-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyulaszu
senior tag
Ötödik éve vagyok szaldóban egy kicsi 3 kW-os napelemes rendszerrel. Az évforduló január 3.-án van. eddigi elszámolás probléma nélkül történt minden évben.
Ma 10.08.-i dátummal kaptam egy résszámlát 01.04-10.08 időszakra, amiben leszámláztak 9 hónap elosztói alapdíjat?
Volt émász terület. Kapott más is ilyen számlát?
Ennyire meg van szorulva az elosztó vagy változik az alapdíj 10.09.-től?gyulaszu
-
gyulaszu
senior tag
Sziasztok,
van ebben a közösségben esetleg kivitelező Eger környékéről?
Gondolkodom egy bővítésen, átépítésen.gyulaszu
-
gyulaszu
senior tag
válasz kardkovacsi #60199 üzenetére
Köszönöm mindenkinek.
Akkor olyan ajánlatot mondok neki, hogy mielőtt leadja a hulladékudvarban pénzért, én esetleg elhozom tőle ingyen is.Egyébként én fel tudnék tenni belőle párat a majdnem nyugatra néző terasz tetőnkre egy új strangra, vagy valami mikroinverterrel mint egy erkély rendszer. Ezzel kiegészítve a majdnem délre néző 10 panelt.
Illetve hely lenne a telken lévő "vendégházon" is...gyulaszu
-
gyulaszu
senior tag
Van egy kollégám Németországban, aki lecserélt a tetőn régebbi paneleket. Megérheti azokat megvenni? 200 eurót kér 11 darabért, melyek 220 Watt teljesítményűek.
Konkrétan jelenleg nincs tervem velük, de valamire hátha jó lennének...gyulaszu
-
-
gyulaszu
senior tag
válasz makkai #58281 üzenetére
Az enyém épp a héten jött meg az elszámoló számlával, aminek időszaka 2023.01.04-2024.01.03
A napelem pedig 2020 áprilisban volt beüzemelve, vagyis nem indult újra a beüzemeléskor.
Nos ennek a számlának a mellékleteként pedig ott van a
"NYILATKOZAT ÉS KIFIZETÉSI KÉRELEM
lakossági felhasználó háztartási méretû kiserõmûvel termelt betáplálási többletének elszámolásához" című dokumentum.
Ebben miért van az elszámolás a következőképpen megbontva?
2023.01.04-2023.07.31
2023.08.01-2024.01.03
A "Betáplálási többlet nettó egységára (Ft/kWh)" nem változott, mindkét soron 4,9400
Erre tudja valaki esetleg a választ?
Volt ezek szerint 07.31.-én is távleolvasás?
PS: volt Émász területen vagyokgyulaszu
-
gyulaszu
senior tag
válasz beholder00 #56936 üzenetére
Még annyi pontosítás, hogy a balkonsolar csomagban is van inverter, ami csak akkor kapcsol be ha összekötöd a hálózattal.
gyulaszu
-
gyulaszu
senior tag
válasz Jolida #56853 üzenetére
Köszönöm.
A kérdező eredetileg Erkély napelemmel indított, akku nélkül minél olcsóbban szeretné megoldani.
Amiket Te ajánlassz, off grid bekötésre, azok pedig szigetüzemű rendszerek, az "erkélyhez" semmi köze.
Tehát a helyes válasz #56823-ra, hogy nézzen szét a kérdező a szigetüzemű rendszerek között...
...bár ahogy többen is megírták, sok értelme nincs arra a célra...gyulaszu
-
gyulaszu
senior tag
válasz Lasersailing #55086 üzenetére
Nem figyeltél elégge. Közben kiderült, hogy ő másik app-ban mutatja, ami a mi területeinken nem jó a villanyra.
gyulaszu
-
gyulaszu
senior tag
-
gyulaszu
senior tag
válasz Atish19 #53228 üzenetére
Én is ugyanúgy szívok kb egy hete a growatt shinephone új verziójával. Szeptember elején jött, de pont akkor költöztem egy új tabletra, már kezdtem azt hinni, hogy azzal van baj...
Én még azt is észrevettem, hogy sem a regisztrált mobilszámot, sem az E-Mail címet nem engedi módosítani.
A telefonnál egy rossz országkód van beírva, hiába javítom 36-ra, nem történik semmi. Úgy csinál mintha kiküldene egy ellenőrző kódot, de nem jön meg.
Ha az E-Mail címet módosítom, akkor megjön az ellenőrző kód az új címre (persze a spam mappába) azt beírva és leokézva, látszólag minden oké, de ha innen visszalépek, akkor ismét a régi címet látom ott.gyulaszu
-
gyulaszu
senior tag
válasz BlackJack21 #53318 üzenetére
Bevallom pár hetet visszaolvastam, amikor becsatlakoztam, de nem túl sokat. Mi lenne erre a megfelelő keresés?
Egyébként nagyjából megértettem és szomorú is lettem.
Akkor marad az akkucsere a kis UPS-ben illetve nagyobbra csere, hogy a rádiót és a nagy monitort is elvigye hoszabb ideig.gyulaszu
-
gyulaszu
senior tag
válasz Vision #53315 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek...
Egy kis APC Back-UPS CS 350 jelenleg is van, amiről jelenleg a routernek kellene mennie. Sajnos annyira kuka már az akkuja, hogy egy óra múlva már az is lemerült, úgyhogy maradt a mobilnet.
Tehát, ha most beruházok egy nagyobb UPS-re és azt nem a routerem elé teszem be, hanem oda ahová az előzőben leírtam, akkor az működőképes lenne? Az UPS csak arra kellene napsütés esetén, hogy az inverter számára fenntartsa a látszatot és az ne kapcsoljon le.gyulaszu
-
gyulaszu
senior tag
Sziasztok,
nálunk ma bejelentett, tervezett áramszünet van 8:00-15:00 között. Gyönyörűen süt a nap, vagyis az a termelés megy jelenleg a levesbe. Itt ülök a home officban és dolgozom a notebook és mobilnet segítségével, amíg tart a szufla...
...és közben jut idő agyalni is.
Ha szerznék be egy nagyobb szünetmentest és/vagy generátort és azt beköttetném az inverter és fogyasztásmérő közé (persze valamilyen leválasztó kapcsolóval), akkor az egy működőképes felállás lenne? Tudnék ilyen esetben a szolár termelésből dolgozni, menne a hűtőszekrény, a kazán?
Elég lenne a szünetmentes és/vagy generátor arra, hogy az inverter ne kapcsoljon le?gyulaszu
-
gyulaszu
senior tag
Én a cikkben lévő mondatot tudom úgy értelmezni, hogy mindig csak (a példánál maradva) 5 forint kedvezményed lesz, mivel:
Kifizetsz mindent amit fogyasztasz (függetlenül attól hogy saját termelés is van benne) és megvesznek tőled mindent, amit termelsz.
De én is úgy gondolom, hogy ez elírás illetve félreérthető fogalmazás.@beller,
Nem izgatom magam.[ Szerkesztve ]
gyulaszu
-
gyulaszu
senior tag
Sziasztok,
most jutottam oda, hogy a múlt heti HVG cikket elolvasom.
Nyugtassatok meg hogy az újaknak, illetve nekünk a 10 év után nem úgy lesz, ahogy itt írja, hanem csak elírás:
gyulaszu
-
gyulaszu
senior tag
-
gyulaszu
senior tag
Sziasztok,
negyedik éve működik egy kis 3 kWp rendszerem, aminek a 10 panel déltől kicsit visszább délkelet-dél felé néz.
Az inverter akkor az egyfázisú maximumra túl lett méretezve, vagyis még fel tudnék tenni 6-7 panelt.
A többi panelhez képest 90 fokra dé-délnyugat felé lenne is helyem a terasz tetején.
Opció 1: Rendesen egy új ágra az inverterre
Opció 2: Egy másik kicsi inverter, amit úgy kötnék be, mint a balkonos rendszereket.
Kivitelezhető lenne a második opció? Szabályos lenne ez vagy büntetendő? "összeveszne" egymással a két inverter?gyulaszu
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- ÚJ! Newskill Valkyr fekete gamer, irodai szék
- VILEDA Cleaner VR 302 porzsák nélküli robotporszívó
- ÚJ Besen BS20 Smart 11-22kW elektromos autó töltők GARANCIÁVAL, számlával, készleten
- Secretlab TITAN Evo "Neo Hybrid Leatherette"- Regular - 5 év garancia Bontatlan, új Számlával
- Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 - ELEKTROMOS ROLLER