- Dark Souls sorozat
- The Blood of Dawnwalker - Bemutatkozott a Rebel Wolves készülő vámpíros játéka
- Rövid videón az Until Dawn mozifilm
- Hogwarts Legacy teszt
- EA Sports WRC '23
- Path of Exile 2
- PlayStation 5
- World of Tanks - MMO
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Cyberpunk 2077
-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
kémény és gázkazán árán milyen hőszivattyút lehet kapni?
Én amit láttam normális hőszivattyú 1,5 milliónál kezdődött...- gázterv (eddig erről horribilis árakat hallottam) neten 65-100e Ft körül van
- Gázkazán 250e (tárólós 450e körül van)
- kémény méterenként 100e körül van ha jól tudom... (nálunk 2 méter a körül van a kémény )
És ha 15-20 évente cserélni kell az eszközt nem mindegy, hogy 1,5 milliót kell fizetni az új eszközért vagy 250-450e ft-ot ... -
törölt tag
A legfontosabb adatot nem közölted....
(a tervező/energetikus megmondja)
HÁNY kWh kell (majd várhatóan) egy télen a ház kifűtésére?!
Ettől függ a dolog igazából.
----
De nicsak alig 70 hozzászólással ezelőtt!
https://prohardver.hu/tema/napelem_de_csak_finoman/hsz_7620-7620.html -
pipo112
őstag
déli tájolású a ház
a legolcsóbb csomag 1.421000
a legdrágább pedig 90000Ft drágább szvsz nem számot tevő szerintem ez a 2es csomag
jelenlegi áramfogyasztásom eddig olyan 320kwh volt /hó de most lett cserélve hűtő / a villany bojler teljesen fel lett újítva így ahogy nézem a fogyasztásom is csökkent, nem is keveset mert Szept. volt 200kwh és ahogy nézem az okt. se lesz több sokkal bár most már megy a fűtőpanel a fürdőbe ami biztos növelni fogja de akkor se lesz 300 felett mint eddig .
ami nagyon érdekelne hogy az inverter meg a panel jól fognak együtt működni nem lesz e probléma indíto fesz stb amit az összefoglalóban olvastam.Azt tanácsolom mindenkinek, hogy ne fogadja el senki tanácsát. :P
-
Jofi81
őstag
Új ház esetén, ahol ugye lesz napelem, mennyire
jó ötletgazdaságos a padlófűtést gázkazán helyett elektromos kazánnal fűteni? A gáz még nincs bekötve a telekre, a ház 100 nm körül lesz. -
veterán
válasz pipo112 #7691 üzenetére
Nézd meg az árakat, hogy melyik mennyi ha árban nincs különbség én a 2-est választanám... milyen a tájolásod? Árat úgy nézd, hogy beruházási költség osztva a Wp értékkel akkor megkapod a fajlagos költségét...
illetve kérdés még, hogy
- mennyi most a fogyasztásod?
- milyen fogyasztás növekedés várható?[ Szerkesztve ]
-
pipo112
őstag
sziasztok! első körben érdeklődnék . napelem rendszer telepítésén gondolkodom kértem ár ajánlatot 3 -at is 3 különböző rendszerre . egy nekem helybeli vállalkozástól ( szervízelés esetleg gari intézés miatt választottam helybeli céget)
be linkelném ide a szóban forgó rendszereket és kérnék róluk véleményt melyik miért jó és épp miért nem plusz hogy az adott inverter mennyire jó a választott napelemhez .
a tető dőlés szöge 35 és 45 fok között ezt pontossan nem tudom a ház full déli fekvés nincs árnyékolt része.1 csomag optimum:Bisol BDO Duplex 330W, vágott cellás, monokristályos napelem 11 db
Fronius Primo 4.0-1 Light (2MPP) inverter 1 db2 csomag:Q.CELLS Q.PEAK DUO-G8 350W monokristályos napelem 10 db
Inverter
Fronius Primo 4.0-1 Light (2MPP) inverter 1 db3 csomag :JinkoSolar HC 60M 335W, vágott cellás, monokristályos
napelem modul
11 db
Inverter Mennyiség Nettó egys. Ár. Nettó ár
HUAWEI SUN2000L-3.68KTL-L1 inverter (2MPPT),
beépített Wifi, 10 év garancia
1 dbköszönöm a segítséget
[ Szerkesztve ]
Azt tanácsolom mindenkinek, hogy ne fogadja el senki tanácsát. :P
-
-
akela91
addikt
válasz Elemental #7683 üzenetére
Wow, köszi, nem gondoltam volna, hogy pontos választ kapok
Érdekes lehet majd, mivel bővítenék később ha lesz elektromos autónk, úgyhogy ki kell számolnom mennyi férhet fel a jövőben még, és mekkora kwp igényem lesz. Egyébként egy 15kwp Fronius lesz mellé csapva, kezdeti 10kwp napelemmel egy szép nagy kontyolt tetőre. A panel kérdés még, alapvetően adtak egy 3.7M ajánlatot G6-os 350-es QCell panelre a fenti inverterrel, de mondtam, hogy annál mindenképp újabb gen-t kérnék, és a G8 G9-re is kértem ajánlatot. Sokkal nem lehet drágább a G8 DUO remélem.
Egyébként a G8 és a G8+ között csak én nem látom a spec. lapon a különbséget? (talán a garancia a különbség de kérlek erősítsetek meg)
-
akela91
addikt
Van-e valaki aki kapott ajánlatot az új G9-es QCell panelekre? Érdeklene, hogy mekkora az árkülönbség a vele azonos kategóriájú G8-as szériával. (főleg az alapmodell érdekel, nem az XL-es).
[ Szerkesztve ]
-
Istv@n
aktív tag
-
joghurt
addikt
válasz warning19 #7674 üzenetére
Nyilván akkor érdemes frissíteni, amikor kicsi a termelés. Viszont mivel a Fronius inverter offline-ba megy, ha nincs fény, ezért este nem lehet frissíteni. (Esetleg USB-ről, kézzel felébresztve.)
Szoftveresként azt mondom, mindig érdemes frissíteni. Persze, kerülhet bele hiba az új verzióba. Viszont a supportnak/fejlesztőknek elég idegesítő, ha olyan hibával jelentkezik az ügyfél, amit már öt verzióval ezelőtt kijavítottak.
A tej élet, erő, egészség.
-
SSJPiotr
csendes tag
MFB pályázatot lehet-e sztornózni, és ha igen, melyik fázisban? Jelenleg be van fogadva a pályázat (már 2 hónapja). Most lehetne? Ha elfogadták utána is lehetne?
-
Geresics
Topikgazda
válasz warning19 #7674 üzenetére
Tökmindegy. Én délelőtt szoktam elindítani a frissítéseket, de az picit más, mert egyszerre 19 inverterre küldöm, és párhuzaomsan annyit tud csak csinálni, ahány datamanager kártya van (4/erőmű). Illetve előfordul, hogy nem megy fel elsőre a frissítés, ritka esetben sokadjára sem, ilyenkor azért jó, ha épp nem megy le a nap. A rekordom 2-3 olyan inverter, amikkel 2 hétig közdöttem távolról, és a mai napig nem tudom, hogy mi miatt, de a lényeg, hogy végül sikerült. Persze odamehettem volna a helyszínre, és akkor megvan rögtön, de nem értem rá ez miatt kirándulni, így meg időnként kattintottam párat, míg végül végre sikerült...
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
tuzpenge
őstag
Hát igen az adatlapját én is néztem mielőtt megrendeltem és mondtam is a telepítőnek hogy mutassa már meg hol van benne a venti (hogy tudjam mit kell pucolni indőnként). Azt mondta milyen venti?? Ebben nincs mert ez passzív. Láttam is belét mikor szerelték és én sem láttam ventilátort, vagy olyan icike - picike és el is van rejtve, hogy akkor az úgyse sokat ér.....
ˣ
-
kardkovacsi
senior tag
válasz Geresics #7671 üzenetére
Köszi. Amikor kihozták az invertert egy hónapja feltoltam a legfrissebbre csak azóta kijött egy újabb verzió. Nagy nehezen megtaláltam a Fronius oldalán a release notesot és most az én inverteremre nem volt frissítés így ezt kihagyom
Ja, azt mesélted, hogy valamit elkeféltek és egy csomó inverter után szaladgálhattál. -
Geresics
Topikgazda
válasz kardkovacsi #7658 üzenetére
Van értelme frissíteni általában, de nem minden esetben. Keress vissza, én volt, hogy eléggé beszoptam miatta, de többek között az én reklamációm miatt is korrigáltak a következő frissítésnél - persze addigra nekem már rengeteg munkaórám ment bele.
Release notes mindig van a frissítés mellett egy kis LOG feliratú ikonra kattintva, azonban ezt sokszor csak a frissítés kiadását követően pár nappal frissítik. Én ezt azért mindig megvárom.
Egyébként aki még nem frissített, annak javaslom, most tényleg jól sikerült nekik! Tök stabil lett a hálózat tőle!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
warning19
csendes tag
Én még nem frissítettem, 5 hónapja van fent.
-
Cece04
tag
sorry, elírtam, szóval nem utóbbi, hanem előbbi tehát inkább megvárom, míg meglesz a pénz a külső szigetelésre és nem megyek bele a belsőbe. Egyébként azért sem olyan egyszerű a külső, mert műemlékvédelemre jelölt a ház és egyedi a homlokzat, amit eredeti állapotra kéne visszaállítani, szóval ez egy elég költséges művelet. na de befejeztem az offot
(#7666) Fifi : igen, ilyet láttam én is, de ez nálunk pont a fentiek miatt szerintem nem lenne megoldható, illetve a határok sem olyan egyértelműek[ Szerkesztve ]
A valósággal az a gáz, hogy nincsen hozzá háttérzene...
-
warning19
csendes tag
válasz kardkovacsi #7652 üzenetére
Ez így van. Azt nem tudom, hogy a Growatt mint márka létezik e globálisan, vagy csak egy magyar piacra matricázott termék. Ugyanis a kínai gyárak azt írnak rá a termékre amit kérsz, csak rendeljél értelmes mennyiséget. A Fronius meg Európában mindenhol Fronius, ők nem matricáznak semmit. így a Froniust megtalálod ha a magyar piacról el is tűnnek máshol, míg a kínai cuccok nagy részét azt se lehet tudni melyik gyár készítette.
-
Cece04
tag
válasz #44448768 #7660 üzenetére
lehetne kívülről, csak ahhoz körbe kellene szigetelni az egész házat és mivel a tető komplett cseréje volt elsőre a prioritás és a legégetőbb probléma, ezért ez nem a közeljövőben fog megtörténni, kimeríti a ház budgetjét, a felület pedig óriási ahhoz, hogy egyedül bevállalja az ember (nem egy klasszikus ikerház), illetve az építész mondott még valami műszaki okot is, ami miatt nehéz és költséges lenne kívülről, de a fentiek miatt ebbe jobban nem mentem bele. Szóval kb az a helyzet akkor, hogy vagy várok pár évet, hogy közösen megcsináljuk az egész házat körbe vagy kezdek valamit magam belül, lehet, hogy akkor utóbbi lesz. Hozzáteszem, azért a tető/padlás szigetelésétől is várok némi javulást. a belmagasság egyébként 3.5, gondolom ez sem segít. Sajnos ez van, ezzel tudok főzni és bár nem örülök neki, hogy pazaroljuk a gázt (azért is gondolkodtam napelemben), de az évi 160e forintot addig akkor kibírom, amíg nem lesz ebben előrelépés. de köszönöm a tippeket, jó tudni, hogy állunk.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Van értelme... hatékonyság- és müködés javítások is akadnak közte.
-
törölt tag
Természetesen ez nem szabványos most.
De, ha marad az 1 fázis akkor a napelem miatt
elvben és VÉLHETŐEN nem kell "szabványosítani",
ha
egyébként átmegy ezen az ellenőrző listán.
(helyből vagy a mért fővezeték darab cseréje után)
---------
3 fázisra kicsi lesz a beltere... alighanem.
Még a felső rész kitelepítése esetén is. -
tuzpenge
őstag
De hol? Én láttam szétszedve mikor tették fel, de nem láttam benne ventit....A hátulja meg teljes egészében hűtőborda, se alul se felül sehol nincs venti (legalábbis nem látom). Pedig jó volna biztosra menni és ha lehet néha kifújnám vagy leszedném és megtakarítanám a ventit a portól.
ˣ
-
törölt tag
Nekem úgy tűnik, hogy
A kezdő feladatod a >> HŐSZIGETELTSÉG növelése!!! ha csak lehet.
Mert egy most csak részben fűtött 75 m2-es ház esetén ennyi gáz már most is RENGETEG :-(
Mi lesz, ha mindenhol rendesen fűtesz majd ?! ahogy az "normális".
A hőszigetelés macerás és drága sport, de egyszer kell megcsinálni és tipikusan
- cirka az 1/3-ára esik a ház fűtési energia igénye (falak+lábazat+plafon rendberakása esetén)
- ha, kés akkor már örökké működik magától
- javul a téli komfort érzet a melegebbé váló fal/plafon nem "sugározza a hideget"
- miközben nem kell VENNI hozzá folyton!!! a gázt/áramot, hogy működjön télen
- bonuszként nyáron is javítja a komfort érzetet a kánikulában, hűvősebb lesz bent
Megj: jómagam egy 2011-ben utólag igen erősen hőszigetelt épületben
2x100 m2-t fűtök 900 m3 körüli gázzal egy öreg hagyományos kazánnal.
Kondenzációssal 700 m3 körül is elég lenne, de nem éri meg....
a csere amíg működik, utána majd villanyfűtés lesz napárammal.
A konvektor a rémes híre ellenére valójában nem rosszabb hatásfokú a hagyományos gázkazánnál éves hatásfokban. Azaz érvényes rá is a ~7,5 kWh meleg 1 m3 földgázból.
A főzésre a leírtak szerint talán 100 m3 mehet el egy évben.
A konvektorok őrlángosak?
Egy állandóan égő őrláng egy télen 50-70 m3 földgáz :-(
-----------
A teljeskörű fűtés gázigénye lenne mondjuk csak 1700 m3 gáz eredőben.
Akkor is az 1700x7,5=12500 kWh körüli "áramból készült meleggel" váltható ki.
Ami bizony hőszivattyúval+hőleadókkal+egyebekkel fűtve is súlyos miliókba kerül ...
Ha csak split klímákkal oldod meg az is közelíti/veri a milliót, mire minden készen lesz.
Plusz kell még alsóhangon 4000 kWh körüli "H" vagy "GEO" vagy "B" tarifás áram is.
Ami telente 4000x24= ~100 eFt (nappali árammal 150 eFt körül).
Mostani áram áron, ami ugye ki tudja meg tart ki.
HA inkább napárammal oldod meg a villamos energia igényt.
Akkor kell 3,5-4,0 kWp napelem a klímás/hőszivattyús fűtésnek.
Ami 1,1-1,5 millió körüli költség a plusz napelemenként megoldva
a nappali áramot is kiváltó napelemes rendszer bővítéseként.
HA,
a hőszigeteléssel sikerül levinni a fűtés igényt a 6000-7000 kWh/tél tartományba.
(pláne alá, mivel akár ~2x170x14=4800 kW is elég lehet egy táli fűtésre)
Akkor már megnyílik a lehetőség a klíma+cekasz fűtésre.
Ami már sokkal kevesebb pénzből kiépítehető, napelemestől is :-)
Saccra 2,0-2,5 kWp napelem is elég lehet, ha a klima elviszi a fűtés nagyobbik felét.
(ősz eleje, tavasz vége és langyosabb téli napok >> 0 fok körül-fölötti napok)
----
Nos, számolgatni kell és tippelni a jövőt... -
axioma
veterán
Belulrol szigetelest most felejtsd el [lakohazra - hutohazat belulrol kell]. Paranyomasra es a ketto hataran varhato lecsapodas kovetkezmenyre [spoiler: penesz] keress ra.
De ha korbe vagy epitve akkor nem is feltetlen hozna sokat. Felfele ha nincs v keves [beepitesnel], azt erdemes atszamolni [foleg ha koran olvad a tetodrol a ho...]bocs nem csinaltam hazterv/gepeszet topikot, mindig jon valami, elfelejtve nincs csak atneznem mi van stb
-
kardkovacsi
senior tag
Frnoiusal kapcsolatban. Ti szoktatok szoftvert frissíteni? Van egyáltalán értelme? Sajnos release notes-ot nem találni hozzá.
-
Cece04
tag
Hat igen, itt az a kérdés, hogy ugyanilyen körülmények között mennyit jelentene a gázkonvektor lecserélése cirkóra, mert ha ahogy kardkovacsi irja 1000-re leesik utóbbival akkor arányosítva beesik a 12000-14000 kWh-ba. Egyébként a felújítás során tervben van belső szigetelés is (külső sajnos nem lehetőséges) , csak kérdés , hogy mennyit érdemes rászánni, mert most 165e volt az éves fűtés+a tűzhely , ha alapból lejebb faragja ezt a cirko mondjuk 120ra, akkor mennyit lehet még nyerni a szigeteléssel és mennyi idő alatt terül meg?
azt számoltam hogy kb 65 nm fal van, ami külső fal, ha ezt 6000ft/nm áron tudom szigeteltetni (ezt találtam hirtelen) az kb 400e Ft, azt mondjuk érdemes lehet bevállalni. Ezek a belső szigetelések mennyire jók egyébként?
-
kardkovacsi
senior tag
-
warning19
csendes tag
válasz kovik1989 #7647 üzenetére
Sok alkatrész nem termékspecifikus, hanem tömegcikk, után lehet rendelni egy alkatrész nagykerből, webshopból is.
A jótállást nem a gyár adja, mondjuk a Growattnál, hanem a magyar disztribútor. így ha ők csődbe mennek, nevet váltanak jogutód nélkül, akkor levelezgethetsz te Kínában Chang-al, nem fog tudni/akarni semmit csinálni. Annak sokkal nagyobb esélyét látom, hogy egy magyar cég csődbe menjen, bedőljön, mint a kínai gyár. A Fronius európai, őket nagyobb eséllyel találod meg, és segítenek mint egy Kínait.
Konkrétan az invertert engedélyezik, ezért kell bejelenteni ha változás van. Ha egy 10kW-os invertert raksz fel először csak 10kWp-nyi panellal, és kevés a termelés, te meg úgy döntesz tetetsz még fel 5-10 panelt, azzal nem foglalkoznak, hiszen 10kW-nál nem tudsz többet termelni/visszatölteni a hálózatba. -
kovik1989
csendes tag
válasz kardkovacsi #7643 üzenetére
Na akkor a garázsba elhelyezésen nem aggódom Ott lenne neki a legjobb hely hőmérséklet és elhelyezés szempontjából is. Úgyhogy legalább ezt gyorsan el is tudom dönteni
-
warning19
csendes tag
válasz kardkovacsi #7642 üzenetére
Nem tudom lesz e kapacitásuk ilyenre, de elképzelhetőnek tartok én is valami ellenőrzést. Például éves leolvasásnál széria szám ellenőrzés.
Nálunk kb. 10 éve a kéményseprők kezdtek okoskodni, és felragasztottak egy vonalkódos matricát a kazán oldalára, és azt mondták, hogy azt fogják következő évben lecsipogni, és ha nem lesz meg, vagy nem azt dobja a rendszer amit kell, akkor kikapcsolják a gázt. Következő évben jött az ellenőrzés, és nem is nézték meg, még a kazánt se akarta csekkolni az ember, nekem kellett szólni, hogy ne egy öngyújtóval bohóckodva nézze meg a huzatot. Azóta se nézte senki a matricát, pedig próbából még a kazánajtót is levettem egyik évben, de nem érdekelte őket.
-
kovik1989
csendes tag
válasz warning19 #7639 üzenetére
A tetőn elfér gyakorlatilag bármilyen panelből ami kell. Egy ablak kibúvó van és semmi más. A tető pedig 17,6x5,4m-es. Úgyhogy ezen nem aggódom. Persze ha kevesebb panel van az nem gond
Az inverternél amiket leírtál épp ezek amik miatt nem tudok dönteni. A Fronius-nál tényleg előny a szervizháttér. Kérdés, hogy mennyire van szükség rá ennél, illetve a többi gyártónál. Na meg ha 10 év múlva nem lesz se szervizháttér mert mondjuk csődbe megy a cég, és alkatrész sem akkor ugyan úgy bukta. Na mondjuk gondolom erre nem sok esély van szemben a többi kínai céggel ahol elég könnyedén jönnek-mennek a gyártók.
Amúgy ha tönkre megy az inverter miért gond a csere? Nem tudtam, hogy be kell jelenteni. Ha már egyszer engedélyezték az egészet akkor nem mindegy milyen kütyüvel megy? -
warning19
csendes tag
válasz kovik1989 #7641 üzenetére
A Froniusban a ventilátor zúg. Nekünk a padlás feljáróban van, másik oldalon az előszoba, soha nem hallottam még a lakásban zúgni, még a nyári nagy melegekben sem.
Ott mellette állva természetesen lehet hallani, nekem olyan mint egy nagyobb pc ventilátor hang. Igaz nem vagyok vájt fülű, biztos van akit zavarna, de a lakásban nem hinném, hogy már hallaná.
A passzív hűtésű inverter nem zúg, ha jól tudom pl. a Growatt, Solaredge is ilyen. -
kardkovacsi
senior tag
válasz kovik1989 #7641 üzenetére
"Trump-ot lehet vége is lesz a Huawei-es mizériának" - ez nem Trump függő, Kína váltott stratégiát, bejelentkezett az ellenpólusnak.
Nekem is a garázsban van a Fronius inverter és nem hallani belőle semmit zárt ajtó mellett a másik helyiségben. Alapvetően nem rázza a falat, nem rezeg így nem adja át a zajt a falnak. Amúgy is ha kinyitom az ajtót a kazánnak nagyobb búgása van ha megy mint az inverternek. Szóval nem olyan vészes. Mondjuk egy előszobába nem tenném, de egy garázsban teljesen jól elvan.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz warning19 #7639 üzenetére
tegyük azt is hozzá a szerződésben benne van, hogy be kell engedned a szerelőt. Mivel a napelem termelése alapvetően fáj a szolgáltatónak ezért biztos vagyok benne, hogy 2024 után simán évente vagy két évente végignézik az invertereket, hogy még az van-e ott amire a szerződés szól. Vagy kitalálnak valamit amivel erősen megnehezítik a csalást, pl. ELMŰs appal fényképezés vagy valami hasonló.
[ Szerkesztve ]
-
kovik1989
csendes tag
válasz kardkovacsi #7638 üzenetére
Teljesen jogos amit írtál! De azért nekem gyanús, hogy belátható időn belül a Kínai cégeket kipucolnák Európából. Persze semmi nem lehetetlen, de ebben én nem hiszek. Ha most mondjuk leváltják Trump-ot lehet vége is lesz a Huawei-es mizériának. Vagy nem persze. Na de ez már más téma.
A javíthatóság a Froniusnál mindenképp plusz pont szerintem is. Azért ez elég fontos hosszú távon. A kérdés, hogy mondjuk 10 év múlva lesz-e alkatrész. Mert oké, hogy most van, de ez azért a vagy igen vagy nem kategória. Persze ha pár éven belül van gond akkor tuti minden oké. Mindenesetre ezt átgondolom még.Egyébként mennyi jellemző ezekre az inverterekre a meghibásodás?
Meg valaki említette már, hogy a Froniusnak van egy alap zúgása. Ez tényleg így van? Na meg mindegyik zúg? Mert nekünk lehet a garázsba lenne ami a házzal egybe van építve, de nem szeretném hogy behallatszódjon. -
warning19
csendes tag
válasz kovik1989 #7637 üzenetére
Az is kérdés, hogy mi és hogyan fér el a tetődön. A 10kWp-nyi teljesítményhez kell kb. 30 panel, van ennyi hely egyáltalán a tetőn?
Ha nekem kellene panelt választani most 330-340W alattiakat már felejteném is el, azok régebbi technológiával készültek, és kifutó modellek, nem beszélve arról, hogy a 285W-os panelből 35db-ot kell felrakni, egy modernebb 350-370W-osból pedig csak 27-28-at. Ez kevesebb tartószerkezetet, és munkadíjat kell jelentsen, igaz, hogy a kifutó készlet olcsóbb, de nem annyival.
Inverter tekintetében, én a későbbi javíthatóságot tartottam szem előtt. A Growatt, SMA invertereknek ha utánaolvasol sok helyen írják, hogy javíthatatlan. Ha gari időn belül döglik meg, akkor cserélik, ha utána, akkor 90-95%, hogy kuka. Én Fronius invertert vettem, még ha drágább is mint a legtöbb, mégpedig azért, mert ez kb. 90-95%-ban javítható. Ennek akkor lesz nagyon nagy jelentősége, ha a szaldó kivezetése után bedöglik az inverter gari időn túl, és újat kellene venni. Ez pedig új engedélyeztetést, új szerződést jelen, amivel bukja az ember a szaldót. Persze lehet trükközni, hogy veszek egy másik ugyan akkora invertert, de ha megdől vele valaki, akkor szép kis büntire számíthat szerintem. Illetve egy inverter javítás 100 000ft körüli összeg, egy új pedig 4-500 000ft, plusz a szerelés. A gariidőn belüli esetleges meghibásodásnál sem mindegy, hogy lesz e egyáltalán még az importőr akinél kopogtatni kell, vagy hosszú, bonyolult és lassú procedúra az egész, mert mondjuk 2-3 szerelő van az országban aki a cseréket intézi. A Froniusnak országos szervizhálózata van, gyorsan reagálnak. Szóval nem biztos, hogy nem éri meg egy 3-4 milliós rendszernél már az elején rákölteni még 100 000ft-ot hosszútávon. -
kardkovacsi
senior tag
válasz kovik1989 #7637 üzenetére
" Fronius meg szerintem nagyon drága" - az, hogy mi a drága mindig utólag derül ki.
A Fronius nem kínai és ami legfontosabb a legjobban javítható inverter, a legjobb szerviz háttérrel. Mivel az egész fűtésed arra a tényre van alapozva, hogy van szaldó, ami 2024-el megszűnik az új szerződések esetén, és inverter csere esetén is!!! Ezért érdemes olyan inverterben gondolkodni ami minél tovább bírja, akár javítgatásokkal, és lehetőleg nem valami komcsi ország cége akit épp pucolnak ki a nyugati világból.
Ez persze nem jelenti azt, hogy a Huawei és a többi kínai nem bírná sokáig csak pont a Growattnál vannak ilyen érdekes dolgok, hogy a hazai disztribútor még ki sem hajlandó jönni egy olyan inverterhez aminek lejárt a garanciája. Alkatrészt meg nem ad el a többi cégnek. Napelemes facebook csoportban eléggé anyázott rá valaki, hogy kvázi tehetetlen miközben jó eséllyel egy filléres alkatrész adta fel az inverterében. -
kovik1989
csendes tag
Sziasztok!
Párommal napelemet szeretnénk az új építésű házunkra. Egy ideje olvasgatok, tájékozódok, de most az árajánlat kérések után lassan nem tudom melyik cég, és leginkább melyik inverter-panel ajánlat lenne az igazi. Ezért egy kis segítséget kérnék abban, hogy a 3 kiválasztottak közül valamelyik jó lehet-e
A lényeg, hogy kb 9.000-10.000 Wp-nyi napelemet szeretnénk a tetőnkre, és a szükségesnél egyel nagyobb invertert akarunk, mert lehetséges, hogy kell bővíteni egy kicsit. Elektromos fűtőpaneljeink, elektromos bojler és elektromos gépészet van mindenhol. Na meg amúgy is használunk áramot. Mivel még nem látjuk mennyi lesz a pontos fogyasztásunk, csak egy számítás van energetikustól így nagyjából lőjük be, és bővítési lehetőséget hagyunk.Na de az ajánlatok amiket számításba vehetek (nem írok árat, azoktól függetlenül döntenék):
1. Growatt 10000 TL3-S inverter - Bluesun BSM320M-60 panel (Ezt kérhetem Huawei vagy Fronius inverterrel, de a Huawei kb 100.000-el több míg a Fronius kb 160.000-el.)2. HUAWEI-10KTL M0 inverter - AE Solar 330Wp vagy AE Solar 285Wp panel
3. SolaX X3-10.0-T-D inverter - CanadianSolar CS3K-300P panel (kérhetem Fronius inverterrel rendes felárral.)
3,5 Esetlegesen ez is lehet: SAJ suntrio plus 10K inverter - Seraphim Tier 1 Panel 340W 120M panel
Nekem a Huawei inverter szimpatikus, mert jó ár-érték arányúnak tűnik sok garanciaidővel, cseregaranciával. Growatt-tól valami miatt félek, a Fronius meg szerintem nagyon drága. SolaX és SAJ-t nem ismerem, nem tudom szabad-e választani. Ezért itt vacilálok.
A paneleknél A Blusun nekem teljesen noname, nem tudom szabad-e ilyet bevállalni, vagy gyakorlatilag a felsoroltak közül bármelyik jó.Ezen túl egyébként az optimalizált rendszer is fölösleges, így ezeket kilőttem, mivel nagy kb optimális tetőnk van, kiugrók árnyékok nélkül. A közelében nem lesz soha fa, és nem lesz tetőablak, kémény és semmi.
A segítségeteket előre is köszönöm!
-
Fifi
őstag
"70-75 nm a lakás ..."
"megnéztem, tavaly 1500 köbméter gáz fogyott, úgy, hogy csak a fűtés és a tűzhely megy róla, (utóbbi csak hétvégén és akkor sem mindig)"Én most kaptam meg az 1 éves gáz fogyasztásról az elszámolást: 969 m3
Ez egy 90 m2-es lakás fűtését és a 4 tagú család melegvíz igényét elégíti ki egy cirkó gázkazánnal. Főzés villanyról megy.Igaz a konvektoros fűtésed nem olyan hatékony, de valószínű, hogy a helyzeted dranga soraira csengenek:
" MEGLÉVŐ épület esetén,
HA a 100 m2 fűtött térre vetített energia igény meghaladja a 12000-14000 kWh/t egy télen.
Akkor az egy energia vámpír pláne, ha jóval meghaladja!!!!!!!
Az ilyet ELŐBB hőszigetelni kell, hacsak lehet.
Aztán lehet gondolkodni a fűtés variálásáról is.
A hőszigeteléssel már jócskán lecsökkentett energia igény alapján.
Különösen igaz ez
HA napelemes napárammal akar valaki cekasz alapú fűtést csinálni!!!!! " -
Cece04
tag
válasz #44448768 #7620 üzenetére
Köszönöm a részletes választ
egy fontos infó kimaradt részemről: jelenleg konvektor van, szóval ez egész biztos, hogy le lesz cserélve, szóval nem az a szitu, hogy meglévő gázkazánt cserélnénk elektromosra, kvázi nulláról indulunk.
megnéztem, tavaly 1500 köbméter gáz fogyott, úgy, hogy csak a fűtés és a tűzhely megy róla, (utóbbi csak hétvégén és akkor sem mindig), gondolom, mivel ez a legkevésbé hatékony így ezt nem kéne 10-el szorozni az éves kwh becsléséhez, vagy? illetve az is torzít, hogy idén azért elég enyhe volt a tél, ki tudja mi lesz a jövőben, valamint, hogy jelenleg vannak fűtetlen területek is a lakásban ahová nyilván kelleni fog fűtés, szóval ez is felfelé húzza inkább. Nyílászárók teljesen újak egyébként.
ez a hőszivattyú megoldás ez szimpatikus lenne, tekintve, hogy nyáron a hűtés sem megoldott és akkor ezzel az is ki lenne váltva, csak ennek a beruházási ktge a nagyobb, úgy látom (akár napelem nélkül is elég)A valósággal az a gáz, hogy nincsen hozzá háttérzene...
-
axioma
veterán
-
veterán
Kérdéseim:
- most milyen fűtés van?
- mivel állítotok elő melegvizet?
- mennyi a fűtésre és melegvízre rezsi?
- hogy lehet 75nm lakó területnek 350nm-es tető felülete? Ebből mennyi lehet a kelet,dél,nyugat?
- ha gázkazán lenne akkor kell-e gázterv vagy megvan a helye?
- a gázkazán cirkó jelenleg egyáltalán nincs? mivel fűtöttetek eddig?
- milyen hosszú kéményre lenne szükség a gázkazánhoz? -
veterán
és ezt a számítást 2024 módosíthatja ugyanis ha cekasz mellett dönt valai akkor az egy inverter csere (muszáj / bővítés) esetén vagy szerződő módosítás esetén hirtelen sokkal drágább lesz...
ezt nem számoltam ki, hogy hogy befolyásolja a számításaidat (de cekasz eleve bukó szerintem... szükségnek jó lehet de kell mellé klíma vagy hőszivattyú és akkor már meg majdnem minek...
a hőszivattyú baja, hogy 1,5 millió egy gép amit mondjuk 15 évente kell cserélni .... egy jó gázkazán 300e - ha víztárolós akor 450e Ft amit szintén 15 évente kell cserélni...
hőszivattyú a jövőben úgy éri meg, ha nincs szaldó akkor geo vagy h tarifával hajtva, mert ott nincs akkora nagy különbség a kétféle áram ár között (visszatermelésért kapott és fogyasztásért fizetett) -
kardkovacsi
senior tag
válasz #44448768 #7627 üzenetére
https://kiszamolo.hu/van-meg-olaj-a-tuzre/
Az egy gyerek elég szélesre nyitja a támogatottak körét. Van benne számítás is, hogy mennyibe kerülne ha mindenki igénybe veszi. Ezért kételkedem kicsit. De az is lehet, hogy megcsinálják, aztán hirtelen észbe kapnak, hogy ömlik ki a lóvé és fél év után bezárják mondjuk 2 vagy 3 gyerekre. Esetleg csak vidékre. -
törölt tag
válasz kardkovacsi #7612 üzenetére
Az EU pénze lesz.
Ott meg van a zöldmániára és vírus miatti gazdaság újraindításra pénz korlátlanul.----
Mivel EU azaz "ajándék" pénz lesz, minél több fogy annál jobb magyar szempontból nézve.
Ezért nem gondolom, hogy érdemben korlátoznák.
El is hangzott, hogy: "felülről nyitott a pénz keret" rá.(max a számlagyáros maffiabiznisz részt kell kordában tartani elszámolás technikailag)
-----6 milliót el kell költeni a 3 millió ingyenpénz kimaxolására.
Ami, azért szűkíti az igénybevevők számát, pláne utófinanszírozás=előlelegzés esetén.
Ha valaki hitelből finanszírozza az más eset, de akkor is hitelképesnek kell lenni.Nomeg nyilván több évre elhúzódó történet lesz.
Az EU pénznyomdában a várható magyar igény kb. kerekítési hiba lesz csak, szerintem.[ Szerkesztve ]
-
-
swarz
csendes tag
válasz #44448768 #7619 üzenetére
Köszönöm a segítséget! Az inverter 2 munkaponttal dolgozik. Fogom én azt valahogy látni hogy mennyit termelnek külön - külön a munkapontok?
Például solar.weben vagy magán az inverteren vagy az inverter webes felületén?Vagy csak az együttes termelésüket fogom látni, mint ahogy most látom.[ Szerkesztve ]
-
biker
nagyúr
Talán kis kivétel a valóban infra sugárzást kibocsátó eszközök, mint az infralámpa a hurka felett. azt régesrégen panelben használtuk, basszus kifagyott a lelkünk is (első emelet sarok 5 oldalról hideg fal) és egy 150W-os infralámpa az ágy fölé elég volt hogy ki lehessen néha takarózni...
De az mondjuk 1 helyett 1,05
Csak ma a legtöbb "infrafűtés" soha nem bocsát ki semmilyen sugárzást infra tartománybanElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
törölt tag
Általános tájkép a fűtés napáramos fűtéssel kiváltásához.
Megjegyzés: Cekaszfűtés MINDEN villanyos fűtés, ami NEM klima/hőszivattyú!!!
*****Az ÖSSZES cekasz fűtés PONTOSAN ugyanúgy fűt.
A tesco gazdaságos isBármit tódít-hazudik is a marketingjük egyébként.
Bármit hisz is a tulajdonosuk erről ...Minden cekaszfűtés arra képes kivétel nélkül, hogy a fűtőrésze.
- 1kWh villany áramból
- 1 kWh meleget készítAkkor is, ha éppen az infra szóval vakítanak!
Meg a kerámia, nano, speciális, stb. hasba akasztással.
Meg a Nordart, Adax, norvég, stb. nevekkel.Egyformán fűt tehát
- a fűtőfilm, fűtőhuzal, fűtőszőnyeg
- a villanykazán, hősugárzó, kandalló, konvektor, radiátor, hősugárzó, fűtőbetét
- a fűtőpanel/infrapanel
- stb. stb.Azaz minden ami NEM a klíma/hőszivattyú elven működik.
---------------------
1 m3 földgáz kiváltására kell, ha most
- hagyományos gázkazán van ~7,5 kWh napáram/áram
- kondenzációs gázkazán van ~10 kWh napáram/áram- 1 kg tűzifa kiváltására kell ~3 kWh napáram/áram
Kivéve,
HA klíma/hőszivattyú lesz az új fűtés, mert
AKKOR a fenti számok legalább 3-al eloszthatók az SCOP>= miatt
---------------------1 egységnyi meleg energia költsége manapság
- földgáz, hagyományos kazán 14-18 Ft/kWh
- földgáz, kondenzációs kazán 12-14 Ft/kWh- tűzifa 11-14 Ft/kWhpellett/fabrikett 16-20 Ft/kWh
- nappali áram cekaszfűtéssel ~38 Ft/kWh
- kedvezményes áram cekaszfűtéssel ~24 Ft/kWh
- napáram cekaszfűtéssel 10-16 Ft/kWh- klíma/hőszivattyú nappali árammal 10-13 Ft/kWh
- klíma/hőszivattyű kedvezményes árammal 6-8 Ft/kWh
- klíma/hőszivattyú napárammal 3-6 Ft/kWh
-----------------------Nagyjából 3 épület/lakás kategória van a gyakorlatban.
1.
HA egy télre elég 5000-7000 kWh a fűtésre.
AKKOR álalában nyer az olcsó cekasz fűtés.
Plusz 1-2 klíma a hűtésre és a fűtés rásegítésre főleg az átmeneti/langyos időben.
Lehetelőg napelemes árammal megtámogatva.2.
HA egy télre 10000-12000 kWh fűtés vagy még több kell.
AKKOR a hőszivattyús/klímás fűtés nyer.
Lehetőleg napelemes árammal megtámogatva.3.
A kettő között nincs igazán jó megoldás...
Egyik sem igazán nyerő a fentiekből a másikhoz képest.**********************************************
MEGLÉVŐ épület esetén,
HA a 100 m2 fűtött térre vetített energia igény meghaladja a 12000-14000 kWh/t egy télen.
Akkor az egy energia vámpír pláne, ha jóval meghaladja!!!!!!!
Az ilyet ELŐBB hőszigetelni kell, hacsak lehet.
Aztán lehet gondolkodni a fűtés variálásáról is.
A hőszigeteléssel már jócskán lecsökkentett energia igény alapján.Különösen igaz ez
HA napelemes napárammal akar valaki cekasz alapú fűtést csinálni!!!!!-----
A meglévő földgázfűtés kérdése,
Amíg ráköltés nélkül működik a meglévő rendszer
addig az szinte tuti, hogy a földgáz marad a nyerő.Akkor, ha a kigondolt "másik fűtés" telepítésére érdemben költeni kell.
(klímát venni pl. vagy mást mondjuk napelemet, fűtőpanelt, villanykazánt).Amikor már egyébként is költeni kell(ene) a meglévőre is jócskán,
akkor viszont jöhet a "mi legyen" a matek játék.Végig kell saccolni a variációkat, hogy mit lehet és érdemes változtatni.
--------------
Külön műsor
a nagyon sokat fogyasztó, de "valami okból nem lehet hőszigetelni"
energia vámpírok esete.
Ami nagy szívás....Ezekben vélhetően a klíma/hőszívattyú nyer, lehetőleg napárammal támogatva.
Ami eléggé tutinak látszik, hogy ezeknél
a napáramos cekasz fűtés a sok-sok napelemmel az >> tévút !!!!!!!Pedig nagy divat lett ez a kockázatos megoldás.
Különösen a kissé hazudós fűtőpanel- és fűtőfilm maffia okán************************************
A fenti infók alapján,
Végig kell saccolni-számolni a variációkat 25 évre!
A mai józan eszünk szerint jósolva-tippelve a jövőt...
- beruházás költség
- üzemeltetési-javítási költség (éves karbantartások. stb.)
- 25 év alatti eszközcsere költség (várható élettartam...)
- a 25 év alatti energia költség összesen (áram, gáz)
- jövőállóság műszakilag-erkölcsileg-presztízsben
- minőség kontra árszint
- majdani esetleges ház eladhatóság növelés/csökkentés
- és persze a zöldtudat is játszikAztán a 25 évre tippelt számokat összevetve
és az egyéni szempontokat is mérlegelve
már lehet dönteni.Tudva, hogy a jövő persze mindig bizonytalan....
Hipp-hopp változhat a helyzet.*************************************************
Tehát az első lépés mindig !!!
A ház fűtési energia igényének felmérése kWh/tél alapon.
A meglévő tüzelőnyag>>energia fogyasztás alapján és/vagy energetikussal egyeztetve.
Utána lehet tovább gondolkodni a megoldásról.
[ Szerkesztve ]
-
swarz
csendes tag
válasz #44448768 #7608 üzenetére
Köszönöm. Közben már ez a probléma megoldódott. A telepítő nem fejezte be a WiFi kapcsolat mentését és így nem volt internetkapcsolat. Emiatt most más probléma keletkezett. A solar weben regisztráltam az invertert, de nem tudtam hozzárendelni a PV rendszerhez. Most hogy sikerült a hozzáadnom az invertert a solarweben, kettő inverter látszik. Az egyik:Fronius solar.web berendezéshez nem rendelt készülékek(1)A garancia választás nem teljes(1/1)
A másik:A rendszerem neve(1)A regisztráció nem teljes(1/1)
A két készülék igazából ugyan az!
Mi van ilyenkor? -
kardkovacsi
senior tag
válasz #44448768 #7614 üzenetére
Ezzel az a probléma, hogy nem tudod, hogy kell-e majd. Ha 8-as invertert tesz fel 7 kwp-nyi napelemhez azt azért simán lehet még 2-3-al bővíteni.Az már nem olyan kis összeg és nem túl nagy összeg a rá eső kiszállás plusz költsége sem. Egy két panelért viszont nem éri meg.
-
warning19
csendes tag
válasz curioustee #7609 üzenetére
A 3. ponthoz némi tapasztalat. Nekem 6kW-os inverteren van 7kWp-nyi Qcells 350W-os panel, pont délnyugati a tájolás, 40 fokos tetővel. A nyári nagyobb melegekben valóban csak 5,2-5,3kW-ot tud teljesíteni, de amint nincs nagy meleg, simán vág az inverter. Nekem anno többen is tanácsolták itt, és máshol is hozzáértők, hogy ilyen tájolásnál gazdaságosan 20% körüli túlnapelemezésben érdemes gondolkodni.
-
-
törölt tag
A lényegi kérdésről az álláspontom.
2. nem ésszerű "péár év múlva" vacakolni ennyi plusszal... rakd fel most.
Egyszerűbb-olcsóbb mint a bővítés lesz majd és nem is egetverő összeg.
Napelemenként ~80 eFt egy plusz napelem cakk um pakk (53...55+10...15+12)
Mondjuk a 370 Wattos mono perc halfcell Himo black LONGi-ból. -
Cece04
tag
Sziasztok,
felújítás előtt állunk és tervben lenne cirkó beszerelése is. Az MFB hitel hallatán elkezdte mozgatni a fantáziámat az, hogy mi lenne, ha a gaz helyett elektromos kazánunk lenne + napelem, aztán láttam hogy pestiként a hitelről lecsúsztam
ettől függetlenül elvi szinten érdekelne, hogy egyáltalán érdemes lehet e ebben gondolkozni, illetve hogy mekkora beruhazas lenne ez.
tudom h ennyiből még nem feltétlenül egyértelmű, de:
70-75 nm a lakás, fűtés, melegvíz, tűzhely (+klíma) minden erről menne, a tető összesen 350nm
Köszi
-
cspety
tag
Sziasztok!
Az imént olvastam, hogy a január 1-től induló lakásfelújítási program energetikai felújításra is vonatkozik!
Vajon a napelem is beletartozhat? -
kardkovacsi
senior tag
330-as Sharpból 22 darab az 7.26, ezt simán lehet két munkapontra tenni, 2x11 (vagyis nálam így működik). Ezt később még munkapontonként olyan 6-8 panellal lehet még bővíteni.
Igaz nekem Fronius (8.2-es) inverterem van aminek az MPP-je 200-tól 800-ig terjed és a max feszültsége 1000.Ebben a tetőben meg termelésben ne légy biztos. Nekem déltől 35 fokra van az egyik fele és 55 fokra a másik. Még csak két hete megy a rendszer de már láttam 6.1-et miközben 7.26-os a rendszer. Szerintem tavasszal hideg időben lesz ennél még feljebb is.
[ Szerkesztve ]
-
curioustee
újonc
Sziasztok,
Lehet, hogy hagynom kellene, hogy a szakik tervezzék a rendszert, de mivel mindenki mást mond, akivel beszélek, megpróbáltam megérteni az inverter meg panel méretezést.Az volt a (talán nem racionális) elképzelésem eredendően, hogy egy olyan rendszert szeretnék (délnyugati, 45 fokos tető), ami jelenleg 7kWp-vel futna, és későbbi igényeim szerint ha szükséges 8-9kWp-re fel tudnám bővíteni inverter csere (és szaldóvesztés) nélkül.
További elvárás volt, hogy az inverter csendes legyen, ami lényegében a Huawei/SAJ/SMA hármasra szűkíti le a választékot.Kaptam különböző ajánlatokat, ahol 19..24 darab panel lenne felfűzve egy Huawei 6 vagy 8kW-s inverterre. A Huawei 8k-s inverter pl. azt írja, hogy "Full power MPPT voltage range=380-850V (a 6k-s 285-850V)", "Operating voltage range=140 V ~ 980V" "Start-up voltage=200V". A szóba jöhető panelek (Longi, Sharp, QCells) tipikusan 40-41V körüli open circuit, és 31V körüli optimális munkapontot írnak.
Ha leosztom a maximális üzemi feszültséget a panelek nyitott feszültségével, akkor úgy gondolnám, hogy 980V/40V=24 darab panelt lehet egy sorban felfűzni rá. A minimális teljes teljesítményű MPPT munkapont alapján pedig legalább 380V/31V=13 darab panelt kell egy sorba tenni, hogy normálisan működjön az inverter. Jól értem, hogy ezek a határpontok? Ha igen, akkor több kérdésem is van:1. kérdés: ha most egy sorban felfűznek nekem 24 panelt az egyik bemeneter, akkor az esetleges bővítéskor két opció van: vagy ezt szét kell választani két 12-es sorra a két bemeneten, és utána hozzájuk fűzni néhány panelt soronként, vagy alternatívan elkezdeni egy új sort 13 panellel a második bemeneten?
2. kérdés: életszerű az, hogy mondjuk egy most 19 panellel megkezdett 7kW-os sorhoz hozzá tudok rakni még 3-4 panelt pár év múlva? Nem lesz gond a kompatibilitással a meglévő és az új panelek között? Ha nem találok kompatibilis panelt, akkor minimum 9(6kW inverter)-13(8kw) darab újat kell majd vennem és egy új sort kialakítani?
3. Érdemes egyáltalán a 8kW-s inverterrel küzdeni, vagy az alacsonyabb munkapontú 6kW-st érdemes inkább választani, aminél kicsit rugalmasabban lehet rövidebb sorokat kialakítani? A délnyugati tető miatt azt sejtem, hogy még 9 kW-nyi panellel is ritkán fog 6kW fölé menni a pillanatnyi termelés, szóval a 6kW-s inverter is elegendő lehetőséget kínál a bővítésre?!
Előre is köszönöm a segítséget!
-
Elemental
addikt
válasz kardkovacsi #7604 üzenetére
Köszi!
Hajlok a sharpos ajánlat felé, mivel jobb árajánlatot kaptam, plusz helyi cég csinálná.
-
swarz
csendes tag
Nem Light verzió. A Fronius wifi-jére csatlakozva csináltuk a beállításokat. Este felé beléptem a 169.254.0.180-n és láttam 4 ikont amiből nekem csak 3 volt zöld. Valami nem lett engedélyezve az adatnaplózásnál? Ez nem autómatikus?Csak napközbeni tudok belépni, mert valamit gyári értéken hagytak és éjjel nem elérhető az inverter, mondván úgy sem nézegeti senki.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Ugye ... nem "ligth" verzió?
Hanem WEB-es (WiFi-s) inverter.
Ha igen akkor az utolsó 7. számjegy hiányozat.
240.123456?
Van, hogy az az LCD kijelzőre nem fér ki.
DE! pl. a telefonod WiFi-jei között látod a FRONIUS nevű wifinél a nevében végig a számot.
HA! a beállítások menűben aktiválod a fronius wifijét... és közel vagy hozzá. -
kardkovacsi
senior tag
válasz curioustee #7596 üzenetére
Szerintem csak egyszerűen az van, hogy ki hova rejti el a nyereségét. Én a Pentelével csináltattam. A munkadíj az nagyjából árban volt, a napelem, tartószerkezet azon sokat nem kerestek, de pl. az inverter az egy 100-asal drágább volt mint ha beírom az árukeresőbe. De ok, ők is pénzből élnek.
Szerintem értelmetlen darabonként nézni. Az nem írhatja rá, hogy a hasznom 15-25% (fogalma sincs valójában mennyi) így valaminek az árába "bedugja".
A kWp árat nézd az egész rendszerre és kész. -
swarz
csendes tag
válasz joghurt #7599 üzenetére
Szerintem WiFi-t beállítottuk neki az talán rendben van. A SN számot csak az inverter regisztrációjához használtuk. A garanciára csak azt írja hogy hiányos. (csak a 2 év lejárati idejét írja ki, a plusz 3 vagy 5 évet nem) a PV rendszer hozzáadásánál a készülékek közül kiválasztottam a Datamanager-t és ott be kell írni számot. oda milyen számot kell írni? mert oda nem a SN számot írtuk.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés