-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Wolfy999
tag
Sziasztok!
Ma boldog tulajdonosa lettem egy 2002-es Gaggia Baby-nek és egy Ascaso mini-2 őrlőnek. Már csak egy tamper hiányzik, hogy elkezdhessem a tanulást. Szerintetek hol érdemes venni?
A legjobb lenne már ma hozzájutni, ha erre van lehetőség vasárnap valahol Budapesten.
Egy ideje olvasgatok a témában, egy E50-es automata Jura után úgy érzem egy új világ nyílik meg előttem. -
Wolfy999
tag
válasz Agostino #22768 üzenetére
Köszi a tippet, munka után megyek hozzájuk.
Megpróbáltam a media marktot tegnap, de csak géppel együtt adtak volna tampert.
Reggel nem bírtam magammal és kerestem egy poharat, aminek pont 58 mm volt a talpa, bohóckodtam vele egy kávé erejéig.
Kicsit lassan folyt le és elég sötét lett a crema, de még így is mérföldeket vert Jurara... Mi lesz itt, ha lesz rendes tamper és megtanulom jól használni a gépet?! -
Wolfy999
tag
Tersonet használatával kapcsolatban lenne pár kérdésem, remélem tudtok segíteni.
A címkére az van írva, hogy rozsdamentes edénybe oldjuk fel az alkatrészek tisztításához. Üveg edénybe is lehet vagy azt megmarja?
Úgy tudom a műanyagot marja, így abban nem ajánlott. De akkor mi van a csepptálcával? Vakszűrős tisztításnál megy belőle a csepptálcába, ami műanyag. Ez nem gond?
Mennyire kell komolyan venni a kesztyűs használatot? Tényleg annyira mar, hogy ha alaposan kezet mosok utána, akkor sem jó belenyúlni? -
Wolfy999
tag
Felsőszűrővel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Ami nekem eddig volt a GB-men, az valami ilyesmi, de vettem egy ilyesmit is hozzá. Tehát az első egy teli lap pici lyukakkal, a második pedig egy nagyobb lyukakkal megáldott ráccsal beborított szűrő. A kérdésem az lenne, hogy melyik a jobb, szerintetek melyiket lenne érdemes használni?
-
Wolfy999
tag
Köszi! Akkor ezek szerint nagy különbség nincs, majd kísérletezem mindkettővel.
A réz felsőszűrő tartó az ajánlott inkább?
A meglévő tartóm alu és nem néz már ki túl szépen, úgyhogy gondolkodom a cseréjén, de csak ezt találtam Gaggia-hoz az expoligonnál. Tudsz linket adni a rézhez estleg? -
Wolfy999
tag
Van esetleg valakinek tapasztalata abban, hogy tej alternatívák közül mi az ami tűrhetően habosítható? Tejfehérje allergiásnak szeretnék cappuccino-t csinálni, ő mogyorótejjel szokta a kávét.
-
Wolfy999
tag
Szerintetek a kávé ízét mennyire befolyásolhatja az, hogy szimpla vagy dupla kifolyót használok? Minden más ugyan az, dupla kosár, azonos mennyiségű kávé, de mégis nagy különbséget érzek ízben.
-
Wolfy999
tag
Arra jutottam eljött az ideje, hogy PID-eljem a kocka Baby-m. Szeretek bütykölnigetni, ennél nagyobb szerelésbe is fogtam már bele házilag, úgyhogy megpróbálkoznék a PID-eléssel itthon.
Esetleg van valaki itt a fórumban aki csinált már ilyet és kereshetném ha elakadok valahol a folyamatban?Ha jól értem csak egy ilyen kitre van szükségem. Ez ajánlott típus? Vagy van valami sokkal jobb is ebben a kategóriában?
-
Wolfy999
tag
Nekem úgy derült ki, hogy nem volt földelt a konyhában az annak látszó konnektor, hogy egy picit megrázott a GB. Miközben zártam el a csapot odanyúltam, hogy mennyire meleg még a fej, így én lettem a föld vezeték. Nálam csak 1,5 milliamper jött, de ha valami nem lett volna frankó, akkor több is lehetett volna.
Persze ez hónapokig nem derült ki, de elég egyszer hibázni... én csak földeltbe dugnám. -
Wolfy999
tag
válasz Keresztapper #27997 üzenetére
Azért így csinálják, mert ha a kütyü futtatna webservert, akkor a routeren portforward-ot kellene beállítani, ez viszont az átlag felhasználó képességeit meghaladja. Ráadásul a webserver sérülékenységeinek javítása, patch-ek telepítése is macerásabb lenne.
Másrészről annak az erőfőrrás igénye is nagyobb lenne. -
Wolfy999
tag
Még annyival egészíteném ki, hogy egy nyitott szűrőtartó megmutatja, ha csatornásodik a kávé. A másik előnye, hogy hihetlenül gyönyörű látvány, ahogy lejön a kávé. Amióta megvan én csak ezzel csapolok. Hátránya, hogy minden egy csészébe megy, tehát nem tudod kétfelé szedni. Nekem ez nem baj, szerintem igyon mindenki duplát!
-
Wolfy999
tag
Szerintetek a Compak K6 milyen a Mazzer SJ-hez képest? Van esetleg valakinek mindkettővel tapasztalata?
-
Wolfy999
tag
válasz senki11 #28822 üzenetére
Nekem Jura E50-em volt mielőtt Gaggia Baby-re váltottam. Addig szerettem, amíg rá nem jöttem, hogy mennyivel jobbat lehet egy jó géppel és külön egy jó örlővel készíteni. Az egyik kollégám azóta is elégedetten használja. Kétség kívül kényelemben nem lehet felvenni az automatákkal a versenyt, ízben viszont nagyon messze lesz a csúcstól. Persze így is sokkal jobbat lehet vele csinálni, mint egy szarvasival vagy egy átlagos kotyogóssal.
-
Wolfy999
tag
Ma megérkezett az új barátom egy Compak K6 személyében. Tudnátok tippeket adni, hogyan tudnám a pangó őrleményt minimalizálni? Eddig az Ascaso minit addig pofoztam, míg mindent kiköpött, de ez az első darálásnál kb a felét lenyelte. :-) Nem szeretnék minden reggel félig döglött duplát inni. ;-)
-
Wolfy999
tag
válasz adriankoooo #28861 üzenetére
Köszi a tippeket, leszereltem azt a vészkapcsolót, ami a doser felől takarja a késeket, így már könnyen ki tudom onnan seperni a kávét.
Ha esetleg valakit érdekel, az Ascasom így eladóvá vált.
-
Wolfy999
tag
válasz nepszter1 #29135 üzenetére
Türelmesen olvasgasd a fórumokat, figyeld az aprós oldalakat, én is így vettem egy régi Gaggia Baby-t meg egy Ascaso Mini-t együtt elég jó áron. Az Ascaso épp eladó, mert vettem egy nagy ipari őrlőt helyette.
Ha nem is 50-ből, de kb 60-ból már el lehet kezdeni egy Gaggia Evo v. Baby + Iberital v. Graef v. Ascaso kombóval, ha kifogsz egy jó vételt. Aztán szépen apránként tudsz feljebb lépdelni, ha van rá igényed. Ezekben a régebbi használt cuccokban az a jó, hogy ha váltanál, kb annyiért el is lehet adni, mint amennyiért vetted.
Ha találsz egy jó Evo-t meg mellé csapod pl az Ascaso-t tőlem vagy egy hasonló kategóriájú őrlőt, akkor már egész jól el tudsz indulni. -
Wolfy999
tag
Nálam is elállt a lélegzet hasonló okokból és nálam is Black LRX van csapon!
Amúgy ki milyen hőmérsékleten nyomja a Black LXR-t? Csak tegnap bontottam ki így még keresem a nekem legjobban tetsző hőmérsékletet, de azt már most érzem, hogy nagyon érdekes ízvilága és illata van.
Paljoc én biztos nem átkoztalak el, inkább áldalak, hogy rábeszéltél a harmadik kávéra is. A betegség miatt egész nap itthon vagyok, így sokkal gyorsabban fogy. -
Wolfy999
tag
válasz Gravity1234 #30640 üzenetére
Nekem fel se tűnt az ékezetek hiánya!
A 2015-ös gaggia classic nem ajánlott kategória, sokat változtattak rajta. Ha részletesen érdekel, keresd ki a fórumban, volt már róla szó. A baby tudtommal még jó. :-)
Az őrlő legalább olyan fontos mint a főző, úgyhogy ne azon spórolj. Egy iberital vagy valami hasonló nagyon passzol a Gaggia mellé.
Ha nem ragaszkodsz az hozzá, hogy új legyen használtan is egész jó dolgokat ki lehet fogni, sokkal olcsóbban. -
Wolfy999
tag
válasz adriankoooo #31108 üzenetére
Én két hónapja használom, de ilyesmivel nem találkoztam még. Nem lehet, hogy bepottyant valamikor egy-két szem a doserbe és azt köpte ki neked?
-
Wolfy999
tag
válasz Peti...(16v) #31628 üzenetére
Ez a Faema Compact kb mennyi idő alatt melegszik be teljesen? Mekkora a bojlere? :-)
-
Wolfy999
tag
P&Y Java mix nálatok hány fokon muzsikál?
-
Wolfy999
tag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #31978 üzenetére
Ennyit tudok hozzáfűzni.
Bocsi! -
Wolfy999
tag
válasz lagoon79 #32692 üzenetére
Szerintem olyan szempontból van értelme, hogy legalább irányzékot ad. Ha látom, hogy neki az egyik kávé mondjuk 87 fokon muzskikált, nekem ugyanaz meg 84 fokon mondjuk, akkor amire ő 93-at mond azt nem 84-ről indítom, hanem 90-ről. Így már egy kicsit közelebb keresem a célhoz, nem kell vakrepüléssel indítani ismeretlen kávénál.
-
Wolfy999
tag
válasz Wolfy999 #33400 üzenetére
Nah meg is volt az első komolyabb ismerkedés a Fiorenzato Bricoletta-val, átjött egy kisebb társaság és kb 12 kávét húztam vele.
Egyelőre nem lettünk barátok.
E61-nél ki milyen kazánnyomáson dolgozik?
Nálam 1,3 bar körül áll, de szerintem sok így a hő. 98-100 fok körül alakul a fejhő, ha bemelegedett. Innen akár 91-92 fokra lehúzni is sok hűtőcsapolás kell. Mi lesz a kevésbé hőigényes kávékkal?
Jah és gőzölni is újra meg kell tanulnom, itt sokkal gyorsabban történnek a dolgok. -
-
Wolfy999
tag
Van arra valami best practice, hogy ha hosszabb ideig nem használom a Gaggia-t akkor miként érdemes elrakni? Úgy döntöttem nem adom el, jó lesz az még, de szeretném úgy elrakni, hogy ne ártson neki az állás.
-
Wolfy999
tag
Tudtok olyan helyet Budapest belvárosában, ami legalább 9-10ig nyitva van este és jó a forrócsokijuk? Az még külön jó lenne, ha a kávé is jó. :-)
-
Wolfy999
tag
válasz brownus #33700 üzenetére
Köszi tippet, sajnos ennek is a nyitvatartás a gyenge pontja.
Miért van az, hogy annak ellenére, hogy gombamód nyílnak az újhullámos helyek Budapest belvárosában, este 6-7 után már nem lehet inni egy igazán jó kávét sehol?! Tudom, hogy mindenki fél az esti koffeintől, de szerintem azért van egy olyan réteg, akinek nem okoz gondot buli előtt vagy csak simán munka után beverni egy-két kofít. Egy két ilyen hely szerintem meg tudna élni hosszított nyitvatartással, főleg ha kínálnak tea/forrócsoki alternatívát a szívbajosaknak. -
Wolfy999
tag
válasz fragola.6035 #34117 üzenetére
Én úgy tudtam meg, hogy a földeltnek látszó konyhai konnektor nem földelt, hogy a GB megrázott. Éppen fogtam a vízcsapot, mert valamit töltöttem és közben meg akartam nézni, hogy meleg-e még a GB feje. Csak egy icipicit megcsípett, de lehetett volna combosabb is a szökevény áram. Mostmár földelt az is.
-
Wolfy999
tag
válasz Agostino #35647 üzenetére
A Compak K6 kb belefér ebbe a keretbe, ha kifogsz egy jót. Örlemény minőségre hatalmas ugrás volt az Ascaso Mini-hez képest. Pangó örlemény akkor lesz kevés, ha sepregeted, ráindítasz, megint sepersz. Így nekem a beletett és a kivett kávé mennyisége között max egy tized gramm szokott lenni. Porszívózás után összesen 2-3 grammot megeszik az első 2-3 darálásból, de szerintem annak nagyrésze nem cserélődik, csak valahol bent lakik. A dosertől szívesen megszabadulnék, ha találnék, valami szépen kinéző megoldást a helyére, de megszokható az is. A vészkapcsolót meg a babtartályt az elején leszedtem.
-
Wolfy999
tag
Tudom, hogy vallási vita számba megy, de azért bedobom a vízlágyítós/vízszűrős témát a saját szempontjaimmal. Jelenleg forralt majd visszahűtött csapvízzel használom a gépet, de ez némi előre tervezést igényel és valószínűleg nem is a legjobb megoldás. A GB-be egy idő után vettem egy olyan csőre húzható patront is a forralás mellé, de a bricoletta tartályába azt nem tudom úgy berakni. Annyi féle vízszűrő megoldás létezik, így nem tudom nekem melyik lenne a legjobb.
A szempontjaim:
- Minél finomabb kávé a cél
- A lehető legkevesebb vízkő képződjön a gépben
- Nem kell ivóvízhez, fürdéshez meg egyéb használathoz a szűrés, csak a kávé érdekel
- 50e Ft-os nagyságrendet kicsit sokallok erre a célra, annyi pénzért sokkal fontosabb dolgokban is tudok még fejleszteni kávés témában.
- Az E61-HX elég pacsálós, így sok menne kárba Nordából vagy hasonló palackozott vízből
- Nem szeretnék olyan kancsót, ami jelentősen változtatja a víz PH értékét és emiatt nem használható alu kazánnalSzerintetek milyen megoldások vannak erre? Konkrét típusokat is szívesen fogadnék, ha már egy technológiát ajánl valaki.
-
Wolfy999
tag
válasz Keresztapper #36383 üzenetére
Ezen kívül van ahol más arányokat használnak naked esetén. Pl a kis TP-ben 27-28 gramból húzzák a naked-et egy nagyobb üvegpohárba. Én ott mindig azt kérek!
-
Wolfy999
tag
Kár, hogy épp csak az nem derül ki a tesztből, hogy milyen lesz a kávé vele és mennyi a pangó őrlemény. Kis ascasorol váltottam compak k6ra, hiába macerásabb sokkal a használata, a kávé ízében történt előrelépés kárpótol, így ez az egyik legfontosabb szempont. A pangó őrlemény meg érthető, hogy otthoni használt esetén miért fontos kérdés.
-
Wolfy999
tag
Igen, volt szerencsém élőben is megcsodálni és kipróbálni a Pharos-Caravel duót. Nem katasztrófa a Pharos használata, a tekerését tényleg elcserélném a Hario-éra, ezzel egy pillanat alatt ledarálod a kávét. A kiürítése tényleg nem a legkényelmesebb, de szerintem egy kis gyakorlás után ez se lenne több idő, mint a Compak-ból kiimádkozni amit lehet. Talán ezen a téren még lehetne rajta fejleszteni, de nem megszokhatatlan így sem.
A Caravel meg egyszerűen cuki!!! Amilyen pici, olyan jó kávét készít. Játszósnak és utazósnak is príma. -
Wolfy999
tag
válasz Toobee #37734 üzenetére
Otthonra ez nagyon nem lenne jó választás. Ha jól tudom 11 literes a boiler, mire azt felfűtöd rendesen, addig van időd elmenni akár több kávézóba is. Meg persze beleteker a villanyszámládba is alaposan. És akkor ott vagy egy HX-es géppel, annak minden nyűgjével otthoni használat esetén. (Tudom milyen, E61 HX van itthon.) Akkor inkább egy rézcsőtuningos GC otthonra ebből a pénzből.
-
Wolfy999
tag
Szerény egyszemélyes háztartásomban az egy főre jutó kávéfőző gépek száma háromra emelkedett, úgyhogy két gép is keresi új gazdáját.
Egy Fiorenzato Briccoletta E61 HX, Ábitól vettem itt a fórumon, ez 170-ért vihető.
A másik egy Simi által nagyon igényesen PID-elt és felújított Gaggia Baby, ezüst színű kocka Baby, Sestos PID-del. Neki legyen 65 az ára.
Mindkettőhöz jár nyitott és rendes kar is, IMS 200-as felsőszűrő. Mindkettő hiánytalan és szép állapotban van. A Baby-nek van egy apró hibája, a gözgomb megadta magát, így csak a PID-del lehet gőzölésre kapcsolni a kazánt.
Este talán lesz időm rendes hirdetéseket csinálni nekik.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- BestBuy ruhás topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 3D nyomtatás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Microsoft Excel topic
- Fujifilm X
- Renault, Dacia topik
- További aktív témák...