Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
concret_hp
addikt
van egy intersport utalványom 3000ft felett 1000, vagy összegfüggetlenül 15% kedvezmény, február végéig jó. akit érdekel, dobjon egy pm-et.
vagy fullba vagy sehogy :D
-
Lackooo84
nagyúr
Na hát erre nem kellett sokat várni, ma meg is lett az első 5K-m séta nélkül, ami inkább 6K (mindig ezt az útvonalat futom). Pulzusom 160-165 között volt, emelkedőkön felment 170-ig max, de egyszer sem kellett lihegnem, inkább a sípcsontfájdalmam volt kicsit kellemetlen, de nem érdekelt. Fú tök örülök, hogy 17 év bagós meg gépezős életmód után 3 hónap alatt sikerült ezt elérnem (novemberben kezdtem). Már csak az időn kell majd javítgatni.
[ Szerkesztve ]
The Truth is out there...
-
parandroid
félisten
válasz Vertigo18 #23191 üzenetére
"Aztán majd meglátjuk, ki tud elfutni egy medve elől! (mondjuk egyikünk se, de ez mellékes! )."
Kicsit off, de nem a medvénél kell gyorsabbnak lenni, hanem a többieknél, hogy őket egye meg, ne téged.
Lackooo84: Egyszerűen csak fuss olyan lassan, hogy ne szálljon el teljesen a pulzus. Lehet, hogy hülyén fog kinézni, de a nagyon lassú futó mozgás még mindig jobb, mint a gyors séta. Nem kell a végletekig ragaszkodni a 140-hez, ráadásul ha jól sejtem a korod a nicked alapján, neked valahol 148 körülig tart az aerob tartomány, szóval addig ok vagy. Persze minél lejjebb van, annál jobb, de az első egy-két évben ne számíts komoly csökkenésre. Ezzel együtt is észre fogod venni, hogy hónapról hónapra jobban érzed magad, és egyre jobban megy.
Amúgy ma elmentem a terembe edzeni, de annyira nem volt kedvem az egészhez, hogy a 15 perces futópados bemelegítés elnyúlt 90 percre, hogy ne kelljen leszállnom, és nekiállni bicepsz-hátazni. de legalább rájöttem, hogy még mindig utálom a futópadot, mentem volna ki inkább a jó levegőre...
p
[ Szerkesztve ]
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
Vertigo18
addikt
válasz inf3rno #23193 üzenetére
Nem, csak kisfaluban kocogok, itt az öregasszonyok még 15 km. után is elvárják, hogy ha elmegyek mellettük, akkor köszönjek. Még akkor is, ha már 2x elfutottam mellette, harmadszorra is kell köszönni, különben "ezek a mai fiatalok...!" Fiatal... Én, jah!
Éppen ezért nem tudok átkapcsolni másik üzemmódba sajnos. Teljesen nem tudom élvezni a kikapcsol(ód)ást. Akkor meg már nézem a többieket! Ki, kivel kavar, ki bújkál, ki csalja meg az asszonyt!
De a nevetések már engem sem érdekelnek.
Jó, hogy mondod. Indulok is ebben a nyálkás időben egy 15ösre!
Vásárolnék M.A.G.U.S. kiadványokat! Pm me!
-
inf3rno
nagyúr
válasz Lackooo84 #23190 üzenetére
Nekem is fájni szokott a szokásosnál lassabb futástól a lábam. Valszeg meg kell szokni egy adott tempót, ritmust az izomzatnak, hogy hatékonyan tudja csinálni. Szerintem hosszú távon jót tesz, ha ilyen magas pulzussal gyaloglással kezdesz, megerősödik a lábad és a keringésed is, aztán lesz egy jó alapod, amire tudsz építkezni. Valaki írta itt régebben, hogy aki nem tud lassan futni, az sehogy sem tud.
Ha síkon vagy, akkor szerintem próbálj belőni egy tempót bemelegítés után, amin az edzés végéig max 10-15-öt megy fel a pulzusod, és maradj azon. Emelkedőn lehet lassítani, lejtőn meg gyorsítani, de ha rövidek, akkor az sem fontos. Kellhet pár alkalom, mire megtalálod a jó tempót.
Ma megyek én is, már unom a tétlenséget.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Érdekes, nálam ugyanaz van, mint amikor kocsival megyek, bekapcsol a közlekedési alprogram, és fogalmam sincs, hogy ki mellett futok el, vagy hogy kik ülnek a kocsikban. Az utóbbit egyébként sem figyelem szinte soha. Ez valami megfelelési kényszer nálatok?
Buliban hasznos! =]
-
Lackooo84
nagyúr
Ja hát a mínuszok engem sem tartanak vissza ne félj, sőt. Volt nemrég mínusz 10 körül, mint egy bankrabló úgy néztem ki sapka + csősál + pulcsi + cicanaci. Úgy néztek rám, mint a szaros gatyára. A mostani 6 fokokban már sapka, sál, kesztyű sem kell nekem, mert melegem van.
Ez nem a tök első 2-3km nekem, mert a bemelegítő sétát nem számoltam bele, szoktam 1-1.5km sétálni, és csak utána kocogok. A végén mindig nyomok sprintet így is (mindig is jó voltam robbantásban), ráadásul egy 12%-os vasút alatti autós aluljárót kell megmásznom, ott szoktam felsprintelni.
De most akkor tényleg sétáljak, akkor vagyok olyan 110-120nál, majd fussak bele, és ha elérem a 150et, akkor meg megint séta? Akkor abban nem sok futás lesz, kb. 1-200 méterek.
[ Szerkesztve ]
-
Vertigo18
addikt
válasz Lackooo84 #23190 üzenetére
Az az első 2-3 km. az a bemelegítés. Akkor készül fel a tested a megterhelésre. Ezért megy könnyebben a többi, leállsz, kicsit pihizel séta közben, visszaáll a pulzusod vagy 20-30 ütést is akár, aztán jöhet az "igazi menet".
Ne érdekeljen, hogy ha kinevetnek, mert szinte totyogsz. Én ugyanezt csináltam, itteni unszolásra 140 alatt tartott pulzussal kocogtam, amit elég lassúnak éreztem. Azt vettem észre, hogy a szembejövő gyalogosok, autósok legalább FELE megmosolyog, nevet rajtam. Nah nem a tempóm miatt, (kicsit a tiednél azért az enyém gyorsabb), hanem egyszerűen azért, mert egyáltalán futok -11 fokban is. Ez marhára zavart, aztán - szintén itteni tanácsra - elkezdtem nézni, hogykik is mosolyognak?! A mosolygók 99%-a 100 kiló feletti volt, innentől már én is mosolyogtam rajtuk! Üljetek csak a meleg kis autótokban, aztán hazamenve toljatok egy BigMac menüt. Aztán majd meglátjuk, ki tud elfutni egy medve elől! (mondjuk egyikünk se, de ez mellékes! ).
Szóval jó lenne megcélozni azt a bizonyos pulzustartományt (140-145öt javaslok) és NEM fölémenni, akármit is érzel! Azt fogod érezni pár hónap múlva, hogy egyre jobb kilométereket futsz ugyanazzal a pulzussal. Ráadásul egyre többet tudsz majd futni, ha akarsz, a szervezeted megszokja azt az ütés-tartományt. Aztán meg majd azt veszed észre, hogy a végére befér egy-egy sprint is, jó 300-400... 500 méter!!! És azt marhára fogod élvezni!
-
Lackooo84
nagyúr
válasz inf3rno #23187 üzenetére
Köszi a tanácsokat, hát ha ezt a szinten tartást csinálnám tényleg nem sokat futnék, mert már a tempós sétánál 120 felett vagyok. Viszont már annyira bennem van ez, hogy fussak és fussak, hogy már 5km-be 1x sétálok bele 2-300 métert. Meg ha sétálok, akkor kicsit fáj a sípcsontom, ha futok akkor nem. Viszont nem tudom miért, vagy hogy, amikor "elfáradok" az első 2-3km után, sétálok egyet, és utána meg tudnék kocogni megállás nélkül bármennyit, nem fáradok úgy el, mint az elején. Érdekes anomália.
Visszatérve, 150 alatt tartani elég nehéz lenne, szinte alig futnék, és mások csak annyit látnának, hogy mindig megállok, mert nem bírom. Ezt sem biztos, hogy el tudnám viselni. Mindenesetre elég szépen fogyok így is, meg van a havi 2-3kg.
-
kk831228
addikt
válasz Lackooo84 #23186 üzenetére
Szerintem kocogjál nyugodtan jó sokat, majd megy az lejjebb... Valamennyi alap kell, hogy tudj egyáltalán 150 alatt futni...
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
inf3rno
nagyúr
válasz Lackooo84 #23186 üzenetére
Hát hogy figyeled futás közben, hogy mennyi a pulzusod, és végig egy szint alatt tartod, mondjuk 140 vagy 120 körül. Amennyire én tudom az a lényeg, hogy aerob tartományban maradjál, tehát ha a nagy átlagot vesszük, akkor lehetőleg 150 alatt, de persze ez életkor, nem, stb. függvénye is. Ettől tud fejlődni az aerob anyagcseréd, meg ilyen tartományban szeret zsírt bontani a szervezet. Magasabb pulzuson hajlamosabb inkább cukorhoz nyúlni, mert azt lehet oxigén hiányában is tejsavasan erjeszteni, aztán abból is van valamekkora energia. Ha kocogásnál is 180 a pulzusod, akkor jobban jársz gyaloglással meg bringázással, és jobb, ha csak később kezdesz kocogni, futni, amikor már normalizálódott a helyzet. Szerintem.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Lackooo84 #23175 üzenetére
Hát a többiek alapján 2-3 év kelleni fog, hogy rendesen lejjebb menjen. Ahhoz, hogy kocogni tudjál lehet, hogy elég lesz 1 év is, viszont ahhoz pulzuskontrollal kellene csinálni, mondjuk gyors sétát, ilyesmit, ha tényleg ennyire magas neked már a kocogásnál is. Semmit sem adnak ingyen. ;-)
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Chuck Norris
senior tag
-
medica
senior tag
válasz ígyvanferi #23174 üzenetére
Többféle típusa van a jégmászásnak: magashegyi jég (firn/gleccser pl), vízjég (befagyott vízesések)
Két pont között legrövidebb út ha el sem indulsz
-
inf3rno
nagyúr
válasz ati012 #23166 üzenetére
Grat a fogyóhoz. El lehet kezdeni 15kg plusz súllyal is. A helyedben hosszabb gyaloglással kezdenék pár hónapot, hogy legyen ideje hozzászokni a lábadnak. Menet közben kiderül, hogy tetszik e neki ez a mozgásforma, nem lehet megmondani szerintem előre, hogy hogyan fog reagálni rá. Ehhez tulképp bármilyen sportcipő is elég lehet. Az aszfalt, beton, kő, stb. elég kemények, jobb a terep, ha kímélni akarod az ízületeidet, bár gyaloglásnál szinte mindegy. Ha később továbblépnél kocogás majd futás irányába, akkor érdemes venni egy pulzusmérőt és egy futócipőt is, és pulzuskontrollal futni néhány évet, hogy felépüljön a keringésed. A tekerés kevésbé terheli az ízületeket, szóval érdemes lehet azzal vegyesen is csinálni, úgy gyorsabban fejlődsz keringés terén.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
ati012
őstag
A közelmúltban nagyobb súlyfelesleget (53kg) adtam le, és most sportolási lehetőséget keresek a számomra.
Kerékpározás, falmászás, futás érdekelne első sorban.Hogy a topic keretein belül maradjak, a futásról kérdeznék.
15kg túlsúllyal elkezdhetem-e?
Aszfalton vagy folyótöltésen kíméletesebb-e az izületeknek?
Van-e valami különleges technika, vagy úgy egyáltalán hogyan is kezdjem el?Illetve volt tavaly nyáron egy motoros balesetem, aminek kárát még mindig érzem a bal térdemben. Javulna vagy romlana a futás hatására?
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz inf3rno #23161 üzenetére
Igen én is így tudom, és így az egész ÁSZF egy bullshit parasztvakítás, csak azért van hogy ne reklamáljon az egységsugarú vásárló. Ha valaki nagyon perelne annak meg úgyis visszaadja a pénzét, sok nem lesz belőle.
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
inf3rno
nagyúr
Amennyire én tudom a vásárló nem igazán mondhat le ezekről a jogairól, az eladó meg a törvényben megszabottnál csak többet adhat, nem kevesebbet, ha mondjuk garanciáról, vagy bármi egyébről van szó. Továbbra sem értem, hogy pl elektronikai cikkeknél miért 1 év garit ír sok cég a papírra, amikor az itthon előírt gari ezekre a cikkekre minimum 2 év.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Alg
veterán
válasz joysefke #23159 üzenetére
Kétlem, ráadásul az "ÁSZF"-je (amiben nem vagyok biztos hogy jogilag megállja a helyét egy Vaterás üzletnél) gyakorlatilag arról szól hogy ő nem elad, csak közvetít, semmiféle szavatosságot nem vállal, nem is tőle veszed a cuccot hanem a gyártótól stb.
Ja meg:
Megrendelő feltétel nélkül elfogadja, hogy a Közvetítő a termékek eredetiségéért semmilyen felelősséggel nem tartozik.Szóval szinte biztos hamis cuccok, és egy kamu ÁSZF amiben gyakorlatilag minden jogáról lemondatja a vásárlóját. Csodálatos, az ilyet büntetni kellene.
[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
joysefke
veterán
Ez vajon eredeti lehet? Jóval olcsóbb, mint bármilyen webshopban amit láttam (a nagy sprortsdirectes leárazásokat nem számítva)
üdv
J. -
törölt tag
Garmin foot pod kiegészítő (FR210 mellé) szerintetek tudná mérni a szobabicajt? A futópadon tudom hogy működik a dolog, csak ebben a részében nem vagyok biztos.
-
Aristeus
tag
Múlt héten megérkezett a Speedcross-om (4-es széria), gyorsan ki is próbáltam a hóban: A tükörjégen ez is csúszkál, de amint van egy kis hó/bármi amiben meg tudnak kapaszkodni a stoplik gázolhatsz át mindenféle terepen. Holnap viszem egy kis saras tesztre, mert napok óta 13 °C van és minden hó elolvadt, dagonyára lehet számítani a kedvenc útvonalamon.
A cipő az én méretemben (EU: 45 1/3, UK: 10,5) majd 340 gramm! Ehhez fog ugye még hozzájönni a sár!Ehhez képest a feleségem Salming-ja (Mondjuk az csak 38 és 2/3-ados) 160 alatt van.
Ráadásul a Salming borzasztóan jó vétel volt. Az Outlet46.de-n most 9.99 euróért vesztegetik. Bár már elég mérethiányos utolsó darabok.[ Szerkesztve ]
Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.
-
beltram
tag
-
concret_hp
addikt
kaposvár dombjaira valaki a hétvégén?
vagy fullba vagy sehogy :D
-
kk831228
addikt
Üdv!! Nem tudtok fr 235-re valami jó kis akciót valahol.... Ismerős csajszinak kellene...
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
gombi01
tag
Ma már elő kellett vennem a szöges gumitalpat a cipőm alá
Fog mint a zöld festék csak az a baj, hogy én szoktam el a tempós futástól. Olyan nehéz volt mintha sosem csináltam volna..."Először megtanultam addig futni, amíg el nem fáradtam.Később bírtam tovább is." Muhammad Ali
-
inf3rno
nagyúr
válasz parandroid #23142 üzenetére
Hát itthon is 20%-al olcsóbb volt még nemrég, aztán valami bevert a piacnak, mert a ram meg az ssd árak is egy pillanat alatt megugrottak, és nem kicsit. 40 körül már elvétve találni jó SSD-t. Tavaly kellett volna vennem. :S
joysefke:
Az ipont egyedül az árgrafikonjuk miatt szoktam nézni. Szar cég, már 10 éve is az volt.[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz parandroid #23138 üzenetére
Okés, köszi!
szerk:
Nekem az SSD-k elég drágának tűnnek. Sandisk ultra 2-t vagy jobbat akartam, és újan 130 eur németből, ezen keresztül meg használtan 133 eur. Na mindegy, azért egy próbát megért.[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz jegenye77 #23119 üzenetére
Ez attól függ, hogy mire. A legolcsóbb megoldás, ha már van BT4 LE képes mobilod, hogy veszel egy BT4-es pulzusmérőt, aztán mobillal együtt használod. Az 10-20-30k körüli összegből kijön, attól függően, hogy milyen pulzusmérőt választasz. Ennek hátránya, hogy a legtöbb mobil sajna nem valami minőségi, ha GPS nyomkövetésről van szó, és az ingyenes appok sem a legjobbak sokszor. Ha a GPS nem cél, akkor ilyen fitbit jellegű dolgot is lehet venni, ami csak pulzust mutat. Ezek drágábbak, mintha csak szezort vennél. Utána vannak GPS-es órák, azoknál talán a TomTom, meg az olcsóbb Garmin-ok a belépő szint, illetve a Polar M400 is jó vétel lehet a belépő kategóriában. Olyan 40k körüli összegben kell gondolkodni. Van még egy rakás olcsó noname, de én személy szerint sosem olyanokat, úgyhogy nem tudok nyilatkozni, hogy milyen minőségűek.
szerk:
Láttam közben, hogy mit írtál később. Én a helyedben inkább valami márkás pulzusmérőt vennék, aztán később fejleszteném fel egy ugyanolyan márkájú pulzusmérő nélküli órával, ha van rá keret. 10-ért már lehet talán kapni jót, meg itt fórumon biztosan van olyan, akinek van tartalék, amitől esetleg megválna.[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
parandroid
félisten
válasz inf3rno #23137 üzenetére
Persze, minden van: itt keress rá.
"Find huge discounts on returned but inspected products with all advantages Amazon.de offers including customer service, return policy and free Amazon Prime Premium shipping "
Mivel ezek amazon saját raktárból szállított cuccok, ezért nagy valószínűséggel szállít Mo-ra is, de ez továbbra is eltérő lehet termékenként. Annyira még készülj fel, hogy a végleges rendelésnél kicsit megugrik majd az ár, mert a magyar cím megadásánál újrakalkulálja az árat 27% áfával, a németországi 19% helyett.
p
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
inf3rno
nagyúr
válasz parandroid #23120 üzenetére
Ilyen Warehouse Deal van más termékekkel is? SSD, memória, ilyesmik kellenének olcsóbban, de lehetőleg garival.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz jegenye77 #23117 üzenetére
Olyan 1 óra felett érdemes ezzel foglalkozni, hogy közben iszol. Addig nincs értelme. Arra figyelj oda, hogy ne legyél kiszáradva, amikor elindulsz. Én személy szerint arra szoktam rá, hogy utána kajálok, előtte meg legalább 2 órával már semmit, hogy ne kavarodjon fel a gyomrom.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz jegenye77 #23105 üzenetére
Ha nem gyógyulna 8 napon belül, akkor keress egy sportorvost, az többet tud mondani, mint mi. Szokott lenni nekem is ilyesmi, de sokkal enyhébben. Mintha valahogy dörzsölődne az ín a térdhajlatban nálam olyasmi érzés. Ha esetleg kiderülne, hogy pontosan mi ez, akkor írd meg, akár priviben!
A helyedben inkább a távra koncentrálnék, mint a tempóra. Nyugodtan gyalogolhatsz is az első néhány hónapban, amíg felépül a keringésed, és hozzászoknak az ízületeid. Felesleges kinyírnod magad, mert az lesz a vége, hogy kihagysz 1-2-3 heteket sérülés miatt, és semmit nem fejlődsz. Pulzusmérőt is jó lenne ha beszereznél.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
6030D
őstag
válasz jegenye77 #23133 üzenetére
Mobilos alkalmazással mérd a futásod, nagyon kezdőként én is ezt csinálom. Alapból bringázom, így a Strava-t használom, de adnak itt ötletet ha jobb valami. Azon kívül, hogy látod, az adott távot mennyi idő alatt, milyen átlaggal futottad, kiszedi a legjobb 400 m, 1 km, 1 miles... időket, és összehasonlítja a korábbi eredményekkel. Ha javulsz, érmet kapsz.
Ha van zsebed, ahova tedd a mobilt, akkor anyagi befektetés nélkül megvan a motiváció. Ha nincs, akkor 2000 Ft egy futóöv a boltban.Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla
-
jegenye77
addikt
válasz joysefke #23132 üzenetére
Teljesen igazad van.
Nézegettem, hogy milyenek vannak,sajnos nem túl olcsók. 60 tól felfelé. Ami nekem felesleges lenne.
Szerintem egy ideig elvagyok egy sima kis alkalmazással. Részletes infót ad annyit amennyi most nekem kell. Pulzus mérő nincs de Decathlon-ba láttam nem túl drágán csak pulzusmérőt. Azt még meggondolom.
Egyenlőre a kis távjaimat lenyomom heti 3x ahogy terveztem. Pár alkalom után fokozatosan emelem majd.Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
joysefke
veterán
válasz jegenye77 #23127 üzenetére
Egyáltalán mi a célod az órával?
Ha úgyis mindig ugyanazon a 4Km-es szakaszon futsz, ráadásul egyenletes tempóban, akkor (szerintem) majdnem felesleges bele a GPS és éppen elég ha az időt méri. Egy olyan óra ami köridőket is tud mérni a Decathlonban 5E Ft magasságában megy. Ha párszor lemész futni és méred a köridőidet, biztosan szép javulást fogsz látni, ami további motivációt ad.
Ha kell pulzusmérés, de nem kell GPS, akkor azok az órák 10K környékén kezdődnek a Decathlonban. Mindenképpen digitális (kódolt) jeladósat kell venni, a kódolatlan átvitel értékelhetetlen. (tapasztalatból írom)
Nekem (jópár éve) ennek az elődmodellje volt: http://www.decathlon.hu/onrhythm-410-pulzusmero-ora--id_8309246.html
Keveset tudott, de azt megbízhatóan. Amikor ca. 27-28 évesen először mentem el az edzőterembe futni, (18 és 27 éves korom között jó ha összesen 4-5x lefutottam a szigetkört) akkor majd meghaltam a padon beállított 9Km/h-tól 5370m után (szigetkör). A pulzusom tuti 175 fölött volt a végére . Aztán vettem egy órát, az első időben a szigetkör-távot futottam továbbra is, azt vettem észre, hogy hasonló sebesség mellett egyre alacsonyabb a pulzusom. Ez is szépen motivált...Mostanában, hogy vén fejjel (35 évesen) újrakezdtem a futást néha vittem okostelefont BT-övvel, de nekem nem jön be, mert mindig csak a szerencsétlenkedés van vele. Az egyetlen helyzet, ahol nekem valamennyire bejött az okostelefon+öv kombó az az, amikor BT fülesen keresztül még zenét is szeretnék hallgatni. Egyébként én csak hátrányát látom, pedig egész használható telefonom és övem van.
Komoly (GPS-es, pulzusmérős) órám még nem volt, ezzel kapcsolatban nem tudok nyilatkozni, mindenesetre bármilyen órát is veszel, helyetted az biztosan nem fog futni, max motivációt ad (feltéve, hogy nem kezdesz el most itt rögtön résztávozni, meg strukturált edzéseket nyomni )
Szóval, ha rám hallgatsz, olyan eszközt veszel, ami segít a motivációdat fenntartani. Ha képes vagy most az elején akár csak heti 3x lemenni futni egy 3/4-ed órát, akkor robbanásszerűen fogsz fejlődni (legalábbis én a 20-as éveim végén robbanásszerűen fejlődtem) óra meg pulzusmérés ide vagy oda. Mindenesetre szép dolog látni a fejlődést
Az hogy képes vagy-e futni, az sajnos nem triviális. Én például fél év alatt tök jó formába kerültem, azt is mondhatom, hogy most vagyok életem eddigi legjobb futóformájában (ami nem jelent sokat) de a bokaszalagjaim nem mindig akarják az igazságot (még).
-
Vertigo18
addikt
válasz jegenye77 #23127 üzenetére
Egyébként szerintem használt cuccból még itt a fórumon is lehet, hogy találsz eladót, ha valaki éppen váltani szeretne okosabb készülékre, mert az előzőt kinőtte, neked az tökéletes lehet. Ráadásul éppen a napokban vásárolt az egyik kolléga két órát, ha jól tudom, az egyik éppen eladásra fog menni.
Illetve, ahogy előttem is írták, érdemes figyelni az akciókat, amiket ide, a fórumra is belinkelnek, tetemes leárazások szoktak lenni.
-
kk831228
addikt
Nekem kaja után kb 2 óra múlva jó, esetleg ha keveaet eszel akkor egy óra is elég de közvetlen nem jó... Inni se jó nagyon sokat előtte...
-
parandroid
félisten
válasz Lackooo84 #23122 üzenetére
222 EUR a linken. Sokkal olcsóbban max használt, vagy nagyon kifutott modell van, és csak akkor pulzusmérő övvel, ha szerencséd van. Lehet venni olcsóbban, csak nem biztos, hogy érdemes. Illetve annyiban igen, ha utána meg tudsz még tőle szabadulni annyiért, amennyiért vetted, akkor kipróbálni jó volt. Viszont a használt, régebbi modellek azért sok esetben jóval kevesebbet tudnak az újaknál. Az utóbbi 1-2 évben elég nagy ugrás volt ezen a téren (GPS minősége, pulzusmérés a csuklón, okosabb, gyorsabb hardverek, jobb kijelzők, jobb akkus üzemidő, és Garminnak pl. a hozzáadott szoftvere, illetve felhős háttere is eléggé kimagasló).
p
-
Alg
veterán
válasz jegenye77 #23123 üzenetére
Vagy dekás, vagy ebayen lehet esetleg nézni régebbi Garminokat pl. 210-220-asokból van használt vagy refurbished, persze valamennyi kockázat is van benne.
Másik megoldás Bluetoot-os pulzusmérő öv+telefonos applikáció
[ Szerkesztve ]
-
jegenye77
addikt
A 90 az nagyon sok"k"
Max 10 ig gondoltam, hogy lenne ami még ajánlott.
Decathlon ba majd megnézem akkor élőben milyenek vannak. Egyenlőre valami alap elég lesz szerintem.Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
Lackooo84
nagyúr
válasz parandroid #23120 üzenetére
Azért egy 90 ezres órára nem mondanám azt, hogy belépő szint...
-
parandroid
félisten
válasz jegenye77 #23119 üzenetére
Ez most az ajánlott belépő szint: Garmin FR 235. Már ha kell GPS, pulzusmérés, és mindenféle futós funkciók. Előbb-utóbb kelleni fog.
Warehouse Dealeket nem tudom, ismered-e, tartani nem kell tőle, ránézésre vadiúj cuccokat kínálnak, garival, ha valamiért meg mégsem tetszik, visszaküldöd nekik. Páromnak ilyet rendeltünk, annyi, hogy a doboz ragasztószalaggal volt visszaragasztva, és volt rajta egy matrica, miszerint nem új termék.
Érdemes egyébként nézni a nagy elektronikai kereskedők kínálatát is, elég gyakran van többféle óra is akcióban. De amúgy is megér egy látogatást a Saturnban/MM-ben, hogy legalább lásd élőben, mielőtt megveszed.
p
[ Szerkesztve ]
-
jegenye77
addikt
És egy nem túl drága de ajánlott órát még tudnátok mondani nekem!?
Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
parandroid
félisten
Előtte ne tömd tele magad. Legjobb szerintem, ha egy darabig nem is eszel előtte, de ez is egyénfüggő. Inni akkor kell, amikor jólesik, de előtte nem érdemes 'betárazni' ebből sem. Persze szomjas azért ne legyél, de ha lötyög az innivaló a gyomrodban, az nem vicces. Szerintem az egy óra (különösen ha nem 40 fok van) az egy olyan időtartam, ami simán kell, hogy menjen evés-ivás nélkül, ha ennél hosszabb futást tervez az ember, akkor azért jó, ha visz valami innivalót. De érdemesebb inkább az induláshoz bekészíteni előre egy sportitalt (pezsgőtablettás, vagy por-alapú, esetleg gyári, üveges), meg egy banánt, esetleg egy darab csokit/müzliszeletet, vagy pár szem kekszet. Ha kocsival mentél futni, ott megvár, ha otthonról indulsz, még ennyire sem kérdés.
p
-
jegenye77
addikt
válasz parandroid #23116 üzenetére
Ezt a nyújtást se tudtam.
Tusoltam aztán elterültem eddig
Akkor azt is megkérdezem, hogy mi a helyzet az evéssel írással előtte? Tudom nekem még ez nagyon pici táv de majd szeretném emelni.
Közben lehet vagy ajánlott inni? Vagy inkább előtte sokat?Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
parandroid
félisten
Szerintem csak le kell nyújtani. Feküdj hanyatt, kezeket oldalra, bal lábat nyújtsd ki jobbra (átemelve a másikon, próbáld a föld felé lenyomni. Utána lábcsere. Ha majd beszarsz, úgy húzódik a comb tetejénél - fenéknél az izom, akkor egyértelmű. Been there, done that.
Minden futás után legalább 10 perc nyújtás amúgy is kötelező, érdemes youtube-videókat nézni, hogy a nagyok milyen gyakorlatokat ajánlanak.
Bemelegítéssel megmondom őszintén, én sem nagyon foglalkoztam eddig, egyszerűen annyira lassú tempóban futok végig, hogy gyakorlatilag az egész futás egy nagy bemelegítés. De futópadon azért mindig úgy indulok el, hogy először gyors séta, és utána percenként növelem a tempót 5 percen keresztül. Levezető futás ugyanez visszafelé. Kinti futással ennyire fegyelmezetten nem tudom ezt betartani, de azért igyekszem.
Motiváció kell? Tessék:
Ez a 2016-os év, 2015 nyara óta kezdtem edzőtermezni, ott lett program a heti két erőnléti edzés. Eleinte 15 percet nem tudtam végigfutni egyhuzamban, holott 3x20 perc vegyes kardió volt kitűzve (futópad/elliptikus/bicikli). Aztán rákaptam a futópadra egyórákra, egyre kevesebb lett a séta, és egyre több a futás. Visszatekintve csak azt sajnálom, hogy nem kezdtem el előbb kint futni, mert sokkal nagyobb élmény, és sikerélmény, de ez nálad nem probléma. Gondolhatod, hogy végigmentem én is mindenféle fájáson 15+ év punnyadás után. Úgy igazán futásra 'gyúrni' úgy 2016 nyarán kezdtem, március 12. az első hivatalos félmaraton, nevezés megvan, a január ugyan már az ördögé egy előre betervezett műtét miatt, de most lehet folytatni, ami abbamaradt. Szerencsére a motiváció még a régi, a jó idő jön talán végre, annak ellenére is, hogy továbbra is úgy érzem, hogy sehol sem tartok.
Amúgy egy fitness trackert, vagy futóórát érdemes beszerezni, nekem sokat segített a kezdeti motivációban, hogy naprakészen követni tudtam, hogy mi történik, mikor mennyit haladok - mondjuk én statisztikamániás vagyok, mindenkinél ez nem biztos, hogy működik.
p
[ Szerkesztve ]
-
Vertigo18
addikt
válasz Chuck Norris #23113 üzenetére
Esetleg működhet mondjuk a Garmin felületén található (de szerintem ilyen máshol is van) "Célok" menüpont. Beállítod magadnak, hogy pl.: "Utcai futás; 2017.február 1 - 2017. február 28 között; 180 km".
És akkor mindig, amikor szinkronizál, akkor ilyen kis grafikonnal mutatja, hogy mennyi van még vissza, hány napod van megtenni azt a távot, stb. Nekem baromi jó érzés, alig várom már sokszor, hogy hazaérjek s lássam a grafikont emelkedni!
-
jegenye77
addikt
válasz Chuck Norris #23113 üzenetére
Minden felé tapasztalatot és tanácsot elfogadok.
Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
jegenye77
addikt
válasz Lackooo84 #23111 üzenetére
Ilyeneket olvasva, mégnagyobb kedvel és elszántsággal fogok neki az újabb távnak!
Nekem ezek erőt adnak, hogy véletlenül se hagyjam abba.Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
Lackooo84
nagyúr
Fú és még mennyi mindened fog fájni... Én amikor elkezdtem, nekem is először fájt a lábszáram a bal térdem alatt belül, majd a jobb lábamon is ugyan ott. Menni alig tudtam szó szerint. De nem adtam fel, úgy fájós lábbal legyalogoltam 10km-eket. Első pár száz méteren a könnyem is kijött úgy fájt, aztán elmúlt.... Magamon úgy vettem észre, hogy jobban gyógyulok, ha mozgok, mintha fekszem. Aztán fájt a jobb alsó térdízületem pár napig. Aztán egy nyújtásnál meghúztam a derekam. Na azzal feküdtem vagy 3 napig, mert az ágyban átfordulni alig tudtam. Utána sípcsont ínhüvely gyulladás, meg vádli izomláz, aztán ágyék izomláz... így jöttek sorba... Ez sajnos minden kezdőnél előjön. Pláne nálam, mert én minden hétköznap megyek futni. Szinte már nem csak jól esik, hanem kell a szervezetemnek. Most tartok ott, hogy talán már nem fog semmim se fájni. Sok évig én is csak távolba néztem, meg napi egy doboz cigit elszívtam. Ahhoz képest, hogy 17 évig dohányoztam, büszke vagyok arra, hogy már 5km-t le tudok kocogni megállás nélkül, pedig csak 14 hónapja nem dohányzom, és 3 hónapja kezdtem el futni.
-
Chuck Norris
senior tag
válasz kilinked #23104 üzenetére
Volt rajtam felül egy futó atléta, hosszú futópóló, vékony polár, széldzseki ha csak álltam akkor pár perc múlva nagyon kezdtem fázni. Amikor felvettem a tempót akkor annyira mindig sikerült bemelegedjek, hogy a széldzseki meg alatta a polár cipzárját úgy félig lehúztam és csak minimálisan izzadtam bele. A végén csak egy kicsit volt nyirkos az egész cuccom. Cipőileg egy asics GT-1000 GTX volt rajtam ami olyan jól szuperált az aldis túrazoknival, hogy nem lett egy vízhólyagom sem.
-
-
jegenye77
addikt
Igen most kezdtem.
Két naponta tervezem ezt a távot lefutni.
Akkor majd jobban odafigyelek a bemelegítésre.
Remélem gyorsan javul a helyzet mert nem szeretném feladni.
Sétálni így is bele kellett mert 3 alkalommal nem bírtam tovább.Ez a sok sok évnyi lustaság ára.[ Szerkesztve ]
-
kk831228
addikt
Húzódás, túlerőltetés... Nem hiszem hogy bemelegítés. Azért 4 km alatt szerintem be tud melegedni minden...
Pihenő javasolt... Vagy próbálj meg sétálagatni vagy nagyon lassan kocogni hogy bírja - e... Nem valószínű, amúgy...
-
Vertigo18
addikt
A bemelegítés hiánya bármikor előjöhet a futás során. Minél komolyabban veszed a bemelegítést, annál kisebb az esélye az ilyen sérüléseknek, amik ennek hiánya miatt jönnek elő. Viszont a "nem bemelegítéshez" képest még a legkisebb bemelegítés is nagyon sokat számít.
Egyébként, ha még nagyon most kezdted, akkor minden apró rezdülésre nagyon oda kell figyelni, ha érzel valamit, akkor ott nem szabad terhelni, nem hiába mondják sokszor itt a szakértők, hogy "bele kell sétálni" olyankor a futásba, különben sérülés lesz a vége.
-
jegenye77
addikt
Megvolt a második köröm tegnap.
Ugyan azt a távot akartam lefutni. ( 4,2 km) Minden jól is ment az utolsó 200 méterig.
A jobb térdhajlatom elkezdett fájni. Egyre jobban majd anyira, hogy nem bírtam ráállni se
10 percig vergődtem ott aztán nagy nehezen haza sétáltam.
Meghúzódott vagy mi lett vele? Azóta is fáj és alig bírok menni.
Nem igazán melegítettem be, nem tudom ez miatt lehetett e. Mert, hogy a végén jött elő. Addig semmi baj nem volt.Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
kilinked
csendes tag
válasz Chuck Norris #23103 üzenetére
Kellett közben ruhát, cipőt cserélni? Nem lesz vizes, ázik át egy idő után?
-
Chuck Norris
senior tag
válasz #78687232 #23100 üzenetére
Nem voltak kategóriák, mindenkit egyszerre indítottak persze aki közelebb állt a startvonalhoz az előbb indult el mint aki csak az utolsó pillanatokban jött ki a házból, hogy ne kelljen kint állva fagyoskodnia. Szerintem volt legalább egy negyed óra hátránya annak aki a végéről indult az elsőkhöz képest, én is úgy nagyjából 8-10Km alatt találtam meg a helyemet és utána már ugyanazokkal kerülgettük egymást.
Nem hinném, hogy itt lesz eredménylista mert nem volt egyáltalán időmérés és sehol sem ellenőrizték, hogy tényleg a megadott útvonalon haladsz-e. Sőt amikor beértem a célba megkérdezték, hogy a teljes vagy a résztávon voltam-e, mert olyan érmet adnak
Köszönöm a gratulációkat de igazából nem olyan veszélyes megcsinálni egy ilyet, persze ha megnyerni akarja valaki az megint más tészta. Ha sikerült közel ideálisan felöltözni, nem pakol be az ember sok felesleges kacatot, nincs sérülés, sikerül odafigyelni az evésre-ivásra, és fejben össze tudod rakni akkor már meg is van. -
t1
addikt
válasz werszomjas #23101 üzenetére
Mindegyik jó.
Lényeg ANT+ kódolású legyen ne BT.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest