-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Krajcsi
csendes tag
Sziasztok!
Van egy GC gyári karom, aminek a belső részén elkopott a króm felület és kilátszik a réz öntvény.
Az lenne a kérdésem, hogy ez befolyásol bármit is íz, vagy pl. eü. szempontból?
Érdemes emiatt a kart lecserélni egy újra?Előre is köszi a segítséget! 😁
-
Krajcsi
csendes tag
Sziasztok!
A 17 v 18 grammos Pesado verseny szűrőkkel van valakinek valamilyen tapasztalata?
Tuning GC-hez használnám, jelenleg alap 18 g IMS kosarat használok. Szerintetek megéri a kétszer annyi pénzt?
Vagy esetleg van valamilyen egyéb javaslatotok?
A cél az előre lépés lenne ízben.
Köszi előre is a válaszokat
-
Krajcsi
csendes tag
Sziasztok!
5 hónap fórum olvasás után, 3 hónap aktív próbálkozást követően jelentem, hogy ma sikerült megélnem azt, hogy nem egy jó kávét főztem, hanem egy k. jó kávét
Mostantól vagyok komoly bajban, mivel már csak ilyenre vágyom
Tuning GC, monsooned malabar, 11 napos pörkölés, pid 94, 18 g be 30 g ki, 32 sec alatt
Gasztronómiai orgazmust éltem át
-
Krajcsi
csendes tag
Sziasztok!
Van valami bevált receptje valakinek arra, hogy kézi őrlőnek, jelen esetben az 1zPresso JX-PRO-nak miként lehet a belső részét (kb. 10 cm hosszú henger belseje) alaposan kitisztítani?
Ecsettel nem férek hozzá rendesen, ahol igen ott sem sokat segít. Próbáltam kompresszorral, de az sem hozta meg a kívánt eredményt.
A gyártó azt írja, hogy vízzel tilos.Valaki írjon már valami tuti módszert pls
Köszönöm a segítséget előre is!
Üdv, Krajcsi
-
Krajcsi
csendes tag
válasz verti1 #95863 üzenetére
Szétszedtem, persze. Az a bajom, hogy bele van száradva ilyen-olyan kávé aprólék és nem akar fújássaé sem kijönni.
Amennyire lehet teljesen szétszedtem, a külső és a belső kést azt nagyon szépen le is tudtam tisztítani, de a henger belső falához nem férek hozzá rendesen és nem tudok nyomást kifejteni rá, hogy leszedjem pl egy kefével.
Valamilyen oldószer segíthet? Mit lehet használni ami élelmiszeripari szempontból is biztonságos?
-
Krajcsi
csendes tag
válasz 72lakiluk #95875 üzenetére
Nem vészes a dolog, csak mivel eladásban gondolkodom, szeretném ha ránézésre patika lenne
rendszeresen szét kapom és takarítók, csak van egy két nehezen hozzáférhető helyen egy két apró lerakódás, ami nem zavart, hogy ott van, mert nincs jelentősége, de az új tulajnak azok nélkül szándékozom átadni.
majd veszek olyan kefét, amivel be tudok nyúlni, csak nincs ilyenem itthon, és érdeklődtem, hogy van-e valami bevált házi praktika, hogy ne vegyek feleslegesen nem megfelelő eszközöket[ Szerkesztve ]
-
Krajcsi
csendes tag
Na fasza lett, egy gyerek fogkefét “átalakítottam”, azzal már könnyen kijött belőle minden
Köszi az ötleteket
-
Krajcsi
csendes tag
Sziasztok!
Ha valakit esetleg érdekelne a gép:
https://hardverapro.hu/apro/tunningolt_gaggia_classic_elado/hsz_1-50.html
[ Szerkesztve ]
-
Krajcsi
csendes tag
válasz verti1 #96543 üzenetére
Világos pörinél nálad milyen nyomás profil vált be eddig a legjobban? Egyenlőre kísérletezem, most meg ott tartok, hogy 8-10 mp 2 baron, majd felviszem 3-4 másodperc alatt 6-ig és ott tartom végig, így sikerült eddig a legfinomabb eddig. Érdemes vissza ejteni a végén? Ha igen meddig?
Más is írhat tuti tippet, hogy mivel érdemes próbálkozni, minden ötletet szívesen fogadok -
Krajcsi
csendes tag
-
Krajcsi
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #97634 üzenetére
Huhh, mega-giga wow faktor lehet most nálad
Milyen kávét főz a rugós cremina?
-
Krajcsi
csendes tag
válasz NagyGL #97695 üzenetére
Én azt vettem észre a világosabb pöriknél, hogy nekem úgy lesz nagyon finom, gyümis a kávé, ha utánozom ezt a rugós-karos nyomásprofilt, de max 6 bárig tolom fel a nyomást, de túlnyomórészt 5 és 4 báron hagyom lefolyni. Időben pedig úgy jön ki, hogy kb. 10-15 mp az előáztatás, utána meg tartom a 8 mp felfutási időt a max 6 bárig és 20 mp a lecsengés.
-
Krajcsi
csendes tag
Kieg.:
lecsengés alatt azt értem, hogy 20 mp alatt 5 majd 4 báron tartom a kívánt mennyiség eléréséig.
Mondjuk én flairrel tolom, nem GCel. -
-
Krajcsi
csendes tag
válasz NagyGL #97764 üzenetére
Örülök, hogy tudtam segíteni. Én is sokat szívtam vele, hogy világosabb pöriből tudjak jó kávét főzni, fél évig nem is sikerült... Annyit értem el, hogy közepesen jó kávét tudtm főzni a Leva X nyomásprofiljával.
Aztán valamelyik youtubeos vidiben láttam, hogy csak 6 barig tolja fel a csóka, kipróbáltam, jobb volt, de csak a Leva X profil szintet hozta ez is. Még mindig közepesen savanyú volt, de alapvetően jó izű.
Aztán az hozta meg az áttörést, hogy a leva x nyomásprofilját utánoztam de csak 6 barig. Így már egész jó kávékat húzok világos pöriből is -
Krajcsi
csendes tag
válasz ribarszki #99388 üzenetére
Szia!
Ha nagyon nem találsz egy jó, használt GC-t, akkor érdemes lenne ránézned egy új Flair classicra.
60-65 ezerért belehet szerezni és nagyon finom kávékat lehet vele főzni. Nálam váltotta a tunning GC-t, azóta is boldogan használom megbánás nélkül.
Hozzáteszem, hogy akitől vettem a GC-t, amiatt adta el, mert Flairre váltott, akitől vettem a Flairt, az is GC-ről váltott anno.
Remélem nem okoztam ezzel zavart az erőben -
Krajcsi
csendes tag
válasz vicces1 #99502 üzenetére
Amikor írtam a hsz-t, akkor még nem olvastam Adriankoooo hasonló javaslatát és szerettem volna egy másik, hasonlóan életképes alternatívát javasolni a GC mellett.
Nem azért írtam le, hogy vannak akik lecserélték a GC-t a Flairre, mert jobb, hanem azért, hogy tud olyan jó eszköz lenni
Plusz könnyen beszerezhető és újonnan annyi, mint egy használt, tuning mentes GC. Azért ez sem elhanyagolandó szempont (bár az árát nem fogja olyan jól tartani a jövőben) -
Krajcsi
csendes tag
válasz zolnagy #99841 üzenetére
Szia!
Van egy ötletem, hogy mi lehet a gond, legalábbis nálam ez volt a gond ugyanezen problémánál. A megoldást Vert1 mondta akaratlanul, mert valamelyik hsz-ben írta, hogy úgy önti rá a pogácsára a vizet, hogy az edény oldalsó falát célozza a vízsugárral, mivel ha telibe a felsőszűrőt öntöd, akkor hajlamos csatornásodni a pogi, mivel a vízsugár kikezdi.
Amióta az oldalfalra, lassan kezdve töltöm fel, azóta nem volt olyan problémám, hogy egyszer normális a lefolyás, utána meg átfolyik gyorsan.Köszi Vert1 így utólag is 😊
-
Krajcsi
csendes tag
válasz babyblue #100793 üzenetére
Szia!
JX-pro nekem bevált, de világos pöriknél hiányérzetem van, nem hozza ki jól a gyümis ízeket. Ebben egyébként sima, 5.000 Forintos 48 mm-es Saeco kes van, a Je-plusban és a Kinukban pedig 47 mm-es Italmill kések. Ha belefér a keretbe akkor vegyél Italmill késes őrlőt.
-
Krajcsi
csendes tag
válasz petim #101839 üzenetére
Szia!
Amennyiben nem ragaszkodsz ahhoz, hogy gép legyen, illetve nem fontos a gőzölés, akkor szerintem érdemes elgondolkodni egy Flair classic + nyomásmérő kit (kissebb büdzsé esetében), vagy egy Cafelat Robot vásárlásán. Mindkét kütyüvel kiemelkedően jó presszó kávét lehet főzni.
Amennyiben szimpik az eszközök és az itteni hozzászólások is rásegítenek a döntés meghozatalában, akkor pl. kávékalmárnál mindkét termék elérhető.
Jó böngészgetést!
[ Szerkesztve ]
-
Krajcsi
csendes tag
Sziasztok!
Azon emberek segítségét szeretném kérni, akik használnak/használtak flair classicot és cafelat robotot is, hogy az elkészített kávé mennyiségén kívül van-e egyéb különbség végtermék tekintetében? Főleg ízre gondolok.
Nagyon agyalok egy cserén, de csak akkor vágnék bele, ha a kávé finomabb a robotból.
Előre is köszi a válaszokat
[ Szerkesztve ]
-
Krajcsi
csendes tag
Na még egyszer megpróbálom, mivel az amerikai vs. afrikai kávé vitában teljesen eltűnt a kérdésem
Azon emberek segítségét szeretném kérni, akik használnak/használtak flair classicot és cafelat robotot is, hogy az elkészített kávé mennyiségén kívül van-e egyéb különbség végtermék tekintetében? Főleg ízre gondolok.
Nagyon agyalok egy cserén, de csak akkor vágnék bele, ha a kávé finomabb a robotból, mint a flairből.Előre is köszi a válaszokat
-
-
Krajcsi
csendes tag
Sziasztok!
Ha kizárólag ízre fókuszálunk, akkor xy recept szerint bekevert desztillált víz, bestprotect vagy bestmax premium patron a legtutibb?
Flair classic es Hario switch a felhasználással.
Köszi előre a válaszokat
-
Krajcsi
csendes tag
Ez a bajom nekem is, hogy szeretnék Nordától megválni a műanyag mentesség + kíváncsiság miatt, de nem tudom, hogy milyen irányba induljak el.
Bestprotectben az egyszerűsége a vonzó, illetve az itteni pozitív vélemények.
A desztillált vizet pedig házilag oldanám meg, de akkor hetente kell desztillálni, valamint kevergetni. Viszont így nincs műanyag és lehet kísérletezgetni is.Ezért reménykedem abban, hogy akik ismerik a bestprotectet és a kutyulást is, tudnak segíteni az íz kérdésben. Végső soron az döntene nálam.
-
Krajcsi
csendes tag
válasz soldier2 #103269 üzenetére
Alapvetően tisztában vagyok én is ezekkel, amiket írtál, ezért is írtam, hogy végereményben az íz dönt.
Jelenleg éves szinten 20 karton Norda fogy el, az 120 db műanyagpalack.Desztillált vizet házi desztillálóval csinálnám, ami "csak" áram fogyasztás. Viszont sok-sok macera, ezért jött számításba a BWT bestprotect patron, na meg az itteni ízre vonatkozó ajánlások miatt.
Illetve hajt a kiváncsiság is, mivel idáig csak Norda vízzel ittam a kávét.
Igazság szerint em tudom, hogy mi lenne a jó döntés, de a lényeg, hogy legyen finom a kávé
-
Krajcsi
csendes tag
Víz témában érdeklődőknek foglalnám össze az elmúlt héten szerzett tapasztalataimat, hát ha később valaki hasznát veszi.
Egy évvel ezelőtt indítottam Nordával, 1 hete kifogyott az utolsó készletem és egyéb alternatíva után néztem.
Az itteni fórumos tapasztalatokra és ajánlásokra alapozva végül a BWT bestmax premium használata melett döntöttem.
Amíg arra vártam, hogy megérkezzen a cucc, addig kevertem DM-es desztillált vízből magamnak két féle vizet, a szintén itt talált receptek alapján.
Presszó: 5 liter deszt vízbe 0,3 g szódabikarbóba és 1.2 g keserűsó
Filter: 5 liter deszt vízbe 0,15g szódabikarbóna és 2 g keserűsóA Nordához képest számomra előre lépés volt a kevert deszt víz, a presszónál 15-20 %-os ízbeli javulást tapasztaltam, viszont ami nagyon meglepett, az az volt, hogy a filternél 100 %-os volt a javulás.
Ezt úgy kell érteni, hogy nem rég kezdtem filterezni, tehát még biztos, hogy az út elején járok, de a Nordával 10/4-es kávékat főztem le, a kevert vízzel felugrottam 10/8-ra.
Megj.: Presszót Flairrel, filtert pedig Hario Switchel tolom.A bestmax premiumot beüzemelve pedig azt tapasztaltam, hogy mindkét esetben egy kicsi javulás volt a deszt vízhez képest, kb. 5-10 % (de az is lehet, hogy ez a jelenség az újdonság varázsa )
Tehát nagyon jó szívvel ajánlom a Nordásoknak, hogy merjék kipróbálni akármelyik verziót, nagyon-nagyon megéri. Úgy tudnám leírni a jelenséget, mint ha valami ízfokozót raknál a vízbe, mint pl. a Na-glutamát.
Remélem sikerült 1-2 Nordásnak meghoznom a kedvét egy kis kísérletezésre, én 8 kávét ittam (140 g nyers kávé) deszt vízből az első nap, annyira ízlettek a kávék
-
Krajcsi
csendes tag
válasz flash- #105774 üzenetére
Szia!
Átérzem ezt a Pest megyei kisvárosi dolgot, amikor belekezdtem ebbe az egészbe, akkor én is húztam a számat a szállítási költség miatt. A jó hír, hogy vannak pörkölők, ahol bizonyos összeg felett ingyen van a szállítás (pl. Kávékalmár 10.000 Forint, AVX 15.000 Forint), másrészt ha 4-5 db 250 gr-os zacsit rendelsz egyszerre, akkor már nem olyan vészes az az 1.000-1.2000 Forintos szállítási költség.
Tipp: Ha szereted a közepes-világos pöriket, akkor érdemes úgy válogatni, hogy a fele legyen ilyen, a másik fele sötétebb, mivel a sötétebbek bőven jók 1 hónaposak is. Ha meg alapból a classic vonalon mozogsz, akkor meg tényleg mindegy, hogy 2 vagy 4 hetes a kávé, ha jól tárolod és nem nyitod fel idő előtt.
-
Krajcsi
csendes tag
válasz WarLock07222 #105789 üzenetére
12k-t én sem fizetnék senkinek szállításra, teljesen jogos az észrevétel
Az AVX védelmére annyit, hogy az igaz, hogy az átlagos minősége elmarad P&Y-tól és Kávékalmártól, de életem két legjobban sikerült otthoni espresso shotját onnan levő cuccból főztem.
Illetve a kedvenc ár/érték arányú olcsó kávém is ott van.
Love & peace
-
Krajcsi
csendes tag
válasz bayarena #106652 üzenetére
Gyors és olcsó a kevert desztvíz, szerintem finomabb mint a Norda.
Presszóra legjobb megoldás az utóbbi idők tapasztalatai alapján a BWT Bestprotect patron.Egyébként pont olyat kérdeztél, ami visszatérően, pár havonta ki van tárgyalva itt a fórumban, valószínűleg nem érted el az itteniek ingerküszöbét
[ Szerkesztve ]
-
Krajcsi
csendes tag
válasz Parci #106686 üzenetére
Én is azért mentem el filter irányba, mert a flairrel csak 35 g kávét kapok, de nem bántam meg, miután ráérzel a dologra, egész szerethető ez a filter dolog is.
Mostanában úgy tolom, hogy az aktuális kávét megkóstolom presszó és filter módozatokban, majd abban a formában iszom, amelyikben finomabb. Ha mindkettővel finom, akkor 1 ilyen - 1 olyan
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- POLICE EPIC férfi analóg karóra!
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS
- FREEWELL 8/16/32/64 ND/PL szűrőkészlet - DJI Mavic 3 drónhoz
- Vadonat új, csomagolt O'neal kerékpáros termékek