Új hozzászólás Aktív témák
-
Neck
veterán
Tény, hogy nem mindenben veri az A9 a Canon 1DX-et, és én nem is erre reagáltam. A lag meg a többi egy másik kérdés. De nem emiatt van CaNikon a fotósok kezében.
Ezt írtad:
"Az elején sok jó dolgot mond a Sony-ról, de ugye az ő legjobb kamerájuk sem mindenben jobb, mint a többieké. Ezért használnak sportfotóra 95%-ban még mindig Canon-t vagy Nikon-t."
Illetve, ezt: "
Szerencsére nem kell ilyenekbe bonyolódni és át sem kell menni a másik topikba, mert a profik már választottak. 2 éve van a9, 2 éve van Sony Pro Services és látszik, hogy valószínűleg nem az a9-cel fogja betörni a Sony a sportfotó piacot :) Nagyon úgy néz ki, hogy az a9 Mark II lesz az."Ez alapján te úgy gondolkodtál, hogy azért van CaNikon a fotósok kezében, mert az A9 nem elég jó. És a Sony majd betör, ha jön egy új vázuk.
Szerintem meg például azért nem Sony van náluk, mert anno a CaNikonnal kötöttek szerződést, és nem kötnek másikat csak azért, mert jött néhány új váz a konkurrens partnernél. És ez egy darabig még így is marad, függetlenül 1-2 újabb váz megjelenésétől - az alapján, ahogy a nagy cégeket ismerem, sok időnek kell eltelnie, hogy alakuljon a piac, nem 1 modell fogja áttörni - függetlenül attól, mennyire jó is az, vagy sem.
[ Szerkesztve ]
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
tvamos
nagyúr
"De teljesen jól tudsz dolgozni a mostani Lenovo-val is, nem?"
Csak a sajat peldam tudom leirni, mert ot mondjuk nem is merem...
Mi Dell gepeket kaptunk, ami lehetne szuper jo is, megsem sikerult. Olyba tunik, hogy az IT management elment kivalasztani a gepet, es gondolom az lehetett, hogy "No, adjatok ide a legdragabb CAD munkaallomast, ami csak letezik!" Azok adtak egy ajanlatot 200 gepre, ezek meg azt ondtak, hogy oke, akkor jo lesz az egyel olcsobb is. Hiaba mondtam, hogy nem lenne baj, ha 3 gombos a touchpad, az nem sikerult. (De nem gond, majd viszel mindenhova 3 gombos egeret. De mondjuk az sem sikerult, mert megveszik a leheto leg-leg-leg-legdragabb egeret, csak a gorgo helyett valami touch firlefranc van, amit nem tudok hasznalni. Mondjuk a boltba vettem egy gorgos egeret, gombokert...) Az mondjuk masodlagos, hogy k..rva nehez a gep, nem o cipeli, de legalabb eros videoban, amit mondju mi nem hasznalunk ki, de egyszalas proci teljesitmenyben nem artana erosebb. Ezt viszont az IT manager honnan is tudna, hogy micsoda? Ok csak a hw-rel foglalkoznak, a sw-eket egy masik osztaly telepiti, azok tudjak, mi megy a gepekre... csak azok is szar munkat vegeznek, viszont van alosztaly, ahol a specko sw-t , meg az os-t telepitik, es lehet egymasra mutogatni, meg issue-kat eszkalalni.
Szaz szonak is egy a vege, az a gepvasarlasok egyaltalan nem szempont, hogy te mire fogod hasznalni. Ha szerencse van, akkor betalal, ha nem, akkor... valahogy ugyis megoldod. Es az emberek meg megoldjak, mert a profi fotos jatekgeppel is tud jo kepet csinalni, ezek a csucs Canon, Nikon, Sony gepek meg azert eleg jok szerintem."Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
PuMbA
titán
Értem. Én egyáltalán nem indukáltam vásárlási döntést, csak megjegyeztem, hogy a Sony a9 nem mindenben veri a Canon 1DX-et és ez igaz is. A Tony videó alatt többen megerősítették ugyanezeket a lehetséges problémákat az a9 tulajok és hogy mivel tudják valamivel enyhíteni őket. Innen indultunk a másik topikban
[ Szerkesztve ]
-
Neck
veterán
De, teljesen jól tudok dolgozni rajta. Egy szintet mindegyik tud hozni. Ahogy az is igaz, hogy vannak specifikációk, amelyek hiányoznak, és amelyek meglétével még jobban tudnék dolgozni.
Azonban nem attól függ a cég profitja, hogy milyen notebookon dolgozom, hanem hogy mit csinálok rajta. Ugyanez igaz a fotósokra is.
Az egész hozzászólásom arra akart irányulni, hogy ne vonj le következtetést a gépek teljesítményére/minőségére vonatkozóan, és főképp ne indukálj vásárlási döntést se magadnak, se másnak (lásd ajánlós topic) abból, hogy hány profi kezében látod őket - mert a gépek (vázak, obik) teljesítménye, használhatósága, minősége (amíg egy bizonyos, egyébként magas szintet tudnak hozni) fel sem merül a nagy cégeknél, a szerződés megközésekor.
Amennyiben pedig mégis (bár kétlem, de nem látok bele minden nagy cég működésébe), az teljesen biztos, hogy maximum akkor az adott pillanatban veszik számításba, azonban az elmúlt 1-2 évben kiadott vázak/obik minősége aztán végképp nem érdekes. Max amikor megint kötnek egy új szerződést.Remélem, így érthető.
[ Szerkesztve ]
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
PuMbA
titán
Azt kihagytam a hozzászólás végéről, hogy azért nem váltotok laptop márkát a cégnél, mert nem lenne ROI-ja. Ha váltanátok és utána a profitotok megnőne például 2x-esen, akkor már szerintem sok cégnél erősen elgondolkoznának, hogy váltsanak-e. Erre gondoltam végig
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
"Érdekel valakit, ha nekem nem jön be a lenovo, és én HP vagy Dell notebookot akarok? A legkevésbé sem."
De teljesen jól tudsz dolgozni a mostani Lenovo-val is, nem? Attól, hogy vennének neked például egy HP-t, amit te szeretsz, nem fogsz jobban dolgozni hirtelen. A lényeg, hogy az eszközzel el tudod-e végezni a munkát és nem hátráltat, maximum kis mértékben.
[ Szerkesztve ]
-
mikrofon
veterán
válasz hibavissza #792 üzenetére
van több gazdasági modell, több cél irány... Az amortizáció jelenleg mindegyik sikerorientáltnak a része és alapja......
De hagyjuk ezt.... inkább... ez nem az a fórum ahol erről valódi szakmai vitát lehet folytatni..... Ha szeretnéd, ha érdekel, akkor keresd meg azt a helyet....
-
Neck
veterán
válasz mikrofon #788 üzenetére
Az amortizáció nagyon is jelen van, a mi eszközeinket is cserélik néhány évente fixen, ha 0 az értéke - de a partner, aki szállítja az újat, nem változik.
-
Neck
veterán
Értem. Tehát nincs rálátásod.
Megvilágítom a saját példámmal: egy világméretű nagy multinál dolgozom. Lenovo notebook van nálam. Nem az enyém, céges. Nem azért van nálam Lenovo, mert ebben hiszek, hanem mert ezt adták ide. Ha sírok, hogy nem jó, kapok egy másik Lenovo laptopot, azok közül, amelyek választhatóak egy listáról. A portásnak is az van, a CEOnak is. Ha egyszerre megjelenünk egy nagy meetingen, az felér egy Lenovo promoval. Na nem a portással, és nem is a CEO-val, hanem a kollégákkal
Ez nem azt jelenti, hogy a Lenovo a legjobb notebook, mert a profik azt használják. Ez azt jelenti, hogy a cégünk kötött egy üzletet. Nyilván a kis márkák, gagyi support, stb kiestek, tehát valószínűleg jó cuccom van. De majdnem biztos, hogy ha a saját szempontjaim szerint választhatnék, találnék olyat, ami jobban megfelelő. De nem választhatok, ezt adta a kezembe a cég, és még jó darabig ezt fogja, mert hosszú távú a szerződés. Érdekel valakit, ha nekem nem jön be a lenovo, és én HP vagy Dell notebookot akarok? A legkevésbé sem.
Na ugyanez van pl. a Canonnal meg a nagy cégekkel.
@Csizmás: kellett a hsz-e, amire a fenti választ le tudtam írni
[ Szerkesztve ]
-
mikrofon
veterán
Ezekből a HSz-ekből a lényeg hiányzik így elég messze állnak a valóságtól. Az amortizáció a legfontosabb, ezzel indul minden és ezzel le is zárul... Na nem a valódi, hanem az értékbeli. 3-7 évre be van osztva értéktől, fontossagtól, prioritástól és típustól függően minden eszköz. Ráadásul ezen a területen (fotozás) a többségnél semmi sem tartozik a 7 évbe.... Tehát letelik az amortizáció jön az új, függetlenül az állapottól. Mert ekkor a cég számára az eszköz ertéke már nulla. Ilyen eszközzel meg már nem tervez profitot. Ha letelt az idő akkor jöhet a váltás vagy maradhat a korábbi márka. Attól függ, hogy.... De attól semmi képem, hogy mi történik ha felborul az állvánnyal,vagy beázik és belefagy a viz... Ez egy nem várt esemény. Ennek a kockázat elemzésben a helye és ezért van tartalék eszköz... Az anyagi kárt meg téríti a biztosít, beveszi a költségvetés, lenyeli a tulajdonos ....
Amortizációs időn belül pedig a javítás, vagy pótlás....
Kíváncsi lennék, hogy ezt a fórumot olvasok közül valójában kit érintenek a fotózás területén ezzek a dolgok, amikről most folytak a kijelentések... Gyanítom nulla....
Kb annyi értelme... mint azoknak a videóknak amikor locsoló alá rakják a vázakat hogy kiderítsék melyik a jobb...
Félre ne értsétek nem az a bajom hogy mindenkinek van véleménye, hanem hogy olyan határozott kijelentések lettek leírva aminek semmi köze a valósághoz, így látszik hogy valódi tapasztalat, ismeret nincs mögötte... Inkább csak találgatás.....
[ Szerkesztve ]
-
Rapid136
őstag
"a DSLR-eken inkább csak finomítások várhatók"
Ez a kulcsmondat a lényeg, a tükrös technológiában jelenleg az a fejlesztés ha 1 vagy 2 képpel növelik a másodpercenkénti exposzámot, a tükör úgy tünik végzetesen akadálya a fejlődésnek.
A beeső információ érzékelőn, szoftveresen történő feldolgozása viszont még sok ujdonságot tartogat a MILC-eknél.Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
konyi79
addikt
Ehhez két dolgot hozzáfűznék.
Persze úgy okoskodok itt én is mint mindenki, hogy messze semmi rálátásom a fotózásnak arra a szintjére. Kb úgy, mint itt a többség. Ellenben az iparra van. És ott ha egy töredéke költségvetésű projektet nézek, mint egy Olimpia akár, abszolút semmit nem jelent pár raklap többtízezer eurós tétel, vagy akár egy kamionra való. Olykor jön egy Pláner, aki a projekt sikeréért felel, és úgy lapátolja a kazánba a tízezer eurós kötegeket a végeredmény érdekében, hogy csak ámulok. Nagyon nem a mi árszemléletünk szerint szabad ebben gondolkodni. Olyan naívak meg pláne ne legyünk, hogy ott az általunk ismert fogyasztói árakról beszélnek.
A másik dolog amit írsz, hogy van neki ABC objektíve.. Ha saját tapasztalatból indulok ki, ilyen nagyobb szabású dolog esetén a nagyobb része új lesz annak, mint bejáratott. Nem szólhat bele az eredménybe egy porosodó használt eszköz.Pont ezért a döntő sokkal inkább a bizalom lehet. Kit tud bármelyik gyártó rábeszélni, hogy a bevált rendszert helyett kockáztasson az új technológiával? Vagy megfordítva, ki vállal kockázatot az előnyökért cserébe?
-
p_adam
addikt
Szerintem sportfotózásra elég nehéz elmenni a költségek mellett, a support csak egy másodlagos ok.
Pl. tegyük fel, hogy a flottában a meglévő EF 400/2.8 IS II (vagy 600/4 IS II, stb.) objektíveket kell lecserélni, ami a "legjobb" eshetőség, ennél akár még régebbi és még kevesebbet érő is lehet.
Újonnan most épp "csak" bruttó 7000 Euro az EU-s beszerzési ár, újszerűen kevesebb, leharcolva meg még kevesebb, és akkor van még EF 400/2.8 IS verzió még sokkal olcsóbban (ebből a generációból inkább látni a pályák szélén, mint az egyel későbbiek) és, ott lehet opcióknak azoknak, akik olcsóbban szeretnének kezdeni. Azon kívül, hogy az újabbak sokkal-sokkal jobbak cipelhetőség szempontból, ha már monopod-ra vannak rakva, akkor ezek is használhatóak. A képminőségbeli előny még kevésbé látszik a gyakorlatban (nem ezen múlik, egy ideje az összes ilyen fix magas szinten van)A Sony-nál viszont minimum 12000 Euro a Pro objektív beugró. Persze a sajtófotózáshoz már egy 70-200/2.8 is elég lehet, ott egyáltalán ekkora az árbeli különbség, de elég nehéz lesz így a váltásra ösztönözni a meglévő cégeket, a jelenlegi korosabb cuccokat fenntartani (vagy csak kisebb lépésekben cserélgetni) jóval kevesebb költség, gondolom a listaárnál sokkal-sokkal kedvezőbb, a konkurencia alá ígérő Sony-s ajánlatokat kapnak majd az ügynökségek, hogy egyáltalán észrevehetővé váljanak (mert így enélkül a tokiói hazai pályákon kívül nem biztos, hogy nagyon fognak).
Az biztos hogy kezdnek abszolút elengedhetetlen, hogy a A9II messze fölé nőjön a következő DSLR generációnak (jó esély van rá, mivel még van mit fejleszteni, a DSLR-eken inkább csak finomítások várhatók) a többi csak utána jön, meg 1-2 év múlva a többiek is felzárkózhatnak, és már kicsúszik a dolog ebből a "most még van miért váltani" zónából (de az is lehet hogy marad bizonyos lépésbeli előnye a Sony-nak, ami érdekesebb)
-
kovsol
titán
Én már megtanultam egy multi cégnél sose az történik ami az átlag embernek logikus.
Sokszor végül a drágább lesz, vagy a kevésbé jó, mert esetleg a process olyan, hogy arra kevesebb approve kell, vagy az a cég már benne van az adatbázisban. Vagy csak egy beszállítóval van szerződés és az csak egy felet árul stb.May the Force be with you!
-
tvamos
nagyúr
No, en meg tobb, mint 20 eve multinal dolgozom. Penz van barmire, (mondjuk par GB RAM nem osszeg, olyan, mintha a felesegedet arrol kene meggyozni, hogy ezentul mentolos fogpiszkalo legyen a sima helyett,) amirol meg tudod gyozni a manageredet. De ha egyszer leszerzodnek egy ceggel, (mondjuk Canon,) akkor onnan mar nagyon nehez elmozditani oket. Plane, ha a managerednek mar az o fonokeivel kene egyezkedni.Vagy annak a fonokeivel. Ha viszont a fonokod, meg az eszkoz beszerzoje 3-4. management szinten talalkozik, akkor a te szempontjaid gyakorlatilag a legkevesbe sem szamitanak. Meg akkor sem, ha a fonokod totalisan egyetert veled, es tamogat. De rossz esetben azt sem erdekli, hogy mi van. Orulhetsz, ha nem egy filmes gepet kapsz, (ami mondjuk k..va draga, meg fancy,) meg microSD kartyat. Ami tuti, hogy a penz el lesz koltve.
(#779) Rapid136
"Azt ne felejtsük el hogy a nagyobb cégek 10-20-30 éve ráálltak (alternativa hiján) a Canon-Nikon vonalra és nem egyik napról a másikra fognak váltani, lévén nem elég vázat cserélni de az objektivpark is megy vele."Logikusan igazad van, de ez nem biztos, hogy szempont. Az viszont biztosan szempont, hogy ha 2-3 fele van, akkor annyi supporttal kell szerzodni, meg eszben tartani, hogy a Canon support a Jozsi, a Sony support meg a Feri... tul sok ennyi info, inkabb maradjon a Canon. De aztan, ha egyszer megsertodik a management a Canonra, akkor mas lesz, es ennyi.
[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
konyi79
addikt
válasz Rapid136 #779 üzenetére
Ettől függetlenül a Sonynak ugyanúgy él már a pro support szolgáltatása. Sőt, itthon is van megoldás, ha valaki egyeztet a kereskedővel.
Persze ahogy írod, nem egyik napról a másikra fog menni. De az biztos, hogy jövőre az Olimpiára nagyon keményen odateszik, nem véletlen jönnek most is a nagytelék. Nem fogják sajnálni a pénzt, a marketing értéke ott legyen a tudósításokról a Sony vázakkal. -
Rapid136
őstag
Azt ne felejtsük el hogy a nagyobb cégek 10-20-30 éve ráálltak (alternativa hiján) a Canon-Nikon vonalra és nem egyik napról a másikra fognak váltani, lévén nem elég vázat cserélni de az objektivpark is megy vele.
Szóval nem máról holnapra fog megváltozni a helyzet és eleve amúgy sem a pro kategória a nyereséges szegmens, hanem az abból eredő konzumer piac.
Tehát a Sonynak, a jelenlegi piaci tortaszeletét elnézve nem feltétlenül most kell ajtóstul rontani a sajtóiparba.Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
PuMbA
titán
Nem, csak kis cégnél Nagy cégnél a sok ember miatt kisebb szelettel foglalkozol és nehezebben látod át a teljes működést. Azt tudom, hogy ha kellett például több RAM a gépembe, akkor lett és amit eladtunk annak erősen ROI-ja volt, mert különben nem vették volna meg.
(#775) Neck: "Te talán közvetlen kapcsolatban állsz valamelyik hasonló céggel, hogy ennyire magabiztosan nyilatkozol?"
Nem, de voltam a győri Audi gyárba, a hatvani Bosch-ba is nagyon sokszor munka miatt. Szerintem hasonlóan működnek a dolgok más cégeknél is, hiszen mindenki célja a legnagyobb megtérülés.
[ Szerkesztve ]
-
Neck
veterán
Én úgy tudom, amelyik céggel a legjobban meg tudnak egyezni.
Te talán közvetlen kapcsolatban állsz valamelyik hasonló céggel, hogy ennyire magabiztosan nyilatkozol?An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
PuMbA
titán
"tehát a feje felett döntik el, mit adnak majd a kezébe."
Így van és azt adják a kezébe, amivel a legtöbb profitot tudja hozni az elvárt minőséggel. Ilyen egyszerű Egy termék sikeressége csak ezen múlik. Profittermelési képesség az árához képest. ROI. Ha egy új termék nem nyújt elég pluszt ebben a mutatóban az előzőekhez képest, akkor az nem lesz elterjedt.
[ Szerkesztve ]
-
Neck
veterán
válasz Stauffenberg #768 üzenetére
Maximálisan egyetértek - nagyon gyakran felüti a fejét más topicokban, hogy "a prok kezében még mindig CaNikont látni, és a pro-k nem tévednek" - ez egyrészt nem igaz, mert a Sony is reprezentálva van, másrészt meg a "pro"-k nagy része flottából kapott kamerával dolgozik, tehát a feje felett döntik el, mit adnak majd a kezébe. Szava lehet, nyilván jelzi, ha teljesen alkalmatlan a cucc a feladatra, de max akkor a flottából adnak neki odavalót.
-
madgie
titán
válasz Stauffenberg #770 üzenetére
Külföldön ez azért a Fujinál oké, Magyarországon sajnos nem, de itthon még a sima szerviz sem tud igazán komoly dolgokat megcsinálni (alaplapcsere, objektívek pontos beállítása, stb).
És ja, dolgozom együtt Canonosokkal, ahol tényleg itthon is úgy működik, hogy a fesztivál egyik napján meghal a gépében a zár, kb másnap már egy cseregépet kap, míg az övé kész lesz (ami szintén hamar megoldódik, de addig se maradjon gép nélkül)
-
madgie
titán
válasz Stauffenberg #768 üzenetére
A Fujinak is van pro szervize. Na nem Magyarországon, de van
Szerk: én már kihisztizem magamnak itthon, hogy ide, UK-be küldjék fel a gépemet (ha nem is a Pro szervizbe, akkor is a "sima" EU központba), ne itthon üljön rajta a szerviz, hogy vajon meg tudja-e oldani a problémát. A mostani X-T3 fagyásnál is ezt szeretném elérni, kifizetem inkább, amit kell, de ne üljenek rajta itthon.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
Topikgazda
Az ügynökségi fotós azzal dolgozik, amit az ügynökségtől kap, az ügynökségnek meg az van a polcon, amire leszerződik a gyártóval, egy AFP, AP, Getty, Reuters és a többiek hatalmas flottákat lízingelnek. A Sony pedig az egyéb médiajelenlétei miatt és mert cégcsoport szinten jóval nagyobb, mint a Canon és a Nikon, sokkal előnyösebb alkukat tud kötni.
A Sony meg ma már tart ott, hogy van mit beadni egy ilyen lízingelt flottába. Az sem utolsó, hogy legyen megfelelő Pro (!) szervizhálózat mögötte és a tartósság is a helyén legyen, mert hiába egy jobb ajánlat, ha az ügynökség azt mondja, hogy ezeknek a kritériumnak nem felel meg, hiszen ha a terepen fingik ki a kánikulától a gép vagy nem bírja a port, fagyot és a többi bántalmazást, akkor megette a fene az egészet. Meghibásodások meg így is előfordulhatnak (akár felhasználói hibából is), ekkor meg legyen emberi közelségben a pro szerviz.
Három gyártó alkalmas ma erre:
Canon Professional Services (CPS)
Nikon Professional Services (NPS)
Sony Imaging Pro Support (SIPS)Ezek meg egy nagyobb eseményre (pl: olimpia) ki is települnek, így helyben van cseregép, alkatrész, gyors tisztítás, stb. Ebben a Sony még nem tart ott, mint a két másik, de szépen építgetik ki ők is egy pár éve már (nagyon helyesen). A Sony felfogta, hogy a két fő konkurensének nem pro vázait is azért veszi sok amatőr, mert látja a profik kezében a márkát, a profik szívéhez (meg az ügynökségekhez) vezető út pedig többek között ezen keresztül is vezet.
-
tvamos
nagyúr
válasz Stauffenberg #765 üzenetére
De ha a profi ugyis visz ket gepet, akkor a konyebb, es olcsobb milc gepbol vihet harmat is... gondolom...
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #765 üzenetére
Épp azt (is) néztem a Roland Garros közvetítések alatt, hogy meglepően sok fotós volt kint Szotyival. Pár éve még kizárólag CaNikon-t lehetett látni kb. minden sporteseményen. Max. a kályhacsövek jöttek más gyártótól.
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
Stauffenberg
Topikgazda
Aki extrém körülmények között dolgozik, olyan gépet választ amihez van professzionális szervizszolgáltatás bárhol a világon. Nem a pingvinek között, meg a Szahara közepén, de érted na.
Ez pedig csak Canon és Nikon lehet. Mellesleg az 5D-től és D8xx-től felfelé brutális kínzástűrése van ezeknek a DSLR vázaknak. Miközben itt sok a nyígás a túl sok hibalehetőséget hordozó DSLR alkatrészekre, nem tudom hányan rendelkeznek otthon pro gép temetővel és hányan indulnak ki alsó vagy középkategóriás vázak negatív tapasztalataiból.
A MILC-ek még nem robbantak be olyan szinten mondjuk a sajtófotózásba, hogy legyen velük tengernyi tapasztalat mennyi bántást viselnek el extrém körülmények között.
-
Matska
senior tag
Láttam, de nem tökrösség vagy Milcség kérdése, hogy mennyire bírja a napi igénybevételt, munkát. Egy drága, minőségi objektív bármelyik rendszerben bírja ezt, és bármelyiket kidobhatod miután beverted a százas szöget a betonfalba.
https://www.flickr.com/photos/146088520@N03/
-
Matska
senior tag
Vannak ám átlagfelhasználók az arab országokban és a sarkkör közelében is, akik boldogan használják az alsóközép kategóriás DSLR-t és Milceket és sosem olvastak utána, hogy melyik mennyire bírja a napalmot, mert nincs relevanciája. Annyi a titkuk, hogy nem a fényképezőt biggyesztik a csákánynyél végére amikor falat akarnak bontani...
Még annyit, hogy hiába lehet focizni a D850-el, ha a ráakasztott kályhacső az első kapufánál millió darabra törik.
[ Szerkesztve ]
https://www.flickr.com/photos/146088520@N03/
-
PuMbA
titán
Igazad van, de akkor is az a legdurábilisabb, amelyik a legtöbb dolgot kibírja. Aki a sarkkörök közelében fotóz vagy 50 fokban Egyiptomban vagy láva közelében azoknak ez biztos érdekes, de átlag felhasználóknak annyira nem. Nem drága gépek voltak. Sima 7D meg 550D, meg Nikon D90 volt, szóval még csak nem is csúcs gépek.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
Ennek szerintem semmilyen gyakorlati haszna nincs, legfeljebb csak szenzáció-faktor, hogy nézd már felgyújtottak egy drága gépet, mint régen a törpemutogatás a cirkuszban.
Nem hiszem, hogy az átlagfelhasználó az alapján választana gépet, hogy melyik bírja jobban a lángokat, vagy pedig azt, ha vizet öntenek a belsejébe és lefagyasztják. -
-
PuMbA
titán
Kár, hogy már nem csinálnak olyan teszteket YouTube-on, mint régen, hogy például felgyújtanak egy DSLR-t vagy nekimennek autóval állványra kirakva és elrepül méterekre vagy vizet eresztenek a belsejébe és lefagyasztják. Pedig tényleg jó lenne egy ilyen teszt MILC-ekkel.
[ Szerkesztve ]
-
Neck
veterán
Már bocs, de megnézném, mi megy tönkre hamarabb, miután földhöz vágtuk: egy tükrös gép, a bonyolult mechanika, tükör, penta prizma, etc, vagy egy milc, amiben a záron kívül nem mozog semmi.
Az "elpusztíthatatlan" kinézet meg erősen szubjektív, és simán tönkre tud menni valami attól, hogy erősnek néz ki.
A Lada Niva is kiforrott régi technika, lásd DSLR, elpusztíthatatlan kinézet pipa, erre tessék...An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
Neck
veterán
A market share % Minden digitális gépre vonatkozik, jól értem? (I. E kompakt point and shoot)
Mert ha igen, ez megmagyarázná, hogy csökkenő share mellett hogy tud a Sony ekkora profitot termelni.
-
MrChris
nagyúr
Akkor valszeg csak tényleg (alig)telefonálsz vele, nálam simán lemerülne egy nap alatt, kizártnak tartom, hogy estére ne merüljön le. A mostani Sony Z3C-t ha úgy használom 4 napot kibír, ha szokásos módon használom egy nap. Mindenféle spúrolós funkcókat se használok, mert nem azért van hogy ne használjam. Ugyan így a kamerámon sincsenek energiatakarékos beállítások, világítson az a kijelző és ne kapcsolgassa ki magát 1-2 perc után. Így jóval kevesebbet bír mint egy DSLR behajtott/kikapcsolt kijelzővel, szinte filmesként használva, de ez engem nem érdekel, nem szempont. Azért vettem, hogy használjam, amilyen kevés időt tudok a fotó videó hobbira fordítani huszad rangú kérdés, hogy egy akksival lövöm végig a 300 képet, két óra videót vagy mind a hárommal.
tvamos: DSLR-nél és MILC-nél is volt olyan, hogy kiveszem a tatyóból és pár kép után jelez, hogy hamarosan vége. Akkor kicserélem az akksit. Pana elve szar ebben és lehet tudni ha egy egység hiányzik a kettőbő akkor lehet ~15%-on. Mint egy autóban a tartalék jelzőlámpa.
brickm: Erre van már megoldás a dummy battery!
-
brickm
őstag
Nem várok 3x akkuidőt az 1800astól, nyilván nem ma jöttem le a falvédőről, de ha már 1000-et tud, vagy annyit, mint a gyári, akkor örülök Amúgy van máterhelésem, meg automatizált tesztfejlesztéssel foglalkozom, bármikor lemérem mekkora a teljes kapacitása Várom, hogy megérkezzen
Pedig mekkora király funkció lenne, ha menne is külső USB tápról.... Feldobná nagyon a gépet.[ Szerkesztve ]
-
konyi79
addikt
(#722) PuMbA
Az autós példa pont nem a jó példa. Kb 5x annyi alkatrész van egy autóban ma, mint 20 éve. Nézz rá p egy EUROII vagy ma egy EURO6d dízel kipufogójára.(#729) brickm
Tény, talán a legbotrányosabb akkuidejű MILC az M50 amit valaha láttam. Talán nem véletlen, hogy pont így jött a Canontól. Ettől függetlenül tényleg filléres tétel bele egy 3rd party akku. Amire meg azt írják 1800-as, na a lesz a még kisebb kapacitású. Nem szabad az ilyenre felülni.(#736) tvamos
Erre való az akku töltöttség kijelzés. Ha látod, hogy merül, csere. Nem kell megvárni, míg kikapcsol.(#740) 80hun
Ekkora felüdülés egy tükrös a 7m2 után?(#742) brickm
A6000 utániak mennek USB-ről, a 6000 is még csak tölt.[ Szerkesztve ]
-
brickm
őstag
válasz Rapid136 #741 üzenetére
Persze. Meg mondom az M50 nek alapból kisebb a gyári akkuja. 7-vagy800mA. Illetve mondom én EF obival használom. A saját ef-m obijával jobban bírja. De nem gáz. Rendeltem hozzá akkut, meg UsB töltőt, power bankról lehet csapatni.
Sony megy usb tápról is amúgy,nem? Ez hiányzik az enyémből kicsit.
-
Rapid136
őstag
Az A7-tel jónéhány szinházi előadás fotóspróbáját végiglőttem, néha előfordult akkucsere, de nem általános.
Azért elég sokmindent lehet állítgatni amitől kevésbé merül a gép.Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
80hun
addikt
Azért ne temessétek a dslr-t
Jólesik most dslrt használni a sok milc után.
-
brickm
őstag
válasz Mr.Csizmás #737 üzenetére
Úgy elég jó képeket lehetne csinálni, ha lenne rajta képrögzítő berendezés
-
brickm
őstag
válasz Mr.Csizmás #731 üzenetére
Tudom, engem sem tántorít el tőle. Csak meglepő, hogy a 10éves bridge gépem 4 ceruza elemmel elvan napokig, folyamatosan üzem mellett. Ez meg órákat csak. De attól még brutál jó gépnek tartom.
-
-
MrChris
nagyúr
válasz Mr.Csizmás #731 üzenetére
Jaja és azért használj Nokia 6210-est mert ötször tovább bírja az akksija. Érdekes, hogy a napi telótöltögetés nem zavaró, de ha a milc nem bírja két napig akkor irgumburgum.
-
tvamos
nagyúr
"Nálam szerintem egyszerűen az a gond, hogy túl hamar veszem meg a vázakat"
Nem nyugtattal meg igazan...Amugy is hezitalok, kell-e nekem egyaltalan barmire penzt kiadni.
Nagyon szep ez a gep. Marmint az X-T sorozat kinezete.
[ Szerkesztve ]
-
madgie
titán
-
Rapid136
őstag
válasz Gedeon31 #721 üzenetére
Igazából ez egy generációs váltás, a tükörrendszer és a rekeszbeugrasztás technikája a filmes korszakból öröklődött. Ez volt az egyetlen megoldás hogy az elkészült kép kivágása megegyezzen amit a keresőben lát az ember, a rekeszt meg nyitva kellett tartani hogy világos legyen a keresőben.
Az érzékelőről közvetlenül leolvasva az oda eső információt ez okafogyottá vált, ahogy a rekeszbeugrasztás is, bár élességet nyilván könnyebb tág rekesszel állítani.
A hátrány idáig az akku volt, bár 1+1 gyári akkuval idáig azért mindig kihuztam az elmúlt 4-5 évben és a Sonyt microUSB-n keresztül akár szivargyujtóról is lehet tölteni. Az A7III újabb tipusú akkuja viszont tökéletes lett.
Abba is gondolj bele hogy ha valahol előveszel egy tükrös gépet rögtön rád irányul a figyelem, egy MILC vázzal kihajtott keresővel akár csipőből is fotózhatsz
Megmondom őszintén egyszerűen élvezet fotózni a 7-es vázaimmal, sok manuális obit is használok és a belenagyítás funkcióval nem gond az élesreállítás sem, ami egy tükrös keresőjében azért kihivás tud lenni...Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
madgie
titán
És "hagyományos üzemmódban" meg dupla terhelést is kap a MILC redőnyzára, mert az előkép miatt előbb zárnia kell, majd megint nyitni és megint zárni... majd az élőképhez megint nyitni
Mégse láttam még megpusztult zárszerkezetű MILC-et, illetve a francokat, most az X-T3-nál néha látom a második redőnyt, pont azután fagy le a gép
-
PuMbA
titán
válasz Gedeon31 #721 üzenetére
"Szóval kevesebb benne a mozgó kütyü, így a meghibásodás lehetősége is kisebb?"
Nem feltétlen, hiszen a DSLR a nagysága miatt masszívabb és ellenállóbb lehet. Nézz meg egy Nikon D850-et, hogy mekkora elpusztíthatatlan kinézete van. Leejted 1,5m-ről és semmi nem lesz vele. Az új autókban sem kevesebb a meghibásodás lehetősége, mint régen. Sok dolog egyéni preferencia kérdése, általánosságban az akksi idő 3x jobb DSLR esetén, ha keresőből fotózol, mert olyankor nem kell energia a szenzornak és a kijelzőknek, csak a mérés és az AF dolgozik Természet fotóhoz többen nem szeretik az EVF-t és hasonlók.
[ Szerkesztve ]
-
Rapid136
őstag
válasz Mr.Csizmás #717 üzenetére
Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
Mr.Csizmás
titán
válasz Rapid136 #716 üzenetére
8/a
eshutternél már mozgó alkatrész sincs (talán az expo gomb kiv) a folyamatban. (oder távkioldó)
6/xyz ebbe szoktak belekötni, hogy de őők látják a tízezred másodperces késést lv-ben, ezért nem jó a milc. képzelem micsoda kín lehetett nekik nézni az analóg tv adást 24fps-ben
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
Rapid136
őstag
válasz Gedeon31 #715 üzenetére
1. az érzékelőn mér élességet, nem egy bonyolult rendszeren keresztül amiben benne van a félrefókuszálás lehetősége
2. a keresős MILC-et el se kell venned a szemedtől ha vissza akarod nézni a képet hogy jó lett-e
3. a kereső nélküli gépek is jóval funkcionálisabbak mint a tükrösök LiveView módja
4. kisebb a gép
5. gyakorlatilag az elkészült képet látod a keresőben ha úgy állítod be, kontrollálható az ellenfényes fotó
6. rosszabb fényviszonyok közt az elektronikus kereső képe jobb, erősíteni tud rajta
7. bármilyen más objektiv adaptálható rá
8. nincs benne felesleges tükörcsapkodó és rekeszugráltató mechanikaSony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
Gedeon31
addikt
Mi az amiben a MILC gépek jobbak a DSLR gépekhez képest?
-
madgie
titán
válasz vihartigris #713 üzenetére
Mondjuk azt még nem bánnám, ha nem kéne folyamatosan szervizbe hordani a Fujikat
-
madgie
titán
válasz vihartigris #711 üzenetére
A Fujinak bezzeg elég erős éve volt (mindezt úgy, hogy az X-H1 eladásokat eléggé kinyírta az A7III)
-
80hun
addikt
Aggódnunk kéne az olympusért?
-
Neck
veterán
Én csak átfutottam, és copyztam a forrás cikkből Nekem is feltűnt a cropos felszorzás, de mobilról linkeltem nagy sebességgel
Szerintem 60mm-es lencse lesz, és ott lesz 90mm és 120 ekv ahol olyan a mount.
A Sony-t nem értem, FF lesz vagy sem ?An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
Mr.Csizmás
titán
nem ő, hanem a linkelt cikket nem tudta megírni rendesen az elkövető nudli
The exhaustive list of available mounts and corresponding sensor sizes means that the lens will possess a different effective focal length, depending on which system you use:
mondjuk örvendetes lenne egy valós 1:1 FF környékén.
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
mikrofon
veterán
-
Neck
veterán
7artisans f2.8 makró obi jön minden MILC mountra, 159 USD RRP-vel.
Canon RF – 60mm
Nikon Z – 60mm
Leica L – 60mm
Sony E – 90mm
Fujifilm X – 90mm
Canon M – 96mm
Micro Four Thirds – 120mmHa jó lesz, ennyiért ajándék
[ Szerkesztve ]
-
madgie
titán
válasz Stauffenberg #698 üzenetére
Őszinte leszek: asse tudtam, hogy van G90
Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Lexus, Toyota topik
- Kerékpársportok
- Gitáros topic
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- alza vélemények - tapasztalatok
- További aktív témák...