Új hozzászólás Aktív témák
-
Stauffenberg
Topikgazda
A S9 semennyire nem tetszik, de amúgy az objektívbe kapaszkodás nem bug, hanem feature.
Volt már mindenféle gépem, de ezt egyszerűen máshogy fogod, a jobb kezed nem tart semmit, ballal nagyjából a tömegközéppontnál fogod alányúlva.
Aki markolatos vázat keres, az ne ilyet vegyen, érted na.Itt az egyetlen komoly ergonómiai hiba szerintem a második tárcsa hiánya (vagy legalábbis amit annak neveznek, az hülye helyen van és egyben D-Pad is).
-
Stauffenberg
Topikgazda
Én pont a Fuji topikban írtam arról pár napja, hogy küzdöttem az AF-C móddal eleget (de ez egy "régi" váz és egy olyan objektív, amit a gyártó firmware oldalon kissé elhanyagol, hezitálósabb a Sony verziónál, pedig hardveresen ugyanaz).
Ezért lövöm át AF-S módba statikus témán, mert egyből odateszi, AF-C módban meg kicsit még szöszmötöl. Lehet ez csak negyed másodperc hezitálás is, nem a világ vége, csak ha pont ekkor nyomom tökig az exponáló gombot, akkor nem lesz éles.
-
Neck
veterán
Nekem is, és nagyon elégedett vagyok vele.
Persze, a teljes rendszer sebessége számít együtt (szenzor kiolvasás, feldolgozó értelmezése - például eye AF, valamint a fókuszmotorok sebessége együtt. A kommunikáció néhány ms késleltetését már nem is vettem ide). és ez tényleg eltérő lehet váz-gép kombónként.
Ha valamelyik komponens lassabb, a végeredmény nagyon megsínyli.An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
PuMbA
titán
-
PuMbA
titán
Ez jó
Neck: Vegyük a Laowa 33mm f/0.95-ös obit, amit nem rég vettem. Mennyi infó volt róla a DPReview-on? A tudott gyári specifikáción és pár példa képen kívül semmi. Fókusz tesztekben is van több csatorna, ahol jobban letesztelik az adott kamera fókuszrendszerét. Fotós szenzor kiolvasási sebességek is megvannak nagyobb természetfotós csatornákon. És még folytathatnám...mindig találtam jobb és információ gazdagabb bemutatót az adott cucchoz a DPReview-on kívül.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
"de az a hardver alatta nem egy R3, Z9, A1."
Ez egy jó kérdés. Ugye mivel az összes Canon gépben 1 darab Digic X processzor van, elvileg ugyanaz a hardver a 350 ezres R50-ben és a 2,6 millás R3-ban is. Ami kérdés lehet az a processzor órajele, illetve a selejteket rakhatják az alsóbb kategóriás gépekbe úgy, hogy letiltanak feldolgozókat, mint a PC-s processzorok, VGA-k esetén.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Jaja, erről beszél Jared is az EVF felvételek után, hogy azért meg kell nézni az elkészült képeket és a videó ezek után erről szól
Egy érdekes dolog szerintem, hogy a régebbi kamerák megkapják-e az új kamerák szoftveres AF frissítését. Például az R8-ban megint finomítottak és több új menüpont is van és az R7-emben ezek már valószínűleg sose lesznek. Kár, hogy nem csinálnak a gyártók olyat, hogy pénzért megvehetnéd például....
[ Szerkesztve ]
-
madgie
titán
Nálam az nyert, na de azért, mert az összes X-T vázam megvolt eddig és baromira nem voltam oda az X-T4-ért, pont a hülye tekergetős kijelzője miatt... szerencsére az X-T5 olyan, mintha az X-T3-at reszelte volna tovább a Fuji és az AF is +gondolkodik" már néha, lassan meglesz az A7III szintje
(X-H2-t is próbáltam, tuti, hogy sok embernek az a szimpatikusabb kivitel, nekem - bigott Fujisként - a megszokott sok tekergető/tárcsa volt a szimpatikusabb út) -
PuMbA
titán
"Látom még mindig itt tartunk, hogy Sony szar, Canon jó"
Szerintem csak arról van szó, hogy a Sony nem jobb, mint más gyártók vázai Ugye egy időben a Sony a vázakban ellépett a konkurenciától, úgy 2017-2018 körül, de a mostani tesztekben ez már nincs.
". Nem csak venni a milliós felszerelést aztán nyomkodni mint a vakegér majd tele sírni a netet, hogy szar a gép."
Pedig ez is egy metrika valamilyen szinten. Ha egy gyártó gépével jobb eredményt kapsz anélkül, hogy elolvasod a kézikönyvét és csak nyomogatod. Telefonoknál, autóknál, bárhol ez egy figyelembe vehető tulajdonság.
[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
Azert, hogy nekem eladhassa a regit olcson. Szelsoseges esetben ingyen is el tudom fogadni.
Neki meg lesz szep uj, ami nem kopott, nincs meglazulva a gumi gyuru, tiszta... szoval az uj sokkal jobb!
[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
PuMbA
titán
Igazad van. Arra gondoltam, hogy ez szintén gátolt elég sokakat, hogy például egy eltérő márkájú MILC gépet vegyen az eddigi gépéhez képest A legtöbben inkább megvárták, amíg a gyártójuk kijött a megfelelő MILC-cel, mert az obikon nagyon sokat buktak volna.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
APS-C csúcs volt az anno, mint most az R7 és 350-400k körül volt, ami ma már ugye sokkal több: "Canon's flagship mirrorless camera, the Canon EOS M5 mirrorless camera distils the best of Canon compacts and DSLRs to perfectly balance high performance ..."
[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
Igen, az mukodik, ha kepernyon komponalok, es hasznalom is, mint a telefonon. Ha kukucskaban nezem a temat, akkor kenyelmetlen.
A masik gond, ha a tema mozog, (pl. egy auto,) akkor rabokok, es elkezd gondolkodni, hogy akkor most biztos-e, es a tema meg elmegy. Szoval az marad, hogy kozepso fokuszponttal kovetem a temat kizoomol-va, es remenykedem, hogy exponal, amikor akarom."Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
tvamos
nagyúr
Jo, akkor atfogalmazom. Az M50 AF lassabb, mint a Nikon 1. Adapterezett obikkal nem is lenne ra panaszom, de a kit obival, meg az EF-M 22-vel is. Ez azert faj egy kicsit. Mig a Nikon felismerte a mozgo targyakat, szemelyeket, a Canonnak sokszor megtetszik egy fa a hatterben. Es persze, hogy megoldom, csak jobban tetszene, ha inkabb a gep oldana meg magatol, ha hatarozott elore lepes lenne, a visszalepes helyett, plane, hogy ez csak szoftveres tuning, szoval akar jo is lehetne, es a Nikon 1 egy lesajnalt, tobb, mint 10 eves konstrukcio a Canon meg 5.
Es az a nagyon nagy baj, ha nem eles a tema, akkor nincs az az utomunka, ami oda elesseget varazsol.
[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
Stauffenberg
Topikgazda
Utoljára 2019-ben vettem új vázat, akkor 310 volt az euró, most meg 400. Ez közel 30% emelkedés csak egyedül az árfolyamon. Aztán itt van az áruhiány is, ami felfelé mozgatja az árakat.
Nem olyan drámai a helyzet, mint a VGA piacon pár hónapja, de elég szar. Amúgy cserélnék örömmel vázat (és egyben rendszert), de minden 40-50%-kal drágább, mint 1-2 éve.
-
Stauffenberg
Topikgazda
Ez ráadásul talán azoknak is jó hír, akiknek a már meglévő krepált be és a szerviz széttárt karjain kívül egyebet nem kaptak. Meg az új Canon APS-C vázak miatt rajtuk van a nyomás is, hogy ha törik, ha szakad, de ebben a szegmensben is muszáj ott lenni.
Az viszont jó kérdés, hogy update mikor lesz, ez egy három és fél éves váz, már időszerű lenne a modellfrissítés, de most egyelőre örüljünk, hogy legalább ez van.
-
kovsol
titán
Sony announces it’s restarting production of its a6400 APS-C mirrorless camera
Na végén még lesz kapható Sony APS-C gép is.
May the Force be with you!
-
nozs23
addikt
Szerintem nem kepminoseg osszevetesrol szol a dolog. Nyilvan ezek a hosszu teles ISO12800-as kepek hulladekok MFT-n, foleg ha a tema is ilyen pici rajta. Csak az AF teljesitmenyrol van szo. Szamomra az osszes ilyen repul a madar meg ul a madar az agon foto dogunalom, fuggetlenul a minosegtol.
[ Szerkesztve ]
-
-
PuMbA
titán
Nincs ingyen, de a 2,5 milliós váz esetén a 2 millió valszeg elég marketing / fejlesztéssel együtt. Vagy csak én érzem különösen drágának ezeket a vázakat? :) Értem, hogy mit mondasz, de mivel egy cég profit orientált, akkor miért nem csinálják azt, hogy nem gyártanak felső kategóriát, csak alap vázat. Azon akkora a profit, hogy jobban lennének a céges eredmények...mit szenvednek a drága vázakkal a felesleges marketing / fejlesztési költséggel együtt....
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
"Sony tucatnyi APS-C gépet hozott ki az A7 előtt (Nex3/5 4 évvel az A7 előtt kijött már)"
Ebben igazad van, de mit is értek el a tucat APS-C géppel? Tudjuk, hogy az A7 után lendültek be és indult meg a felemelkedésük Én azt látom, hogy szinte mindig a felső / csúcs kategóriával indulnak be dolgok cégeknél, hiszen azon a legnagyobb a profit a kezdetekkor, amit szépen visszaforgatnak a tucat dolgok optimalizálására / olcsósítására / csiszolására és így a tucat dolgokkal is lesz profitjuk később.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Így van, ha azok nem lennének, akkor nem lenne olcsó gép A fejlesztésük gyakorlatilag megállt - például M100 vs. M200 vagy M50 vs. M50 Mark II. Ezek addig maradnak, ameddig veszik, utána pedig megszűnik ez a kategória és a telefonoké lesz. 300-400k-tól fognak kezdődni a fényképező gépek.
[ Szerkesztve ]
-
nozs23
addikt
-
t72killer
titán
Mindenképp a felhasználóbázis szélesítése lehet a cél. A 4k$ (ugye uennyi EUR+ÁFA...) még mindíg nemigazán hobbikategória, de pénzeséknek éppenséggel lehet.
#6112:Ha lassan fotózol ilyesmit vegyél egy jó 85 vagy 105mm-es obival
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
PuMbA
titán
Ja, Canon-on csak a Canon obik mennek perfektül, ezért sem vettem mást sose. YouTube-on volt (amúgy még mindig van ) DigitalRevTV-n a Tamron 70-200 G2 vs. Canon 70-200 teszt és már nagyon közel került ezzel az obival a Tamron a Canon fókuszálási sebességéhez, de még mindig van egy hezitálós megtorpanása a Canonhoz képest. Ez van, ha nem nyitja ki a bajonettet a gyártó, mert más obigyártó így csak 95% tud elérni a 100%-hoz képest.
[ Szerkesztve ]
-
Mr.Csizmás
titán
akkor leírom teljes körmondatban a nyilvánvalót: a canon szép nagy market splitje a raklapostul eladott plasztikbajonettes, agyonspórolt és agyon remixelt belépő budget cuccoknak köszönhető, amiket a sales, és marketing által kézivezérelt mérnökök kénytelenek megtervezni. (vagy elmehetnek máshova dolgozni valószínűleg). más márkáknál a kézivezérlés max az A7c meg XS10 féle oldalhajtásokban nyilvánul meg, de látszik hogy ott szabadon dolgozhatnak.
[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
konyi79
addikt
Nem azt mondom, hogy rossz meg nem lehet vele jót összehozni.
Még mindig azért sírok, mert valami kellene az, meg a két nagy GM közé. Ott van egy 6,5-8x szorzó köztes nélkül.
Légpára ja, így nyáron főleg vizes élőhelyen elég probléma, ezért is írtam amott. Amit hoztam példának is 450mm-en készült csak, mégis hazavágja a remegő levegő.
Erre utaltam, a 6400-nak nincs sok értelme sokszor szerintem már ilyen nagytelén, valahol én úgy érzem, ez a 600mm a vége, nincs értelme se a TC-nek se a croppos váznak rá. Amit nem érsz el 600-on az szar lesz 900-on. Inkább maradjon a FF váz, ott legalább nyerhetsz ISO/záridő oldalon.
Kivételt azért mindig lehet találni. -
PuMbA
titán
[link] Értelek. Akkor ebben a cikkben valamit rosszul állított a csávó a kamerán vagy, hogy lehet, hogy ilyenek lettek a tömörített RAW-jai?
Nekem nincs gond a régi Canon szenzorokkal sem. Sose húztam annyit, amennyitől már szétesett volna a kép, azaz több, mint 1,5 - 2 fényértéket.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Biztos vagy benne, hogy mindenki ügynökségnek fotózik? Én nem. Ez a Jeff Cable például épp meggondolja magát és átmegy mást fotózni, nincs szigorú menetrendje, hogy mit kell fotóznia. Olvasom a blogját. Valamint ugye simán kirakja a oda a képeket meg leír apró dolgokat is, ami egy ügynökségnél szerintem tiltott.
MrChris: Tényleg
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Ez azért nem teljesen így van mindig, például a mostani helyzetben: [link]
"As I stated before, this is the first Olympics where I need to take EVERYTHING with me, since Canon is not allowed to loan products to photographers (due to Covid protocol) unless it is a dire emergency."
Minden fotósnak kell lennie egy saját teljes felszerelésének otthon, mert váratlan esetekben nem teheti fel a kezét, hogy na most épp nincs cuccom, így jártam
MrChris: Hol?
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
"1DX Mark III -al meglepne ha tv közvetítést nyomnának. Az nem arra való eszköz."
Tuti nem, az egy távolról irányított kamera nagy valószínűséggel Csak a sima kamera felé rakták.
Na most épp látszódott, egy Canon, egy Sony, egy Nikon fotós egymás mellett kuporodtak le a matrac mellett
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Akkor valószínűleg én nézek olyan sportokat, ahol épp kevés van Most tornaszer van, de a legközelebbi fotósoknál látszik a Canon obi. Illetve egy közvetítési kamera tetején is ott villog az 1DX Mark III. Persze a háttérben van még csomó fotós, csak azok ugye nem látszanak. Amikor Milák úszása után a végén fotózkodtak, akkor meg közel 70%-a fehér Canon obi volt.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Igen, ezen röhöghetünk, de nagyrészt így van Nem is pörög ez a topik még így se sokszor. Egy sok megbízással rendelkező fotósnak elég kevés ideje van fórumra írogatni, ha igen akkor pedig inkább a saját blogjába ír. Például: Jeff Cable
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Ez a teszt IBIS + OIS teszt volt, ahogy látom, tehát itt az összedolgozást is tesztelték egyben Mondhatni össz. stabilizációs teszt, azaz mit tud az egész rendszer / platform nyújtani. Azt, hogy mit jelent a Gut, gondolom le van írva a cikkben, hogy hányból hány teljesen élesnek kell lennie mert a legtöbbször ilyenkor egy előre meghatározott kritérium rendszer szerint dolgoznak.
[ Szerkesztve ]
-
topikk
senior tag
Ez pont olyan erveles, mint amikor m4/3 fan-ok irjak, hogy nem kell FF mert a vekony DOF amugy is hasznalhatatlan, nincs olyan tema amire jo lenne, rekeszelni kell minimum f/5.6 ra es akkor a magasabb ISO miatt ugyanott vagy. Ez egy technikai teszt, van akinek fontos a funkcio mert hasznalja / hasznalna, van aki meg nem. En pl soha nem viszek allvanyt, tul nagy macera, jol jon neha az IBIS.
-
p_adam
addikt
Rendezvényfotózásra teljesen felesleges az 50MP és a 30fps is, az A9 széria már bőven elegendő és ha a vaku villan, akkor nem tudom mit befolyásol, hogy van-e hangja a kamerának, vagy nincs. Inkább praktikus előnye van, hogy nem kell állandóan váltogatni a kettő között.
Sokkal hasznosabb természetfotózásra, ahol valóban hasznos, ha APS-C és FF mód között lehet válogatni, vagy sportfotózásra, ahol leméretezett JPEG működik APS-C és FF módban is. Ezekre a dolgokra nem a kompakt objektívek valók.
Utcai fotózásra egyébként valóban ideális a méret, néma működés, AF rendszer, felhajtható kijelző, de nem hiszem, hogy nekik szól ezzel az árcédulával (szóval oda megint marad az A9II ami már elegendő volna, ha nem lenne ennyire lekorlátozva a video, lehet ezért is fog folytatódni az a vonal, ki tudja, mert csak az A1 eladásait csökkentené)
[ Szerkesztve ]
-
p_adam
addikt
Ha valaki kisebb gépet szeretne, már van négy másik (és lesz még több). Ez a gép nem nekik szól. És az A1 sem fog jobban fogyni csak azért, mert kicsi. (De ha mégis kell hozzá a markolat meg több akksi, azt még bele lehet számolni az árba.)
Ami közös esetben a top MILC gépekben, hogy minél jobbak, annál jobban zabálják az energiát folyamatosan.
És ha már egyszer van egy LP-E19 akkumulátoruk, mért ne használnák, ha egyszer ez valószínűleg 3 cellás (nem 2, mint a többi) jobban tudja folyamatosan energiával táplálni a kamerát, így lehet benne a szem vezérelt AF, gyorsabb AF mozgatás, gyorsabban üzemelő mechanikus zár, nagy felbontású gyors kereső, (ami adott esetben remélhetőleg nem korlátoz le mint az A1), stb. nem csak a hosszabb üzemidő az előnye.A Nikon D850 megoldása érdekes volt, hogy a markolatba mehet a nagyobb akksi és akkor megy a több fps, de elég komplikált egy váznak többféle akkumulátort használni.
Ahogy a termékfotókon szerepel, a felhasználók nagy része úgyis nagyobb, főként teleobjektívekkel fogja használni a 30fps-t, ott meg a nagyobb váznak csak előnye van egyensúly szempontjából, de pl. videózásra is van haszna, az 1DX Mark II is nagy népszerűségnek örvendett 5 évvel ezelőtt (mivel kb. semmi más 4k60p kamera nem volt sokáig AF-el...)
Meg persze az AP befolyása ellenére még mindig sokkal széleskörűbben használt fotóriporter váz (ha egyszer egy 1DX Mark II 5 éve ugyanúgy működik sokszázer expoval szélsőséges körülmények között, minek lecserélni).Ebben a kamerában kb. szinte minden hibája ki lesz javítva videóra (forgatható kijelző, EVF, IBIS, 10-bit, RF bajonett, némileg kisebb és könnyebb) de két kártyára csakis RAW video + proxy módban fog rögzíteni, meg az LCD-nél látható figyelmeztetés alapján a túlmelegedéstől sem lesz teljesen mentes.
Érdekes, hogy akár a CFExpress + UHS-II SD dupla kártyahelyről, a méretről, a megapixelszámról túlmelegedésről, stb. van szó, a Canon-nál mindig előre jön a kritika, aztán majd utólag kiderül, hogy mért tervezték így és magyarázni is tök felesleges, mert eleve pontosan tudják, hogy akiknek készül, azoknak megfelelő lesz-e.
Míg a Sony esetében ez pont fordítva játszódik le: pozitív a fogadtatás, elsőre minden hibátlan (kb. a technika új, az ergonómia ugyanolyan, tehát akinek az jó volt, már nem fog panaszkodni), de miután kifutottak az infuencer tesztek, idővel azért csak jönnek az esetleges hátrányok, hibák, aminek egy része szimplán a rendszer kialakításából adódik.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Értelek. Én igazából nem a markolat szempontjából írtam, hanem hogy az R6, R5-nél is visszakoztak a DSLR-nél megszokottra, most az R3-nál is, azaz R1-nél is nagyon valószínűleg ez marad. Igazad van, a legtöbb ember R6 vagy R5 szintnél megáll és ott még nincs beépített markolat.
[ Szerkesztve ]
-
Neck
veterán
Kicsit meggyőzőbb GU felkészültsége, illetve következetes, ahogy megindokolja, mit miért mond, és nem csak odaönti a véleményét, mint Tóni.
Ettől függetlenül van élvezeti faktora a Northrup videóknak, néha szép helyekre mennek, és időnként lehet tele szájjal röhögni a baromságaikon (még mindig kedves emlék, amikor tele szájjal belecsuláztak a szenzorba, kár, hogy nem találom azt a videót )[ Szerkesztve ]
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
-
Stauffenberg
Topikgazda
Ez csak az én következtetésem, de szerintem a Sony egyszerűen nem tudja használni a saját 26 megapixeles APS-C szenzorát a chiphiány miatt (ami inkább félvezető hiány, de értjük, így hivatkozik most rá az ipar). Eleve voltak is hírek róla, hogy ez a Sony szenzorgyártását is negatívan érinti (meg sok mást, jelenleg 4-5 hónapos várólista van ha valaki PlayStation 5-öt akar venni).
A 24 megapixeles APS-C szenzor ott áll legyártva fosásig a raktárakban, míg a 26 megapixelesből nem tud eleget gyártani ahhoz, hogy az élő szerződések kiszolgálásán túli mennyiséget tudjon felhasználni saját célra.
Gázos mikor autógyárak állnak le vagy állnak át kevesebb műszakra, mert a fedélzeti rendszerbe szükséges elektronikát nem kapják meg. Szerintem a Sony örül, ha egyáltalán a Full Frame vonalon le tudja gyártani kellő mennyiségben az új szenzorokat, amiket az utóbbi időszakban vezetett be a portfólióba, az most a legkisebb bajuk, hogy a crop gépeikbe még mindig a 24 megapixelest kell tenni.
-
Stauffenberg
Topikgazda
Szerintem nem kell túlgondolni, maga a hír is azt írja, hogy igazából csak egy A5xxx vázba csomagolt A6xxx kamera lesz EVF nélkül (meg gyanítom oldalra lehet majd kihajtani a kijelzőt, szembefordítva is jól elérhető lesz a Rec gomb és kész). Majd lehet bundle-be csomagolni grippel meg mikrofonnal.
Mikor jelent meg A5xxx váz utoljára? Szerintem adja magát, hogy ha már EVF úgysem kerül rájuk, akkor kicsit szabják át vloggeresre a figurát. Fotós úgysem vesz ilyen gépet.
-
nozs23
addikt
Mit leparádéznak azokkal a pletykákkal, először belőtték A6700-nak, minden high end, most egy épp, hogy szódával elmegy herélt vlogger cucc az 5 éves szenzorral. Kíváncsi vagyok mi a vége.
Közben kedden jönnek az új GH gépek: [link]
Ez alapján 1-nél több modell lesz bemutatva. Az aktuális pletykák szerint GH5II (azzal semmi update-el) és egy tényleges GH6 (bár ez utóbbi lehet, hogy csak egy official development bejelentés lesz, ahogy a Canon/Nikon is csinálja mostanában).[ Szerkesztve ]
-
topikk
senior tag
Hasonló van a Nikonra is, de éppen a lényeg hiányzik belőle. Hogy mit csinál az algoritmus bizonyos irányú mozgásoknál. Pl. az általam leírt helyzetben , a Dynamic Area valószínűleg ott hagyja a fókuszt ahol az expogomb lenyomásakor volt és a felém futó kutya kimozog a síkból, míg a Wide Area figyelembe veszi a mozgás irányát / sebességét és korrigál.
Ez alapján kezdtem el variálni, de ezek nincsenek beenne a hivatalos anyagban.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
"Apple cuccok, android cuccok, playstation, TV, router, kocsik"
iphone-om van, pontosítsuk az nem linux-alapú, se nem a macbookom, mivel mind a mac os mind az ios BSD alapú.
Androidos cuccom nincs semmilyen, a TV-m még nem okos, egy apple tv van hozzá ami szintén nem linux alapú. A kocsim se "okos", a routerem egy régebbi tplink, abban az egyben nem vagyok biztos. -
PuMbA
titán
Melyik az alapértelmezett? Valószínűleg a videóban Balanced vagy AF beállítás volt, hiszen álló madár esetén megvolt a 30 fps. 30 fps-t én is túlzásnak tartom egyébként. 14 fps-re már azt mondom, hogy bármire elég, mert abból is sokat kell kidobni.
Egyébként az üzemidő is csodás és gyakorlatilag nincs rolling shutter az A1-ben. Egyedüli érdekesség, hogy a madár AF-ben észrevehetően rosszabb az R5-nél, még a 2 procival is. Az algoritmussal lehet a gond, ez javítható gondolom firmware-ben.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
Topikgazda
Mikor az X-E2 után kiszálltam, akkor csak az X-A1-hez kapott XC 16-50mm kitobjektív maradt meg (ami meglepően jó cucc), illetve egy Pentax adapterrel rakok fel olykor manuális üvegeket.
--
Madgie: Mondjuk egy-két programozható gomb még elférne rajta, de igazából így is minden megvan ami a fotózáshoz kell. Tök jó látni, hogy miután a Fujifilm az E-sorozatot besüllyesztette egy méltatlan másodhegedűs pozícióba az X-Txx gépek alá/mellé/mögé/árnyékába, most legalább találtak neki egy tök értelmes új szerepkört. Azt az egyet nem bántam volna, ha hagyják egy kicsit kilógni az EVF optikai részét a vázon túlra a nagyobb nagyításért. Úgy érzem ez z EVF még a sok éves Panasonic G80 után is visszalépés lenne (oké, cserébe a két gép kompaktsága nem is összemérhető).
-
Stauffenberg
Topikgazda
Nekem semmi bajom azzal, hogy ilyen lapos, markolat nélküli vázat kapott. Egyrészt ezen lehet segíteni, másrészt meg a műfaj kedvelői nem is feltétlenül igénylik. Nekem az első Fuji gépem egy X-A1 volt és imádtam vele utcai fotózni, sőt a mai napig imádnám, ha nem lenne egy borzasztóan elavult CDAF rendszere (kb 3 hete kivittem nosztalgiából fotózni, eladni nincs értelme, megsétáltani meg azért kell néha, hát egy elég más filozófiát igényel mint bármi más manapság).
Azon is csak egy jelzésértékű kitüremkedés volt a vázon, de egy bőr féltokba téve már meg is lehetett fogni valahogy a gépet, nekem ez a "form factor" nagy kedvencem volt, sokat lőttem vele "csípőből" és a dönthető LCD akkor fontosabb is volt, mint az EVF. Volt egyébként X-E2-esem is, de a jobb AF ellenére nem szerettem, hogy nem dönthető az LCD.
-
nozs23
addikt
Dehogy jobb, warp, wobble minden van. Panáé jobb az S1-es szériában, az S5 már ott sem az igazi a kis méret miatt. Dual IS-es meg pláne. Gyalogolni pedig az összes kompromisszumos még az a e-trükkökkel is. Egy helyből meg nagyjából az összes elmegy, bár Sony van a sor végén.
-
p_adam
addikt
A sportfotósoknak van M felbontású 21 megapixeles JPEG (HEIF) ebben a vázban, valószínűleg az is bőven elegendő, főleg az eszeveszett mennyiséget tekintve, vagy APS-C módban is hasonlóan hatékonyan működik a kamera ugyanilyen sok fókuszponttal.
Szóval még jópár évig lesz A9 mint olcsóbb alternatíva, de továbbmennie annak vonalnak nincs hova (mármint pontosan ez a kamera az, nem egy másik lesz), mert az AF fejlődéséhez / megnövelt használhatósághoz a több pixeles új szenzor is hozzájárul, meg megint a saját kameráiknak csinálnának vele konkurenciát. -
p_adam
addikt
Ezek mellett azért még egy eléggé jól kialakított kamera "marad", és azt is nézzük meg, hogy mi volt előtte mint 'rendes' 5D/6D szintű MILC. Semmi, és amik benne vannak, azok jelentős része valóban kihasználható, egy 5fps / 3fps AF-C mód ami egy EOS R-ben volt, azért adott esetben már valóban limitáló lehet.
A Sony ezzel szemben kiad 4+1 féle modellt (gondolom az A9 vonal csak megszűnik) frissít kétévente, és ugyanúgy drágulnak folyamatosan és nincs közte egy olyan, ami mindenre arányosan jól megfelelne, csak jobban, mint eddig.
Ezek után számomra kissé túl jól hangzik, hogy az A7IV majd mindenre jó lesz, ha még az A1 is kompromisszumos maradt, az A7III-hoz képest persze, hogy sokkal jobb lesz.
Ha így lesz, rendben van, de itt már az A7SIII is ott van, mint egyfajta belső konkurencia, nem hiszem, hogy majd ugyanúgy 'félreteszik', mint az A7SII-t.
Most inkább az látszik, hogy a fejlesztés csak a specifikációkra irányul, a többi (már) kevésbé fontos. Az EOS R alapból egy jó kialakítású váz, annak ellenére, hogy "nem tud semmit" (a joystick hiányát a Touch and Drag AF tűrhetően kompenzálja), de az R5/R6 ehhez képest is jobban ki kell alakítva. És ezeket megint nem csak én mondom, hanem az ilyen-olyan tesztelők.
A Sony-val kapcsolatban egyszerűen figyelmen kívül vannak hagyva a problémásabb dolgok (vagy csak el van intézve, annyival, hogy "szubjektív"), miközben az internet arra fókuszál, hogy a Canon túlmelegszik, mert valóban nem oldották meg a hűtését annyira, amennyire képesek lettek volna, hogy el legyen választva a Cinema vonaltól meg emellett ne kerüljön még ennél is több pénzbe és többet adjanak belőle ebben a "formában".
De mikor az látszik, hogy azonos felvételi módban és belső kódolást használva a Sony gépével is ugyanilyen probléma lenne, vagy a hardver meg sem tud birkózni a feldolgozással, ezért ezt a módot inkább kivették, akkor a sport- és természetfotózást leszámítva a gyakorlatban mitől is annyival jobb hibrid ez a kamera, mint egy R5, ami azért nem kimondottan használhatatlan ezekre, személy szerint nem értem, hogy mért írják azt egyesek, hogy az R5 nem egy "Pro" kamera, mert nem tud 30fps-t, ha egyszer nem csak papíron vizsgálható ez a dolog, és építésben nem alacsonyabb szintű, mint ezek a vázak.
Amíg az A7RII meghozta a BSI szenzort 4K videót IBIS-el meg az A9 a rétegelt szenzort A7III pedig az A9 finomítások nagy részét jobb videóval (...) jó áron és eddig nem látott fotó/videó képességeket, addig valóban lehet a Sony-t dicsérni, hogy mennyivel előrébb járt, de itt már ez sokkal kevésbé látszik, csak az érvelések maradnak, hogy ezt már nem lehet megállítani, a Canon és Nikon milyen figyelmetlen, gyenge, lassú, kétségbeesett - és még sorolhatnám
Szerintem az A7SIII összességében egy nagyon jól eltalált modell lett (megérdemelne egy S-Cinetone fríssítést), és az S1H mellett nem nagyon van alternatívája, és a szenzoron és vezérlőtárcsán, gombmegjelölésen, egyéb apróságokon kívül nem látni semmi igazi különbséget az A1-hez képest, az árazás sokkal normálisabb.
De azért érdekes lesz látni a Canon elképzelését is a C50-el, ami az előzetes információk alapján megint nem a specifikációkat hajhássza, mivel egy "C200 light" szintű kompakt videokamera lesz.
Vagyis
-Super 35mm crop szenzor
-nincs 4k120p, gyenge 1080p 120p
-nincs RAW
-nincs IBIS
-gyengébb dinamika
-8-bit 4:2:0 a 4k60p kodek
-nem lehet vele fotózni
De: egyszerűen egy olyan kamera lesz, amit rendesen videóra terveztek (nem lesz másik 4 kamera, ami ugyanígy néz ki) egy jól működő rendszerben, SpeedBooster adapterrel, vagy anélkül, lesz benne egy normális LCD, ND szűrő bármilyen objektívhez, videósabb kialakítás, könnyebb kezelés, bejáratott Canon Log vagy Wide DR profilok, stb. egy R5 helyett vagy mellé sem tűnik rossz választásnak, ha megfelelően elérhető árszintre kerül.
Nem csak az számít, hogy egy kamera papíron mit tud, hanem hogy ebből mire van ténylegesen szükség, és emellett milyen használni, és milyen rendszerben helyezkedik el.
Persze ez is csak egy vélemény.
Lehet hogy egy C70 egyáltalán nem lesz olyan népszerű, mint az eléggé hype-olt, de korántsem tökéletes FX6, és a C50 is hasonló sorsa jut, szóval lehet valóban ez a hajhászás a nyerő út, csak nekem nem annyira tetszik, ha a hype "mögött" nem kísérik más dolgok is, amik mellett egyszerűen elsiklanak. -
madgie
titán
Aha, változtattak rajta, az A7II után ha lehet, még kevesebb lett a hely az ujjvégeknek az A7III-nál De nem, baj a két és fél milliós A1 is jó lesz úgy, végül is nem lehet úgy megcsinálni, mint ahogy más gyártók a csúcs MILC-eiknél... más még programozható gombot, gombokat is tud oda rakni
Nem hiszem, hogy többet kéne erről beszélni, szerintem elbaltázott konstrukció, más szerint is (sportfotós ismerős pl), ha szerinted nem, lelked rajta, nem fogjuk meggyőzni egymást.
(csak mondom, próbáltam már Sony-kat, köszönöm, nem, hamarabb vennék kb bármilyen más gyártótól milcet)[ Szerkesztve ]
-
p_adam
addikt
Ezen most az A9II-höz (A7RIV, A7SIII) képest gyakorlatilag semmi jelentőset nem változtattak, csak a súly lett megint kicsit több. Sokkal logikusabb lenne A9III-nak nevezni ahogy eredetileg is kiszivárgott, így mégis sokkal nagyobb a hype, hogy az A1 nevet kapta.
Egyébként a Sony-nak már nem nagyon kell foglalkoznia a Canon-Nikon vázakkal, elég user van a táborukban, hogy elsősorban nekik tervezzék a gépeket (ez az egész bejelentés nekik szól, nem annak, hogy ne vegyél többet Canon vagy Nikon gépeket, annyira nem szeretnék a közvetlen összehasonlításokat, mint a DSLR váltás korszakában), és ha eddig is megfelelt, akkor ezután is meg fog.
Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Gyúrósok ide!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Tőzsde és gazdaság
- AI a játékokban és azon túl
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen notebookot vegyek?
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...