Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
ez talán 2019-ben volt valid
meg ami elérhető, az jó eséllyel használható, nincs plasztik virágcserép szindróma (50/1.8 ii, random 18-55)
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
Neck
veterán
válasz #75424128 #57996 üzenetére
egyetértek az előttem válaszoló fórumtársammal.
Alaposan gondold át, milyen objektívekkel használnád együtt. Gondolkozz rendszerben. Nézd hozzá az árát is.
Ökölszabályként Fujira főleg Fuji objektívek elérhetőek, Sony-ra 3rd party objektívek is. Rakd össze fejben előre mi lenne a végleges szett, és hol lenne jobb ajánlat rá.Esetleg járj utána, hol lehetne kipróbálni mindkettőt.
[ Szerkesztve ]
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
törölt tag
Üdv!
Viszonylag gyorsan kellene döntenem két váz között. Sony a 6400 vagy Fuji s x 10 . Jelenleg Sonyra vagyok berendezkedve, viszont sokat olvastam a Fuji gépekról és tetszik a hogy a manuális beállításokra jobban ki van élezve mint a Sony és ez irányba szeretnék elmozdulni.
A kérdésem a lenne, megéri e váltanom ezért rendszert. Utómunka nem probléma nálam.
Előre is köszi.[ Szerkesztve ]
-
Varoz
addikt
-
-
itouchfan
senior tag
válasz Mr.Csizmás #57991 üzenetére
Sonyból mi? 6300 ami szóba jöhet használtan és ez a kategória, nem?
„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz itouchfan #57990 üzenetére
sonyt meg se nyisd, az még drágább, tíz perce csuktam be az index adokveszek-et
---------------------------------------
Utómunkát nem vetem el, régen alkalmaztam, de most kevesebbet szeretnék foglalkozni vele.
márpedig akkor fuji hendikep[ Szerkesztve ]
-
itouchfan
senior tag
Sziasztok, újrakezdő hobbi fotósként keresem a számomra megfelelő MILC-et. (Korábban egy 3-4 évet fotóztam lelkesen D3200, majd D7100-zal, kitobi, 18-70 Tamron, fix 35-50esek voltak akkor).
Most egy kisebb, egyszerűbb szettben gondolkoznék, nagyrészt utazások, kirándulások alkalmával használnám, esetleg családi események fotózására, de az mellékes.
Ami felé (meg a DSLR korszakomban is) húzott a szívem, az a Fuji és a Pana valamiért. A Fuji most kicsit kiesik mert azért ahogy látom árban az drágább, kisebb a kínálat. A Panasonicok közül ami tetszik az a g80 (12-60nal), esetleg a GX9 szintén hasonló obival. Amit még rövid keresésem után hasonló árban találtam az a Canon M50 M2, szóval talán még az is szóba jöhet. Olympussal kapcsolatban megmondom őszintén, nem annyira vagyok képben, nem is annyira tetszik, de ha abból van valami bestbuy akár újonnan, akár használtan, akkor megfontolom.
Utómunkát nem vetem el, régen alkalmaztam, de most kevesebbet szeretnék foglalkozni vele.
Szóval ezzel kapcsolatos kérném a segítségeteket, hogy mit ajánlotok, esetleg 1-1 konkrét link (akár új, akár használt, de valóban újszerű érdekel) segítségével is! Köszönöm előre is!„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”
-
0519
senior tag
válasz negyedes #57985 üzenetére
Az MFT-nek nincsenek hátrányai, csak előnyei!
Kicsi, könnyű gép építhető köré. Minden általad felvázolt célra van objektív, több árkategóriában.
PL 40-150mm 3 különböző az Olympustól és 1db Pana. Portréra van F1.2 és F1.4 prime, utcára 12-100 F4 zoom, stb.Egyébként ilyen kérdésre a legjobb válasz a Flickr. Nézd meg milyen képeket készítenek mások.
''Vígan ülünk tort azok fölött akik ellenünk törtek'' -Addams family
-
kovsol
titán
válasz Mr.Csizmás #57984 üzenetére
Ettől függetlenül persze szerintem a Fuji rendszer előnyére válik, hogy Sigma és Tamron lépett feléjük.
Épp az előbb voltam a 220voltban, ki volt rakva ez a Sigma 18-50 f2.8. Kis cukika.[ Szerkesztve ]
May the Force be with you!
-
negyedes
addikt
a MFT szenzor/mount mennyire mas mint a megszokott APSC Nikon? Tudom hogy van crop factorja es joval kisebb, de gyakorlatban van valami hatranya? Ahogy irtam kepekben, varos, taj, portre es street, nincs allat vagy nagy tavolsagokra jellemzo kivansagom.
Neck megnezve az arat plusz hozza egy nagyfenyereju obi mar reg tullepi a keretemet. Eddig tenyleg a pana a befuto.
Három dolog biztos az életben: az adó, a halál és az adatvesztés. - Baráth Gábor
-
kovsol
titán
válasz Mr.Csizmás #57982 üzenetére
A6100 már megvan már Kb két éve. 185k volt kitben MM-ben. Bontatlanul ráadásul, csak utolsó volt, és meg akartak szabadulni tőle. Ennyiért nem hagytam ott.
[ Szerkesztve ]
-
-
Neck
veterán
válasz tvamos #57978 üzenetére
Pontosan. Az volt a kedvenc objektívem Sony APSC rendszeren, döbbenetesen éles, nyitva is (nem közhely, tényleg így van)
[ Szerkesztve ]
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
Neck
veterán
válasz negyedes #57974 üzenetére
Nem írtál pontos keretet. Ha belefér, nézd meg a Sony a6400-at, APSC szenzor, élvonalbeli követő autofókusz fotós és videós módban is, kiváló videós képességek. Ráadásul nagyon jó objektív park van hozzá, pl a Sigma 18-50 f2.8-al kiváló kombót alkot.
[ Szerkesztve ]
-
negyedes
addikt
Hello,
Roviden a story: mostani nikon D7000 gepemet jobbra cserelnem.
Hosszabban: jelenleg van egy D7000 gepem 18-105 + 50/1.8 obival. Nagy batar dog, ami anno jo heccnek tunt, most mar kenyelmetlen es sokszor mar elo sem veszem a gepet (+ - 1.5 eve) mert csak kinlodas van vele jobb-balra menni. Rajottem hogy a video resze a gepnek eleg rudimentalis es meg jo fenyviszonyok (led ego + esernyo es led flud light) mellett is szemcses bent a kep barmelyik obit teszem fel). Plusz miota megvettem csak baj van a geppel (pont mint az autommal) volt kalibralva, masik obi, stb de csak rossz, homalyos kepet csinal.
Szoval lecserelnem egy kisebb gepre, ami alkalmas lehet videokeszitesre (oktato videok, kirandulas/nyaralas megorokitese, legrosszabb esetben stream tetheringelve), de ugyan akkor a fotozas reszet is csinalnam (fix, nagy fenyereju obik, nagylatoszog, portre, mindenes). Kisebb meret miatt MILC rendszerben gondolkodom (naszutra elvittem az egesz felszerelest, gondolhatjakok hogy 1 het alatt max 80 kepet csinaltam, inkabb telefoval fotoztam) es csak hasznalt jatszik (erdelybol vagyok, szoval az itteni piacon tudok szetnezni).
A keretet nem igazan tudom most beloni, amennyit kapok a mostani gepert plusz kiegeszitve.
Ti milyen gepet, rendszert ajanlotok a fent emlitett hasznalathoz?Három dolog biztos az életben: az adó, a halál és az adatvesztés. - Baráth Gábor
-
0519
senior tag
A NASA-val a Hasselblad kooperált.
[angol nyelvű link]''Vígan ülünk tort azok fölött akik ellenünk törtek'' -Addams family
-
Varoz
addikt
Tudom, Fujim van, épp ezért röhögök, hogy ez ekkora ficsőr.
hTC Quietly Brilliant // „Nem értek egyet azzal, hogy a szerénység fontos erény. A logikus elme mindent olyannak kell hogy lásson, amilyen. És ha lebecsüli magát, éppúgy eltér az igazságtól, mintha eltúlozta volna.” (OO=[][]=OO)
-
galuska95
aktív tag
köszi a választ mindenkinek!
-
theporcupine
tag
válasz galuska95 #57963 üzenetére
Nem szeretem a másoknak ajánlást, konkrét választásban, de a felsorolt gépek közül a GX880-ró: ha jól tudom, nincs rajta vakupapucs és nincs keresője sem. Inkább szelfis, utazós gép, nem fotósoknak. Nem megy vele sokkal többre, mint egy telefonnal.
Én még OKJ tanfolyamon tanultam és egyik tanárunk szerint, egy mobillal is el lehet végezni a tanfolyamot, de a stúdióban gondban lettem volna, hogy a vakukioldót nem tudom rárakni a gépre.https://www.flickr.com/photos/nomorethanwaves/
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz galuska95 #57963 üzenetére
[Canon EOSM50 MKII fényképezőgép VLOGGER csomag] 250k -30k cashback
Vásárolj megjelölt, eMAG által forgalmazott Canon terméket és regisztráció esetén 30.000 Ft pénzvisszatérítést kapsz.
adnak hozzá pár apróságot, a gorilla tényleg ajándék."Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
galuska95
aktív tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani MILC gépet egy kezdő 18 éves lánynak? Most kezdené az első fotós tanfolyamát és azt ajánlották, hogy MILC-ben gondolkozzunk. Nem nagyon értek hozzá ezért kinéztem a három legolcsóbb árukeresős gépet:
https://www.arukereso.hu/digitalis-fenykepezogep-c40/fn:termekek-osszehasonlitasa:sony-alpha-6000-ilce-a6000l-16-50mm-p220323650,panasonic-lumix-g-dc-gx880-12-32mm-p482174376,panasonic-lumix-dmc-g7-14-42mm-p282307707/
Valamelyik használható már ezek közül vagy iylen "olcsókban" ne is gondolkozzunk? -
Varoz
addikt
válasz Mr.Csizmás #57960 üzenetére
Ez akkora trúváj?
hTC Quietly Brilliant // „Nem értek egyet azzal, hogy a szerénység fontos erény. A logikus elme mindent olyannak kell hogy lásson, amilyen. És ha lebecsüli magát, éppúgy eltér az igazságtól, mintha eltúlozta volna.” (OO=[][]=OO)
-
t.imi
addikt
válasz Mr.Csizmás #57960 üzenetére
Köszönöm, az a helyes megfejtés! Rég volt már erre képes vázam
-
t.imi
addikt
Sziasztok!
Újra jöttem bombázni a sokat látott nagyérdeműt okos kérdésekkel
R7/10....
Úgy látom, sikerült számomra érdekeset összehozniuk.
Végre -4/-5 érzékenység, 1/16000 e zár a R10-ben is, többször expo vázon belül illeszve, 0.5 sec előfelvételi opció.
Megnéztem néhány oldalt, hátha ti belefutottatok.
Képes végre együttműködni a mechanikus és az elektronikus zár?
90d-n menüben kellett be, illetve kikapcsolni.
Élkiemelés nagyításnál is elérhető, vagy marad a kiemelsz, vagy nagyban nézed? -
vond
MODERÁTOR
Hiába állítod be fix f/2.8-ra, ha megpöccinted 12mm-ről felfelé, akkor már el is kezd változni. Nekem fontosabb volt a valóban konstans blende, mint a nagyobb átfogás, ezért inkább 12-35-öt vettem a G9-hez a Lumix 12-60 után (és a 14-140 mellé).
Én is azt javaslom, hogy olvass kézikönyveket, teszteket, nézz YouTube videókat mind G9, mind pedig általános, kezdő videós témában, és persze látogasd a PH! szaktopikokat.
[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
0519
senior tag
A hozzászólást olvasva, saját okulásomra kérdeznék:
"12-60mm f/2.8-4.0 objektív. Főként tartalom gyártás úgy, mint reklámfilmek lenne a cél"
Ilyen, változó rekeszértékkel rendelkező, objektívnél érdemes fixen beállítani 4-re az értékét, hogy ne változzon a fényviszony a rögzítés alatt?''Vígan ülünk tort azok fölött akik ellenünk törtek'' -Addams family
-
veterán
válasz MrChris #57952 üzenetére
Kettőt terveztem alapból, 2x64 az előbb linkeltből. Tükrözni is lehet? Nem is tudtam. Bár rengeteg dolgot nem tudok meg haha… Az volt a terv, hogy az egyikre csak kép másikra csak videó, de a tukrozes jobbnak hangzik.
The greatest trick the devil ever pulled off was convincing the world he didn't exist.
-
MrChris
nagyúr
Azt nem ismerem, direkt ezt a gimbalt akartam hozzá, talán nem véletlen ezzel akciózták.
Jó lett a videó, 4k-ban nincs további crop, FHD is használható, a stabi pedig nagyon stabil. A hang pedig tömörítetlen.
Elvileg jó a kártya. Ha munka akkor kettőt használnék tükrözve, lehetőleg egyformát. G6-omnál előfordult írás probléma, fagyás, adatvesztés. Az a plusz 10-20ezer abban a pillanatban felértékelődik ha becsúszik egy adathiba. G9-nél nálam még egyszer sem volt. Vond kolléga gyötör jobban egy ilyen vázat. -
veterán
válasz MrChris #57950 üzenetére
Igen olvastam, hogy a GH5 az ami videózásra inkább kihegyezett, viszont a G9 is nagyon jónak tartják videóra is, főleg mióta 10 bites formátumban is tud rögzíteni.
Úgy néz ki találtam egy egész jó dealt szóval szerintem még ma le is csapok rá.
Zhiyun Crane 2-t néztem, az akad használtan is már relatív emészthető áron bár igaz garancia nélkül. Az mennyire ajánlott?Valamint egy nagy kérdés még, hogy ez az SD kártya megfelelő lenne nekem vagy ettől "erősebb" amire szükségem lehet?
[ Szerkesztve ]
The greatest trick the devil ever pulled off was convincing the world he didn't exist.
-
veterán
válasz MittuDomain_ #57948 üzenetére
Pont kérdezni akartam, hogy ehhez milyen gimbal ajánlott valamint milyen táskát tudnátok még ajánlani amibe elfér kényelmesen mondjuk egy plusz akksi és akár más cucc is?
-
veterán
Sziasztok!
Nem tudom jó helyen járok-e, ha nem akkor elnézést kérek és egy tovább irányítást a témában.
Most tervezem megvenni az első komolyabb fényképezőmet amivel videózni is szeretnék.
Egy Panasonic Lumix G9 fényképezőgép amit kinéztem és ehhez valószínűleg egy 12-60mm f/2.8-4.0 objektív.
Főként tartalom gyártás úgy, mint reklámfilmek és hasonló projektek lenne a cél (tehát inkább videó, mint fotó), mivel kezdő vagyok szinte teljesen ezen a téren ezért nem a lehető legdrágább gépet néztem ki elsősorban, viszont minőségi munkát szeretnék kiadni a kezeim közül és ez szerintem jobban megfelelne a célra, mint egy új iPhone.The greatest trick the devil ever pulled off was convincing the world he didn't exist.
-
MrChris
nagyúr
válasz takacsbotond #57941 üzenetére
Ahhoz a számhoz tegyél egy nullát és akkor már lehet miből választani. Egy átlag kitobjektív 35-40e-től van. Használtan. 4k képes váz 80e-től és ezek a nagyon belépő kifutott használt milcek. 2016-os Panasonic GX80+12-32 kit tekinthető egy olcsó belépőnek, de abból is a váz már a pandémia alatt is felment 80e-re.
Szerintem a mobilodból hozz ki többet, FilmicPro progival nagyon szép videó készíthető. Ha a kevés fény a gond akkor viszont mélyen a pénztárcába kell nyúlni. -
csacsi77
senior tag
válasz takacsbotond #57941 üzenetére
Ha a Samsung Galaxy S20 videója nem jó, akkor elég nehéz lesz bármit találni. Pláne 60 eFt-ért.
Öreg fater megoldja!!!!
-
takacsbotond
őstag
Sziasztok! Milyen gépben lenne érdemes gondolkodnom max. 60000Ft-ért egy objektívvel, használtan? Későbbiekben esetleg még vennék hozzá több objektívet is, ha beválik a fotózás.
Teljesen laikus vagyok, nem is érdekel különösebben a fotózás, és nincsenek nagy igényeim, csak jó lenne valami amivel értékelhetőbb képeket lehet készíteni mint egy telefon kamerájával. Többnyire családi fotókhoz kéne, és néha kiránduláshoz.
Videózni is szeretnék vele, örülnék a jó videós teljesítménynek, mert leginkább ott botrányos a telefonom kamerája, mesterséges fénynél (Galaxy S20).
Előre is köszönöm a válaszokat.Próbáltad már kikapcsolni-bekapcsolni?
-
barrasz
aktív tag
válasz Tin_Shield #57929 üzenetére
Köszönjük a részletes információkat.
Arra gondoltaunk,hogy z útó munka megtanulása nem egyszerű de majd talán megbirkózik vele.
A hétvégén dönteni kell de eddig talán az Olympus nyer.
Köszönöm. -
kovsol
titán
Szavaidat olvasva úgy veszem ki a Fuji esetében némi érzelmi plusz van. Lehet én akkor abba az irányba mennék el, mert lehet szívesebben használnád. Nem mindig csak a pénzt kell nézni.
Egy használt Fuji váz + 18-55 2.8-4.0 kezdésnek, és szépen levadászni használtan a többi áhított objektívet. Persze ehhez kell némi türelem is, hogy befussanak a megfelelő ajánlatok.[ Szerkesztve ]
-
Varoz
addikt
Lehet, hogy nincs akkora pörgés, de szerintem bőven megtalálhatod a számításaidat, csak kicsit kell várni. Ezért mondom, hogy én nem vetném el a B opciót.
-
A Zéé
addikt
Hardveraprot, indexet, fb-s Fuji adok-veszeket nézegetem, mondjuk nem túl intenzíven, és nincs az a nagy pörgés, mint mondjuk 3 éve, amikor az X100s-t vettem. De mondjuk ez igaz a Nikon vonalra is igaz.
Az X100s ára az mennyi lehet mostanság? Nincs agyonhasználva, valami 10k körüli expo van benne sztem, nem hibátlan, de szép állapotban van.Mr.Csizmás
Megnézegetem azokat is, köszi!Tin_Shield
Igen, 20 1.7! Az volt régen az egyik, ami tetszett. Köszi a többit is.Just a simple Lineman...
-
Tin_Shield
őstag
Ha a C opció is játszik még:
Extrém kicsi méret: Pana 12-32, 35-100, 20 f1.7
Ár/érték verzió: Oly 14-42, 40-150 (vagy ugyanezek Pana megfelelői), Pana 25 f1.7
Kényelmes opció: Oly 14-150/Pana 14-140 és tetszőleges ekv. 40-50mm fix
A Pana 35-100 ritkaság a használt piacon, többi aránylag könnyen összejöhet. -
Varoz
addikt
Nem értem miért lenne kicsi a használt piac ehhez Fujin.
Én nem győztem költeni a pénzem.
Nem akarom elhinni, hogy itthon ne tudd megvenni te is ezeket.
Szóval én B opcióra szavazok.hTC Quietly Brilliant // „Nem értek egyet azzal, hogy a szerénység fontos erény. A logikus elme mindent olyannak kell hogy lásson, amilyen. És ha lebecsüli magát, éppúgy eltér az igazságtól, mintha eltúlozta volna.” (OO=[][]=OO)
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
egy viltrox triót 300 körülből kiépítesz, bár én végigjártam mindenféle kombinációt csak mert viszketett 18-55, 50-230, 16-50, 17/1.4 mf, 35/2, 35/1.2 mf, xf35/1.4 volt 3x is, m42, m39 adapteresek, most viltrox 23/1.4+56/1.4 van, egyelőre nyugiban vagyok
-
A Zéé
addikt
válasz Mr.Csizmás #57931 üzenetére
Viltroxból csak fixek vannak, jól látom? 18-55 2.8-4.0 ahogy látom 100k környékén fogható lenne alap obinak. 18-135-öt csak ebayen láttam ilyen 200k környékéért
Just a simple Lineman...
-
A Zéé
addikt
Sziasztok!
Az elmúlt pár évben eléggé eltávolodtam a fotózástól több okból is kifolyólag, de ezen lehet, hogy változtatnék, és kíváncsi lennék a véleményetekre, hogy Ti mitévők lennétek a helyemben.
A szitu jelenleg: van egy Nikon D3100 vázam, hozzá 18-105, 35/1.8, és egy SB600 vaku és van mellé egy Fuji X100s is. A Nikont párom pár éve "kölcsönkérte", aztán vagy 2 évig emiatt nem is volt semmilyen gépem. Ezt az űrt enyhítendő vettem annó egy régi vágyott gépet, a Fujit.
A Fujinál imádom, hogy nagyon minőségi a váz, egyszerűen öröm kézbe venni, nézegetni, a vele készült képek is nagyon tetszenek, pláne, hogy nem kell utómunkázzak, tudom, fujj-fujj, de a film bracketing funkció nagy kedvencem lett. Viszont az ekv. 35mm annyira nem nőtt a szívemhez. Vannak szituk, amikor nagyon kiadja, de ugyankkor vannak olyan kirándulások, események, amikor elő se veszem a gépet, mert tudom, hogy nem lenne jó.
Nikonon a 35/1.8 volt ránőve a gépre, azzal simán elvoltam, az a gyutáv jobban bejön, párom viszont nem szereti a fixeket, szóval az az obi évek óta csak van, néha megnapoztatom, hogy nehogy begombásodjon.
Sokszor van úgy, hogy 1-1 részletet fotóznék csak valamiből, amihez egy hosszabb obi is kellene. Igazából ebben majdnem mindig elég volt a 18-105 hosszú vége is, de néha nem ártana, ha lenne több is.
Szóval valamennyire átszervezném a fotós repertoárt, elsősorban használt piacról (ez látom, hogy eléggé összement sajnos, nem lesz egyszerű bármit is vadászni).Na és akkor itt jön a dilemma:
A verzióként a racionális és legolcsóbb döntés az lenne, hogy venni egy D7100-at, hozzá egy 70-300-at és akkor a 35/1.8-al, és plusz egy nagylátóval, vagy valami alap obival kb. meglennék. Viszont a DSLR macerák (front-back fókusz, kicsit suta jpeg motor, nagy méret) annyira nem hiányoznak.
B opció valami régebbi keresővel ellátott Fuji váz X-E2(3), X-T1(10; 20) + egy 18-55 + egy 55-200. vagy egy 18-135 és 35/1.4 kombó. Ekkor megmaradna a Fuji feeling, és jpeg motor, viszont a probléma ezzel az, hogy nagyon kicsi a Fuji használtpiac, szóval ez esélyesen ebayről lenne, ami csak tovább drágítja a helyzetet.
C opció Olympus E-M5 v 10, és hozzá objektívek, de m43-nál már nem emlékszem, hogy mik voltak a menők.Tehát ami kellene: egy használható, de nem a legegyszerűbb váz. A 16 MP-s szenzorok már sztem kb. mindenhol teljesen jók voltak, együtt tudok élni azzal is, nem ragaszkodom a 24-hez. Ha DSLR, akkor csak Nikon. Ha MILC, akkor nem a technos, hanem a retro vonal design jön be.
Obiból egyelőre vagy egy fényerős alap obi: ekv 50 mm környéki fix és hozzá vagy egy travel zoom, vagy egy fényerős alap zoom és egy kistele mellé.
A költségvetést lőjük be mondjuk 300k környékére.
Szerintetek?Just a simple Lineman...
-
Tin_Shield
őstag
válasz barrasz #57928 üzenetére
Az Olympus színvilága/jpg motorja a legtöbb embernek jobban tetszik, ha kevésbé érdekli a képek utómunkázása, akkor - főleg eleinte - könnyebben lesz sikerélménye. Persze a raw feldolgozást megtanulni nem haszontalan, ki lehet vele maxolni a szenzor tudását, egyéni ízlésre lehet hangolni a képeket, sokszor "menthetetlennek" vélt kép is menthető, stb Viszont az Oly E-M10 (mk3-ig) videóban kifejezetten gyenge a Panákhoz képest, ezt is mérlegelni kell.
-
barrasz
aktív tag
válasz sandokanaa #57927 üzenetére
Köszönöm a tanácsot átgondolja hogy ,itis akar deeddig az elmondása szerint táj és portré amit szeretne.
-
-
csacsi77
senior tag
válasz StormMan #57924 üzenetére
Nem kell bocsánatot kérned, mindenki az elejéről indul.
Kezdésnek a lapcsalád régi, de az alapokat jól elmagyarázó cikkeit ajánlanám:
1. rész 2. rész
Aztán amit én sokat forgattam annak idején az Scott Kelby könyvei. Kicsit ripacs, sok a felesleges duma, de én becsülettel végigolvastam jópár könyvét (aztán egyben eladtam nyomott áron, de aki megvette az örült nagyon) és sokat segített.
De a legjobb, ha gyakorolsz és gyakorolsz és megint csak gyakorolsz. Azzal jön meg az igazi tapasztalati tudás.
Én csak az objektívek miatt ajánlottam a Canon 6D-t. Mivel a 24-105 és a 70-300 FF obik ezért adja magát, hogy a legolcsóbb, ár-érték bajnok vázad vedd meg hozzá, amivel öröm lesz dolgozni. Használtan 200 eFt körül megvagy és ennyit biztos hogy megér.Öreg fater megoldja!!!!
-
barrasz
aktív tag
Sziasztok!
Gyermekem a saját pénzéből szeretne vásárolni egy milc gépet.
Kapott két ajánlatot az egyik egy Olympus OMD-EM 10 a másik egy Panasonic GX7.
Mivel egy kicsit tanácstalanok vagyunk így itt szeretnék tanácsot kérni,hogy melyik lehet jobb választás.
Az Olympushoz van 5db akkumulátor és mind kettő dobozos és közel egyforma expo szám van mindketöben.
Előre is köszönjük. -
StormMan
tag
válasz csacsi77 #57923 üzenetére
Köszönöm, hogy rászántad az idődet, adtál tanácsot és leírtad a véleményedet. Legközelebb jobban oda fogok figyelni, hogy összeszedettebben és érthetőbben fogalmazzak.
Jól érted, a 500D maradna unokahúgomnál és mellé szeretném neki megvenni a 18-135-ös vagy a 18-150-es objektívet. Egy fotózs ismerősöm mondta azt, hogy én nem fotózom olyan jól, ezért felesleges ehhez a tudáshoz FF-es gép és nem javasolja. Ezért írtam, hogy amennyire én értek/tudok fotózni valószínűleg nem használnám ki, amit a gép tud.
Érdekel a fotózás, de valószínűleg nem kellő odafigyeléssel olvastam eddig. Köszönöm, hogy rávilágítottál, bőven lenne mit pótolnom a témában. Igyekezni fogok, hogy az alapokkal minél hamarabb tisztába kerüljek és ne írjak vagy kérdezzek sületlenségeket. Ha esetleg tudsz ebben tanácsod adni, azért nagyon hálás lennék. -
csacsi77
senior tag
válasz StormMan #57920 üzenetére
Kicsit zavarosnak érzem a leírásod. Ha jól vettem ki akkor az 500D menne az unokahúgodnak és vennél neki egy 18-135-ös objektívet (a 18-135 remek általános célú zoom objektív a Canon croppos vázainak). Neked pedig maradna a többi objektív, amiket felsoroltál.
Amennyiben így van akkor én egy használt Canon 6D-t javasolnék neked. Ezzel a 24-105-ös objektív remek párost alkotna általános mindenes obiként. Az 50mm STM kreatívkodni, elmosott hátteres képekhez jól jöhet, a 70-300 pedig egy alap teleobjektívként szolgálna téged. A Sigma18-35 alapból APS-C szenzorra való, de EF bajonetes, tehát rá tudod csavarni a 6D-re is. Az hogy a tükör nem akad-e meg a hátsó lencsetagban azt nem tudom, ezt remélem egy nálam tájékozottabb talán tudja. Én ezt az obit egyébként eladnám a helyedben.
Az meg hogy a tudásodat nem tudnád kihasználni egy FF géppel azt nem tudom értelmezni. Egy 6D használtan 170-200 eFt. Ha ezt rászánod, akkor lesz egy remek géped, amit évekig fogsz megelégedéssel használni.
Egyébként meg egy kis utána olvasás nem ártana az alapfogalmaknak, bár ha 12 év alatt sem tetted meg, akkor lehet tényleg nem érdekel annyira a fotózás.Öreg fater megoldja!!!!
-
StormMan
tag
Sziasztok,
segítséget/iránymutatást szeretnék kérni tőletek. 2010 elején vásároltam használtan egy Canon 500D típusú gépet 18-55-ös kit objektívvel. A mai napig használom ugyanakkor nem tartozok a hozzáértők közé. A géphez az évek folyamán ajánlás alapján a kit obit cseréltem és továbbiakkal egészítettem ki:
Canon EF 50mm f/1.8 STM
Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art
Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM
Canon EF 24-105mm f/4 L IS USMUtazásoknál/kirándulásnál használtam többnyire, épület, táj és állat fotózásra, nagyon ritkán portré, de ez inkább csak próbálkozás, mert sosem sikerült jól.
Mivel az unokahúgomat érdekelni kezdte a fényképezés ezért a 24-105-ös obival kölcsön adtam és nagyon beleszeretett. Nem szeretném elrontani az örömét, így a gépet neki adnám és vásárolnék magamnak egy másik gépet neki pedig a 24-105 helyett egy 18-135-ös obit.
Ebben kérnék segítséget tőletek, hogy milyen gépet lenne érdemes vennem és jó lesz-e a 24-105 helyett a 18-135?
Teljes képzavarom van azzal kapcsolatban, hogy az obik lecserélése nélkül milyen gépet szabadna megvennem. Véleményem szerint a FF érzékelő nekem nem lenne jó, mert néhány obi cropolna vele, de benne van, hogy tévedek. Valamint a tudásommal szerintem ki sem tudnám használni. A másik, amiben többek között zavar van, hogy MILC APS-C+adapter vagy DSLR APS-C gépeket nézegessek. Egy ismerősöm javasolta a 7D MK2-t és a 90D-t, de sajnos előbbit nem nagyon szoktam látni használtként eladó sorban, utóbbiról pedig nem sokat tudok.
Bármilyen segítséget, kritikát szívesen fogadok, köszönömöm, ha rá szánjátok az időt. -
-
tvamos
nagyúr
válasz #86883328 #57916 üzenetére
En azt gondolom, hogy a legfontosabb, hogy ott legyen a fokusz, ahol kell. Ahhoz meg kell egy jo AF, ha nem csak statikus dolgokat fotozol.
Videokat neztem csak, de azok alapjan a Sony A6400 AF jobb, mint az altalad emlitett Fujike. Talan en is az A6400-at valasztanam, ha lenne ra penzem. De nincs, ezert Canon M50-em van. Igy futotta obikra is.[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
törölt tag
Néztem pár képeket az X-T30 és A6400-ból és nekem úgy tűnik, hogy a Fuji nem éles a Sonyhoz képest. Lehetséges, hogy az X-trans szenzor képeit még mindig nem oldották meg a raw konverterekben?
Videoban viszont jobban állt neki a kicsit életlenség és a szuper Fuji színek. Tiszta Hollywoodi film hatása volt.
Kizártlag Darktable-t használnék. Nem tudom van e valaki aki egyáltalán használja azt a szoftvert. -
Neck
veterán
Ettől szép ez Ha lenne egy legjobb, akkor a többi tönkremenne - szerencsére nincs így!
Nagyon leegyszerűsítve a Sony a tech specre, a Fuji meg az élményre helyezi a hangsúlyt, mindenki megtalálhatja azt, ami neki tetszik.Azonban fontosnak tartom, hogy úgy adjunk tanácsot, hogy mindkét oldalt elmondjuk, illetve akár azt is, hogy tapogassa meg, és ne online rendeljen - akkor talán nem éri meglepetés.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
lugosi: Én is ezen gondolat mentén indultam el, de jó lenne ha tudja mindkettőt hiánytalanul.
Varoz: Köszönöm a választ. Az építési minőséggel kapcsolatban igazad van mert A6400-tól fémházas a Sony, bár én az X-Tx0 szériát is gyengébbnek építésűnek éreztem az X-T2/3-hoz képest.
-
Varoz
addikt
Ebben is van igazság és ezen érvek mentén lehet arra billenne a mérleg, de nem bánom, hogy Fuji lett végül.
AF sebességre nem hajtok és a külsős obikra sem. De ez is szempont, igen.
A végszóval viszont teljesen egyetértek, hiába a jó vas, ha nem élmény kézbe venni. Nagyon sokat nyom a latban szvsz, hogy mennyire áll rá az ember, hogy alkosson vele.hTC Quietly Brilliant // „Nem értek egyet azzal, hogy a szerénység fontos erény. A logikus elme mindent olyannak kell hogy lásson, amilyen. És ha lebecsüli magát, éppúgy eltér az igazságtól, mintha eltúlozta volna.” (OO=[][]=OO)
-
Neck
veterán
Azért az a6000 ebből a szempontból nem a legminőségibb gép, az 6400-a6600 azért sokkal jobban össze van téve. Ezen felül a Sony mellett szól a 3rd party obi park (pl a most kijött Sigma 18-50 f2.8 nagyon ütős) és az AF sebessége.
De teljesen más "élmény" a kettő, mindkettőt meg kell tapogatni és azt venni, ami jobban bejön
-
Roklif
csendes tag
Sziasztok!
D3200 + 55-200 objektívért 75.000 jó árnak számít?
Tanuláshoz kellene, nyaraláson képek megörökítéséhez, később táj és portré fotókhoz. Szeretném minél olcsóbban megúszni a fenti célokra alkalmas fényképezőt + objektív(ek)et. -
Varoz
addikt
válasz #86883328 #57905 üzenetére
Nekem van némi összehasonlítási alapom, mert A6000 volt az első gép amivel fotóztam és X-T10 volt az első saját gépem, most egy X-T20 van. Én a Fujira voksolok, nekem sokkal jobban bejött az egész ökoszisztéma. A tárcsák, a filmszimulációk, maga gép is minőségibb hatású nekem. Meg az alap Fuji obik is kiváló minőséget képviselnek. Ez látszik is a használt árukon, egy Sony kit obihoz képest egy Fujinon 2x annyi.
Ergonómia ide vagy oda, én nem éreztem azt, hogy jobban kézre állna a Sony, de Fujira veszel egy markolatot és ugyanott vagy. Nekem is van, de utóbbi időben a szerkényben pihen, pedig lapát kezem van.
"A Sony mellett a korlátlan videorögzítési idő"
Kivéve amikor túlmelegszik, tudtommal ez elég nagy probléma Sanyiéknál.
"jobb dinamikatartományú szenzor"
Ezt azért szintén fenntartásokkal kezelném, az X-Trans is elég jól pirít, nem biztos, hogy a papírforma az ki is jön, valós használat során.
De majd megcáfol egy hozzáértő, ha nincs igazam.hTC Quietly Brilliant // „Nem értek egyet azzal, hogy a szerénység fontos erény. A logikus elme mindent olyannak kell hogy lásson, amilyen. És ha lebecsüli magát, éppúgy eltér az igazságtól, mintha eltúlozta volna.” (OO=[][]=OO)
-
törölt tag
Sziasztok!
Nem biztos, hogy lesz rá jó válasz. Sony A6100, A6400, vagy Fujifilm X-T2, X-T30 közül melyiket vennétek és miért? A Sony mellett a korlátlan videorögzítési idő valamint a jobb dinamikatartományú szenzor és a jobb fogás (ergonómiailag) van, az X-T2 tárcsái tetszenek jobban.
-
haruspex
aktív tag
Simán lehet amúgy itt is egy alapos gyártási szórás, (vagy a gfx is gyengébb csak mondom. egy kettős összehasonlítás alapján ..). Nem egy helyen kritizálták amúgy azt az obit, de nekem nincs, meg Sonym sem. Mondjuk az ára ennek nem emelkedett, ha jól látom az mindenképpen segít neki, és pl. egy 9-18 sem és meg 220-at. A fő gondom az vele, hogy nincs selling pontja, azon kívül, hogy nincs nagyon más sony apsc-re....
Az viszont tényleg gond, hogy egyáltalán ezt a kategóriát nem is nagyon erőltetik a gyártók, pedig kirándulós, túrázós, városnézős obinak pont ez kell, és a kis méretű croppos vázak erre lennének a legideálisabbak többek közt. (Ugye itt az Olympus 8-25 amit meg fogok venni sztem, de simán elég lett volna, 10-25-ben nem fix fényerősben, de egy számmal kisebben, csak gondolom, így jobban eladható)
[ Szerkesztve ]
-
Neck
veterán
válasz Mr.Csizmás #57900 üzenetére
Nyilván. Kérdés, hogy kell-e ekkora részletesség? Illetve, sokat dob a részletgazdagságon, hogy 24 helyett 102 MP-en nézegetjük - de ez nem az obin múlik.
Ami az érdekesebb, hogy a videós állítása szerint egy nagy rakás ember rosszul tippelt.
Egyáltalán nem rossz az az obi. Láttam már jópár fotóst, aki FF Sony vázon is ezzel nyomta.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest