Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
jveres
csendes tag
-
HÁZIGAZDA
válasz pacuha69 #73796 üzenetére
agyaltam anno én is, hogy kicserélem, hiszen adja magát. és a képeidet is látszik, hogy mennyivel nagyobb a 83-as kés. de aztán úgy döntöttem, hogy egyelőre nem ez a szűk keresztmetszet, győzött a lustaság (gazdasági racionalitás ).
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
jveres
csendes tag
válasz pacuha69 #73773 üzenetére
Érdekesen hangzik! Kíváncsian várom az eredményeket! Valóban nehéz a régivel összehasonlítani, mert -legalább is nekem- az ízmemóriám annyira nem hosszútávú, hogy esetleges finomságokat érzékeljek több nap elteltével.
Itt a kés nem bejáratottan érkezik? Az EK-ban nálam már be volt járatva, anno a HG-nél pedig sokáig "szenvedtem", mert jó pár kg kávé kellett, amire beállt a daráló.
Most aztán jöhet következő lépésben a daráló csere[ Szerkesztve ]
-
Wolfy999
tag
válasz pacuha69 #73054 üzenetére
Én jártam már úgy kávézóban, hogy kértem egy aeropresst és a barista srác azt mondta, hogy sokkal inkább ajánlja a V60-at azzal a kávéval, így végül az lett a rendelés. Szerintem ez a jó hozzáállás. A baristának legyen véleménye és ismerje a kávét, hogy tudjon ajánlani, de ha én mindenképp azt szeretném amit kigondoltam, akkor csinálja meg azt. Lehet például valaki otthon csak AP-t csinál és szeretné összehasonlítani azzal amit a barista csinál neki.
-
djboris
csendes tag
válasz pacuha69 #72313 üzenetére
Itt a szabályzás a kérdés. A Mina nem tud tömegáramot szabàlyozni csak vezérelve van. A Decent lenne erre hivatott de kiderült megint kihoznak egy újabb változatot mert gondok vannak a precíz flow méréssel és a kalibrációval. A Minánál pl. manuális módban a user oldja meg ezt a flow szabályzást. Ezt természetesen manuál módban nyomás vezérléssel is megoldható a nyomás vezérelt gépeknél. A nyomásprofillal a probléma, hogy ott a nyomást akarjuk tartani ha szabályzási kört akarunk megvalósítani. Ez pl. azt jelenti csökkenő nyomás esetén növelni akarja a rendszer ami nem mindenesetben jó. Amint kilépünk ebből a nyomás szabályzási körből természetesen nem áll fent ez a probléma.
[ Szerkesztve ]
-
BlacKSouL
addikt
válasz pacuha69 #67974 üzenetére
Értem, köszi.
Vagyis nem egyértelmű, hanem kávé és állapotfüggő, hogy melyiknek a kisebb, melyiknek a nagyobb sebesség ideális, de jellemzően - legalábbis a Majornál - a 600 körüli adja a legtöbb kávéval az ideálisat? Tehát akkor ahogy a kivonatolás paraméterei, és az őrleményfinomság is állítandó ahhoz, hogy az adott kávé adott korának/állapotának legmegfelelőbb kioldódást megkapjuk, tulajdonképp bele lehetne venni az őrlési sebességet is. És ez akkor azt is kellene hogy jelentse, hogy a kézi őrlők alacsony sebessége elég kompromisszumigényes.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
HÁZIGAZDA
válasz pacuha69 #66426 üzenetére
köszi, máris okosabb lettem! persze nem túl jó hír rám nézve, ezek szerint én kb. "savmaximumon" hagyom abba a pörköléseket. nincs más hátra, keresni fogok valami kevésbé savas alapanyagot. hiányozni fognak a kirobbanóan gyümölcsös kávék, de egy "paljoc spicy italy" szintre be tudok rendezkedni hosszabb távon is.
attól tartok, hogy lassan elköszönhetek etiópiától és inkább brazíliában, kolumbiában, esetleg indiában kell keresgélni jellemzően...
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
HÁZIGAZDA
válasz pacuha69 #65806 üzenetére
oké, ezzel meg én értek egyet. az a helyzet, hogy nálam sem a 10e ft a döntő, ami miatt nem próbálom ki, mert ennyi pénzt, sőt, a többszörösét el lehet tolni egyetlen traffipaxszal (...). engem egyszerűen nem villanyozott fel eléggé a kofi ahhoz, hogy akarjam. egy méregdrága geisha filter előrébb van a bakancslistán.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
HÁZIGAZDA
válasz pacuha69 #65804 üzenetére
az utolsó mondatoddal nem értek egyet. arról nem beszélhetünk, hogy racionális költés-e valami abszolútértékben nézve. de ha a kopi luwak 100e ft-ért "nem olyan különleges", más meg van, ami 15e ft-ért különleges és jobban is ízlik, akkor máris megvan a saját válaszunk arra, hogy vegyünk-e ilyet vagy sem. ha pedig meglepően sokan ugyanerre jutnak (már akik kóstolták), akkor arra is megvan a válasz, hogy általánosságban megéri-e az árát a kávé.
köszi a visszajelzést!
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
-
-
celf
őstag
válasz pacuha69 #61734 üzenetére
aha, engem is erdekelne, mivel ittad
es milyen izeket ereztel ki belole.
nem reszletekbe meno elemzesre gondolokamugy en is gondolkodom, h. egy fele kavebol kene venno vegre olyan 750-1000g-ot is akar, mert kicsit unom mar, h. 10-13 kave utan uj alapanyagot veszek es kezdodhet elolrol az allitgatas, kiserletezes.
[ Szerkesztve ]
-
Wolfy999
tag
válasz pacuha69 #61623 üzenetére
Ezzel a tölcsértelenített csonkkal szerintetek meg lehetne oldani Majornál, hogy kipattogás nélkül lehessen már forgásban lévő késre ejteni a babokat?
Az elméletem szerint jobb, ha már forgó késekre engedem a babokat, mintha álló késnél szórom bele és úgy pörög fel bekapcsolásnál. Viszont ha egyből a garatba szórom forgó késekre a babokat azonnal köpködi fölfelé a törmeléket mielőtt lefedhetném valamivel. -
soldier2
őstag
válasz pacuha69 #60737 üzenetére
Te ezt kihagytad. A Foundation kategóriás Kolumbia presszó pörköléssel. Lehet félreérthető voltam, zenélt ez is nagyon szépen, csak ma reggel valamiért gyorsan jött le, pedig tizedgrammra azonos mennyiség, palmtampos tömörítés miatt azt sem hibáztathatom, és nem csatornásodik. A kávé meg adagonként fagyasztóban, tehát szellőztetve sincs. A fene sem érti.
A filterre pörköltekből egyértelműen az etióp jött be jobban, nem volt rossz a másik sem (Santa Teresia, Costa Rica), sőt, de jobban ízlett az olcsóbb etióp (utána a Darálót hallgatva hallottam, hogy Dewláéknál is elmaradt az ováció a Szent Teréz esetében). Most már csak presszó pörkölés van a fagyóban, az kitart még másfél hétig ha nem kettőig.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz pacuha69 #60130 üzenetére
Próbáltam klasszikus espresso receptel, viszonylag magas hőfokon, úgy túl savas volt. 60-70s körüli idővel (20s előáztatás, 40-50s csapolás 6 baron kitartva) viszont fantasztikusan édes/gyümölcsös kávé lett. Megpróbálom elhúzni jobban kicsit, és lejjebb menni a hőfokkal (kb 95C volt eddig a pogácsát érő víz, ha a Kalmár méréseit összevetem a fej felületi hőmérsékletével amit mérni tudok - ezt egyébként elég pontosan, és reprodukálható végeredménnyel). A ma délutáni 16/31g 60s eddig talán a legjobb volt, de igazán rossz nem volt egy sem (talán amit presszónak húztam az volt a leggyengébb). Itt viszont egyértelműen jól jön a Kalmár féle nyomásmérő tuning.
Nimda: nem vagyok egy Costába járó típus, de kb fél éve a Kökin egy ristrettot kértem és egy egész korrekt 1:2 arányú presszót kaptam. Még itt is írtam róla annyira meglepett
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz pacuha69 #57324 üzenetére
szervezhetünk kávés bulit, persze. jó ötlet a "mazzerek" téma is. persze érdemi tesztelést úgy sem lehet ott és annyi idő alatt csinálni, de talán nem is ez a lényeg
az időpont már nagyobb kérdés, főleg, hogy anyafej nélkül azt sem tudom, hogy mikor van programunk. megkérdezem este. a július 15-16-i hétvége előtt nekem biztos nem jó már semmi, ennyire még én is emlékszem
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Bazsee71
őstag
válasz pacuha69 #57324 üzenetére
Szót ejtettünk erről a személyes találkozó alkalmával, és a gyári késsel szépen indult is 30Hz-en, ezt csak a "durvább" 151F jelű késsel csinálja. A daráló teljesítmény (650W), meg a leírtak is stimmelnek.
Szóval ennél a késnél marad a forgás alatti adagolás, főleg ha még világosabb/fagyott szemeket töltök majd bele. Van a fagyasztóban 100g CasMo kolumbiai, azt a hétvégén tervezem vele kipróbálni.
Ferdzsoo: Itt sokan így csináljuk,de nem feltétlenül kell így. Nekem ugyan nincs tapasztalatom vele, de többen írták, hogy a CM900-ból elég nehéz kiimádkozni a pangót.
-
meander
tag
válasz pacuha69 #56825 üzenetére
Köszönöm, mentettem. Igazából épp ezt a posta költséget szeretném megspórolni, illetve ha már kóstolok/veszek, akkor azokra tartalékolni a gyomor kapacitásomat, akikre érdemes. /jöhetnek a további tippek, ha másnak is van/
A magam részéről a Kontaktba akarok még elmenni. Érdemes ránézni a facebook oldalukra, mert a rendezvényen kívül szerveznek 2-3 cupping eventet, amire munka után oda is lehet még érni.
Akiket én felírtam magamnak: The Barn, Nordic Approach, Nordbeans, Coffee Collective,@Soldier2
Köszi. Igen olvastam darálón, de ugye náluk nem lesz sok. Valószínűleg inkább a Panamai mittomén milyen babos cégnél fogok próbálkozni -
vTamas35
csendes tag
válasz pacuha69 #56523 üzenetére
"De kíváncsi leszek vTamas35 tapasztalataira is. Ha jól sejtem, akkor hozzá került simi 3 fázisú Majorja"
Jók a sejtéseid, hozzám került Most szerintem néhány hónap intenzív kísérletezgetés következik különböző kávékkal, különböző fordulatszámokon. Természetesen megosztom majd a tapasztalatokat.
Addig is elkelne egy kis segítség a tapasztaltaktól. Sztatikusságra van valami tuti tippetek? Fix rácsot nem szeretnék, mert akkor nem tudom kisöpörni, sín heggesztéssel azért nem próbálkoznék a tölcsér oldalára, hogy gyorsan kikapható rácsot szereljek be, leginkább valami egyszerű de felettéb praktikus megoldás érdekelne Most egy drótot applikáltam a garat közepére, így még seperhető is, de hátha nektek van valami jobb tippetek.
Előre is köszi!
O1G
-
-
HÁZIGAZDA
válasz pacuha69 #56268 üzenetére
biztos, hogy sikerült megtalálni a presszó tartományt? amikor a roburt kiraktam a pultra és nekiálltam kávét főzni, sokáig nagyon hülye eredmények jöttek: befulladt, vagy ilyen vizes vacak jött le. az eszpresszó tartomány végül jóval arrébb volt, ami vizes vacak lejött korábban, az meg azért jött le, mert sikerült csatornásodnia a pogácsának és ott már átjött a víz (amikor meg sehol sem tudott, akkor fulladt be).
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
HÁZIGAZDA
válasz pacuha69 #53857 üzenetére
de ismerős látvány... a végén még kiderül, hogy stikában mindenki roburral nyomja
egyelőre a sztatikussággal eléggé küzdök. a fémrácsot kivettem, így hozzáférek a garathoz ugyan, de nagyon feltölti az őrleményt a gép. ha visszarakom, akkor lehetetlen a garatot normálisan kiseperni. egyébként tényleg nem egy nagy ügy, mert kicsi a garat, egyszer kanálnyéllel kinyomod, egyet ráindítasz, kész.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz pacuha69 #53483 üzenetére
Én csakis részrehajló véleményt mondhatnék egy "szögegyszerű" karosgép és tizedfokra állítható vízhőmérsékletű pumpás között. Már linkeltem korábban, de nagyon idekívánkozik a home-barista 8 kóstolós tesztje, amin az LM Linea PB-nek eresztették neki a Profitec Pro800-at. 6:2-re verte a "német" gép az "amerikait". Vakteszt. Tisztán az döntött, mi volt a csészében.
http://www.home-barista.com/reviews/profitec-pro-800-review-t44660.html#p511327
Számomra a következő tanulsága van a dolognak. A megfelelő hosszúságú előáztatásnak és a rugós karos gépek nyomásprofiljának lehet, hogy nagyobb jelentősége van mint a rendkívül precízen beállítható vízhőmérsékletnek. A karos gépek ténylegesen (nem mítosz) megbocsátóbbak a nem jelentős hőmérsékleti eltérésekre. Megfelelő előáztatás esetén a shot alatti hőmérséklet-ingadozás minimális.
A gőzteljesítmény elégtelensége engem 118-120 fokos tartományban engem meglepne. Bár a Pro800 3 literes, én soha nem kívántam ennél több gőzt. Egy bringaversenyen 10-től 15.30-ig 300 eszpresszót és cappuccino-t szórtunk ki. csak akkor volt rövid galiba, amikor kiszaladt néhány tea is egymás után.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz pacuha69 #53525 üzenetére
nagyon jó volt olvasni a leírásod , ne magadra vedd, hogy szerintem egy félmilliós gépnél ne legyen így "összedrótozva" a gőz és a kávé. ha nem lenne, hanem csinálnának szépen egy "db karost", már gyűjteném a pengőket...
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
jveres
csendes tag
válasz pacuha69 #53525 üzenetére
Érdekes, amit a hőmérsékletről írsz, mert én is kezdek elmenni ebbe az irányba. Mivel világosabb pörkölésű, gyümölcsös ízvilágú kávékat iszom, belőttem egy hőmérsékletet, ami ezen kávék mindegyikének elég jól áll, így csak akkor változtatok a hőmérsékleten, ha nagyobb ízbeli problémát érzek.
Ez egyrészt kényelmes, másrészt persze csökkentem az esélyét, hogy ne "csak" finom, hanem nagyon finom kávét igyak azaz kimaxoljam az adott kávét. Azért még néha rám tör a kísérletezés -
HÁZIGAZDA
válasz pacuha69 #53511 üzenetére
adott nyomást nem úgy értettem, hogy konstans (ahogy a hőfok sem az). és lehet, hogy a "karos nyomás" (az adott gép konkrét nyomásprofilja) jobban muzsikál a kávék nagyobb részével, ezt simán elhiszem. nincs is gond az irományoddal, az a gond, amikor valaki egy hónap múlva azzal kezdi, hogy a karos gépen minden mindegy, mert a shot hibátlan, különleges stb. fenéket, az is csak egy gép adott paraméterekkel. ugyanolyan jót lehet csinálni egy megfelelő pumpással.
ami meg a db cuccokat, gőzölést illeti: félmillió+ forintért nekem gőzölésben se legyen kompromisszumos egy gép, ennyi. kevesebb pénzért simán belefér, illetve nem kötelező gőzölni, nem is ez a lényeg, hanem hogy mi az az árszint, amiért már legalább működésben, felépítésben közel optimálisat vár el az ember.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
HÁZIGAZDA
válasz pacuha69 #53505 üzenetére
Srácok, most komolyan: egy pumpás gépnél mit kell utanaallitani, ha egyszer ugyanúgy belotted a daralot?
Nekem baromira tetszenek ezek a rugós karosok is, egy Strega az "almom", de a legendagyartast nem tudom értelmezni. Adott hofoku víz adott nyomason egyenletesen atmegy az adott orlemenyen. Ez nem mágia, hogy misztifikaljuk.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Bazsee71
őstag
válasz pacuha69 #53505 üzenetére
Szerencsére a Majorral már igencsak összebarátkoztam, érzésből is sikerül nagyjából belőni. A GC-vel viszont minden egyes kávéval megküzdök. Érdekes módon magasan a legtoleránsabb paljoc Yirga Arichája volt nálam. Na nem azért, mert nem sikerült elrontani, hanem azért, mert még úgy is fantasztikus volt.
-
Bazsee71
őstag
válasz pacuha69 #53483 üzenetére
Nagyon jó írás, ezen gépek látványa már önmagában lenyűgöz.
Egyébként álmaimban valahogy így szerepel a reggel kávé, hogy gép 7 órára kávéra készen, hőfokkal nem foglalkozok, csak őrlöm a kiválasztott mézesüvegből a babot, ha pedig azt sem találtam el igazán, akkor a nyomással korrigálok, majd elfogyasztom a hibátlan ébresztőmet.
Sok karos tulajtól hallom ezt, és számomra a hihetetlen kategóriát súrolja, de ennyi ember nem tévedhet. Csak egyszer kerüljön valahol a kezeim közé egy ilyen masina. Mondjuk még semmilyen karos produktumot nem fogyasztottam, lassan ideje lesz ezt helyretenni. -
soldier2
őstag
válasz pacuha69 #53488 üzenetére
Szép összefoglaló, többnyire alátámasztotta azt az elég széles körben elterjedt nézetet, miszerint fölösleges a pid ezekbe a gépekbe. Akkora a vas tömege, ami úgy is egy egyensúlyi hőmérsékleten áll, a nyomáskapcsoló kilengése nem számít.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz pacuha69 #53483 üzenetére
A gép gyönyörű, de... ennyi pénzért nekem ne akarjanak egy sima single bojler gépet elsutni. Pazar a karos része, de a többit megcsinalhatnak korszerure is.
A dc-n 1,5 baron van a gozbojler és igazából ebben az árkategóriában allatira nem akarnám levenni 0,9 barra és környékére csak azért, hogy normális kave készüljön.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
neumanki
tag
válasz pacuha69 #53483 üzenetére
Köszi, nagyon tanulságos leírás!
Ezzel a csökkenő kávémennyiségű leírással végre összeállt a kép, amit egy bezzera strega-s videóban láttam, amiben kb azt magyarázta a manus, hogy minél rövidebb ideig hagyja az ember - ugye az HX-es karos, és pumpa tölti fel a fejet - a pumpát az elején járatni, annál kevésbé töltődik fel a fej, és annál kisebb lesz a kezdő nyomása a shot-nak.
Viszont nem igazán értem a leírásod alapján, hogy akkor hogy lehet kifolyó hőfokot állítani a kávénak? Gondolom akkor a 7kilós fej elég sok hőingást kiegyenlít, tehát kb ugyan azt a hőfokot kapja, bármit csinálsz? A fejet vajon külön fűtik, vagy a bojlerrel össze van kötve, és az melegíti fel? De ha utóbbi, akkor meg követnie kéne a fejnek a bojler hőmérséklet emelkedését is, nem?
Igazából a leírtak alapján akkor az lenne jó rendszer, ha el lenne szeparálva a fej meg a bojler, a bojlert lehetne egy pressurestat-al állítani, a PID pedig a fej hőmérsékletét állítani, és a fejet külön fűtené a rendszer.
-
Bazsee71
őstag
válasz pacuha69 #47584 üzenetére
Köszönöm a részletes válaszodat! Olvasgattam a külföldi fórumokat, és pont a későbbi fordulatszám szabályozás lehetősége kapcsán voltak fenntartásaim. Tavasszal tervezem majd azt is megvalósítani, így most biztonsági játékos leszek, és a sima 151A kést teszem bele.
Egyébként pár helyen írták, hogy a 3 fázisú késsel meg-megesett, hogy megfogta a motort (gondolom világosabb pörkölés lehetett). Az ízre gyakorolt hatásáról nagyon kevés infót olvasni, de többnyire azt írják, hogy nincs, viszont ~2x olyan gyorsan őröl.
Fragola a hétvégén rámért a gépre, a késtartó még mondhatni pontos volt, de a mérései alapján a kés mint ha hullámzott volna, arról nem beszélve, hogy elég kopottnak látta (én csak sejtettem, de nem volt referenciám). Kíváncsi leszek, hogy mit mutat, ha felkerül a pont az i-re, mert már most is nagyon elégedett vagyok vele.
-
soldier2
őstag
válasz pacuha69 #46475 üzenetére
Elfelejtettem említeni, hogy szobahőmérsékleten tárolva nekem is állítanom kellett a darálón, nagyobb szemcseméret irányába, két fokozatot a két hét alatt.
Más: Casino Mocca Los Yoyos (Honduras) 24-i pörkölés, ma fogyott el. Kicsit vsz elmértem, mert kevesebb volt a szokásosnál a kávé (14,5g) így kisebb nyomáson jött le ugyanannyi (kb 4 bar-ra tippelnék) ha nem is teljesen más ízvilág, de egy enyhébb, kevésbé testes, mégis nagyon finom kávé lett a végeredmény. Talán az egyik legjobb amit ebből a kávéból húztam.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz pacuha69 #46475 üzenetére
" a szobainál éreztem valami szúrós mellékízt. Mint amikor friss pörkölésű kávét pihentetés nélkül lefőződ. " - kb ezt éreztem én is, több mint 2 hét után éreztem, hogy jó. Casino moccával nem volt ilyen gond, igaz nem is lett akkora nyomás az üvegben, pedig az is pár naposan lett csomagolva.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest