-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Elemental
addikt
Most már értem, srácok, szóval a helyben fogyasztás marad láthatatlan, ezt nem gondoltam át az elején.
Köszi! -
Elemental
addikt
Köszi!
2021-es solar edge inverter. Létezik a se-nek is mérője, de nem szeretnék "beleragadni" az se rendszerbe, shelly eszközöm van már, home assistant is fut a szerveremen.
-
Elemental
addikt
Szevasztok!
Fogyasztás/visszatöltés mérésére a Shelly Pro 3EM a jó választás?
-
Elemental
addikt
9,67 kWp
2022: 13,2MWh
2023: 12,6MWh -
Elemental
addikt
Csak hogy valami jó hírt is hozzak.
Kedden elment a készre jelentés, ma pedig hívott az MVM szerelő, hogy holnap jönnek mérőórát cserélni. -
Elemental
addikt
Jelenleg a panelek dél-délnyugati irányba néznek. Azon agyalok, hogy telibe tolom a keleti tető részt panelekkel.
Vélemény erről? -
Elemental
addikt
Köszi a válaszokat!
-
-
Elemental
addikt
Szevasztok!
Két kérdésem volna.
Céges napelem telepítés.1.
Egy napelemes cégnek adtam meghatalmazást, hogy adja be a cégem nevében az MVM-hez a napelemes igényünket. Így most hozzá fog érkezni a válasz, gondolom.
Köt hozzájuk bármi engem, vagy már velük kell telepítenem? Az engedélyt gondolom a cégem fogja kapni.2.
Nagyon nagy az áramfogyasztásunk, szóval ahogy számoltam szinte semmi, vagy nagyon minimális visszatáplálás lenne, majdnem mindent elhasználnánk helyben.
Mi volna, ha feltetetném most a napelemet úgy, hogy nem táplálunk vissza semmit, gondolom ez technikailag megoldható. Aztán, ha majd megjön az engedély, ráérünk elindulni a visszatáplálás irányába.[ Szerkesztve ]
-
Elemental
addikt
Szevasztok!
Solaredge50k, 150-170 panel.
Felmerült a telepítő részéről, hogy két panelhez köt egy optimalizálót.
Ez nekem jó lehet? Nyilván költség oldalon jó, de működésben milyen ez a megoldás? -
Elemental
addikt
Szevasztok!
Céges telepítéssel kapcsolatban kérdeznék.
Ahogy olvasom, céges napelem rendszereknél rendelkezni kell akku packkal. Minden telepítésre igaz, vagy ez teljesítmény függvénye?
Valaki tudná pontosan, hogy mi van a rendeletben? Sajna a rendeletet sem találom.[ Szerkesztve ]
-
Elemental
addikt
-
Elemental
addikt
válasz kardkovacsi #22423 üzenetére
A hőszivattyúval nem nagyon van mit tenni, a kültérit szoktam takarítani a fűtési szezon előtt. A gázkazánhoz szoktam hívni mestert 2 évente, mivel jóval kevesebbet megy, így nem kell évente.
[ Szerkesztve ]
-
Elemental
addikt
Nekem hibrid dakinom van.
[ Szerkesztve ]
-
Elemental
addikt
válasz Jovanny2 #17304 üzenetére
Az sem tragédia, ha az mvm kifizeti nekem a többletet. Akkor nagyjából 20 forint a bukó, de legalább nem pazarolom az áramot, és nem költöttem semmire. Anyagilag még jobban is járok, mintha vennék valamit drágán csak azért, hogy fogyasszak.
Amit tudok tenni, hogy átállítom a hőszivattyúmat. Daikin altherma hibridem van, ami gázzal és árammal is megy. Jelenleg a gazdaságos módban működik, ilyenkor azzal fűt, és gyárt hmv-t, ami a gazdaságosabb. Van egy másik mód, ez a környezettudatos, ilyenkor az áramot helyezi előtérbe. Viszont az első évben nem akarok semmin változtatni, megnézem mi lesz így. Mennyi lesz egyáltalán a túltermelés, hogy fizet ki az mvm, stb.
A gázfogyasztásom ~ 400m3/év. Áram ~ 10MWh/év -
-
Elemental
addikt
10k se, 10,23kwp sharp 330 napelem, 29,7, 209,1.
Május 1,54MWh.
Június 1,82MWh. -
Elemental
addikt
válasz 7Heads Drago #17055 üzenetére
Ha a villanyórán, ahol áramtalanítani lehet a házat van, az már jó. Plusz a kapcsoló szekrényen sem árt. A kapura én sem fogok tenni.
-
Elemental
addikt
válasz joghurt #16601 üzenetére
Felhívtam sógoromat, aki tűzoltó, mellette villanyszerelő, csak hogy halmozzuk az élvezetet.
Azt mondta, hogy a villanyórán, ahol áramtalanítani lehet - ők is ott szokták áramtalanítani az épületet oltáskor - ott mindenképpen legyen felhívó matrica, és a ház kapcsolószekrényén is legyen, szerinte ez előírás is, de nem volt benne biztos. És javasolja, hogy az utcafronton is legyen az első belépési ponton.
Kérdeztem az áramtalanítás utáni feszültségről, azt mondta azzal nem tudnak mit kezdeni, van ország, ahol habbal le szokták fújni a napelemet, de nálunk ilyen nincs. -
Elemental
addikt
válasz kardkovacsi #16406 üzenetére
Köcsög cégek, de azért mindenkinek a legolcsóbb és legjobb kell
-
Elemental
addikt
Solaredge-nél csak telepítői jogosultsággal lehet átállítani vezetékesről wifire a kapcsolat típusát? Nekem mindenesetre nem engedi. Csak mutatja, hogy a vezeték nincs bedugva, vagy be van dugva. Ahol eleve wifivel csatlakozik, ott tudom a wifit szerkeszteni, de ott sem tudok átállni wifiről vezetékesre.
-
Elemental
addikt
válasz axioma #16162 üzenetére
Szerintem azért lehet, mert neked be van pipálva a tulajdonosi jogkör, viszont nem a teljes hozzáférés van megadva.
Ez az email jött, miután beállította a telepítő:
"
Felhasználó szerepe: Teljes hozzáférés
A felhasználó a helyszín tulajdonosa
A SolarEdge csapata"Ha még kapcsolatba tudsz a telepítővel kerülni, egy telót megér, hogy adjon teljes hozzáférést.
-
-
-
Elemental
addikt
Jah, csak nekem nincs admin fül.
-
Elemental
addikt
-
Elemental
addikt
válasz gabor9991 #14380 üzenetére
Nálunk van pár matrica. A mérőórán, a kapcsoló szekrényen, meg azon a dobozon is, amit a napelemesek tettek fel. Erről nem szólt a csávó semmit.
Fotózott párat, bekapcsolta az invertert, válaszolt normálisan a kérdéseimre, már amit tudott
Okosmérőt hozott, azt mondta, csak ilyet szerelnek.
Délben végzett a cserével, azóta termelt is a rendszer 40Kwh-t.[ Szerkesztve ]
-
Elemental
addikt
válasz gabor9991 #14212 üzenetére
Ezt hívtam. 8-18, csütörtökön 20-ig.
-
Elemental
addikt
Szevasztok!
Most beszéltem egy MVM-es ügyintézővel.
Kérdeztem az évenkénti egyszeri leolvasásról, ha már végre meglesz a mérőóra csere.
Azt mondta, hogy két lehetőség van. Vagy okosórát hoz a szerelő, vagy nem.
Okosóra esetén, ha igénylem évenként egyszer olvasnak le, decemberben, és ezen nem lehet változtatni.
Nem okosóra esetén marad a területünkön esedékes időpont a leolvasásra, ami nálunk június, és ezen nem lehet változtatni.
Ezen felül minden évben írnom kell egy nyilatkozatot emailben, hogy x fogyasztási helyen szeretném az évenkénti egyszeri leolvasást, ha elmarad, akkor elkezdik leszámlázni az általuk kalkulált fogyasztást.
Van valakinek MVM-es tapasztalata (démász terület)? Ez tényleg ilyen nyögvenyelős náluk? -
Elemental
addikt
Mindegy, már betojtam, nem fogom felkapcsolni.
Jöjjön már az óracsere . -
Elemental
addikt
Az mérőóra csere még nincs meg. Azt tudom, hogy hülyeség bekapcsolni az invertert, de fél/egy órára be szabad kapcsolni tesztelési célzattal?
-
Elemental
addikt
Üdv!
Elkészült a munka, ki van fizetve teljesen, aláírtam a csatlakozási szerződést, elment a szolgáltató felé a készre jelentés, várom az óracserét.
Beküldhetem az anyagot a mákhoz az otthonfelújítási támogatásért, vagy meg kell várnom a mérőóra cserét? -
Elemental
addikt
válasz ancika14 #13440 üzenetére
Erre a témára majd odafigyelek. Jelenleg a készre jelentés történt, várom az óracserét. Már most elkezdhetem intézni szerinted, vagy előbb legyek túl az óracserén? Az volna az optimális, ha nem sokkal az óracsere után lenne az éves leolvasás időpontja, úgy gondolom.
Mvm next szintén.[ Szerkesztve ]
-
Elemental
addikt
válasz #81475328 #12888 üzenetére
Köszi!
Felhívtam az mvm-et. Folyik az ügy, csak nagyon leterheltek állítólag. Ha minden igaz, a napokban fog érkezni tőlük valami, annyira nem értettem, hogy mi, azt mondta az ügyintéző, hogy két dolog is fog jönni tőlük. Az egyik talán a rendszer használati szerződés? Annyira nem figyeltem, nekem csak az volt fontos, hogy sínen van a dolog.
-
Elemental
addikt
Kicsit kezdek én is türelmetlen lenni
Már két hete fent van a napelem, de még nincs készre jelentve, azt mondja, február elején valamit küldtek a szolgáltatónak, amíg arra nem reagálnak, nem tudják készre jelenteni. -
Elemental
addikt
Nem kell ehhez bajnoknak lenni. A kérdés ingyen van.
-
Elemental
addikt
Én egy komplet panelt (panel, opti, munkadíj) alkudtam bele az árba. Így lett 10k se, 9.57kwp rendszer 3.49m ft.
[ Szerkesztve ]
-
Elemental
addikt
válasz liszkai 2 #12586 üzenetére
Mi úgy szerződtünk, hogy 90% szereléskor, 10% ha működik a rendszer. Mondtam, hogy ne sz.rakodjunk, kifizetem az egészet egyszerre. Szóval jöttek szerelni, elmentek, de még semmit nem fizettem. Szinte már zaklatni kellett az ügyintézőt, hogy állítsa már ki a számlát
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Battlefield 2042
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Minden ami hőszivattyú
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- Politika
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- További aktív témák...