-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
nem volt energetikus, de ha lett volna se számoltam 2017 elején, hogy tuti lesz elektromos autó és jakuzzi : ), de most úgy vagyok, hogy még a mostani kapacitás is kevés ami a tetőre felfért...
most megy a vita, hogy építsünk saját házat - ikerházban vagyunk - vagy itt csináljunk még pár beruházást (napelem a ház előtt a parkoló fölé, medence, teraszbeépítés ... de most legszívesebben vennék egy telket a Duna-kanyarban Dunaparti panorámával és a mostani ikerház fél (jó helyen van) árából felhúznék egy 150 nm-es házat. (annó 33,5ért vettük a házat, de mindennel kb 50m körül járunk, de el lehetne adni 80 körül) -
veterán
válasz DUB Inc. #7997 üzenetére
nekem két tájolásnál 4,77 kWp csúcs termelése 3,6 kWh volt ... 4 kWh-s inverteren max 4,4 kWh-s DC-s "ággal"... ezzel lehet tudsz számolni... De inverterből akkorát válasz amit később nem kell cserélni ha nőhet az áramfogyasztás ha nem fog nőni akkor nem para akkor legyen a rendszerhez való...
mi évi 3000 kWh-val indultunk
- aztán jött pár klíma lett 4000 kWh körüli fogyasztás (4800-at termelt a rendszer amit felraktunk)
- aztán lett egy jakuzzi (évi 2000 kWh)
- aztán vettünk egy SideBySide hűtőt ami még 500 kWh
- most lesz elektromos autó (évi 2000 kWh fogyasztás)
- bővítettük a napelem rendszert 8,23 kWpre de cserélni kellett az invertert ezért drága mulatság volt -
DUB Inc.
aktív tag
válasz kardkovacsi #7996 üzenetére
Nálam 2 irányú tájolás lesz. Gondolatom szerint érdemes túlméretezni az invertert, később bármi lehet...
-
kardkovacsi
senior tag
válasz DUB Inc. #7995 üzenetére
Mert a napelem maximum teljesítménye nagyon ritkán van meg. Ezért az egy jó költségkímélő opció, hogy mondjuk egy 6.8-as napelem szetthez egy 6-os invertert tesznek fel. Ez főleg akkor működik jól, ha két irányú tájolás van mert akkor eltérő időben vannak a maximumok. Amúgy általános, hogy olyan 20%-al túlnapelemezik az invertert. Persze annak is van értelme, hogy egy 7-es rendszerhez 7-es invertert kérsz mert akkor esetleg később még 1.5 kWp simán felmegy rá bővítés címszó alatt.
-
DUB Inc.
aktív tag
Még egy kérdésem lenne. Sok ajánlatban látom, hogy 7 kWp-s rendszerekbe csak 6-os Froniusokat raknak. Miért?
-
DUB Inc.
aktív tag
válasz kardkovacsi #7992 üzenetére
Köszönöm a válasz(oka)t. Lehet maradok a Froniusnál...
-
amargo
addikt
Érdekel a véleményed, mert lehet csak én voltam ennyire szerencsétlen, ha gondolod remélem itt belefér: [link]
Szerintem jó, ha más is tudja mire számíthat MFB-vel kapcsolatban.“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
Geresics
Topikgazda
válasz DUB Inc. #7989 üzenetére
Jelenleg még gyér a szervizháttér, de ez idővel javulni fog (amint lehet én is leteszem a minősítést). A nagyobb (8-23KTL) invertereiket ismerem, azok kifejezetten jók, de a távoli adatmenedzselés anno még piszok drága volt (SmartLogger1000 anno 1000€ volt). A lakossági megoldásaikhoz sajnos nem volt még szerencsém.
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
veterán
válasz #44448768 #7985 üzenetére
gyerek után járhat kedvzemény meg házzaság után de akkor is többet mond, hogy hány honapot kell dolgozni egy napelemért mint hogy bruttó átlag fizetés 1kWp miközben azért a hazai dolgozók 60-70%-ának kb 2 hónapot kell dolgoznia 1 kWp-ért ... alapból a ksh bruttó átlagbére is messze van a valóságtól vagyis nem átlagnak jó , de a valóságosabb adat a medián lenne... ami jelenleg körülbelül 30%-kal alacsonyabb mint a bruttó átlag bér... és még abból jönnek le az adók... medián valahol 250-300e bruttó között lehet míg ennek a nettója valahol 160-190 között...
-
LOTR
addikt
válasz #44448768 #7983 üzenetére
ez rendben van ami képet ide beillesztettél, az érdekelne, hogy mi szerepel abban a Lechner Tudásközpont-ba feltöltött hiteles energetikai tanúsítványban, ami alapján ez ki lett töltve
viszont szerintem félreértitek, amit írok, bár próbáltam nagyon pontos lenni
én azt állítottam, hogy:
szimplán egy napelemes fejlesztés, az épület gépészetéhez tartozó elektromos fogyasztó nélkül általában nem okoz akkora energetikai javulást, hogy az épület besorolása magasabb energetikai osztályba lépjen és emiatt csak napelemre általában nem jó a pályázatpersze, hogy jó napelemre is, de ennek megvannak a feltételei és ide hozzátettem, hogy erre az energetikus és az energetikai tanúsítvány pontosan választ is tudnak adni, illetve adnak is
majd azt is írtam, ha mégsincs ilyen elektromos fogyasztó a gépészetben, akkor arra is van megoldás, hogy "papíron" legyen, de ennek hivatalos nyoma van (a hiteles energetikai tanúsítványban)hogy miért húzódik ilyen régóta, az összetett dolog, majd ha már elkészült és még lesz hozzá időm-erőm, akkor írok róla, hátha valaki hasznosnak találja majd
viszont a lényege az, hogy ez egy fűtéskorszerűsítés és felújítás, ahol napelem is lesz (megszakítva egy másik felújítással, de ez még nem is nagyon befolyásolt semmit...), nagyon sokat kellett várni mindenkire és nehéz volt embert találni, volt ahonnan olyan válasz jött, hogy legkorábban fél év múlva tud csak jönni felmérni a terepet, hogy egyáltalán árajánlatot adjon
botrány ami az építőiparban megy, és most január egytől az energetika is változik, de akik a döntést hozták nem mérték fel, hogy a jelenlegi gazdasági, politikai és vírushelyzet miatt mik lesznek/lehetnek a következmények, tehát ismétlem, botrány...
másrészről azt gondolom, hogy úgy néz ki jó árakon sikerül majd mindent megoldani, így lehet meg is érte várni ilyen téren#7986 dranga
köszi, tényleg ismerem ezeket a dokumentumokat (úgy ahogy)
tőled is nagyon szívesen veszem, ha tudsz mutatni ilyen energetikát, illetve adsz energetikus elérhetőséget, aki ilyet már csinált és képben van veleattól, hogy sem én, sem az említett energetikus ismerősök nem láttak ilyen energetikát, nem azt jelenti, hogy biztosan nincs, az is lehet, hogy a kiírásban értettünk félre valamit
ezekre egyértelmű bizonyíték lenne egy általatok említett hiteles energetikai tanúsítvány[ Szerkesztve ]
One Ring to rule them all
-
törölt tag
Nagyon alkalmatlan-hiányos felkészültségű emberekkel találkoztál úgy látom...
Energetikus, kivitelező, bank egyaránt.
HA ennyi bénázás történik valóban :-(
A normálisan bonyolódó nyáron indult vegyes kölcsönök már mind a végük felé járnak.
November közepére zárulnak az utolsók is, remélem :-)
(ablakcsere, napelem pl. párhuzamosan)
Az egyszerűbb csak napelemesek zöme tipikusan 3-4 hónap alatt fut le.
De akad olykor 6-8 hónapos is és csak 1,5 hónapos is volt néhány.
Szóval, a 2 év az valami extrém bénázás lehet ... alighanem.
Megj: sokat segít a "Termékleírás" és az "Eljárási rend" értő olvasása, ha
összeakadsz a tájékozatlan-rutintalan hozzánemértőkkel az ügymenet során. -
törölt tag
-
LOTR
addikt
válasz canniball #7976 üzenetére
általában az, hogy mi van a valóságban is megvalósítva és hogy mi szerepel a papírokon két külön dolog a gyakorlatban (sok esetben)
hiteles energetikai tanúsítványt nem fogsz tudni feltölteni, ha olyan fogyasztók tételei is szerepelnek benne, amik nem az épületgépészet részei - ez valószínűleg nincs szakszerűen megfogalmazva általam, de mondjuk kb konyhanyelvenértsd pl. egy mosodát üzemeltet valaki az alagsorban és venne emiatt napelemet, mert sok a fogyasztása, így általában nem lesz korszerűbb a ház energetikai besorolása, az más kérdés, hogy erre több megoldás van, hogy mégis az legyen, de azokat a (kiegészítő) megoldásokat a hiteles tanúsítványon fel kell tüntetni
korábban is írták már itt a topikban, hogy csak napelemet is lehet telepíteni épületgépészethez tartozó elektromos fogyasztó, illetve minden más energetikai korszerűsítés nélkül, viszont ennek megvalósításáról vagyis az energetikai megoldásról én még hivatalos tanúsítványt nem láttam, valamint több energetikustól érdeklődve, ők sem
így szeretnélek megkérni, megkérdezni, hogy privátban elküldenéd e a tanúsítványod, vagy az energetikusod elérhetőségét, mert tényleg nagyon érdekelne minket, hogy ez hogy megoldható mégis?
kösziOne Ring to rule them all
-
agyarka
aktív tag
válasz solinvictus #7973 üzenetére
Mértékegység problémák vannak, keveredik a kW és a kWp.
-
veterán
@kardkovacsi a cikk alatt leírta most olvastam, de ha már én is összeírtam akkor bemásolom ide
amúgy majdnem jó cikk észrevételeim:
1) a kínai termékek nem rosszabbak illetve itt a cikk elején erősen ősszemosod az invertereket és napelemeket.
Napelemben jelenleg a kínaiak jobb minőséget tudnak és jobb teljesítményt mint európai gyártók. Illetve az
európai napelem gyártók is kínai cellákat használnak :)
Inverterben pedig kínaiból is van szarabb és jobb is. (growatt, saj, huawei)2) Inverter ára nem fog szerintem csökkeni sőt az elmúlt 3 évben még talán emelkedtek is... Ft áron számolsz :). Mivel az inverterek 97+ hatékonyságot tudnak egyszerűen nincs miért nagyobb áttörésnek jelenleg. Szerintem várhatóan még drágulni is fognak mert 10-20 év múlva már hibrid inverterek lesznek az elfogadottak akkuval.
3) senki se bruttó bért kap kézhez így nettót kellene alapul venni
4) azt már itt kifejtettem, hogy a 16 forintos ár amit itt már említettél nem jó jelenleg inkább 20 körül kell számolni vele.
5) a forint gyengülése és a globális napelem igény szerintem lassítani fogja az árcsökkenést az általad számított képest. Amivel olcsóbb lehet a napelem szerintem a panelek számának csökkenése tehát ha a mostani panelek helyett 5 év múlva lesznek nagyobb teljesítményű panelek (mondjuk 20%-kal negyobb panelek) akkor 10 helyett elég lesz 8 panel... így a telepítési tartozékokon lehet majd spórolni, de a telepítés munkadíja a továbbiakban is cirka / napban lesz számolva...
A jövőbeli számításnál abba a hibába esel, hogy rendszer árakból indulsz ki, pedig részegységenként kellene nézni
- napelem ára sokat esett és kapacitás jól növekedett de ez is idővel beáll be fog lassulni. Jelenleg 1000W / nm-nek megfelelő energia érkezik ebből kb 200-250 között tudunk ma kinyerni.
- inverterek ára már inkább stagnál (esetleg növekedik az újabb modellekkel)
- rögzítések és elektronikai tartozékok ára nem tud érdemben csökkenni
- telepítéssel és tervezéssel kapcsolatos munkadíj pedig várhatóan emelkedni fog...
Panelek esetén igazak a számításaid, csak egy 5 kWh rendszer telepítésének kevesebb mint fele a napelem ár, míg a többi az inverter, tartozék és munkadíj -
canniball
nagyúr
Ne haragudj de nem ragadtam ki semmit.* Csak napelemre kértem a pályázati pénzt csak a villanyszámla kiváltására és megkaptam. Mint sokan mások. Természetesen megvan hozzá a szakvélemény, de én sem értek hozzá, belenéztem de nekem kínaiul van, így a co2 kibocsátásra vonatkozó kérdésedre sem tudom a választ; viszont laikusként azt gondolom ha megjelenik a megújuló energia azzal teljesül a feltétel, hiszen nem kell áramot vennem, ezáltal csökken a co2 kibocsátás (még ha az nem is itt helyben keletkezik). *Az hogy mekkora fogyasztás kiváltásáról szól a történet szerintem részletkérdés, hiszen akár 10k-s akár dupla ekkora villanyszámlát "nullázol le" mindenképp csökken az épület fosszilis energiaigénye, ezáltal javul az energetikai besorolás. (Az "extrém alacsony", néhány ezer forintos villanyszámlákat hagyjuk figyelmen kívül, hiszen már többször elhangzott itt, hogy azokat nem igazán éri meg napelemmel kiváltani és gondolom a pályázatok sem ilyenekre lettek benyújtva).
Hogy a konkrét kérdéseidre válaszoljak:
Villanybojler van, de az nem hiszem hogy sokat számít, mivel az energetikus elmondása szerint az így is úgy is egy kategóriát ront a besoroláson (hogy miért amikor a napelem termeli meg neki az áramot azt ne tőlem kérdezd).
Klíma, elektromos fűtés vagy egyéb nagy fogyasztó a pályázat elindításakor még nem volt csak a szokásos, háztartásban megtalálható gépek.A villanyszámlán pedig a vezérelt áramra kötött bojlerrel együtt 10,5-12,5k szerepelt havonta (kWh-ban most hirtelen meg nem mondom pontosan mennyi, de summa 300 körüli érték rémlik).
[ Szerkesztve ]
https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...
-
LOTR
addikt
válasz canniball #7971 üzenetére
ha kiragadunk valamit a szövegkörnyezetből, akkor akár a teljes eredeti mondanivalója is megváltozhat
a legvégére írtam, hogy energetikai számítások pontos választ adnak ezekre a kérdésekre, hogy mit lehet és mit nem (nem vagyok energetikus, így sajnos sok eshetőségre nem tudok ezzel kapcsolatban érdemleges választ adni)napelemes téma:
korábban -lehet még tavaly volt- írtam már erről (ezeket nekem is energetikusok mondták, nem magamtól találtam ki), úgyhogy egyelőre nem ismételném meg, mert lehet hosszú lenne, inkább csak kérdezném tőled:
volt neked esetleg klímád, vagy elektromos hmv előállító rendszered, vagy bármi egyéb épületgépészettel kapcsolatos nagy elektromos fogyasztód?
(a következő kérdés, hogy meggyorsítsuk) ha nem volt, akkor hogy lehetett, hogy teljesítetted azt az indikátorfeltételt, hogy csökkenjen a ház co2 kibocsátása és magasabb energetikai besorolása legyen szimplán napelemes fejlesztéssel?a finanszírozásra én azt a tájékoztatást kaptam, hogy előlegben le lehet hívni minden számla 50%-t, a maradék 50%-ot meg akkor fizeti ki a bank, ha a megvalósult fejlesztésről is megkapta a számlát (de mindegy mi szerepel ezen a számlán, mert legfeljebb csak annyit fizet, amit a szerződés aláírásakor benyújtott előzetes árajánlaton szerepelt), de ha valaki kifizeti saját pénzből a kivitelezőnek, akkor a bank a szerződőnek fizet
- nyilván ennek is utána kell még érdeklődni, főleg ha valakinek ez a fizetési módszer meghatározó része a folyamatnak#7972 amargo
igen, elnézést is érte, részben jogos ez is, de annyira összefüggnek ezek a témák, hogy mindenért másik topikba menni... és megint pont a napelem miatt alakult ki a beszélgetésaz, hogy milyen siralmas a helyzet tudnék írni róla, nálunk lassan 2 éve húzódik az ügy, és részben ez is az oka, hogy ennyire nincsenek képben sem a kivitelezők, sem a pályázók, mert vagy/és nagyon drága vagy/és sokáig tart, amíg végére ér a folyamat és ha ehhez még hozzávesszük, hogy jó 10 év, mire megtérül egy energetikai fejlesztés, sokan arra sem gondolnak, hogy jövőre mi lesz, nem hogy 10 év múlva, úgyhogy összetett dolog ez
-
kardkovacsi
senior tag
és szerintem hibás a végkövetkeztetés az áresésre vonatkozóan.
[ Szerkesztve ]
-
solinvictus
újonc
Legújabb írásomban annak számoltam utána, hogyan változott a napelemes rendszerek ára az elmúlt 15 évben, majd a második felében végeztem egy becslést arra vonatkozóan, hogy a következő 15 évben mi várható.
Mindkét részben elég durva számok vannak.
A cikk erre található. -
amargo
addikt
van ennek is megfelelő topikja
tavaly jött be ez az opció (az előfinanszírozásra), de nem a teljes összeget, hanem emlékeim szerint 40% a bankok sem tudtak még túl sokat róla kb 4-5 bankot jártam körbe minden oldalról, siralmas volt a helyzet senki nem tud semmit. kb nyárra jutottak el oda az otp-nél, hogy találtak egy embert..
a többi részével is tisztában vagyok (energetikai, kivitelezői szerződés) egyedül a napelemesek hallottak róla a többieknek el kell mesélni.
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
canniball
nagyúr
"van olyan opció, hogy te kifizetsz mindent és a bank neked utal, miután bevitted a számlát, így a kivitelezőnek tulajdonképpen semmi köze hozzá, hogy van egy pályázat is a háttérben"
Én '18-ban intéztem, nem tudom azóta változott-e a dolog, de akkor erre is rákérdeztem és csak a projekt 50%-a volt így finanszírozható."...szimplán napelemre, ha nincs valami elektromos fűtés/"komolyabb" elektromos épületgépészeti megoldás, nem lesz jó..."
Már hogy ne lenne jó! Én is csak arra vettem fel, meg tuti még csomóan mások is; rengeteg helyen eleve napelemes pályázatként emlegették/említik.[ Szerkesztve ]
https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...
-
LOTR
addikt
van olyan opció, hogy te kifizetsz mindent és a bank neked utal, miután bevitted a számlát, így a kivitelezőnek tulajdonképpen semmi köze hozzá, hogy van egy pályázat is a háttérben
viszont kell a kivitelező(k)től aláírt árajánlat, majd ugye számla islehet, hogy én értettem félre, amit írsz, de energetikai korszerűsítésre (meg kell nézni a kiírást, hogy ez pontosan miket tartalmaz, de nyílászárócsere teljesen biztosan opció), amennyiben az épület energetikai besorolásán javít, tehát magasabb osztályba kerül, fel lehet használni, ezért van az, hogy szimplán napelemre, ha nincs valami elektromos fűtés/"komolyabb" elektromos épületgépészeti megoldás, nem lesz jó, mert az még önmagában általában nem tud annyit befolyásolni
de minden ilyen kérdésre az energetikai számítások pontos választ fognak adniOne Ring to rule them all
-
axioma
veterán
válasz agyarka #7966 üzenetére
Ja nem kavarnak be, eddig sem volt akvizicional semmi modositas, sot a kenyszer-szolgaltato-valtasomnal sem mikor nkm-hez raktak a T-tol - azert itt teruletileg diszjunkt dolgokat egyesitenek, nincs ok osszevonaskor egysegesiteni. Csak nem voltak eddig egy allasponton, kinek joga tajekoztatni, beallitani, igy en felretajekoztatas miatt megszivtam...
[ Szerkesztve ]
-
agyarka
aktív tag
Remélem ezzel nem kavarnak bele az elszámolás időpontjába. Csúnya lenne, ha a fogyasztók átadásakor leolvasnának és számláznának mintha a fogyasztók kezdeményeznék a váltást.
Az eddigi hírek nem arról szóltak, hogy az EON veszi meg az ELMÜ t? Az NKM nél mintha évente külön kellene kezdeményezni az éves elszámolást. ?
[ Szerkesztve ]
-
DUB Inc.
aktív tag
Segítsetek legyetek szívesek. Szűkül az ajánlatok köre, de nehéz a döntés. Napelemekből a Q Cells 330-as, Sharp 330-as, valamint a Luxor 330-as paneljei szerepelnek az ajánlatokban. Utóbbit nem láttam túl sok honlapon...Inverterekből a Fronius és a Huawei maradt a kosárban. Az SE bár jó, de egyrészt nem indokolt az alkalmazása, másrészt minden ajánlatban +4-500 ezerrel nagyobb árat kaptam rájuk. Minden infót szívesen fogadok.
-
amargo
addikt
válasz #44448768 #7960 üzenetére
Tavaly egy ház teljes felújításába fogtam. MFB-nek is utána olvastam, pár hónappal korábban elindítva a folyamatokat.
Elsőnek szerettem volna az MFB-t ablakcserére felhasználni, nem tudtam.. volt olyan kivitelező aki nem is hallott róla vagy csak simán elzárkózott, persze olyan volt, hogy kifizetem neki és majd visszaadja, de átlag 10% drágább árat mondott. Gondoltam sebaj, majd fűtésre, ott még a kivitelezőm bele is ment volna (nem folt felára), de előfinanszírozni nem lehetett a projektet, abba meg én nem mentem bele, hogy kifizetem a kivitelezőt, majd megkapja a pénzt és bízom benne, hogy visszaadja (itt se)..
Mondom jó, hőszigetelés, hát kapásból 20-30% emelkedett a munkadíj (ez durva volt), annyit nem ér, kifizettem inkább magam, mert biztos voltam benne, hogy a napelemnél működni fog. Majd jobban beleástam magam és legalább 10-15% magasabb árak jöttek ki, ha MFB-ből finanszírozom a napelemet.Elhiszem, hogy jó az MFB, de hogy egy teljes felújítás egyik mozzanatára nem tudtam felhasználni az számomra azt mutatja, hogy úgy csinálták meg, hogy ne érje meg felhasználnia az embereknek, hanem csak erős kompromisszumok árán vagy csak én vagyok bizalmatlan/béna.
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
veterán
válasz kardkovacsi #7962 üzenetére
SAJba nincs ilyen azt tudom, de SE-ben engem egyszer a telepítő hívott, hogy valami gond lehet mert süt a nap és nincs termelés
-
kardkovacsi
senior tag
Alapból ha két napig egyáltalán nincs termelés szól az inverter (Fronius). Nekem amikor beüzemelték az invertert utána egy napot hagytam végigmenni (tudom lett egy ezres bukó belőle), hogy megnézzem tényleg rendesen működik, meg kíváncsi voltam mi van
Szóval ezután lekapcsoltam majd zaklatott az applikáció, hogy blackout van illetve levelet is küldött."Inverter Blackout Detection - Solar.web did not receive logdata within user-defined period"
mint látható állítható. 12-től 72 óráig lehet állítani.
[ Szerkesztve ]
-
DUB Inc.
aktív tag
Gyakorlati tapasztalatra volnék kíváncsi. Megéri a Solar Edge rendszer a plusz kiadást?
-
törölt tag
válasz kardkovacsi #7948 üzenetére
2020 július 8. 09:00-kor...
"A hitelprogram keretösszege 75,98 milliárd forintra csökkent."
Megj: 105,2 milliárd forint volt az induló keret 2017-ben.
-----
Átlagosan 2,5 mFt körül lehetnek a hitelek.
Vagyis ~ 30 ezer menetre elég.
Plusz a befolyó törlesztések...
Legyen nagyjából 33 ezer szumma.
Viszont nem csak napelemre viszik, hanem egyebekre is.
(hőszigetelés, ablakcsere, fűtéscsere, stb.)
De azért vélhetően a jelentősen nagyobbik fele napelemre megy, szerintem.
Mondjuk 25 000 napelemes a 33 ezer menetből?
Mégpedig VIDÉKEN, miközben Budapest+agglomeráció a fő beruházó terület.
HA minden 2. napelemes cucc ilyen MFB nullás pénzből van/lesz.
Akkor 50 000 darab VIDÉKI napelemes HMKE körül fogy el a 76 milliárd.
Hol tarthatunk most a VIDÉKI HMKE darab számban?
Nem tartom valószínűnek, hogy 50 000 darab körül járna a Pestmegyén kiívűli vidék.
Ráadásul eleinte nem is igazán pörgött az MFB-s buli.
Csak 2019-ben kezdett beindulni (mert lettek könnyítések) és az idén pörögni.
A tippem a fenti feltételezések alapján, hogy nem fogy el a közeljövőben.
Talán még a végső határidóig is kitart.
"A hitelprogram keretében utoljára 2022. december 31-én lehet hitelkérelmet benyújtani."
Osztán majd mögláttyuk... -
axioma
veterán
Na ugy latszik szepen egyesul felettem a szolgaltatom meg a halozati engedelyesem. [link]
Mondjuk az elcseszett elso szamlazasunkat ez mar nem javitja meg, hiaba mutogattak egymasra... -
veterán
válasz tuzpenge #7957 üzenetére
hát fél éve volt de pontosan nem emlékszem, vagy
- solaredge-local-lal oldottam meg: ez alapján csináltam
- de inkább integrations-nél hozzáadtam a SE-t és siteid és api keyt megadtam
tudja olvasni az aktuális termelést, napi, havi, éves és összesent -
veterán
válasz solinvictus #7954 üzenetére
sokminden lehetne leállásra de nem mindig van illetve az hogy nem süt a nap vagy rossz az inverter közel hasonló "push" ... amúgy itthon home assistantba tudnék olyat berakni, hogy szóljon ha nem termel az inverter (home assistant kérdezi le 5 percenként az invertert...) viszont nem minden gyártó engedi ezt SE és SAJ esetén meg tudtam oldani
-
solinvictus
újonc
válasz kardkovacsi #7953 üzenetére
De akkor bukod a szaldót
-
veterán
válasz solinvictus #7949 üzenetére
10 éves inverter garival 30 éves távlatban inkább 3 inverter lesz az + lehet simán bevétel kiesés mert a tulajdonos nem nézi és 1-2 hónapig 0 termeléssel fut a rendszer...
javítás meg jó kérdés, mert bizonyos tipusok egyáltalán nem javíthatók... Például a growattról már olvastam olyat, hogy 5 év garanciás inverter 6 év után döglött meg... ha a következők is így bírják akkor nem 1, nem 2 hanem 5 invertert éget el 30 év alatt...
-
LOTR
addikt
válasz kardkovacsi #7948 üzenetére
most nyáron csökkentették, júniusban ~91-re, majd júliusban ~76milliárd ft-ra
#7950 solinvictus
persze, nem kérdés, hogy el tud fogyni, csak az a nem mindegy, hogy meddig "áll" a pénz arra várva, hogy valaki felhasználja, valószínűsítem, hogy emiatt csökkentették a keretösszeget is, mert nincs tolongás, hiszen talán az lenne az érdekük, hogy mielőbb kimenjen a pénz és "forgalomba" kerüljön - gondolomOne Ring to rule them all
-
solinvictus
újonc
-
LOTR
addikt
válasz kardkovacsi #7946 üzenetére
ezt már 'évek' óta pletykálják - valószínűleg csak marketing, hogy a belekezdjünk-ne kezdjünk között billegőknek plusz nyomást adjon, hogy mégis fejlesszenek (saját vélemény)
ugye itt "csak" kamattámogatás van, mindent saját forrásból kell finanszírozni
nem ismerem a számokat, hogy jelenleg hogy áll a keret és mik a statisztikák, mennyien igényelték, de számolgattam korábban és arra jutottam, hogy ez a pályázat előbb fog lejárni, mint a kerete kimerülni (kb minden 100. háztartásnak pályáznia kellene rá, hogy kimerüljön a keret - nagyon pontatlan becslés)[ Szerkesztve ]
-
kardkovacsi
senior tag
A Froniusnál biztos, hogy van tartalék bennük. Az árakban is látszik, hogy van az ugrás egyes modellek között. Valószínűleg ott már másik hardver van belül. Pl. a 6-os meg a 7-es között nagyobb az árkülönbség mint a 7-es meg a 8.2-es között. A 7-es meg a 8.2-es méretben meg súlyban is teljesen megegyezik. Szóval egy 7-esnek eladott inverter nagyon nagy eséllyel egy 8.2-es ami szoftveresen van korlátozva. Valaki egyszer a facebookon írta is, hogy ugyanaz a hardver mindkettő.
A 10-es viszont megint más méret és súly viszont teljesen ugyanaz mint a 12.5-ös. -
törölt tag
válasz Petya25 #7936 üzenetére
2017. februártól gyakorlatilag bárkinek elérhető volt.
Pest megye kivételével elérhető most is az MFB nullás kölcsön.
www.palyazat.gov.hu/ginop-841-a-17-lakpletek-energiahatkonysgnak-s-megjul-energia-felhasznlsnak-nvelst-clz-hitel
Nem jön csekk >> rendelkezésretartási+türelmi idő van :-)
Ami éppen ketyeg és majd csak a lejárta után kell elkezdeni a törlesztést.
Ezért nincs/nemlesz elmaradás se ... senkivel szemben.---
A kész napelemes cucc MÁR termel 2019. Augusztus óta.
Így a villanyszámla csak a 151+51=202 Ft/hó alapdíj maradt.
(a két mérőóra alapdíja, mivel nappali+éjszakai áram van bekötve)Viszont,
MAJD csak 2022. Januárban kezdek törleszteni.
Addig ingyen használom az EU pénzét :-)Azaz 28 hónapig se áramszámla, se törlesztés >> királyság.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz kardkovacsi #7939 üzenetére
ez jó kérdés bár szerintem egyes gyártóknál a belső komponensek is mások lehetnek így nem csak szoftveres korlátozásról lehet szó... hasonlót tudok elképzelni mint CPU fronton a rosszabbul sikerültek esetén 1-2 magot korlátoznak és eladják kisebb teljesítményűként...
de amúgy ez elég jó lenne ... plusz az ellenőrzés tényleg problémás bár egy QR kód olvasóval a gyártó oldalára menve lehetne részletes aktuális adatlapot lekérni... Szolgáltató felé pedig lehetne egy változás bejelentés / új engedélyeztetés... -
veterán
válasz kardkovacsi #7937 üzenetére
igen bővítés volt... kaptam alap ajánlatot először:
- TE Saj+11 Maxim panel: 1650e Ft (és akkor két inverter van) vagy 1900e és cserélik az invertert
- Demeter Robitól kértem SE-re ajánlatot... kaptam 1.6 millió körül külön inverter 11 panel
Majd mivel nem akartam két invertert így lett 7K-s SE és minden panel kapott optimalizálót...
ezért lett ennyi a vége... de szerintem elég korrekt ár (29 optimalizáló majd 600e ft ... az inverter is 700e körül)
Most még gondolkodom, hogy keresztanyám megkapja a korábbi SAJ invertert és tőlem pár 4 éves 265-os panelt én meg lecserélem a fenti paneleket (265 maxim ... 340 körülire) az 1400 kWh / év plusz termelést hozna úgy, hogy az inverterhez nem kellene nyúlni -
LOTR
addikt
válasz Petya25 #7936 üzenetére
most nem tudom pontosan hogy van a teljes procedúra, de a projekt fizikai befejezésére 2 év van
így előfordulhat, hogy az első hónapokban már kész a napelem és ahogy megvannak az engedélyek már be is lehet üzemelni, a törlesztést pedig csak a projekt lezárása után kell elkezdeni - elviekben nagyjából így van, hogy jogilag pontosan mi a menete, azt a szerződéskor úgyis megmondják (de gondolom most csak érdekességképpen kérdezted)One Ring to rule them all
-
kardkovacsi
senior tag
Én amúgy azt nem értem, hogy az inverter gyártók miért nem lőnek erre. A Fronius tudtommal ugyanazt az invertert adja el több típusnak is csak épp szoftveresen korlátozza. Szóval nyugodtan mondhatná, hogy itt a 6-os inverter de ha fizetsz még 50e forintot akkor csinálunk neked belőle 8-ast. Persze a szolgáltató felé ezt nem tudom hogy lehetne eladni.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz kardkovacsi #7937 üzenetére
Közben rájöttem a megtermelt áramból, hogy nem új telepítés volt hanem a meglévőt lecseréltétek és a vezetékezés, tartószerkezet gondolom maradt.
-
Petya25
őstag
Ez korrektebb levezetés mint dranga-é, mivel az a konstrukció nem érhető el mindenkinek korlátlanul, gyakorlatilag egy jó beszállási pont volt. Mondjuk az érdekes hogy 14 hónapja semmit nem kell fizetni, aztán majd jön a fizetés kezdéskor a 252e elmaradt Ft-ról csekk?
Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, bizony!
-
veterán
válasz #44448768 #7932 üzenetére
igen ha van kapcsolat vagy talál az ember korrekt telepítőt akkor ez így a legjobb konstrukció ... Nekem volt rá pénzem így nem is foglalkoztam a pályázattal és az után járással... Illetve:
hamarabb volt napelem mint ahogy ez a lehetőség volt és bővítésnél már nem nagyon jöhetett képbe...
De fenti számolásnál azért van aki adott neked költsön ilyen feltételekkel (és igazából sok-sok ember adójából jött össze , ami nem baj) és tényleg fontos, hogy ne lehúzós vállalkozót találjon az ember..
nálunk az első rendszer TE (4kWh SAJ inverter + 4,77 kWp maxim napelem): 2,3 millió volt
- éves termelés 4800 kWh körül
- éves bevétel: 182400 Ft
- megtérülés: 12,6 év
bővítés Demeter Róbert (7kWh SE inverter + 3,465 kWp QCell napelem + 29 optimalizáló): 1,95 millió forint. Így az összes beruházás 4,25 millió volt (sajnos nem egyszer raktam tele a tetőt illetve most van még 5 panelnek Inverter kapacitás ... hely az nem nagyon )
- eddig összesen termelt 705e Ft-t
- még van ~ 3,5 millió beruházás aminek meg kell térülnie
- most az éves termelés 8500+ (nem tudjuk még pontosan) azaz 323e Ft / év
- szóval olyan 13 év alatt térül meg a mi rendszerünkde ez köszönhető az én faszságomnak , hogy nem számoltam azzal, hogy a korábbi 3000 kWh éves fogyasztás fel fog menni 6-7e kWh / évre plusz lesz elektromos autó ... ha ezekkel számoltam volna akkor olcsóbban meg lehetett volna úszni - mert már először is nagyobb invertert választottam volna
-
agyarka
aktív tag
Ez érdekes kérdés. Meglevő saját lakhatásra szolgáló ingatlannak ugyan van értéke, de valahol lakni kell, tehát nincs realizálva. Amint forintosítod az új tulajdonosnak új szerződést kell kötnie a szolgáltatóval. 2024 után új szerződést szaldóval nem lehet kötni, azaz ha a jelenlegi szabályozás nem változik ( a szaldó az adott HMKE hoz és a szerződött félhez kötődik), akkor az új tulajdonos számára a HMKE és vele együtt az ingatlan kevesebbet fog érni, mint a korábbi számlafizetőnek.
A bruttó elszámolásban betermelt áram ára még nem ismert, de kicsi a valószínűsége, hogy eléri a vételezett áram + RHD együttes összegét.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Belenéztem a saját HMKE-s számaimba... 6,08 kWp
Fronius symo 6 kW inveretr és 19x320Watt LONGi mono perc félcellás napelemek, bramac tetőn.
-------
Bekerülési költség SAJÁT pénzből, mivel MFB nullás hitelből van javarészt.
- energetika 25 eFt
(ez baráti ár volt, tipikusan ~50 eFt a piaci ára)
- tulajdoni lap 3,6 eFt
- közjegyző 126,6 eFt
(ez szívás volt, már élt a 2019-es díjemelés, de még pont nem lehetett elektronikus eljárás.
Emiatt a tipikus 60-80 eFt díjnál jóval többet fizettem... ami bosszant is erősen.)
- 10% önerő 212,8 eFt
---
Azaz,
Mindösszesen: 368 eFt saját pénzem áll benne a HMKE-ben.
MAJD 2022. Januárban kezdem törleszteni 12 657/hó alapon.
A havi villanyszámla ~18 eFt volt amit kivált a HMKE kWh szaldó.
Már eltelt 14 olyan hónap amikor
- nincs villanyszámla és
- nincs törlesztés sem :-)
Azaz eddig 14x18=252 eFt jött vissza 368 eFt-ból.
...és még lesz 14 további ilyen hónapom.
Vagyis 368/18=20,44 >> 21 hónap alatt megtérül a saját pénzem.
Azaz 2021. Májusra, ha minden jól alakul.
Bonuszként pedig a zsebemben marad ~7,5x18=136 eFt.
Mire eljön a törlesztés kezdete is majd.
További bonusz, hogy lesz cirka 40 eFt többletem is addigra.
Mivel az e-autó töltés egyelőre késik... járgány híján.
Avagy: számomra 20,5 hónap >> bő 1,5 év a pénzügyi megtérülés.
Bonuszként pedig kitermel még 140 eFt hasznot is!
Aztán pedig 2022.től indul a törlesztés.
Ami havi ~5 eFt >> évi 60 eFt hasznot hajt mai áron.
Plusz ez e-autó töltésből tervezett ~120 eFt/év üza költség előny.
Vagy az évi 20-25 eFt többlet pénz amíg nem lesz e-autó.
(addig megy a gáz számlába)
Miközben,
A 12 657 Ft/hó FIX törlesztőt az infláció és béremelkedés felzabálja a 17,5 év alatt.
Az áram ára tutira nőni fog a 17,5 alatt és ez már
- nem érint, amíg marad a kWh szaldó
- csak részben érint, ha a kWh szaldónál rosszabb elszámolás lesz
Viszont minden a szaldóban eltelt hónap nekem dolgozik :-)
Bonuszként nem ürült ki a zsebem se!
Megmaradt 1 760 eFt-om a zsebből kifizetéshez képest.
Ami mellékesen hasznot is tud termelni vagy akár el is költhető másra.
----------------
Persze a nyakamba vettem a tartozást.
De mivel az kamat- és költségmentes aggódjon miatta az EU ami a pénzt adta.
A kölcsönből készült HMKE mai pénzben mérve a futamidő alatt
minimum 210x~5=1050+150=1 200 eFt "hasznot" hoz remélhetőleg.
Plusz utána évi 220 eFt-t a tovább működő HMKE.
Ami csak 5 évre is újabb 1 100 eFt környéke.
Azaz 25 év alatt 2 300 eFt fedezet várható minimum mai pénzben
- a HMKE fenntartására és
- az esetleges/várható elszámolási változásokra
Szóval, esélyes, hoyg lefut ez a 25+ éves project poziítv végeredménynel....
Amiben jövő májustól már egyetlen Ft-om sem áll majd lekötve.
Hát ezért lett MFB kölcsönből és nem zsebből fizetősen.
A zsebből fizetős egyébként a mostani kWh szaldó elszámolásssal
jellemezően (8)-10-12-(14) év alatt térül meg jelen áron, illetve
(9-)-12-14-(16) Ft/kWh látszólagos áram árat ad 25 évre elszámolva.
HA "normális" áron sikerül telepíteni. -
kardkovacsi
senior tag
válasz solinvictus #7929 üzenetére
A tőkének mindig van költsége, azt nem lehet nem figyelembe venni. Mert akkor is van egy viszonylag kockázatmentes portfólió amivel ki tudod védeni az inflációt és annak mindenképp lesz opportunity costja. Abban igazad van ezzel nehéz számolni mert ilyen szempontból az áram emelkedésének az árával is kéne amivel ugyancsak nem tudunk. Lehet a kettő ki is üti egymást.
-
veterán
válasz solinvictus #7929 üzenetére
és akkor hogy jött ki a 16 ft ha számoltál inverter cserével? geresics kolléga elég jól kiszámolta és elég jó áron számolta a 6 kWh-s rendszert... és ott inverter csere nélkül 0 hibával 20 év alatt lesz 16 Ft a napelemönköltségi kWh áram ára... bár gondolom ott a csel, hogy te 25 évre számoltál... úgy már lehet, de 25 évnél már lehet 2 inverter csere is ... Illetve azért 20-25 éves távlatban már lesz csökkenő termelés is azzal se számolt geresics
-
solinvictus
újonc
válasz kardkovacsi #7927 üzenetére
Invertercserével számoltam, tőkeköltséggel nem, mert az szerintem f*ság.
A kötvény nem ad 100% biztonságot, simán elinflálhatja az állam. Ergó diverzifikálni kell, reáleszközökbe fektetni valamekkora részét a tőkédnek. Diverzifikáció esetén pedig értelmetlen tőkeköltségről beszélni. -
veterán
válasz solinvictus #7926 üzenetére
a fogyasztásod szintjéig jó buli felette annyira jelenleg nem... ugye akkor a 37 Ft máris csak 12,5 és az amit 16-tal számolsz egy inverter cserével máris inkább 20 Ft lesz ettől még jelenleg megéri... de 20 Ft alatt 20 éves távlatban nem éri meg... S akkor még mindig nem számoltunk ha befektetjük a pénzt ami ezen torzít tehát szaldó után érdekes lesz a "megtérülés"
-
kardkovacsi
senior tag
válasz solinvictus #7926 üzenetére
Feltéve ha nem makkan meg az invertered útközben. Ebben a 16 forintban benne van a tőkeköltség is?
Tényleg jó buli ha ennyi lenne most senki sem telepítene. -
solinvictus
újonc
A szaldós rendszerben mi is 37 Ft-ot kapunk a betáplált áramért, igaz, csak a fogyasztásunknak megfelelő mennyiségig. Én 16 Ft-os önköltségi árat számoltam egy most telepített rendszerre, ez azt jelenti, hogy 20 Ft profittal adhatjuk el az áramot, adómentesen. Ez azért elég jó buli.
-
kardkovacsi
senior tag
Plusz esetleg az áram árának az emelkedését beszámolni. Az se fog örökké tartani, hogy ilyen erősen dotált az áram ára. Gyakorlatilag nem változott már évek óta miközben pl. egy eur.huf elég durván elment, a bérekről nem is beszélve.
Euróban számolva már csak bolgároknál olcsóbb az áram mint nálunk egyedül az EU-ban.[ Szerkesztve ]
-
LOTR
addikt
válasz solinvictus #7918 üzenetére
persze, de ezek szerintem már erősen politikai kérdések
mi csak azt tudjuk számolni, hogy mik a megtérülések a jelenlegi piaci árak és a jelenlegi szabályozások figyelembevételévelOne Ring to rule them all
-
veterán
válasz solinvictus #7918 üzenetére
igazad van hogy nemzetgazdasági szintent fontos a fajlagos ár... és hogy nem mindegy, hogy miért annyi a megtérülés de mikor napelem parkok annyiár adják az áramot támogatással amennyiről mi csak álmodunk (30 körüli vs 14,5 Ft) akkor házi méretben lényegtelen a fajlagos ár illetve tényleg nem lehet kiszámolni csak hozzávetőlegesen lásd geresics kolléga válaszát... s akkor még jön a képbe mikor áll meg az inverter, mikor jön be a 4 kWh feletti rendszer használati díj, mikor bukja el az ember a szaldót ...
-
kardkovacsi
senior tag
EV témához.
A facebookon ajánlott valaki egy jó kis Fronius olvasmányt. [link]
Kifejezetten tetszik, hogy mennyire okos ez a datamanager ami a Froniusba van dugva. Kvázi tudja vezérelni az autó töltőt is, meg ugye még csomó mindent (Smart meter, Ohm pilot).
Ami sajnos probléma ezzel a napelemről töltéssel, hogy az AC töltés minimum 6 ampert igényel, tehát nem lehet alatta lengetni a töltési áramot és főleg nem lehet 6A alá bemenni. Ezt a szabványt picit lehetett volna értelmesebben is meghatározni, figyelembe véve, hogy ha valaki napelemről akar tölteni akkor változó áramerősség áll rendelkezésre ha tényleg optimalizálni akarja a felhasznált napáramot.
Amíg van szaldó addig ez nem annyira érdekes. A 6A fázisonként viszont nem is olyan kevés, mert az három fázissal 4.14 kW. Ez mondjuk az én 7.26-os két tájolású rendszerem esetén is módjával áll rendelkezésre, téli napforduló környéki hónapokban szinte alig. -
LOTR
addikt
a számolós részed valószínűleg teljesen rendben van, mi azt mondjuk, hogy a következtetésed a hibás
azt írtad, legalábbis ez a lényege, hogy egy energetikai korszerűsítést végeztél a házon (ami fejlesztés hatására valószínűleg az energiaigénye csökkent, az energetikai besorolása pedig jobb lett), és ennek során napelem is került fel
így a teljes fejlesztésed megtérülési ideje kevesebb, mintha csak az áramszámlát váltottad volna ki napelemmel (mivel elektromos fűtés és autó töltés is van/lesz)
ez pedig azt jelenti, hogy összességében olcsóbban fűtesz árammal, mint pl gázzal, vagy olcsóbban autózol árammal mint benzinnel/gázolajjal
elvi hiba azt feltételezni, hogy ezek miatt olcsóbb a napelemOne Ring to rule them all
-
joghurt
addikt
Tudom. Alapvetően vezéreltről kizárólag helyhez kötött (azaz NEM konnektoros) hőfejlesztő berendezés (bojler, villanykályha) üzemeltethető.
Az elektromos autó egyéb előnyeit nyilván beleszámolod amúgy is a benzinessel való összehasonlításba. Itt most kifejezetten a saját napelemes termeléssel való keresztfinanszírozás a lényeg, és hogy csak egy helyre "könyveljük" a jóságot.A tej élet, erő, egészség.
-
axioma
veterán
válasz joghurt #7916 üzenetére
Vezereltrol e-auto az 100% illegalis, most mondom elore. Szabalyos tarifaval -5Ft erheto el de 600e-es atalakitas utan...
Autocserebe a parkolas es egye'b szervizkoltseg, plusz ado jellegu fizetnivalok megszunese is szamitanak. [Valamint az, hogy nem ol meg az idegeskedes, hogy allok a dugoban es fustol a kocsi...][ Szerkesztve ]
-
solinvictus
újonc
Ha kiveszed a szaldós elszámolást a képletből, akkor változik a megtérülés, a fajlagos ár az viszont ugynannyi marad.
Nemzetgazdasági szinten már fontos a fajlagos ár is, mert nem mindegy, hogy neked azért térül meg, mert agyon vagy dotálva, vagy azért, mert tök olcsón termelsz. -
kardkovacsi
senior tag
Ez a más eszköznek a megtérülését hasznát beleszámolni a napelem megtérülésébe szimplán butaság. Ha ettől jól érzi valaki magát tegye, de pénzügyi non-sense. A klímád megtérülése az a klímádé. A napelem nem hőt termel hanem áramot, tehát addig számolod a megtérülést. Persze, ha nem akarsz, itt megállni akkor a napelemek telepítésének a költségét is elszámolhatod a klímádnál, esetleg hozzácsaphatod az elektromos autó költségéhez és akkor mindjárt szuper jó megtérülésed lesz mert van egy rendszered ami nem került semmibe és mégis termel. Micsoda csodás pénzügyi számolás, ugye?
[ Szerkesztve ]
-
joghurt
addikt
Az 6-7 l benzin vs 16-17 kWh összehasonlítást alapvetően az autócsere megtérülésébe számíthatod bele. Mert ugye egy villanyautó most sokkal többe kerül, viszont olcsóbb a "tankolása".
De hogy tovább kavarjuk a barnát, a napáram megtérülésekor az a jó, ha minél magasabb áramárral tudsz számolni (pl. 37 Ft/kWh), az autótöltésnél meg az, ha minél olcsóbb az áram (pl. vezéreltről, mérsékelten legális megoldással). Ha saját napelemről töltik az autót, akkor csak a teljes energetikai rezsivel együtt számolható az autó megtérülése. Sokan esnek abba a hibába, hogy a napelemmel "ingyen" van az autó töltése. Fenét, hiszen azt az áramot lehetne fűtésre is használni, vagy végső soron (igaz, ócska áron) eladni az áramszolgáltatónak.
A tej élet, erő, egészség.
-
tuzpenge
őstag
Olyan sok a változó tényező, hogy egzaktul megmondani a megtérülési időt lehetetlen. Amiket írtok az egy jó közelítési szám, de közel sem biztos hogy fedi a valóságot. Szerintem ez egy jó hosszútávú befektetés. Ha van rá lehetősége és ingerenciája az embernek tegye meg, de ne azért mert leül és kiszámolja (szerintem nem helyesen) a megtérülési időt.
ˣ
-
axioma
veterán
Pont erre utalok. A rendszer a fogyasztasi szokasokat is megvaltoztatja. Nem vennel 38Ft-os aramot hogy azzal melegitsd a hmv-t, de ha tultermelesed van akkor olcsobb [tkp a 15Ft-rol lemondani], mint a gazt hasznalni, ha nem kondenzacios a kazan [ez is sajat pelda].
Szerintem jobb ha a regi aramfogyasztas kivaltasaval szamoljuk csak a napelem megterulest. Nekunk 8-9 ev. -
félisten
Szerintem így korrekt ahogy leírtam. Ezt hozzászámoltam a matekba azért írtam . Ez az én rendszerem ára és megtérülése természetesen, nem általános. Azért írtam hogy nem lehet egyértelmű választ adni.
Ha nem számolom a klímák árait a mai rezsivel 7-8 év alatt térülne meg a napelem ára. Mivel 1,6 millió volt a klíma fűtésre ezért 11 év lesz kb,de csak akkor ha közben nem emelkedik a gáz / villany ára , mert az is megtérülés."A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
axioma
veterán
Ez azert nem teljesen korrekt, mert ha en szumma 10M-bol csinaltatok napelemet es cserelek ket autot arambol tolthetore, akkor innentol a 6-7l benzint kell a 16-17kWh-ra juto rendszerkoltseggel osszehasonlitani? Ugy azert sokkal tobb megtakaritas jon ki. De ez fuggvenye annak, h mekkora erteku autokat csereltunk [kicsi], mekkora a rendszer [nagy], plusz mit valt me'g ki [kozepesen eros villanyszamlat].
-
gereedigital
csendes tag
Ok köszi az infot. Nincs ellenemre ugy sem fogom napi rendszerességgel nézegetni. De ha már kifizettem szereném ha teljes jogom lenne a rendszerhez.
-
Geresics
Topikgazda
válasz gereedigital #7907 üzenetére
Kérd meg őket, hogy passzolják oda neked a tulajdonosi státuszt, ha már Te vagy a tulajdonos!
Rendszerfelügyelő jogokat nyugodtan meg is tarthatnak maguknak olyankor - már ha ez Neked nincs ellenedre.*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
gereedigital
csendes tag
válasz Geresics #7906 üzenetére
Az odáig tiszta... Csak olvastam, hogy lehet látni rendszerüzeneteket, és egyéb dolgokat. De nálam csak áttekintés, elemzés és energiamérleg van a webes felületen is és az appban is.
A telepítő srác telefonján volt még egy pár menü fül!
Így a rendszerhez hozzárendelhető fényképet sem tudom kicserélni ha vége a felujitásnak.Mondjuk ha felhívom őket és küldök képet tuti kicserélik. De örülnék ha a saját rendszerem felett teljes jogosultságom lenne
[ Szerkesztve ]
-
Geresics
Topikgazda
válasz gereedigital #7905 üzenetére
Böngészőből: https://www.solarweb.com/
Az app egy kalap kaki...*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
gereedigital
csendes tag
Sziasztok. Hétfőn végre nekem is felkerültek a napelemek a tetőre. 30 tábla 370w os leapton solar napelem.(12 keletre, 18 nyugatra) Valamint egy fronius 10.0.3 as wifis inverter. Óracsere kedden lessz. A telepítő cég be is állított mindent , volt próbaüzem. A telefonomon rajta a solarweb app amin láttam is a pillanatnyi termelést. De most nézem, hogy korlátozottak a lehetőségeim az appon belől. Mintha vendégként nézegetném a saját rendszerem. Gondolom a telepítő cég csak korlátozott jogot adott a rendszeremhez. Vagy ez így jó?
Addig nem akarom őket zaklatni, még tapasztalt felhasználó nem mond valamit!Előre is köszi a válaszokat
-
LOTR
addikt
nem tudtam már szerkeszteni...
egy szemléletes és szélsőséges példát még, hogy biztosan érthető legyen
pl valaki egy fóliasátorban él és gázzal fűt, így fizet gáz és villanyszámlát
majd kitalálja, hogy jól leszigeteli, átáll elektromos fűtésre és telepít napelemet is, így sokkal kevesebb lesz a "rezsije" (ami a rendszer bekerülési költsége, és nem jönnek a havi rezsiszámlák), nyilván ez egy jó döntés, mert a fűtés költségén bőven tudott faragnide ettől még a napelemrendszert csak maga a rendszer kiépítésének költsége és a szolgáltatótól megvásárolt elektromos áram ára befolyásolja
-
LOTR
addikt
értem amit szeretnél mondani, meg nagyon jó az irány is, ahogy látod, de a magyarázaton még csiszolnék azért
maga a napelemrendszer csak áramot termel, így a megtérülési idejét csak a rendszer mérete és emiatt a fajlagos költsége befolyásolja, vagyis minél nagyobb a rendszer annál olcsóbb fajlagosan
az már egy másik dolog, hogy ha a fűtést is ezzel akarjuk megoldani (tehát elektromosan), akkor ha a korszerűtlen korábbi fűtést lecseréljük valami korszerű elektromosra, akkor ott is tudunk spórolni a költségeken (megfelelően hosszú távon), de attól az még nem a napelemes rendszer megtérülési idejét hivatott csökkenteni, hanem a fűtési, illetve a teljes rendszerét (elképzelhető/valószínű, hogy kevesebbet fizetünk "rezsire", de nem azért, mert a napelemes rendszerünk megtérülési ideje rövidebb lesz - remélem érthető mit szeretnék írni)
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Path of Exile 2
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Óra topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Építő/felújító topik
- Gitáros topic
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Netfone
- További aktív témák...