Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
vazzz
őstag
válasz
Freddy TNT #787 üzenetére
Szerintem a lapod nem tud tobbet.
-
need
addikt
válasz
Freddy TNT #761 üzenetére
csatlakozom a véleményedhez és szerintem megéri a RAID rendszer van pár kép ami érdekes..rar teszt..dvd irás..a szokásos mérések és everest is..!
[link]
[Szerkesztve] -
_seth_
veterán
válasz
Freddy TNT #761 üzenetére
Értem
nForce 4 SLI Intel Edition + 2x 120 GB Seagate SATA lesz Raid 0-ban -
steve@prhw
őstag
válasz
Freddy TNT #719 üzenetére
Kicsit megkésve (sok a meló...) reagálnék: Sata 1-es vezérlőre direkt válogatta Az SATA 2-es vincsiket ?
A lap tulajdonságai szerint a 3 GB-s átvitel (póriasan és helytelenül sata II) ismerete emelt szintű óvodai feladat ennek a lapnak....
Intel ICH7R South Bridge:
1 x UltraDMA 100/66/33
4 x Serial ATA (3Gb/s)
RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 10 és Intel Matrix tároló technológia.
ITE 8211F vezérlő:
2 x UltraDMA 133/100/66 két merevlemez támogatással
Silicon Image 3132 vezérlő:
1 x belső Serial ATA (3Gb/s
1 x külső Serial ATA (3Gb/s)
RAID 0, RAID 1, JBOD, RAID 0, 1, 10, 5 további port szorzóval
A tapasztalat szerint meg mégsem teljesen... -
gabor128
aktív tag
válasz
Freddy TNT #753 üzenetére
Na pontosan ezt kérdezném, hogy hogyan?
Mert ahhoz, hogy egyáltalán használhassam a Raid ide kábeleket Bios-ban be kell állítanom a Raid funkciót, nem?
Ha beállítottam, akkor lehet választani, hogy milyet akarok. Asszem azt irja ki, hogy Stripe 1+0.
Erre a kábelre két winyot tudnék rárakni.
Az lenne akkor mégegyszer a kérdésem, hogy Raid funkció nélkül hogy tudom használni ezen a kábelen a winyot? Milyen beállításokkal?
Köszi -
~DD~
tag
válasz
Freddy TNT #750 üzenetére
Értem.. kár
Köszi.
-
need
addikt
válasz
Freddy TNT #732 üzenetére
köszöntem mindent
örök hála érte még kinlodok 1 kicsit a dologgal..! -
need
addikt
válasz
Freddy TNT #728 üzenetére
két raid vezérlös a lap..
[link]
1ik a silicon image..ehez tartoznak a deszkán a 4 db piros csatik..!
másik a nVidia raid itt a 4 feketére kell tenni a vinyót..!
Persze sunyiztam már másik raid lemezzel is..még pedig az MSi cuccossal de akkor is úgyan ez volt.. -
need
addikt
válasz
Freddy TNT #724 üzenetére
én a keresési időt a lemezen tull rövidnek találom..!
igen úgy van megjelenik 1 kék keret és ott van a 2 vezérlő..kiválasztom az enyémet és ütök 1 entert..! akkor lemezel..majd a további cuccok...ott nem nyomom T mert mindek..csak folytatom kicsit még nyüszög.másol...meg ilyenek.. de már nem nyull a lemezhez..majd sötét képernyő..és jön az üzi hogy cumi nincs meghajtó..!
[Szerkesztve] -
need
addikt
válasz
Freddy TNT #722 üzenetére
úgy keztem hogy elöször a biosban engedélyeztem az raidet..kiválaszottam hogy First és Second Master Raid..!
Majd újra inditottam..!
Újra indulás után F10 és itt létrehoztam a 2 vinyobol az 1 tömböt..!
belöttem mindent...ez nem volt bonyolult és a Bootolást is beálitottam..!
látja is a gép a dömböt szépen irja is..!
Na ekkor jött az Xp telepités az elején hogy ''más gyártótol származó bla-bla'' itt nyomtam az F6 és kérte is a lemezt..!
kereget 1 kicsit..majd jött a sötét képernyő..gondolom ekkor vizskálja a meghajtókat..és
itt azt irta ki hogy nincs meghajtó a gépben
SP II rakok fel eleve de leprobáltam SPI is...azzal sem ment..
[Szerkesztve] -
steve@prhw
őstag
válasz
Freddy TNT #713 üzenetére
Üdv mindenkinek!
Új hét, egyelőre széthullás nélkül.... Nagyon úgy néz ki, hogy a sata II a gáz, nem bírja stabilan a raid vezérlő...
A teljes sztorihoz hozzátartozik, hogy aki a gépet összerakta, direkt azért válogatta így, hogy menjen a sata II, nekem kvázi tökmindegy, de úgy néz ki, hogy sata I lesz ebből. A mentés ütemezett scripttel történik, egyszerűen kiszedi az oracle adatbázis megfelelő rekordjait, tömöríti, majd dvd-re írja. Ez minden nap lefut különbözeti mentéssel, hétvégére pedig teljessel, az eddigi tömb-borulások ilynekor töréntek, de ez lehet véletlen is. -
Gorneck
legenda
válasz
Freddy TNT #714 üzenetére
Alaplapom tudja...hdd 8k/db.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Freddy TNT #705 üzenetére
Nekem is esett mar szet, de azert, mert lefekudt az egyik HDD...de HPT vezerlot hasznalok
hobizoli -
Pít
tag
válasz
Freddy TNT #694 üzenetére
Mert volt olyan, hogy két író másolt befelé párhuzamban, és akadt a zene, mert az MP3-ak ezen a winyón voltak, az egyik író mellett IDE-n. Közben SATA II-esre másoltam.
Párhuzamos írás mellet még nem volt gond eddig...
De ezek után elgondolkodtatott.
[Szerkesztve] -
Pít
tag
válasz
Freddy TNT #692 üzenetére
A sávszélesség miatt?
Fojtanák egymást? -
need
addikt
válasz
Freddy TNT #687 üzenetére
küldöm neked privben úgy egyszerübb lesz
-
Jester01
veterán
válasz
Freddy TNT #681 üzenetére
Pl. aszerint, hogy hányszor írható: R: 1x RW: ~1000x RAM: ~1000000x
Az R,RW az dvd kompatibilis, a RAM az nem. Elõbbiek spirálisan rögzítik az adatokat, utóbbi sávos-szektoros mint egy HDD. stb. -
need
addikt
válasz
Freddy TNT #684 üzenetére
jumperrel...?
az ASUS A8N SLI Deluxnál...?
mivel mellozok...igy nincs nálam a kézikönyve..de letöltöttem és nézegettem a RAID-rol csak a boisban van 2 opcíó..ennek a megfejtése van most..mit be mit ki mit hogyan...??! -
need
addikt
válasz
Freddy TNT #679 üzenetére
most már olyan kérdések foglalkoztatnak hogy a deszkámon mit hogyan és hová kell álitani..mivel még soha nem csináltam..igy még érdekesebb...!
-
need
addikt
válasz
tehát lehet hogy nem érthetően fogalmazok..én a ram lemezt arra használom hogy bizonyos idönként mentek dolgokat de csak csip-csup dolgokat..levelzés meg programok..nekem ezek fontosabbak mint minden más...ha behall a rendszerem akkor be hal..majd újra rakom..!
csak 2 vinyót akarok semmi mást nem akarok használni...se flash drivert se 3. vinyót..! -
Jester01
veterán
válasz
Szerintem DVD-RAM-ra akar backupolni és ezért nem kell neki redundancia.
Szvsz. -
need
addikt
válasz
Freddy TNT #675 üzenetére
örülök hogy türelmes vagy..))
kezdem érteni a dolgokat....és tudom hogy mit akarok 1re jobban..!
nekem nem lesz biztonsági vinyóm..marad a ram lemez..és arra mentegetek majd..! -
Jester01
veterán
válasz
Freddy TNT #676 üzenetére
Jah. Én is arra írtam, hogy akárhány, 2 vagy több lemezzel megy a raid 0 és az 1 is.
És persze 2SATA+1IDE kombóban is, ha szoftveres.
[Szerkesztve] -
need
addikt
válasz
Freddy TNT #667 üzenetére
ne csodálkoz mivel nem nagyon tudok erröl a témárol még semmit..!
vannak elképzeléseim hogy mit akarok és ennyi...))
tehát a lényeg hogy én striping(RAID 1) akarok..!
miért mondod hogy a chipszed drivernek nincs köze a dolgokhoz...??
Xp után csak fel kell rakni az nforce 6.70 chipszet drivert nem..?? -
Jester01
veterán
válasz
Freddy TNT #669 üzenetére
Software raid 0 vagy 1 akárhány (egynél több
) lemezzel mûködik.
Raid 3, 4 vagy 5 esetén min. 3 lemez; raid 6 vagy 10 min. 4 lemez (raid 10 esetén további megkötések vannak). -
Sullivan
aktív tag
válasz
Freddy TNT #669 üzenetére
Ne kételkedj, úgy volt ahogy mondtam! k8n neo 2 platinumban nvraid-el 2 sata samsung 250 + 1 ide maxtor 250 - összesen 750 gb raid 0 -ban!!!
-
Sullivan
aktív tag
válasz
Freddy TNT #667 üzenetére
nekem volt 3 vincsi is raid 0-ban!!! ráadásul 2 sata + 1 ide!
-
need
addikt
válasz
Freddy TNT #665 üzenetére
elöször is köszi a linket..!
na nem is annyira bonyolult mint ahogyan hittem..!
Igen Silicon image van az Asuson..én azt hittem elöször a deszkán rá kell kötni a vinyókat a raid csatira és utánna jön csak a bios-olás..!
nekem azt hiszem a csikozott kell..mivel csak 2 vinyó lesz..3 nál lehet tükrözést nem..?
az F6-ot ismerem mivel telpeitettem ezzel és igy már XP..!
Viszont mi van aikor felraktam az XP...utánna lehet neki tolni az nForce 4 chipszet driver cuccot és nem lesz ezzel gond igaz...?? -
Sullivan
aktív tag
válasz
Freddy TNT #661 üzenetére
raid vezérlővel milyen gyors? én az nfroce3-al elégedett voltam pedig az csak sata1 raid0 volt, ezzel az nfroce 4-el viszont nem boldogulok....közel fele olyan gyors
-
Szmuki
tag
válasz
Freddy TNT #657 üzenetére
nekem avarage:76,1MB
-
rlazol
veterán
válasz
Freddy TNT #628 üzenetére
így van, én a partciók között szeretnék különböző RAID kapcsolatot! a Raid 0-1-5-JBOD fogalmával tisztában vagyok. a cikket megkeresem, köszönöm.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #601 üzenetére
Szia!
Érdekel majd a tapasztalatod !! -
lazydog
addikt
válasz
Freddy TNT #595 üzenetére
Nem lehet! Ha lehetne nem vesztenéd el a RAID 0-án lévő összes adatot az egyik vinyó elhalálozásakor.
-
PapaMaci
őstag
válasz
Freddy TNT #592 üzenetére
De természetesen mindent le kell menteni elötte, mert az összes adat el fog veszni rola!!!
-
M.T.
senior tag
válasz
Freddy TNT #589 üzenetére
Elöszőr is nagyon szépen köszönöm, a segítséget.
Freddy válasza talán a nekemvaló megoldás mert tényleg csak bővülgetni szokott a fontos állományom Pl.: családi képek amik ha elérik a lemezre optimálisan kiírható méretet akkor mentem lemezre(persze a lemezek se 100%-os megbízhatóságúak).
Akkor már csak a vásárlás maradt.
A kérdésem még az, ha megvan a vinyó akkor a RAID 0-ás tömböt a windows telepítéskor kell létrehoznom és partícionálnom?
A tervem az, hogy 1 db 30Gb-os particíót hozok létre a rendszernek, és a maradékot egyben hagynám, de azt hallottam, hogy 128Gb-nál nagyobb partícíót nem kezel a windows, igaz ez?
Nekem SP1-es windows xp-m van amit telepítés után szoktam frissíteni a neten akkor már sp2-es.
[Szerkesztve] -
lazydog
addikt
válasz
Freddy TNT #589 üzenetére
A te megközelítésed is megfontolandó, emberünk majd dönt kettőnk válasza alapján.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #585 üzenetére
Szia!
Sajna egyiket sem használom, így gyakorlati tapasztalatom nincs. Disznóság, de a honlapokon kevés az info. Több adatra lenne szükség. Azt sem írják, hogy a PCI-pro (2.) csatlakozós kártya üzemeltethető-e normál PCI csatiban. (Elméletileg igen, de láttam már karón varjút.) Így nehéz dönteni, és sokszor lutri. (Már megint fr@ncb@ a fogyasztói társadalommal.)
-
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #579 üzenetére
Szia!
''Bár kifelejtettem, hogy SATA vezérlőröl van szó. Itt elvileg nincs master/slave egy ''szálon''''
Sajna el kell, hogy szomorítsalak. A PATA és SATA között adatátviteli sebesség és típus a különbség. Viszont mindkettő alapja az ATA (ami a nevükben is megvan). Így a vezérlő chip-ben történik a master / slave szétválasztás, és utána vezetik ki a két sorosított ATA csatornát. Vagyis célszerű megnézni, milyen kialakítású az amit használsz. Az SARock P4I65GV alaplapon 3 ATA vezérlő van, két PATA és két SATA csatival. A sorrendjük: PATA, PATA, SATA. Ez a bios-ban az extended mód. A compatibiliti módban a SATA-t bármelyik PATA helyére be lehet konfigurálni. Így XP alatt 6 eszköz, 98 alatt 4 tehető rá, de a SATA még 98 alatt sincs kitiltva. Ráadásul, lehet róla boot-olni is! -
Krix
őstag
válasz
-
Freddy TNT
őstag
válasz
Jah, meg valamivel lassabb is a mostani SATA alaplapi raid vezérlőm a régi 0680-as karinál....pedig azon fele ekkora vincsik voltak
-
Krix
őstag
válasz
Freddy TNT #577 üzenetére
A 2 portoson általában egy csatorna van master - slave móddal, a 4 portoson meg két csatorna master - slave móddal. (Mint az IDE1 és IDE2)
A JBOD összefűzi a vinyókat és így egyként kezelheted az egész területet. Nem kell egyformának lenni a lemezeknek, cserébe viszont a sebesség sem nő. Pl.: egy 20-as és egy 40-es vinyóból lesz egy 60-as, de a sebesség az a lassabb sebessége lesz. Ha valamelyik elromlik, akkor kampec az egésznek.
4 portos kártyán tudsz csinálni 0+0-t vagy 1+1-et ha így érted pl.: 4 db 80-as vinyó 0+0-ban 2 db 160-as lesz. A 160-as pedig 2 db 80-as raid 0-ban. De csinálhatsz belőle 1 db 320-ast is raid 0-ban. -
n0_gAboR
őstag
válasz
Freddy TNT #530 üzenetére
hát ezt most érzékelem is, laggol kurvara a rendszer
egyelore sztem ez a megoldás lesz: 2 kulon kábelre teszem a raid winyokat, egyik melle megy a DVD, mert az megsem igenyel olyan savszelesseget mint egy winyo
masik winyot meg vhova odateszem, azon linux van meg backup particio, tehat egyszerre nem fog menni a raid meg a linux (most eppen ezen van a windows is proba keppen --> nah igy nagyon szar
kicsit korulnezek a 5-6Ks raid vezerlok teren, aztan majd bevasarlok egyet.
koszi szepen a tanacsokat! -
Krix
őstag
válasz
Freddy TNT #511 üzenetére
Nem egészen. Nem minden PCI-X-es kártya megy sima PCI-ban és nem minden PCI-os kártya megy PCI-X-ben. A PCI-X hosszabb mint a PCI és máshol van a bevágása, és van belőle 66/100/133 MHz-es is. Nekem van egy Asus NCCH-DL alaplapom, ha ezt megnézed az asus weblapján, akkor rögtön látod a különbséget. Vagy most nézem ezt: [link] Ezen is egymás mellett van a két slot.
-
Freddy TNT
őstag
válasz
Freddy TNT #510 üzenetére
Itt inkább technikai dologra lennék kíváncsi. Ezt a cserélgetést asszem már kapisgálom.
Bár akkor nem kerek nekem, hogy miért nem rögtön PCI-x nek hívják a kártyán lévő csatlakozót ? Elvégre abból egyértelmű lenne, hogy elmegy PCI foglalatban is,csak 33MHz-n.
-
Krix
őstag
válasz
Freddy TNT #506 üzenetére
PCI-e-be nem megy bele! Én PCI-X-et írtam. Az egy másik fajta csatlakozó! De a sima PCI-ba bele megy.
-
Krix
őstag
válasz
Freddy TNT #503 üzenetére
Ez általában úgy fordul elő, hogy az alaplapon van egy 66 MHz-es 64 bites PCI-X slot, ez hosszabb mint a sima PCI. Ebbe a sima PCI-os kártyák nem mennek bele, mert máshol van a bevágás. De azok a PCI-os kártyák amik támogatják a 66 MHz-et azok bele mennek, mert azokon két bevágás van. Értelemszerűen a 66 MHz-et támogató kártya a sima 33 MHz-es slotban 33 MHz-en fog menni.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #499 üzenetére
[link]
Szerk: Nem olcsó, de a listában van.
[Szerkesztve] -
Krix
őstag
válasz
Freddy TNT #499 üzenetére
A sima PCI az 33 MHz-es és 32 bites. Ez adja a 133-as átvitelt. Ha kétszer akkora a sebesség (66 MHz) akkor kétszer akkora az átvitel: 266 MB/s.
Hát két vinyó nem fogja szétszaggatni az elméleti sebesség határát az tuti.
De attól még a kártya elméleti átviteli sebessége ennyi. -
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #493 üzenetére
A mai OP-k RAM orientáltak. Vagyis, nem figyelik hogyan gyorsabb egy másolás, hanem egy biztos algoritmust használnak. Az adminisztrációs rendszer (FAT, NTFS, ...) segítségével a RAM-ban elhelyezett pufferen át DMA segítségével blokkonként másol. A folyamat gyorsítható, ha a 2 winyó 2 fizikailag is különböző csatornán foglal helyet (PCI, DMA, stb...). Azért a PCI csatornaszélessége it is belép, de a két DMA javít a helyzeten.
Az amit Te szeretnél, az SCSI-nél a kezdeteknél meg volt már. Ott ugyanis a kábel csak adatátviteli csatorna, amire egyenrangú eszközöket teszel fel. A vezérlőkártya csak az eszközök szinkronizációját végzi. A winyók így egymás között is tudnak másolni, hiszen olyan parancsot adsz ki, hogy az egyik oda írjon - a másik innen olvasson - a státuszt (az elvégzett műveletről) a vezérlőre kéred. Ezt az ID-k alapján egyszerűen elvégzik. Az már más kérdés, hogy ez elméletileg működik, míg az OP-k a fenti megvalósítást használják.
Tehát RAID esetén az SCSI itt is nyerő.
Az amit alapban kérdeztél, soft RAID-nél valósítható meg ütközések és plusz rizikó nélkül. (Ha jól emlékszem, a HPT-nél mintha olvastam volna a több kártyás működést, de nem tudom, hogy RAID-ben is megy-e.) Azért jó, mert párhuzamos csatornákat tudsz kialakítani. De még mindig tartom, hogy az igazi a PCI-X kártya esetleg SCSI 320-as 15000-es winyókkal. Igaz, nem 2 fillér, de a sebességet illetve biztonságot sajna meg kell fizetni. (A SATAII kezd hasonlítani az SCSI-hez, de nem ugyanaz, és közel 40 éves késéssel. Hát ez a technika fejlődése - vagy a multik harca. Sokszor a 100* jobb hal ki egy vacak üzletpolitika miatt.)
Szerk: Nézd meg a MAC-ben anno csak SCSI winyó volt, mára meg a PC HW-ig sűlyedtek. Szomorú. Így a párhuzamos eszközök fognak elveszni, az egy iránynak meg mi fogjuk meginni a levét. (Több fejlesztés jut egy HW-re, de a kompatibilitás miatt a kompromisszumok szerintem nagyobb gondot jelentenek. Jobb lenne több vas párhuzamos fejlesztése, hisz a verseny a technikai fejlődésnek mindig jót tesz.)
[Szerkesztve] -
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #488 üzenetére
A profi vezérlők tisztességes cache-sel rendelkeznek, nem terhelik a normál memóriát. Ez 256M-1G között mozog, felhasználási területtől függően. Otthoni célra elég a 256, míg több száz felhasználós server-be talán inkább a nagyobb. Adatátvitelkor RAM - CACHE valamint CACHE - winyó a mozgás. Ebből az adminisztráció nélküli RAM - CACHE terheli csak a procit. A másikat teljes egészében a kártya végzi, statisztikázott előreolvasásos CACHE stratégiával. Az újraszinkronizálás is csak egy parancs, és sokszor működés közben elvégzi, szemben az olcsóval, ahol ez megszakíthatatlan külön folyamat szokott lenni teljes csend mellett.
Olcsóbb vezérlőket amik még jók is, a HPT vagy a PROMISE oldalain találsz. Az ADAPTEC Sil vezérlőt használ, de a bios-át tudtommal lecserélte (szerintem nem véletlenül). Azért számolj utána, hogy a PCI busz sebessége nagyobb-e mint a különálló winyóé. Ha összemérhető, akkor felejtős.
[link] - [link]
[link] - [link]
Szerk: Ha a HPT-t megnézed, a sebesség miatt a PCI-X vezérlőt részesítik előnyben. Nem véletlen. Szerinten profi cucc nélkül a RAID0 előnyei csak töredékében élvezhetőek.
[Szerkesztve] -
cherockee
aktív tag
válasz
Freddy TNT #475 üzenetére
a mirrored módban ha sérül az egyik vinyon egy file akkor javitja a másikról? mennyire hatékonyak?
Lassabb lesz a rendszer? -
Chieftec
őstag
válasz
Freddy TNT #481 üzenetére
Link?
Spanning mit jelent? -
Freddy TNT
őstag
válasz
Freddy TNT #476 üzenetére
Nincs esetleg valahol valami beállítási lehetőség SATA-n ?
-
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #470 üzenetére
RAID0 meghibásodás: 2 db winyó, alapból kétszeres esély, amit megspékel a 3. eszköz a vezérlő. Mindegy, hogy HW vagy SW, meghibásodhat, téveszthet (máshogyan a kettő, de benne van a pakliban). Így jön ki a háromszoros. Statisztikailag 2-3 közé tehető, mindenkinek máshol. Ezért nem foglalkoztam a pontos százalékkal, de a 3 eszköz inkább a háromszoros mint a kétszeres felé közelít.
hans01: Ha Valaki ismeri és tudja ezt, valamint ennek megfelelően használja, akkor semmi gond nincs vele, sőt előnyös lehet. De ennek hangsúlyozása nélkül csak és kizárólag egyedüli üdvözítő megoldásnak feltüntetni szerintem olyan mint a gyilkosságra való felhívás.
Freddy TNT: SATA. Az előző raid ugyanezen a vezérlőn volt, vagy a 680-on. Megérzésem, hogy az előző 680-on két kábelen volt, míg a mostani SATA master/slave üzemmódban fut. Egy kontrolleren egy csatornán, tehát nem tud párhuzamosan dolgozni. Sok gyártó így oldja meg, hogy legyen is RAID, de ne kelljen sok csatornát kézben tartani (IRQ, DMA). Ezzel az eszközök ütközését tudják csökkenteni, tehát biztonságosabb az eszköz, de sokszor a sebesség árán. Üzletpolitika: Ha profi gép kell, tegyél bele profi kártyákat! - És valóban, a risk processzoros kifejezetten RAID kártyák csúnyán meg szokták verni sebességbe és stabilitásba is az alaplapiakat. -
lapa
veterán
válasz
Freddy TNT #403 üzenetére
megnéztem a silconfig doksiját, ott láttam valami eseménynapló-szerűséget. az nem mond vmi bővebbet?
a lap egyébként asus a7n8x, a 3112 van csak integrálva.
[Szerkesztve] -
mh197
őstag
válasz
Freddy TNT #403 üzenetére
A 680-as raid hez is van driver : [link] , de google-val is találsz.
Ha mindkettőt kirakod a floppy-ra, akkor f6 után mindkettőt is betöltheted a driver betöltéseknél, és akkor mindkettő megy, és felismeri a rajtuk lévő winyókat (elvileg kisebb az ütközés esélye is, ha mindkettőnek fenn van a drivere! )
Ha így sem megy, akkor tényleg vmi gáz van vele. Amúgy milyen lap is ez? Gondolom a 3112 rá van integrálva, a 680-as meg külön van, vagy mind2 a lapra van téve?
Ha külön van, akkor lehet akadás, ekkor ha a 3112-re megy a raid, akkor ugye a másik kari kivesz, feltelepít, utánna meg a 680-as vissza, és felrak xp-ben a driver.
Ha a 680-ra megy a rendszer, akkor meg alaplapi letilt, vagyis csak sima ide/sata módba tesz, és utánna a 680 -as driverét tölteted be. Ha fenn a rendszer, akkor 3112 engedélyez biosban raid -ként, és xp alatt fel a driver.
Mindkét módszer kockázatos, és hosszadalmas, ráadásul nem is biztos, hogy sikerül, mert ha tényleg nagyon összeakad, akkor utánna sem fog menni. De ha van időd/türelmed, egy próbát megér! Bár szerintem először úgy próbáld, ha ez még nem volt, hogy mind a kettő raid driverét betölteted az xp telepítés indítása során!
(Bár most olvasom, hogy soft ütközés csak akkor lehet, ha már mind2 drivert felraktad a karikhoz egyszerre, mert ugye az xp ezeket nem kezeli alapból) -
mh197
őstag
válasz
Freddy TNT #386 üzenetére
Vagy van egy olyan módszer, amikor nem is kell a floppy :
[link] -
mh197
őstag
válasz
Freddy TNT #377 üzenetére
Ha silicon 3112-es karid van, próbáld meg ezzel, talán műxeni fog :
[link]
Elvileg ezzel mennie kell! Kicsomagolod egy kis floppy-ra, és f6 win telepítő elején, aztán meg amikor kéri, kiválasztod! -
lapa
veterán
válasz
Freddy TNT #386 üzenetére
én nemtom mivel bűvészkedsz, én csak a drivert szoktam felrakni. talán egyszer megnéztem amiről beszélsz, de ami ekkora nagy abban biztos sok a hiba
szóval mivel nincs rá szükségem nem erőltettem. ha gondolod megdoblak mailen a sima driverrel, azzal is műx hiba nélkül, nem kell feltelepíteni a fél univerzumot.
meg gondolom a memóriát is eszi a kis ikon, mert ha ikon van, akkor fut valami. szóval ha rám hallgatsz nem telepgeted fel. akkor megszűnik az ERROR is. meg hátha utána jobban is hasít...
csak a tisztánlátás kedvéért: a 3112-es vezérlőkártya 10050-es drivere kicsomagolva összesen 8 fájl és 278240 bájt szóval kevesebb mint 300kb. ez nem ''DOS''-os driver, hanem windows alá(-)való. azért kell a floppy, mert amíg a windows telepítő nem kapja meg ezt a pár fájlt, nem tud beszélgetni a vinyókkal és nem is tud telepíteni rájuk. a telepítő eleje (a kék hátteres, F6-os, partícionálós) az ún. textmode vagy szöveges mód.
van lehetőség arra, hogy megszabadulj a floppyzástól és belerakd a windows cd-be ezt a pár fájlt. ezügyben javallom tanulmányozásra moonman konyhakész cuccait a http://winportal.net archívumban (sata driver integrálása vagymi). -
lapa
veterán
válasz
Freddy TNT #384 üzenetére
valszeg kelleni fog az F6, legalábbis nálam a 3112-höz kell. az ERROR-ról meg vmi részletesebbet is írhatnál. ez a raid biosában van?
ja és nekem is kábé 80-at nyom raid0-ban, szal ott valami nem stimmel.
ja és az nem dos, csak textmode ha jól sejtem. a 10050 vagy 10051 verziók fent vannak, azokat told ki floppyra, kábé 150kb.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Krix
őstag
válasz
Freddy TNT #379 üzenetére
Milyen Dos-ról beszélsz? Ez most nekem nem világos. Ha win cd-ről bootolsz be akkor az windows, és oda a win driver kell.
-
Krix
őstag
válasz
Freddy TNT #377 üzenetére
Ha windows-t akarsz telepíteni akkor inkább windows driverrel próbálkozz szerintem.
-
Kraptor
őstag
válasz
Freddy TNT #330 üzenetére
Hát nekem még a 2x120 Raid 0-at se kezelte rendesen. SI 3132.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #330 üzenetére
W98-tól OK, de driver kell. (Mentéshez is használtam kényszerből. Működik, de a particionálásra figyelj.)
Szerk: Bővebben: link Első hsz vastag betű!
[Szerkesztve] -
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #328 üzenetére
A 0680 tudja a 120 feletti winyók kezelését, de csak driver-en keresztül. Tehát ha a boot során hátsó területről (120 feletti) kell beolvasni adatot, akkor körbefordul és a lemez elejéről (hibásat) olvas. CSAK EZ A HIBÁJA. (Köszönöm, ez is elég.) Ha ismered, ki lehet kerülni. A sata 3112 már jó.
-
lazydog
addikt
válasz
Freddy TNT #325 üzenetére
A két SATA és a PATA vinyóid együttesen tehetők RAID1+0-ba.
-
Krix
őstag
válasz
Freddy TNT #325 üzenetére
Lehet, hogy az a kézikönyv más alaplaphoz is jó. Pl. amin 4 Sata van. Egyébként meg: See chapter 5 for details on RAID configuration.
-
lazydog
addikt
válasz
Freddy TNT #179 üzenetére
Lehet kapni 5/4-es bővítőhelyre szerelhető számkijelzós hőmérőt, ennek tartozékai a kb. 0.1 mm vastagságú szigetelő műanyagfóliával bevont termisztorok
-
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #181 üzenetére
Illene, de ahogy kommerszializálódik minden a világon, nem csodálkoznék, ha pont ezt az értelmes eszközt ''felejtették'' volna le az alaplapról.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #179 üzenetére
Ha jól emlékszem az ASUS P3 alaplapoknál volt, hogy a proc hőmérsékletét a kábeles 1-2 tized mm vastag (proc és borda közé is befért ha ügyes volt az ember) érzékelővel lehetett mérni. Akkor sem adták minden alaplaphoz, csak a jobbakhoz. Az én munkámhoz az összeintegrált öszvér is jó, így nem tudom, hogy a mai márkásakon van-e még ilyen lehetőség. Akkor nagyon jó volt. (A jót hamar kiveszik a gyártók, így lehet, hogy már nem kapni ilyen cuccot.) Mag kell nézni az alaplapon, hogy feldugható-e rá ilyen érzékelő. Kiépítették-e rajta. Ha nem, autós boltban kapható olcsó digit cucc, azzal meg tudod mérni.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #177 üzenetére
Szerintem ha a raidkártya driver-e nem tudja akkor sehogy, hiszen a gép felé virtuális winyót mutat. Külön-külön valószínűleg működne, de akkor meg a raid esik szét. Ha csak a hőfok kell, akkor azt hagyományos hőmérővel meg tudod tenni. Vagy ha van alaplapi lengőkábeles érzékelőd.
-
ratkaics
senior tag
válasz
Freddy TNT #164 üzenetére
Köszi szépen!
Anyagilag igazad van. És mondjuk ha raid0-ba kötök két SCSI-s vinyót (10GB körülit), az gyorsabb mint a zsír új (S)ata???
csaba -
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #161 üzenetére
Feltételezem azért, mert a wi..... nem csak a partíciót, hanem, hogy hanyadik lemez a fizikai sorban, azt is beírja a partíciós táblába. Így hiába indul jól az scsi-ről a boot, befagy a w amikor rájön, hogy ''rossz'' winyóról boot-ol.
Mi nem tud elromlani? -
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #159 üzenetére
A boot jogos, hiszen detektálja és nem átveszi a fiókos winyót. Minden file nyitása? Akkor az kicsi cache lehet. A rack-nek semmi köze semmihez.
A kártyát ha helyettesíted és újra konfigurálod, akkor a lemezek ''konzisztenciája miatt'' (mert a hülye nem tudja, hogy már ilyen volt) törli az OP-hez tartozó adminisztrációs területeket.Na innentől kezdve jöhet az adatmentés. Tehát a dupla meghibásodást (2 winyó) megspékeli még a kártya is. Csak olyan adatok tárolása célszerű ezen a raid-en, amiket gyorsan kell kezelni, de van máshol biztonsági másolatuk.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #157 üzenetére
Hali!
Háááát..... Csak találgatok. Memória nem kevés esetleg 2 winyó cache-nek? A fiókos eleve lassabb. Ha innen vagy ide másolsz, tuti, hogy lassúbb a megszokotthoz képest. Nem ezt érzed lassulásnak? Egyébként meg ez már nem az én szakterületem. Én adatmentéssel és nem rendszergazdai munkával keresem kenyerem. Nekem a biztonság fontosabb a sebességnél, így soha nem teszteltem. Az, hogy hogyan tudom egymás mellé tenni a rendszereket (lásd előbb) létfontosságú, a sebesség csak a sokadik. Sorry. -
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #154 üzenetére
Hali!
Ha nincs bent a plusz winyó a raid működik? Ha igen, akkor nincs gond a rendszerrel, csak nem tudsz hozzátenni másik cuccot. Ha jól értem, ez a szitu.
Több ötletem van.
1. A sil kártya scsi az alaplap számára. Tedd a boot sorrendbe előbb mint a hdd0-t.
2. A bios-ban engedélyezni kell mindkét ide controllert, de ki kell tiltani a winyó detektet. Ne ismerje meg az alaplap. Majd ha bejött, saját driver-en keresztül kezeli a fiókos winyót.
A silicon kártyára vigyázz. A kártya őrzi a raid infót. Ha az meghal, akkor adatmentés következik. És mégegy: Bővebben: link
Sok sikert. Érdekel, mire jutottál. -
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #152 üzenetére
Az üres winyót egy harmadik kábelre teszed, vagy a raid mellé? Ha mellé teszed, megváltoztathatod a raid konfigot, így az üres winyó is bekerülhet a raid-be, míg az egyik kiesik. Így a betöltendő progi csak darabokban lehet meg, ezért ilyenkor nem boot-ol. Ha 3. kábelre (külön csatornára) teszed, látatlanba sajna nincs ötletem. Ha sürgős, holnap csak telefonon érsz el. (Ma már nem leszek).
-
Lacika_
aktív tag
válasz
Freddy TNT #145 üzenetére
Adatlap frissítve
A 120as és a 160as van RAIDbe.
Szoftveres RAIDről leírás: - Bővebben: link -
Most így néznek ki a winyók:
(még ki kell találnom hogy osszam fel a maradék helyet)
--> nagyítás: Bővebben: link -
Steve Jr.
tag
válasz
Freddy TNT #144 üzenetére
Léci, olvasd el mégegyszer...
a mondat 2 részből állt... -
Steve Jr.
tag
válasz
Freddy TNT #138 üzenetére
Én csak azt nem értem, minek rá az a b-szott nagy aksi, ha csak akkor tölti,
amikor a gép be van kapcsolva
Tehetnének rá egy alaplapi tápcsatit (hosszabbítót) amin megcsapolnák az
állandó 5V-ot (van egy olyan amin mindig megvan az 5V, még ha a gép nincs is
bekapcsolva). -
Lacika_
aktív tag
válasz
Freddy TNT #132 üzenetére
Most adom fel
Szétbarmoltam a wint és nem megy a visszaállított ghost mentés, pedig egyszer már működött. Most bootoláskor olyat ír hogy hiányzik vmi windows\system32\hal.dll és folyamatosan kattog a hdd.
Ghost mentésnél RAID elött nálam is így ment: 13GB-ból 7GB foglalt, ebböl csinál egy 3-4GB-s mentést. De most RAID-el annyi foglalt helyet lát amekkora a partíció, tehát 13GB-ból csinál 8GB-s mentést tömörítéssel.
A Ghost sebessége RAID elött: mentés 1000MB/min vissza: 2250MB/min
RAID-el: 1000MB, vissza: csak 1150MB/min
Ugyhogy hagyom a fenébe a RAIDet, legalábbis a rendszervinyóval
Lehet hogy megvárom amíg kapni lehet Mo-n ezt: - Bővebben: link -
[Szerkesztve] -
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #128 üzenetére
256M-1G cache, és az OP ide ír. Azután a kártya a drive-ok felé optimalizáltan ír ki, és előre optimalizáltan olvas. Így jó esélyed van, hogy mire kiadod az olvasási parancsot, az adat már a kártya memóriájában van (általában 50-90% !!).
Sebességet soha nem mértem. Nekem nem kell. Itt a fórumon olvastam, hogy a PCI max 133-at tud. A PCIPRO (64bit és nem 32) pedig a dupláját. Ha az adat a cache-ben van vagy ott elfér, akkor a kártya ezt tudja is. Kicsit más ugye? -
Freddy TNT
őstag
válasz
Freddy TNT #128 üzenetére
Arról még nem is esett szó, hogy mennyivel (és mivel) lesz jobb egy drágább, esetleg hardveres RAID. Sebesség meg miegymás...de konkrétumok? Számok, adatok...stb ?
-
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #126 üzenetére
Vagy cache-sel is rendelkező hw raid pcipro kártyán (64 és nem 32 bit), vagy alaplapi raid két külön csatlakozással a chipsetben. Ekkor a memória busz-ra párhuzamosan kapcsolódik, és tényleg kijön a többlet. Chipset válogatja, hogy tudja vagy nem. Itt már nem vagyok otthon, de más tutira tud segíteni.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #124 üzenetére
Először: A sil kártya a leg sz... A kártyán rögzíti a raid infot. Ha elszáll oda az adat. Mivel írtad, hogy van facér w is a gépedben a fontos cuccnak, ezért írtam a kérdéses mondatot. De ha az betelik és nincs időd menteni róla, hova teszed a rövid időre kölcsönkapott winyóról az adatokat? Csak a raid-re. Murphy meg dolgozik. Tuti, hogy akkor jön be a gebasz. Védelemnek meg: Túlfesz, zavar és villámvédelemmel ellátott aljzatból kap feszt a szünetmentesem. Innen FortonSource táp és MAXX tápvédő gondoskodik az éjszakai nyugalmamról. Az elmúlt pár év alatt a hol 4 hol 6 gépemnél nem volt gond. Vidéken! Van ingadozás, villám, hegesztés a szomszédban, stb... A sebesség egszállottjai mag használják a raid0-át. Normál felhasználáshoz elég egy gyors (100-as is) winyó. De azzal a kártyával mivel egy PCI csatiban van igazi gyorsulást nem, csak érezhetőt fogsz elérni.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #121 üzenetére
Egyet értek lazydog-gal. Hogy világos legyen. Kétszer annyi alkatrészt (köztük a mechanikát is) használsz RAID0 -ban. Dupla cucc, kétszer akkora meghibásodási esély, a szinkronizációt végző hardware-ről még szót sem ejtve. De ha csak a rendszer van rajta, ám legyen. Viszont amikor el szokott fogyni a munkawinyón a hely, akkor kapod a legfontosabb adatot, amit csak a raid-re tudsz tenni, és mentés esőtt (vagy alatt) száll el az egyik winyó. (Ez nem feltételezés, hanem szomorú tapasztalat a munkám során. Tehát nem nálam, hanem az ügyfeleimnél szokott előfordulni. Ezzel csak annyit akartam mondani, hogy nem egyszeri eset.) Viszont mindenkinek jogában áll eldönteni, hogy repülőből milyen ernyővel (vagy anélkül) ugrik.
-
lazydog
addikt
válasz
Freddy TNT #121 üzenetére
Miután dupla a kockázat, nem 50%, hanem 100%- al nő a meghibásodás esélye.
Ez simán bevállalható, ha csak az op.-rendszer és a telepített programok vannak a RAID0-án, mert nem vész el semmi pótolhatatlan adat. (Esetleg a játékállás mentéseid).
Nagyobb baj, hogy nem igazán gyorsítja a programok töltődését. Sokkal többet érsz egy Raptor vinyó használatával. -
HSNet
aktív tag
válasz
Freddy TNT #95 üzenetére
Ha van lehetőséged a bios-ban boot sorrendet állítani, akkor próbáld meg a ''SCSI'' opciót a ''HDD'' elé sorolni (az idézőjelek azért vannak, mert láttam már Mass-Storage, E:, IDE 3 és még egy rakásnyi néven, de a lényeg az, hogy ne az alaplapi IDE-n lógó HDD legyen előbb). Ha konkrét alaplap típust írsz, akkor megnézem a BIOS-át.
-
OddMan
őstag
válasz
Freddy TNT #78 üzenetére
Freddy TNT: Te hogyan mented az adatokat a tartalék vincsidre?
Azt szeretném megcsinálni, hogy csak azokat a fájlokat keljen átmásolni a tartalék vincsire, amik ténylegesen meg is változtak. Mivel ezt nemtom hogyan kell, ezért én mindig letörlök mindent a tartalék vincsimről és újra rámásolok mindent. Csak sajnos ez rohadt hosszú ideig tart egy 200GB-os vincsinél. Ha ezt a dolgot én is meg tudnám oldani normálisan, akkor lehet, hogy én is inkább raid0-át használnék. Azt tudom, hogy cégeknél vannak erre frankó és jó drága mentőszoftverek, de egy csóró otthoni usernak milyen lehetőségei vannak?
[Szerkesztve] -
OddMan
őstag
válasz
Freddy TNT #83 üzenetére
Persze én is mentek külön vinyora meg néha DVD-re is, de ha van ez mellett még egy RAID1 köteted is, akkor sokszor megmenekülsz a CD,DVD vagy vinyorol való visszatöltés meg keresgélés kínjaitól.
-
OddMan
őstag
válasz
Freddy TNT #81 üzenetére
Ez igaz, de nekem is van szünetmentesem, ami véd a túlfeszültség ellen.
-
OddMan
őstag
válasz
Freddy TNT #78 üzenetére
Az biztos, hogy DVD-re is muszáj menteni, vagy valamilyen más drive-ra, amit el lehet zárni biztonságos helyre, ha tényleg fontosak az adatok. Azt csípem a raid1-be, hogy amikor tönkremegy az egyik vinyo, ami valljuk be a legtöbbször előforduló hiba a természeti katasztrófákkal ellentétben, akkor csak veszek egy másik vinyot és kész (rebuild). A természeti katasztrófák eléggé ritkák szerintem, de ha fontosak az adatok, akkor azzal is számolni kell. Szal nekem már több vinyom is tönkrement, de hála istennek nem kellett összevadászni az adatokat a DVD meg CD lemezekről, mert a RAID1 kötetem még eddig sohasem esett szét teljesen. : DDD
-
OddMan
őstag
válasz
Freddy TNT #73 üzenetére
A cd-n a progi itt található: ''CD:\PCI_IO\Cmd0680\Medley\InstallSiICfg.exe ''
Igen én Raid1-et akartam, mert nekem a biztonság sokkal de sokkal fontosabb, mint a sebesség vagy a teljes lemezterület.
Tényleg egy 80 eres gömbkábelen van a 2 vinyo, szal valszeg vennem kell még egy 80 eres gömbkábelt, ha UDMA5-öt akarok mindkét vinyon.
Mindegy végül is az nem olyan drága, de most már legalább megvan a hiba oka.
[Szerkesztve] -
Freddy TNT
őstag
válasz
Freddy TNT #72 üzenetére
Még valami : szerintem butaságot csináltál ha raid 1-et állítottál be. Az ugyanis a ''mirrored'' azaz tükrözött,nem pedig sávokra osztott.
A RAID 0-a sávokra bontott vincsi. (és ezáltal megnövelt írás-olvasási sebességű)
Persze csak akkor bakiztál, ha a sebességre utazol nem pedig a biztonságra
[Szerkesztve] -
OddMan
őstag
válasz
Freddy TNT #68 üzenetére
Úgy vettem észre, hogy mindegy hogy a kártyával vagy a windows segítségével csinálod meg a raid kötetet, mert úgyis szoftveresen fog működni, mivel ezen a kártyán sem memória sem io processzor nincsen. Vannak olyan adaptec kártyák 100000 huf körül, amik tényleg teljesen hardveresen kezelik a raid kötetet, mivel van saját io processzoruk és legalább 64MB ram is van a kártyán.
A sil. kártyára visszatérve annyit vettem csak észre, hogyha a kártyát is használod, akkor a kártya elrejti a vinyókat a windos elől meg használhatod a kártyához adott SilCfg for Medley szoftvert, ami szerintem egy jó program. Szal én is a kártyával csináltam most meg a raid1-et, mert az előbb említett szoftver csak akkor használható, ha a vezérlőkártya csinálja a raidet. Arra viszont oda kell figyelni, hogyha új gépet veszel, akkor a raid kötetben lévő vinyoidat kártyával együtt át kell rakni az új gépbe, különben nem fogod látni a raid kötetedet.
Freddy TNT: te használod a SliCfg for Medley programot? Ha igen, légyszi nézd meg, hogy neked hányas UDMA-n mennek a vinyoid, amik a vezérlőkártyán vannak.
Köszke!
[Szerkesztve]
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Ford topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- World of Tanks - MMO
- Trollok komolyan
- iPhone topik
- Egy vagyont költ humanoid robotokra az egyik kínai EV-gyártó
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest