Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tag
válasz RetepNyaraB #118799 üzenetére
Egy Timemore Basic+ merleget hasznalok Gaggia Classic-hoz, elvileg 2 kg a mereshatara es egyeb konyhai dolgokra nem hasznaljuk (pl. a tetejen ha lesz par csepp viz vagy kave az nem gond, de az oldalan az USB port es a fokapcsolo sem tunik szigeteltnek...)
-
RetepNyaraB
veterán
Figyu, tudom folyton téma, de összefoglalóban nincs és mindig változik is a helyzet. Mérleg. Ismerősnek kéne. Igénye, hogy az asszony is tudjon vele kenyeret és barátait sütni. Próbálom lebeszélni. De egyelőre akkor 3kg terhelés, 0,1g pontosság elég. Nyilván időmérős. Meg vízállós. Usb töltős, ha lehet. 920-as Sage alá (asszem). Aszonta 30k Ft még oké, Acaia viszont már nevetséges. Főleg itthonról, mert most kell, nem fél év múlva, mire idetalál a kínai.
Vannak opciók? Milyenek? Hario vastag lesz. Timemore basic? Avx 9k ft kínai?"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
rastacsz
tag
válasz qvik27 #118763 üzenetére
Tőlem annyit is írhattak volna, hogy azért DC motor, mert csak. De onnan indult, hogy azért kell az akkumulátoros üzem, mert csak az ad stabil környezetet a DC motornak.
Közben megnéztem a honlapjukat, ott nincs az aksi és DC motor között kapcsolat, két külön bekezdés. Szóval DC motor, ráadásul BLDC, mert tudnak fix fordulatszámot tartani és a BLDC miatt nagyobb a hatásfok a kefés egyenáramú motorhoz és az AC-hoz képest.@hogyaza
Ez tetszik
Ez, ahogy látom, super jollyhoz és majorhoz is passzol, de utána kell egy felszabályozás, mert vissza kell tenni az alsó késtartót.
Laikus kérdés (mivel nem szedtem még le tengelyről késtartót és nem is szabályoztam alsó - felsőt) : az alsó felső (forgó - álló) késtartók párhuzamosságát nem lehetne biztosítani egy pontosan megmunkált "vak" késsel? Ami olyan, mintha a késpár egyben lenne, de a késtartókkal érintkező felfekvési felületek megmunkáltak és párhuzamosak. És mindent összerakva, az állítógyűrű betekerésével van a párhuzamosság biztosítva.There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
SlayerSub
tag
Kis segítséget szeretnék kérni.
Silvia rég nem volt vízkőtelenÍtve, most ez citromsavas átfolyatással megtörtént.
Ezt követően viszont amit bekapcsoljük, leveri az áramat. Tudnátok ajánlani valakiket aki tudna segíteni?
Igazából BP. III. kerületben lakom, jó lenne ha nem túl messzire kellene menni. Előre is köszönöm. -
roBEEsz
csendes tag
válasz sz.zs. #118792 üzenetére
Akkor ez még a régi, mert piros jelölés van rajta.
Úgy értem, hogy szépen beleszórtam a babokat a garatba, indítottam és azt hiszem csak búgott. Aztán lekapcsoltam, újra indítottam és akkor már tökéletesen ment.
Gyanítom, hogy ez talán azért volt, mert a legfinomabb állásra raktam - amire egyébként szerintem nincs is szükség - vagy pedig még az is lehet, hogy valamit rosszul csavartam az indítón, ez volt az első alkalom, szóval nem lepődnék meg rajta.
Egyébként patika a gép, szóval nagy köszi neked is és iattinak is még egyszer!
-
roBEEsz
csendes tag
válasz weinmaker #118791 üzenetére
Specialita nem egy rossz gép, csendes, gyors, kicsi és teszi a dolgát.
Kezdetben mikor elkezdtem itthon kávézni, abszolút az volt az elképzelés, hogy az igazi olasz, sötét perkes vonalon fogok mozogni..
Erre remekül használható is volt a kis Specialita.. viszont a vezérhangya megindult és rácsúsztam a világosabb tételekre.. ez pedig már sajna gondokat okozott.
Egyelőre lehet megmarad sötétre a Specialita, már amennyibe fogyasztok a közeljövőben sötétet.. aztán ha egyszer valaki vinné, akkor viheti.
-
senior tag
válasz roBEEsz #118790 üzenetére
Én elvileg zölddel ( vagy kékkel?!) a mostani C-s kések összeérését jelöltem be rajta. A piros ( ha van rajta ilyen ) a régi A-s kés joker állása lehetett.
Örülök, hogy bejön
viszont ezt a „nem akartak felpörögni a kések elsőre” dolgot nem igazán értem.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
weinmaker
őstag
válasz roBEEsz #118790 üzenetére
Nem tudom mid volt előtte, de ez ilyen. Én bevallom, hogy személy szerint a graefot nem ajánlanám senkinek (én régebben kipróbáltam és utáltam). Ami neked volt az nem rossz kis őrlő, de tény, hogy nem egy súlycsoport a majorral (kilóra sem). Sok jó kávét vele!
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
roBEEsz
csendes tag
Sziasztok!
Meg volt az első shot a Majorral, őszintén nem gondoltam volna, hogy ekkora különbség lehet őrlő és őrlő között..
Annak idején gyanítom, hogy még @sz.zs jelölte rajta az előző kés presso tartományát, gondoltam két-három ricnit még finomabbra húzom, fogalmam sincs mit számít 1 ricni..
Meglepődve konstatáltam, hogy első indításra nem nagyon akarnak felpörögni a kések, de aztán másodjára jobb belátásra tértek. (egyébként ez a legfinomabb állítás..)
A 15 másodperces őrlési idő után kicsikét nehéz megszokni, hogy fél pislantás alatt kint van az őrlemény és tényleg zéró ami benne marad. Egyedül az volt fura, hogy olyan szinten ömlik, hogy a tölcsér aljában megszorul, így kicsit meg kellett kocogtatnom.
Hát már első ránézésre is láttam, hogy brutál finomra mentünk, de gondoltam azért megnézzük mit jelent ez a gyakorlatban.
Ebben az esetben Roastopus - Sirennel volt etetve, az adag pedig most 18g volt.
Ezzel a legfinomabb állással, egy 18g VST kosárral, kicsivel több mint 50 mp alatt tudott átszökni 38g kávé. Ebből datálva azért legközelebb visszahúzok 1, de inkább 2 ricnit.. viszont kóstolásra nagy meglepetés ért, mivel annyira balanszos, smooth és ízekben vibráló volt, hogy szinte hihetetlen.. szóval igen, valahogy épp ez hiányzott a specialitaból..
Összehasonlítás gyanánt a Specialita 19g őrleménnyel ment ebből a kávéból, szintén a 18g-os VST kosarat használva. Nagy gyötrelmek árán sikerült kihoznom 45 g-ot 20 mp alatt. (legfinomabb állás..)
Szóval eddig nagy a love az új baráttal, ma pedig újabb finomságokkal kínálom meg
ugyanitt a pozitív promó után Specialita eladó
-
Kulbi
aktív tag
Annyit azért megjegyeznék, ahogy itt korábban valaki jelezte és én nem gondoltam rá: az kávéolaj keni az e61 fej részeit. Én papíroztam folyamatosan és állandóan zsírozni kellett az e61 bütykös részét, mindig akadt és nem értettem. Aztán vki itt írta, hogy ő nem használ papírt és emiatt nem is kell folyamatosan zsírozni és lám igaza volt.
<Macbook Pro 13" 2015 Early> <iPhone SE> <iPad 4 Mini > <Synology DS216Play> <Himedia Q5> <Samsung UE50H6400> <SMSL Sanskrit> <Bkercso Inventory> <Takstar Pro80> <Xears XE200Pro> <SJ4000>
-
hoffman_
nagyúr
ahogy olvastam majdnem mindenki csinálja, szóval gondolom, hogy nem véletlen.
RetepNyaraB:
igen, ez sincs messze, de a sima AP papír beszerzés nem nagy kunszt amúgy sem. ha van 60-as, az már izgisebb. majd vadászok. csináltam 62-vel most egy próbafőzést, nem vészes, de egy kis OCDvel ha meg vagy áldva, akkor már pont elég zavaró : )[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz hoffman_ #118778 üzenetére
Nem a zacc, a zsír.
Ha pesti vagy; a Fény utcai piac Café Bányaiban van eredeti ap papír, láttam.
Simán kosár tetejére és a felsőszűrő helyre tolja. El lehet cseszni persze és begyűrődik, de hamar belejön a' ember.Más: aljaztam többször a rétsági R roasteryt és javarészt fenn is tartom a kifogásaim, de múltkor - ha már arra jártam - vettem egy etiópot (ez volt az egyetlen friss pörkölés a polcon ).
És ez biza kurvajó. A "napon lassan szárított" feldolgozás kizárásos alapon a natural lehet, íz szerint is. Édes, kerek, gyümis, nagyon balanszos savakkal."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
HSM
félisten
válasz hoffman_ #118778 üzenetére
Rengeteg kávés/zsíros "szennyeződés" megy egyébként a háromjáratú felé főzés után, a tálcában maradó vizen is remekül látszik. AP papírral kb. tiszta a víz is ahhoz képest, alig van benne valami. A fej belseje is patyolat tiszta, pedig nem használok zsíroldókat visszaöblítésnél, és a visszaöblítést is csak néhány havonta, simán forró vízzel.
Néha elfelejtem a papírt, utána ami kijön egy alkalom után is...
[ Szerkesztve ]
-
hoffman_
nagyúr
nekem nem vészes, valóban, de én szeretek vele pepecselni
elsősorban én is a takarítás, olajok távoltartása miatt szeretnék átállni rá, bár hozzáteszem, hogy általában egész jó pogik sikerülnek, kevés zaccot kell letakarítani a fejről. ettől nyilván még ott lesz persze valamennyi, szóval megnézem a papírt.Gery0505:
köszi! azt avx-en kívül mindenki elfelejti ráírni, hogy hány mm, ezért hittem azt, hogy csak 62-es létezik.[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
Gery0505
aktív tag
válasz hoffman_ #118775 üzenetére
Én itt vettem Aeropress papírt:
Aeropress papír lelőhely"Failure is always an option." Adam Savage
-
HSM
félisten
válasz hoffman_ #118775 üzenetére
Nem nagy fáradtság, sőt, főleg ha már felvette a formát az első használat után, csak rádobod a pogi tetejére és kész. Bőven megéri, hogy nem kell utána takarítgatni a fejet, csak egy minimális vizes öblögetés a főzések után és patyolat tiszta marad hónapokig.
[ Szerkesztve ]
-
hoffman_
nagyúr
igen, az 58.5-ös tamperral van is ilyen bajom minden kosárban, pont most gondolkodom nagyobban. így a 60mm papír tényleg jó lesz. csak azt nem találok sehol
ui.: a művelet nehezebb része lesz rábeszélni kedves párom, hogy az amúgy sem túl közkedvelt tamperelés után még a reggel általam előkészített papírra is figyeljen
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
válasz sz.zs. #118769 üzenetére
van itthon AP meg 62mm papír is hozzá, azzal próbálkoztam korábban, de nem igazán sikerült jó eredmény elérnem. akkor jól sejtettem, AP vonalon nincs csak 62mm, más meg nem nagyon gyárt itthon beszerezhető normális minőségű 58mm-t?
Toobee:
300 papírnak nincs kedvem manuálisan nekiesni, meg emiatt papírvágót se fogok venni, akkor ott megette a fene az egészet sajnos."The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
válasz RetepNyaraB #118765 üzenetére
+ koxx
közben barista fórumot meg redditet is átnyálaztam az itteni mellett, ezek nyomán a papírra hajlok. egyedül a "pazarlás" zavar, de ennyi erővel Hario-t se igyak soha : ) a 4-5 nap / 3-4 kv egy nagyon jó szám, napi 2 kv mellett akkor lehet, hogy egy hétig is elmegy. majd elválik.eredeti = Hario, Aeropress? ezekből nem találtam 58mm-t, marad akkor az AVX-féle?köszi mindkettőtöknek!
ui.: AP papír = Aeropress. leért a kávé
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hogyaza
tag
-
RetepNyaraB
veterán
válasz hoffman_ #118764 üzenetére
Papír. Már több helyen van kvzóban is. Én gourmetkavaról vettem egy éve kb. Még a fele megvan, de én sztem 4-5 napig használom, napi 3-4 adag mellett. Ha már barnul, cserés.
Ja és csak eredeti. Alis wc papír nagyon gáz minőség.[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
hoffman_
nagyúr
válasz hoffman_ #118627 üzenetére
előzőmre valakinek tipp?
mit használtok a pogácsa fölé, mindenki papírozik, 2-3x / papír? ha igen, hol szereztek 58mm papírt, ali-t kerülöm egy ideje. vagy érdemes megvenni a Flair szűrőjét? egy vagyonnak érzem, nem tudom, hogy ér-e ennyit. az vonz, hogy tartós. találtam olcsó verziókat is, de nem akarok se kínait, se bóvlit, plusz a vastagág, szövés sűrűsége is nagy kérdőjel nekem.
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
tag
válasz rastacsz #118753 üzenetére
Megértésem szerint két dolgon van a hangsúly.
Az egyik, hogy "AC motornál" (felteszem, nem a kefés motorokra gondol) más lesz a fordulatszám, ha más frekvencián működtetik. Szóval ha pl. egy Majorral járod a világot, meglepődhetsz, ha a falban a freki a várthoz képest más. (Ebből az következik, hogy kb. 20% fordulatszám különbség érezhető változást tud hozni.)A másik, hogy a brushless DC motoroknak elég stabil a fordulatszámuk - persze.
És igen: stabil DC-t elő lehet állítani hálózatról is - jól is néznénk ki, ha nem...
[ Szerkesztve ]
BinX, a magyar neobank vállalkozásoknak - https://binx.hu (...szerintem tetszeni fog.)
-
-
RetepNyaraB
veterán
válasz roBEEsz #118755 üzenetére
Akkor kell kiőrölni az előző állítást, ha tele van a késköz kv-val. Pl kávézó-> full babtartály, illetve olyan őrlő, aminek nagy a pangó mennyisége. Ilyenkor kvázi kötelező, különben magad szivatod. A major tudtommal zéró pangó (kis szöszöléssel) és úgyis adagonként őrölsz. Tehát valóban nem kell.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Gery0505
aktív tag
válasz nate82 #118759 üzenetére
Nem tudhattad, hogy mire gondoltam, illetve melyiket akartam megmutatni, hiszen nem Vagy gondolatolvasó. De mivel Te is találtál egyet, ez azt mutatja, hogy több is van. Na, szóval ez a tuti pumpás tölcsér, nagyon kíváncsi vagyok, hogy a Majorral hogy üzemelne.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
Gery0505
aktív tag
válasz weinmaker #118750 üzenetére
Megtaláltam, végigpörgettem az összes kávés csoportot amelyben benne vagyok, persze az utolsóban volt. Nem ez volt amit Nate82 linkelt be Neked.
A KVX csoportban keresd meg Jázon Szarvady Április 26.-ai írását, abban mutatja be a pumpás tölcsért.
Megpróbálom én is belinkelni Neked, remélem látod: Pumpás tölcsér[ Szerkesztve ]
"Failure is always an option." Adam Savage
-
Gery0505
aktív tag
válasz roBEEsz #118755 üzenetére
Így van, ahogy Zsolti is írja, ha egyadagos őrlésre használod, akkor nem kell a járó motor az állításkor, mert eleve nincs a kések között kávé, de ha tele van a babtartály, pl kávézó üzem, akkor pörögnie kell a motornak, különben megszorul a forgórész.
Azt kellene majd kipróbálni, ha pumpálással mindent ki lehet fújni belőle, akkor elméletileg vissza lehetne rakni a kis antisztatizáló rácsot a garatba, és akkor vizezni sem kell, nem fog feltöltődni az őrlemény. Elvileg."Failure is always an option." Adam Savage
-
roBEEsz
csendes tag
Sziasztok!
Meglett végre a Majorom, amiért itt is köszönet @iatti fórumtársnak, illetve nem mellesleg a vendéglátásért is!
Ugyan vele is sok mindent átbeszéltünk, de szeretném rendeltetés szerűen hasznalni a masinat..
Mit erdemes tudni?
Szukseges lehet a babok vizezese? Orlemeny allitasnal gyanitom csak jaro motor jatszik.. ill. ti orlemeny finomitas-durivtas eseten nyomtok at valamennyi kavet a gepen?
Barmi egyeb?
Köszi!
-
rastacsz
tag
válasz Cathfaern #118751 üzenetére
Azért tudnak már elég régóta teljesen sík DC-t csiholni AC-ból. Viszont az akku feszültsége miatt nem stabil DC jön ki belőle, szóval azzal, hogy állandó feszültséget (és áramot) kapjon, még valamit mókolni kell. Szóval így vagy úgy, de az elektronikát nem ússzák meg.
(amúgy nem tudom mikor indult a közösségi finanszírozás, de egy pár éve, igaz, magasabb kategóriában, már DC motorokat használnak)
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Flashback #118744 üzenetére
Szerintük konzisztensebb lesz az őrlemény, mert az akku és a DC motor miatt a hálózat frekvenciája nem befolyásolja a motort:
"The majority of the coffee grinders on the market are powered by AC motors, where motor speed is linked to the frequency of your mains power. Most countries use either a mains frequency of 50 or 60 Hz which will result in a different motor speed. This means that dosing and grind quality will change from country to country. The KOPI Deva runs independently of mains frequency, using a brushless DC motor, and PID technology to provide consistent speeds. You will get consistent results from grind to grind, wherever you are in the world."Illetve ha jól értem így az RPM beállítás is pontosabb így. Nekem kicsit audiofil "melyik irányból dugjuk be a tápkábelt" érzésem van tőle. De ez legyen a legnagyobb baja az őrlőnek, ahogy valaki kifejtette korábban a topikban a "vegyünk 30+ évre kávés eszközt" úgyse működik.
[ Szerkesztve ]
-
brumi1024
veterán
válasz p.lac #118748 üzenetére
Nekem presszóra jobban bejön az Omega, már csak a kényelem miatt is (kevesebb tekerés, illetve komfortosabb állíthatóság a számozott fenti skála miatt is). Túl sokat nem presszóztam a C40-nel (csak 9B-vel, utazásokon), 3-4x 18g letekerése hamar unalmassá válik, szóval az íz összehasonlítás nem lenne fair. Ha fokozatmentes állíthatóság a cél, akkor viszont kiesik az Omega, viszonylag nagy az ugrás két pont közt, bár eddig még nem találkoztam olyan kávéval amit ne tudtam volna beállítani Flair 58-cal vagy Biancaval (most az egyetlen darálóm az Omega).
[ Szerkesztve ]
-
p.lac
tag
Sziasztok!
C40 és Mazzer Omega (lehetőleg 198C gyors késes) összehasonlítása van valakinek (presszóra)? Brumi esetleg?
Előre is köszönöm, ha megosztjátok a tapasztalataitokat.
-
Gery0505
aktív tag
válasz weinmaker #118746 üzenetére
Az egyik kávés FB csoportban láttam, hogy valaki ráállt ezekre a 3D nyomtatásokra, és csinál Mazzerekhez ilyen nyomtatott pumpát (Super Jollyhoz, és Majorhoz is van neki), azzal a különbséggel, hogy Ő még tesz bele egy anti popcorning szerkezetet (hasonló kúpot mint a valódi babtartályban van), hogy megakadályozza a babok kiugrálását. Neki is hasonlóan jól működik, hogy ki tud pumpálni mindent az őrlőből.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
weinmaker
őstag
Ilyet próbált már valaki nyomtatni? Van a Thingiversen több változat is.
LinkWww. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
Gery0505
aktív tag
válasz MrSealRD #118738 üzenetére
Semmiképp ne hagyd az enyészetnek a géplábat, kérd el apukádtól, és újítsd fel. Ha úgy döntesz, hogy belekezdesz, akkor adok privátban elérhetőséget, ahol én csináltattam meg. A homokszórás és a festés 20eFt volt, és a munkalap pedig 10eFt. A munkalapot lehet, hogy egy kicsit kicsire vágattam, mert 80x50cm-s lett, szerintem a 90cm-s szélesség még belefér, meg lehetett volna talán 55cm a mélysége is, bár a felső rögzítő pontok viszonylag közel vannak egymáshoz, és akkor nagyon túllógna a munkalap.
[ Szerkesztve ]
"Failure is always an option." Adam Savage
-
nate82
csendes tag
Sziasztok! Jelenleg a géppel kapott 20 grammos szűrőkosarat használom, de le szeretném cserélni egy kisebb űrtartalmú (14-16 gramm töltetű) szűrőkosárra. Tudnátok ajánlani kosarat, főleg közepes pörkölésű kávékat részesítjük előnyben. A gép egy Bezzera Strega.
-
senior tag
Vágtam az áron, ennél olcsóbb nem lesz már ez a 151C késes Electronic
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
hoffman_
nagyúr
Hames Joffmannt nézi valaki?
nagyon jókat tudok vinnyogni rajta, tiszta kattant ez a fazon."The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
MrSealRD
veterán
válasz Gery0505 #118736 üzenetére
Látvány alapján hasonló életútra tippeltem... Bejön a homokszórt érdes felülte és a matt fekete festés is.
Igen kedvet kaptam hozzá, és ha jól emlékszem van is fateromnál ilyen asztalka, csak nincs túlságosan értékelve... Lehet megmenteném az enyészettől.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
Gery0505
aktív tag
válasz MrSealRD #118734 üzenetére
Köszi szépen az elismerést! Ezt a lábazatot egész jó állapotban vettem, többször lefestették korábban, legalább háromszor. Egész elfogadható volt így is, de pergett róla a festék, úgy döntöttem, hogy újrafestetem. Elvittem egy homokfújó céghez, ahol fémtisztára megcsinálták a szemcseszórással, amely ad neki egy finoman érdes felületet. Majd ezt a felületet alapozóval lefestették, majd matt fekete festékkel lefújták. A munkalap pedig egy sima OBI-ban vásárolt konyhai munkalap, amit orr vágattam méretre. Azért nem a natúr bükk, vagy fenyő lapot választottam, mert a kávékészítéskor óhatatlanul vizes lesz, vagy rálöttyen valami. Csak nem kedvet kaptál egy ilyen asztalkához?
"Failure is always an option." Adam Savage
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #118687 üzenetére
Végeztem két tesztet ma a Fellow Carter termoszokkal :)
1. Forró víz teszt:
Legkisebb (236 ml) és legnagyobb (473 ml) termoszt is előmelegítettem forró vízzel, majd beleöntöttem újabb adag forró vizet. Ekkor megmérve 95 fokos volt a víz mindkettőben.
Lezártam őket 1 órára.Újraméréskor:
Kisebben 86 fokos volt a víz.
Nagyobban 89 fokos.Szóval erre a célra csak korlátozottan alkalmas, főleg hogy nyilván ha valahol szabadtérben főzés, akkor valami kézi eszköz, amit még ugyancsak elő kell melegíteni. Valószínűleg egy fél óra alatt 92 fok körül lenne, szóval ha elég annyi idő, akkor arra elég lehet.
De erre a célra valószínűleg jobb lenne valami más, literes termosz, mert a nagyobb a hőtároló tömeg, így lassabban is hűl le.2. Hogy változik a kávé ahogy hűl a termoszban:
Szokásos módon lefőztem egy kávét és ment a kisebbek termoszba. Frissen nem kóstoltam meg, de egy hete már ezt a kávét iszom, szóval nagyjából ismerem az ízét.Termosz előmelegítése után rögtön a termoszba főztem a kávét (The Barn, Guatemala, La Esperanza) Orea v2-vel, 12g kávé - 200g víz, Lance Hedrick "RECIPE #1" (https://www.youtube.com/watch?v=6mA92eLtPxg) módszerével. Termoszba mérve főzés után 78 fokos volt a kávé. Ezután óránként kinyitottam és belekóstoltam.
1 óra után a kávé 69 fokos volt a termoszban.
Termoszt kinyitva meglepően erős aromák csapták meg az orrom. Direktben inni túl forró lett volna, így pohárba öntöttem ki pár kortyot amitől 49 fokosra hűlt le. Ekkor főleg mogyorós ízvilág dominált, nagyon enyhe savakkal a háttérben.2 óra után 61 fokos volt a termoszban.
Így is még túl forró volt direktben inni. Pohárba kiöntve savak kicsit jobban előtérbe kerültek, de továbbra se voltak túl jelentősek.
Sajnos pohárban hőmérsékletet elfelejtettem lemérni, de feltételezve hogy ugyanaz a pohár feltehetőleg lineárisan hűti le olyan 47 fokos lehetett.3 óra után 54 fokos volt a termoszban.
Ihatóság felső határa közelében nálam. Ideális egyensúlyban voltak az édes és savas ízjegyek, édes mogyoró és kellemes sav egyszerre. Nekem talán itt ízlett a legjobban.
Pohárba kiöntve 44 fokos volt, itt már savak voltak csak.4 óra után 47 fokos volt.
"Pont jó" hőmérséklet alulról súrolva nekem. Mogyoró kicsit háttérbe szorult, inkább utóízbe jelent meg, viszont savak jó értelemben átváltoztak, az eddigi "általános" savasság egyértelműen egy kellemes gyümölcsös savra váltott. Egyértelműen új íz jelent meg, ami az eddigiekben nem volt benne.5 óra után 39 fokos volt.
Egyértelműen langyos már csak. Szinte kizárólag savak, enyhe virágos jelleggel. De komplexebb ízvilág jött elő, mint 3 óra után pohárba kiöntve 44 fokon. Itt volt a legkomplexebb a kávé, de nekem ez már túl "visszafogott" volt.Itt abbahagytam a kísérletet két okból:
1) már eléggé langyos volt így is a kávé
2) elfogyott :DA konkrét idő - hőmérséklet számokat nem célszerű figyelembe venni a termosz képességeivel kapcsolatban, mivel ugye óránként fel lett nyitva 1-2 percre és közben a hőtároló tömeg is egyre kisebb lett. Tapasztalat alapján 7 óra állás után szokott olyan lenni, mint itt 4 óra körül volt.
Konklúzió: érdekes kérdéskör tényleg. Romlani semmiképp se romlott a kávé ennyi idő alatt.
Eredetileg azt akartam írni, hogy szerintem továbbra is a hűlés miatt ízváltozás többet számít, mint a termoszban vagy nem termoszban állás. De visszaolvasva a jegyzeteimet, akárhogy is nézem 1 óra után amikor pohárba kiöntve 49 fokosra hűlt le kevésbé ízlett, mint 4 óra után termoszból 47 fokosan. Szóval ez alapján akár mondhatnám is, hogy tényleg jót tesz neki ha melegen áll. De továbbra se vagyok meggyőződve, hogy ez nem a saját ízlelésbeli változásomnak köszönhető inkább, illetve nyilván a pohárból (Ikea borospohár, eddigi legjobb "filter bögre" pedig próbáltam párat Kruve-okat kivéve) és a termoszból ivás különbsége is adhatja (bár azt gondolom ez inkább a pohárnak kedvezne).További érdekes kísérlet lehetne termoszba eltenni egy adagot, majd mire az lehűl "pont jó" hőmérsékletre készíteni egyet frissen úgy, hogy az termosz nélkül hűljön le "pont jó" hőmérsékletre. De minél többet gondolkozok rajta annál nehezebbnek hangzik ezt összelogisztikázni úgy, hogy a termoszt kinyitva rögtön lehessen inni a kávét (szóval kinyitva már ne kelljen tovább hűlnie) és tényleg egy hőmérsékleten legyenek.
Ugyancsak érdekes kísérlet lenne termoszban "lehűtött" kávé vs. Ember mug-al ugyanannyi ideig melegen tartott kávé. De azt max. akkor vállalom ha valaki hozzámdob egyet :D[ Szerkesztve ]
-
MrSealRD
veterán
válasz Gery0505 #118709 üzenetére
Hát ez nagyon szép lett. A vas lábazatot hogyan kezeltétek?
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
weinmaker
őstag
-
Cathfaern
nagyúr
válasz justgiveup #118728 üzenetére
Szerintem igen. Kb. olyan az állítás finomsága mint a C40-nek red clix-el, amit sokan használnak megelégedéssel espresso-ra. Ha meg idővel mégis kevésnek bizonyulna, filter őrlőnek akkor is tökéletes marad. Ennyiért szerintem hasonló kalibert nem nagyon fogsz kapni így hogy mindennek felment az ára.
[ Szerkesztve ]
-
justgiveup
tag
Sziasztok!
Jelenleg egy Timemore C2 őrlő tulajdonosa vagyok, de szeretnék jobban belekóstolni az espresso világába, ezért beszereznék egy erre képes darabot. Viszont szeretném, ha azzal le tudnám fedni a filterezést és az espresso vonalat is. Alkalmas lehet erre egy 1ZPresso J-max? Tudnék most venni egy használtat 55-60 ezer körül, ami jó dealnek tűnik -
senior tag
válasz weinmaker #118722 üzenetére
Jah, hát számomra ez a csőrös dolog nem opció, mert szerintem a garatban marad egy csomó pangó amit így nem látni. Én csak tölcséres verziót használok, ami mellett lehet garatot seperni, bár a Majornál igazából nem is nagyon kell.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Cathfaern
nagyúr
Ezt backelte valaki innen a topicból [KOPI Deva]? Ahogy látom már elkezdték leszállítani. Ők is csúsztak, de ARCO-val ellentétben még csak 6 hónap telt el az eredetileg tervezett megjelenés óta és 35%-át már kiküldték . Borzasztó névválasztás (a Kopi luwak miatt), de amúgy ígéretesnek néz ki.
-
weinmaker
őstag
válasz sz.zs. #118721 üzenetére
Annyit, hogy arra van az a spéci hajlított csőr (nyilván ilyet a Majorra is lehetne csinálni, így ez csak megjegyzés), és egyből tudok a szűrőbe őrölni. A Majornál meg van egy közbenső lépés, mert úgy "fújja" ki az őrleményt, hogy brutális
[ Szerkesztve ]
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
weinmaker
őstag
válasz sz.zs. #118717 üzenetére
sz.zs.: Elég jó kávék vannak itthon elhiheted. Ki fogom próbálni világosabbal is, csak most ez volt bontva. nem mondtam, hogy rossz amúgy, illetve jeleztem, hogy még bejátszik, hogy be kell járódnia.
rastacsz: Valóban ez ízlés kérdése is. Az, hogy valami ízgazdagabb nem feltétlen rossz szerintem, és nem szénből nyomom (Roastopus, Kapucziner, Pacificaffe). Nem is verdikt akart lenni, mert ahhoz túl kevés ideje van meg a Major, csak meglepődtem, mert azt hittem sokkal jobb lesz. Aztán lehet, hogy a vége az lesz.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
Gery0505
aktív tag
Én is sokat gondolkodtam rajta, hogy kell-e az a görgő, picit szerintem sem illik az összképbe, jobb lenne, ha csak a lábain állna. De fontos, hogy mobil legyen a szerkezet, hogy könnyű legyen mozdítani. Köszi szépen az elismerést, sajnálom, hogy Neked végül nem sikerült megcsinálni. Ja, komoly az a retró éjjeli szekrény, van hozzá egy szekrény is, szintén jó vastagon lakkozva.
Hoffman_: Köszi szépen az elismerést! Én is örülök, hogy nálam jártál kávézni, ha erre jársz és van kedved, jöhetsz bármikor kávézni.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
rastacsz
tag
válasz weinmaker #118716 üzenetére
Abszolút nem kérdőre vonás. Ez a kinek mi ízlik teljesen egyéntől függ. Sőt, az is lehet, hogy fél év múlva azt kérdezed magadtól, hogy ezt a tömény szirupot hogyan tudtad meginni korábban ebből a sötétre "égetett" kávéból. És ez okés.
Csak azért kérdeztem, hogy meglegyen a későbbiekben. Meg mert nem emlékszem, hogy major 151C kés és super jolly f64evo kombó lett volna összehasonlítva.There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
weinmaker
őstag
válasz rastacsz #118714 üzenetére
Most amiket próbáltam, az közepes vagy egy picit sötétebb pörkölés. A fiorenzato késekkel töményebb, ízgazdagabb volt. Nekem finomabb, mint a 515c-vel. Aláírom, hogy ez kávéfüggő vagy, hogy még nagyon új a 151c, de egyelőre a másik jobb.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
rastacsz
tag
válasz Toobee #118708 üzenetére
Mi lenne? Semmi:
1) Törli a poszt, ahogy szokta
2) az italmill finoman jelzi, hogy kedves hölgyem/uram, gyártunk önnek a kívánt készülékbe passzoló kést, de nem 1:1-es profil másolatot és nem nevezheti pl 033M - nek
3) kedves hölgyem/uram, nem gyártunk ilyet és megy a kontakt tiltólistára, esetleg a kérés forwardolva az ssp-nek, mazzernek, attól függően, hogy kinek a profilját akarta koppintani
4) az italmill 1:1-ben lemásolja a profilt, mert "rajta van a gépen", elküldi a kereskedőnek, aki a gyári ár alatt adja
(italmill kést 33-35€-ért láttam foodsafe szériából valamelyik mazzerbe, ugyanabba a gyári mazzer pedig a 78-85€ tartományban mozgott ugyanott, bevonattal kicsit drágább, mondjuk 15€-val: profit)@weinmaker
Mit érzel különbséget, ami az SJ javára billen? És milyen kávé esetén?There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
weinmaker
őstag
Nálam most bejátszott egy Major amiben 151C-s kés van, illetve van egy Super Jollym is amiben Fiorenzato Evo kés figyel. Egyelőre a Super Jolly nyerésben van, bár lehet, hogy még jobban be kell kopni a Major késeinek (eddig 2kg) kávét toltam át rajta. Gyorsnak gyors, de ízben és kényelemben a másik jobb per/pill.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
icm
tag
válasz Gery0505 #118709 üzenetére
Egy hasonlóban gondolkodtam valamikor én is, de hely hiányában nekem ez nem valósult meg. Homokszórás, festékszórás.. pazar lett. Én személy szerint görgők nélkül hagytam volna. ÉN. Amúgy nagyon frankó. De a "retro" éjjeli szekrény is eléggé adja. 2 kiló lakkal
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
Gery0505
aktív tag
Sziasztok!
Szeretném bemutatni nektek az új asztalkámat, két barátommal építettük egy régi varrógép lábából. Ez a kis asztalka a Pro 800 gépemnek és a Major őrlőmnek készült, és kerekeken gurul. A két gép össztömege 60kg, de az asztalka rettenetesen masszív, bírja a gyűrődést. A keréken pedig oda tudom tolni ahol épp szükség van a gépre. Nálunk a konyhában sajnos nem fér el egy ekkora gép, nagyon pici konyhánk van, ezért döntöttem emellett a megoldás mellett. Egyébként így sokkal jobb is, hogy a szobában van, mert együtt van a család, amíg kávét főzünk vele. Szerintem nagyon szép ez a párosítás, hogy egy retró stílusú asztalkán van egy modern kinézetű szerkezet."Failure is always an option." Adam Savage
-
rastacsz
tag
válasz Cathfaern #118706 üzenetére
Az ssp saját profilokat használ. Illetve a cast/ (az internet népe által elnevezett "lab sweet") is más, mint a Ditting lab sweet kése: a Ditting csak 80mm-es verzióban elérhető, más a forgásiránnyal. Az ssp 64-es mazzer méretű késeket készít, ami ízvilágban, testben más, a teljesen más geometria miatt, amit a méretkülönbség okoz.
Akkor lenne másolat, ha az ssp 80-as, dittingbe való kést készítene ditting ls profillal, a Ditting engedélye nélkül.
A kereskedő viszont a gyári számok pontos megadásával az eredeti gyártó pontos profilját akarja másoltatni az italmilllel. Ami már alapból készít pl a mazzerekhez kést, de saját profillal, nem pedig pl 151A-t másolják. (a df64 gyári kése pl italmill, valszeg az a mazzer 64-es mini vagy super jollyba való utángyártott kés is)[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
rastacsz
tag
"naon" érdekes cikk arról, hogy... Miről is? Szeretjük a kézműves kapszulás kávékat, vagy mi?
Szerk: kaptam egy képet
Először nem értettem, hogy halandó hogyan rendelhet gyártótól, aztán leesett, hogy nem az őrlőjébe keres kést, hanem kereskedő a kérdező. És konkrétan az ssp, mazzer és etzinger késeit akarja lemásoltatni és forgalmazni... Az ssp egyedül a késekből szerez bevételt, az etzinger fő profilja is az őrlőkések gyártása, a mazzer is biztos örül, hogy a késeiket koppintani szándékozzák.
Közben meg is lett a megfejtés, hogy ki az a drága ember. Lehet, hogy az italmillt is saját pörkölésű kávéval szándékozza kifizetni, mint a fejlesztőket akarta?[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
rastacsz
tag
válasz brumi1024 #118695 üzenetére
Cathfaern által linkelt leírások viszont pont filter pörire vonatkoztak. Így, a kettőtök alapján, nagyjából az összes készítési eljárásra felnagyítható.
Filteres casmo tapasztalatom eddig:
Mivel a 4 hetente érkező csomag 2 fajta kávét tartalmaz és a kis mintából eddig inkább az jött le, hogy a két egy fajta is azonos pörkölési dátummal kerül a csomagba, így A-B-A-B felosztást választottam. Kb egy hét az egy csomag.szenzoros, q gradertapasztalatom szerint teljesen rendben van a kávé.There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest