hónapban akkora vásárlásokat csinálsz, hogy alapból túl vagy a 2000Ft díjon, az meg normális, mert ugye akkor nincs mit levonjon pluszba.
-
kovaax
őstag
-
Moleman
addikt
válasz
AeSDé Team #1524 üzenetére
Nekem 2023 óta van náluk TBSZ-em, és még tőlem se vontak semmi.
#1526 TCr
Nekem általában nincs a főszámlán semmi, de gondolom mínuszba menne, ha vonnák, aztán meg kiabálnának miatta. Vagy levonhatnák, mikor épp beutalok, de olyankor sem szokták.[ Szerkesztve ]
-
AeSDé Team
őstag
válasz
Ixion77 #1283 üzenetére
A 2000-es havi díj TBSZ esetében ebből hogyan kerül beszámításra?
Ha kereskedtél a hónapban, akkor a kereskedési díjaddal csökkentett összeget kell csak fizetni 2K helyett.
Ezeket honnan vonja az IBKR, vagy hogyan kell befizetni? 24-ben nyitottam náluk először TBSZ számlát, tuti nem kereskedtem ennyit minden hónapban, és eddig sehol sem látom a 2000 Ft-os költségeket. Esetleg a gyűjtőévben még nem vonnak rá semmit?
-
tom120514
őstag
válasz
velizare #1522 üzenetére
Köszönöm szépen, a hétköznapi pénzügyekhez abszolút kimerítő , érthető és klassz leírás
Értem ám ezt, voltam bankos is régen és tanultam, csak most gondatlan voltam és mivel nem szoktam USD-t utalni magyar országi számláról, nem volt a fejemben és nem is gondoltam át alaposan.
A lényeg, hogy ezen a routingon ezek szerint ez a fix díj, a KH költsége az utaláskor változik a kondilista szerint, a levelező költsége ezek szerint 28 dollár.
Köszi neked és a többieknek is.
Ja, csak hogy tényleg hasznos legyen és ne vezessek félre senkit, annyira ügyes voltam, hogy még a kérdésem sem volt pontos.A lényeget tekintve persze igen, a megoldás a fenti válaszban, de ez az utalás nem a német bankba hanem a JPMorganChase-be ment
vagyis a KH > JPMC USD utalás levelezőbanki díja USD 28.
Never go full retard.
-
válasz
tom120514 #1518 üzenetére
a sha lényege, hogy mindkét fél a saját bankjának, és a levelezőbankjainak a költségét fizeti, kezdeti költségen túl minden más felmerülő költség az utalás összegéből kerül levonásra.
egy pénzügyi tranzakció végrehajtása nem annyi, hogy van egy excel tábla a te bankodnál, meg egy másik a jóváíró banknál, és amit itt levonnak, azt ott hozzáadják, aszt viszonlátogatás. még egy forint utalásnál is van egy köztes szereplő, amit úgy hívnak, hogy elszámolóház. ez itthon a giro zrt, máshol meg más, esetleg több is van egy régióban. a bankok az elszámolóházaknál valamilyen számlákat vezetnek, amelyen lévő egyenlegek (sok-sok milliárd) erejéig bonyolíthatják le az utalásokat egymás között. ha ez egy forint utalás lenne, akkor ahogy a bankod átveszi tőled az utalást, a pénzt zárolja a számládon, a vonatkozó hídszámlájának az összegét ennyivel megnöveli, a gironak beküldi a célszámlát vezető bank felé a jóváírás kérést. pozitív válasz és megerősítések után a Te számládon a zárolt összeget felszabadítja és a számlád egyenlegét azzal csökkenti, a hídszámláján az egyenleget visszállítja, a giro a nála vezett számlákon is átvezeti az utalást (a te bankodét csökkenti, a célbankét növeli), majd a jóváíró bank is elvégzi ennek a tornamutatványnak a rá eső részét, aminek az a vége, hogy a célszámla egyelege az átutalt összeggel nő. a vonatkozó díjakat pedig levonják. itt véget is érne a történet, ha ez egy forint utalás lenne, de ez nem az. a nemzetközi fizetésforgalomban viszont bankok és elszámolóházak láncolatából épül fel az az út, amin a pénzed eljut a címzetthez. itt a deviza miatt tegyünk egy kis kitérőt. a bankok alapérdeküknek megfelelően költséghatékonyan működnek, ezért igyekeznek olcsón vásárolni, és ez a devizákra is igaz. ha azonnal kell devizát vásárolniuk ügyfélokok miatt, az többnyire drága. kínálják ugyan ezt a szolgáltatást, mert van az úgy, hogy semmi sem drága, de folyamatosan így működni nagyon-nagyon az. ehelyett bizonyos bankoknál fenntartanak nagyon-nagyon sok pénzzel megtömött devizaszámlákat, hogy amikor kapnak egy megbízást az ügyfeleiktől, akkor ne a piaci áron kelljen devizát vásárolniuk, hanem helyette ezekről a számlákkal bonyolítják le ezeket az utalásokat. ezeket hívják nostro számláknak. erre szerződniük kell, és ha hagyják, hogy innen lefogyjon a oénz, akkor jön az öri-hari, meg a khpkn, mert ezt a szolgáltatást más bankok számára értékesítik is. ugyanis az megintcsak nem jó, ha a pénz csak úgy héderel egy másik banknál, és ugyan fizetnek rá némi kamatot, de az nem túl acélos. ezért megállapodásokat kötnek más bankokkal, hogy némi alamizsnáért cserébe ők is hozzáférhetnek ezekhez a számlákhoz, indirekt módon.
a te esetedben a khtól utaltál a német sparkassénak (de72 állítólag az övék). a kh a nemzetközi utalásait a belga kbc-n keresztül bonyolítja, azaz a kbc lesz az első levelezőbank.
ha a kbcnél van a sparkassénak usa dollár nostrója, akkor készen vagyunk, vagy direkt, vagy egy elszámolóházon keresztül átmegy a pénz, te kifizetted a kh-t és a kbc-t előre, az ib pedig kifizeti a sparkasse és külföldi elszámolóház költségeit. bonyibb a helyzet, ha a sparkassénak nincs dodó nostrója a kbcnél, mert akkor a kbctől egy olyan bankhoz megy a pénz, akinek van dodó nostrója, és megállapodása a sparkasséval, hogy az utalásai rajta keresztül történnek. ha nincs ilyen, akkor ugrunk egyet megint. illetve vannak még egyéb zökkenők ezen a routingnak hívott úton, de ez bonyolult, és nem is az én szakterületem, úgyhogy ha akarnék se tudnék sokkal mélyebben beletúrni. de ez az oka annak, hogy egy nemzetközi utalás díja viszonylag nehezen becsülhető egy bizonyos határon túl.
eurózónaban a bankok zömével € utalásokra számítanak egymás között, ezért nem feltétlenül tartanak egymásnál dollár nostrókat, hanem inkább olyan bankoknál, ahol jelentős a forgalom az eu-n kívüli országokkal. nekik ez így jobban megéri.[ Szerkesztve ]
Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.
-
tom120514
őstag
válasz
nort_on #1520 üzenetére
+UberMutant Köszönöm, értem a levelező bankot csak akkor nem értettem jól a SHA költségviselést, amiben ezek szerint ugye benne van a saját bank levelezőpartnerének költsége. Na meglátjuk, holnap csinálok másik próbát aztán hajrá, jobban idegesít hogy itt van a pénzem mint némi költség.
Never go full retard.
-
tom120514
őstag
válasz
velizare #1517 üzenetére
Köszi, pont ezt nem értem. A SHA költség volt a 7 egész valamennyi dollár, ez tiszta, ezt terhelte is az utalás összegén felül a számlámra - a többi 28 amit nem értek, ami nem IB (mert náluk nincs díja a jóváírásnak a hirdetmeny szerint) és nem KH költség (mert a KH költséget terhelték már). Egyrészt azt hittem, a SHA lényege az hogy a saját bankomat fizetem csak, másrészt és főleg az zavar hogy nem tudom, hogyan jön ki és mennyi lesz legközelebb.. .
Never go full retard.
-
válasz
tom120514 #1516 üzenetére
oké a hirdetményük egy borzalom. a sepa ugyan világosan le van mondjuk írva:
Deviza, SEPA átutalási megbízás EGT-n belülre EUR devizanemben
– bankfiókban benyújtott 1,15% + 2 EUR, max. 41,17 EUR
– e-bankon keresztül 0,85%, min. 0,26 EUR max. 17,74 EURa dollárod (németországba) meg ez lesz:
Deviza átutalási megbízás EGT-n belülre minden más (nem EUR) devizanemben illetve deviza átutalási megbízás EGT-n kívülre (SHA, BEN költségviseléssel) bármely devizanemben
bankfiókban benyújtott 0,72%, min. 18,78 EUR max. 485,66 EUR
– e-bankon keresztül 0,22%, min. 11,87 EUR max. 485,66 EUR
• EU országaiba IBAN számlaszám és BIC (SWIFT) kód megadása esetén• EU-n kívüli országba BIC (SWIFT) kód megadása esetén 0,16%, min. 7,04 EUR max. 485,66 EUR
ebankon keresztül csak SHAt tudsz utalni, BENt és OURt csak fiókban fogadnak be. a SEPA mondjuk úgyis csak SHA lehet, semmi más.[ Szerkesztve ]
Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.
-
tom120514
őstag
válasz
velizare #1514 üzenetére
+Blaymoira Van, de USD-t szeretném megtartani. Az az igazság, hogy egyszeri valamekkora, nem. olcsó de nem horror díjat el tudok engedni, nem gyötrődök, az EUR már átment, az se volt olcsó. Itt viszont nem tudom, mennyi lesz a díj, lövésem sincs, ez fix összeg vagy százalék, esetleg százalék de maximálva.
Never go full retard.
-
válasz
Blaymoira #1513 üzenetére
1000€ utalása kh lakossági számlákról ebankból EGT-n belülre (így lesz sepa) 0,85€ + levelező bankok díjai + jóváíró számla esetleges díjai (jóváírás, esetleges konverziós díjak)1000$ utalása kh lakossági számlákról ebankból 7.04€ + levelező bankok díjai + jóváíró számla esetleges díjai (jóváírás, esetleges konverziós díjak)
hagyjuk, elszámoltamintő példaként itt hagyom
eu-n belüli levelező bankok is olcsóbban dolgoznak € alapon, mint $ utalásnál, és kevesebb is kell belőlük, mert nem kell megkeresni és megbízni a dodós nostrójukat hozzá.[ Szerkesztve ]
-
Blaymoira
csendes tag
válasz
tom120514 #1512 üzenetére
Talán, ha a kártyád tudja terhelni az USD-s számládat, akkor feltölteni valahova, amúgy meg lehet olcsóbban jössz ki váltással? De leginkább ne utalj semmilyen devizát hazai bankoktól.
Itthoni devizaszámláknak ez a nagy rákfenéje múltkor egy SWIFT utaláson néztem, hogy 4000 HUF.
-
válasz
HussarF #1237 üzenetére
Szóval a support-tal való levelezgetésnek sok értelme nem volt itt az azonnali vs. nap végi váltással kapcsolatban. Leírtam a problémát, erre visszaírta, hogy ő látja, hogy megtörtént az auto-conversion. Visszanyitottam a ticketet, hogy persze, megtörtént a nap végén. De ennek azonnal kellett volna történnie és mások is ezt tapasztalták.
Megkérdeztem, hogy történt tehát valami változás? Válasz: nem történt változás...
Ezekkel kár vesződni...[ Szerkesztve ]
-
tom120514
őstag
válasz
Ixion77 #1508 üzenetére
A fura az, hogy SHA költségviseléssel nem egészen 8 dollár a KH költsége, amit az ezren felül terheltek. Amit nem tudok, hogy a 28 dollár a KH után és az IB előtt hova lett, illetve lehet-e olcsóbb. Mivel német a célszámla, varatlan soknak tartom a költséget.
Never go full retard.
-
pictigjis
senior tag
igen, régebben volt forint gyűjtőszámla, ugyanúgy megfelelő közleménnyel lehetett beutalni, mint az ib-nél. sajnos 2022-ben megszűnt, azóta megy ez a körülményeskedés. remélhetőleg idén már alakul valami a magyar fiókteleppel, és megkapja végre mindenki a nagyon régóta esedékes magyar egyedi számlaszámokat
-
Simia
kezdő
válasz
pictigjis #1501 üzenetére
Meg is jött a teszt kiutalás (egész gyorsan) és tényleg egy Citi bankos küldő számla van rajta valami generált közleménnyel.
Én úgy emlékszem utaltam befelé, de attól sóherebb vagyok hogy ezért fizessek is.
Lehet, hogy ez még abban az időben volt, amikor még volt magyar beutalós gyűjtőszámlájuk, mondjuk akkor meg tényleg nem a litván számra utaltam.Na mindegy, ha már felmerült a kérdés, akkor megnéztem a beutalást:
Wise-tól nem tudtam a litván IBAN-ra utalni (felismerte a bankot, de azt megmondta hogy Litvániába ez nem fog menni), a CIB sem működött HUF utalásnak, ott csak technikai hibákat dobált (Item rejected), CIB deviza utalásnak tudtam rögzíteni, de azt biztos nem csináltam, és nem küldtem el, szóval nem tudom mi lenne a költsége... -
pictigjis
senior tag
termeszetesen nem a litvan szamlaszamrol megy a forint kiutalas, soha nem igy mukodott a revolut. sokfele szamlat hasznalnak kiutalasra, de egy biztos: egy teljesen random magyar szamlaszamot fogsz latni, ami nem a tied. ha arra utal valaki, lehet hetekig levelezgetni a penzert
azt pedig bocs, de nehezen hiszem el, hogy valoban utaltal mar forintot litvan szamlaszamra tobb ezer forintos nemzetkozi utalasi dijert
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung LCD és LED TV-k
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- Politika
- Hardcore café
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Windows 11
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...