Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrChris
nagyúr
válasz attiati #58795 üzenetére
Nekem is A52 van, abban a nagylátószögőlű kamera eq. 14mm és rektilineáris, bár a széleket már kissé görbíti. Ennél nem nagyon lesz nagyobb látószögű fényképeződ és objektíved, bár a görbeség akár nulla is lehet. A görbület utómunkával jól korrigálható.
Épületbelsőt fotózni lowbudget módon az A52-vel is lehet, állvánnyal, több RAW képből utómunkában, akár nagy dinamika átfogással, görbülésmentesen és jó képminőségben.
Az elmondásod alapján könnyen lehet, hogy csalódnál a fényképezőgéppel, mert nem az fog kiesni belőle amire gondolsz.[ Szerkesztve ]
-
Neck
veterán
válasz vihartigris #58796 üzenetére
A szoba vonalai akkor is görbülnek, ha nem volt jó a kőműves
Bocsi, de sose voltam még olyan házban, ahol minden derékszög derékszög volt
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
attiati
veterán
válasz kisharsany #58791 üzenetére
Pont azt nem tudom, hogy milyen gép felel meg a célnak?
Tök süket vagyok a témában.Melyik az a gép, ami A52s-nél jobb, jó ingatlanfotózásra és nem a csúcskategória (tehát max 10e ft/nap a bérlési díja objektívvel együtt)
-
attiati
veterán
Lakás fényképezéshez szeretnék gépet bérelni. Feltételek
- nagy látószög beltérben
- Samsung A52-nél jobb minőségSzerintetek ebből a listából melyik teljesíti?
Objektívet is kellene hozzá bérelnem?ui.: esetleg ha valaki kölcsönadna gépet Bp-en 1 napra, persze nem ingyen, akkor kérem írjon PM
-
tvamos
nagyúr
válasz Mr.Csizmás #58787 üzenetére
Nem rossz! Es az R50 is egesz jo 260-ert.
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
alzanapos + gvh kuponnal 245k, meggondolandó
Canon EOS R100 + RF-S 18-45mm IS STM"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
yle_greg
tag
válasz nortone580 #58782 üzenetére
GX9 es 14-140 tulajkent azt mindom, hogy ez egy jo ajanlat, a gep nagyon jo, es ez az obi az egyik leg hasznosabb.
Egyetlen dolog fog kelleni meg, egy darab plusz akku. De az lehet utangyartott is, szoval az nem nagy tetel.A nyelvtannaciknak uzenem, hogy en trafok, te trafsz, o pedig trafik. Erted? Igen? Akkor ez kiallta a gyakorlat probajat, karoghatsz amit csak akarsz. :-)
-
MODERÁTOR
Szerintem jó váz, jó obi, és árban is szerintem rendben van.
-
vihartigris
őstag
-
Tin_Shield
őstag
Alapvetően ez egy nagyon jó mindenes kombináció, sok célra így-ahogy-van megfelel. De korántsem mindenre optimális, ezzel számolj. Fényszegény környezetre kevés lesz amit ez a szenzorméret + objektív fényerő enged. Lesz egy kellemesen használható enyhe nagylátószöged, de ha pl. mobilok széleslátójához szoktál akkor lehet ez is kevés lesz. De ezek mindegyike orvosolható, ebben a endszerben nem is túlzottan extrém költséggel.
(ugyanezek a korlátok egyébként minden más rendszerben is meglennének egy hasonló nagyátfogású zoom objektív + váz kombó esetén) -
nortone580
csendes tag
Sziasztok!
[link] ez a kit mennyire jó vétel?
Szeretnék váltani telefonról fényképezőgépre. Szeretünk utazni, illetve gyerkőc is van a családban, úgyhogy családi események fotózására is alkamas gépet keresnék. -
Varoz
addikt
válasz Uzmany #58777 üzenetére
Egy pont a Fujinak, hogy ha nem akarsz utómunkázni akkor annak a kész JPG-je is marha jó.
hTC Quietly Brilliant // „Nem értek egyet azzal, hogy a szerénység fontos erény. A logikus elme mindent olyannak kell hogy lásson, amilyen. És ha lebecsüli magát, éppúgy eltér az igazságtól, mintha eltúlozta volna.” (OO=[][]=OO)
-
hibavissza
veterán
válasz Uzmany #58777 üzenetére
Fuji. Sokkal olcsóbb és papíron a videós képességeket leszámítva a technikai különbségek marginális hatással vannak a kész képre. A Fuji 18-55-tel 50 ezerrel olcsóbb mint a csupasz Sony váz. Sonyra még egy közelítő (igaz elég felülről) zoom a Tamron 17-70 350 ezer.
A vázak közti 200 ezer azért elég nagy differencia. Inkább költsd valami jobb fixre.[ Szerkesztve ]
-
Uzmany
őstag
Sziasztok,
itt is felteszem a kérdésem. Sony a6700 a gép amellyel szemezgetek, de ajánlotta egy fórumtárs, hogy a fuji x-s20 megfontolandó alternativa lenne.
Elsösorban portrék, autók fényképezése a cél, de utazás, és a hétköznapjaim is vele fényképezném. A képek minöségével kapcsolatban a lehetö legkisebb kompromisszumot szeretném, de nem a legdrágább megvásárlása a célom.
Mit javasolnátok?
Köszönöm elöre is.® visions created with passion
-
wms
senior tag
válasz balazs1022 #58775 üzenetére
Igazán nincs mit!
-
wms
senior tag
válasz balazs1022 #58773 üzenetére
Igen, ajánlott! Nagyon jó kis gép.
-
Sandpa
csendes tag
válasz Tin_Shield #58769 üzenetére
Köszönöm!
-
Varoz
addikt
válasz Sandpa #58767 üzenetére
Nem rossz a Sony vonal, vagy esetleg ennyiért egy Fuji X-T20/X-e3 valami obival, ha belefér a büdzsébe 18-55-tél venném.
hTC Quietly Brilliant // „Nem értek egyet azzal, hogy a szerénység fontos erény. A logikus elme mindent olyannak kell hogy lásson, amilyen. És ha lebecsüli magát, éppúgy eltér az igazságtól, mintha eltúlozta volna.” (OO=[][]=OO)
-
Tin_Shield
őstag
válasz Sandpa #58767 üzenetére
Az a5000-et elengedném, a maga idejében sem volt a Sony legsikerültebb modellje, az a6x00 széria jobb választás. 200e körül van több lehetséges irány is elindulni, nyilván hasznát gépekről beszélünk alapvetően, bár a Panasonic GX80 kit talán még újként is beleférhet, ha találsz valahol. A Fuji X és az Olympus gépek különösebb utómunkák nélkül is tetszetős jpg képeket készítenek, a Sony és a Pana képei már több törődést igényelnek viszont fejlettebb a video.
[ Szerkesztve ]
-
Sandpa
csendes tag
Üdv Mindenkinek!
Olyan kérdéssel fordulnék a hozzáértőkhöz, hogy amatőr hobby fotózásra megérheti e megvenni egy Sony A5000-t vagy esetleg egy A6000/6100-t megvenni.
Felhasznalást tekintve kirándulós tájfotó családi fotó és néha saját készítésű termékek fotózása lenne a cél.
Jelenleg van egy régi Fuji Finepix kompakt, de nem igazán szeretem.
Vagy esetleg javaslat valami gépre ami kihozható 200 körül.
Köszönöm. -
HollyBoni
veterán
Amúgy hol írta hogy ő FF gépet szeretne?
-
yle_greg
tag
válasz lugosi #58763 üzenetére
Pontosan, ahogy mondod. En is elkovettem egy olyan "hibat" amit ujra elkovetnek, a Pana 10-25/f1.7 megvetelet. Imadom, otthon sokszor hasznalom, es meg kirandulni sem vagyok rest cipelni, pedig 70 deka es nem pici, nagyobb mint egy sorosdoboz.
Viszont most nem hoztam magammal (Horvatorszag, tengerpart) mert itt hektikusabbak vagyunk (es felek, hogy ellopjak). Most a nagyjabol majkremkonzerv meretu es sulyu kis obikkal "szaladgalok". Az ovemre fuzott apro zsebekben feltunes nelkul elfer a Laowa 7.5/f2, a Pana 20/f1.7, es a Pana 42.5/1.7. Most megyunk a kolykokkel delfin nezo hajoutra, oda a 14-140 es a 100-300 obikat viszem, a nagyobbik cirka sorosdoboz meretu, a kisebbik nagyjabol a fele. A hajon nem szeretnek cserelgetni, de fogalmam sincs, mennyire lesznek kozel a delfinek. A 14-140 -el kezdek, mert olyan kepet szeretnek, amin nem csak a delfin van meg a viz, hanem a gyerekeim is, ahogy a hajo korlatjaba kapaszkodva mutogatnak felejuk. A hajo zsufolt lesz valoszinuleg, ugyhogy ez 100 alatti tartomanyban keszitheto csak el szerintem. Remelem sikerul. :-)A nyelvtannaciknak uzenem, hogy en trafok, te trafsz, o pedig trafik. Erted? Igen? Akkor ez kiallta a gyakorlat probajat, karoghatsz amit csak akarsz. :-)
-
MODERÁTOR
válasz yle_greg #58762 üzenetére
Sok igazság van ebben a hsz-ben. A méret és súly nem csak utazásnál számít. Én mikor rendszert váltottam, választhattam hogy 1.4-es vagy 2-es obikat akarok hozzá. Rosszul döntöttem és az 1.4-eseket vettem, feleslegesen. Cserébe viszont van olyan obim, aminek a rajzától oda vagyok, vannak olyan szolgáltatásai amik totál szuperek, viszont olyan nagy és nehéz hogy semmi kedvem magammal vinni.
Vettem egy újat gyengébb fényerővel, de fele-harmada méretben és súlyban, állandóan a gépen van és egy csomó kedvenc képem készült vele. Szóval a kis gép, kis obi igenis számít szerintem is. -
yle_greg
tag
válasz totopad #58761 üzenetére
Ha utazas, akkkor a meret mervado lehet. Erdemes lehet a Full Frame DSLR helyett az APS-C vagy meg inkabb a Mikro 4/3 rendszereket nezned. Nem csak a gepvaz kisebb, mert nem azon nyered a sokat, hanem az objektivek mereten. Kepminosegben, foleg hobbistakent, szerintem nincs akkora kulonbseg, ami megerne a FF szett tomeg es terfogat tobbletet.
Ha nem DSLR like, hanem kis tavmeros alaku gepet nezel, akkor alkalmasint egy nagyobb kiskompakt meretet tudsz elerni vele. Nekem Panasonic GX9 gepem van, ez egy palacsinta 20/f1.7 vagy 12-32/f3.5-5.6 obival nagyjabol a zsebre teheto kategoria. Most eppen nyararunk, es kifejezetten elvezem, hogy a fotos szettem alig foglal helyet.
A nyelvtannaciknak uzenem, hogy en trafok, te trafsz, o pedig trafik. Erted? Igen? Akkor ez kiallta a gyakorlat probajat, karoghatsz amit csak akarsz. :-)
-
totopad
senior tag
Sziasztok! Hobbi fotósként a mobilról szeretnék áttérni egy picivel komolyabb és tartósabb cuccra. És kimondottan utazás fényképezéshez keresnék valami belépő szintű DSLR-es gépet, ami lehetőleg Wifi és gúgli photos támogatással is bir.
Nem vagyok vlogger, a videózás sokadlagos, de, nem árt, ha tud. Előre is megköszönném, ha tudnátok ajánlani valami budget megoldást. -
Neck
veterán
válasz anarkigabi #58758 üzenetére
Én is egy kiváló állapotú, alig használt A7III-at néznék ezek helyett.
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
Rapid136
őstag
válasz anarkigabi #58758 üzenetére
Sajnos nagyobb az ugrás, de megérné egy A7III, ezerszer jobb a Sony új akkuja.
Manuális obikkal is szép dolgokat ki lehet hozni belőle.Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
anarkigabi
csendes újonc
Sziasztok!
Jelenleg egy Canon EOS 250D + Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Macro párossal nyomulok, mint hobbi fotós, de fontolgatom, hogy átnyergelek DSLR-ről MILC-re, azon belül is valami belépő szintű FF vázba.
Amire használom és a továbbiakban is használni szeretném:
- Időjárási események fotózása (leginkább felhők, zivatarfelhők), nem feltétlen szempont, hogy a fényképezőgép totál vízálló legyen, mert ha van csapadék, akkor nem feltétlen maradék nyílt terepen vele)
- kicsit próbálkoznék asztrofotózással, nem a deepsky fajtából, de viszonylag jó milkyway vagy csillagos gépbolt fotókkal szeretnék próbálkozni
- viszonylag sokat utazom, így legyen túristáskodásra is alkalmasÁrsáv:
350-450 ezer FtViszonylag laikusként 3 vázat néztem ki:
- Canon EOS RP
- Sony A7 II
- Panasonic Lumix DC-S5Bár a Panasonic tetszene funkcióiban a legjobban, illetve annak a legjobbak a videós képességei is, de úgy látom objektívek tekintetében viszonylag borsos az árazás, így költséghatékonységi szempontból nem túl optimális.
Az RP-ben az zavar, hogy nincs vázba épített IS, az RF bajonettes obik pedig jó drágák, bár most a nyári Canon pénzvisszatérítési akcióval van egy-két jó ajánlat, illetve 220volt-ban most júli 24-től ugyancsak kecsegtető akciók lesznek.
A Sony-ról azt olvastam, hogy bár hiába ez jelent meg a legrégebben az összes közül, de ettől függetlenül legalább képminőség tekintetében felveszi a versenyt a másik kettővel, azonban a menürendszere viszonylag bonyolult és eléggé lagol a felület, illetve nem jó a kijelző fényereje. Rendelkezésre álló objektívek tekintetében viszont itt a legjobbak az árfekvések.
A jelenlegi Canons EOS 250D-met lehet egy ideig párhuzamosan megtartanám a zoomképes objektív miatt, az FF vázamhoz pedig kezdetnek 1-2 fix objektívet választanék... bár ha valamelyiknél a KIT zoom-os objektív sem olyan tragikus minőség, akkor talán beszállnék abba is, persze azzal a kompromisszummal, hogy a jobb fajta obikat csak később szerzem be annak függvényében, hogy állok pénzügyileg.
Nagyon kíváncsi vagyok a véleményetekre, illetve remélem segítetek a döntésben. Magamtól azt sejtem, hogy a Panasonic lenne a legjobb választás, de ha úgy van akár mind a háromhoz is ajánlhatnátok ilyen "induló szetteket", ami szerintetek ár-érték arányban most legjobban megérné.
Lehet opció akár használt cucc is, bár abba befektetni kicsit félek, nehogy valami hibásan működő cucc legyen rámsózva.
Előre is nagyon köszönöm a válasz(oka)t.
Üdv,
Gábor -
Golota
aktív tag
válasz Aksomatic #58752 üzenetére
Olympus EM5 vafgy EM1, a panákat kevésbé ismerem, de ezekben az Olykban a kategória legjobb in-body stabija vanb, így bármilyen objektívvel lesz stabid. A lencséket az előző postban megírtam. Én tuti a Zuiko 45-őt venném portréra. Nevetségesen olcsó a tudásához képest.
-
yle_greg
tag
válasz dabgergo #58750 üzenetére
Az elektronikus zar nem koptatja a mechanikat, igy ha annak magas az erteke, nem szamit. A csak videozas is hasonlo, mert az sem terheli ugy a gepet, kiveve ha megsuti vele az elektronikat.
Objektivnel van szerepe a csak video kitetelnek, mert ha valaki kovetofokusszal videozik, akkor az obiban a fokusz motor es a fokusz mechanika eleg sokat dolgozik.
A bekapcsolasok szama is tud mervado lenni, ez az elektronika altalanos oregedeserol ad adatot, de nagy a minosegi szoras, ezert ez csak tajekoztato adat. Ha nehany tucat, akkor uj a gep, vagy vitrinbwn volt, vagy nem hasznalta, pl. asszonynak vette aki nem hasznalta. Ha meg sok szazezer bekapcsolason van tul a gep, akkor hiaba hirdeti alig hasznalt patika allapotukent, belul mar dolgozott eleget.A nyelvtannaciknak uzenem, hogy en trafok, te trafsz, o pedig trafik. Erted? Igen? Akkor ez kiallta a gyakorlat probajat, karoghatsz amit csak akarsz. :-)
-
wms
senior tag
válasz dabgergo #58750 üzenetére
Minden vázból kiolvasható, hogy mennyi expó van benne. Az Olympus illetve Panasonic gépek szervizmenüjéből azonnal látható. De a legtöbb váz expó ellenőrzésére különböző programok vannak pl.: shutter count. Viszont vannak olyan márkák, ahol kicsit problémásabb ezek megállapítása. Az elektromos zár nem emeli az expók számát, mivel a zárszámláló csak a mechanikus zár használatát számolja.
-
dabgergo
őstag
Még egy olyan kérdésem lenne hogy van e módszer annak megállapítására hogy mennyit használták ezeket a milc-eket ha használtat veszek? Elektronikus zár miatt ha jól értem itt már más a helyzet mint a tükörreflexeseknél volt.
Illetve az pozitív vagy negatív ha valaki "csak videózásra" használta? Gondolom az a zárat nem fárasztja de a szenzort annál inkább, nem?
-
dabgergo
őstag
Köszi a véleményeket!
Az külön hasznos infó h a7c II hamarosan jön, mert egyébként az a7c-t nézegettem, mérete miatt szóbajön egyértelműen.Budapesten a Fotópluson kívül milyen boltot tudtok ahol ki lehet próbálni gépeket?
-
Golota
aktív tag
válasz Aksomatic #58739 üzenetére
Én biztosan nem venném meg a kit obit Sonyban. Akkor már jobban jársz egy Oly/Pana géppel, meg mellé egy 45mm Zuiko portréra, meg egy 12-32 Pana vagy egy 14-42 Zuiko objektívvel. Ebben a kategóriában (is) az objektívnak lesz nagyobb szerepe és ezek a lencsék magasan jobbak, mint a Sony kit zoomjai.
-
Neck
veterán
válasz dabgergo #58740 üzenetére
Ha a "lélek" a legfontosabb, akkor ezt nem tudjuk helyetted eldönteni. Menj el fotós boltokba, nyílt napokra, rendezvényekre, és tapogass. Tudni fogod, melyik rendszer (ek) jött(ek) be, és az alapján válassz.
-
MODERÁTOR
válasz dabgergo #58740 üzenetére
Szia, Fujiban van 1.2-es, és 1.0 is (56mm).
Nekem az 1.4-es fixem van (35 és 23mm), és ma már azt kívánom, bárcsak a 2-eseket vettem volna helyettük. Oké talán a 35-ösnél nem feltétlenül, de a 23-asnál nagyon nagy a súly és a méret, és szerintem nekem a 23/2 is tökéletes lett volna. Mind a kettővel (ezek ugye ekv. 35 és 50mm) F/2-vel fényképezve is túl kicsi a dof az általam általában használt tárgytávolság esetén, ezért is felesleges volt az 1.4-eseket venni.
Azért írom csak ezeket, hogy a vékony dof szerintem ne befolyásoljon annyira a döntésben (bár úgy látom valószínűleg jobban tudod nálam, hogy mit csinálsz, így ez csak egy személyes vélemény amit írok).
A Viltrox 75/1.2 amire utalsz, az állítólag egy nagyon jó obi, én csak olvastam róla (nincs szükségem ezen a gyújtótávolságon ilyen fixre egyáltalán).
A Voigtlandernek vannak 23-as és 35-ös 1.2-esei, de azok manuális fókuszú obik. A neten dicsérik őket, de állítólag élességben nem olyanok mint a Fujik.Egy rövid ideig volt D750-em, annál viszont szerintem az átlag milc még akkor is kisebb és könnyebb, ha ez nem kifejezetten direkt választott cél, szerintem a sonyk is kisebbek és könnyebbek. Ha kicsi és könnyű FF gép érdekel, akkor állítólag hamarosan jön ki a Sony A7C II, érdemes még azt megnézned.
-
dabgergo
őstag
Sziasztok!
Több év halogatás után újra nekiveselkedek a MILC-re váltásnak D750-ről.
Első sorban családi képeket csinálok mostmár nem is munkaszerűen csak saját célra, de nem tudok/akarok lemondani a megszokott minőségről, bokeh-ról stb.Leginkább az vonz a tükör nélküli rendszerben h eye-af-el nem csak nekem de a feleségemnek is könnyebb lesz éles képeket csinálni. Jelenleg 24-50-85 1.8-as obikat használok.
Fuji felé húz a szívem de nagyon tartok az APSC-re való visszalépéstől főleg DoF tekintetében még akkor is ha vannak 1.2-es és 1.4-es lencsék.
Ha csak a nyers tények számítanának akkor biztos h Sony A7III-ra váltanék, mert rengeteg a jó lencse, ráadásul az 1.8-asok nem is drágábbak mint Fuji-ra az 1.2-esek vagy 1.4-esek, és persze az eye-af is közel tökéletes. Ugyanakkor olyan lelketlennek érzem az egész rendszert. Nyilván nekem kell döntenem, de hátha van aki használt Sony FX-et és Fujit is.Családi portrézésre X-T3 35 1.4-el, 56 1.2-vel és esetleg 75 1.2-vel (nagyon megörültem h tegnap láttam h ilyen is elérhető már) milyen lenne?
D750 után vajon milyen érzés lenne ezeket használni?Van más alternatíva sztetek? MILC, FullFrame és öröm használni mint a FUJI-t? Gondolom nincs
Vagy esetleg van útban még több 1.2-es obi fujira?
Eredetileg még cél lett volna a kisebb súly és méret is, de azt lassan elengedem, 1.8-es nikon obi sor amim most van tök könnyű és jó, ennél pl a Z-s obik jóval nehezebbek, e miatt a Nikon MILC ki is esett, nem olcsó, nem könnyű és nincs meg az a többlet mint Fujinál, de persze legalább fullframe...
Bármilyen inputnak, tapasztalatnak örülök!
-
Aksomatic
senior tag
válasz csacsi77 #58737 üzenetére
köszi mindkettotoknek (szerk.: már harmotoknak )
alapvetően a fő irány portréképek és tájképek lennének. az utómunkat kifejezetten élvezem, szívesen jatszadozom ilyen dolgokkal.
A telefonos macerát az üzemidő és tárhely jelenti főként ezt nem specifikáltam eléggé. Igazabol használt vonalon nézelődöm. Például Sony A6000 az amin most megakadt a szemem egy kitobival kezdésnek. Ez olyan 150 környékén ki is jönne. Később amint látom, hogy hogyan is használom lehet majd kiegészíteni plusz obival meg kiegészítőkkel, csak igazából az lenne a cél, hogy legyen egy megbízható céleszkoz, amivel lehet szép fotókat készíteni akár utómunkaval[ Szerkesztve ]
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
-
csacsi77
senior tag
válasz Aksomatic #58734 üzenetére
Szerintem videóra hagyd meg nyugodtan az S22-t. Esetleg vegyél hozzá egy használt stabilizátort. Nagyon fel fogja dobni a videók minőségét.
Fotóra a milc jó irány. De tudd, hogy akkor érdemes megbarátkoznod a képek szerkesztésével, mert igazán akkor mutatja meg a fényklpezőgép az előnyét.
Ha mégsem akarnál nagyon utószerkeszteni, de mégis vonz a fényképezés világa akkor mindenképpen használtat vegyél, hogy ne bukj sokat, ha mégse jönne be. És olyan gépet, aminek szép a jpg minősége. Ezt Olympus (OM System) vagy Fuji vonalon kapod meg.
A többi pedig már csak pénzkérdés. Én a fiamnak például a 220Volt használt oldalán tudtam egyszer venni 90 eFt-ért jó állapotú Fuji X-A5-öt kitobival. Szerintem az kezdő lépésnek nem volt rossz.Öreg fater megoldja!!!!
-
Golota
aktív tag
Tényleg jobban le kellene szűkíteni a felhasználási kört. Azt írod "mobillal egyre macerásabb sok fotót és videót készíteni." Ez alapján nem biztos, hogy jobban jársz egy fényképezővel, mert azt elő kell szedni, objektív fel, letölteni a képeket, esetleg utómunka, stb. Ha csak a kényelem a szempont, gondold át még 1x.
Ha szeretnél természetesebb (kevésbé túlszaturált színek, nem túllágyított bőrtónus, stb) képeket csinálni, esetleg nem idegenkedsz az utómunkától, akkor lehet jobban jársz egy MILC-cel.
Első körben találd ki, hol és milyen körülményke között fotózol leginkább. Beltér? Kültér? Kirándulás a verőfényben vagy vacsora gyertyafényben? (sarkítok, de érted)
Inkább portrék vagy csoportképek? Kell a video és milyen felbontásban? Akarsz utómunkázni, vagy kizárt.
És végül, ami a legfontosabb: el kellene döntetni kb mennyi a max keret, mert egy objektív ára akár meg is duplázhatja a költségeket.
[ Szerkesztve ]
-
yle_greg
tag
Az a gond a kerdeseddel, hogy tul tag a valasztek, es nehez szurni, ha nincs mi alapjan.
Gondolj el egy autos forumban egy olyan kerdest, hogy: "Sziasztok! Altalanos hasznalatra milyen szemelyautot ajanlanatok? Az Opel jo?".
:-)A nyelvtannaciknak uzenem, hogy en trafok, te trafsz, o pedig trafik. Erted? Igen? Akkor ez kiallta a gyakorlat probajat, karoghatsz amit csak akarsz. :-)
-
Aksomatic
senior tag
Sziasztok!
Egy most így nyár elején a nyáron következő családi eseményekre szeretnék egy fényképezőgépet vásárolni, mert mobillal egyre macerásabb sok fotót és videót készíteni. Alapvetően egy MILC-re gondoltam, és azon gondolkodtam hogy egy Sony A7-et vennék az első generációbol használtan. Jelenleg egy Galaxy S22-vel készítek fotókat, videókat. Mi az ajánlásotok egy MILCre?
Jelölnék meg árkategóriát, de nem igazán vagyok képben az árakkal. -
Zewa
senior tag
válasz Sztenn #58731 üzenetére
Ha belefer -akar hasznaltan is- akkor a Tamron 17-70mm f/2.8 remek mindenes lehet.
"Táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan…"
-
Sztenn
tag
válasz markussandor #58728 üzenetére
-
markussandor
senior tag
válasz Sztenn #58719 üzenetére
Szia, eddig senki nem ajánlotta a Nikon Z50-et, szóval pár szót mondanék róla.
A gyári 16-50 kitobi összecsukva nagyon vékony, alig lók ki a markolat síkjából, mégis van benne vibráció csökkentés. Használtan jó áron be lehet szerezni.
Ha esetleg FTZ adapterrel vennéd, akkor egy hatalmas objektív parkot is felcsavarhatsz rá, használtan ki lehet fogni sok jó objektívet.
A két kitobis szett pont kijön az általad belőtt összegből, és az 50-250 telének baromi jó képe van. -
Sztenn
tag
válasz yle_greg #58725 üzenetére
Egyet értünk, a kettő együtt lesz egy egész. Elsőként mégis a vázat/kitet venném meg, mint az objektívet. És mivel kezdő lennék, maga a cél is szűkülni fog idővel, ebben biztos vagyok.
Amúgy a fuji és a pana ami stabival rendelkezik ha jól emlékszem. De ez számomra se feltétel, mint ahogy a 32000-es ISO sem. Szerintem a sony lesz, vagy a fuji.
-
yle_greg
tag
válasz Sztenn #58724 üzenetére
Szerintem egy mostani, vagy mondjuk 5 evesnel nem regebbi kamera nagyjabol mindenre jo, amire az atlagembernek szuksege lehet, ugyhogy barmit valasztasz, az jo lesz, a kis kompromisszumokat meg ugyis megoldja az ember.
A kulonbseg a mai gepek kozott szerintem mar nem olyan szamottevo, lassu a fejlodes. Akik profik, vagy ebbol elnek, azoknak fontos lehet egy-egy parameter, mert az pont jol jon a szamukra, es megeri az arat. En viszont tudom magamrol, hogy a gep okosabb nalam, sokkal tobb lehetoseg van a masinaban mint amit en kepes vagyok kivenni belole. Ugyhogy amatornek szerintem barmilyen vaz jo.
Ami katartikus valtozas, az egy-egy obi. Amikor nem tudsz hatra lepni, de felteszed az ultra szeles (nalam 7.5mm) szeleslatot, es hirtelen belefer a kepbe, az egy jo erzes. Amikor szenvedsz a kitobival, mert a gyerek a muanyag motoron lehagy, es tul messze vigyorog, akkor egy 14-140 meghozza a vigyort a te arcodra is. Es meg sorolhatnam, hiszen itt az adott obi az, ami az adott feladat eseten brillirozik, - es visszaerkeztunk oda, hogy szinte tok mindegy, milyen vazon.
A dupla IS miatt erdemes rendszeren belul maradni. Az olcsosag miatt meg erdemes manualt venni, kis gyujtotavnal ugysem problema a stabi hianya.Szerintem ne gepben, hanem rendszerben gondolkozz. Ugyis lesz meg par obid, ezert csetelheto. :-)
Gondold vegig, hova mit vinnel, az milyen suly, terfogat, szutyo. Mennyire latvanyos, mennyire tolvajcsalogato, mennyire lehet keznel. Ezek szerintem fontosabb szempontok, mint hogy mi a max ISO amit tud a gep, hiszen a kepeink tulnyomo reszet vilagosban keszitjuk, kivetel a mazohistak es a sportemberek, mint a barlangaszok, az valaha voltam en is, barlangban tenyleg macera a fotozas.
Felszinen ezzel nincs gond. :-)Szerintem akkor fogsz tudni jo gepet/rendszert valasztani, ha tenyleg jol tudod a sajat magad szamara definialni, hogy milyen celra kell. Szerintem ez a kulcs. :-)
A nyelvtannaciknak uzenem, hogy en trafok, te trafsz, o pedig trafik. Erted? Igen? Akkor ez kiallta a gyakorlat probajat, karoghatsz amit csak akarsz. :-)
-
Sztenn
tag
válasz yle_greg #58723 üzenetére
Első gondolatom volt, hogy ha majd megint megyek nyaralni, akkor milyen jó lesz, hogy nem lesz nehéz meg kis helyen is elfér, de az asszony cuccai mellett egy IMAX kamera is csak vicc.
Amúgy mielőtt megírtam az első hsz-emet, még a GX9 is benne volt.Ami baj, hogy nem igazán van infóm a mai MILC kamerákról. Minimális tapasztalatom még egy 10 éves Samsung NX20-al van. Bár azt szerettem, csak időm nem volt elővenni.
-
yle_greg
tag
válasz Sztenn #58719 üzenetére
Ha a mobilitas fontos, akkor az MFT vilagaban a kis meretu gepeket is megnezheted, en egy GX9-el nyomulok, es elvezem, hogy az apro obikkal konkretan zsebre teheto, mikozben a kepminoseg szamomra tokeletes. Most eppen nyaralunk, ez az utolso nap, es a heten tok jo volt, hogy konkretan ovtaskaban vittem a gepet egy palacsinta (20/f1.7, ekv. 40 mm) obival, illetve ovre fuzheto apro "zsebekben" vittem 7.5 nagylatot, es a 14-140 mindenest, ami a tobbihez kepest batar darab, de ez is csak 25 deka, es cirka 7x7 centis.
Ha cel a kis meret, akkor ezzel nem losz melle.A nyelvtannaciknak uzenem, hogy en trafok, te trafsz, o pedig trafik. Erted? Igen? Akkor ez kiallta a gyakorlat probajat, karoghatsz amit csak akarsz. :-)
-
Sztenn
tag
válasz tvamos #58721 üzenetére
Thx, néztem azt is, de valamiért a Canonról általánosan több rosszat találtam, mint jót. Persze kicsit idegesítő is, hogy az ember felmegy pl. jutúbira, és ott egyik videóban dícsérik az "xy" vázat, a másikban már nem igazán. Ezért is vagyok döntésképtelen most, de a fenti 3-ról elég jókat írtak/mondtak (sonykról főleg). Az R10 persze simán vállalós ugyanúgy, arról is jókat találtam.
Szóval plusz 1 váz, így már 4 összesen, amikre szavazhatnátok akár, h melyik legyen.#58720 Lugosi fórumtárs, neked is köszi az infót, te milyen obit használsz?
-
Sztenn
tag
Sziasztok!
Mostanság egyre gyakrabban járok természetbe és nyaralni is szép helyekre, gondoltam teló helyett jobb volna egy normális de kompaktabb gépet venni. Kicsit szétnéztem már, hogy mire számíthatok ár terén, és max 1500 euróig (500e FT) lőttem be magamnak a maximumot. Ez alapján egy kezdő fotósnak ajánlott ezek közül valamelyik?
Nikon Z50
Sony Alpha 6400
Fuji X-S10
Ti melyiket ajánlanátok? Illetve milyen objektívet nézzek hozzá portré fotók illetve természet fotók készítéséhez?
Pl. Sony 6400 egy Sigma 18-50mm F2,8 kit 1000 euróért megérné? [link] -
Neck
veterán
válasz balazs1022 #58714 üzenetére
Itt mind a kettő "élőkép" csak a kijelző más
Ugyanaz a focus. A szenzoron vannak a PDAF pontok, ugyanazt csinálja a gép mind a két nézetben. És nagyon gyorsan[ Szerkesztve ]
-
HollyBoni
veterán
válasz balazs1022 #58714 üzenetére
Mivel itt nincs tükör, csak "élőkép" van, mindegy hogy a kijelzőt vagy az EVF-et kukkolod.
-
balazs1022
őstag
Szuper!
Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket!
Most már legalább van egy irány.
Ui: Még annyi kérdésem van, hogy élőkép és élőkép nélkül is ugyanolyan gyors a fókusz?
Ugye a 450D es 550D-nel 1/5 olyan lassú előkeppel. Meg a Canon-nál oda-vissza fókuszál. Először felmér, aztán vissza áll oda ahol a legelesebb volt. Ha kevesebb a feny, akkor nagyon lassan teszi.[ Szerkesztve ]
-
Neck
veterán
válasz balazs1022 #58710 üzenetére
Ha az 56mm APSC "rövid", a Sonyra lehet kapni 85mm f1.8-at is. Nagyon jó ár/érték arányú objektív. Igaz, full frame-re készült, de APSC gépre is ugyanúgy feltehető, és nagyon jó képe van, natív Sony autofocus, stb.
[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
válasz balazs1022 #58703 üzenetére
Nagyon jó képek!
Lehet, megérné kipróbálnod egy eredeti Canon objektívet! (Egy boltban pl.) Az szerintem jobb kompatibilitásban, mint az olcsó kínai másolat
De ha be tudsz húzni egy A6300-at, az is pöpec!"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
Neck
veterán
válasz balazs1022 #58708 üzenetére
Az picit régebbi váz, hatalmas különbségek nincsenek. AF-ben egy verzióval régebbi, mint az a6100 / a6400, de szerintem a Te felhasználásodra simán jó lesz.
Sigma 56mm f1.4-et ajánlok hozzá, nyitva f1.4-es is beretva, fantasztikus képeket lehet lőni vele.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
Érdemben nem tudok hozzászólni, csak a képek miatt, nagyon jók, nagyon tetszenek!
-
balazs1022
őstag
Aztaaa van ám áruk.. Lehet én vagyok kicsit lemaradva..
Egyébként a A6100 az tetszik. Ha tényleg gyors akkor megéri rá beruházni.
Tudnál valami jó objektívet is ajánlani?
Ugye a Canon-on az M42 es fix 50mm-es obi, az a valóságban olyan 70-80mm-nek felel meg (nem tudom pontosan). Szóval ha vennék egy Sony 1.8/50-et akkor az nem "széleslátóbb" lenne? -
Mr.Csizmás
Topikgazda
a youngno az kínai másolata. amúgy javaslom rekeszelj párat, f4-f5.6 körül próbáld meg, ne nyitva. (tudom, ahhoz iso kell vagy fény sajnos)
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
balazs1022
őstag
válasz balazs1022 #58700 üzenetére
Hoztam pár fotót, hogy miket szoktam fotózni, hátha így jobban tudnátok segíteni:
Nah most ugye, mikor szalad, akkor már nehéz befókuszálni. A legtöbb kép f1.4-el készült, és így is sokat számított, ha a feje előre vagy hátra mozgott 1-2 cm-ert.
Meg sok pénzt se szeretnék érte kiadni. Elég amatőr vagyok ezért nem szeretnék rá sokat áldozni. A jelenlegi teljes szett a 2 géppel meg vagy 8 objektívvel 100e alatt megvolt. Ebből a legdrágább tétel az a 1.8/50mm-es obi volt, amit nem is sok mindenre tudok használni. (Utóbbira rosszul emlékeztem Nem Canon, hanem Yongnou, csak előbbit akartam venni, de utóbbit találtam jó áron.Látszik mennyit használom.. )
Látom közben válaszok is érkeztek:
#58701wms:Tehát ezek szerint vázat kell elsősorban néznem. A Sony A szériánál élőkép mellett is gyors az AF? Mint egy mobiltelefonnál?[ Szerkesztve ]
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
side note: az EF 50/1,8 az egy 40 éves konstrukció, csak digitalizálták.
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
wms
senior tag
Canon R50, R10, R7, Sony A6100, 6400, 6600. Mindegyiknek nagyon jó a követő fókusza, a gyerkőc és a kutyus nem akadály. Mindkét gyártónak van 50f1.8-as obija, ami szintén igen jónak mondható.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- Házimozi belépő szinten
- Filmgyűjtés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Autós topik
- Asszociációs játék. :)
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- Vicces képek
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest