-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
válasz MrZed001 #9498 üzenetére
ezen gondolkodom / erre készülök... Tervezünk most építeni (még nem tudom, hogy bele merünk-e vágni), de a terv az lenne, hogy még a szaldó megszűnése előtt legyen kész a ház és a napelem így a szaldóval elleszünk egy ideig... de már úgy akarom megépíteni a házat, hogy vagy egyből vagy később át lehessen állni hibrid megoldásra... készülve a bruttó elszámolásra...
3 Fázisnál ha három ilyen inverter van, akkor megoldható hogy a 3 fázis valós "letolással" működjön? 1 akkuból tudnak dolgozni vagy mindhárom inverternek külön-külön akkuk kellenek?
A terv az volna, hogy SE vagy Frónius inverteren lenne a fő napelem, a kocsi beállón lehetne még kiegészítő napelem - ha egyáltalán kell - ezekkel az inverterekkel és akkukkal .
Ilyenkor jól gondolom, hogy bejön a három fázis, ezt követi a UPSként használt inverterek aztán jön a ház hálózata a szokott módon napelem, FI relé, egyéb lakás cuccok?
Hol lehet ennek alaposan utána olvasni?
Kérdéseim nagy részét a google keresés meg is válaszolta[ Szerkesztve ]
-
MrZed001
tag
A 3 fázis nem probléma.
3 db ilyen $660 -os inverter ... és máris megvan 3 fázisos, fázisonként 5kW-od
(párhuzamos működés mellett a 3 fázisos működést is tudják)"ez a ha tele az akku süt a nap akkor egyből a háznak megy áram ez hogy működik a gyakorlatban?"
Gyakorlatban még aksi nélkül is működik így az inverter (de jön egy felhő és nem elég a termelt ezért leáll a fogyasztó ... ez gáz ... ezért ajánlják, hogy legyen azért aksi is).
Ha rákeresel PIP vagy 5048 inverter vagy axpert vagy hasonlókra, tele vele youtube.
A kijelzője az inverternek tökéletesen beszédes. Honnan, hova, azonnal látszik rajta minden.Igen, ha házban nincs fogyasztás és tele aksi, akkor leáll a napelemes termelés.
Ezért is van a hibrid modell, ami ilyenkor küldi/adja el szolgáltatónak inkább.
Szerintem szaldó megszűnése után nagyon meg fog ugrani itt iránta a kereslet. -
DuDieHUN
aktív tag
-
MrZed001
tag
válasz DuDieHUN #9492 üzenetére
Aham. Ha tele aksi és nincs fogyasztás, akkor nem csinál semmit (annyit vesz csak ki napelemtől, amennyi kell).
Ja számolj vele, hogy inverternek van egy saját üresjárati fogyasztása is.
Van akit ez amúgy meglep
(de tényleg, még YT videót is tölt fel a drága, hogy hogy mer inverter áramot fogyasztani ha nincs is rajta terhelés és be van kapcsolva)Ez ha jól emlékszem talán 30-40W. Nem tűnik soknak (nem egy 1600W-os hajszárító), de ha beszorzod 1 napra 40 W x 24h = 960 Wh ... azaz majdnem 1kWh !
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Győr környékén van ajánlott napelem telepítő cég? Vagy szerintetek érdemesebb országosan nézelődni?Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....
-
DuDieHUN
aktív tag
válasz MrZed001 #9491 üzenetére
"Sőt tele, és süt a nap, akkor közvetlen a napelemből megy áram háznak, nem használja hozzá az aksit." - igen, ez oké, tehát ha nincs fogyasztás, mert tele az aksi akkor annyi, hogy nem csinál semmit
Rack az jó dolog, most 1 db-nál még nem veszek, de ha bővítve lesz, akkor veszek egy 4-est
-
DuDieHUN
aktív tag
Az nem okoz gondot, hogy majd a napelem termeli az áramot és nincs elhasználva, miután már az akksi tele lesz? Normál üzeműnél ugye megy a hálózatba, de itt ?
-
MrZed001
tag
válasz DuDieHUN #9488 üzenetére
Mindkét vége UTP csatlakozó, de nem normál UTP kábel.
Csatlakozóban kábel kiosztása megvan kavarva.
https://www.ebay.com/itm/Pylontech-battery-BMS-cable-only-work-with-MPP-Solar-5048MK-5048GK-inverter-/164067543916Már több fórumon többen összeírták, hogy honnan hova vannak kötve kb.
Option A
Inverter <--> Pylontech
Pin 1 <--> Pin 3
Pin 2 <--> Pin 5
Pin 3 <--> Pin 1
Pin 5 <--> Pin 2
(no other pins connected)
Option B
Inverter <--> Pylontech
Pin 3 <--> Pin 8
Pin 5 <--> Pin 7
(no other pins connected)
Aztán hogy melyik a jó, tesztelni kell.Azért a tuti az origi. Adják a kábelcsomagban (lehet külön kell venni)
https://www.inutec-int.com/us/kabelset-fuer-pylontech-batterie-us2000-us3000.htmlHa több Pylontech-et veszel, beteheted akár egy rack szekrénybe is:
És van UTP (szerű) kábel az egységek között (fekete), meg legfelül egy totál másik ami megy inverterbe (kék). Ennyi, plug-and-play
[ Szerkesztve ]
-
MrZed001
tag
válasz DuDieHUN #9486 üzenetére
Amúgy nem csodálom. Elég sokan veszik Pylontech világszerte. Aki nem akar bütykölni, annak ideális. És fényévekkel olcsóbb, mint a BYD és a többi.
Ja Pylontech vásárlásnál (power kábelek mellett) külön kérdezz rá az adatkábelre, hogy legyen (külön véve valami 15-20 eFt-ért láttam).
Ezzel kötöd be inverterbe, így tudja az a valódi SoC (State of Charge - töltöttségi állapot) az aksinak. Szóval az a kábel mindenképpen kell.
Inverter user manual-ban is nézd meg, hogy 5-ös menüpont: Battery Type -nál legyen PYL - Pylontech. MGX-ben van és GK-ban is. -
DuDieHUN
aktív tag
válasz MrZed001 #9484 üzenetére
Szuper az összefoglaló... eddig nem értem miért nem néztem
Igen, én is néztem a cellás verziót, de nekem megéri a Pylontech egyszerűsége és a 10 év garancia
Tuti elég az 5kW, eleve annyi hely lesz a kocsibeállón, de azért rákérdezek az MGX-re lehet minimális a különbség
-
kolomparrudi
csendes tag
válasz kolomparrudi #9411 üzenetére
Nem valami aktívak az adminok ebben a FB csoportban, 2 nap alatt sem sikerült elfogadniuk a jelentkezésem.
-
MrZed001
tag
válasz DuDieHUN #9482 üzenetére
9,6 kWh Pylontech-ből már 1,2 MFt fölött lesz.
Én is gondolkodtam rajta anno ... de inkább nyers cellákat rendeltem 14,4 kWh és BMS-el, kábellel meg minden 7-800-ból megvan.Téli számítás lásd fent összefoglalóban.
GK, szóval nem fogsz tutira párhuzamosítani, elég lesz 5kW ? Nézz rá azért MGX adatlapjára is (az is $700 alatt van és lehet párhuzamosítani ha kell).
Nyugodtan lehet kérni tőlük árat a többire is, hasonló árkategóriában lesz.
Sőt, az egyik hibridre is kértem (nem az engedélyezett Infinisolar) az is hasonló árban.
Az Infinisolar 5kW (gridre termelő, engedélyezett hibrid) ami valami 2x ennyibe kerül (szintén nevetséges ár érte többihez viszonyítva).[ Szerkesztve ]
-
DuDieHUN
aktív tag
Köszönöm a tippet, hogy írjak a gyártónak, mert valóban tőle kaptam a legjobb árat, Lengyelországból való vám és áfamentes szállítással 635 usd tehát olyan 187e forint
"5048GK*1 from EU warehouse including delivery to Hungary = 635usd."
-
MrZed001
tag
válasz DuDieHUN #9477 üzenetére
Axpert VM III alias MPP Solar 5048GK adatlap
PV 5000W max
500 Voc , MPPT: 120-450V
NEM Parallel inverter! Ezt a típust nem lehet parallel tenni, ha 5kW kevés lenne !Ha párhuzamosítást szeretnéd opciónak megtartani, akkor 5048MGX adatlap (Voltronic-nál talán Axpert SE 5kW bár mintha az sokkal többet tudna MPPT oldalon)
Eltérés, hogy
450 Voc, és 120-430VNapelem:
49,1 Voc * 10 = 491 Voc
Azaz 10 panelt éppenhogy elbírna egy stringben ... de számolva
tél 540 Voc ... sok9 panellel:
49,1 Voc * 9 = 441,9 Voc
tél 486,09 Voc ... még ez is sok8 panellel:
49,1 Voc * 8 = 392,8 Voc
tél 432,08 Voc .... belefér 450Voc-beés terhelve:
41,3V * 8 = 330,4 V
tél 363,44 V ... belefér 120-430V tartományba
445 W * 8 = 3560WmaxPanel max 11,53A ad le .... ez belefér inverter max 18A-t tud fogadni
Axpert SE pedig 6000W és 27A tud MPPT oldalon. Szóval akár 2 stringben 7-7 (8-8 ?) napelem.(számolja valaki más is utánam, késő van )
-
Vasy09
őstag
Köszi mindenkinek, akkor kicsit körbejárta ezt a témát! Mondjuk mérni sem lenne rossz a bojlerek fogyasztását!
Gamertag: Vasy09
-
MrZed001
tag
Az a gáz, hogy nem vagyok ebben a termékben biztos. A leírása kicsit hiányos. Nem látom, hogy lenne külön AC in és out. A nélkül valódi UPS nem megoldható, mert bejövő áramszünet esetén kell PLC ami lecsapja bejövő fázist ... anti islanding védelem. Az meg mp-ben mérendő.
Valamint, ismét aksi téren a 2-400Vdc kategória.
Az Axpert King/5048MK online UPS. Van AC in és out neki. Folyamatosan megy benne az AC/DC és DC/AC inverter. Aksit nem terheli, ha aksi relaxációs feszültségére állítod (pl 16*3,3-3,4V LiFePO4 esetén).
Nincs feszültség különbség (így nincs áramlás A=0) és aksi nincs 100%-ra töltve, így nem okoz túltöltést. -
DuDieHUN
aktív tag
válasz MrZed001 #9475 üzenetére
köszönöm a pontos válaszokat,
Voltronic Axpert VM III alias MPP Solar 5048GK lesz a befutó, árajánlatot kérek a gyártótól.
Lemondok akkor a 3 db meglévő napelemről (ha valakinek kell eladó 3 db IBC PolySol 290 RS5 - sose voltak használva, újak).LONGI LR4-72HIH-445M MONOKRISTÁLYOS MODUL 445 WP napelemeket néztem ki ebből, ha jól nézem az adatlapját [link] - Voc 49,5 (STC) 46,4 (NOCT) - 10 dbot lehetne rákötni maximum
Tehát a rendszer így nézne ki:
Inverter: Voltronic Axpert VM III 5000VA 48V alias MPP Solar 5048GK
Napelem: 10 db LONGI LR4-72HIH-445M
Akksi: 1-4 db Pylontech US2000B Plus 2,4 KWh LiFEPO4 akksi, legolcsóbb helyen 862 eur/db [link]Háznak nincs földszondája, de teszek le egyet, mert FI relét amúgy is mindenképpen akarok
A napelemek egy kocsibeállón lesznek, tökéletesen dél felé tájolva, de nem tökéletes szögbe, mert úgy nem jön ki a dolog, de ahogy néztem, a szög nem számít olyan sokat mint a tájolás.
-
addikt
Persze, én csak a Sonoff/Blitzwolf által esetlegesen okozott tűzre gondoltam, meg hát az EVSE se olcsó mulatság (sajnos szemtelenül túl van árazva). Egyébként mindkét eszköz tök jó ár/érték arányú, nekem is van, módosított firmwarekkel pláne jó dolgokat ki lehet hozni belőlük. De ha rám hallgatsz, EV/EVSE vagy egyéb nagyfogyasztó elé nem teszed, láttam elég sokat belülről, nyugodtabb úgy az élet, persze ha 10A alatt töltesz, akkor oké lehet. Illetve amúgy az EVSE elé még érdemes betenni egy D osztályú túlfeszvédelmet (ezt szinte mindenki lehagyja, de a tök szükségtelen fi relét oda szokták tenni (sokkal komolyabb megoldás van az EVSE-ben, azért szükségtelen).
[ Szerkesztve ]
-
MrZed001
tag
válasz DuDieHUN #9459 üzenetére
"Inverter Voltronic Axpert VMIII 5000VA-48V€795.00 -5%€755.25"
Igen, ez ugyanaz, mint az MPP solar 5048 GK invertere"még egy kérdés, Axpertből van VM III és KING verziót, kb egy árban vannak... melyik lehet a jobb választás?"
"Van 3 elfekvő napelemem, ezzel a rendszert le is tudom tesztelni"Nézd meg milyenek a napelem paneljeid.
- A Voltronic Axpert KING alias MPP Solar 5048MK (amit valószínű én fogok rendelni) az online UPS, ez az extrája. Cserébe nem épp a legjobb a napelemes MPPT modulja (én momentán nem is akarom azt használni ... érdekes mód ausztrálok imádják ezt a modellt valamiért).
Max 145Voc, 60-115V ... szóval max 2 db 40V-os napelemet szabad rákötni sorba, és ezekből lehet jópárat párhuzamosan.
Azaz a 3-ból most 2db 40V-osat tudnál rákötni. (éppen hogy beleférne 3, de gyártó sem ajánlja ! ) Na meg utána ahogy bővíted napelemeket jön a párhuzamos stringek problémája ...- A Voltronic Axpert VM III alias MPP Solar 5048GK pedig aminek jobb MPPT vezérlője van. Ez már max 500 Voc és 120-450V tartományban megy.
Itt pedig kevés lesz a 3 db napelem, nem fogja a 120V-ot elérni, azaz el se indul termelés. Kellene legalább még 2 napelem hozzá.
Viszont, ez termelésbe jobb, sok napelemet tudsz 1 stringben rákötni sorosan. (és tud 2 stringet ha jól emlékszem)
Én a helyedbe ezt választanám. (vagy ugyanezt Growatt-ba ... de ne engem szidj utána )"Ha teljesen szigetüzemű a rendszer, akkor csak "összekötöm" és a kimeneti ac mögé teszem a biztosítéktáblát ami már a házé? vagy kell még valami spéci cucc?"
Lényegében ennyi. Az egyetlen amit nem tudok, az a védőföldelés kérdése. Háznak van föld szonda? És hogy azt hogy kell bekötni (AC in vagy AC out föld-jéhez ? nemtom ... egy kérdést a gyáró felé megér). Elmegy nélküle is, de fő a biztonság. Meg ha van FI relé a házban, akkor kell."ezzel a pylontech akksival + axpert inverterhez nem is kell BMS?"
Nem bizony, mert a Pylontech aksiban benne van. Sőt olyan BMS van benne ami kommunikál az MPP Solar/Voltronic inverterrel. Összedugod, adnak kábelt, és kész."AliExpressen lengyelországból 7 napos szállítással 193e "
Azért vigyázz ali-val! Hamisítják! Nem vicc, a kínai invertert kínában, ugyanolyan kinézettel, ugyanolyan néven más cég koppintja. Vedd fel gyártóval kapcsolatot, egy email az egész.
Vagy http://voltronicpower.com/
vagy https://www.mppsolar.com/v3/
Ott contact, és írsz nekik email. Lesz EU szállítás (DDP házhoz, se vám, se ÁFA), és még jobb árat is kapsz mint ali !"márcsak a pylontechnek kell valami olcsó beszerzési forrás "
Na ebben nem tudok segíteni. Linkeltem előzőben 1000 € nagyobbat. Eddig az a legjobb amit találtam. Google, keresés, email nekik. Ennyi ötletem van. -
axioma
veterán
Koszi, kedvencekeltem a topikot, de jo hosszu meg vszinu 98%-a nem fog erinteni - masreszt az autot a tolto vedi, elotte van a mero/iranyito, mind az ev mind a phev "dedikalt' konnektora elott es a fali tolto elott is - ez 3 kulonbozo fazis, szandekosan, 25A-esek, egyideju toltesre nem kell figyelnem.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Sonoffot és Blitzwolfot én nem raknék be EV elé, túl nagy érték ahhoz, ráadásul nagy áramok folynak. A szomszédos smarhome topicban azért látjuk sajnos, hogy hullámzó a minőség ezeknél (nem annyira jó a minőségbiztosítás). EV-hez én Shellyt használnék (Plug), de azt is csak 10A-ig. Felette kizárólag NILM megoldást (nonintrusive load monitoring, azaz áramváltós fogyasztásmérő, pl. Shelly EM sorozat, vagy a fent említett Brultech), ha pedig kapcsolni is akarnám (nem csak mérni) akkor az EVSE elé egy jó minőségű mágneskapcsolót tennék be (a Shelly EM-kben van wifin vezérelhető kontaktor is ehhez, szóval azzal két légy egy csapásra).
Nálam most úgy néz ki a dolog, hogy egy kis 6 DIN-es dobozban van egy Schneider mágneskapcsoló, azt kapcsolgatja egy Shelly 3 EM, ami mér is. Egy EV és egy PHEV között váltogat automatizáltan, hogy soha ne töltsön a kettő egyszerre.
[ Szerkesztve ]
-
sanyitűó
újonc
Sziasztok!
Napelem telepítés előtt állok. Egy 4,55 KW-os rendszert választottam ki, 12db JASolar (380 W) napelem táblávall és solaredge iverterrel. Mennyire megbízhatók ezek a típusok?
Egy debreceni cég (SolarX) a legszimpatikusabb a kivitelezésre. Van valakinek tapasztalata velük?
Olvastam valahol, hogy a tartó szerkezetet el kell látni villámvédelemmel. Ez igaz , vagy elég az is, ha a földelést rákötik a ház földelésére?
Mi történik, ha villámcsapás éri közelben a hálózatot? Megvédi valami az invertert? -
axioma
veterán
Vezetekbe kotheto wifis vezerlok is vannak: nalunk pl. sonoff me'ri az e-auto tolteset. Mondjuk csak 1 fazisut tudok abbol is, meg az altalam hasznalt blitzwolf-bol is (de abbol sajat csak onallo konnektoros van). Me'r aktualis aramot/teljesitmenyt, fogyasztast napi/havi szummaban, idozitest lehet ta'rolni hozza (mikor kapcsoljon ki-be), meg online vezerelni is.
eh, lassu voltam[ Szerkesztve ]
-
Vasy09
őstag
válasz jbnd-007 #9468 üzenetére
Ilyesmire gondolok, igen! Csak ugye nem tudom, hogy a szaldós elszámolás esetén van-e értelme? Vagy mindegy!
stickermajom: köszi neked is! Azt elfelejtettem írni, hogy dobozon belül kéne megoldanom, mivel kiépítettem rendesen, nem dugaljasra!
[ Szerkesztve ]
Gamertag: Vasy09
-
jbnd-007
tag
-
jbnd-007
tag
Van nekik egy 32 csatornás is most már.
Disztribútor nem volt, a gyártótól rendeltem, majdnem több volt a szállítás, mint a gép.
RS232->USB-vel van rákötve egy régi Asus Eee PC-re. A hozzá adott adatgyűjtő program Windows-os (és elég gagyi, de működik), de létezik egy lelkes felhasználó által írt Python script is, ecmread.py néven, azt nem próbáltam.
[ Szerkesztve ]
-
Vasy09
őstag
Nem tudom, hogy mennyire vág ide, ha nem, akkor elnézést érte! A helyzet, hogy holnap jönnek a szolgáltatótól az óracsere miatt!
Nálunk a melegvizet 3 boiler szolgáltatja, ami most vezérelt órán van, de értelem szerűen ezt átkötöm a rendes hálózatra. (A vezetékeléssel már kész vagyok) Viszont olvasva itt a fórumon valamelyik hozzászólást, elgondolkodtam, hogy lehet úgy kéne megoldjam, hogy a boilerek csak nappal menjenek, amikor ugye a napelemek is termelnek!
Szóval a kérdésem az, hogy valaki jár-e hasonló cipőben mint én, illetve, hogy hogyan oldotta meg? Vagy ti hogyan oldanátok meg? Vagy ne foglalkozzak vele?Gamertag: Vasy09
-
addikt
válasz jbnd-007 #9460 üzenetére
Van egy 7 csatornás fogyasztásmérőm (Brultech ECM-1240)
Huh, köszi, ez nagyon jó, én Shelly 3EM-el indultam el (HA+Grafana+Zabbix back/frontendekkel), de esélyes hogy váltok erre, mert a három csatorna kevés (éppen rendelni akartam +1 3EM-el), árban rosszabb, és a Brultech kompaktabb is, valamint van Zigbee-s változat. Ebbe bele fogok mélyedni, szóval megvan a ma délutáni program. A gyártótól rendelted? Milyen protokollal használod?
[ Szerkesztve ]
-
Geresics
Topikgazda
Huhh srácok, 1 hétig nem jártam erre, és ~300 olvasatlan hozzászólás!
Még privátban is van pár megválaszolatlan kérdezőm, és ennyi elmaradást emlékeztetés nélkül nem fogok tudni pótolni, így ha valami fontosról lemaradtam, vagy valakinek nem válaszoltam, kérek mindenkit írjon itt, vagy privátban bátran, nem fogok megsértődni!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
MrZed001
tag
válasz DuDieHUN #9459 üzenetére
Nézd meg a user manual-ját! Kb 80+% az MPP Solar. Mármint ugyanaz a kép, ugyanaz a beállítás táblázat, ugyanazokkal a beállítás menüpontokkal, a beállítások ugyanazzal az értékekkel (sőt, ugyanazzal a rövidítéssel), ugyanaz a technikai adatlap ...
De ez már fejlesztett model, már 6-ot lehet összekötni Egyszer talán elérik MPP-nek a 9-esét is
Viszont ami nekem érdekes, a transfer time (áramszünetnél, mennyire jó UPS) na az 20-30 ms.
Ez viszont extrém gáz, MPP Solar 0-4-10 ms transfer time-hoz képest.
(ez persze téged nem érint )Amúgy 48V-os, szóval ugyanúgy használható hozzá a Pylontech aksi.
(mindenki az aksin akar nyerészkedni ...)[ Szerkesztve ]
-
jbnd-007
tag
Talán igen. Kérdés, hogy mekkora puffer kell. Most 2 főre van egy 300 literes, az épp elég a napi igényekre, de ha egész nap hűtené a fűtés, szerintem a duplája se lenne elég.
De ha megoldható lenne, biztos, hogy sokat segítene, éves szinten az áramfogyasztásunk 60%-a a fűtés.
[ Szerkesztve ]
-
jbnd-007
tag
válasz joghurt #9455 üzenetére
Van egy 7 csatornás fogyasztásmérőm (Brultech ECM-1240) a ház különféle áramköreire kötve, annak gyűjtöm az adatait már 8 éve + amióta napelem van az inverterből is kiolvasom a termelési adatokat. Ezekhez írtam egy kis grafikonrajzolót.
Van még 11 hőmérő is a házban, amit egy Arduino alapú szerkentyűvel olvasok ki. Az is megy adatbázisba. Nézegettem már, hogy van-e jól látható összefüggés a fűtés és a kinti havi átlaghőmérséklet között, de nincs. Valószínűleg a szoláris nyereség elég jelentős ahhoz, hogy a napsütéses órák száma többet számítson, mint a hőmérséklet.
[ Szerkesztve ]
-
DuDieHUN
aktív tag
válasz MrZed001 #9456 üzenetére
remélem nem vagyok nagyon hülye , de az biztos, hogy nem vagyok nagyon gazdag
growatt-ba néztem az SPF széria inverterét, ez tudja amit én szeretnék, ahogy nézem:
- szigetüzem
- generátort is rá lehet kötni
- megfelelő teljesítmény
https://www.ginverter.com/Off-Grid-Storage-Inverters/44-621.htmlÁra kb 1000 euro:
https://pvshop.eu/Growatt-SPF-5000-ESviszont az akksi hozz 6.5 kWh
3800 euro
https://pvshop.eu/Growatt-GBLI6532[ Szerkesztve ]
-
MrZed001
tag
válasz DuDieHUN #9451 üzenetére
Growatt (ne nevess) de úgy tűnik koppintotta az MPP Solar/Voltronic inverterét.
És hogy még inkább nevetségessé tegye magát ... egy régi modellt.
Annyira régit, hogy ott még csak 4 egységet lehetett párhuzamba kötni, és nem 9.
Nem árt megjegyezni, hogy ugyanolyan kínai a Growatt is, mint az MPP/Voltronic. Csak valahogy próbálja németnek behazudni magát.
Egy ilyen 5kW-os Growatt 5000 inverter 390 eFt körül van.
Voltronic/MPP Solar 5kW inverterek 280 eFt körülSzóval, ha kell van nekik egy ilyen termékük. Ugyanúgy mint MPP/Voltronic esetében Pylontech aksival plug-and-play ... és kész.
Itt is a "gyári" aksi ami a drágaság az egészben (ne nem annyira, mint BYD, mert ez 48V).
3,5 kWh 1100 € (400 eFt)
https://www.inutec-int.com/us/pylontech-48v-us3000-lithium-iron-phosphate-batter.htmlPylontech aksik is szabadon pakolhatók egymásra (asszem talán 9)
Lényegében ennyi: https://www.youtube.com/watch?v=fwJHDOnqDsg
[ Szerkesztve ]
-
MrZed001
tag
válasz kardkovacsi #9452 üzenetére
1,7 misi az legkisebb rendszer
Inverter: 1700 € (610 eFt) és 3kW
https://www.mg-solar-shop.de/Fronius-Primo-GEN24-3.0-Plus-Hybrid-WechselrichterAksi BYD: 3270 € (1,2 MFt) és csak 5,1 kWh
https://www.europe-solarstore.com/byd/byd-battery-box-premium-hvs/byd-battery-box-premium-hvs-5-1.htmlVagy nagyon h...nek, vagy nagyon gazdagnak kell lennie valakinek, hogy ezt válassza.
Szerintem. -
jbnd-007
tag
Ezt a rajzot kicsit nehezebb értelmezni, a házunk összfogyasztását veti össze a villanyórán átmenő forgalommal. A lényeg, hogy amikor a kék görbe van felül, akkor áramot vételezünk a szolgáltatótól, amikor a piros, akkor a piros és a kék görbe közötti részt visszatápláljuk.
Látszik, hogy egy 24 órás időszakból télen azért nagyobb részt a szolgáltató áramát használjuk.
-
jbnd-007
tag
válasz kardkovacsi #9442 üzenetére
Így van. Így néz ki a fűtési fogyasztásunk január 1-jén, egy felhős napon. A megtermelt áram semmire nem elég.
Napos napon se sokkal jobb a helyzet, mert akkor meg egy rövid időszakban túltermel, máskor meg nem tud eleget termelni, hogy ellássa a hőszivattyút. (Meg persze a külső hőmérséklettől függő vezérlés miatt pont rosszkor áll le. Évekig tartott belőni, hogy tartsa a hőmérsékletet, ha a téli nappal 6-8 órájára kéne korlátoznom a fűtést, kezdhetném elölről.)
[ Szerkesztve ]
-
MrZed001
tag
válasz DuDieHUN #9441 üzenetére
Utánanéztem gyorsan típusnak.
350-450 Vdc aksi kell neki. Nem komálom.OK, visszaszívom, mégsem minden hibrid kész offgrid-re
Eleve egy AC kimenete van (nem külön ACin és ACout), szóval kb egy egységbe rakott DC kapcsolt hibrid.
Nem vagyok benne biztos, hogy ez "rásegítésen" felül önálló offgrid működésre is képes lenne. -
stickermajom
addikt
Én nem vittem túlzásba a méricskélést, egyszerűen levontam az órában szereplő visszatáplált energiát az inverter össz termeléséből, így jött ki a 25% helyben elfogyasztott energia.
Ha azt nézed, 2 mosás/szárítás kb. 8kWh, a számítógép a munkaidő alatt elfogyaszt kb. 1kWh-t, egy mosogatás is megvan 1,5-ből. Villanybojlerrel lehet még játszani, hogy a napi két felfűtésből az egyik napsütéses időre essen, úgy összejöhet még 3-4kWh, de még egyszer ennyi sötétben is lesz, hogy legyen reggelre melegvíz. Villanytűzhely is van, de hétköznap maximum este van idő főzni vele. Kánikulában max a klímák tudnak ehhez hozzátenni napközben 4-5kWh-t, de ennyi. Szóval nálunk ha fullra járatsz mindent egy verőfényes napon, akkor el lehet használni 20kWh-t, de mellette lejön 50kWh a panelekről. Viszont a mosások/mosogatások száma változó és klímára sincs mindig szükség. -
MrZed001
tag
válasz DuDieHUN #9441 üzenetére
Persze.
- A valódi egy egységes hibridnél egy menüpont, egy beállítás és máris hálózatra nem termelő Offgrid rendszer lesz.
- Az AC kapcsolt esetén PLC leválassza bejövő grid-et, így áll át szigetüzemre, szóval szintén.
- A DC kapcsolt meg mint az AC kapcsolt és még PLC se kell.
Szóval minden hibriddel simán. -
kardkovacsi
senior tag
Amivel tudsz még esetleg játszani az az okos eszközök használata de ez is irtó drága. Fronius inverterekhez lehet venni ilyen okos mérőt amit beteszel a bejövő vezetékekhez és méri fogyasztást és a visszatáplálást fázisonként (80e) és jelenti az inverternek. Van egy másik eszköz az OhmPilot amit pedig ugyancsak bekötsz az inverterbe és az mindig annyi áramot ad a kimenetén amennyi épp a fölös fogyasztás (250e).
Ha pl. a meleg víz árammal van előállítva akkor ezzel lehet szabályozni és elhasználni "fölös" áramot.
Tipikus soha meg nem térülő beruházás.[ Szerkesztve ]
-
LanyUs
senior tag
válasz kardkovacsi #9442 üzenetére
Egyre jobban úgy érzem, hogy a Bruttó elszámolás szinte csak H-Tarifa esetén éri majd meg igazán. Én pl. Használok évi 3000kw 22 Ft ért. Érdeklődve várom mennyi lesz az ár! Csak nem a tőzsdei!
-
süti5
őstag
válasz kardkovacsi #9440 üzenetére
Nem akarok pesszimistának tűnni, de ennek a hatására sokan meg fogják csináltatni (én pl. eddig a beruházás nagysága miatt nem is gondoltam rá, de kb. félár az egész más történet), hosszú távon szerintem cumi lesz visszavett áram ügyileg. Nyáron nappal itt olyan mennyiségű áram lesz, amivel kell majd csinálni valamit, és ezt nem fogja rendes áron átvenni az energiacég ez borítékolható.
Ahogy számolgatom, évente 7-8000kwh-t fogunk fogyasztani, ehhez valóban egy 4-5-ös rendszert nézegetek.
3-4 év múlva ugyanaz lesz mint németben szerintem, erre nem érdemes nagyon nagy rendszert tervezni...
Ez sztem még egy későbbi elektromos autót is kiszolgál okos időben töltve. -
kardkovacsi
senior tag
Nem tudsz jókor indítani ha van télen egy olyan időszak mint decemberben, hogy 2 hétig a 7.26-os rendszer 1-2 kWh között termelt. Ez bakkfity, kb. a két hűtőre nem elég. Májusban meg egy hidegebb napon lesz amikor 50-et termel és azt meg megint nem tudod sehogy se időzíteni mert hova raksz 50 kWh-t. Meg ha van is valami e-autód és betöltöd egy részét bele egy nap de az se egyszerű mert 6A alá nem mehet egy fázis se. Ha egy fázisod van azért problémás, ha három akkor meg pikk-pakk tele lesz.Következő nap már nem tudsz vele mit kezdeni.
Eleve az teszi az egészet nehézzé, hogy márciustól szeptemberig tartó időszakra jut a termelés 80%-a. -
DuDieHUN
aktív tag
szakiktól kérdezem, hogy hibrid inverterrel a szigetüzem simán megoldható?
Huawei SUN2000 - L1 szériára gondolok
-
addikt
válasz #35348736 #9434 üzenetére
Ahhoz hogy hiteles legyél, a "kőbe vésést" és a 2023-at meg kéne magyaráznod, de ugye úgy elég nehéz, hogy az általad hivatkozott direktívában még csak találat sincs erre dátumra, sem 2024.01.01 -re. Azért lepődtem csak meg, és voltam egy kicsit cinikus, mert elég sokan az itteni commentek alapján (is) döntenek milliós beruházásokról a családi kassza rovására, és ugye ha ilyeneket írunk nekik hogy "kőbe van vésve a moratórium", akkor az valamekkora felelősséggel is jár. Na nem számon kérhetően, hiszen mindenki onnét informálódik ahonnét akar, és nyilván nem 1db internetes fórum alapján érdeme döntést hozni, de én morálisan mégiscsak felelősségnek érezném a dolgot valahol, ha már ilyet leírnék.
Amúgy én továbbra sem állítom az ellenkezőjét (én azt állítom hogy nem tudom), ha te alá tudod támasztani a pozitív verziót, akkor azzal biztosan sokat segítenél másoknak (nekem pl. pont nem, mert engem nem érint, egyszerűen csak kíváncsiságból kérdeztem).
[ Szerkesztve ]
-
tbc2
tag
válasz stickermajom #9432 üzenetére
Ezt egy picit részleteznéd? Az elmúlt időszakban bizonyos időnként fényképezgettem a villanyórámat napon belül (még régi tekerős van, nem tudom "monitorozni" csak fényképezővel. (Apropó, okos villanyórát lehet valami intelligensebb adatgyűjtővel monitorozni? Mondjuk Arduinoval?)), és az jött ki belőle, hogy éjszaka a hűtő megy mint nagyfogyasztó, más nem. Télen megy még a kazán keringetőszivattyúja, meg a Wifi router, de ezek nem nagyfogyasztók. Az áramfogyasztás nagy részét nálunk a mosógép, mosogatógép, szárítógép adja, ritkábban a porszívó, vasaló. Ezeket le tudom mérni konnektorba dugós mérővel, hogy mennyit fogasztanak. A fényképekből az jött ki, hogy éjszaka (ez alatt azt az időszakot értem, amikor mindenki alszik) nem fogy rettenetes mennyiségű áram. Napközben, amikor elvagyunk (mindketten dolgozunk a laptopon, gyerekek iskolában), akkor sem. Este nyilván a lámpák világítanak (ezt megint jól lehet becsülni, 20W x darabszám x óra), a TV megy, stb. stb., de a fogyasztás nagy részét a fent említett nagy háztartási gépek adják. Te most azt írod, hogy ennek ellenére sem ment 25% fölé a helyben elfogyasztott áram mennyisége, pedig "jókor" indítottad rá őket. Nyilván amikor ezen sorokat írom, akkor is pont megy a mosogatógép, valamint a "jókor" ráindítás is csak az április-szeptember közötti időszak napos óráit jelenti, de nagyon elszomorodnék, ha komolyan odafigyelve is csak 25-30% körülre lehetne feltornászni a bruttó elszámolásnál a helyben elfogyasztott áram arányát (pedig ezt mutatják a számok... )
Neked milyen olyan fogyasztód van, ami komoly áramot eszik? Bojler, hőszivattyú, villanytűzhely, stb.? Nagyon soknak tűnik nekem az a 70-75%, ami off-hours fogy...
-
cdl
senior tag
válasz kardkovacsi #9430 üzenetére
De az azonnal elhasználttal csökken a számla ugye?
Vagyis bruttónál is levonódik az a 20-30%, amit napközben elhasználunk.
Mert lehetne fokozni a kitolást, hogy 2 óra lenne.
1.méri a fogyasztást, 37 huf-ért számlázzák.
2. méri a termelést, 15 huf-ért megveszik. -
addikt
válasz #35348736 #9415 üzenetére
Mert a moratóriumot az EU RED2 dírektíva már 2018-ban kőbevéste...
Ahogy a legkésőbbi dátumot (2023.12.31.) is megszabta.Szóval ez lenne a kőbevésés, és a 2023.12.31 megszabása (nincs is benne ilyen dátum, nem csak az idézett részben, hanem sehol). Szóval izé, ha ezt csak te értelmezed így a fentiek alapján, akkor remélem nem jogász vagy Ha mások is, és van erről bármi konkrétum, akkor jöhetne egy link.
[ Szerkesztve ]
-
stickermajom
addikt
válasz kardkovacsi #9369 üzenetére
Na most megnéztem, még egy erősen torz félévvel (június-december) is csak 25% helyben fogyasztás jött ki a tavalyi évre úgy, hogy mindketten 0-24 itthon voltunk, szóval a mosógép/szárítógép ideális időben ment. Ez alapján valóban nem tűnik reálisnak a 30%, vagy fölötte.
-
süti5
őstag
válasz kardkovacsi #9430 üzenetére
Ok köszi
Most már csak azt nem értem, miért írta valaki, hogy bruttó elszámolásnál hú de megéri ha túlméretezed a rendszert. Szerintem ott éri meg igazán otpimalizálni vagy kisebbre tervezni, hogy minél többet azonnal fel tudj használni. Mi van ha pl. kitalálják, hogy 5ft vagy akár negatív ár?Ha pl. ilyenkor télen elmennék itthonról dolgozni, úgy hagynám a fűtő klímát ami 2kw-os fogyasztással temperálja a lakást és kész.
Nyáron meg ugyanúgy hűtöm a lakást, mire hazaérek hideg lesz és éjjel nemigen kell beüzemelni.
Azt már látom, hogy sokat lehet nyerni az időzítéssel bruttó elszámolásnál, tehát az általad említett 30%-ot kéne még feljebb tornázni valahogy hogy minél jobban megérje. -
kardkovacsi
senior tag
Ok.
Akkor előbb az alapfogalmak. Van a napelemes rendszered ami termel ha süt a nap, vagy van valamennyi nap és ugye nem termel éjszaka.
Amikor termel akkor jó eséllyel annak csak egy részét használod, a maradékot azt az inverter fogja és visszatölti a hálózatba. Mintha te lennél az erőmű és jó eséllyel az általad fel nem használt áram valamelyik szomédnál landol.
Amikor viszont nincs termelés akkor te ugyanolyan fogyasztó vagy mint bárki más.
A napelemekhez speciális két irányú órát szerelnek fel ami méri mindkét irányba az áram fogyasztást mindig. Amikor nem használod el az áramot akkor nyilvánvalóan a visszatöltött mennyiséget méri amikor meg te használsz, pl. este akkor a fogyasztást.Szaldó. Ebben az esetben fogják és kivonják a fogyasztásból a termelést, azaz szaldót képeznek, ha többet használtál akkor ki kell fizetned a különbözetre a 37 forintos áram kWh árat. Ha kevesebbet használtál és úgymond pluszban vagy akkor kapsz érte 12 forintot per kWh mert kb. ennyiért veszi az áramszolgáltató az áramot, a többi az ügyfélszolgálat, a mérnökök, technikusok stb. bére, veszteség bla bla.
Bruttó elszámolás. Itt megnézik, hogy mennyit fogyasztottál és beszorozzák 37-el és kivonják belőle amennyit termeltél csak épp nem 37 forinttal hanem egy egyelőre még meg nem határozott árral. Ha a mostani 12 forintot használnák akkor gyakorlatilag támogatás nélkül értelmetlen lenne napelemet telepíteni, mert ha szuper jól időzíted a fogyasztásod és a termelés idejére teszed akkor se tudsz 30% fölé menni éves szinten.
-
DuDieHUN
aktív tag
LONGI LR4-72HIH-445M MONOKRISTÁLYOS MODUL 445 WP
Erről a napelemről van valakinek tapasztalata?
https://solarbroker.hu/termek/longi-lr4-72hih-445m-monokristalyos-modul-445-wp/
-
tévelygő
aktív tag
-
tbc2
tag
Igen, pont erre akartam kilyukadni, hogy ha MOST csak a szaldós lehetőség létezik, akkor az egyetlen logikus lépés a jogalkotó részéről az első fél évben a napelem-támogatás szüneteltetése - már ha az a cél, hogy a szaldó és a támogatás együtt ne működjön. Hiszen nincs más elszámolási mód, amit választani lehet, hiszen a bruttó kidolgozás alatt áll.
-
süti5
őstag
válasz kardkovacsi #9422 üzenetére
Előbb kérdeztem [link] , csak nem volt válasz, de akkor mi a szaldó/bruttó lényege?
Mindenki beszél róla mintha mindenkinek világos lenne, de le tudnátok írni kb. mi ez?
Azt hittem kibogoztam, de mégse.[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
Szerintem lehetnel papiron aramtermelo vallalkozo, de azt te nem akarod (minimum szerintem nincs rajuk, csak maximum).
Tudom, csak az erdekel, hogy most velhetoen csak szaldos szerzodest kaphatsz. De semmi nem tiltja, hogy ha lesz nem szaldos, akkor atszerzodj arra, tehat ezzel eleg nehez ervelni ha juli 1 utan adja be valaki. Elotte esetet majd 5-en vizsgaljuk (vagy akkor amikor mar fizikailag be tudja barki is adni). -
tbc2
tag
Elgondolkodtam, hogy ha én kötök egy napelem szerződést a szolgáltatóval, akkor a szaldós elszámoláson KÍVÜL mi más áll rendelkezésemre? Mert a bruttó elszámolásnak június 30-ig kerülnek kidolgozásra a részletei, tehát azt most még nem tudom választani. A szaldón KÍVÜL tudok más elszámolási módot választani most?
-
süti5
őstag
Most szerintem bruttó elszámolásban akkor kicsit éri meg venni, ami által megtermelt energiát elhasználja az ember, mert nem éri meg visszatermelni, az a szaldósnál éri meg, hisz jó áron visszaveszi a szolgáltató, nem?
-
törölt tag
-
axioma
veterán
napi szines: [link]
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
6. cikk
A pénzügyi támogatások stabilitása
(1) ... a tagállamok gondoskodnak arról, hogy
a megújuló energiákkal kapcsolatos projektekhez
már nyújtott támogatások szintje és feltételei ne változzanak úgy,
hogy
korlátozzák a támogatási jogosultságokat, illetve veszélyeztessék
a már támogatott projektek gazdasági életképességét. -
kardkovacsi
senior tag
válasz kolomparrudi #9411 üzenetére
Vagy csak nem veszed észre mert mondjuk a villanyszerelő az egyik fázisra rakta az összes konnektort a másikra meg mondjuk a világítást ami ugye nem megy akkor amikor termel a napelem. Ezért én végigpróbálnám az összest.
-
tévelygő
aktív tag
Sziasztok!
Tudnátok segíteni abban, hogy Fronius Symo 6.0-3-M invertert mennyire lehet túl napelemezni?
Jelenleg 5.1 KWp teljesítményű a rendszer (17 db CanadianSolar CS 3K), ezt szeretném bővíteni észszerű körülmények közt.Sony RX 10
-
kolomparrudi
csendes tag
válasz kardkovacsi #9410 üzenetére
Köszi a linket! Próbáljuk nyomozni. A fordítva bekötés nem valószínű amúgy,mert felhős,ködös időben csak fogyasztás van, az reálisnak is tűnik, amikor termelés van, akkor jönnek az anomáliák.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz kolomparrudi #9409 üzenetére
[link] Napelem használók fóruma. De előbb próbáld nézd meg, hogy tényleg az van-e amit írtunk. Elsőre fogd meg melyik fázist lehet, esetleg valami jó nagy terhelővel, mondjuk egy 2 kW-os fűtő panellal teszteld.
-
kolomparrudi
csendes tag
válasz kardkovacsi #9405 üzenetére
Be tudod esetleg linkelni a postot? Vagy legalabb a csoportot? Elműnél nem triviális egy ilyen ŭgyet elindítani, érdekelne,hogy hogy intézte az illető.
-
Voice24
őstag
A támogatásos topikban rosszul írtad, de talán ide is tartozik a hozzászólások alapján: a benyújtott támogatási igényeket a benyújtás időpontjában érvényes feltételek alapján kell elbírálni. Azaz, ha már benyújtottad az igényt, azt már nem fogja érinteni egy utána hozott rendelet-módosítás.
-
addikt
válasz #35348736 #9395 üzenetére
Tehát évek óta ismertek a keretszabályok az érdeklődök számára.
Amiken belül lehet csak magyar jogot alkotni a témában.
Így aztán csak a negatív hullámgenerátorok tolták az igét internet szerte ez ügyben.A megújuló energiaforrásokból előállított energia használatának előmozdításáról.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=CELEX:32018L2001A baj csak az, hogy én egyiket sem találom benne. Hatalmas a szöveg, ahol volt benne napenergiára vagy az előállítóra (ami esetünkben ugye a magánszemély és hmk-je) találat azt elolvastam. Jellemzően arra ad iránymutatást (azt is kb. megfoghatatlanul), hogy mely módokon kell védeni és motiválni az ügyfelet aki termel. Viszont 2023 dec 31-re, vagy 2024 jan1-re keresve nincs releváns találat a szaldós elszámolás megszüntetésére vonatkozóan.
Én elhiszem amúgy hogy közvetetten benne van, illetve hogy kiolvasható, szóval nem kötekedésből írom, hanem azért mert különösen érdekelne a dolog. Szóval melyik részre céloztál pontosan? Különös tekintettel a moratórum érdekelne szerintem itt kb. mindenkit.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz kolomparrudi #9398 üzenetére
Esélyes az is, hogy a mérőóra rosszul van bekötve és nem a jó regiszterbe számol.
Teszt: amikor tartósan és szépen süt a nap.
Csinálj a házban teljes áramszünetet néhány órára.
Azaz kapcsolj le mindent, de tényleg mindent!
A nem plombált kismegszakítókkal az elosztódban.
KIVÉVE az invertert... persze.
Írd fel a számláló állásokat.
- mérő 1.8.0 és 2.8.0 regiszter
- inverter termelésA teszt végén a mérő 2.8.0 regisztere és az inverter
a teszt ideje alatt egyforma termelést kell mutasson.
(vagy csak nagyon kicsi eltérés lehet köztük)
A mérő 1.8.0 pedig NEEEEEM változhat meg közben.
Mivel így fogyasztás tuti nincs csak a termelés van.HA egyforma lett a 2.8.0 és az inverter plusz és az 1.8.0 nem változik akkor OKÉ!
HA nem így alakul, akkor ki kell deríteni az okot, mert valami nem okés.
pl. mégis bekapcsolva maradt valami, vagy tényleg rossz a mérő bekötése.[ Szerkesztve ]
-
kardkovacsi
senior tag
Az egy jó szabály, hogy valamit használtan fél áron kell adnod, hogy elmenjen. Tehát ha a munkadíj olyan 25% belőle, a tartószerkezetet elég nehéz eladni, a kábelek jó részét ugyancsak mivel azt méterre vágják. Ami pénzzé tehető az az inverter és a napelem meg talán pár villanyszerelési egység mint olvadó biztosítékok. Szerintem olyan 30-40%-ot ki tudsz belőle szedni, főleg, hogy most amúgy is túlárazott lesz minden, mint ahogy láttuk, hogy itt valaki valami véletlen folytán pont 449e-es árat kapott per kWp. A másik, hogy durván avul ez is.
Csak egy példa. Szomszéd valamikor tavaly ilyenkor rakott fel napelemet, neki Sharp 310-es panelek mentek fel, nálam nyáron telepítettek, már 330-as panelek kerültek fel, most már 370-esek mennek ugyancsak Sharptól. 310-est már nem hirdeti senki. Ha kifut a panelod akkor hirtelen elég nehéz lesz eladni, mert ha bárki mondjuk 5 helyett 6-os rendszert akar nem tud hozzá venni panelokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés