-
GAMEPOD.hu
Ubiquiti hálózati eszközök - téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
ArthurShelby
addikt
Biztos hülye/rossz kérdés, de az UDM PRO MAX nem lesz jó majd NAS feladatokra?
Abban 2db hdd hely is van, 1 elég lenne a kamerának, 1 a nasnak
Vagy ez fölösleges remény, rossz ötlet?A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
ArthurShelby
addikt
Ez is 4g-s... nem 5.
Tudom, nincs nagy különbség, meg fölösleges, de egy ilyen prémium márkának illene 5g-set kihoznia (a samsungnak már 2019 óta van 5g-s telefonja, rá 5 évvel egy ubiquiti-nek is illene 5g-s terméket a piacra dobni).A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
ArthurShelby
addikt
Sosem tudom, egyes portokolloknak (pl k, v, r..) hw-es,v sw-es követelményük van?
Pl egy wpa3 tudás lehetséges egy régi eszközzel win11-gyel? Vagy ezt a drivernek kéne tudnia?Wpa3 ac-vel is lehet, vagy csak ax-től fölfele?
A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
ArthurShelby
addikt
Nem tudom mennyire hüle kérdés, de lehet tudni mi történik adoptálásnál?
Mac címet cserélnek pl?A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
ArthurShelby
addikt
Én mindig kinyitom a 80/443-as portot ideiglenesen a routeren, amíg megkapom a cert-et a xpeno-ra (ilyenkor pontosan be tudod állítani a belső ip-t is) Még sosem volt ezzel gondom.
Mert ha jól értem, nem nyitottad ki a portot manuálisan, csak a port checker mondja azt, hogy nyitva van. Illetve én ilyenkor a tcp-t és udp-t is ki szoktam engedni (nem tudom melyik kell neki, de azon az 5percen nem múlik, amíg nyitva van.)[ Szerkesztve ]
A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
ArthurShelby
addikt
-
ArthurShelby
addikt
Nagyon hasznos írás!
Nekem nem teljen világos az alhálózat és (v)lan különbség.
Szóval a példádnál volt 3db alhálózat és így volt 3db broadcast ip cím. Elvileg mindenki csak a saját alhálózatáét használja/látja/kapja meg nem? Vagy itt még viszonylag könnyű "véletlen" belenézni/sniffelni a másik forgalmába? Viszont külön vlanok-nák már ezt nem lehet?Mmint ez lehetséges, mikor külön broadcast címük van?
a három részeg minden állomása megkapja az üzenetet.
*részlegKözben az is eszembe jutott, hogy a használható ip-címek és a dhcp tartomány nem mindig fedi egymást?
Pl /26-os méretű 192.168.1.0 alhálózat használható ip tartomány: 192.168.1.1 - 192.168.1.62, broadcast ip: 192.168.1.63. A dhcp lehet, hogy nem 1-62, hanem ennél egy szűkebb körnek oszt ip-t? Pl fix ip cím lehet dhcp pool-on belül vagy kívül? Illetve a fix ip is egy bejegyzés a dhcp-ben, hogy mindig fixen azt ossza ki?Azért kérdezek ennyit, mert bizonytalan vagyok, és simán lehet hogy épp tévúton.
-
ArthurShelby
addikt
Felújítottunk. Az egyik szobába akartam egy ethernet portot és fölé fönt a falon egy ap helyet. Igen ám, de egyszer csak jött a villanyszerelő, hogy nem fér be több ethernet kábel a csőbe, vágni kell a lehetőségekből. Végül az lett, hogy az ethernet kiállástól megy föl a kábel az ap-hoz (de a kiállásig csak 1 kábel megy, nem kettő).
Mert arra gondoltam, hogy egy inwall poe-s eszköz tud majd poe out-ot az ap-nak.
Viszont most gondoltam bele, hogy az összes in-wall ap is
Szóval van olyan in-wall eszköz, ami csak switch és meg tud táplálni poe-n egy ap-t (ac nano)?Vagy vegyek egy in-wall ap-t és kapcsoljam ki rajta a wifit? Vagy falazzam el a fönti ap-helyet, mert fölösleges (ez pont egy kisebb szoba)?
[ Szerkesztve ]
-
ArthurShelby
addikt
válasz MasterMark #11164 üzenetére
Sejtésem szerint USG-PRO4-en nincs hivatalos wireguard, esetleg csak mókolással.
-
-
ArthurShelby
addikt
Az in wall eszközök (uap ac iw, vagy ebből a hd) poe out-jára csak ip telefont, vagy switch-et lehet kötni?
Gyakorlatilag kiállásként használnék egy in-wall-t, viszont utána még van egy ap, amit meg kéne táplálnia (nano hd, vagy ac pro).
Azért kérdezem, mert félek hogy a poe out-putja kevés lenne egy ap-hoz (csak 48v-ot írnak). Ilyenkor az aktív poe-ból az eszköz után passzív poe lesz? (Lehet hülye kérdés)[ Szerkesztve ]
-
ArthurShelby
addikt
válasz ArthurShelby #8123 üzenetére
Promóciós Linus közben visszaváltott unifi-re
[link][ Szerkesztve ]
-
ArthurShelby
addikt
Ha jól értem, akkor már most simán meg tudnák csinálni, csak ahhoz kéne egy factory reset, mert a beállításokat viszont még nem lehet átmigrálni (és ez enterprise környezetben nem megengedett).
Vagy rossz a gondolatmenetem?[ Szerkesztve ]
-
ArthurShelby
addikt
Ubiquiti-nél hogy van, mitől függ, hogy egy eszköz megkapja e a frissítést?
Azért kérdezem, mert pl az udm pro unifi os 1.12.22-n van, míg a hw-ben alig különböző udm se 2.5.11-n. Mindkető megkapja az unifi os 3-mat és így a wireguard supportot?A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
ArthurShelby
addikt
Nyilván ap-től függ, mert nekem viszont az asus wifi-je gyorsabb volt (lefedettség megint más tészta), ott viszont nem volt vlan, wifi roaming...
Az aimesh nálam nem működött jól. Gondolom a többi gyártó (pl tp-link) mesh megoldása is gyenge. Én a kérdező helyében maradnék asus vonalon (mivel a roaming nem kell), ha nincs esetleg valami extra kívánsága (pl vlan). Egyszerűbb is beállítani az asus-t (meg is szokta), illetve szerintem olcsóbban is kijön.A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
ArthurShelby
addikt
-
ArthurShelby
addikt
Létezik olyan, hogy udm pro használtan, vagy az a fehér holló kategória?
-
ArthurShelby
addikt
válasz MasterMark #8533 üzenetére
Ez nem lenne megoldás pl az lg tv wifi problémaira? Lg tv-vel volt itt is valakinek a topikban problémája, illetve a promóciókkal kitömött linus is ezt említette negatívumként az ubinál.
[ Szerkesztve ]
-
ArthurShelby
addikt
válasz szpeti40 #8427 üzenetére
Ui szerintem is fölülkalkulál, de én pl azt csinálom, h 2 ap-nak a kiépítés a falban fönn fölöslegesen meglesz, hogy minden szobában legyen ap-nak lehetőség (itt csak annyit jelent, hogy be lesz gyűrve a vezeték a dobozba, amit ki lehet nyitni, ha később kell.
Bár pont most van alkudozás a csökkentésről, hogy kevesebbet kelljen vésni, mert pár helyen vasbeton van (ajtók fölött, ahol tartó fal van). A válaszfalak meg túl vékonyak, alig fér el benne a fűtéscső (vivala lakásfelújítás).A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
ArthurShelby
addikt
válasz MasterMark #8256 üzenetére
Csak pár kérdésem lenne a wireguardról (openvpn-nel van tapasztalatom).
Akármennyi peer-t (klienst) hozzá lehet adni?
Lehet olyat, hogy egy kliens beallítást használok az összes kliensnél, és közben az összessel felcsatlkakozom a szerverre (ugyanazzal az előre megosztott kulccsal).
Mi a hátránya? (elvileg az egyik legbiztonságosabb és leggyorsabb vpn típus)A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
ArthurShelby
addikt
válasz MasterMark #8214 üzenetére
A hw offload az kb ugyanaz, mint a hw nat?
-
ArthurShelby
addikt
válasz szpeti40 #8122 üzenetére
Linus is váltott unifi ap-ról (Ruckus R750-re), pedig ő régóta promótálja az unifi termékeket. Neki az lg tv-jét dobálta le.
Nem ap-ban volt erős eddig az unifi?
Ezek az eszköz dobálások elég alap problémák...[ Szerkesztve ]
-
ArthurShelby
addikt
Kb bármilyen eszközre föl lehet tenni, itt egy t620-as vékonykliensre tették föl, de szerintem akkor kb bármilyen gépre fölmehet. Anno már észre vettem, hogy van ap ac pro-ra, de aruba, mikrotik és ubiquti eszközökre is van.
Én egy linksys 3200acm-men agyalok, az talán már egész erős.
-
ArthurShelby
addikt
Itt mindenki használja a DPI (Deep Packet Inspection), IDS (Intrusion Detection System), IPS (Intrusion Prevention System) funkciókat?
Van ezeknek értelme otthoni környezetben, vagy csak fölösleges nyalánkságok? Ehhez képest egy openwrt, tomato, asuswrt, vagy padavan mivel kevesebb?A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
ArthurShelby
addikt
Én úgy tudom, hogy az aktív poe-s switcheknél power budget-ek vannak. Szóval az adott eszköz lefoglalja magának a max áramfelvételét.
"Ezután a switch allokálja ezt a maximális értéket az eszköz számára biztosítva ezzel a folyamatos stabil működését." [link]"nemrég a 2.3-al kapott pl. 802.11k-t"
A 802.11 r/k/v ezek mind szoftveres támogatottságot igényelnek, vagy mitől függ, hogy van e? Hardver, szoftver, driver?A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
ArthurShelby
addikt
válasz galaktikus #7528 üzenetére
A specifikáció szerint ezek az ap-k tudnak 24v-os passzív poe-t, és 802.3af (mode A) aktív poe-t is.
A linkelt switch tud 802.3af-et, a kérdés, hogy az mode A (Pairs 4, 5+; 7, 8 Return), vagy mode B 802.3af. A switchről én nem találtam ezzel kapcsolatban információt.
Mivel ez a szabvány aktív poe, így kockázat nélkül ki tudod próbálni. A kérdés, hogy erre van-e lehetőséged.szerk: elkéstem, és az előttem szólónak igaza van, a 100Mbites lan csatlakozás ma már tud kevés lenni
[ Szerkesztve ]
-
ArthurShelby
addikt
válasz ArthurShelby #7267 üzenetére
-
ArthurShelby
addikt
Nehéz kiszámítani pontosan mekkora, mivel nem tökéletes téglalapok.
Ahol kerek szám van, ott lekerekítettem (levágások miatt), illetve a szoba2-nél próbáltam a negyed körből kiindulni (és ahhoz igazítottam saccperkábé)
De a szobák pont 20 körül vannakA hall azért nehéz kérdés, hogy mert még nem tudjuk milyen funkciót fog pontosan betölteni. A szoba2 lesz e a nappali, vagy a hall. Melyik lesz a gyerekeknek saját szobája, melyik lesz a szülőké, minden gyereknek lesz a saját...de a hall közösségi térnek meg lehet sötét...
Tesóméké lesz a lakás, de én intézem az elektromosságot (erős-gyenge áram).[ Szerkesztve ]
-
ArthurShelby
addikt
válasz Multibit #7264 üzenetére
Mert rossz hírük van az inwall ap-knek, de lehet hogy az ubiquiti tud valami különlegeset, csak tapasztalat nincs sok vele itt szerintem.
Javasolt terv, általam kitalált még pluszba.
Mi a véleményetek?
Mennyire a jó az egyik illetve másik (pl fölösleges ap-k).Illetve vezetékelést is ki kéne találnom. Szobánként 2 net kábelt gondoltam, plusz ap-knak kábel. Na most ugye az ap-k általában fönn vannak magasan, szóval ap-knek is legyen plusz kábel szobánként (csak hogy legyen későbbre), vagy a most kitalált terv (ami még nem dőlt el ugye) jó lesz?
Bár mondjuk az inwall eszközöknek jó alul is, gondolom ott már nem kell hogy fönn legyen.
Szóval mit tanácsoltok?[ Szerkesztve ]
-
ArthurShelby
addikt
Ti hova tennétek ap-kat?
Ap csak oldalfalra kerülhet (pl redőny tok mellé), plafonra nem! Így ha oldalt van, akkor 2 szoba közé (válaszfalra) jó tenni ap-t (mindkét oldalra/irányba sugároz-e)?
(2db nanohd, és 4db ap ac pro-m van, de nem muszáj az összeset felhasználni)Én egyet pl a konyhába tennék (ac ap pro, a mikró elnyomja a jelet), illetve a gang másik oldalára is menne utp kábel (g3 kamera). A szobák között fogalmam sincs hogy osszam el.
[ Szerkesztve ]
-
ArthurShelby
addikt
Lakásfelújítás, nanohd-kat tervezek tenni a falra. Plafonra nem lehet, mert nagyon elcsúfítaná. Bútorok pozíciója, még nincs meg, így lehet ajtó fölé tenném. Vagy ti hova szoktátok tenni?
Illetve ha egy középső szobában fölteszem az oldalfalra, akkor a mögötte lévő szoba is ugyanúgy kapja a jelet, mint az előtte lévő (nem a fal árnyékolása, hanem az antenna irányok miatt kérdezem, mivel oldara tenném fel)?
Másik. Kb 2-3 szobánként lenne egy ap, de ap kiállást csináljak szobánként, vagy ne (ugye az fönt van, és nem lent, így csúnya lenne)?[ Szerkesztve ]
-
ArthurShelby
addikt
Végül az udm pro mennyire ajánlott egy usg pro-hoz képest?
Sokkal gagyibb? (ahogy olvasom általában nincs agyon dicsérve az udm)A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
ArthurShelby
addikt
Most hogy jönnek az új ax-es ap-k nem fogják a használt piacot elárasztani az ac-k?
-
ArthurShelby
addikt
válasz #68270080 #6752 üzenetére
"az UniFi protectben észlelt személy/jármű AI Cloudba megy"
Az új unifi protect-ben már hozzá kellett adni az unifi fiókomat, és csak utána tudtam bármit is csinálni, akkor lehet ezért...
Lakáson belül max csak riasztón gondolkodom (első emelet), de ott a mozgásérzékelő elég.A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
ArthurShelby
addikt
válasz #68270080 #6746 üzenetére
Köszönöm, ezek tényleg hasznos tapasztalatok.
Nálam csak egy db kamera lesz a gangon (ami a bejárati ajtót nézi, lakáson belülre nem akarok). Akkor valószínűleg nem cserélem le a g3-mat egy g4-re, ide talán a sima mozgásérzékelés is elég (kivéve ha legyek bogarak is bejeleznek majd nyáron).Nekem xpenology-m van, kipróbáltam a Surveillance Station-t, és valahogy nem tetszett. Helyből kicsit hangosabb lett a nas, több lett az írás a hdd-ken (féltem a hdd-ket, meg rajtuk az adatot), szóval inkább beszereztem egy cloudkey gen2plus-t. Az ai részét akkor egyébként a kamera végzi? Magyarán, hogy mikor kell bekapcsolni a felvételnek azt a kamera fw-jében lévő ai mondja meg? Szóval kb bármit beállítasz a kamerához, azt nem a felvevő oldalon, hanem magában a kamerában állítod (mozgásérzékelés területe pl)
[ Szerkesztve ]
-
ArthurShelby
addikt
Unifi protect smart dection-t próbáltátok már?
Milyen? G3 kamerákra van esély, hogy kijön? (azt hittem unifi protect kell elég hozzá, nem g4)A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
ArthurShelby
addikt
Valakinek esetleg van tapasztalata az unifi roamingról?
Mármint, hogy 2 ap között "seamless" vált? És az a kontroller miatt van (központosítás)? Ha igen, akkor mi van ha épp nem fut a kontroller (elvileg nem kötelező 24/7 futnia)A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
ArthurShelby
addikt
válasz MasterMark #6468 üzenetére
Openwrt nem?
-
ArthurShelby
addikt
válasz adika4444 #6424 üzenetére
Ezt tudom hogy van hitele. De ez akkor is bizalmi dolog. Kétlem, hogy rossz dologra használnák, ellenben az esély/lehetőség megvan rá. A birkamódszer, miszerint mindenki szerint jó, ezért szerintem is, néha megtévesztő tud lenni.
De mint mondtam, nagy valószínűséggel megbízható.A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
-
ArthurShelby
addikt
válasz ArthurShelby #6394 üzenetére
Ja és az unifi switch 8‑60W gyenge volt, csak a saját passzív poe adapterével indult el a kamera.
-
ArthurShelby
addikt
Nem tudom hova írjak, ez az egyetlen ubiquiti topik, így ide .
Van egy unifi g3 kamerám. Azt hittem, hogy ezt be tudom majd valahogy illeszteni az unifi rendszerembe, de kb semmi, csak szimpla kliensként látja ip-vel.
Idő volt, mire észre vettem, hogy át kell tenni standalone módból (szimpla ip kamera) unifi video módba. Ok, mondom akkor külön alkalmazás kell, unifi video. Kiderült, hogy csak egy nvr-rel együtt kompatibilis, abban kell adoptálni. Mivel van windows-ra is egy java alapú unifi video szerver, így föltettem, adoptáltam. De bugos sz*r az egész. Január 1-jével megszünt az unifi video (play alkalmazásának leírásában vettem észre), helyette unifi protect van (de annak meg nincs windows-os szervere, vagy nem találtam).
Mielőtt rátaláltam volna az unifi video win szerverre, frissítettem a legújabbra a g3 fw-ét. Később kiderült, hogy a legújabb fw-vel nem lehetett adoptálni, az utolsó előtti fw-ben igen. Viszont itt sem volt rendesen kép (csak egy álló, de nem volt live). Gondoltam visszateszem a még régebbi fw-t. Igen ám, de az okos unifi video magától visszafrissítette az utolsó előttire
Csalódtam, azt hittem ha unifi-t veszek, illeni fog a rendszerembe, ez így gyakorlatilag egy szimpla ip kamera, vagy egy bug halmaz (unifi video módban).Esetleg valakinek van tapasztalata unifi kamerákkal/rendszerrel?
Mert én kezdem föladni[ Szerkesztve ]
-
ArthurShelby
addikt
válasz MasterMark #4420 üzenetére
"A kliens dönti el mindig, hogy hova csatlakozik."
De itt az üzleti kategóriában nem pont az a lényeg, hogy olyan eszközökkel is tudjanak barangolni, akik nem támogatják a 802.11k/v/r szabványokat?
Egyébként én még nem találkoztam olyan kliens eszközzel, ami bármelyik roaming szabványt is támogatná, de lehet ez csak az én szűklátókörűségem. Sőt, még az unify eszközöknél sem láttam róla említést.szerk:
Ha jól értem, a fastroaming (ami még emlékeim szerint béta állapotban van) segít a nem szabványos kliensek barangoltatásában: [link]
"Is UniFi's Fast Roaming the same as 802.11r?
No. UniFi's Fast Roaming "feature" is an optimization done in the background that doesn't require client device support."szerk2:
Akkor most hogy van, kell az r szabvány, vagy nem? [link]
"However, older devices may experience connectivity issues due to their lack of 802.11r client-side support or compatibility. Select this option with caution."[ Szerkesztve ]
-
ArthurShelby
addikt
Hali!
Próbálom megérteni, összetenni a dolgokat, kezdő révén kicsit lassabb felfogású vagyok, előre is bocsánat az értetlenkedésért.
Először is. Ha nekem a barangolás a lényeg/az kell, akkor elég csak ap-kat vennem és egy kontrollszoftvert föltelepítenem/beállítanom egyszer (aminek nem kötelező mindig futnia)?
(egyébként ezt nem is értem, hogy ha nem fut a kontroll szoftver, akkor mi dönti el a barangolásnál, hogy egy kliens hova csatlakozik, mert eredetileg ilyenkor gondolom kéne egy főnök aki az összes ap-t irányítja)
A routernek is ubiuiti-nek kell lennie? Vagy nem kötelező, de nagyon ajánlott a kompatibilitás miatt, esetleg teljesen mindegy nem lényeg? A routert is a kontroll szoftveren (ha külön megvenném az célhardvert akkor cloudkey) keresztül irányítom?
És ugyanígy kérdés a switch (kompatibilitás)Szerk: A routernél mennyire számít, hogy milyen erős? Értem ezalatt, hogy otthon lenne használva (nyilván nem isp szinten) de pl egy openvpn ami egyszálas egy gyengébb vasat azért megfektet nem?
Amit olvastam még, hogy itt több féle szoftver verzió keveredik (már nem emlékszem pontosan, de nem kaptam meg minden termék család ugyanazt az os-t).
Ha jól sejtem az ubiquiti ellenfele a cisco, csak sokkal drágábban. Ott is hasonló a felépítés?
[ Szerkesztve ]
-
ArthurShelby
addikt
válasz MasterMark #4212 üzenetére
Most már teljesen összezavarodtam. Akkor a mesh most mire is jó?
"A roaming mesh-en is fel-le csatlakozással jár, meg nem mesh-en is."
De mesh-nél látható jele nálam nem volt a node váltásnak kliens részről (míg sima ap-knál kiírta, mikor átmentem másik wifi-re, hogy lecsatlakozás, fel csatlakozás). Azt se tudom, hogy a mesh node-oknak ugyanaz volt-e a mac címük (bssid) (és emiatt ment esetleg a váltás gyorsabban), vagy nem.
Köszönöm az olvasmányokat, kicsit már fáradt vagyok hozzá, hogy alaposan megértsem, egyelőre csak átfutottam.
De ahogy látom ez a barangolás elég össze-vissza terület. Anno mikor még nem volt mesh, már tudtam olyat állítani ap-n, hogy egy bizonyos jelgyengeség után (pl RSSI kisebb mint -70dBm) dobja el a klienst.
Aztán jött a mesh számomra roaming szempontjából. Most látom, hogy a roaminghoz van szabvány is, amit a kliensnek támogatnia kell (802.11k/v/r). De van az Ubiquiti-nek is saját (zárt kódú) Unify Fast Roaming-ja (itt a kliensnek nem kell tudnia semmilyen szabványt), ami még béta állapotban van.A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
ArthurShelby
addikt
válasz MasterMark #4203 üzenetére
Azért, szeretem a mesh-t, mert nincs a wifik között le-fel kapcsolódás, hanem elvileg észrevétlenül vált (a technológia gondolom az üzleti szegmensből szivárgott le a soho-ba, de ott még gyerekcipőben jár).
Mikor még anno (kb egy éve) teszteltem az egy kb 130nm-es lakásban az aimesh-t, akkor azt vettem észre, hogy node váltásnál 1-2 pingre nincs válasz, aztán megint megy tovább jól. De már olyan hibái vannak, hogy megszakad a videostream és kb fél percig nincs is net a telefonon. Jelenleg a node-t ki is kapcsoltam, mert otthoni munka miatt most elég gáz lenne, ha megszakadna a hívás.120nm-es lakásba lesz, és ha lehet, akkor miért ne legyen jó mindenhol az 5GHz-es wifi is, szeretném majd tökéletesre (vagy legalább úgy kitalálni most tervezésnél).
Lehet, hogy keverem itt a dolgokat (roaming, mesh), akkor kérlek tegyetek tisztába.
Nálam ez a mesh buzéria onnan indult ki, hogy elkezdtem gondolkozni, hogy miért az ap-t, kell elvinni, miért nem jó ha csak az antennát visszük el pl a másik szobába. Erre a probléma felvetésre sejtettem a mesh-t megoldásnak. Szóval az álmom egy egybefüggő wifi hálózat szakadozás/problémák nélkül.
A mesh ap-khoz/node-okhoz nyilván kábel menne.
Önmagában a roaming le-fel csatlakozással jár nem? Illetve a 802.11k/v/r szabványt kliensnek is támogatnia kell?
A kontroller szoftverrel irányítom gyakorlatilag a routert? Az adja a gui-t? Egyébként meg ssh?[ Szerkesztve ]
-
ArthurShelby
addikt
Az amplify elég hitványnak tűnik, és pont ilyen unify ap-kra gondoltam. Most van (lenne) lakásfelújítás, és pl a konyhába is tennék ap-t (ha a mikro megy, blokkolja a jelet). És mivel a többi gyártó megoldása egyelőre gagyinak tűnik (illetve jelenleg most aimesh van itthon), így jött képbe az ubi.
Viszont fogalmam sincs hogy működik. Én egyelőre csak mesh képes ac-s ap-kra gondoltam, és a poe sem lenne hátrány.
Az összes ap mesh képes? Az ap-kon kívül mire van még szükségem a mesh-hez? Milyen router kell?A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
ArthurShelby
addikt
Sziasztok!
Jelenleg asus routereim vannak, de az aimesh (asus mesh) nem az igazi. Érdeklődtem már a synology routereknél is, de ott sem tűnt túl meggyőzőnek a dolog.
Viszont ott is javasolták (meg régről emlékszem), hogy a mesh rendszere talán az ubi-knak a legjobb (ilyen kb soho szinten).
Szóval az lenne a kérdésem, hogy mi véleményetek/tapasztalatotok az ubi mesh-éről, illetve ha jól emlékszem itt kicsit máshogy van, szóval a másik kérdés, hogy hogy működik?A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
Új hozzászólás Aktív témák
- Jó, jó, mechanikus billentyűzetet... de milyet?
- Mindent visz: A GeForce RTX 5080 tesztje
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen monitort vegyek?
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Eltűntek a mobil GPU-k az AMD és az Intel útitervéből is
- SSD kibeszélő
- Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - nagy képernyő mindenre
- Autós topik
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Új Zsír Lenovo ThinkPad X13 G4 Üzleti Laptop 13.3" -40% i5-1335U 10Mag 16/256 FHD+ Intel Iris Xe
- HP OMEN 15-ek0007nh - i7-10750H, RTX 2070 8GB Max-Q, 16GB DDR4 RAM, 256GB M.2 SSD - WIN 11 - 1ÉV GAR
- MSI Gamer PC: i7-6700K // RTX 2060 // 16Ram // 512Gb SSD
- ASUS VIVOBOOK S14 S433EA - 14"FHD IPS - i5-1135G7 - 16GB - 512GB SSD - Win11 PRO - MAGYAR
- Nikon SB-900 professzionális vaku
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest