- World of Tanks - MMO
- Xbox Series X|S
- Launch trailert kapott a Honkai: Star Rail
- Delta Force béta teszt
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Valorant
- Path of Exile 2
- The Blood of Dawnwalker - Bemutatkozott a Rebel Wolves készülő vámpíros játéka
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
válasz senki68 #52099 üzenetére
Mert onnan van erre körülbelüli áram, mert akkor volt tervben hőszivattyú... és akkor felmerült a H tarifa... korábbi áram H tarifa kialakítására nincs... de ha te tudsz ilyet akkor szívesen számolok vele:
- új dupla doboz
- 10-15 méteren szigetelés bontás belül vésés
- szigetelés visszajavítása
- belül javítás
- kismegszakító szekrény csere tele van nincs hely (ezt amúgy jövőre meg akarom csináltatni, mert elég szarul van összekötve... -
senki68
senior tag
válasz nimfas #52096 üzenetére
Nekem sincs H tarifám , van 2 klímám, de eszembe nem jutna vele fűteni.
Maradok a jól bevált padlófűtésnél. Sokkal komfortosabb.
Nálunk napi 10 kWh még akkor sem elég ha nincs itthon senki
Augusztus.
Szeptember már sokkal barátibb.
Június végén volt a leolvasás , azóta vagyok 2.000 kWh-val pluszban. Majd a tél elviszi
-
veterán
válasz senki68 #52092 üzenetére
Még egyszer 2 éves díjakat írtam, mert akkor tervbe volt.... nem éri meg...
Továbbra is ÉVI 520 kWh megy el fűtésre...
Erre értelmetlen a H tarifa....De legyen, akkor 520 kWhval kevesebbet kell fizetnem 38 ftos áramból...
És ezt kifizetni 24 Fttal ha jól értem...2016os az oraszekreny 1 helyes így vettük q házat... szerinted mennyi lett volna 2018ban itt kialakírani a h tarifát?
S akkor "sporolnék" ÉVI 7280 Ftot...
[ Szerkesztve ]
-
nimfas
addikt
válasz senki68 #52093 üzenetére
Nekem meg nincs H-tarifám, de van 2 klímám és biztos hogy rá fogok segíteni a fűtésre vele. Ameddig van éves szaldó addig biztos, sőt a villanyos padlófűtést is használni fogom a villanybojler mellett. Pont ma néztem a mai napi fogyasztás 10.41 kWh eddig, ebből a kis bojler 4.98 kWh-t tett ki. A fele villany a melegvízre ment el. Majd nézem a termelt és fogyasztott mérleget. (Március 10 óta kb. 5.000 kWh-val vagyok pluszban.) Mikor ment a padlófűtés is akkor napi 20-25 kWh fogyott.... az jelenleg 200 nap.
313313 #52091: a szolgáltató munkatársainak minek napelem? Szinte ingyen kapják az áramot. 😀
[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
válasz nimfas #52094 üzenetére
Itt 30-40 éve volt okos valaki, 4*35mm2 betápom van. A villanyóta szekrény meg akkora, hogy befért volna 3db 3F tábla is
Ilyen volt 3F előtt:
Szerk: ez meg utána:
[ Szerkesztve ]
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
nimfas
addikt
-
senki68
senior tag
válasz nimfas #52090 üzenetére
Én abból indulok ki, hogy ha már csináltattam, akkor az a + mérőhely már nem lett volna nagy költség.
Elég sok helyen kellett napelem miatt szabványosítani, azt a költséget nem nagyon írják be a megtérüléshez.
Tehát lehet azt mondani, hogy 900 ezer a H tarifa mikor térül meg, de azt is lehet mondani, a napelem + 900 ezer a fázisbővítés-szabványosítás, mikor térül meg?
És mindezt miért?
Azért mert meg mertem jegyezni, hogy a klímás fűtésmegtakarítást nem 38 Ft-al kellene számolni, hanem 24-el.
De tudod mit? Számold 70-el, akkor hamarabb megtérül
Hál istennek ilyen gondom nincs, nem fűtök klímával
-
313313
addikt
válasz nimfas #52090 üzenetére
No-no, no-no
Én elsőszőr a villanyóra-kiselosztó közti vezetéket cseréltem 10mm2 MKH-ra. Aztán fokozazosan újrahúztam az egész házat, lejebb raktam az összes villanykapcsolót (105 cm-re), minden helységbe raktam bőven konnektort is, végül lett teljesítmény növelés 3*32A-ra. Most tartok a fürdő felújításnál, cserélem a vízvezetékeket is. Mondjuk mindent magam csinálok, lassan kész is lesz. Végül ha mindennel végzek kifestem a maradék helységeket isHP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
nimfas
addikt
válasz senki68 #52088 üzenetére
Nem tudom nálatok hogy működik, de nálunk speciel, ha régi fa dobozban van és nem fér bele plusz doboz, továbbá a méretlen vezeték is vékony akkor szabványosítással jár a bővítés.
Te nyilván abból indulsz ki, hogy mindenhol adott a 2 mérős mérőhely holott ez az esetek többségében rohadtul nem adott.
Az emberek előbb csempeztetik ki a fürdőt mint hogy előtte kicseréljék az 50 éves vas vízvezetéket és a villanyt, mert hogy jó az még. Aztán megy a sírás 2 év múlva mikor az új csempét le kell verni mert csőtörés volt.
-
veterán
válasz senki68 #52088 üzenetére
Nálunk 3 fázis van egy dobozzal... ha H tarifa kellene akkor át kellene alakítani a dobozt... egy helyeset szereléssel két évvel ezelőtt 240e Ftért cserélték volna...
Plusz nincs elég vastag cső az óra és a kismegszakitó között tehát szigetelés bontással, véséssel járna... cirka 500e 2 éve nem takarta volna be... hamarabb lett volna mire minden kész 700-800e Ft...
De persze ahol van h tarifa az más lehet...
-
senki68
senior tag
válasz nimfas #52087 üzenetére
Várom mikor írod hozzá, hogy ehhez meg kell egy házat építeni 80 milla, tehát rohadt drága a H tarifa.
3 mérőhelyes méróhely kialakításának az összköltségét nem a H tarifa nyakába kell varrni.
Mikor én telepítettem a napelemet, előtt lett szabványosítva a mérhőhely. A H tarifa annyi + költség lett volna, hogy meg kellett volna venni a csatári dobozokat.
Akkor még a H tarifa amperéért nem kellett fizetni.Látom nem minden hozzászólást olvasol, vagy csak szelektíven. Ami nem téged igazol azt kihagyod
-
nimfas
addikt
válasz senki68 #52085 üzenetére
Most számoltunk egy 3 mérős mérőhelyet (Csatári, Henselnek nincs is gyári doboza ilyen) elmenő kábelekkel (ház másik vége), új elosztók (nappali, vezérelt, H) H-tarifa kiépítése 3-4 klimának anyag és munkadíj összesen 900+eFt. Ebben nincs benne azt hiszem az EON-nak fizetendő 3900+áfa amperenként a H részére...
Ez hány év alatt jön vissza az olcsóbb klímás fűtéssel?
Ez csak a szekrény maga, nincs benne a földelés, elmenő 5x10-es kábelek, elosztók, firelék stb.
[ Szerkesztve ]
-
senki68
senior tag
Kérdés, hogy mikor számolsz mivel.
Mert igazad van, hogy H tarifa bekötése sincs ingyen, kérdés, hogy most csinálod, vagy akkor mikor telepítetted a napelemet?
Most nem vagyok naprakész az árakból , de úgy olvasgatom H tarifa bekötése kb fél milla.
Mikor telepítettem a napelemet a H tarifa bekötése benne lett volna kb 50 ezerbe. Komplett.
-
veterán
válasz gorbep #52083 üzenetére
igen de akkor bele kellene rakni a H tarifa átrakását... villanszerelő költségét.. aminek meg kell térülnie a 24-38 vagy 24-70 ft közötti összeg között... ráadásul 3,4 SCOP értéknél jobb klíma kell hozzá... és akkor október 15 - március 15 között olcsóbban kapod az áramot ...
nekünk októvertől márciusig a 3 klíma fogyasztása:
15,7 - 71,5 - 154 - 119 - 117,9 - 81,4
tehát nálunk az évi (közben pontosan megnéztem 900 kWh-ból) maximum 559,5 kWh és akkor az egész márciust és októbert ide számoltam... szóval inkább 520 kWhról van szó... a h tarifa előnye 14 (akkor 7280 Ft) vagy 23920 Ft különbség lenne / év ... mennyi lehet a h tarifa kiépítése ? 300-500e? akkor 15-70 év alatt meg is térülne[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz nimfas #52082 üzenetére
ez természetes... de a megtérülésnél ne 37/70 Ft/kWh-va számold, mert ha nem lenne napelemed, a klímákat H-ról járatnád... szóval 24 Ft/ kWh
Nem egyszerű itt a TC számítás
Szerk: más kérdés meddig marad az RHD-n a H tarifa ( azaz az MVM-nek 100% bukta ).... vagy egyáltalán marad e életben...
[ Szerkesztve ]
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
ssarosi
tag
Deye 1 fázisú valós hibrid inverternél be lehet állítani a névleges teljesítménynél alacsonyabb maximális visszatáplálási teljesítményt? Pl. egy 6 kW-ost, hogy max. 5kW-al termeljen vissza?
-
-
gorbep
senior tag
Nekem 2014-ben telepített 4,5 kWp rendszer akkor 3.3M volt (városképi okokból fekete keretmentes fekete mono panel kellett, akkor aranyárban volt még és csak Lg gyártott akkor még olyat) Most néztem, rezsicsökkentés csökkentésétől 70 Ft/kWh -val számolva (ami felfelé becslés így) 1.883M-nál tartok 9 év után... jelen tempóban 15 év lesz (lenne) amíg megtérül... és ebben kamattal nem is számolok, se javításokkal (eddig egyszer kellett levenni ventillátor szorulás miatt, ingyen volt, de 6e-ért rendeltem egy tartalék ventit - Fronius Symo) szóval a régi rendszereknél a 10 év se igazságos ... ha nem bővítettem volna jövő májustól más bruttóban lennék...
Nem lett volna ördögtől való egy érték/kWp határ sem, mindenki tudja számlával igazolni a beszerzési értéket... van akinek 3 év, van akinek 18 év a megtérülés.... és most csakis a Ft/kWh árakkal számolva mindent... a BEV benzin megtakarítást én a kocsi megtérülésébe számítom... a gáz megtakarítást meg a fűtés rendszer megtérülésébe...
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
senki68
senior tag
Ha hőszivattyúval fűtök bekötöm a H tarifát.
Azért nem kötöttem mert napelem van.
De mivel ha nem lenne napelem H tarifa lenne, nemigazán életszerű 38 Ft-al számolni a megtakarítást. 70-el meg főleg nem.De hát mindenki úgy számolja, hogy neki jó legyen
Olyan ez mint az autó fogyasztása
-
jdeutsch
tag
válasz gabor9991 #52060 üzenetére
"Az idei nyárra azt jósolták hogy nem lesz 30 foknál melegebb."
Bizonyára tévedsz, nézd meg a Severe Weather Europe előre jelzését 2023 nyarára, látni fogod, hogy pontosan bejött nekik. Sőt az őszi előrejelzésük is szinte pontos."A tavalyi télnek pedig extrém hidegnek kellett volna lennie."
Tévedsz, mert az utolsó hidegebb a 2016-2017 tél volt, a hetedik most következik.
(ha megnézed a statisztikát, 1901 óta ciklikusan ismétlődik, de semmi "garancia" nincs
arra vonatkozóan, hogy ismétlődni is fog.)"Bohócok ezek csak akik ezzel riogatnak."
Nem! emberek akik tévedhetnek. -
-
veterán
Tehát most az, hogy a 2022es télre azt mondtam, hogy nem volt enyhébb mint a korábbi pár év... abban miért mond ellent, hogy 1991-2020 közötti telek átlagánál 2,7 C°kal melegebb volt?...
Évről évre egyre enyhébbek a telek...
Én 2019-2020-2021es telekhez hasonlítottam...2018 január 1 óta a gázszámláink alapján nem igazán volt 2018 végétől hidegebb tél mint az 2022-es... korábbi évek sajnos nincsenek meg
[ Szerkesztve ]
-
jdeutsch
tag
-
Z_A_P
addikt
Biztos vagy ebben?
Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján a 2022/2023-as tél országos átlagban az 1991–2020-as átlagnál 2,7 Celsius fokkal melegebb volt, ezzel a 2006/2007-es tél után a második legenyhébb 1901 óta
[link]Ez egy piszok enyhe meleg "tél" volt. Eddigiekhez képest is.
OK
-
veterán
válasz senki68 #52047 üzenetére
Amit ki kellene építeni... az mennyi lenne? Fel millió... 1000 kWh megy el egy évben klímára, amiből 300 a hűtésre... tehát 700x14 ftot tudnék évente megtakaritani...
Évi 9800 Ft... amit ráadásul nem tudnék a napelemmel megtermelni... mekkora biznisz lenne, 5 ftért eladni az áramot, hogy 24et fizethessek érte:DD
-
senki68
senior tag
A dupla optisokat nem olyan egyszerű, mert egyrészt ipari rendszerek, tehát nem arra készültek, hogy majd évente bővíted, másrészt még most jönnek ki az utód optik.
Viszont a P650-el kompatibilis a P600 P700 P701 P730 P801Bármelyikhez kapható hozzáilló napelem.
Azt is lehet, hogy csinálok egy új stringet abba meg mármilyen opti mehet.
-
jdeutsch
tag
válasz Polllen #52054 üzenetére
Én erre gondoltam: (de mint írtam is, a szakemberek is tévedhetnek, a használt modelezések, megfigyelések sem tévedhetetlenek.)
"But we still tried to find any historical connections of ENSO to Europe. For this reason, we produced two graphics below for temperature and precipitation based on combined data from past El Nino Winters.
Looking at temperature first, we can see an interesting cold signal over northern Europe. There is also a cooler signal over western Europe, while the temperatures are higher than normal towards the east in an average El Nino Winter.
The El Nino Winter precipitation composite shows more precipitation in northwestern Scandinavia and over parts of central and southeastern Europe. Western Europe is usually drier in an El Nino winter.
The highest snowfall potential looks to be over and around the Alpine region and towards the higher elevations of southeastern Europe. And, of course, over northwestern parts of Scandinavia.
ECMWF WINTER SEASON EARLY FORECAST
The ECMWF model is often referred to as the most reliable model. But no long-range/seasonal forecast can ever be called “reliable“. That is because we are only looking at trends and how the weather patterns might evolve on a large scale over a long time period.
The winter pressure pattern forecast from ECMWF below shows a typical El Nino weather pattern. We have a low-pressure zone over the North Pacific and a belt of low-pressure anomalies across the southern United States and northern Europe.ECMWF WINTER SEASON EARLY FORECAST
The ECMWF model is often referred to as the most reliable model. But no long-range/seasonal forecast can ever be called “reliable“. That is because we are only looking at trends and how the weather patterns might evolve on a large scale over along time period.
The winter pressure pattern forecast from ECMWF below shows a typical El Nino weather pattern. We have a low-pressure zone over the North Pacific and a belt of low-pressure anomalies across the southern United States and northern Europe.
The ECMWF model is often referred to as the most reliable model. But no long-range/seasonal forecast can ever be called “reliable“. That is because we are only looking at trends and how the weather patterns might evolve on a large scale over a long time period.
The winter pressure pattern forecast from ECMWF below shows a typical El Nino weather pattern. We have a low-pressure zone over the North Pacific and a belt of low-pressure anomalies across the southern United States and northern Europe.
The monthly NAO forecast from ECMWF below actually hints at negative trends in mid-and-late Winter. That would increase the chances of cold events in the eastern United States and parts of Europe.
Going to the precipitation forecast, we can see Europe having a strong signal for above-average precipitation. This increases the snowfall potential mostly over the Alpine region and Scandinavia. -
H-Mano
tag
És mi lesz vajon az "ingyen" napelemesekkel, mert pl. a HVG már készen tálalja:
"Mostanra azonban már úgy tűnik, hogy akik kitartottak, megnyugodhatnak, legalábbis az elszámolás szempontjából: ha 2025 év végéig be tudják fejezni a rendszerük telepítését, benne maradhatnak az éves szaldóban, és jó eséllyel elfelejthetik – vagy minimálisra csökkenthetik – az áramszámláikat" (???)
"Már majdnem minden pályázóval leszerződtek az ingyen napelemre"
https://hvg.hu/zhvg/20230908_napelemes_palyazat_ingyen_napelem_helyrealiltasi_terv_futeskorszerusites_tamogatasok_odaitelese -
phantie
csendes tag
Sziasztok!
Tud valaki tanàcsot adni, milyen napelemmel műxik egy 1000wos K
Luby töltőállomás?
Bármilyen javaslatot szívesen veszek.
phantie -
axioma
veterán
Hat raktar melyerol egy ceg vallalta volna [Construman vegigkerdeztuk], de 3-500e Ft lett volna hogy 'atvallaljak' a rendszert [atnezessel].
A maiaknak ma's az a'rama. Mienk P650-nel szerelt, nincs olyan opti ami kompatibilis es kaphato hozza illo napelem csak a 890 talan, mar nem tudom fejbol. -
Polllen
nagyúr
válasz jdeutsch #52049 üzenetére
Erre az előrejelzésre gondolsz?
[link]
WINTER 2023/2024 EARLY FORECAST SUMMARY
Reading images and descriptions can be somewhat confusing. So to simplify everything, here is what the first Winter season 2023/2024 forecast has to offer in a short version:
Europe is expected to have warmer-than-average temperatures over most of the western and central parts of the continent. Colder temperatures will be more defined in the northern and northeastern parts of the continent.
This means that the main circulation mode over Europe will be from north to south, meaning a northerly flow over Europe. The potential snowfall scenarios over central Europe will be bound to the intensity of the northerly flow and individual cold fronts coming down from the north.
The models are not in 100% agreement over the pattern in the North Atlantic. The main key is the positioning and strength of a potential high-pressure zone over Iceland/Greenland relative to the North American pattern.
Precipitation-wise, more precipitation is expected over central and southern Europe. The snowfall forecast shows less snowfall over Europe, despite more precipitation, except for the higher elevations."Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
-
Jégtörő
aktív tag
Sziasztok,
Van valakinél északi 25-30 fokos tetőn napelem? tudna termelési adatot, vagy grafikont mutatni mennyit termel?
köszi! -
jdeutsch
tag
válasz 7Heads Drago #52042 üzenetére
"energia válság
Hol mi?"
Hogy nem volt, az köszönhető annak hogy olyan enyhe volt az elmúlt tél amilyen!
Ez nálam a "szerencse faktor" és erre én nem alapozok. És nincs semmi garancia arra, hogy 2023-2024 téli időszak is ilyen lesz. Ha lehet hinni a meteorológusoknak, (tudom hinni a templomban kell) akkor az időjárás 7 évenként ismétli, reprodukálja önnmagát. Miután az időjárást nem mi "kormányozzuk" , kevés a ráhatásunk, nálam ez a "szerencse faktor,"
Elfogadva a szakemberek előrejelzéseit, / Severe Weather Europe /(természetesen Ők sem tévedhetetlenek) zord, kemény tél várható,- az EU-ban, majd embargóval fognak fűteni. Esetleg olcsó amerikai LNG-vel, ami telepátiával fog érkezni, mert elegendő tanker az nincs.
Talán ismered a mondást: "aki időt nyer, az életet nyer."[ Szerkesztve ]
-
edeleny
őstag
Huawei SUN2000 6KTL M3 Inverter, 17 db BlackHero 400 W ( 30 V, 11A) panelhez jó lenne?
SUN2000-450W-P2 optimalizáló, 6 db?
El tudom cseszni a telepítést? (a rövid a panelhez a hosszú a stringre?) Mi van ha fordítva kötöm be?
A panelokat fel tudom venni. Három darab külön van, a másik három fektetve az alsó sor
Igazából most vettem észre, hogy a gyengébb fél évben pár panel árnyékban van reggelente, délig, meg utána!Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
modflow
veterán
Lehet már tudni, hogy január 1-től milyen elszámolások lesznek és a pályázatosok melyikbe fognak tartozni?
A pályázatosokat soha sehol nem említik. -
veterán
válasz 7Heads Drago #52038 üzenetére
máshol való dolgokat nem is hoztam fel... de lehetett volna már akkor úgy csinálni, hogy 50%-os támogatottaknak 10 év teljesen önfinanszírozóknak 15 év ... és még ez se igazságos mert 50% - 100% a saját erő... tehát 10-20 év lenne az igazságos, de ugye családosok kapták az 50%-ot ennyit engednék nekik
-
veterán
válasz 7Heads Drago #52036 üzenetére
Gázon sprótoltunk 100e-t de az most áramból megy el ezért csak a megtermelt áram árával tudok számolni mivel számoljak? Viszont pont mostanában számoltam ki és ebből a 100eből a padlásra felrakot szigetelés (+20 cm) spórolt meg kb 60e ftot...
Az elektromos autónál miért számoljak a gázolaj (4200 ft / 100km) és áram (1400 Ft / 100 km ha otthon töltöm) közötti különbséggel? azt nem a napelem termeli meg hanem a 3-4 millióval drágább autó
A klímás fűtés meg nem lényegesen olcsóbb sőt... 1 kWh áram ára 38 / 70 Ft ...
- egy átlagos/jó klíma átlag 3as copt tud a teljes fűtési szezonra (a mienk talán 3,5-et)
- egy kondenzációs kazán 1 m3 gázból (10,5 kWh energiából) kb 10 kWh energiát ki tud venni... tehát 127 Ft körül alakul... ami 10 kWh energia...
- a klíma 10 kWh hő leadásához 108,68 Ft áramot fogyaszt (38 fttal számolva) 200 Ft-ot ha gázt használom -
7Heads Drago
veterán
válasz jdeutsch #52034 üzenetére
energia válság
Hol mi?
Tudtommal tőlünk ez messze volt. Sokan azt hitték az lesz, de nem váltak be az ilyen jellegű félelmek. [link]
Na meg én úgy vagyok vele, ha nem lesz áram a hálózatban tartósan, akkor nagyon sok minden más is hiányozni fog. Pont az áram lesz a legkisebb problémánk. És a bennem felmerülő legtöbb probléma esetén jó eséllyel nem lesz érdemes egy helyben ülni és várni az áramra. De ez én vagyok.
Amiért én hajlandó lennék akkus rendszerre az a ingadozó feszültség miatti panel meghibásodások csökkentése. De ennyit meg nem ér az egész, mint amibe kerülne.Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
Polllen
nagyúr
válasz axioma #52037 üzenetére
Nyugodtan, ha minden jól megy fent lesznek a tetőn, nem mennek sehova. Tervezésnél kell ezekre gondolni szerintem. Nálam pl. nyeregtető van, minden panel egy oldalra (kelet, dél-kelet) kerültek. Ha lesz olyan panel, ami ugyanolyan, mint ez, akkor mehet ezek mellé. Ha eltérő a kapacitás, optival még mindig mehet ide, de lesz veszteség.
Vagy egyszerűen csak a tető mások oldalára mennek az akkor kapható panelek másik stringre.
Nagyon-nagyon meglepődnék, ha 10 év múlva nem lenne kapható olyan inverter, ami a mai panelekkel elbír. 10 év múlva beszélünk róla."Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
axioma
veterán
válasz 7Heads Drago #52036 üzenetére
Nem-nem, ugy helyes ahogy Rolly csinalja. Napelem beruhazas a kWh-megtakaritas araval terul, az e-auto a benzin->kWh kulonbozettel. Mindketto egy beruhazas, a masik nelkul vizsgalando.
Vagy az egesz egyben. Napelem ara + auto kulonbozet [hasonlo fustoshoz] beruhazas a benzin + korabbi(!) villanyfogyasztas [auto kWh nelkul] havi megtakaritassal szembeallitva. -
7Heads Drago
veterán
Mi itt az igazságos?
A fizetések eloszlása se az. És érdekel valakit?
Mellesleg én soha semmilyen hitelt nem vettem fel ez előtt, de nem is járt. De az is lehet hogy csak nem tudtam róla. Ez igazságos?
És ez más országban is pont ugyanígy van. Szóval ezt a részét szerintem hagyjuk is hogy máshol mi van.Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
-
7Heads Drago
veterán
Értem, te mindent az áram ár számaival számolsz. Ellenben ha nem lenne napelemed akkor milyen eszközöket használnál és azok mennyi pénzt vinnének el. Elektromos autó megléténél én nem az áram árával számolnék, hanem hogy ez benzinnel/gázolajjal mennyi lenne mivel arról álltál át.
A klímás fűtés is lényegesen olcsóbb, mint az egyéb.Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
jdeutsch
tag
válasz senki68 #52012 üzenetére
Szép reggelt!
Minden bizonnyal valamennyien végig jártuk a "hadak útját"! Én anno kezdtem fával a hetvenes évek végén, majd jött az olaj, ( olajégő a vegyes tüzeléső KCSM-re) azután gázégő a KCSM-re, később mellé a kondenzációs gázkazán. "nem lesz gázár emelés---LETT !!!,---- KCSM ment.- jött a faelgázosító kazán.
Ezután jött a HKME + klimák.
Majd mikor kitört az energia válság mindez kiegészült a hybrid (sziget) rendszerrel, valamint az agregátorral.
Itt tartunk most! Száraz tüzifa 4 szezonra betárolva, aggregátor bármikor inditható. Talán már nagy meglepetés nem érhet, -
4D4M
senior tag
-
Polllen
nagyúr
válasz 7Heads Drago #52018 üzenetére
3,2 millió volt a 6,2 kWp rendszer(10-s inverter), önerőből. Éves villanyszámla pedig 300-350k HUF.
A rendszer ráhagyással készült, mert csak elektromos áram van és azzal számoltam, h lehet már csak havi szaldó lesz, kell decemberben is 250-300 kWh termelés, ami csak a számla fele lenne, de több, mint a semmi.
Fix éves szaldóval elég lett volna kisebb rendszer, 5-700k HUF-t lehetett volna fogni, de nagy volt a bizonytalanság, illetve ha mégis marad az éves szaldó, nem lett volna lehetőség bővítésre.
Most van lehetőség plusz panelt rakni bármikor, hogy fedezzen egy villanyautó fogyasztását. (Kb 2,5 mWh lenne)
Kockázatos játék volt, talán bejött.
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
veterán
válasz 7Heads Drago #52024 üzenetére
Pont ezért nem igazságos, hogy a teljes önerős és az 50%ban támogatott napelem ugyanúgy 10 évet kap... mert egyik 100%ot fizetett ki a másik csak 50et...
De így jártunk mi akik teljesen önerőből telepítettek rendszert...
-
veterán
válasz 7Heads Drago #52024 üzenetére
Ez csak az az áram amit megtermel és elhasználunk... természetesen minden amit tudtunk és volt értelme azt átraktuk áramra...
Így részben klímával fűtünk, lett plusz hűtő, lett jakuzzi, lett elektromos autó...
Elektromos autónál az áram benzin közötti árat az elektromos autóra számolom mint "megtérulés"...
Mivel 12e kWh között fogyasztunk így a termelt 9500 nálam 70 fttal szamolodik már... mert ugye ez a 9500 miatt a maradék 2000-2500 kWht 38 fton kapjuk...
-
-szabi-
addikt
#52028 7Heads Drago
Ha nem is szóltam hozzá olvasom a hozzászólásaitokat mert érdekel.
Nálunk totya kazán van gravitációs keringésű nyitott rendszeren amihez később becsatlakozott a gázkazán.
Ehhez jött most kiegészítésképp a legnagyobb helységekre 3 hűtő-fűtő klíma, illetve a napelem.
Van még a fürdő és egy kis 9m2 szoba ahová norvég panelt terveztem és akkor kész az átállás.
Utóbbit még nem vettem meg révén havi szaldóval az nem jött volna már ki de ha marad az éves akkor belevágok.
Így a gáz+fa költség ha nem is nullázódik de számításaim/reményeim szerint jelentősen csökken és a beruházás megtérül 7-9 év alatt.
Ettől függetlenül érdekel, hogy mit lehet még kihozni a totya kazánból. -
7Heads Drago
veterán
Ezzel csak az a gond hogy egy rakás kazán igényli a nyomást a rendszerben. Na meg a sok vékony cső miatt kétlem hogy 3000 liter lenne a rendszerben. Sőt tudtommal vizet nem is érdemes a rendszerbe tölteni, mert csak a gond van vele. (rozsda) Bármilyen másik folyadék ára miatt meg pont az a kedvező ha kevés kell a rendszerbe.
Szóval melyik ujjunkat is harapjuk meg???
Én is zártam.[ Szerkesztve ]
Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
Tiédetis
senior tag
válasz 7Heads Drago #52021 üzenetére
Nem, nem olyan nagy a kiemelés
Mivel a trutyis víz nem tud lefolyni a panelről, egy teljes sor (fektetett) cella elég trutyis, piszkos, amit már tisztítani is nehéz, szerintem az több bukót hoz, mintha leárnyékolna egy-két órát.
Így viszont ahol már kiemeltem kísérletképpen, szépen lefolyik a víz.
Volt már viharos szél is és nem emelgette, tehát azzal sem lesz gond, ez volt a másik ok, hogy nem mindet csináltam meg.
Mondjuk kiemelőt sem volt egyszerű már beszerezni egy 4 éves rendszerhez[ Szerkesztve ]
Szellem bullok, T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom
-
4D4M
senior tag
válasz 7Heads Drago #52022 üzenetére
A tágtartály űrtartalma nem ezzel van összefüggésben, hanem a fűtési rendszer teljes űrtartalmával. Ha 3000 liter lenne a rendelkezésre álló víz, azt is el lehet forralni csak teljesítmény és idő kérdése (meg persze nagyobbat szól, ha mégis sikerült és elpukkan)
A robbanást a nagy nyomású túlhevített vízből hirtelen lecsökkenő nyomás hatására pillanatok alatt keletkező nagy mennyiségű gőz okozza, amelynek lökéshullámára nem méretezték az őt körülvevő épületszerkezetet. Nyitott rendszernél nem tud a légköri nyomásnál(+rendszer magasságból adódó) sokkal nagyobb kialakulni, így nincs esély ilyen szituációra. Csak simán elfogy a víz, akármennyi is áll rendelkezésre. De ebben nem mindenki ért egyet.Ez volt az utolsó témában írt hsz-em, mert ez itt vélhetően nagyjából senkit sem érdekel. Ha ennek ellenére érdekel, egy másik topikban folytathatjuk.
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
7Heads Drago
veterán
És ez csak és kizárólag villanyszámla? Vagy fűtésre vagy egyébre is használod?
Nálam jóval kisebb a rendszer 1,7 millióba fájt. Előtte egy kb 10.000 ft villanyszámlánk volt. Most ez nincs és nem kell fát se venni. Klímával fűtűnk 90-95%-ban. Előtte kb 5 m3 akácfa (erdei m3) ment el a kályhával egy télen. A változó árak miatt most már ez is szép összeg lenne. 3 évvel ezelőtt még 22.000 ft/m3 volt.
Most csak alig pár mázsa fogyott.
Az állam kifizette felét a napelemnek. Ha csak a villanyszámlát nézném nekem is sokára térülne meg. De miért csak azt nézzem?[ Szerkesztve ]
-
7Heads Drago
veterán
A szüleimnél ilyen nyitott gravitációs rendszer van. Náluk a tágulási tartály 20-30 literes. Szerintem ez robbanás ellen pici. Nem jobb ez ha a puffertartály felé vastag csővel leadja a hőt és onnan indulnak a kis csövek? Illetve be lehetne iktatni elébe egy hőmérséklet függő csapot ami magától nyit-zár? Már ha van olyan ami nem elektromos, mert ugye akkor anélkül semmi értelme.
-
7Heads Drago
veterán
-
cOxeR
Ármester
válasz 7Heads Drago #52018 üzenetére
Én auto töltés miatt szintén hasonlóan rövid távval számolhatok, akár M Ft-os éves megtérülés is lehet attól függően mennyit közlekedtem, kérdés mit számolsz bele.
Viszont elérték, hogy nem fogok tartalékolni spórolni… ebbe a tetű országban az a hülye aki bármi más dolgot néz… nem csak az önös érdekeket. A nagy zöld szemlélet is csak egy álca a temérdek pénz beszedésére. Felkészül a sok elektromos auto tulaj… ők csak 40e-en vannak majd ott behúzzák a tutit, mielőtt megszokja mindenki, hogy nincs töltésre jövedéki adó.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz tothbe #51985 üzenetére
Nem mindenki most 2020 után ruházott be napelemre... nem mindenki egy lépcsőben csinálta... nem mindenkinek ideális a tájolás...
Nekünk először 2,3 majd 1,9m volt a napelem... azaz 4,2m... az első három évben évben 513e ftot hozott... majd bővítve lett... azóta 2 év alatt 722e Ftot hozott, majd az elmúlt 1 évben (rezsitamogatas változása miatt) 665e Ftot
Így 6 év alatt 45%a megtérulés.... ha maradt volna a 38ftos ár akkor 13 év lenne a megterules... így a drágább árammal 9 év lesz... annyira nem jó biznisz így... :(
Ha szerencsém lesz a bővítéstől indul a 10 év ami 2020... bár úgy néz ki a balfék kivitelező a bővítést nem adta be csak 2022vegen és még most sincs végig vive a papír... szóval lehet jól járok és 16 év lesz így a szaldoban maradás... majd kiderül...
-
Jenő@
újonc
válasz 7Heads Drago #51961 üzenetére
Közterület, kb 100 éves tölgyfa. Védett. Makk egészséges. Időnként bagoly lakik rajta.
Most kezd potyogni róla a makk. -
senki68
senior tag
válasz jdeutsch #52007 üzenetére
Én speciel a gázkazán mellé tettem a vegyest. Mikor a fidesz hatalomra jutásával megugrottak a gázárak. Meg ugye kicsinálták a független gázszolgáltatókat. /emfesz/.
Akkor még olcsó volt a fa.
Úgyhogy vegyeskazán digitális vezérléssel, puffer, megfelelő védelem, lakásban meg padlófűtés, ott is digitális vezérlés.
Sok újat nemigen lehet már mondani a vegyestüzelésről nekem -
Polllen
nagyúr
-
jdeutsch
tag
válasz senki68 #51992 üzenetére
Osztom a véleményed, de nem csak a "macera" miatt, hanem azért is mert szinte mindenki
aki szilárd tüzeléssel kezdett, meghagyva "biztonsági tartalékként" a vegyes tüzelésű kazánt, már beépített valamilyen korszerűbb gázkazánt, az pedig el sem indul a nyitott rendszeren. / nem minden ház magassága elegendő a szükséges nyomás biztosításához./ -
4D4M
senior tag
válasz senki68 #52004 üzenetére
Visszautalnék az iménti hsz-ben elhintett 100-ból 5 szakszerűen kiépített rendszer problematikájára: jó eséllyel nem láttál még szakszerűen kiépített nyitott rendszert.
Érdekességként a következőkből épül fel:
- biztonsági előremenő vezeték
- biztonsági visszatérő vezeték
- túlfolyó vezeték
- jelző vezeték
- ellenőrző vezetékUtóbbi kettő csak a használhatóság funkcióját tölti be, azokat el lehet hagyni.
Ezzel szemben a legtöbb rendszer úgy néz ki, hogy a fűtési rendszer egy tetszőlegesen kiválasztott magas pontján kiágaznak a vezetékből, aminek a végére rádugnak egy tartályt. Néha még mindezt ötrétegűvel is megspékelve (:Tehát amit állítok: szakszerűen kivitelezett és funkcionálisan ép nyitott rendszerű kazánt nem lehet felrobbantani, mivel a keletkező gőz folyamatosan ki tud lépni a kazánból és a helyére hideg víz kerül, amíg el nem fogy. Utána még esetleg van esély leolvasztani a kazánt.
#52007 jdeutsch:
A magukra valamit is adó gázkazángyártók alapból feltételül szabják, hogy ilyen és ehhez hasonló rendszerekbe kizárólag lemezes hőcserélővel csatlakoztatható a berendezésük – mármint persze ha bármilyen garanciális igényt szeretne feléjük érvényesíteni a kedves user.[ Szerkesztve ]
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
senki68
senior tag
válasz Tiédetis #52002 üzenetére
Nem volt szó 10 évről, csak a bizonytalanságról.
Már évek óta az ment, 2024 után nem lesz szaldo, a régiek meg ki tudja meddig lehetnek.
Tavaly kijött a biztos, 10 évig.
Valószínű, engem azért nem vágott annyira mellbe, mert viszonylag új a rendszer, ez sokkal jobban fáj azoknak akik 4-6-8 éve telepítettek.
Arról nem is szólva, hogy a bruttó elszámolás vagy a "szaldo utáni élet" még mindig lóg a levegőben. -
4D4M
senior tag
válasz senki68 #51995 üzenetére
Épp az a lényege, hogy nem lehet felrobbantani, mert nem tudod elzárni és akár ha olyanod van az összes vizet elforralhatod anélkül, hogy a kiáramló gőzön kívül, bármi veszély előállna.
Tudom, hogy létezik puffer, de az sem biztosításra való (elzárók -> user -> bumm)#51997 7Heads Drago:
Attól, hogy nyitott egy fűtési rendszer még nem kell gravitációsnak lennie, amit természetenökörségköltséges lenne kiépíteni 2023-ban....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
Tiédetis
senior tag
válasz senki68 #51988 üzenetére
persze
de éppen voltunk páran, akik már akkor is azt mondtuk. Te is tudod, sehol nem volt szó 10 évről. Ez ahogy írod is, tavaly jött be. Gondolkodtam a bővítésben, hogy újrainduljon a 10 év, de nem mertem belevágni éppen azért ami már akkor látható volt.
Többet nem bír el a területem, tehát kimaxoltam az egészet. Max ha tetőt cserélnék és 9 fok helyett lenne 35, de az meg tényleg olyan ár lenne, ami nem jönne vissza. Most max annyit teszek hogy kiemelem a többi panelt is hogy a trutyis víz lemenjen róla. Ez is kb. 2-4% pluszt jelenthet.Szellem bullok, T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom
-
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem