-
GAMEPOD.hu
Ubiquiti hálózati eszközök - téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
addikt
válasz golya87 #9798 üzenetére
Nekem a 6.2.35-ös FW-vel a nanoHD folyamatosan ledobta a telefonomat 2,4GHz-en, 5GHz-en minden kapcsolat jó és stabil volt. Amint visszaraktam a 6.0.21-t egyből elmúlt a probléma. (Ezt a verziót tudtam letölteni az unifi oldaláról.)
Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
őstag
Sziasztok!
Noob kérdés:
Az utóbbi pár napban elkezdett dobálni Teams hívás közben az U6E AP-m. Ilyenkor az iPhone-t is ledobja (mást nem ellenőriztem), nem csak a notit (amin a Teams megy). CK G2-ben hol tudom megnézni, hogy mi történt?
A Unifi Devices/AP/History fül csak azt mutatja, hogy a kapcsolat szakadt, de okot nem.Előre is köszönöm!
-
rekop
Topikgazda
válasz MasterMark #9791 üzenetére
-
Hadr0n
csendes tag
Sziasztok.
Vetem egy UVC-G4-PRO -t felfogató nélkül. Magyarán csak maga a golyó van meg.
A kérdésem az hogy ehhez valahol valahogy nem e lehet venni felfogatót vagy pl 3d nyomtatni ?
A másik kérdésem hogy ubiquiti rackfüleket szintúgy lehet e valahol venni mert a storeba nem találtam sehol se.Köszönöm a válaszokat előre is.
-
MasterMark
titán
Hova tűntették a rolling update-et az AP-khoz?
Switch Tax
-
-
DJ. Ru$y
nagyúr
Sziasztok!
Van itt olyan, aki USG-ről és Cloud Key-ről migrált Dream Machine Pro-ra? Olvastam az Unifi oldalán leírt migrálási módszert. Tényleg annyira egyszerűen megy, hogy backup a mostani rendszerről, felsetupolni a UDM Pro-t és feltölteni rá a backupot?
Köszi
[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!
-
Tikakukac
titán
válasz Tikakukac #9787 üzenetére
Nos, ütöttem-vágtam a switchet, eljutottunk oda, hogy sikerült életet lehelnem a kijelzőbe, meglátjuk mit tud, mert ma már ASAP cserét kellett csinálni, mert teljesen eldobott minden AP-t a drága. Majd kiderül kell-e így is garizni.
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
Tikakukac
titán
válasz MasterMark #9784 üzenetére
3 hét alatt 5 Latitude ment garira. Olyan apró gondokkal, hogy hullanak pölö a gombok
Úgyhogy elég sokszor. És azért nem akarok garizni, ha nem muszáj, mert gondolom magad is kitalálod: minden kihúz, minden kiszed, másik be, összerak, majd ezt visszafelé ismét.
Ugye, te sem szeretsz ilyenekkel szöszölni ha mondjuk elég egy update/downgrade is?
rekop: .11-en van a drága, ráküldök akkor egy .13-at este.
[ Szerkesztve ]
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
Tikakukac
titán
válasz MasterMark #9779 üzenetére
Nem, én azt szeretném, hogy ha már kiadok egy switchért egy vagyont a sima konzumerhez képest, ahhoz ne olyan FW-k jöjjenek ki, amik random dolgokat dűtenek be. Reddit is szépen meg van tömve a jelenséggel, ergo itt valami shortcutolt egyet a fejlesztésen, de elég jót.
Kívülről a controllert se érem már el egy ideje, pedig eddig ment, ergo vagy önállósítja magát egy FW, ami régen rossz vagy az is pusztul.
-
Tikakukac
titán
válasz MasterMark #9777 üzenetére
Gr8, reméltem, hogy nem ez lesz a válasz
Akkor TP-Link vissza és hadd szóljon. Főnöknek jó lesz kimagyarázni miért öntöttem el 1 misit az irodára hálózatra az tuti
-
Tikakukac
titán
Haloka!
Sikeresen kiraktunk az ablakon egy vagon pénzt a KKV hálózatára, lett szép új USW24 switch, egy rakat U6 LR AP, UCK G2 Plus stb.
A gond, hogy a kijelzője a switchnek csontra van fagyva. Restart nem segít, reset nem segít, másik FW nem segít.
Azon kívül, hogy felgyújtom mit tehetek? Nem csak a kijelző a gond, esélyesen ez a gond még mást is hozott, mert vannak IP kiosztási gondjai is néha.
-
-
MrSealRD
veterán
Igen ez lesz az... JumboFrames...Flow control...stb...
Viszont én még a régi felületet használom, ott viszont ez már nincs meg így... Át kell térnem úgy tűnik.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
user12
őstag
válasz MrSealRD #9770 üzenetére
Szerintem az a global settings ami a Site, Network, Services, stb oldalakon van.
Ha ezektől el akarsz térni, akkor kikapcsolod és meg tudsz adni static IP címet, egyedi snmp beállításokat, stb.
Nekem is ki van kapcsolva, már nem emlékszem miért van így (egyébként fix IP-re van állítva a switch, talán azért kapcsolta ki)Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
MrSealRD
veterán
Van egy US-8-60W switchem. Aktuális legfrisebb controller és firmware.
Elég rég állítgattam már. A config részben van ez a Use global switch settings beállítás... ami most bekapcsolt állapotban van. Viszont nem találtam meg, hogy hol is van a global switch settings maga.
Tudtok segíteni merre keressem?[ Szerkesztve ]
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
vicze
félisten
Igen a 16-osnak mindenképp sok amit rákötöttél, és pont azt tudod csinálni amit írtál, bár én inkább az U6-okat raknám külön tápra pusztán azért mert magasabb fogyasztók, illetve azt vedd figyelmbe, hogy mit akarsz egyszerű power cycle-lel újraindítani, persze lehet ez nem szempont.
-
DJ. Ru$y
nagyúr
16.5W a Max. Power Consumption az U6 LR-re, szóval óvatosan a 42W-on vele. Két AC-LR-t lekötöd róla, akkor valószínűleg a 4. U6-LR is elmegy róla jelen felállásban.
(Gondolom jelenleg nincsenek maxra csavarva teljesítmény ügyileg, ezért jöhet ki az összes AP-d 32.9W-ból.)
[ Szerkesztve ]
-
bon
őstag
Közbe rájöttem, hogy rossz típust írtam a switch-re, csak 16 portos és úgy néz ki teljesítmény limit lesz, jelenleg PoE Power Consumption / Budget 32.9 W/42 W-on áll. és erre jönne rá még a negyedik U6-LR. Kifogom próbálni, hogy a két AC-LR-t leveszem róla és kapnak saját poe tápot, olyanom van jó néhány, és akkor hátha benne lenne még a teljesítmény limitben, a 4. U6-LR is.
Csatlakoztatás amúgy biztos jó, mert próbál beindulni, de csak fehéren villogA számítógépnek lelke van! - ASUS Prime Z690-P, Intel CoreI7 13700, 2x16GB DDR5 5200MHZ Kingston, RTX4070 Super, Sound Blaster Z, Cooler Master Cosmos C700P
-
DJ. Ru$y
nagyúr
Controllerben kiválasztod a switchet és látni fogsz egy ilyet:
"PoE Power Consumption / Budget 6.41W / 450.00W"
Nyilván a switchednek megfelelő teljesítmény értékekkel, ez nyújt bármilyen támpontot.Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!
-
bon
őstag
Adott egy USW-24-PoE-EU switch, rá van dugva 2db AC-LR és 3db U6-LR, lehetséges, hogy még egy U6-LR-t már nem bír el a teljesítménye? Ugyanis ha rádugom nem hajlandó beindulni, de ha lehúzók róla egyet akkor meg megy.
A számítógépnek lelke van! - ASUS Prime Z690-P, Intel CoreI7 13700, 2x16GB DDR5 5200MHZ Kingston, RTX4070 Super, Sound Blaster Z, Cooler Master Cosmos C700P
-
kisspepe
tag
A wifi lassulás minden AP-nál jelentkezik?
4 AP-nál biztosan. 2-nél a kollégák szóltak, hogy nem műjödik rendesen. 2-nél Én mértem sebességtesztet speedtesten, és elég lassú volt. Ez a 4 AP 3 különböző switchen csatlakozik a hálózathoz. Az egyik másik épületben van, ahol már ki van építve az új WIFI hálózat cisco eszközökkel, amin 300 Mb/s-ot mértem. Az Unifi-n meg alig 1 Mb/s-et.
Mind mondtam az asztali gépek amik ugyan ezekhez a switchekhez vannak csatlakozva normálisan működnek.
Minden AP ugyanarra a switchre csatlakozik?
Nem, és ezt jelenleg nem is tudnám kivitelezni.Szegmentált a hálózat? A wifi külön VLAN-ban van?
Nincs külön VLAN-ban. Viszont évek óta működik. Nyáron volt szervercsere, így a controller átkerült másik gépre, de azóta is két hónapig nem volt semmi gond.Ami még gond lehet, két régi AP mindig lecsatlakozik a controllerről, egy pedig ritkábban. A jelenség azzal kezdődik, hogy hibát ír ki a STUN kommunikációra. De csak ez a 3 AP a többivel nem volt ilyen gond sose.
[ Szerkesztve ]
-
BrownB
tag
Ha valakit érdekel:
UniFi Network 7.2 [link]
"Mai videónkban a már korábban bemutatott UniFi Dream Wall segítségével kalauzolunk el titeket a várva várt új UniFi Network 7.2-ben. A frissítésben számos újdonság mellett helyet kapott a load balance funkció is melyre már régóta vágyott az Ubiquiti felhasználói közössége. Itt azonban nem állunk meg és megmutatjuk nektek azt is, hogy WireGuard VPN megoldását miként integrálhatjátok a UniFi Network 7.2-be."
-
addikt
válasz kisspepe #9760 üzenetére
Ez a hibaüzenet szerintem arra utal, hogy megsérülhetett a controller program fájlja.
Én csinálnék egy konfig mentést és újratelepíteném a controllert.Ettől függetlenül a wifi lassulást szerintem nem ez okozza.
A wifi lassulás minden AP-nál jelentkezik?
Minden AP ugyanarra a switchre csatlakozik?
Szegmentált a hálózat? A wifi külön VLAN-ban van?Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
kisspepe
tag
válasz kisspepe #9755 üzenetére
A másik probléma ami szintén mostanában gyakran előfordul, hogy a controller elindul szépen, fut egy idejig, majd átvált Start-up failded-re. Azonban közben böngészőből elérhető a controller.
A logban a következő hibák vannak:
WARN system - cannot load native lib - ubnt_sdnotify_jniERROR SDNotify - failed to locate ubnt_sdnotify_jni
ERROR dev - SSH adopt failed adopt_state[2],prev_state[0],firmware[6.2.35.14043],model[U7LR],uses_default_credentials[false]
ERROR dev - SSH adopt failed adopt_state[2],prev_state[0],firmware[4.3.28.11361],model[BZ2],uses_default_credentials[false]
ERROR launcher - Server taking too long to start...
ERROR launcher - Start-up failed.
-
kisspepe
tag
Sziasztok!
Van az iskolánkban egy Ubiquiti Unifi wifi hálózat. Összesen 21 Wifi AP. Vannak közte régebbiek, és újabbak is. Általában jól működnek, de tegnap óta valamiért belassultak. Alig tudnak rá csatlakozni, ráadásul a letöltési sebesség ilyen 0,5 Mb/s. Nem tudom mi lehet a probléma.
A hálózat a következőképpen néz ki. Van egy Tűzfal gép, azon megy ki minden a netre. Van egy virtuális szerver windows 10-el, azon van a Unifi controller. A tűzfal gépen pFSense van egy Radius szerver, az végzi a felhasználók hitelesítését.
Az első kérdésem: Az adatforgalom keresztül megy-e Unifi controlleren, vagy egyenesen a tűzfalon keresztül megy ki az adat? Azért is kérdezem, mert az a virtuális gép amin a controller fut, valamiért szintén gyenge a net (Le: 7,84 Mb/s, fel 209,83 Mb/s)
-
vicze
félisten
"Mindegyik telephelyre egy Pro/SE, és az ui portal-on keresztül menedzselhető az összes. Ez miért nem megfelelő?"
Mert totál értelmetlen és nem kicsi overhead...
Ne is beszéljünk róla, hogy UID-val nem összeegyeztethető jelenleg.
Unifi-nak pont az volt a legnagyobb vonzereje, hogy nincs licence költség és nem vagy online portálhoz kötve, ettől egyre messzebb kerülünk.Komolyan ezeket mind úgy írod, mintha nem lennének Enterprise cimkés termékek. Amiken egy használhatatlan L3 van.
A Data Centernél meg külön vicces, hogy Unifi, de konkrétan 0 köze hozzá.
Azt is értem, hogy kb. semmire nem használod, akkor nem jönnek ki a hibák, meg a jelnlegi GUI szörnyűségei.
-
rekop
Topikgazda
Már vártam, hogy az UDR/UDM-et fogod hozni. A Leaf nylván nem, de a data center egy új kategória lesz UniFi-ben, és még csak EA. UniFi Data Center (UDC) is a new software platform that will be independent from the mainstream UniFi OS and UniFi applications.
De miért válik használhatatlanná ha van több iroda? Mindegyik telephelyre egy Pro/SE, és az ui portal-on keresztül menedzselhető az összes. Ez miért nem megfelelő?
Őszintén szólva én az UDR-t is nyugodtan hasznlnám akár kis cégnél/irodában. Lassan egy éve vettem EA-ben, de semmi szoftveres gondom nem volt. Én úgy veszem észre, a Console-ok kapják a fejlesztéseket, új funkciókat, nem igazán látom a katasztrófát, de vitatkozni tényleg nem akarok. Garancia szempontjából is némi előrelépés lehet az UI Care, ami 5év NBD garit jelent UDM SE/Pro esetén. Persze US only egyelőre ez is, remélhetőleg bővítik majd az elérhetőségét EU-ra is. -
vicze
félisten
Tehát egy Leaf SMB-nek van?
Az hogy a Unifi-t hova lehetne raki az elég kérdéses. Mert sok dolga van, ami nyilván jobb mint bárki más (vezérlés), de egy Cisco, Juniper, Aruba leginkább HW rendundancia és megbízhatóság szempontjából jobb, azonos áron nyilván jobb ár értéket nyújt Unifi, de a SW és a router oldal az egyre nagyobb katasztrófa minden iterácioval, lehet ezzel vitatkozbi, de elég egyértelmű hogy egyre több a panasz a fórumokon.
Az SW support jelnleg csak prozumer szinten, OK, bármilyen céges még közép szinten se ok. Főleg a routerek semmilyen formában, egy középvállalatnak nem 1db irodája van és abban a pillanaban használhatatlanná válik. -
rekop
Topikgazda
Official release - UniFi OS - Dream Machines 1.12.30
#9749 vicze1
A hozzászólás második részére reflektálva, a store főoldaláról idéznék "Dream Machine Pro - All-in-one enterprise security gateway & network appliance for small to medium-sized businesses. The optimal experience for larger networks." Ez teljesen rendben van ebben a szövegkörnyezetben, kiemelve, hogy kis- és közepes méretű vállalkozások számara van pozicionálva az eszköz. Nálam az "enterprise" a nagyvállalati szint pl. Cisco, Juniper, Aruba, ami rendelkezik az ehhez szükséges support-al, garanciával, szolgáltatás kínálattal.
Az UniFi termékeket pedig SMB kategóriás eszközöknek tartom, ahol szerintem van létjogosultsága. De nem akarok ezzel újabb flame-et indítani, maradjunk inkább a témához kapcsolódó beszélgetéseknél, problémamegoldásoknál, mintsem egy kifejezés vagy mondat értelmezéséből generáljunk felesleges vitákat.[ Szerkesztve ]
-
rekop
Topikgazda
Az, hogy Glenn-től jött egy olyan hozzászólás, hogy "2.x akkor lesz elérhető, amikor elkészül", nem egy ígéret. És igen, persze hogy törölve lettek az erre vonatkozó hsz-ek, én is töröltem volna, mert semmi köze nem volt a 1.11.3 témához. Ahogyan ennek az értelmetlen beszélgetésnek sincs már köze a topikhoz. Ezért a részemről ezt lezártnak tekintem, a továbbiakban ez a szál innen is törölve lesz.
-
vicze
félisten
Ott a link a komplimentemben, ami csak egy printscreen Glenn-től, mivel mostanában előszeretettel törölgetnek, így nehéz linkelni.
Ki lett törölve hisz nem a "1.11.3" témához tartozik, tudom tudom."Azért ezek nem enterprise eszközök..."
Idéznék:
"All-in-one, enterprise-grade UniFi OS Console and security gateway designed to host the full UniFi application suite."
Persze rá lehet mondani, hogy a multi-site-ot nem támogató PRO eszközök nem cégnek valóak, csak nem ez a marketing...Mondjuk arra kíváncsi ennék Ubiquiti milyen kontrollert is álmodott Enterprise környezetbe, az Enterprise eszközeihez.
-
rekop
Topikgazda
Én nem látom a 1.11.3 leírásánál, és a hozzászólásoknál sem, hogy ígérte volna bármelyik UI tag a 2.x-et. Linkeld már be légy szíves, nem találom, valószínű túl fáradt vagyok.
Ennyit találtam csak, de ezt kár lenne ígéretnek gondolni bárki részéről:
2.x firmware will be there/available when ready, which it isn’t yet. Thanks!
Max annyit jelent, hogy akkor már foglalkoztak a fejlesztéssel.#9747 legelek:
Azért ezek nem enterprise eszközök... Én úgy gondolom hogy a tesztelés már a végénél jár, ezért ígérték meg a "közeli" kiadást a 1.12.30-nál.[ Szerkesztve ]
-
ArthurShelby
addikt
Ha jól értem, akkor már most simán meg tudnák csinálni, csak ahhoz kéne egy factory reset, mert a beállításokat viszont még nem lehet átmigrálni (és ez enterprise környezetben nem megengedett).
Vagy rossz a gondolatmenetem?[ Szerkesztve ]
A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
vicze
félisten
Lényegében azzal szenvednek, hogy megcsinálják az update mechanizmust, hogy 1.x-ről 2.x-re frissítsenek...
8hónapja lett ígérve, hogy lesz sima UDM/PRO-ra 2.x, hát azóta is várnak a userek... No ETA, dolgoznak rajta keményen.Néha az az érzésem, hogy Ubiquitinél van kb. 3db fejlesztő és azok csinálnak mindent.
-
rekop
Topikgazda
válasz ArthurShelby #9743 üzenetére
Legjobb tudomásom szerint, a régebbi UniFi OS konzolok (UDM-PRO/UDM) podman konténereket használnak (1.x branch), az újak (UDM-SE/UDR) pedig már natívan futtatják a szolgáltatásokat (2.x fw). De annyira azért nem vagyok benne a linuxban és a konténerizációban, lehet majd valaki kijavít.
Egyébként az UDM/Pro, "nemsokára" migrálva lesz 2.x-re, ez az 1.12.30 beta-ban már jelezték. Én úgy gondolom, hogy mindegyik konzol megkapja majd a wireguard támogatást, és az Unifi OS 3-at is, csak a régebbiek lehet kicsit később. -
Protezis
őstag
EdgeRouter-4 felületi hőmérséklete a portok körül 39-41 fok körül van. 10"-es szekrényben van. Ez így hosszú távon ok?
MasterMark: egyelőre elég port van, csak a desktop gép csatlakozik kábelen.
[ Szerkesztve ]
-
ArthurShelby
addikt
Ubiquiti-nél hogy van, mitől függ, hogy egy eszköz megkapja e a frissítést?
Azért kérdezem, mert pl az udm pro unifi os 1.12.22-n van, míg a hw-ben alig különböző udm se 2.5.11-n. Mindkető megkapja az unifi os 3-mat és így a wireguard supportot?A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
MasterMark
titán
válasz Protezis #9741 üzenetére
Azért gondolom szűknek, mert több bondingod is van úgy, hogy nem tud normális bondingot az a switch.
Amúgy elég az a 8 port? Az AP-vel meg a 2 bondinggal 5 azonnal ki is van lőve és marad 3 port.Egyébként igen, majd ha esetleg kellene új valamiért akkor olyat nézz ami azért rendesen tud ilyeneket.
Nyilván ha most ez így jó meg működik akkor nem érdemes hozzányúlni.Switch Tax
-
Protezis
őstag
válasz MasterMark #9740 üzenetére
Amíg L3 (L2+?) switchben gondolkodtam, a TP-Link TL-SG2008-at néztem ki. Nem is drága, és baromi sok mindent tud. Olvasgattam is a több, mint 1000 oldalas manualt
Végül a bonding mellett döntöttem (egyelőre).
Miért gondolod szűk keresztmetszetnek a Zyxelt? Vagy úgy érted, hogy nincs vele semmi baj, de ha upgrade kell, akkor azt cseréljem először? A Switch Enterprise 8 PoE mondjuk tud mindent, amit szeretnék, csak az ára... -
MasterMark
titán
válasz Protezis #9739 üzenetére
Akár amiatt is. Úgy látom az itt a szűk keresztmetszet. Persze nem úgy értem, hogy most rögtön menj és vegyél másikat.
Csak ha van rá lehetőség akkor azt cserélném le.
Amúgy a layer 3 switch nem biztos hogy olyan jó neked, mert igaz hogy lenne inter-vlan routing, viszont a tűzfal jóval egyszerűbb mint amit egy EdgeRouter tud. Szóval nem biztos, hogy tudnál olyan tűzfalszabályokat beállítani ami kéne.
Switch Tax
-
Protezis
őstag
válasz MasterMark #9738 üzenetére
Miért? LACP hiánya miatt?
-
Protezis
őstag
Megosztanám kicsit részletesebben, hogy sikerült beállítani EdgeRouter 4-en a bondingot.
Amit el szerettem volna érni
L3 logical networkA NAS-t DMZ-be akartam rakni, ne lásson rá más hálózatokra. A NAS-on van még DNS szerver, valamint Dockerben fut az Unifi controller. Amiről végül lemondtam, mert úgyse használtam, az a Dockerben futó HomeAssistant.
Mivel a NAS már eleve 2 kábellel csatlakozott "Adaptivel Load Balancing"-gal, szerettem volna továbbra is potenciálisan 2 Gbit-tel elérni. A DMZ miatt viszont inter-VLAN routingra van szükség, így minden csomag átmegy a routeren. A switch-router közötti 1 kábel így szűk keresztmetszet.
Az IoT & Guest network-öt szét lehetne választani, nekem egyelőre megfelel így egybe. IoT-be szánom a TV-t, Chromecast-eket, nyomtatót az egyéb okos-kütyük mellett (lámpa, porszívó). A munkás laptoppal is erre csatlakozok.
A megoldás
- switch oldalon static link aggregation a 7. és 8. porton,MAC SA & DA
-val
- router oldalon
-mode round-robin
-hash-policy layer2+3
Ezzel kábeles PC + wifi laptoppal kb. 1.5 Gbit-en töltök a NAS-ről. A szűk keresztmetszet a laptopon a wifi. A router CPU kb. 20-22%-on van ilyenkor (offload-ok be vannak kapcsolva).bonding bond0 {
address 192.168.10.1/24
description MAIN
hash-policy layer2+3
mode round-robin
vif 2 {
address 192.168.20.1/24
description Guest
firewall {
in {
name GUEST_IN
}
local {
name GUEST_LOCAL
}
}
}
vif 3 {
address 192.168.30.1/24
description DMZ
firewall {
in {
name DMZ_IN
}
local {
name DMZ_LOCAL
}
}
}
}
ethernet eth0 {
address dhcp
description Internet
duplex auto
firewall {
in {
ipv6-name WANv6_IN
name WAN_IN
}
local {
ipv6-name WANv6_LOCAL
name WAN_LOCAL
}
}
speed auto
}
ethernet eth1 {
bond-group bond0
duplex auto
speed auto
}
ethernet eth2 {
bond-group bond0
duplex auto
speed auto
}Chromecast és AirPlay is megy VLAN-ok között. A nyomtató még hátra van, Sonos hangfal meg marad a MAIN-ben... Ezekhez tűzfal configot tudok mutatni, ha valakit érdekel.
Amikkel szívtam
1. Többször is kilőttem minden hálózatot a routeren. Eleve a bondingot úgy kell megcsinálni, hogy törölni kell az ethernet interfészeket és commit. Emiatt beszereztem egy console kábelt. Ajánlom mindenkinek!2. Mivel a NAS másik subnetbe került, megváltozott az IP címe. Így az Unifi controlleré is. Az AP offline volt, annak ellenére, hogy működött. A megoldás az volt, hogy SSH-n belépek az AP-re és beadom set-inform-mal az új hostot.
3. A roud-robin-on kívül próbáltam minden mást is, szinte minden kombinációval beleértve a switch oldali configot is. A legtöbb nem is működik úgy, ha a switchen be van kapcsolva a LAG: a router is elérhetetlenné válik. Egyetlen szépséghiba van, ami még nem bizonyított: wifi-s eszközökről a feltöltés eddig mindig ugyanazon a kábelen (eth1) érte el a routert. Mivel az AP is 1Gbit-tel kapcsolódik a switch-hez, ez talán nem is akkora baj. Még egyszer: ezt nem teszteltem kimerítően.
4. Ajánlom a teljen config mentését a művelet előtt. Valamint én előre megírtam a parancsokat (87 sor). Nem lett 100%-os, de mégis sokat segített. Ne élesben írogasd
Köszönet MasterMark-nak és user12-nek.
[ Szerkesztve ]
-
Soma01
veterán
Sziasztok!
Nem nagyon követem a márka router palettáját, de jól látom, hogy az EdgeRouter sorozatból csak az X kapható? Már? Vagy valami új termékvonal megy már? Gigabithez kellene csak vezetekes router. Sok port sem kell. ER 4-et se találok már a boltokban. Vagy az is kevés lenne? Mik vannak most? -
rekop
Topikgazda
Most nézem csak a Network Application 7.3.69-es újdonságait, végre megjelent a Wireguard support is.
- Add direct remote connection feature for faster connections from mobile apps.
- Add option to bulk-update UniFi Devices.
- Add Trigger logs (Firewall, Traffic rules & routes), requires UniFi OS 3.0 or newer.
- Add VPN Client Routing, requires UniFi OS 3.0 or newer.
- Add Ad-blocking feature, requires UniFi OS 3.0 or newer.
- Add Wireguard VPN server support, requires UniFi OS 3.0 or newer.
- Allow adding multiple VPN Clients, requires UniFi OS 3.0 or newer. -
rekop
Topikgazda
Gigabites internethez kevés a Dream Router, én tavaly óta ilyet használok. UniFi-ből az UDM Pro/SE + AP lenne a megoldás, nyilván ez bőven túlmutat a pénzügyi kereteden. Esetleg a szolgáltatói/egyéb router(wifi kikapcsolva)+UniFi AP(vagy több) használata. Vezérlő futhat dockerben, vagy virtuális gépen, erre alkalmas Synology nason. Várható lefedettséget meg lehet tervezni, ha van egy alaprajz méretekkel. Azzal érdemes számolni, hogy az AP-ket a plafonra/álmennyezetre kell majd szerelni a legjobb eredmény érdekében. Itt találsz egy összefoglalást az UniFi AP-kről, vannak sebességtesztek is linkelve.
[ Szerkesztve ]
-
kipser
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék tőletek kérni.
Jelenleg egy AC szabványú ASUS routert használok. Szeretnék AX-re váltani.
Több topicban rontottam már emiatt a levegőt és végül arra a következtetésre jutottam, hogy tőletek kellene tanácsot kérnem.Gigabites internethez, durván 30 wlan kliens kiszolgálásához keresek eszközt.
100 ezer forint körül szabtam meg a határt a vételár tekintetében.
Jelenleg Vodafone szolgáltatja az internetet, ami 500 / 22 Mbit/s sebességű.Ebbe az árkategóriába, ha jól gondolom egy Dream Router fér bele vagy egy Ubiquiti Acces point.
Az már tiszta számomra, hogy ha veszek egy Dream Routert, akkor igazából annál meg is vagyok, mert minden "benne van", viszont, ha csak AP-t vásárolok, akkor szükségem van egy vezérlőre is a konfiguráláshoz + egy switch is kelleni fog, mert 4 eszköz minimum kell hogy LAN-on csatlakozzon.
Van egy Synology NAS-om, amit elvileg tud futni a vezérlő. Ezt kérlek erősítsétek meg. Ez azt jelenti, hogy elég csak egy AP-t vásárolnom és azt egyből rá tudom kötni a mostani Vodás routerre?Maradjak inkább a Dream Routernél? Mekkora előrelépés egy Asus RT-AC87U-hoz képest?
Vagy inkább maradjak a sima Asus és társai Router vonalon? mit érdemes mérlegelni?Köszönöm szépen!
-
MasterMark
titán
-
user12
őstag
válasz biosphere2 #9725 üzenetére
Én azt gondolom, hogy lan-on nincs különbség mtu értékben ethernet vagy wifi esetén.
A routeren nézd meg, hogy a clamp mss be van-e állítva, állítólag az segíthet.Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
biosphere2
csendes tag
Sziasztok!
Van egy ER-X routerem, ami optikai digis modemre van rákötve, ami bridge módban van, tehát a routeremem van beállítva a pppoe kapcsolat.
A routeren be van állítva, hogy openvpn kliensként fel tudjon csatlakozni a céges vpn-re.
Ha fel van csatlakozva, akkor rdp-ve. megyek tovább a céges gépemre.
Így minden rendben van, ha olyan otthoni gépről megyek fel, ami közvetlenül lan-on csatlakozik a routerhez.Viszont van két access pointom is, egy ac ap lite és egy ap 6 lite.
Ha olyan kliensen indítom az rdp-t, ami ezeknek a wifijén van, akkor sokszor megszakad a távoli asztal kapcsolat.Tudnátok segíteni, hogy merre induljak el?
MTU beállítás a routeren vagy access pointokon valami?
Vagy az opvpn beállításokban? -
FeRkE
őstag
Sziasztok,
Eddig egy HP Elitedesk mini PC-n futott a Unify controllerem, de vegre sikerult beszereznem egy Synology DS 920+ NAS-t. Tervezem atmigralni a controllert a NAS-ra, az menni fog hogy a configot lementem a jelenlegi kontrolleren es beimportalom a NAS-on futo controllerbe?
A masik otletem, hogy mivel a Syno-nak ket halokartyaja van, az egyiket felkonfigolnam a jelenlegi mini PC IP cimevel es azt rendelnem hozza a Synon futo controllerhez, ha ez megoldhato Azert gondoltam erre, mert a halozati eszkozok jelenleg kulon VLAN-ban vannak menedzselve. Ez igy mukodhet? Koszi!
-
Protezis
őstag
válasz MasterMark #9721 üzenetére
Zyxel GS1200-8HP v2. Source, destination, vagy mindkét (egyszerre) MAC alapján tud hasht.
53. oldal: https://download.zyxel.com/GS1200-8HP_v2/user_guide/GS1200-8HP%20v2_V2.00_Ed1.pdf -
MasterMark
titán
válasz Protezis #9720 üzenetére
Szerintem megy mindnél az offload.
Jó a bonding a vlan-ok miatt.
Ha azt akarod hogy összeadódjon akkor kell a loadbalance switch oldalról is, meg router oldalról is. Ha valamelyik oldalon nem megy akkor abból az irányból nem lesz többleted. (Nem oszlik el a frogalom.)
Pontosan milyen switchről van szó? Nézd meg az milyen hash alapján csinálja a loadbalance-ot és a routerre is valami hasonlót állíts szerintem.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
Protezis
őstag
válasz MasterMark #9719 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek, ez biztató. A hw offload vajon mindegyiknél működik?
A switchem static load balanceot tud, nem tiszta, arra szükség van-e egyáltalán. Mindenesetre utána olvasok ezeknek a módoknakEgyébként a Synology NAS is 2 kábellel van bekötve, bonding interface-szel. A célom az lenne, hogy külön VLAN-na rakom a NAS-t (DMZ). Az inter-VLAN routing meg L3 switch hiányában a router csinálná. Nyilván szeretném minél kevésbé limitálni az egyes VLAN-ok közötti forgalmat, valamint a gigás net elérést. Ezért gondoltam a switch és a router között is egy bondingra, mint megoldásra. Hibázik valahol ez?
[ Szerkesztve ]
-
MasterMark
titán
Simán csak egy kérdőjelet ütsz kétszer akkor kiírja:
set interfaces bonding bond0 mode
Possible completions:
802.3ad IEEE 802.3ad Dynamic link aggregation (Default)
active-backup Fault tolerant: only one slave in the bond is active
broadcast Fault tolerant: transmits everything on all slave interfaces
round-robin Load balance: transmit packets in sequential order
transmit-load-balance
Load balance: adapts based on transmit load and speed
adaptive-load-balance
Load balance: adapts based on transmit and receive plus ARP
xor-hash Load balance: distribute based on MAC address802.3ad ugye a LACP, az összes többi "static"-nak számít azaz switch független.
szerk.: Ez egy EdgeRouter Lite-ról van, lehet az ER4 többmindent is tud, bár nem hiszem.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
user12
őstag
válasz Protezis #9717 üzenetére
Beírod a parancsot opciók nélkül (vagy --h esetleg --? opcióval , már nem emlékszem melyik a súgó)
Még ezt találtam, ami érdekes lehet: https://docs.vyos.io/en/equuleus/configuration/interfaces/bonding.html
[ Szerkesztve ]
Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
-
user12
őstag
válasz Protezis #9715 üzenetére
https://help.ui.com/hc/en-us/articles/204975844-EdgeRouter-Interface-Bonding
A 4.es pontnál ahol a hashing policy-t és bonding mode-ot kell választani lenne érdemes megpróbálni, hogy a router mit támogat még (a példában szereplő beállításokoon kívül).
Alavetően így kell felhúzni, csak értelemszerűen azt a protokollt választani, amit támogat a switch-ed.Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
Protezis
őstag
EdgeRouter 4 tud static link aggregationt? Mindenhol csak az LACP bondingot találom, de azt nem tudja a switchem.
-
rekop
Topikgazda
-
DJ. Ru$y
nagyúr
Használ valaki készletfigyelőt EU storera? Ha igen melyiket?
Köszi.Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!
-
donat_sz
senior tag
válasz Steady74 #9710 üzenetére
régen nálunk is a nappaliban volt a NAS, majd amikor bővítettem, a nagyobb HDD-nek hála igen zajos lett, ekkor költözött egy szekrénybe és egy alig használt helyiségbe, aminek az ajtaját zárva nem zavaró a ventillátor vagy a hdd hangja. NAS mellett még régi (3B) RPi-ket használok, amik nem esznek sokat és csendesek.
végülis egy 700VA-es szünetmentes táp látja el a szolgáltatóit, a routert a NAST-t, a 2 RPi-t és a poe switchet, amin egy ap és 4 flex mini van.
ez így egy 30perces kimaradást bőven lefed.. -
Steady74
addikt
Azután váltottam dedikált kontrollerekre, miután a docker-es megoldások behaltak. Synology DS920+ NAS van szolgálatban. Mivel a dolgozószobában van a NAS elképesztően zavart az állandó kerregés a dockerben futó alkalmazások miatt, szóval ez a megoldás duplán esett ki. A NAS 25W körül fogyaszt, a HA szervergép 15 W körül. A switch a sok meg a szünetmentesek, de azokon már redukáltam. Megyek tovább :) nehéz eset vagyok tudom :)
-
rekop
Topikgazda
válasz Steady74 #9705 üzenetére
Én átgondolnám, hogy hol lehetne csökkenteni a fogyasztáson. Például az Ubi és Tplink kontroller mindegyike dedikált eszköz? Ha igen, ezek például simán elmennek dockerben is. Talán érdemes lenne megfontolni egy kis fogyasztású intel NAS beszerzését(pl synology). Azon docker-ben futhatnának a kontrollerek, és a homeassistant is. Én egy J1900 alapú NAS-t használok, 8GB rammal, 5-6 konténer és két virtuális gép fut rajt(persze a torrent,plex,emby stb..mellett), egy HDD-vel ~18W a fogyasztása.
-
DJ. Ru$y
nagyúr
válasz Steady74 #9705 üzenetére
Tudsz venni adaptert 1000 Ft alatt és olyan elosztót dugsz bele, amilyet csak akarsz, ha csak szünetmentest akarsz leépíteni.
[ Szerkesztve ]
-
Steady74
addikt
Tp-link switch ek vannak, de a helyzet nyilván ugyan az a kapcsolgatással.
A havi fogyasztás 140-160kWh, muszáj lenne redukálni valahogy. 1 szünetmentesen (450W) van a 2 kontroller (Ubi, tplink) és a 2 router (digi, tplink), 1 szunetmentesen (650W) van egy NAS és az egyik switch, 1 szünetmentesen (1200W) van egy home assistant szervergép és egy másik szünetmentesen (850W) a "nagy" switch, amin az AP-k is vannak. Ez így folyamatos üzemben 220W-240W ot eszik. Tegnap kiiktattam egy szünetmentest illetve az egyik switch-et, ezzel momdjuk full tele lett a másik, és még kellene 2 csati. Így a fogyasztás most 150 W ra csökkent a pillanatnyilag mért fogyasztás, de így is a havi rezsiátlag (totál húlye szám) fele elmegy.
bon: köszi neked is
-
DJ. Ru$y
nagyúr
válasz Steady74 #9701 üzenetére
Az enyém sem fogyaszt keveset, de máshol húzom meg inkább a nadrágszíjat, a NAS sem arra való, hogy hibernáljam a merevlemezeket benne, amik NAS üzemre tervezettek, vagy leállítgassam folyamatosan. Van aminek csak ártasz vele sajnos, többek között ilyenek a menedzselt hálózati eszközök.
[ Szerkesztve ]
-
bon
őstag
válasz Steady74 #9701 üzenetére
Nem egészséges, éjszaka áramtalanított ubi switchek-kel már több esetben volt problémám. Az ilyen eszközöket folyamatos üzemre tervezik.
A számítógépnek lelke van! - ASUS Prime Z690-P, Intel CoreI7 13700, 2x16GB DDR5 5200MHZ Kingston, RTX4070 Super, Sound Blaster Z, Cooler Master Cosmos C700P
-
Steady74
addikt
válasz szpeti40 #9700 üzenetére
Szép Milyen neted van, milyen eszközök vannak a rendszerben?
Kérdés más (hálózati) témában: a komplett it rendszerem kicsit sokat fogyaszt. A vezetékes eszközöket külön switch-re akarom rakni, az Ubi AP kat szintén, amik egy szünetmrntesen lesznek (most is azon vannak). Az a kérdés, hogy ha a vezetékes hálózat switch-ét kapcsolgatom időzítve (este 11 kor le su 2 kor fel), akkor az mennyire egészséges a switch-nek?
Új hozzászólás Aktív témák
- Mindent visz: A GeForce RTX 5080 tesztje
- Megnyitotta kapuit a hardvercsárda
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- E-roller topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- AliExpress tapasztalatok
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- A 70 milliárd paraméteres DeepSeek R1 LLM-et is lokálisan futtatná az AMD
- EAFC 25
- További aktív témák...
- Wharfedale 5.1 hangfal szett eladó + Yamaha RX-V440 6.1 erősítő
- Új Zsír Lenovo ThinkPad X13 G4 Üzleti Laptop 13.3" -40% i5-1335U 10Mag 16/256 FHD+ Intel Iris Xe
- HP OMEN 15-ek0007nh - i7-10750H, RTX 2070 8GB Max-Q, 16GB DDR4 RAM, 256GB M.2 SSD - WIN 11 - 1ÉV GAR
- MSI Gamer PC: i7-6700K // RTX 2060 // 16Ram // 512Gb SSD
- ASUS VIVOBOOK S14 S433EA - 14"FHD IPS - i5-1135G7 - 16GB - 512GB SSD - Win11 PRO - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest