Hirdetés
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 7. nap: Control
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 6. nap: Dredge
- 2024 - Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás Dark and Darker: Legendary Status
- Jövőre érkezik az új Agatha Christie: Death on the Nile játék
Új hozzászólás Aktív témák
-
vond
MODERÁTOR
Valakinek ötlet, vélemény táskára? Elég sürgős lenne.
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
zsolt734
tag
Mindenkinek köszönöm a választ!
Várok még egy kicsit, amíg lesznek tesztek végleges firmware-rel rendelkező G90-ről, aztán kitalálom, melyik legyen. Jónak tűnik a G90, de nem igazán tudom hova tenni, hogy alig 40-50eFt-tal olcsóbb csak a G9-nél...
-
aginor
veterán
válasz zsolt734 #90994 üzenetére
Szerintem alapvetően te magad már meg is adtad rá a választ.
A GX9 újabb ketyere, nagyobb felbontású (és ha azonos a G9-ével, akkor jobb szenzorral), de a fogása, keresője gyengébb, mind a G80-é. Ha a szenzor mindegy, akkor a G80 a jobb választás, a nagyobb markolat, jobb kereső, jobb ergonómia és a szigetelés miatt. Ha viszont tényleg fontos a videózás, akkor mégis elgondolkodtató lehet a G90, mivel állítólag abban fejlődött a legtöbbet (ehhez nem nagyon tudok hozzászólni, mivel nem videózok).Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
zsolt734
tag
Sziasztok!
Váz vásárlásban kérném segítségeteket.
Úgy alakult, hogy lehetőségem van beszerezni egy második vázat a GX7 mellé, elsősorban videóra. Nagyon szeretem a GX7-et, de iszonyúan hiányzik az IBIS videóban, ezért mellé vennék valamit. Ahogy nézem, maradok a Panasonic-nál, de nem vagyok biztos benne, hogy mit válasszak, GX9-et (nagyon tetszik a távmérős gépre hasonlító dizájn), vagy G80-at. A G90 kívül fog esik a rá szánt összegen.
Vásárlási szempontjaim: viszonylag gyors autófókusz (ha gyorsabb a GX7-nél, az már jó, alapvetően a GX7-tel elégedett vagyok), kicsit jobb magasabb érzékenység (a GX7-et ISO1600-nál feljebb nem engedem, de már az is határeset). G80-nál plusz pont a kihajtható kijelző és a mikrofon bemenet, GX9-nél az újabb (jobb?) szenzor és a forma.
Igazából a GX8 lenne a tuti, de mivel pályázaton szerezzük be, ezért új jöhet csak szóba, GX8-at pedig nem találok már újonnan.Alapvetően fényerős fix-ekkel használnám (Sigma 16/1.4, 56/1.4, Pana 25/1.7, Oly 60/2.8), amikben nincs OIS.
Előre is köszönöm véleményeteket!
Zsolt
-
Mercutio_
félisten
válasz julius75 #90991 üzenetére
Nyíregyről Debrecen nem akkora távolság, de jogos a felvetés.
Ránézésre a nagyobb forgalmazók adják a helyet (és talán a kedvezményt is), lehet, hogy az általad felsorolt helyeken nincs viszonteladója a márkának, vagy pl. nyugati határnál úgy gondolják sógoréknál veszik meg sokan így nem lenne akkora érdeklődés, amiért megéri kitelepülniEladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
julius75
aktív tag
válasz Mercutio_ #90990 üzenetére
Azért érdekes szervezés....
10-ből 6 budapesti helyszín.
Észak-keleti, észak-nyugati régió teljesen kimarad, mint pl. Nyíregyháza, Miskolc, Eger, Tatabánya, Győr, Sopron, esetleg Kecskemét.....
Pedig lehet, itt is lenne érdeklődés, és nem mindenki vevő egy pesti útra csak ezért..... -
Mercutio_
félisten
Olympus-Manfrotto ON Tour 2019 helyek, időpontok
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Mercutio_
félisten
válasz MARVEL #90983 üzenetére
Miért pont ezek?
Írsz egy összeget amit rászánsz és hogy mire kell több tippet kapsz.
Ja és a milyen cserélhető obist vegyek topicba írd!Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
peppe79
senior tag
Nekem egy E-PL5, és egy attól is régebbi E-PL1 gépem van. Az E-PL5 vázát nagyon szokni kellett, mert hihetetlenül átgondolatlan a kezelőgombok elrendezése, a markolatot pedig egy újszülött kezéhez formázták. Ja: és a paraméterező tárcsa hajlamos a kontakt hibára, de ez más Oly gépekkel is előfordul(hat). Amúgy orvosolható probléma. Ezt leszámítva nincs bajom vele.
-
MrChris
nagyúr
válasz sebestyen93 #90982 üzenetére
"A 4 éves LG G4-el fényesebb képeket csináltam este." Szerintem itt valami beállítás dolog lesz a különbség. Pl fénymérés hová esik, vagy expozíció korrekció, expóidő/iso korlátozás. Ha megosztasz fényképeket akkor jól megmondjuk, hogy ez ilyen, vagy így-úgy kéne ekkor beállítani!
-
Mercutio_
félisten
válasz Stauffenberg #90956 üzenetére
Az Olympusban Sony szenzor van (kevésbé melegszik) és AA szűrő nélkül
A GX80 nem biztos, de a jobb kezelhetőség, kereső, és a nagyobb váz miatti valamivel kisebb melegedés talán ok lehet.Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
aginor
veterán
Ha nagyon olcsón kell valami, akkor e-p1/2, de ha valami komolyabb kell, akkor e-m5 mk1 vagy m10 mk1, már ha az m43 rendszerben gondolkozunk.
Sonyt annyira nem támogom, bár nem ismerem komolyabban azt a rendszert, de objektívek termén az m43 jelenleg verhetetlen, pláne mióta a Sony a FF szegmensre koncentrál.[ Szerkesztve ]
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
MARVEL
tag
Üdv Mindenkinek!
Ezen Milc gépek közül mit választanátok?
Olympus epl5
Olympus epl3
Olympus EP1
Canon eos M
Fuji x20
Sony nex5R
Sony nex3c
Sony Alpha 5100 -
sebestyen93
tag
válasz MrChris #90974 üzenetére
(#90975) Lassú Víz
Annyira nem siralmas azért ez az állvány, de inkább telefonhoz van, nem géphez, szóval beszerzek egy stabilabbat. Próbálkoztam én ezzel is, de nem olyan, ami nekem tetszene, meg sötét. A 4 éves LG G4-el fényesebb képeket csináltam este.
Beszerzek egy jobb fényerejű objektívet, aztán azzal el leszek én vígan
Amiket mutattál pedig kipróbálom, érdekesnek tűnnek.
Köszi a tippeket és a válaszokat!(#90975) Lassú Víz
Meglátom mit tud másik obival a GX800, aztán ha esetleg nem jön be, akkor majd valami jobbat beszerzek.
Tájképekkel én is így vagyok, mondjuk én sokszor "ideértem" képeket tudok csak készíteni.. :\
Makrót is szeretnék majd később, egyelőre megpróbálom a jelenlegi objektívvel zoomolgatva az "úgyahogy" közeli képeimet csodálni
Esti képekre leszek a legjobban kíváncsi, hogy mit fog majd alkotni az új obival, az a legérdekeltebb téma.
A nekem tetsszen meg szerintem örök kihívás lesz számomra, mert soha nem voltam teljesen megelégedve egy képemmel sem.Apple iPhone 13 Pro Max + Apple iPad 9th 10.2 + Apple Watch SE 2022 40mm
-
aginor
veterán
válasz Ereshkigal #90946 üzenetére
Pana 7-14, Oly 8-18?
Használati tapasztalataidról tudnál mondani pár szót? Esetleg adni pár képet, lehetőleg nyitott rekesszel, mondjuk max 5.6-ig?Jobban megnézve az árát is, nincs igazából sok alternatíva. Mondjuk nekem nem fontos a zoom, csak a jó látószög, és hogy ne halszem legyen, így viszont már bejön a képbe a Laowa 7.5mm f2 is, bár az is drágább használtan.
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
jaanoo89
aktív tag
válasz MrChris #90977 üzenetére
FHD monitoron sajnos 50%-os méretben is észrevettem, hogy valami nem okés az ilyen "szimmetrikus" képeknél, azért lőttem ezt a Parlamentest, hogy lássam, tényleg maszatosabb-e a bal oldala.
Nagyon jó kritikákat kapott ez az objektív mindenhol, gondolom csak akad ebből olyan példány, ami közel ugyanolyan éles mindkét oldalon. Hétvégén jobban letesztelem.
-
MrChris
nagyúr
válasz jaanoo89 #90976 üzenetére
Hát én most ki nem mondom mely két márka hasonló obijánál ennél jóval méretesebb maszatolást tapasztaltam.
A Parlamentes képeden ezt a jelenséget azért csak teljes nézetben fhd monitoron látni, a szélétől a kép 1/6 részéig.
Amit linkeltem 12-60 nem Leica, hanem 'csak' a Lumix!!![ Szerkesztve ]
-
jaanoo89
aktív tag
válasz MrChris #90974 üzenetére
No de Leica 12-60 és az M.Zuiko 25 is pont úgy decenteres hogy mindkettőnél a bal oldalak rosszak? Persze ennek is van valószínűsége, de ez két jelentősen jobb objektív az említetteknél. Majd megnézem távolabbi képeken is, de pl. a linkelt Parlmamentes kép szerintem nem elfogadható egy ilyen szintű (árú) felszereléstől.
Hétvégén szánok időt erre, rendesen letesztelem, közelre is, távolra is, bár kicsit kezd a kedvem elmenni, túl sok a hiba. Direkt új cuccokat vásárlok de minden második eszköznél van valami...
-
Lassú Víz
addikt
válasz sebestyen93 #90963 üzenetére
Nincs legalkalmasabb váz. Valahol mindegyik kompromisszum. Épp ezért van még a piacon ennyi gyártó. Mindegyik máshová teszi a hangsúlyt, mint ahogy a fotósok is. Az objektívek cserélgetésével alapvetően a képkivágást fogod megváltoztatni. A több fajta képhez a nézőpontodat és/vagy a fényeket kell módosítani.
Tájkép: számomra a legnagyobb kihívás a jókor lenni jó helyen és elkerülni az "ideértem" képeket.
Makró: még előnyös is ez a szenzorméret, de kell hozzá makró objektív. Azt nem tudom mit támogat a váz szoftveresen, de pl. egy fókuszsorozat királyság a statikus témáknál.
Esti képek: nem mindegy, hogy egy díszkivilágított középület a téma (szomszéd fórumban volt a közelmúltban téma, hogy pl. az Eiffel-torony világítása jogdíjas...) vagy a sarki fény. Előbbiről elég jó képet lehet készíteni, utóbbinak kell a minél jobb jel/zaj viszonyú szenzor.Elárulom, hogy a "nekem tetsszen" kritériumot lesz a legnehezebb megugrani .
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
MrChris
nagyúr
válasz sebestyen93 #90965 üzenetére
Jó lenne, csak ezeket az obikat meg is kell venni. Első körben egy állványt vennék a helyedben erre és más célra. A 12-32-vel is próbálkoznék, M módban manuális fókuszra állítva (lehet a képernyőn fókuszálni) nyitott rekeszen 15-20 másodperces expóval próbálod ki, iso 1600-3200-on raw képmódban hogy milyen. Aztán próbálkozhatsz a sok képes képjavítással (astrophoto stacking) aminél pár tucat képet lőve egy program segítségével plusz részletet, zajkivonást készíthetsz. A GX800 biztosan tud Tima Laps-t, erre kiváló. Egyik kedvelt ingyenes progi erre a Sequator. Így több perces-órás expozíció imitálható. Egy fekete expóval lehet zajtérképet készíteni a program számára. Viszont hosszabb projekt esetén elmászik a csillagos ég, utána kell fordulni, amihez nem árt valami szerkezet, bár kipróbáláshoz talán jó lesz az állvány, legfeljebb sokat levág a progi.
Állványból igény szerint keress, nekem olyan kellett ami könnyű! kicsire és könnyen összecsukható, cseretalpas, gömbfejes és azért megáll a lábán. Így lett a Cullmann neomax 240.jaanoo89: Ezt hívják úgy hogy egy picit decenteres. Érdekes, hogy ez a Lumix 25/1.7-nél is előfordul, sőt, némelyiknél nagyon durván. Én ezért is maradtam a 20-asnál. 12-60-nál se ritka egy kis elcsúszás. Itt egy összevetés silmatauki jóvoltából 12-60 vs 12-32.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz Lassú Víz #90972 üzenetére
Most gyorsan letettem egy dobozt a földre, vonalzóval nagyjából derékszögbe állítottam és lőttem képeket nyitva majd f/4-en is. Ez nekem egyformának tűnik most, de mindenképp megismétlem majd állvánnyal, felülről.
Van egy olyan érzésem, hogy minél távolabb van a téma, annál inkább jön ez elő, hiszen idáig vagy macroztam vagy természetben voltam, ahol ez nem vehető észre. A doboz most 25 cm-re volt és elsőre jónak tűnik. Viszont van fotóm egy házfalról, ami kb. 5 méterre volt tőlem és ott mintha csak nagyon az extrém széleken érződne a különbség, míg a Parlament messze volt és ott már a Parlament két széle sem stimmel, ami azért nem a kép legszélén van. Ez lehetséges egyáltalán? Egyébként ugye más is látja a képen a különbséget, mert itthon hiába mutattam, ugyanolyan számukra.
[ Szerkesztve ]
-
Lassú Víz
addikt
válasz jaanoo89 #90971 üzenetére
Először kell egy tesztábra. Egy újságlap szöveggel épp elég. Tedd egy sík felületre pl. függőleges falra. A gépet tedd vízszintbe és már csak a derékszöget kell valahogy eltalálni az optikai tengely meg a fal között. Ha minden objektív azonosan problémás, akkor a szenzort nem sikerül jól pozicionálni a váznak vagy extrém módon peches vagy az obikkal.
Szerk: állvány, időzített kioldás vagy távkioldás alap.
[ Szerkesztve ]
-
jaanoo89
aktív tag
Most, hogy többet vagyok városban, több az épület és feltűnt, hogy a képeim bal széle és mindkét sarok életlenebb a jobb részéhez képest. Ez valahogy a természetben, macronál nem tűnt fel idáig.
Ezt tesztként lőttem, kézből, a stabit direkt kikapcsoltam és mivel nyitva még jelentősebb a különbség, így f/1.8-ra állítottam az M.Zuiko 25mm-es objektívet. Hasonlót tapasztalok a Leica 12-60-nál is, jellemzően 25mm alatt.
Állvánnyal szobában megpróbálom valahogy letesztelni a gépet (E-M5 II) mindhárom objektívemmel, esetleg valami ötlet, tipp, hogy hogy lehetne tuti tesztet csinálni?
-
vond
MODERÁTOR
válasz sebestyen93 #90968 üzenetére
In-Body Image Stabilization, azaz vázban lévő képstabilizálás (általában szenzormozgatással megoldva).
Legközelebb öt percen belül vond össze a hozzászólásaidat, okés? Ez fórum, nem messenger, vagy viber. Bár én ott is össze szoktam szedni a gondolataimat, ahelyett, hogy minden mondatot (vagy akár szót) külön elküldenék.
[ Szerkesztve ]
-
sebestyen93
tag
válasz Speeedfire #90949 üzenetére
Hülye kérdés, mi az az ibis, mert sajnos még nem találkoztam ezzel.
[ Szerkesztve ]
Apple iPhone 13 Pro Max + Apple iPad 9th 10.2 + Apple Watch SE 2022 40mm
-
sebestyen93
tag
Milyen állványt lenne érdemes venni, meg mennyiért?
-
kovsol
titán
válasz sebestyen93 #90963 üzenetére
Állvány ami beinog az sokra nem jó. Legkisebb mozgás is életlen képet fog eredményezni.
May the Force be with you!
-
sebestyen93
tag
100k-ért jutottam hozzá a media marktban, nem olvastam utána, hogy melyik váz lenne a legalkalmasabb, azt hittem, hogy csak cserélgetem az objektíveket, és tudok több fajta képet készíteni, de kezdem megtapasztalni, és itt is írjatok, hogy ez nem ilyen egyszerű. Szomorúan olvasom, hogy a GX800 nem a legjobb erre, de sajna nem néztem utána.
Maximum 150-et szánnék az objektívre, a cél pedig az instagramra posztolgatás, meg persze az, hogy nekem tetszen. Aféle hobbi, mert szeretek fotózni, azért is gondoltam Milc gépre, hogy nekem ez is elég erre a célra. Szóval nem maximalista vagyok, olyan szabadidős tevékenység.
Tájképek, makró és esti fotózás amik megfogtak a témában. Többi annyira nem izgat.
Állványom meg egy 1500ft-os wishes telefon állvány, legkisebb szellőnél beinog...Köszönöm a válaszokat!
[ Szerkesztve ]
-
jaanoo89
aktív tag
válasz sebestyen93 #90948 üzenetére
Fb, Insta kezdő Flickr csoportokba teljesen jó lesz a szetted egy Laowa 7.5-el. MFT-n belül előrébb lennél mondjuk egy Sony szenzoros vázzal (pl. Olympus E-M10 II vagy III és ezekben Live Composite is van). A csúcsot rendszer belül az E-M1 II szenzora meg mondjuk a 8mm-es M.Zuiko PRO tartja, de ez már nagyon költséges és ennyi pénzért ERRE a célra sokkal jobb más megoldás is van a piacon.
Komolyabb (haladó) szinten nem vennék vázba épített stabis gépet erre a célra, egyszerűen azért, mert a hőt nehéz elvezetni és a hő által okozott zajt nagyon nehéz szűrni, ráadásul a gépet kvázi kötelező állványra tenni, így a stabi felesleges. Ha csak és kizárólag Tejútaznék, tuti valami Sony szenzoros tükröst (Nikon) vennék, azokban nincs stabi, jobban bírják a magas érzékenységet és olcsóbb hozzájuk az objektív.
E felett már csak a speciálisan erre tervezett FF lapkás gépek vannak, de azok már milliós tételek.
-
MrChris
nagyúr
Nekem GX80 van aszem ugyan az a szenzor. Sajnos nem túlzottan alkalmas csillagozásra. Egy Laowa 7.5-el aszem f2-n 30másodperccel iso 1600-on ilyet sikerült fotózni a Tejútról. 3200-on már nagyon zajos.
Ahogy növeled a gyutávot csökkenteni kell a záridőt különben csillaghúzás lesz belőle, vagy építesz egy pajta ajtó mechanikát..., de ezt a vázat nem ajánlanám erre a célra. -
vond
MODERÁTOR
Ha nincs olyan sok pénzed rá, akkor Samyang/Rokinon 12mm f/2. A Pana 42.5mm árában ki is jön. Esetleg Pana 15mm f/1.7, ez fél FÉ-vel világosabb, de azért jóval szűkebb is lenne.
Ha viszont van zsé, akkor Panasonic 12mm f/1.4, vagy méginkább Voigtländer 10.5mm f/0.95.
De ha nem sürgős a vásárlás, akkor elvileg hamarosan jön egy kici, ócó, kínai 10mm f/2-es lencse. Árat még nem tudni, de szeretnék barátságos összegért piacra dobni.
[ Szerkesztve ]
-
konyi79
addikt
válasz Stauffenberg #90953 üzenetére
A croppos vázakat nemigen érintette, ezért a Samy 12/f2-vel elég jól el lehet lenni ilyen felhasználásra.
-
Mercutio_
félisten
válasz Stauffenberg #90925 üzenetére
Laca animációján nagyobbnak tűnt ha csak ennyi, akkor nem szóltam
Hasitasiba az obik/dcr-250, papírpénz/iratok megy, váz az nyakban/hevederenEladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Mercutio_
félisten
válasz Stauffenberg #90953 üzenetére
a GX800 árán melyik másik konkrét váz ajánlottabb tejútfotóra
Ahhoz tudnunk kellene mennyiért jutott hozzá
Esetleg GX80 garis használt váz/kit kifogható, ott a nagyobb méret miatt kisebb a melegedés
Vagy E-M10 II AA-szűrő nélküli szenzor és a beépített livecompo funkcióEladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Lassú Víz #90950 üzenetére
"Ha ez a fő témád, akkor nem a legideálisabb eszközt választottad."
Valóban nem, de azért annyira nem is gáz a helyzet. Ha úgy dönt feljebb lép egy szintet tejútfotóban, még mindig minimális veszteséggel ki tud szállni és alighanem ezzel is bőven meglőhetők lesznek Instagram kompatibilis tejútfotók (ez csak megérzés, hogy inkább ez a cél, de majd a fórumtárs elmondja milyen mélységig akar belemerülni).
Amúgy puszta kíváncsiságból engem érdekelne, hogy a GX800 árán melyik másik konkrét váz ajánlottabb tejútfotóra, főleg ha a cél inkább az Insta és nem a pixelkukkolás. Szerintem csak DSLR van ennyiért, mert amúgy meg a régi Sony vázakat a csillagzabáló algoritmusuk miatt nem szerették sokan (azt tudom erre jöttek ki FW frissítések, de nem tudom mely modelleket érintette és mennyit javítottak ezen). Vannak még korábbi Fuji vázak (akár Bayer szenzorral), amik fillérekért mennek ma már, de aztán ahhoz meg a minden egyébre alkalmas objektívek összegyűjtögetése lesz egy vagyon.
Persze kijavítható vagyok ha tévednék.
-
kovsol
titán
válasz Speeedfire #90949 üzenetére
Tejút fotókat úgyis állványról csinálja, akkor meg kikapcsolja úgyis a stabit.
May the Force be with you!
-
Lassú Víz
addikt
válasz Lassú Víz #90950 üzenetére
Nem rólam szól
Minden fotózásra alkalmas éjszakát kint töltök az ég alattA mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
Lassú Víz
addikt
Ha ez a fő témád, akkor nem a legideálisabb eszközt választottad. Stabilizátor nem kell, állvány viszont igen. Az objektív gyújtótávolsága meg fogja határozni, hogy mi lesz az a leghosszabb záridő, aminél még pontszerűek maradnak a csillagok, ezért is törekednek a nagy látószögű objektívek használatára. Fényerő kell, autófókusz nem. Laowa 7.5 f2, Samyang 12 f2, Panasonic 12 f1.4, Sigma 16 f1.4.
Léteznek a Föld forgását lekövető állványfejek, ott hosszabb záridőt tudsz használni, sőt a fix állványos nagy látószög helyett akár távcsőre is rá lehet rakni a gépet. Innentől csak a fantázia, a fényszennyezés, az időjárás és a pénztárca szab határt.A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
Speeedfire
félisten
Tejút és társaira nem lesz jó az az obi, az portréra van. Valami 10mm körüli fényerős kellene, de az elég drága. Samyang szokott lenni ami olcsó, de nem annyira fényerős. 7.5mm F3.5
[link] [link]Ekkor gyújtótávon nem kell stabi. Illetve nem tudom, hogy a te vázadban van-e ibis vagy sem, mert az jó lehet.
[ Szerkesztve ]
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
sebestyen93
tag
Szevasztok!
Nagyon belépő alvagyok a fotós témában, annyi, hogy a telefonok manuális módjaiból már kinőttem, ezért szereztem be gépet, egy Panasonic Lumix GX800-at, és olyan szeretnék kérdezni, hogy milyen objektívet ajánlatok hozzá éjszakai fotózásra? Főleg csillagok, tejút lefotózására! A 3.5-5.6 12-32 Varioval annyira nem rózsás a helyzet.
Valamint nagy látószögű vagy sima sztenderd objektívet ajánlatok ilyen képek készítéséhez?
Érdemes stabilizátor nélküli objektívet vásárolni, vagy azzal sok szopás van és könnyen elmosódik a kép?
Panasonic H-HS043E Lumix G 42.5mm f/1.7 milyen választás lenne? Esetleg van jobb ebben az árkategóriában?Köszönöm a válaszokat!
-
Ixion77
addikt
válasz vakablak93 #90938 üzenetére
Drága, viszont igazi uniqum, ráadásul a praktikus a fajtából: nagyon jól használható tartomány a 20-50 ekv. Megcsinálhatná a Leica FF-re is F2.8-al - tuti sikeres lenne
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
aginor
veterán
-
aginor
veterán
válasz Stauffenberg #90942 üzenetére
Kellene egy "ugyanilyen" végig F4-es fényerővel, kisebb mérteben és a feléért.
vakablak93: hopszi, úgy látszik ezt benéztem.
-
Stauffenberg
nagyúr
Lehet a méretén zúgolódni, de a Sigma 18-35mm f/1.8 sem egy apró darab (nagyságrendileg egyformák), mégis népszerű. Mondjuk az kifejezetten nem is számít drágának ahhoz képest (itthon, áfásan, újonnan is 235k körül mozog).
Az ára már más kérdés, inkább amiatt lesz kudarc, nem a mérete miatt.
Aztán persze kérdés a minősége. Ha úgy váltja ki az átfogásába tartozó több fixedet is, hogy nem érzed minőségi visszalépésnek, csak fair kompromisszumnak és azok együttes tömege adja ki ezt az egy objektívet, akkor már nem is számít annyira drágának. Pár filmest el tudok képzelni, akiket feltüzelhet ez az üveg, de azt már kétlem, hogy ez a szűk réteg kifizetődővé teszi ezt az egészet.
-
aginor
veterán
Lehetne ennél még drágább is?! Ez nagyjából 750k jó magyar forint, ez még FF objektív esetén is horror..
-
trlala
aktív tag
Kb. 1 misi. Kár, hogy ilyen böszme nagy.
-
vakablak93
őstag
https://www.photografix-magazin.de/panasonic-so-teuer-soll-das-neue-10-25mm-f-1-7-mft-objektiv-werden/
Megjelent az ár és a megjelenés is.....
Azt hittem drágább lesz -
Sleek
senior tag
válasz Speeedfire #90935 üzenetére
Ah kölcsön nem szeretek kérni mert ,mindig akkor romlott el valami a szerencsétlen kezemben
De nagyon köszönöm a felajánlást.
Sajnos a suliban sem tudják egyenlőre mi lesz a menetrend.
Pedig kérdeztük már.[ Szerkesztve ]
<OLYMPUS E-M10II VÁZ + EZ-M1442 II ,Canon R8 EF 24-70mm f/4L IS USM , TAMRON 70-210mm f/4 Di VC USD , SIGMA 150-600MM><Kross Level A2 Merida Scultura 300 ,Wilier GTR Team Rim Giant Xtc Slr 2 >
-
Sleek
senior tag
válasz Lassú Víz #90934 üzenetére
Köszönöm. Közben írt a hirdető ,hogy foglalva van másnak csütörtökig a 40-150es obi. Ha nem viszik el akkor keresni fog azonnal.
Belépnek elém akkor pofátlan leszek ,és én is eltolom őket
Nem szokásom de ha ez kell ...[ Szerkesztve ]
<OLYMPUS E-M10II VÁZ + EZ-M1442 II ,Canon R8 EF 24-70mm f/4L IS USM , TAMRON 70-210mm f/4 Di VC USD , SIGMA 150-600MM><Kross Level A2 Merida Scultura 300 ,Wilier GTR Team Rim Giant Xtc Slr 2 >
-
Speeedfire
félisten
Ahogy slow water is írja, attól függ hogy hova tudsz helyezkedni. Ha relatív közelre, akkor jó az a 60mm. De pl csoportképre akár méterekre is lehetsz. Itt max az lehet a para, hogy fix. A 2.8 viszont tényleg jó a háttér miatt, meg bent is. Ha bp-n vagy akkor akár kölcsön is tudom adni a 40-150-est.
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Lassú Víz
addikt
Beltérbe kelleni fog a 2.8 A gyerekek vonulnak, mégha olykor lassan is. Az a kérdés, hogy hová tudsz helyezkedni. Lesz, hogy sok lesz a 60 mm, lesz, hogy kevés. Főleg akkor fogod soknak érezni, amikor a telefonosok belépnek eléd, mert az ekv. 28 körüli lencséjük úgy adnak jó képet .
[ Szerkesztve ]
-
Sleek
senior tag
válasz Speeedfire #90932 üzenetére
Van most is kettő 40-150es.
Az egyik eladó az kilőve. A Ph s fórumtárs még nem írt. Biztos nem látta még az írást
Csak azért kértem mert 12 ezer ft vel drágábban lenne 60mm es sigma.
Azért a 2,8 az csak 2,8 fényerőben .[ Szerkesztve ]
-
Speeedfire
félisten
-
Sleek
senior tag
Srácok múltkor írtam az obit ,hogy ballagásra kellene. Eddig úgy alakult ,hogy amik vannak hirdetve 40-150mm es obik azok nem lesznek meg péntekig. Mennyire lenne gáz a sigma 60 2,8as obi ?
-
80hun
addikt
válasz hibavissza #90929 üzenetére
Persze lehet hogy ugyanaz csak máshogy épitkeztek köré.
A nikonokban is többet tudtak a sony szenzorok régen mint a sonykban -
hibavissza
veterán
Én nem látom az erőt a DXO mérésekben. Lehet, hogy más a szenzor. A Panasonic elég idióta lenne, ha nem használná ki a szenzor adta PDAF lehetőséget. Szerintem a gyárkapun kívül senki nem tud biztosat. Nem kötelezi őket semmi arra, hogy akár egy típusba azonos szenzorokat pakoljanak.
Mindezek ellenére szerintem ugyan az a szenzor. Nem olcsó egy lapkát kifejleszteni és a gyártását beindítani.
-
-
80hun
addikt
válasz hibavissza #90926 üzenetére
Az biztos hogy az e-m1mk2 más mint a panák, sokkal erősebbre sikerült.
Esetleg a régi 20mp-es lehet a panákban mint a pen-f-ben van. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz Mercutio_ #90924 üzenetére
"Most nézem, hogy a GX9 picit hízott és ducibb lett a GX80-hoz képest"
Jaja, a legnagyobb változást elszenvedő dimenzióban már 2,9mm-el nagyobb a GX9 (ezt a kicsikét jobban hátranyúló EVF okozza). A többi dimenzióban jellemzően 2 mm körüli vagy alatti a hízás mértéke (jobbról-balról 1-1 mm, alulról-fentről meg 0,75-0,75 mm). De ne felejtsd el megemlíteni, hogy 24 grammal nehezebb is a GX9.
Mondjuk tolómérő és patikamérleg nélkül ránézésre nem mondanám meg a különbséget, de tudom van akinek a hasitasiban minden milliméter számít.
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
válasz MrChris #90920 üzenetére
MLaca szerint GX9, GH5, G9 azonos szenzor
Most nézem, hogy a GX9 picit hízott és ducibb lett a GX80-hoz képest
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
iscsu
tag
Egy ideig volt fantáziájuk, aztán feladták.
-
MrChris
nagyúr
válasz inzsellér #90919 üzenetére
Vajon a GX9-é is sony? GX8 és a többi m4/3-os 20mp-es?
Sokakat nem érint, de úgy tűnik, hogy a manuális obik esetén a stabihoz rendelhető fókusztáv GX80, G80, G90 esetén csak 8-1000mm-ig állítható, míg GX9, G9, GH5 0.1-1000.0-ig tizedes lépésenként. Ez annyira nem lenne baj, csak a Laowa 7.5-est nemtom diszkréten beállítani a vázamon csak 8mm-re és emiatt videó módban kicsit jobban libegteti a kép sarkait.
-
Mercutio_
félisten
Urak, Pana vázak közül csak a GH5 (és talán az 5S) ami Sony szenzoros?
-
jaanoo89
aktív tag
válasz Ereshkigal #90909 üzenetére
Én örülök, hogy az az objektív f/2.0-ről indul. Akkor nem örülnék, ha emiatt 250+ grammos valami lenne, de kicsi, könnyű lesz. A mai f/2.0-ás objektívek f/4.0-ra rekeszelve saroktól sarokig éles képet adnak, így akár HI-RES mód is játszat és az f/4.0-val még mindig egész jó záridők jöhetnek ki. Ha ez az objektív "csak" f/4.0 lenne, pár grammal könnyebb lehetne és picivel olcsóbb, de az tuti nyitva nem adna olyan képet, mint egy fényerősebb, rekeszelve.
A Sony szenzoros MFT gépek egész tűrhetőek Tejútfotó szempontjából, sokkal nem lennél előrébb, ha vennél egy a6000-t és ahhoz ugyanúgy egy objektívet. Ráadásul ahogy már hibavissza is említette, két gépet kellene cipelni, ha kell a nagylátó is...
Ezeket a gépeket a hő eszi meg, így ha nem hébe-hóba lövöldözik az ember csillagokat, érdemes erre kitalált, átalakított fényképezőt venni, vagy legalább egy nem beépített stabival (könnyebb a hőelvezetést megoldani) rendelkező FF gépet.
A hő egyébként is nagy ellenség, anno amikor elsődleges fényképezőnek az E-P1-t használtam, nyáron a 35 fokban szépen átmelegedett a váz, a szenzort még a beépített kijelző is melegítette, iso100-on olyan zajt produkált, hogy csak lestem. Egyszer le is kapcsolt túlmelegedés miatt.
-
hibavissza
veterán
válasz Ereshkigal #90909 üzenetére
Használtan/szürkén lehet kijönne 200-ból, de úgy a Laowa sem 200....Azonban ha eltekintünk az árdifferenciától valamint attól, hogy a Sony-Samy páros 20-25%-kal kisebb látómezőt ad és tarthatunk még egy vázat/aksikat a táskában akkor igazad van
-
asdf_
veterán
válasz Mercutio_ #90904 üzenetére
Nezem egy ideje mar ezt az obit, garis hasznalt 2-3 havonta szokott szembejonni, a nemgaris is siman 40-45-ert megy, szoval ugy voltam vele, hogy akkor mar inkabb egy bizonytalan garis -elvileg- nullkilometeres. ugyanennyiert. Amennyivel olcsobb a magyarnal, abbol meg veszek mittomen, egy retur repjegyet
(#90912) iscsu: thx, a multkor ugyis kimaradt, hogy elolvassam. Nalam egyelore negy napja a kamu megy, es most, mivel hetvege jon, gondolom ket napot rogton hozza is adhatok.
[ Szerkesztve ]
-
iscsu
tag
-
Monya78
veterán
Érdekes de mióta MFT rendszerem van azóta fotózgatok néha csillagokat.
A kis olympusom LIFE COMPOSITE [link] módja nagy segítség a villám-tűzijáték-csillaghúzós fotók készítésében.Előtte volt canon aps-c és ff vázam, de ehhez a témakörhöz túl buták voltak azok a vázak Még mindig úgy vagyok, hogy egy el nem készített képtől, mindig jobb egy zajosabb de elkészült kép.
[ Szerkesztve ]
-
Ereshkigal
őstag
válasz hibavissza #90908 üzenetére
Bocs, tényleg nem értettem.
Ha hirtelen mondani kéne valami megoldást, akkor: Sony A6000 (esetleg 6300) + Rokinon/Samyang 12mm f/2. Aztán a puding próbája az evés...
(Egyébként nincs különösebb bajom az MFT-vel, nekem is az van, és egy darabig még marad is.)[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
válasz Ereshkigal #90907 üzenetére
Lehet, nem értetted a kérdést. Kifejtem.
Ez a MFT topik. Tehát valamilyen okból (méret, ár, ezt kaptam a bótban, stb.) ezt használjuk, erről beszélünk. Milyen apsc/ff váz+objektív teljesít jobban 200 ezerből mint amikor az említett Laowát rácsvarjuk az mft vázunkra?
Nyilván nem akarjuk eladni a MFT rendszerünk pár csillagfotó kedvéért, hiszen akkor nincs értelme róla itt beszélni.
Ha direkt csillagfotózás a fő csapásirány akkor el kell fáradni a szaktopikba és ott érdeklődni.De volt már ez itt téma. Nekem is van laikus szemmel jól sikerült tejút fotóm amit linkeltem már ide. Semmi értelme ez az erre-arra nem való megjegyzéseknek. Némi kompromisszum árán mindent meg lehet a rendszerrel oldani. Erről szól ez a rendszer. Mindenre van specifikusan jobb. Vannak idegesítő hiányosságai. DE! Cipeled? Kifizeted? Vagy kötsz némi kompromisszumot.
[ Szerkesztve ]
-
Ereshkigal
őstag
válasz hibavissza #90906 üzenetére
Itt a szenzorral van bajom, nem az objektívvel. Engem legalábbis nem nyűgöztek le az eddig látott képek.
De ha mégis választani kéne: ugyanolyan képminőség mellett a Laowa vagy e közül választanék, az ár függvényében. -
hibavissza
veterán
válasz Ereshkigal #90899 üzenetére
Én biztos nem bohóckodnék MFT szenzorral, ha csillagászni akarnék.
Mondjuk van egy state of the art mft géped. Legyen a Gx9/EM10 III. Mivel csillagoznál inkább ami kijön 200 ezer forintból (Laowa 7,5 hazai ára)?
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #90903 üzenetére
Igen, igazad van. Jó múltkor át is néztem ezt a "cserélhető obis" DJI MFT drón palettát. Egész sok lencsét támogattak már akkor is. És azért nagyon jól tud kinézni, amikor nem csak a szokásos ekv. 20-30mm környéki képeket veszel röpködés közben, hanem mondjuk felcsapsz egy Oly 45mm f/1.8-at, és azzal művészkedsz.
[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
válasz un2112 #90893 üzenetére
Na ez érdekes obi lehet. Vajon ilyeneket a két nagy miért nem csinál? Kínaiaknak kell megmutatni, hogy különféle gyutáv, jó fényerő, magas képminőség megoldható kis méretben és kis súllyal.
Ereshkigal: Ez az 'általában nem kell' elég botor megközelítés. Csak neked nem kell.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest