-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
soldier2
őstag
válasz Gery0505 #81116 üzenetére
Egy nyomásfokozó nélküli géppel daráló nélkül max úgy élsz túl, ha bedobozolod és kotyogóst használsz a daráló megérkezéséig. A Dedica, Poemia és hasonló nyomásfokozós csodák meg sosem lesznek elég jók nyomásfokozó nélkül (sem), ha komolyan gondolod a kávézást és van rá keret érdemes egy használt Gaggiába beruházni. Ha új gépben gondolkodol csak (nem kell félni a használttól, egyszerű felépítés, könnyen és olcsón javítható) akkor a Lelit az ár/érték bajnok. Onnan is inkább a Gelda (pid + 58mm).
A linkelt Ascaso egy kisméretű thermoblokkal működik, a professzionális szűrőkből biztosan nem hoz ki semmit. Max robusztás blendekből hozhat értékelhető eredményt (hasonló van munkahelyen, a Paljoc Locavore egész finom vele).
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Sic.Transit
csendes tag
-
Nibiru
tag
válasz Gery0505 #81496 üzenetére
Sajnos ez pörköléstől, szemcsefinomságtól, kosártól is függ. (meg hogy épp mennyi ragadt bent a darálóban. ) Próbálgasd egy EUR 10 centtel (lásd lejjebb), és írd föl magadnak egy füzetbe, hogy vissza tudd keresni később. Ha a kávét hűtőben vagy fagyasztóban tartod, nem érhetnek nagy meglepetések. Az a legjobb, ha megvan a jegyzeted, de mikor tömörítesz, a tamper és a kar pereme közötti távolságból az ujjaddal érezni fogod, hogy túl sok, vagy épp kevés. Ha határeset, a karral lehet még játszani valamennyit.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz Gery0505 #81496 üzenetére
Most a síma dupla szűrőről fogok írni, amivel csináltam nektek a kávét ( nyomásfokozós szűrőről nem tudok nyilatkozni, mert olyannal életemben nem csináltam még kávét ). Szóval ebből a kávéból 16g megy a szűrőbe. Ez egy közepesnél picit sötétebb pörkölésű káve. Sötétből kb. 14-15, világosból pedig 17-18g is belemegy. A tömörített pogácsa és a felsőszűrő között 2-3 mm kell, hogy legyen. Ezt a legegyszerűbben úgy tudod belőni, hogy a tömötített kávéra ráteszel egy 100 Ft.-ost, felteszed a kart. Ha a felsőszűrő épphogy egy picit belenyomja a kávéba a pénzérmét, akkor jó.
Szerk.: közben látom már javasoltak hasonló megoldást
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
HÁZIGAZDA
válasz Gery0505 #81520 üzenetére
tényleg nem jó ötlet, mert a szivattyú megdöglik, ha szárazon járatod. ha hónapokig nem használod, utána is simán teszel vizet a tartályba (miután elmostad...), aztán folyamatosan csapolsz egy-két decit. a gaggia classic ugye kis vízterű cucc, ez ilyenkor előny, tényleg nem kell többet nyomatni.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
senior tag
válasz Gery0505 #81538 üzenetére
Nem ismerem ezt az őrlőt, így sajnos nem tudok véleményt írni, de azt szokták javasolni, hogy Graef fölött csak Mazzer, vagy Fiorenzato az ami jó vétel, ilyet nyugodtan lehet venni használtan, örök darabok!
Pl.: [link]OImi.: Akkorára, hogy a kar pont aláférjen a szűrőmagasítóval, így szemetel a legkevésbé.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
-
SoundON
tag
válasz Gery0505 #81804 üzenetére
Köszi szépen.
Igen, ez az, Szuszinho tudja a forrást
Az igazság hogy Graef CM 802esem volt kb 2,5éve, de akkoriban még Molinarikat meg Illyket ittam, így nem tudnám összehasonlítani.
Szerintem nem egy liga a kettő.
Ez egy minőségi, házi használatra olcsósított és adagonkénti (tényleg 0) pangóra megcsinált, de mégsem ipari, örök élet Mazzer Kony. Legalább is a kése elvileg ugyan az, a motorja más, de a fordulat száma is kb annyi, talán kicsit lassabb. Sajnos Kony-m meg Robur-om még nem volt, de ez inkább ezekre hajazna...
Meg Compak K10-el, Ceado E37S-el Monolith Conical-al szokták még hasonlítgatni a fórumokon.[ Szerkesztve ]
-
mester6
tag
válasz Gery0505 #81894 üzenetére
Úgy látszik nem sokat változott a helyzet.
SID majdnem 10 éve az alábbiakat írta a kis pörkölőről:"SiD- Creative Commons License 2009.09.03 0 0 52573
Mátyásföldön átutazva folyton látom egy családiház kerítésére, illetve az út mentén egy táblára kiírva, hogy "kávé termelői áron 1100Ft/kg".
Eddig még nem álltam meg, de ma volt pár percem és benéztem a helyre.
Egy kis szatócsboltnak kinéző üzlet, az van kiírva, hogy Rex kávépörkölő üzem.
Rákérdeztem, hogy milyen szemes kávékkal szolgálnak.
A hölgy a következőképpen magyarázta: "van ez a kilós, ez olyan, mint a Karaván vagy van ez a másik, ez olyan, mint az Omnia"
Illetve vannak fél és negyedkilós csomagok is "Columbia" és "Santos".
Ezekből hoztam 1-1 zacskóval, csak kíváncsiságképpen, hogy milyen a pörkölése, ugyanis az eladó néni nem tudta megmondani, hogy milyen pörkölés.
Hazaérve befűtöttem a Pavcsit és kibontottam a Columbia feliratú zacsit.
A kávé ránézésre alkalmatlannak tűnt eszpresszónak és valóban az is volt.
Pokoli savanyú szaga volt és egészen finomra őrölve is átzubogott rajta a víz. Meg sem kóstoltam, ment a szemetesbe. Érdekesség, hogy tegnapi dátum volt a csomagoláson, de fáradt, avas kávé benyomását keltette.
A Santossal jobban jártam, az picit sötétebbre volt pörkölve és az olajosságával sem volt baj, lehetett belőle eszpresszót húzni, de nem volt túl ízletes. Persze ez nem blend, hanem egy "single origin" kávé, ami jó alapja lehet egy blendnek, valamilyen fűszeresebb kávékkal keverve. Ez a kávé július végi dátummal volt ellátva." -
Cat30
csendes tag
válasz Gery0505 #81897 üzenetére
Ajánlottak közé sorolnám még a Coffeein pörkölőt is, már többször rendeltem tőlük és mindig frissen pörkölt és csomagbontás után kellemsen illatos kávét kaptam. Pörkölnek külön filterhez is ami nekem külön jó, mert mostanában azt jobban preferálom. A Kubai kávéjuk meg presszónak nagyon ütős.
-
zolnagy
őstag
válasz Gery0505 #81927 üzenetére
Teljesen más, mint a RS, vagy más 3-4 dl rézbojler. Egyrészt az űrtartalma is jóval kisebb, másrészt nem a bojler belsejében van a fűtőszál, ami a vizet melegíti, hanem fűtőpatronok melegítik a bojlert (ez inkább a gyári GC bojlerre hasonlít, csak réz)
Én összeraktam egy ilyet, nagyon jól működik. A bojler nekem is fragolától jött. -
SoundON
tag
válasz Gery0505 #82520 üzenetére
JAAAAAJ NEEEMMM!!! SEMMIKÉP!
Ez nem a PIDet hajtja.
A PIDet vezérlő szenzor temészetesen a kazán zsákfuratában van.
Ez csak az én fejlövésem, hogy lássam a ténylegesen pogácsára érkező vízhőmérsékletet minden egyes kávé lefolyásánál.
Ez a K hőelem egy hőmérőhöz lesz kötve és csak monitorozási céllal lesz berakva. -
SoundON
tag
válasz Gery0505 #82530 üzenetére
Fogalmam sincs, mert nem értek hozzá.
Annyit tudok hogy a Catler/Sage, meg az Victoria Arduino gépekben is van fejfűtés, amit gondolom hogy külön pid szabályoz, de ezt is csak feltételezem.
Az enyémmel vagy a kávépogácsa tetején fogom tudni mérni az éppen már kifolyt vizet (extrakciós hőmérsékletet), vagy a fej és a vízterítő között éppen folyó vizet vagy a vízterítő és a felső szűrő közötti vizet. Majd meglátjuk melyiknek mi az értelme ha egyáltalán lesz valami azon kívül hogy engem boldoggá fog tenni hogy ezt is láthatom
Amúgy persze, tök jó lenne mindezeket összehangolni és a kapott jellel vezéreltetni valamit, de ez már szuper bonyolult programozás, ami meg a Decent és a Mina erőssége. -
vicces1
aktív tag
válasz Gery0505 #82552 üzenetére
Ezt pont két hónapja már besztároltam
Én simán bedobom a mikróba a hideg tejjel.
Viszont nem kell ennyire megköpülni, első 2-3 pumpa a tej felső részén, hogy levegőt vigyél be, aztán már csak mélyebben pumpálni, de az se több 8-10 pump, hogy finomítsa a mikrohabot. Én simán ütögetem, és forgatom, szépen simul, még önteni is lehet normálisan.[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
contaxg
veterán
válasz Gery0505 #82560 üzenetére
Nyaraláshoz általában kotyogóst viszünk és ahhoz egy Tupperware tejhabosított szoktunk használni. A kis gázfőzővel autópálya parkolóban is kb 5 perc egy normális caffe latte. Remek cucc!!
A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.
-
vicces1
aktív tag
válasz Gery0505 #82560 üzenetére
A tej az minimum 2,8%-os, az alatt nem tej a tej, bár nem csak ezen múlik. Ha valaki szokott külhonban tejet venni, inni, akkor tudja miről van szó.
Pl. a horvátoknál is olyan tejek vannak amikhez köze nincs itt egyiknek sem.
(Mizo, Tesco, Lidl, Spar, ezeket használom)Ma lecsekkoltam, igazából legalább 16-ot "húzok" a köpülőn! de én nem 1 litert habosítok, hanem csak 1adagot vagy 2-őt a 350ml-es FP-en
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
jana86
csendes tag
válasz Gery0505 #83606 üzenetére
Elvileg a jó kávéba nem kellene. Nekem büntetés lenne, ha cukorral kellene innom. A jó kávé önmagában sem keserű, sőt édes is tud lenni. De persze ízlések....
Egyébként én már akkor leszoktam a cukorról, mielőtt jó kávét kezdtem inni. (Amikor még a SB, McD, Costa, Fr, stb. kávékat gondoltam jónak.) Próbálj ki valamit: idd egy hétig cukor nélkül! Aztán, ha úgy gondolod, térj vissza a cukorhoz! Az egy hét egy bűvös időtartam a berögződések, megszokások megváltoztatásához....
[ Szerkesztve ]
-
WiZARD
addikt
válasz Gery0505 #83606 üzenetére
Jól elkészített világos pörkölésű eszpresszóba nem, filterbe végképp nem. (mást meg nem iszom)
Pár napja kipróbáltam kíváncsiságból, majdnem kiköptem olyan rossz volt, kiöntöttem. (Pedig elég édesszájú vagyok.)
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****