-
GAMEPOD.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
confuser
senior tag
válasz eladocuccaim #117587 üzenetére
Jogos, és TrollBalint pontosítása is jogos. 20% és 425,5k-ból lesz a Prémium 6% sarca után 400k.
@julius666: egész pontosan jelzáloghitel törlesztésre lehet használni, a babaváró meg nem jelzáloghitel.
[ Szerkesztve ]
-
kovaax
őstag
válasz PredatorZoli #117597 üzenetére
Hmmmm. 2017-ben csak magyar szolgáltatóknál volt még TBSZ, szóval ott a pont!
-=- There's no place like /home -=-
-
kovaax
őstag
válasz Dick333 #117595 üzenetére
Első ár alatt azt értem, amennyiért vetted az első körben. Tehát 2017-ben betoltad a pénzt, és vettél 100 Ft-ért S&P500 ETF-et, ez hívtam első árnak. Ha 2022 végén az 500 Ft-ot ért, akkor azzal kell számolni, ha 50 Ft-ot ért, akkor a 100-zal. A veszteséges dolgot meg nem tudom hogy kell számolni.
Szerk.: Lásd a következő hozzászólásomat.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Dick333 #117592 üzenetére
Teljesen mind1 hogy te mit számolsz, pontosan azt kel majd beírnod a bevallásba, amit a szolgáltató kiszámol és leigazol neked. Ha magyar bróker, akkor ez egyébként automatikusan meg fog jelenni a bevallásban.
Adókiegyenlítésre ez nem használható (ha a veszteséges papírok a TBSZ feltörése után kerülnek eladásra, akkor már más a helyzet).[ Szerkesztve ]
-
Segal
veterán
válasz bul07 #117591 üzenetére
Te is barmikor torheted ha ido elott csak 1 reszere van szukseged es a tobbi buntetlenul megy tovabb.
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Dick333
csendes tag
válasz kovaax #117594 üzenetére
Köszi! Az első ár az mit jelent?
Illetve nyereségem nem származott, csak adókiegyenlítés miatt akartam bevallani, de ezek szerint ezt nem tudom megtenni ha jól értem:
"c) adókiegyenlítés ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó veszteség esetén akkor érvényesíthető, ha az a megszűnés, a megszakítás napját követően kötött ügyletekből keletkezett."
Szerinted ez esetben is fel kell tüntetni a bevallásban a veszteséget? -
Dick333
csendes tag
Sziasztok,
Volt egy 2017-es TBSZ-em amit hosszabbítottam, de később mégis feltörtem és eladtam a rajta lévő pozikat. Kérdés, hogy ilyenkor hogyan kell kiszámolni a befizetendő adót utána?
Az eladási ár mínusz a hosszabbítás kezdetekori (január 1.) aktuális érték ? -
-
bul07
nagyúr
Fix Magyar Állampapír 2027/Q2 kérdés
Vettem egy bizonyos összegért FixMÁP 2027/Q2-ból, rendesen lekönyvelődött, pár nappal később megint vettem FixMÁP 2027/Q2-ból.
És azt vettem észre hogy nem külön tételként jelent meg hanem a kettő egybeolvadt.Ez így normális dolog?
( ͡° ͜ʖ ͡°) Samsung Galaxy A52S / Samsung UE48H6400 / Touran 1.9PDTDI 90LE (2005)(BRU) ( ͡° ͜ʖ ͡°) ---->"A nők pedig olyanok, mint a parkolóhelyek. A jobbak mind foglaltak, a maradék meg vagy rokkant, vagy fizetős..." - By:elfelejtette
-
confuser
senior tag
válasz adalbert1 #117576 üzenetére
"ha jól értem, egy 400k-s kezelésnél először be kell tennem 400k-t az egészségpénztárba, majd a fogászaton kifizetni 400k-t, és akkor a számla leadása után utalja vissza az egészségpénztár majd a 400k-t"
Ide annyi kiegészítés, hogy nem 400k-t kell az egészségpénztárba betenned, hanem 400k + a pénztár költségei. Ha már Prémium, ott egyszerű a matek, 400k+6% = 424k-t. Szóval 24k-val többet fizetsz (ez a szám ep szolgáltatónként változó), és a következő évi adóbevallásban kapsz a 424k-ból vissza 63k-t (ez viszont egységes, 15%-a a befizetésnek).
"Ami számomra fontos lenne, hogy minél gyorsabban és egyszerűbben működjön a dolog, tehát pl. online is le lehessen adni a számlát, azért évi 100-120k-ért nem szeretnék nagyon sok időt eltölteni vele."
A hiteltörlesztéssel kapcsolatosan van ahol havonta EP formanyomtatványt + bankszámlakivonat AVDH hitelesítéssel kell küldeni, van ahol csak bankszámlakivonat (pl. Új Pillér, Generali), van ahol full automata az első hónap után (MBH). Az is különbség a pénztárak között, hogy ha nem adósként hanem csak adóstársként vagy benne a hitelben, akkor jogosult vagy-e egyáltalán erre a szolgáltatásra.
A számlabeküldés pl. Generalinál úgy van emlékeim szerint, hogy papír alapút csak postai úton, elektronikusat csak elektronikusan küldhetsz be, de a legtöbb helyen mehet minden online AVDH hitelesítéssel. A legtöbb helyen csak EP-re elszámolható tételek lehetnek a számlán, de pl. az Új Pillér kimazsolázza magának hogy mi elszámolható és mi nem, őket nem zavarja ha "vegyes" a számla.
Az Új Pillér valóban viszonylag kényelmes/rugalmas/olcsó, de kicsit [fapados] is, ami nem feltétlen baj, csak jó tudni előre.Grátiszba pedig itt egy költségkalkulátor.
[ Szerkesztve ]
-
TrollBalint
addikt
prémiumnál is lehet online számlát leadni, de nem mindenfélét. A lakáshiteltörlesztés része úgy tudom, hogy törvényileg van szabályozva, az mindenhol így működik, hogy 180 nap után veheted igénybe és emlékeim szerint van valami maximuma, mennyit fordíthatsz erre, ami a mindenkori minimálbérhez van valamilyen képlettel arányosítva.
https://www.pathofexile.com/account/view-profile/Haarkon/characters
-
szkorhetz
őstag
Pont a csodakártya miatt. Nem kell pénzt parkoltatni, bármikor levonja.
Mostmár nem biztos, hogy ezt választanám, mert nekem is van annyi munkáltatói ÖNYP hozzájárulásom, hogy abból megvan a 150 ezer visszatérítés, amit a hiteltörlesztés kapcsán kikérek, így minden esetben pénzkidobás az EP kártyával való fizetés.
[ Szerkesztve ]
-
adalbert1
veterán
válasz szkorhetz #117574 üzenetére
Köszi, akkor ha jól értem, egy 400k-s kezelésnél először be kell tennem 400k-t az egészségpénztárba, majd a fogászaton kifizetni 400k-t, és akkor a számla leadása után utalja vissza az egészségpénztár majd a 400k-t.
Mi az előnye a prémiumnak, miért őket választottad? Ami számomra fontos lenne, hogy minél gyorsabban és egyszerűbben működjön a dolog, tehát pl. online is le lehessen adni a számlát, azért évi 100-120k-ért nem szeretnék nagyon sok időt eltölteni vele.
-
PredatorZoli
Topikgazda
Új pillér most a legjobb választás (szerintem)
-
szkorhetz
őstag
válasz adalbert1 #117573 üzenetére
A számládról levonja a bank, annak a bizonylatát küldöd be a pénztárnak és a hitelre fordítható maximális részt ez alapján fizetik vissza.
A recepciós hölgy pedig igazat mondott. Kifizeted helyben, amit számla ellenében visszakapsz. Ha van fedezeted, természetesen.Olcsóságról nem tudok, én is prémiumos vagyok, az viszont nem olcsó.
[ Szerkesztve ]
-
adalbert1
veterán
válasz confuser #117569 üzenetére
Azta, erről le is maradtam, hogy lakáshitelt is lehet törleszteni egészségpénztárral.
Ez hogy megy, meg lehet adni a banknál, hogy a törvényileg szabályzott maximum részt onnan vonják, vagy előtörlesztésként törlesztitek be havonta?
Illetve melyik a legjobb egészségpénztár, ha főleg erre szeretnénk használni, illetve még fogászati kezelések finanszírozására?
Ez mennyire valós, amit mondott nekem a fogászaton a recepciós hölgy, hogy nekik nem egyből a pénztár fizet, hanem náluk ki kell fizetnem a kezelést, majd a pénztárnak leadni a számlát? Ebben az esetben a pénztárban is meg kell legyen előre a fedezet és visszautalják a leadott számla értékét, vagy elég a számákat leadogatni, és akkor azt nem is kell nekik befizetni? -
DarkByte
addikt
válasz D1Rect #117567 üzenetére
Igen. Ez sajnos nekem is hozott dolog volt sokáig. A 0% THM-es vásárlásokat se akartam sokáig számításba venni, hiszen ki tudom én fizetni egyben is. De ott is ott van az hogy a tőke nálam marad, befektethetem és annak a valaminek amit vettem az értéke nem nálam inflálódik.
[ Szerkesztve ]
-
Llew
senior tag
válasz kalapacsolok #117570 üzenetére
Jó helyen vagy. Itt talalod, már amikor van. Az kb az eladas utan 5 percen belül. Hogy az mikor van? Hat ehhez kell a mázli.
Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
kalapacsolok
senior tag
Sziasztok! Szeretnék régi PMÁP-ra vadászni a KH-nál, amit más ügyfelek adtak el, hátha találok....
A kérdésem, hogy a KH felületén itt találom meg ezeket, ha van, vagy máshol kell keresni, van valami speciális beállítás stb?
-
confuser
senior tag
válasz TrollBalint #117568 üzenetére
Az utolsó mondatig csak bólogattam, hogy "igen-igen, én is így", de nem értem hogy jutottál arra, hogy épp ezért nem ebből fizeted a lakáshitelt. Én meg pont ezért nyitottam mindkettőnknek EP számlát, mert az éves 750e-s befizetés elköltésének több mint fele (idén már ~64%-a) instant pipa lakáshitel törlesztéssel, és csak a maradékról kell gondoskodni pl. számlák benyújtásával (illetve nekem még arról sem, mert a munkáltatóm fizet be fizetésen felül ÖNYP-be, úgyhogy én meg is vagyok).
-
TrollBalint
addikt
válasz Csigusz23 #117562 üzenetére
Ahogy írták, a terminál felismeri, de emlékeim szerint a szolgáltatónak ki kell választani az egészségkártyát, nem csak lehúzza a terminálon (ebbe azért nem vagyok biztos, de régebben, ha csak annyit mondtam, hogy kártya és utána mondtam, hogy egészségkártya, akkor mondták, hogy az más, és nyomkodtak valamit a gépen)
confuser: Igen, ez igaz, bár én nem ezért nem használom, jobb szeretem én kézben tartani, hogy mennyit fizetek be. Mivel a visszaigényelhető összeg felett már nem tartom túl okosnak befizetni, mert vonnak le. Akkor inkább kifizetem bankkártyával (emlékeim szerint annyira nem jó a kamat, hogy megérje). És pont ezért nem is ebből fizetem a lakáshitelt.
https://www.pathofexile.com/account/view-profile/Haarkon/characters
-
félisten
válasz Dare2Live #117565 üzenetére
Én is mindig annyi hitelen vagyok amennyit csak adnak.
De vannak más emberek teljesen más nézőponttal.Akkor nyugodt, ha ki van fizetve az ingatlan amiben lakik.
Gyomorgörcse van attól, hogy neki minden hónapban fizetni kell.
Nem tudod beárazni, hogy neki úgy jó.Közben meg amikor elutalom a 8eFt-ot, én mindig örülök, hogy haha 0%-os diákhitel.
Ő meg idegrohamot kap, hogy minden hónapban ezzel kell foglalkozni, és inkább kifizeti egyben."The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
confuser
senior tag
válasz TrollBalint #117559 üzenetére
Viszont ez a "csodásítás" nem szerencsés, ha 180 napos keretből fizethető szolgáltatásra (pl. hiteltörlesztésre) szeretnéd használni, hiszen így sosem lesz 180 napos kereted, hacsak nem a csodakártya ellenére befizetéssekkel pozitívban tartod az egyenleged, de akkor meg semmit nem ér a "csodásítás". Nálam itt (és a magas költségek miatt) bukott a Prémium EP.
-
Dare2Live
félisten
válasz D1Rect #117558 üzenetére
Mégegyszer: Ki kell számolni. Mérlegelni saját esetet. Eldönteni.
"6.9 vs 6.
Szóval teljesen valid az, hogy valaki azt mondja, hogy ő törleszti inkább a hitelét."pmap 7.9. De a 0.9% is pénz. Az előtörlesztés meló és ~1% bünti. Ez persze lehet elhanyagolhtónak mondani de még akkor is ott van, hogy van e tőkéd vagy nem. Bejön vmi üzleti lehetőség azonnal kell a pénz vagy lemaradsz ott a pénz hozzá tudsz nyúlni. Nem tudod mi lesz fél-egy év múlva. Kell autó, németországban rákműtét... akármi. Ott a pénz 0%on pörög. Vagy vehetsz fel szabafelhasználású/autóhitelt ami meló és nem 0% hanem 8-20%.
Tudom rohadt nehéz. Feleségem közgázt végzett céges/Mensas IQ mérésen 132/138at mértek és ennek ellenére 2* kellett győzködnöm, hogy panelvételnél maxoljuk ki a hitelt hiába tudnánk KPba kifizetni. Mert olyan családban nött fel ahol a hitel szitokszó, sött maga az ördög volt. Végül sikerült meggyőznöm. Évekig ~0-1%= semmi marzs volt bedobta, hogy fizessük vissza mert hitel rossz. Nem "engedtem". Most meg...
De itt befejeztem, nem akarok senkit győzködni. Nekem már megvan egy autó ára mert "kiszamoltam".
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
félisten
válasz PredatorZoli #117561 üzenetére
Persze, hogy nem pontos.
Érdekel annyira, hogy kiszámold egy elméleti kérdés kedvéért?"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
Csigusz23
csendes újonc
válasz TrollBalint #117559 üzenetére
És amúgy hogy ismeri fel a terminál, hogy te most EP egyenleg terhére szeretnél fizetni?
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz D1Rect #117558 üzenetére
A végtörlesztést és a visszaváltást a kamathoz hozzámosni nem korrekt számítási metódus, mert a kamat egy éves költség, a másik meg egy egyszeri fix díj a kiszálláskor.
Én véleményem az, hogy már akkor is a hitel+befektetés a jobb választás, ha csak pont ugyanannyi vagy nagyon hasonló a hozam és a hitelkamat. Ennek az az oka hogy a magasabb likviditás sokkal több lehetőséget fog biztosítani a későbbiekben. -
kovaax
őstag
válasz Kepe2020 #117552 üzenetére
A hedgelés a rövid távú deviza árfolyammozgások kiküszöbölésére van, de költséges. És valóban, pont emiatt saját devizában érdemes tartani a kötvényeket. Viszont semmi sem gátol meg abban, hogy tarts valamennyi magyar államkötvényt, meg hedgeletlen kötvény etf-eket, így ha szarul áll az euro vagy az usd, tudsz a forintosból költeni, és fordítva.
-
TrollBalint
addikt
válasz Hejja1234 #117554 üzenetére
"Illetve, ha mostantól az EP kártyával fizetek valahol, ami "csodásítva" van, akkor az EP számlából fogja levonni az összeget vagy mindenképp átmegy a tranzakció a bankszámlámon?"
Nekem nincsen csodásítva, csak olvastam róla párszor, de elvileg úgy működik, ha EP-vel fizet, levonja az EP egyenlegből. Ha nem tudja, akkor a bankszámládról (ami hozzá van kapcsolva) le vonja az összeget, ebből levonja a működéshez szükséges %-t (pont, mint amikor beutalod, vagy kártyával befizetsz) és utána abból fizet. Mivel így (is) az EP számládról fizetsz következő évben jön rá a visszatérítés.https://www.pathofexile.com/account/view-profile/Haarkon/characters
-
félisten
válasz Dare2Live #117556 üzenetére
Oké, de most egy nagyon extrém helyzet van, aminek egy év múlva vége is. És csak azokra érvényes akik már megvették a tavalyi pmáp-ot.
Tegyük fel, hogy valaki most vesz fel hitelt, a legjobb ajánlat 5.9%. Előtörlesztve 6.9.
Van mondjuk 6-12 havi megtakarítása.
Ezen felül beteheti 7%-ra fixmap-ba, ami büntivel 6%.6.9 vs 6.
Szóval teljesen valid az, hogy valaki azt mondja, hogy ő törleszti inkább a hitelét.Persze továbbra is forintban eladósodni jó, megtakarítani meg valami valódi pénzben.
[ Szerkesztve ]
"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
Dare2Live
félisten
válasz Tesztelo.hu #117548 üzenetére
Alapvető ökölszabály, hogy a matematika a szépséggel, politikával... szemben egy nagyon objektív dolog és sokat segít a pénzügyi döntések meghozásánál.
Nagyon egyszerű: Minden esetet ki ki kell számolni, át kell gondolni. És PMAP hitelnél mérlegelés sincs.Korábbi plnél maradva számok picit egyszerüsítve:
Van 10millió lakáshiteled ~5%os hitelkamattal. És van 10millód 18%on ketyegő PMAPban.
Te mit tennél? Felbontanád a PMAPot és visszafizetnéd (idő elött büntivel) a hiteled vagy nem?
Kis számolás után kiderül, hogy ha hagyod nem bontod fel nem előtörlesztesz akkor 1év alatt ~1.3misivel leszel beljebb.
Megvan a szám. Átgondolod. Elég egyszerű a döntés nem?
Teszem hozzá a magyar reflex, hogy előtörleszti a hitelt mert a magyar társadalom túlnyomó része sajnos nem tud számolni, logikusan gondolkodni. (és nem az ő hibája hanem az oktatásé=>magyar politikáé)UL témához nem értek de amibe belefutottam ott az mindig nagy lehúzás volt. De minden adat adott. Kiszámolod. Kijön, hogy megéri vagy nem. Ha így jársz jobban ez lesz ha úgy az. Lehet neked vmi nagy szerencséd volt és jó ULed van. Ki kell számolni és kiderül.
Persze ULnél ez nehéz nem hinném véletlen az, hogy még nekem is gond volt anno átlátni kiszámolni...don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Hejja1234
tag
Sziasztok,
pár napja megkaptam az EP számlámra (Premium) a tavalyi befizetések utáni adóvisszatérítést.
Kérdés, hogy ha most elkezdem beküldeni az ez évi vásárlások számláit, akkor ezeket az összegeket visszautalják a bankszámlámra az EP egyenlegből?
Illetve, ha mostantól az EP kártyával fizetek valahol, ami "csodásítva" van, akkor az EP számlából fogja levonni az összeget vagy mindenképp átmegy a tranzakció a bankszámlámon?Köszi!
-
Kepe2020
újonc
Elolvastam a blog bejegyzést. A szerző már nagyon régóta azon a véleményen van, hogy a legbiztosabb az USD. Mivel a kötvény rész a portfólióba pont a stabilitásra szolgál ezért fölösleges hedge-lni.
Én amit olvastam érvet a hedge mellett, hogy mivel az adott ország itt euró pénzre lesz majd az embernek szüksége, ha nem hedgeli az alapot előfordulhat hogy mikor majd kell a pénz a kötvény etf-ből a valuta érték ingadozás miatt nem fogja nominálisan azt a pénzt megkapni amire számít.
A szerző kiragadott egy olyan 5 évet amikor az amerikai dollár az ismert okok (covid, orosz háború) miatt nagyot erősödött. Ellenkezőjére is van példa.
Bár az is igaz, hogy a hedgelés egy nagy extra költség, különösen magas kamatkörnyezetben.
Én azért ezt a tanulmány is figyelmetekben ajánlanám:
https://intl.assets.vgdynamic.info/intl/australia/documents/research/understanding-the-hedge-return.pdfhedging currency equalize long term return between euro zone market and international market.
Bár nyilván hosszú távon a költségek is nagyobbak.
Mindenesetre az egy sokak által követett alapelv, hogy a kötvény rész az a saját ország devizájába van. Ezt javasolják. Én azért használok részben eurós kötvényt is mivel a forint az egy elég bizonytalan eszköz. Bármilyen válság van rögtön elveszíti az értéke egy jó részét.
Illetve a magyar gazdaság az euróhoz van kötve.
A forint nem igazán egy stabil eszköz. -
csendes tag
Skrillről vagy Paypalről fizet valaki itt IB-re? Lehet / érdemes egyáltalán? Váltás miatt jó lenne nekem Revolut helyett, de nem tudom, hogy járható út-e, ill. mennyibe kerülne a be- és kifizetés. Ha jól látom havi 1 kifizetés az ingyenes lenne IB-n.
Más: ha IB-n szeretnék TBSZ-re BTC-t venni akkor a VBTC-t nézzem?
Eat or be eaten, or be eaten in a spike suit.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Tesztelo.hu #117548 üzenetére
A biztosítást ki kell dobni a fenébe, a minőségi, alacsony kamatú és költségű, piaci hiteleket meg kell tartani. Ennyire egyszerű.
-
DarkByte
addikt
-
Csigusz23
csendes újonc
válasz vnorbi #117542 üzenetére
Nekem is ment az automata konverzió (IBIE), de az alábbi Bulletin-t kaptam rá:
"Currency Conversion Notification
This is to inform you that Interactive Brokers executed a currency conversion in your account Uxxxxxxx (TBSZ-2024) either because a negative cash position is not allowed in this account type or the negative cash position was cause by a recurring investment trade.ACTION SYMBOL EXCHANGE QTY PRICE CURRENCY DATE/TIME
Bought EUR.HUF FXSETTLE 456.0 389.71 HUF 2024-05-02 05:32:34 EDTIn order to protect our clients and the firm, it is IBKR's policy to cover negative cash positions in non-compliant portfolios, as specified in the IBKR Customer Agreement and on the IBKR website. If you wish to avoid automatic currency conversions in the future, you may perform your own conversions on any of IBKR's trading platforms found here.
Instructions for converting currency (FX Orders) on IBKR platforms can be found here.
Interactive Brokers"
Talán így rendben van a dolog
-
Paxker315
addikt
fail részemről, mert a kommentem elküldése után fél órával eszembe jutott, hogy elfelejtettem leírni még azt az infót, hogy a számlán levő "visszamaradt" EUR-t is koppra elköltötte a tranzakció (jó, 9 cent maradt nálam is a korábbi 15€-ból). Köszi, hogy megosztottad, mert én elsiklottam fölötte, pedig pontosan így zajlott.
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
IBCE, úgyhogy nem biztos, hogy mérvadó, de ott úgy működik, hogy egész eurót vált ilyen esetben. Ha a vételed teljesítéséhez kell még x+0,91 EUR más deviza terhére, akkor vált x+1-et, és így marad a végén 0,09 EUR, amit majd pár nap múlva automatikusan átvált a base currency-re.
Ha viszont a tört euró igénye kisebb, mint 0,5, pl: x+0,45, akkor x-et vált, és negatív egyenleget csinál a hiányzó résznek (-0,45 EUR a példában), majd pár nappal később váltja át a negatív EUR egyenleget a base currency-re.
-
ngaba
aktív tag
válasz travix #117534 üzenetére
Viszont szerintem a legélhetőbb térség.
Az meg az EU lakosság döntése, hogy nem akarnak szuperállamot, ami hatékonyabb lenne, mint a sok egymást utáló ország kényszerű együttműködése.Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
addikt
válasz Segal #117531 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a kifejtő válaszodat!
Ezt nem is gondoltam volna, hogy az idei inflát ilyen alacsonynak várják, valamiért valami két számjegyű kamatot mindenképp vártam volna. Olvastam róla igen, hogy régebben milyen jó volt, meg végülis azt is tudtam igen, hogy a bünti aránya sincs kőbe vésve.
Akkor FixMÁP lesz. -
avl
senior tag
válasz Paxker315 #117502 üzenetére
ma en is tettem egy hasonlot, de nem teljesen ugyanilyet
IBIE-n, 2024-es TBSZ-emen mar volt € es HUF is,
€-s ETF-re kiadott vetelit ugy csinalta, hogy elköltötte az €-t (teljesen pontosan: megprobalta elkölteni az €-t, mert 0.09 € maradt) es HUF-ot valtott a szükseges mertekben, hogy a vetel teljesülhessen (gondolom az €/HUF ingadozasa miatt maradt a 9 €cent)
valtasi arfolyam ma 9:40-kor:
-
DarkByte
addikt
válasz szőröscica #117530 üzenetére
Pont így vagyok ezzel így is. Amíg a teljes éves hitel kamat költséget a PMAP 2028/I hozama kifizeti addig tuti nem fogok lakáshitelt előtörleszteni. Utána is kérdéses egyáltalán érdemes-e, mert addigra már kifut az áthidaló kölcsön időszak aminek a legtöbb volt a kamatja. Inkább bővítem a portfóliót. Ilyen kedvező lakáshitelt már amúgy sem tudnék felvenni (ami csak azért vicces mert 2016-ban nem érződött annak..).
[ Szerkesztve ]
-
travix
aktív tag
válasz Oppenheimer #117532 üzenetére
Egész Európa jövője elég borús, 2-3 országot leszámítva
-
axioma
veterán
Van me'g regi manyup szamlam. Migralasok utan Budapest (tkp. mbh) nyugdijpenztar. Lehet-e valtani abbol is? [Azzal indult hogy szerintuk az automatikus atsorolas is 6 honapig akadalyozza hogy valtsak. Sztem nem. Kulonben is jobb lenne kevesbe ner helyen a penz.] Ha lehet (es erdemes) valtani, hova vigyem?
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz D1Rect #117525 üzenetére
Osztom a véleményed, egy jó lakáshitel felgyorsítja a vagyonépítést, egyszerűen a tőkeáttétel miatt.
Nekem is van egy lakáshitelem de a jövedelmemhez képest elenyésző (sokkal olcsóbb lakásom van mint amit megengedhetnék). Ezért szeretnék egy jóval nagyobb hitelt egy értékesebb ingatlanra.
Egyelőre viszont ez nem aktuális mert emigráción dolgozunk aktívan. Elég borúsan látom az ország jövőjét, lehet hogy itt már nem vennék nagy értékű ingatlant.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
Segal
veterán
válasz fery02 #117529 üzenetére
Nagyon nem.
Tobb tenyezovel sem szamolsz.
Egyreszt a pmap hamarabb indult igy tobb kamatot kene megvenned (magyarul kevesebb resze kamatozna a penzednek), plusz kamatfordulo utan ahogy irtad is inflaciokoveto lesz. Az idei inflat meg jelenleg 4.5-5.5% koze varjak tehat meg a premium kamatoddal sem lesz 7% hozam.
25-ben varhatoan meg kevesebb lesz az inflacio igy meg rosszabb lesz a hozam.
Readasul jovore valoszinuleg sokan kiveszik a penzuket a pmap-bol (regen lehetett olyat venni ami most 18-19%-ot kamatozik), de ezek is be fognak allni erre a 7% alatti hozamra es ami nagyon fontos es sokan nincsenek tisztaba vele hogy az ido elotti 1%-os kiveteli bunti nincs kobe vesve. Felfele es lefele is valtoztathato az akk reszerol. Lefele nyilvan nem fog, de ha sokan elkezdik kivenni akkor azert a veszely fenn all hogy emelni fogjak, foleg hogy a multban a map+-nal ezt mar eljatszottak.
Persze az is teny hogy a fixmap 1%-os kiveteli buntije sem garantalt, de egyreszt erre kisebb az esely hogy emelik mert itt kevesebb lesz a mozgolodas, masreszt konyebben kiulheto a lejarati ido ha megis.
Vegul nem utolso sorban a fixmap 3 havonta fizet kamatot a pmap meg csak evente, tehat a fixmap kamatait sokkal hamarabb vissza tudod forgatni hogy ujra kamatozzon."Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
addikt
válasz fery02 #117528 üzenetére
“igazából több kérdésem egyelőre nem is gondolnám, hogy lesz.”
Na persze…Olvasgattam kicsit és FixMÁP vs PMÁK esetén jól gondolom, hogy mindenképpen csak a PMÁK-ot érdemes választani?
A PMÁK induló kamata eleve magasabb is, valamint ez ugye az évek alatt egyszercsak inflációkövető is lesz (plusz ehhez hozzáadva még kamatprémium is) és mondjuk ha nem várnám meg vele végig a 8 évet, hanem feltételezzük ugyanakkor venném ki, mint ameddig a mostani FixMÁP vége szól (2027.04.22), még a bünti ellenére is jóval több hozammal zárna, mint ha ugyanezt a rendesen végigfutott FixMÁP sorozattal vittem volna? -
addikt
Na jól van, köszi ismét a felvilágosítást és bocsánat a sok sületlenségért!
Az alapokat most már akkor tényleg értem és igazából több kérdésem egyelőre nem is gondolnám, hogy lesz.Akkor már csak annyi, hogy kigondoljam, hogy mit veszek pontosan és akkor azt OTP kártyával.
-
cdl
senior tag
Megint haldoklik a Simple a MAK oldalán..
-
félisten
válasz balak12 #117522 üzenetére
Igaziból ez egyéni kockázattűréstől függ.
Lehet értelme kifizetni az ingatlant amiben él az ember, de teljesen valid az is, hogy hagyja inflálódni a hitelt, közben pedig építi a portfóliót.
Én a magam részéről annyira vagyok eladósodva amennyire csak lehet.
Nagy szívfájdalmam, hogy a felújítási hitelt nem tudom felvenni."The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
Llew
senior tag
válasz fery02 #117523 üzenetére
Ha állampapírt akarsz belőle venni, akkor minek túráztatni a pénzt a bankok között?
Vedd meg az OTP kártyával amit akarsz aztán kész.Ha jól értem akkor ezt is
Nem, nem jól érted. 48 óra azt jelenti, hogy a MÁK-nál ennyi idő a külső bankszámla (ami csak saját lehet) rögzítési ideje. Ha jelenleg nincs rögzítve számlád, akkor nem tudsz kiutalni.
Állampapír vásárlás után bármikor dönthetsz arról, hogy hova kerüljön ki a pénz. Ha nem adsz meg semmit, akkor a MÁK-os pénzszámlán marad és ugyan úgy vehetsz belőle másik papírt, mintha kintről küldenél be pénzt.Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
addikt
Köszönöm a választ, neked is ismételten axioma!
Emlékszem természetesen az OTP topikos válaszra is, csak eszembejutott a kérdés bővítése, pluszt más megfogalmazásokban való válasz olvasásokból is hátha könnyebben ért az értetlen fejem, pluszt azt is nehezen akartam elhinni amit a Fizetési kérelem funkcióról olvastam.Ez jól értem, hogy rendes utalás ugyanúgy, csak nem szimplán indítva van, hanem először is kérve a fogadó oldalról és ezzel gyakorlatilag ki lehet kerülni az utalás költségét (akár bankon belül, akár kívül)?
Csak mert ha így van, akkor ez egy új fejezet a pénz küldésben és nem is értem, hogy miért csak most ismerem meg.Így akkor természetesen azt fogom csinálni, hogy először bankból bankba átkérelmezem a pénzt és utána pedig bankkártyás vásárlással vásárlok FixMÁP, PMÁP vagy BMÁK formák valamelyikét. Ha jól értem akkor ezt is, vásárlás után 48 órám meg megadni, hova szeretném majd, hogy évek múlva visszakerüljön a pénz.
Hosszú évekre lekötés a cél.Köszönöm mégegyszer!
-
balak12
csendes tag
válasz szőröscica #117512 üzenetére
Jól értem, hogy még nincs kifizetve a kecó? Talán tudd le azt előbb, még akkor is, ha kedvező kamatozású a kölcsön. Mi értelme kezdő, vagy kicsit gyakorlott befektetőset játszani, ha közben ott van a havi törlesztő? Legalábbis szerintem.
-
Scytha
tag
válasz PredatorZoli #117518 üzenetére
Ezt nem tudtam én K&H-nál és Lightyearnél vagyok. A sokkal jobb mit jelent pontosan?
-
aAron_
őstag
válasz tomazin #117511 üzenetére
Ezt úgy érted, hogy 105%-os nettó árfolyamon akarják eladni?
Ez 110%-os bruttó árfolyamnak felel meg. Ha felkamatoztatod 7%-kal a kamatperiódus végéig, 116%-ot kapsz. Ennél némileg több lesz 2033/I árfolyama.
Az már más kérdés, hogy ilyen kicsi diszkont esetén miért ne vennék inkább valami mást az Államkincstártól.
What is your ikigai?
-
Scytha
tag
válasz szőröscica #117512 üzenetére
Hasonló cipőben járok. Ennél (2k eur) havi összeg váltásnál már érdemes valami csomagnak utánanézni akár a bankodnál is. Most pl az OTP-nél havi 600e-ig tudsz plusz költség nélkül váltani, az már egész közel van ehhez az összeghez. De a többi bank is kénytelen volt a Revolut miatt lépni, akadnak jó ajánlatok erre.
Ha már Revolut, én múlt hónapban befizettem a premiumra (3e/hó) itt az 1%-os fee-t elengedik korlátlanul válthatsz (ugye 350e ft-ig van náluk ingyenes váltás standard csomagnál). Szóval állandó jelentősebb összeg váltogatása esetén szerintem megéri. (egyébként nagyon jó dolgokat kapsz mellé ingyen appok - nordvpn, freeletics stb., külföldi biztosítás stb.). Szerintem nem rossz ajánlat engem megvettek.A kérdés másik felére: ha nem állampapír és nem akarsz komplexebb, utánajárósabb befektetést, mint a VWCE, akkor szerintem teljesen jó. Én hosszú távra nem sok értelmét látom az eurós állampapírnak. Nekem van benne (a portfólióm szintjén) jelentősebb pénzem, a háború indulásakor pakoltam bele, korrektül hozott, de ha lesz egy komolyabb korrekció (vagy összeomlás ) a tőzsdén áttolom ETF-be.
-
Llew
senior tag
válasz fery02 #117509 üzenetére
Axioma egy picit gyorsabb volt
Az 1-t az OTP topikban már megválaszolták neked, most ugyan azt kérdezed, illetve kevered.Most mi a célod? Simán átjuttani az OTP-ből a Gránitba a pénzt vagy OTP-ből valami megtakarításba tenni a MÁK-nál?
Ha csak átjuttatni, akkor
1. a) ha a Gránittól tudsz indítani fizetési kérelmet akkor nem kell a MÁK-ot közbeiktatni, csak az OTP-nél elfogadod a fizetési kérelmet és arra indított utalással átküldeni a Gránitba.1. b) ha a Gránittól nem tudsz fizetési kérelmet indítani, akkor az OTP-től kártyás vásárlással veszel a legközelebb lejáró DKJ-t (D240626) a MÁK-nál, aztán vagy megvárod a lejáratot, vagy előbb eladod és kiutalod a Gránitba. A MÁK-ban 48 órával a használat előtt fel kell venned a számlát ahova utalni akarsz.
2. Ez már befektetősdi. Ha több évre fektetnél be a MÁKnál, akkor semmi értelme a DKJ-vel vacakolnod, az egy éven belül jó. Hosszabbra FIXmáp vagy PMÁP, amelyik szimpatikusabb.
[ Szerkesztve ]
Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
axioma
veterán
válasz fery02 #117509 üzenetére
varj, ne keverd.
- vagy granitbol fizetesi kerelmet inditasz az otp-be, akkor ingyen atmegy a penz (2M egyszerre, ha otp mar beallitotta az 1M napi limitet akkor azt modositsd)
- vagy utalsz mak-ba (ha az otp csak a tr.adora venne le, de mak-nal az nincs - de ezen az opcion csodalkoznek), akkor penz van csak a korben,
- vagy veszel kartyaval (kartyalimit allitas) befektetesi termeket - ha csak atmozgas a cel akkor DKJ-vel csinalnam, 0626-ra tudsz most venni legrovidebbet
- vagy hosszutavu befektetes, na akkor kell eldonteni hogy fixmap vagy pmap vagy bmap (utobbi a dkj-re ad premiumot, ha nem kell 1 even belul akkor ebbe raknam inkabb mint dkj-be) -
szőröscica
addikt
Sziasztok!
Kis tanacsot szeretnek kerni, hogy helyes iranyba indulok-e el.
33 eves vagyok, eddig egy nagyobb lakasra gyujtottem, mivel rovid tavon belul kellett a penz, allamkincstarnal vezetett szamlara. Tavaly sikerult megvennunk, idenre be is koltoztunk, berendeztuk, 4 evnyi hiteltorlesztes van meg hatra. Eleg nagy akar gyerekhez is, tobbre nincs igeny. Nem mondom, hogy itt akarok majd meghalni 90 evesen, de abszolut nem elkepzeles az most a kovetkezo 10-15 evre, hogy ennel nagyobba vagy csaladi hazba koltozzunk.
A lakasprojekt vegere kb. 10 milliom maradt, 50% allampapirban, a maradek ceges onyp-n illetve VWCE-ben. Eladtam a regi lakasom, ebbol meg 33 millio ft az, amit most be kell fektetnem. Ezzel a penzzel semmi celom, ez a biztonsagi tartalekom, az exit plan, ha kilepnek a munkambol, vagy ha gyorsan kell egy kocsit venni, stb. Csak annyit szeretnek, hogy ne veszitse el az erteket. Arra gondoltam, hogy ezt siman PMAP-ban tartom majd.Most a nyugdij megtakaritasomat kezdem el felepiteni. Meg nem latom teljesen, mert eddig nagyon sok lakaskiadasom volt, de kb havi 2 ezer eurot fogok tudni eltenni ezentul mig tart a hiteltorlesztes. Plusz eves bonusz,stb, de az bizonytalan, szoval maradjunk ennel. Ezt a penzt VWCE-be vagy EUNL-be terveznem tenni. Van ertelme szerintetek egy reszet esetleg euros magyar allampapirba tenni (mondjuk havi 500-at) vagy menjen minden az ETF-ekbe? Ilyen nagysagrendu havi penzvaltasra mi lenne egy jo modszer?
Mi a velemeny errol a strategiarol? Egy ilyen all world etf-nel nagyobb kockazatot, egyeni reszvenytartast, stb nem szeretnek.
-
tomazin
veterán
Ha esetleg mas is ugy erzi,h szeretne regi pmapot venni ne probaljon ra az allampapirkalkulator oldalon levo regebbi hirdetesekre, mert teljesen el vannak tevedve. 4-5-6%ot akarnak kerni a 2033/I-ert es nem fogjak fel,h ember a harmada mar lement a kamatperiodusnak, minuszos lenne az uzlet egy fixmaphoz kepest.
-
eladocuccaim
kezdő
Sziasztok,
Szerintetek melyik bróker-t a legegyszerűbb használni, ami szép riportokat készít, és amelyik a legjobban megkönnyíti az adóbevallást. Kezdő vagyok ezen a téren, és ez lenne a legfőbb szempont.
A másik, hogy van olyan borkar, ami rendesen jelent NAV fele és esetleg automatikusan megjelenik a bevallás tervezetben már minden?
Eddig Revoluttal próbálkoztam de az katasztrófa ilyen szempontból.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Sziasztok!
Teljesen új nekem ez a MÁK dolog, ügyfélkapus regisztrálás megvan, teljeskörűen használhatom és az app is készen áll.
1. Van valakinek olyan tapasztalata, hogy egyik bankból befizet, de aztán egy másik bankszámlára utaltatja vissza a pénzt?
Tervben van nálam egy bankváltás (OTP —> Gránit), OTP számlán van kb 2 millióm félretéve pár éve és további évekig nincs is tervben hozzányúlni és gondoltam, hogy van olcsóbb megoldás is, mintsem hogy közvetlenül átutaljam.
Tehát hogy OTP-ről MÁK-ba tenném azt a pénzt, aztán egyszercsak Gránitra.
Van Gránitnál “Fizetési kérelem” funkció. Jól tudom, hogy erre lesz majd nekem szükségem majd a folyamathoz?2. Eddigi vélemények alapján két féle lehetőséget gondoltam magamnak, FixMÁP vagy DKJ.
Ha évekig nem kell a pénz, akkor is jobban megéri FixMÁP-ot venni vagy mindenképp érdemesebb a “foglalkozósabb” DKJ-t választani?
Nem gond nekem, ha sűrűbben kell vele foglalkoznom, ha cserébe összességében jobb hozam érhető el.
Köszönöm! -
360xbox360
tag
For currency trades executed under the auto currency conversion service, IB will typically add or subtract (at its discretion) 0.03% to the exchange rate that would otherwise apply. Please note that IB does not separately charge a commission on these auto-conversion trades.
Azert ez igy eleg jo az erste+revolut bohockodas utan.[ Szerkesztve ]
-
kovaax
őstag
válasz PredatorZoli #117505 üzenetére
Akkor lenne fix a dolog ha direkt megvennéd a 10 éves kötvényt.
Ha jól tudom ez is csak akkor, ha végig tartja lejáratig. Ha korábban el akarja adni, akármennyi is lehet az ára.
-
PredatorZoli
Topikgazda
Egy hosszú ETF-et megvéve teljesen bizonytalan lesz hogy 10 éves távon milyen hozamot fogsz realizálni, ugyanis szinte minden attól függ hogy 10 év múlva milyen hozamkörnyezet lesz a mostanihoz képest.
Akkor lenne fix a dolog ha direkt megvennéd a 10 éves kötvényt. Én úgy tudom, hogy IB-n lehet venni direktbe Treasury billt, és azt ezt pont tudja. Stingy tudja ezt hogy pontosan hogyan. -
avl
senior tag
más:
jól gondolom-e, ha valakinek 4.5-4.7% (vagy akár 4%) körüli hozam $-ban megfelel, az batran vegyen most US kötveny ETF-et ?
- akár ~ befixalva 20+ evesekkel IE00BD8PGZ49
- vagy a teljes kötvenypiac (bar itt a "befixalas" nem olyan) IE00BG47KH54persze a 20+ eves ETF arfolyama igencsak ingadozhat, hosszu tavon (10+ év) mennyire biztos a 4.5-4.7%-a ?
azt gondolom: a kötveny megvetellel biztos lenne a hozam, de ez nekünk IBIE alatt nem elerhetö ( ? realisan)
..ahogy en ertem: nem keves hang mondja, hogy hozamok magasabban maradnak, FED még nem vághat (annyit biztosan nem, mint par honapja vartak a tömegek)
-
Paxker315
addikt
Nos, a vételi megbízást kovetoen: huf eladás euróért 390.71-es árfolyamon ment, nem volt comission fee & a vásárlás (13 db xdem) pedig limitáras megbízással 1.28 euro díjjal.
Én elégedett vagyok, mert így tkp a devizavaltasnak nem volt plusz költsége, és a vételi megbízás is gyorsan teljesült, minimális költséggel. Szóval kellemes, nekem meg plusz érv az is, hogy így még egyszerűbb és gyorsabb lett. Szvl örülök hogy meglépték ezt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen routert?
- Horgász topik
- Path of Exile 2
- BestBuy ruhás topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- CES 2025: az NVIDIA prezentálta az új GeForce-okat
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- További aktív témák...
- Akció! Dell Latitude E6430 laptop (14/i5-G3/8GB/256SSD/AkkuX) - 1 év garancia, 27 % számla
- Wacom Cintiq 16 FHD (DTK-1660) digitalizáló tábla
- Denon AVR X2600H erősítő + Jamo S809 5.0 Hangfalszett
- Géjmer Keychron M3 vezeték nélküli egér
- Akció! Dell Latitude E6230 laptop (12,5/i5-G3/8GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla