Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
capulet75
addikt
Sziasztok.
Sony rx100, A5000, vagy hasonló gép kellene. Főleg beltérben, ritkábban kinti fotózáshoz. Portrék, céges instafotók, ilyesmi. Ha lehetséges akkor laptopba kötve, távirányítóval lehessen használni, ( tehát a laptop képernyőjén nézni amit a kamera lát ) nem tudom lehetséges-e az ilyesmi. Esetleg későbbi bővítés, másik obi, mikrofon, ect is szempont, de nem elengedhetetlen. Milyen egyéb típusokat nézzek még?
Intelligencia kell ahhoz hogy egy ember belássa a tévedését. És gerinc, hogy be is ismerje.
-
tvamos
nagyúr
válasz kovsol #57297 üzenetére
Nekem az nem jott be az M50-en. Lehet, hogy masnak jo, vagy mas gepen jobban mukodik.Helyesbitek, sok szituacioban nekem az nem jott be. Lehet, hogy velem van baj, de lehet, hogy ez a gep hibaja. Ezt nem tudom.
[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
tvamos
nagyúr
válasz BoneDragon #57276 üzenetére
Manual fokusznal azt vettem eszere, hogy az M50 EVF rosszabb, mint az OVF (D80-on) volt, mindaddig, amig nem hasznalom a belenagyitas funkciot. Igy viszont nagyon jo.
-
Neck
veterán
válasz Fekete83 #57293 üzenetére
Így van. Néhány APSC, valamint pár Full frame MILC objektív van rá (az sem túl sok), és utóbbiak nagyon drágák. 3rd party obi egyelőre Nikon Z-re nem nagyon van. Régi tükrös obit lehet rá adaptálni. Na meg Sony-t
A Sony drága? Attól függ, honnan nézzük, natív MILC obi park szerintem Sony-ra a legolcsóbb, a 3rd party obiknak köszönhetően. A vázat is ki lehet fogni időnként jó áron.
Többször látok egyébként használtan a6300-at hirdetve, az is nagyon jó váz.
[ Szerkesztve ]
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
vihartigris
őstag
válasz Fekete83 #57290 üzenetére
A menü megszokás kérdése. Egyszer beállítod a vázat magadnak, utána ritkán kell a menüben turkálni.
Szedd össze gondolatban, hogy milyen obikat vennél, azokat nézd meg több bajonettre, márkára és látni fogod, hogy hol az egyik bajonett olcsóbb (drágább), hol a másik.bármi reciproka a semmi
-
Fekete83
csendes tag
Itt most arra gondolsz, hogy az a Z bajonett ami ezen van az hiába ugyan az mint a full frame z6-on de maga a bajonett túl új így kevés rá az objektív főleg használtan?
Amúgy az ár is meg az egész is még tervezés alatt van. Venni tudunk drágábbat, kérdés akarunk e, mivel nyilván így a többi hobbira kevesebb marad :). Szóval simán lehet hogy a végén egy "drágább" gép lesz és aztán lassan az objektívek.
Amit te írtál először Sony-t az a6100-at őszintén nem is nagyon néztem, mert van pár fényképező értékesítéssel foglalkozó kollégám ők hirtelen rávágták, hogy a sonyk nagyon drágák.
-
rekid
addikt
Illetve mennyire igaz, hogy a Canonok menüje sokkal átláthatóbb Mint egy Nikoné, illetve az hogy a Nikonhoz minden drágább?
. Semennyire. Rendszerben - váz + objektív(ek) - kell gondolkodni és úgy összevetni, hogy a te igényeidnek megfelelően melyik gyártóval jössz ki jobban és/vagy olcsóbban.
És akkor még nem is beszéltünk arról hogy mi van ha 3rd party objektív gyártónál vásárolsz be pl. Tamron vagy Sigma.Gyáva népnek nincs hazája!
-
Neck
veterán
Nem nagyon van natív objektív APSC mirrorless Nikonra. Majdhogynem nincs.
Neked nem a váz lesz drága, hanem a teleobjektív. Ha a keret legnagyobb részét beleborítod a vázba, abból nem lesz természetfotó...
[ Szerkesztve ]
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
Fekete83
csendes tag
És mi a véleményetek egy Nikon Z50-ről? Azt látok 250 körül. Ugyan ehhez még +100 eg objektív, de akkor legyen több a gép és legyen apránként megvéve a tobbi dolog, amikor már tudja az ember hogy mit akar venni.
Ez pl milyen a Pana G80-hoz vagy egy Canon M50 hez képest?
Illetve mennyire igaz, hogy a Canonok menüje sokkal átláthatóbb Mint egy Nikoné, illetve az hogy a Nikonhoz minden drágább?
-
pandur99
aktív tag
válasz Fekete83 #57281 üzenetére
Nikon D5300 80e Ft + Sigma 17-50/2.8 OS HSM 70e Ft + Nikon AF-S 55-200 VR vagy Tamron 70-300 VC + Sigma 105/2.8 OS HSM makro vagy Nikon AF-S 85/3.5 VR makro = nagyjából 300e Ft, talán kicsivel több, de lehet fokozatosan is beszerezni. Persze kell még táska, tartalék akku, esetleg állvány.
Tudom, sokan nekem esnek, miért ajánlok DSLR-t, mikor az kihalóban, de ilyen szettel még legalább 10 évig el lehet lenni, talán még 20 évig is. Én is hasonlóval fotózgatok.[ Szerkesztve ]
Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!
-
Neck
veterán
Mondjuk ha szürke is játszik, akkor szokott lenni Sony a6100 550 EUR + Tamron 70-300 450 EUR - ért, az "szinte" belefér a keretbe OSS mondjuk nincs.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Használt és/vagy szürke vásárlás is játszik? Akkor Lumix G(X)80 + 100-300 II, és még marad pénz akár egy kitobira is, pl. Lumix 12-60. Itthon újonnan rohadt drága minden. De az obit veheted akár boltból is, akkor marad 80 ezer egy használt GX80-ra.
Mindkét objektív használható (koca)makróra is, a 100-300 II meg szerintem simán jó portrézni is, ha nem gond, hogy 3+ méterről kell lődözni.
Dual IS is nagy segítség, főleg, ha nem mozognak a mókusok. Az ekv. 600 millit simán ki lehet tartani kézből 1/100 alatti záridőkkel is.
Ha egy lencsével akarnátok megoldani a legnagyobb átfogást, akkor esetleg a 14-140-re rá lehet nézni, bár annak lehet, hogy kevés lesz a tele vége mókusozni. A közelpontja ennek is nagyon jó.
[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
Neck
veterán
-
Neck
veterán
a6100 + 70-350 G + Valamelyik f1.4 Sigma (30mm vagy 56mm attól függően, milyen portré )
A szenzor a mostani mezőnyben is oké, a 70-350G egy baromi jó tele, az AF nagyon jó, a Sigma obik meg ár/érték arányban a legjobbak, főleg portréra.
Mod: mondjuk most gondolkodom, lehet nem fér bele az árba Jézusom, hogy felmentek az árak
300-ból talán akkor MFT.
[ Szerkesztve ]
-
Fekete83
csendes tag
Sziasztok.
Olvasgatok ideje a témában, de az ár mindig probléma lesz. (tesztek alapján fél millás gépet vennék, de nekem az nem reális). Merre induljon el a hobbifotós, ha szeretne természet és portré fotózásban is fejlődni, és mondjuk kezdésnek 300e Ft-ot költene el. Barátnőmnek lenne, ő DSLR gépre gondolt, Fotózik makrót, erdőben kis állatokat, de eredetileg a portré fotózás érdekelte.
Jön a tél, szerintem ilyenkor inkább a portré és a makro jön elő, a tipikus nyári madár és mókus leshez elég csak fél és múlva venni valamit. De pl érdekelne, hogy egy árnyékos erdőben 5-10-15m re lévő mókust mikkel lehet szépen lefotózni. (mi a reális táv ahonnan még megfizethető áron lehet ilyen képet csinálni).
A mai nagy bánat, hogy a tőlünk kb 4m-re lévő mókus a fán árnyékban borzasztó zajos lett (pedig 10 percig pózolt, már azt hittem ki van tömve) -
BoneDragon
veterán
Köszönöm a segitséget mindkettőtöknek!
Ez a focus peaking megváltoztatja az életemet. -
MittuDomain_
őstag
Az M50 jó kis gép szvsz, bízhatsz az AF-ben is.
A Canon menük elég egyértelműek, jó a magyarítás is.Ha MF fotóznál továbbra is, keresd meg és kapcsold be a focus peaking-et.
Minden esetre, van tartalék abban a szett-ben, hidd el nekem.
Si tacuisses, philosophus mansisses.
-
MODERÁTOR
“Mindent manuálisan lőttem”
Ezt kár volt. Annak idején mikor a 90-es években végre a manuális vázról AF-esre váltottam, rájöttem hogy mekkora segítség az AF. Azóta csak ritkán, csak ha úgy érzem hogy nagyon tudom hogy mit csinálok, akkor használok MF-et. És sokszor akkor sem sikerül, pont ahogy írod. -
BoneDragon
veterán
válasz tvamos #57275 üzenetére
Ki is próbáltam a kicsikét, 1 hét olaszban. Bologna, Firenze, Pisa, Velence... gyönyörűbbnél gyönyörűbb helyek és alig sikerült pár kép. Mindent manuálisan lőttem, de a focus nagyon nem megy... Próbáltam viewfinderrel fotózni, nem a kijelzőre hagyatkozni. Sajnos sok olyan kép is homájos lett, ami a gép kijelzőjén nem tünt annak, pcről megnyitva viszont borzalmas valamelyik.
Azért lettek jó fotók is, de amint időm engedi megyek ki szabadba gyakorolni. Nagyon rákattantam a témára. Már azon gondolkodom melyik obit vegyem állat fotózáshoz. -
tvamos
nagyúr
válasz adamcsik #57273 üzenetére
Végiggondolva a kérdést, repülőnapra egy Nikon D7000 + Nikkor 70-300 elég lehet kezdésnek. Az kb. ilyen áron megy. Amit csatoltál képet, az szerintem nagy magasságban utazó gép lehet, oda kéne egy Sigma/Tamron 150-600.
(#57266) BoneDragon
Jó fényeket hozzá![ Szerkesztve ]
-
konyi79
addikt
válasz adamcsik #57273 üzenetére
Én nem hiszek ezekben, meg nem is ez a kompaktok topikja.
Itt próbáld!Annyit tudok hozzátenni, egy ismerősömnek volt P510, kritikán aluli volt mind a lencse rajza, mind az af a tele végén. Nincs ingyensüti.
-
konyi79
addikt
válasz adamcsik #57265 üzenetére
Szpotterkedni egy jó 70-200-zal is lehet, Hasonlóra ideálisabb egy 100-400. Ha a berakott képhez hasonló magasan repülő gépeket is meg akarsz lőni, az sokkal inkább 6-800mm + telekonverter, ami már mindenhol milliós tétel lesz.
Ennek függvényében nézz szért a különböző gyártóknál.A keretedbe tényleg max valami ultrazoom kompakt fér bele, az is használtan. De azoktól meg nagy minőséget ne várj.
Nem repülőnap, de ott készül ez ez meg ez, 200600-zal a kifutó végéről előtte nap. És még ez is hagy maga után kívánnivalót. -
kovsol
titán
válasz BoneDragon #57266 üzenetére
Ha szánsz időt a tanulásra, gyakorlásra, akkor első pár hónapban hatalmasat lehet fejlődni.
[ Szerkesztve ]
May the Force be with you!
-
adamcsik
aktív tag
Sziasztok!
Bele szeretnék vágni a fotózásba. Főleg repülőket szeretnék fotózni. (rep. nap, utasszállítók) Kezdő gépnek mit ajánlanátok?
Árban egyenlőre max. 100.000ft-ig. (ha egyáltalán van ilyen)
Később azután ha nagyon megtetszik majd veszek komolyabb gépet is, csak elsőre nem szeretnék túl sokat rákölteni. Ehhez hasonló képekre gondoltam.
[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
válasz Sordoran #57262 üzenetére
Detto ugyan igy.
(#57260) kovsol
Persze, igazad van, de akkor sem latom olyan nagy tragedianak ezt, hogy olyan nagyon aggodni kelljen miatta.Azt figyeltem meg, hogy televel az AF eszi az aksit nagyon. (Gyarilag ugy volt allitva, hogy amikor be volt kapcsolva a gep, folyamatosan ment az AF. Nos... az elso alkalommal 3 kepet keszitettem a gyari aksival. Az tenyleg siralmas.) Most viszont sorozatnal allitotta a fokuszt, (servo+tracking priority,) es igy jott ki ez.
(#57261) nikkor
A menuben a kis villaskulcsnal, a masodik ablak, "Power saving".[ Szerkesztve ]
-
Sordoran
addikt
válasz tvamos #57259 üzenetére
Az nem tűnik rossz értéknek így. Én is kinn voltam Sony A6400 + 70-350mm, két gyári akksival (tartaléknak volt egy utángyártott még). Elsőt cseréltem 23%-nál, majd míg töltött használtam másikat. Végül a végén (utolsó számnál) 7%-ra lement az is, így gyors cseréltem ismét, de maradjunk annyiban, hogy 2 gyári akksit használtam el. 2900 kép (sok kisebb 5-7 képes sorozat főleg) és ~40 perc videó. Alaposan megdolgoztattam a gépet, de kitűnően vizsgázott.
Double rainbow... what does it mean? Well, a double rainbow is a phenomenon of optics that displays a spectrum of light due to the sun shining on droplets of moisture in the atmosphere. Does that explain?
-
nikkor
aktív tag
Sziasztok!
Canon M50 menüjében hol lehet beállítani azt, hogy két expozíció között mennyi ideig működjön a kijelző? Vagyis hogy mennyi idő után kapcsoljon ki. -
tvamos
nagyúr
Ma a repulonapon voltunk. Canon M50+adapter+EF-S 55-250, koveto AF-fel. 1 db utangyartott aksit hasznaltam, es a kocsiban merult le, amikor a fiam visszanezte a kepeket. Keszult 691 kep, (jpg+cr3,) meg kb. 5 percnyi video.
Ez azert nem olyan nagyon siralmas.[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
válasz BoneDragon #57257 üzenetére
Annyira azert nem szornyu. Akkor van nagy gaz, ha elrontod a beallitasokat, es valami EF/EF-S tele objektiv van fenn.
EF-M 22/2.0-val, vagy a kit 15-45-tel egy csaladi esemeny boven vegigfotozhato. Vakuval is. Ugy ertem, hogy nekem ez igy mukodik.
Termeszetesen nekem is van 2 utangyartott akum.
-
kovsol
titán
válasz BoneDragon #57255 üzenetére
Az jó kis kit, viszont tartalék akut is kalkulálj majd be hozzá.
May the Force be with you!
-
BoneDragon
veterán
válasz konyi79 #57184 üzenetére
Azóta is nézem a megfelelő gépet, már eljutottam a 400 ezres kategóriáig is, de felesleges lenne. Ugye első sorban nyaralásokra használnám, arra meg úgy gondolom az M50 is jó lesz.
Néztem a Fuji X-T30-at is, viszont annak nem elforgatható a kijelzője és ahogy nézem ez csak Canonnál van, igaz? Ráadásul az objektivek és bőven drágábbak.
Én nem szeretek szelfizni, de párom ragaszkodik hozzá, szóval...
Ha meg megoldható, akkor nem venném elő a telefont szelfihez, ráadásul azon az előlapi kamera meg elég botrány.
CANON EOS M50 MILC fényképezőgép 15-45mm IS STM +50MM f1.8 STM + EF-EOS M Adapter - 250.000
Igazából erre a kitre gondoltam. Ahogy elnézem ár/érték arányban nem rossz, de javitsatok ki ha tévedek. -
Retekcloud
tag
Köszi mindenkinek a segítséget. Elsőre fogásra, kezelhetőségre a Nikon z50 lett. Most beleveti magát a rejtelmeibe
[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
válasz Retekcloud #57237 üzenetére
Nekem M50 van, ha azt választod, akkor marad pénzed egy portré objektívre, mondjuk adapterrel egy Canon 50/1.8, vagy egy Sigma 56/1.4. Illetve nagyon jó az EF-M 22/2.0 is.
De ez nem időjárás álló."Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
Neck
veterán
-
Yoyoyo
tag
Üdv!
Újból hiányzik a fotózás, így próbálok újból egy masinát nézni magamnak.
Régen volt Oly M10m2+12-40 Pro, aztán később sikerült szert tenni egy Sony A7m2 +Tamron 28-75mm f2.8-re is, amit el kellett adnom.Hasonló zoomos obival keresnék 300-350k környékén, főleg táj, kirándulás és családi események lennének megörökítve.
Amiket találtam; Fuji T30, Sony a6xxx, esetleg Nikon Z50
Nem tudom, hogy ezekhez léteznek-e más gyártóktól a natívnál olcsóbb zoomok (f2.8) és kijön a keretből, vagy jócskán emelni kellene?Előre is köszönöm
[ Szerkesztve ]
-
rekid
addikt
válasz Retekcloud #57246 üzenetére
Nem pont így.
Inkább úgy mondanám, hogy az egyes gyártók Full frame vagy APS-C MILC rendszerei között minőségben kezelhetőségben sok különbség nincs. (Jellemzően preferencia kérdése, mindegyiknek van némi előnye/hátránya a másikhoz képest de egy kezdőt semmiben nem hátráltat.)
FF és APS-C rendszer között viszont van különbség. Árban és azért dinamikában is. (szándékosan nem minőséget írok) Viszont mire oda ér egy kezdő, hogy olyan képeket lőjjön ahol ő egyértelműen azt tudja mondani, hogy pl. FF-re van szüksége az nem kevés idő és betett munka. Lehet ettől függetlenül FF-el is kezdeni csak drágább.A d750 egy piszok jó gép főleg pl, tájfotóra ahol baromira 1 fókuszpontot használsz. Viszont a MILC-ek hatalmas előnye bizony a fókuszrendszer. Portrénál ott brutálisan jó szemkövetés, ami bizony a DSLR-eknél már nem opció. (Kivéve nikon d780 de ő egy "hibrid".) Én a helyetekben mindenképp MILC-eznék sokkal sokrétűbb míg az asszony kitalálja tényleg mit is akar fotózni.
Inkább azt kell eldöntenetek, hogy olyan obit választotok ami mindenre jó de igazából semmire sem tökéletes -kitobjektív- és ha megvan az irány akkor csere (bukóval) a specifikusan kinézett obira/obikra vagy már most kitaláljátok tényleg mit akar fotózni és beruháztok azokra az obikra amelyek az igényeket maximálisan kiszolgálják.
Gyáva népnek nincs hazája!
-
kacsento1
senior tag
Teljesen egyértelműen milc. Ha csak egyetlen dolgot írjak miért, a front-back fókusz miatt. Dslr kinőhetetlen hibája, milc-nél nem fordulhat elő. Úgy gondolom ma már az ég világon semmi sem szól a dslr mellett.
-
konyi79
addikt
válasz pandur99 #57239 üzenetére
Bármennyire is fáj sokaknak és hiába jó gép meg jó ár-érték arányú bármelyik tükrös váz, aki kicsit átgondolja, nem kezd fél millióval ma már rendszert építeni tükrösből.
Sok pénz az, nem szabad olyanra költeni, amiből a gyártók is hátrálnak kifelé, még ha ez ma drágább döntésnek is tűnik.
Máshogy kell használni egy MILC-et, mint egy tükröst, sokan akik váltanak, ezt nehéz megszokniuk, ezért mennek utána vissza. Főleg aki most kezd, menjen csak az EVF meg a teljes mezős arcfelismerés felé.
Szerintem. -
Retekcloud
tag
Köszönöm a sok választ. Szóval pl egyértelműen nem jobb akkor a Sony full frame mint a többi pl. Szóval ezeknél nem nagyon van olyan, hogy kifejezetten fotózásra az egyik jobb lenne akár kezelőszervekre vagy képminőségre?
1 gép használtan szoba jöhet az pedig a nikon d750. De az autó fókusz úgy tudom jobb a milceken. Rosszul gondolom?[ Szerkesztve ]
-
rekid
addikt
Háát emiatt én tuti nem korlátoznám magam. Jellemzően az újabb obiknál ott a gumicsík a csatlakozásnál. Másrészt annyit azok sem dobnak, hogy te szakadó esőben vagy csak szemerkélőnél egyel erősebben szitáló esőben folyamatosan, egyéb védelem nélkül használd a szettet. A legnagyobb kockázat meg amúgy is az obicserénél jön elő mind por mind egyéb szennyeződés esetén. Valljuk be ez a funkció inkább "adatlapfícsör" ami segít némi port távol tartani felcsavart állapotban mintsem hardcore előny.
-
rekid
addikt
-
rekid
addikt
válasz pandur99 #57239 üzenetére
Egy kezdőnek sokkal kényelmesebb egy milc. Rögtön látja milyen képet fog készíteni, a régi DSLR-re készült üvegeket is fel lehet -átalakítóval- csavarni. Ha mindenáron DSLR akkor használt, ezt a két típust szerintem pont nem éri meg már újként megvenni. (Mindezt mondom úgy, hogy DSLR-rel fotózok és fogok is még jó ideig.)
-
vihartigris
őstag
Ahogy PuMbA is írta, meg kell fogdosni a kiszemelt gép+objektív párost.
Ami nem áll kézre azt el kell felejteni, amibe beleszerelmesedik azt kell megvenni.
Itt már nincs a rendszer technikai tudását nézve rossz választás.bármi reciproka a semmi
-
pandur99
aktív tag
A tükrösök miért esnek ki? A fotósok nagy többsége a mai napig DSLR-rel fotózik. Mind dobják el a gépeiket? Mindent meg lehet csinálni még hosszú ideig tükrössel, amit tükör nélkülivel, sőt, számtalan előnyük van, például az objektívbőség, a hosszú akkuidő stb.
Olyan ez, mintha annak, aki ma autót akar venni, csak elektromosat ajánlanál.[ Szerkesztve ]
Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!
-
PuMbA
titán
DSLR-ek, azaz az első kettő kiesik. A többi közül pedig az, amelyik legjobban kézreáll és szimpatikus neki :) Portréhoz mindenképp kell egy fényerős obi, például 50mm f/1.8.
[ Szerkesztve ]
-
Retekcloud
tag
Sziasztok!
Feleségem gépet szeretne vásárolni, tanulás és hobbi célból.- Gépre szánt összeg? Bruttó 400-450.000
- Felhasználás? Portré, tárgy, állat, időjárás
Talán az időjárás állóság előny lenne.- Videóra szükség van ? Zéró videót fog készíteni.
- Csak új gép jöhet szóba vagy használt is?
számlás újba gondolkozunkNézegettem gépeket, de nem tudom melyik felelne meg jobban.
Nikon D5600 +18-140mm VR (VBA500K002) Digitális fényképezőgép
~294.000ftNikon D7500 + AF-S 18-140mm VR (VBA510K002) Digitális fényképezőgép
~430.000Canon EOS M50 Mark II EF-M 15-45mm IS STM + 55-200mm Digitális fényképezőgép
~360.000ft (mark 1 olcsóbb picit)Sony Alpha 7 Mark II ILCE-7M2K + SEL-2870 28-70mm Digitális fényképezőgép
~430.000ftNikon Z50 + DX 16-50mm VR + 50-250mm (VOA050K002) Digitális fényképezőgép
~435.000ftFujifilm X-T30 + XF18-55mm Digitális fényképezőgép
~430.000ftbocsi, ha hosszú lett, de foggalmunk nincs melyik lenne a legjobb, bármit szívesen meghallgatok
[ Szerkesztve ]
-
rekid
addikt
válasz lugosi #57233 üzenetére
Az a jó a Youtube-ban hogy bárki felrakhat bármit. És az a baj a Youtube-bal, hogy bárki felrakhat bármit..
Fotózni kell nem okostojások "véleményén" rettegni. F rendszerrel és régi "sz"r" DSLR vázakkal készültek világbajnok képek, olyanok amelyetől az ember csak húzta az állát a padlón. No, majd ha olyan képeket sikerül nekem is lőni, akkor elkezdek aggódni a Nikon jövőjén.. A Z rendszer már most kínál olyan obi parkot (az F-eket félrerakva) ami a userek 90%-ának lefedik az igényeit és bizony semmiben sem korlátozzák őket.Gyáva népnek nincs hazája!
-
rekid
addikt
válasz balazsovics #57231 üzenetére
Az eddig leírt felhasználásból, -ha nem kell 14 kép/sec sorozat felvétel és elég 4,5 kép/sec- akkor a z5 simán jó lesz neked. A maradékot meg pörgetheted valami patent obiba.
-
balazsovics
tag
Mivel a régi géppel eladtam az obik nagy részét is, nem lételemem az átalakító. Még mindig a Z5 vs Z6II között gondolkodom... Nem sok sikerrel
-
tvamos
nagyúr
válasz balazsovics #57227 üzenetére
Kitben olcsóbb. Úgy venném.
De van már sok z-s is...[ Szerkesztve ]
-
topikk
senior tag
Jo abbol a hasznalt is, az 150 EUR korul megy ebayen.
-
MODERÁTOR
És a régi kuplungos autofókuszú (nem motoros) obik esetén nincs is vele AF, mert nincs motor benne. Kitben talán olcsóbb az átalakító.
-
tvamos
nagyúr
válasz balazsovics #57225 üzenetére
"nem tudom van-e külsős objektív már hozzá?"
Nem nagyon, de vannak Nikkorok minden feladatra... szinte."Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
balazsovics
tag
Visszatértem az asztro topikból... :).Úgy néz ki,hogy pénzesebb hobbi,mint gondoltam. Most nem fog menni a távcsöves rendszer meg a fényképező is, így elsőre a fényképezővel kezdenék.
Továbbra is MILC... keret így 700e,ami kicsit azért flexibilis. ;)
Nikon és Sony között gondolkodom. Vannak esetleg pro és kontra érvek? A Nikon gép jobban tetszik,de nem tudom van-e külsős objektív már hozzá? Z5 vs Z6 és felette képminőségben mit nyújt az új szenzor? Nekem ez nem egyértelmű egyelőre,az árkülönbség pedig jelentős.Köszönök minden segítséget!
B -
tvamos
nagyúr
válasz racskobalazs #57223 üzenetére
Az jo otlet! Asztros topicban. Szerintem.
De mondom, elotte ki kene talalni, hogy az astro fotozas melyik mufaja. Az lesz az elso kerdes, hogy szines, vagy fekete-feher kamerat akarsz. Pl.
-
racskobalazs
senior tag
válasz tvamos #57222 üzenetére
Értem, s ha mondjuk az fz82 megmaradna mint superzoom, s csak asztrofotózásra keresnék kamerát? Nem vagyok közel se profi, csak valami alap ismerkedő/belépő szett kellene amivel már lehet valamit kezdeni
Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
tvamos
nagyúr
válasz racskobalazs #57220 üzenetére
Egy olcsobb 600mm vegu teleobjektiv kijon ennyibol. Szerintem a 300-as keret eleg karcsu lesz.
-
MrChris
nagyúr
válasz racskobalazs #57220 üzenetére
Elsőre optikai átfogásban kell kompromisszumot kötnöd, ez ekvivalens 20-1200mm-es átfogással bír, hasonló zoom nincs csereobis optikák közt. 20mm-hez a kit obin kívül külön ultrawide optika kell, ha ezt nagyon preferálnád. A szuper tele kb 600mm-ig lesz meg szintén egy külön optikával.
m4/3-ból pl. egy használt G80, P12-32, 9-18, 100-300. Vagy egy 14-140-es, vagy 12-60-as ha annyi is elég. -
racskobalazs
senior tag
Sziasztok!
Egy Panasonic Lumix FZ82 helyett keresnék egy kategóriával profibb gépet. A vásárlás nem sürgős, nem azonnal kell. A fő irányzék a természetfotózás, esetleg későbbiekben (amint felszerelést tudok szerezni) asztrofotózásba való belekóstolás.
A leginkább meghatározó tényező az ár, így jó lenne olyan ami így a 200-300k környéki árfekvésben mozog, ha létezik ilyen. Egyéb elvárás esetleg távvezérlés (távkioldóval vagy mobilappal mint az FZ82), de nem létfontosságú.Mit tudnátok ajánlani ebben az árban? Ha nincs ilyen, akkor mi a legalacsonyabb összeg amivel az említett dolgokra alkalmas gépet meg lehet csípni?
Előre is köszönöm!
Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
Neck
veterán
válasz balazsovics #57217 üzenetére
A bázistávolság miatt.
Csillagászati távcsövet nem illesztettem, de a Sony híres arról, hogy minden felmegy rá. Nézd meg az a7-et, full frame szenzor, a hátránya a fókusz sebesség, de szerintem az a te felhasználásodban pont nem lényeg.
Annyi, hogy a Sony Star eater szavakra keress rá, nem tudom, a7-en is meg lett-e oldva, vagy csak később.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz balazsovics #57217 üzenetére
side note: Asztrofotózás, Amatőr csillagászat
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
balazsovics
tag
válasz Mr.Csizmás #57215 üzenetére
Mintha azt olvastam volna, hogy nem minden ideális a fókusz távolságok miatt. Megkérdezem majd a távcsöves oldalt is.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz balazsovics #57213 üzenetére
távcsőhöz minden illeszthető, főleg ha T2 végű az optikája.
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
Neck
veterán
válasz balazsovics #57213 üzenetére
Keret? Vagy az nem számít?
-
balazsovics
tag
Sziasztok!
Szeretnék cserélhetős obis gépet újra (korábban volt Nikon D5000-em), ezúttal valami komolyabbat. A lényeg a képminőség, illetve hogy csillagászati távcsőhöz illeszthető legyen.
Canon-Nikon vonal érdekel elsősorban, de ha van valakinek jobb tippje, jöhet. Sajnos egy ideje nem figyelem a piacot, nem tudom pl a MILC-ek hol tartanak képminőségben, kiegészítő ellátottságban.Köszönet!
Balage -
Throme
veterán
válasz bandus #57203 üzenetére
Kizárólag kijelzős gépet nem ajánlanék. Ha nagyon süt a nap, akkor kevésbé fogod látni mit mutat.
Ha nem auto módban fotóztok, akkor nehezebb megválasztani a helyes expozíciót.
Én ezért váltottam vázat. Kereső nélküli géppel nem szívesen indulnék el.
Előfordult, hogy a keresőt kényelmetlen lett volna használni, de az elkészült képet a keresőben néztem vissza, mert nem sokat láttam belőle komponáláskor, csak nagyjából... -
-
TunerJoe
senior tag
Én csak fotózok (E-M10 II-m van), de én jobban örülnék a kifordítható kijelzőnek, mert az álló formátumban is használható. Na meg be lehet csukni, hogy az orrom ne taknyozza össze az üveget amikor a keresőt használom. Bár ez az egész egyéni preferencia kérdése.
instagram.com/albert__gyorgy
-
rizso
addikt
válasz TunerJoe #57206 üzenetére
Ezzel abszolút így vagyok én is Hozzáteszem nekem fotóra az M10II fel-le dönthető kijelzője praktikusabb, mint az M5 kifordítható megoldása.
De ha nagyon kell, telefonra ki lehet tenni a képét, legalábbis úgy rémlik, hogy M10II tud ilyet - na majd csekkolom.
Eladó cuccok: Panasonic Lumix 25/1.7 m4/3 objektív | új iPhone 15 Pro Max "padlizsán" színű bőr tok | fekete Samsung S21 Ultra Smart View tok (pár alkalommal használt) | Samsung Wireless Dual charger | D-Link DIR-860L router
-
TunerJoe
senior tag
E-M10 II helyett nem fizetnék annyival többet az E-M5 II-ért, mint amennyivel többe kerül. Ugye 4K-t az sem tud, csak pár dolgoban jobb, olyan dolgokban amik ilyen felhasználásra nem annyira lényegesek, persze leszámítva a forgatható kijelzőt.
[ Szerkesztve ]
instagram.com/albert__gyorgy
-
rizso
addikt
válasz bandus #57203 üzenetére
Inkább a GX80, vagy amiről beszéltünk, M10II (nem tud 4K videót, cserébe jobb a beépített stabija, baromi jók a kezelőszervei). M100 kijelzője ugyan visszafordítható/felhajtható, míg GX80/M10II csak fel/le dönthető, de ha nagyon kell a szelfi, szerintem kis gyakorlással be tudja majd lőni az adott objektívvel a teret kijelző nélkül is, vagy legrosszabb esetben előkapja a telót, szelfire teljesen jó, minden másra meg jobb lesz a gép. Esetleg m4/3 vonalon ott az M5II, még az is elég kompakt, használtan belefér a keretbe. Nekem az M100 kicsit bazárinak hatott kézbevéve, se stabi, se EVF, fogása sincs...
Eladó cuccok: Panasonic Lumix 25/1.7 m4/3 objektív | új iPhone 15 Pro Max "padlizsán" színű bőr tok | fekete Samsung S21 Ultra Smart View tok (pár alkalommal használt) | Samsung Wireless Dual charger | D-Link DIR-860L router
-
bandus
veterán
-
Muerte68
addikt
-
haruspex
aktív tag
válasz bandus #57200 üzenetére
Én Eos m100-at keresnék 11.22-vel. Valszeg többe lesz kicsit mint a kereted, de a nagylátó sokat fog hozzátenni a dolgokhoz, és rámennek a sima Canon objektívek is.
Ha kell kereső akkor egy gx80 12-32 kombót vadásznék, és később hozzá egy 9mm f8-at, de ez és az m50 is kicsit olyan, hogy fölösleges két rendszert fenntartani, akkor már érdemes.
Ami szóba jöhet még, az bármelyik Fuji, 15-45 obketívvel, vagy valamelyik Sony 5xxx, amik szintén zsebretevős méretűek.
A ha cserélhető objektíves képet keresel akkor valszeg érdemes lecserélni a DSLR-t, ne álljon benne a pénz, és venni valamilyen kisebb méretű gépet, esetleg keresni ha látsz nagyon jó ajánlatot, vagy venni egy nagy szenzoros kompakaktot jó áron használtan,, ez pl. EZT.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest