Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
válasz GeriSzán #23048 üzenetére
Ennek a realitása nagyjából annyi, mint ha a fordítottját szeretnéd elérni, Siemens PLC-n arduino kódot futtatni. Ha arra gondoltál, hogy egy viszonylag egyszerű meglévő PLC-logikát átírsz bármilyen mikrokontrollerre (annak saját fordítójával) az más kérdés. De hogy egy teljesen rendszerfüggő xmi / xml projektformátumot nem fogsz megetetni egy μC-vel (egy az egyben), az több, mint valószínű. Ilyesmi még a különböző TIA-verziók között sem magától értetődő, ahogy látom. Amúgy sem egy TIA-szerű drága és óriási szoftverszörnyeteget néznék ki ilyen célra.
#23047: Pedig egy jobb fajta, jól konfigurálható és érzékeny kapacitív touch több milliméter szigetelésen keresztül is érzékelhet, ha kellően nagy a fémfelület alatta. Olyan típusokkal próbálkoztam, amelyek már 20 fF (1/50 pF) kapac. változást is detektálni tudtak, azok simán érzékeltek 2-3 mm műanyag vagy épp rétegelt fa takarólap alatt. -
fpeter84
senior tag
Sziasztok!
Egy 128x32-es SSD1306 OLED kijelzőt szeretnék meghajtani - és nem pl az Adafruit vagy U8glib-el, mert ezek rettentően sok programterületet igényelnek, én meg szeretném egy 4KB-os 8 lábú mikrokontrollerrel megoldani a feladatot... Rátaláltam a tinyOLED lib-re amivel reálisnak tűnik az elképzelés, viszont valami érthetetlen számomra: a fontok programterületre beírása és visszaolvasása! szeretnék definiálni egy custom celsiusfok szimbólumot - nyilván a kis "c" betűből próbálnék kiindulni, de akár a 6x8, akár a 8x16 fontkészletet nézem, értelmezhetetlen számomra hogy miért úgy épülnek fel ahogy:
0x00, 0x38, 0x44, 0x44, 0x44, 0x20, // c 6x8
0x00 ........
0x38 ..111...
0x44 .1...1..
0x44 .1...1..
0x44 .1...1..
0x20 ..1.....
0x00, 0x00, 0x00, 0x80, 0x80, 0x80, 0x00, 0x00, 0x00, 0x0E, 0x11, 0x20, 0x20, 0x20, 0x11, 0x00, // c 8x16
0x00 ........
0x00 ........
0x00 ........
0x80 1.......
0x80 1.......
0x80 1.......
0x00 ........
0x00 ........
0x00 ........
0x0E ....111.
0x11 ...1...1
0x20 ..1.....
0x20 ..1.....
0x20 ..1.....
0x11 ...1...1
0x00 ........
A 6x8-nál már magát a formát se tudom teljesen értelmezni - ebből hogy lesz egy szépen megjelenő egészséges kis "c"? de a 8x16-os is hasonlóan zavaros - belelátom a szép "c" formát, kivéve hogy a karima alsó íve nem a helyén van hanem függőlegesen elfordítva felette... de miért? most a 8x16 lenne a cél, ha az működik már elégedett lennék teljesen... nézegetem a kiirató programkód részletet - tinyOLED.cpp 230-dik sorától és nem látom hogy ott a byte-ok sorban kiküldésében lenne valami elforgatási trükk: az SSD1306 felépítése miatt két 8 pixeles oszlop formájában kell kiszórni a 16 pixeles oszlopokat - ezt látom is, mindkettőnél egy for ciklus elszámol 0-tól 7-ig, és a ci * 16 + i valamint ci * 16 + i + 8 lefelé eltolt területet kiiratja
megnéztem a nagy "C" párját is, az még annyira sem értelmezhető számomra hogy hogyan épül fel...
0xC0,0x30,0x08,0x08,0x08,0x08,0x38,0x00,0x07,0x18,0x20,0x20,0x20,0x10,0x08,0x00, // C 8x160xC0 11......
0x30 ..11....
0x08 ....1...
0x08 ....1...
0x08 ....1...
0x08 ....1...
0x38 ..111...
0x00 ........
0x07 .....111
0x18 ...11...
0x20 ..1.....
0x20 ..1.....
0x20 ..1.....
0x10 ...1....
0x08 ....1...
0x00 ........
Valaki fel tudna homályosítani hogy ezek a dolgok hogyan is működnek? -
Wolfram
aktív tag
válasz its_grandpa #22962 üzenetére
Hoppá, most veszem észre hogy teljesen idegen RF kódokat vesz a vevő, most akkor 50-100 méteres körzetben az összes létező rádió vezérlő jelet veszem?
Létezik valamilyen csatorna titkosítás/védelem, vagy mindenki kapcsolgathat mindenkit? 🤔 -
Postas99
senior tag
válasz Wolfram #23058 üzenetére
Szia!
Igen ez természetes. 433-on nagyon sokan kommunikának.
Javaslom, hogy tedd hozzá a preamble részt is, és akkor nem lesznek fals jelzések sem.Preamble: A kommunikáció elején egy init sorozatl 1010101 majd szünet és jöhet az adat. Ez szinkronizálja a vételt, és ezen felül elkerülöd a fals jelek vételét. Arra figyelj, hogy Manchester encoding-ot használj, mert az hiba tűrő ehhez vedd hozzá, hogy ASK modulácót fog kinyomni magából a rádiós adó és a legtöbb vevő is szinte csak ezt tudja.
Erre itt van egy alap cucc GitHub-onHa kérdés lenne jelezd.
Még 1-2 fontos dolog, hogy nem elég 1* elküldeni az adatot, mert lehet hogy zavar lesz az éterben, és a vevőd semmit nem fog értelmezni. Ezért az adatot minimum 3* kell elküldeni, az időzítésre is figyelni kell. De a fenti kóddal ezek azonnal működőképesek lesznek.
Sajnos a rádiós jelek kommunikációja, nem csak abból áll, hogy kiküldesz valamit az éterbe.[ Szerkesztve ]
-
Postas99
senior tag
Idén túlvállaltam magam. Így csak 2(3) cucc lett kész. Nem vagyok túl büszke rá, de a többieknek tetszett.
[A szörny láda][Buckató szörnye] Ez össze vissza kering az üvegben és néha mérges hangon röhög.
[Vendégváró Halloween tök] A kisebbik faragta.
Feteszek egy video-t is úgy talán élvezetesebb.
Kimaradt egy másfél méteres plüss mackó, ez mozgott volna, és beszélt volna micimackó hangján. A baba ami a szemét mozgatja és énekel. Idő hiány miatt mindkettő.
-
Postas99
senior tag
Későn vettem meg, el kellett vinnem egy gerinc műtétre ahol felnyitották a hátát, tettek rá egy tépőzárat.
A mechanikával lassan haladtam, túl nagy a hátsó ablaktörlő motor a testéhez, kisebbet kell keresnem, a szemét 2x kellett megrendelnem mert az első helyen ahonnan vettem a 20mm-es opálos ledet azt amiket vettem 2,5V-on 1K-s ellenállással sikerült kinyírnom. Valami gyártás hibs volt de ez 1 hétbe került míg megjött a másik hét volt az után rendelés máshonnan, ott végre kaptam olyat amit 3,3V-on direktben meghajtva sem nyírok ki. Tetejébe ez speckó cucc, mert 6 led van benne 12 lábbal. A neten hiába van leírás hozzá az egyik csomag másképp volt bekötve mint a másik. Lesz időm megcsinálni végre.
1 babát már szétnyírtam mire kiderült, hogy tudnám mozgatni a szemét, az még jó lesz kiszedett szemű babának és teszek bele kócot meg be fogom vérezni... A másiknak majd megoldom a mozgatását, de ahhoz viszont hátulról koponya műtétet kell végrehajtanom mert az ujjam alig fére be a fejébe. Szóval az is pepecselős játék lesz. Azt már szívesen felvállalom a mackóval együtt, mert ilyeket még sehol nem láttam.Már itt van a fejemben a többi is.. Addig nem fogok mást csinálni amíg ezek nicsenek készen.
-
Postas99
senior tag
válasz ViZion #23064 üzenetére
Köszönöm!
Aryes:
Ezzel futottam egy jó nagy kört még tavaly nyáron, de találtam egy jó teszt és oktató videót egy srác mindent összeszedett. [Milyen folyadék kell a füstgépbe]
Füstgép a legolcsóbb 400W vagy 500W lehet a szokásos Beamz is, amit láttatok füstöt az épp már egy másik folyadékkal volt, mert eredetileg egy nagyon brutál keeveréket raktam össze, ami elfogyott a végére.
Ugye van a vaporesso- mint PG/VG dohányosoknak. Nos ez a folyadék van eredetileg a füstgépben is csak vízzel túl higítva amit a boltban veszel.. Ettől eléggé gyatra a füst, ha igazán szép füstöt akarsz akkor kell 1 Liter PG/VG 50/50%-ban, és teszel mellé valami nagyon édes ízt, vanilia, vattacukor, málna satöbbi. Ez mehet a tartályba, és nem büdös hanem édes illat fog szállni a levegőbe a füstből. A gyerekek meg elhiszik hogy a vattacukor szörny van a dobozban. Mindkettőt meg lehet rendelni valami dohányos oldalról. Az íz mehet teljesen bele a PG/VG cuccba. Itt a fantázia szab csak határt hogy akartok. DE ne vegyetek hozzá nikotint. Csak az íz kell.[ Szerkesztve ]
-
Postas99
senior tag
És még valami, a füstgép kimenetére rá van téve egy porszívó gége cső, teljesen körbe veszi a kimenetet. A gégecső vége pedig a láda tetejére van belülről felfogatva, hogy amikor kinyilik a láda a füst direktben ki is menjen a ládából. Mivel az arduino úgy vezérli a cuccot, hogy mikor a láda lecsukódik még nyomjon ki egy kis füstöt így még lecsukás után is füstölög a láda, ettől még hatásosabb az egész.
Ha kéritek megmutatom a belsejét, nem szép mert barkácsolás. Igazán a végeredmény a lényeg. -
Wolfram
aktív tag
-
And
veterán
válasz Wolfram #23071 üzenetére
Ezeknek gumiszerű távkapcsoló billentyűzeteknek semmi közük a kapacitív elvhez, eleve nem touch- vagy proxy-szenzorok. Egyszerű kontaktust adnak, csak annyiban térnek el a hagyományos kapcsolóktól, hogy a vezetőrétegük grafitszerű anyag, ezért közel sem nulla átmeneti ellenállást eredményeznek működtetéskor (száz ohm-os nagyságrend jellemző). Sok billentyű esetén mátrixba vannak szervezve.
A valódi kapacitív szenzorok ezzel szemben érintést érzékelnek egy megfelelő méretű fémfelületen, akár a pcb-n kialakítva. Ha az érzékenység és a kapacitásváltozás megfelelő, közelítést is érzékelhetnek pár mm-es szigetelőréteg alatt. -
And
veterán
válasz Wolfram #23074 üzenetére
Több ilyen - leginkább Microchip gyártmányú - adatbuszos touch-detektort próbáltam már különböző körülmények között. Fontos kiindulási tényező, hogy mekkora az érzékelő, vezető anyagú szenzorlap és ha van, akkor milyen anyagú és vastagságú felette a szigetelő, pl. üvegréteg. Ezek a detektor IC-k eleve valamilyen mérési ciklusidővel dolgoznak (néhányszor 10...100 ms nagyságrend, ez nagyban meghatározza a chip átlagfogyasztását is), ami azt jelenti, hogy egy akármilyen gyors sweep-et nem feltétlenül vesznek észre. Az érzékelési küszöbérték, erősítés, ciklusidő mind konfigurálható, így be lehet állítani, hogy csak elég határozott felületű és kellő ideig fennálló érintés aktiválja a touch-ot. Nem mellesleg adott időnként teljesen újrakalibrálják magukat, hogy a környezeti hatásokat, statikus kapacitásokat eltüntessék a képletből, így nem lehet mondjuk fél perces folyamatos 'gombnyomást' sem előidézni velük.
-
Postas99
senior tag
Sziasztok!
Tudom, hogy volt róla szó, de hiába keresem a keresőben nem találom, vagyis nincs releváns találat.
ESP32-S3 mini-t kellene Arduino-val használnom. Azzal szívok, hogy ha ESP32-t választok ki akkor noPSRAM opcióval is lehasal a cucc. Nem találok az istennek sem olyan board-ot amivel akár csak egy blink használható lenne.Esetleg van valkinek ezzel tapasztalata?
Új hozzászólás Aktív témák
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- Windows 11
- Milyen NAS-t vegyek?
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Anime filmek és sorozatok
- További aktív témák...