Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
kzkz
őstag
Köszi mindenkinek az alu profilos tippeket. Kértem két helyről is ajánlatot még tegnap este, de nem válaszoltak eddig.
Üdv,
KZ -
jacint78
addikt
-
Essejó
veterán
válasz Omli85 #55992 üzenetére
Beöntős cucc, hogyne lenne kapható, csak aki ipari mennyiséggel foglalkozik az tuti olcsóbban szerzi be mint ami a kis kiszerelés ára. Dobok pár linket - nézelődj.
[link] , [link], [link] , [link] , gyantabolt , [link] , [link][ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Omli85
őstag
válasz imibogyo #55993 üzenetére
Igen jól látod DDC-ről van szó.
Gyári pcb cserélve van/lesz a pumpán/pumpákon melegedéssel nekem nem volt gondom eddig a gyári 18w-s panellal sem. Most az egyik pumpa pcb cserélve lett egy pwm-es 18w-s pcb-re de mivel igazából szükségtelen a max fordulat maximum mikor légtelenítek feltöltés után így leszabályozva megy.
Ezért is szereztem be szintén custom 10w-s pcb-t mivel az is bőven elég lesz. Aztán lehet a 10w-s annyival halkabb lesz, hogy nem lesz szükség a kiöntésre csak kicsit inkább előre gondolkozok .
Egy pumpa van amúgy jelenleg a rendszerben a másik jelenleg azért van hogy váltásban tudok kísérletezgetni a moddolásokkal . Melegedésre ha úgy van semeddig nem tart felaplikálni egy fém zárólemezt a gyári helyett az aljára gappaddal szigetelve a pcb-t egy bordát meg rácuppantani a fém zárólemezre és fillérekből megvan az egész . Nem riadok el az ilyen barkácsoktól sőt jobb szeretem bütykölni mint megvenni a kész cuccokat .Szivacsozás van jelenleg de csak fél megoldás mert sajna a fa kuckóban elég jól felerősödik minden rezonancia illetve a jellegzetes ddc "visító" hangját is elég jól megtolja köszönhetően a fa doboz jótékony hatásának azért gondoltam, hogy a kiöntés talán kicsit csökkentene már az alap zajon ami ki indul a pumpából. Persze csak elmélkedek meg ötletelek .
Mondjuk a gépházból már tervben van a második verzió de mivel fáról beszélünk a rezgés és zaj felerősítés ugyanúgy megmarad. Bár az új verzióban a fa kap egy zaj szigetelő/elnyelő "borítást" belűről biztos ami ziher
Létezik amúgy gyárilag ilyen "kiöntött" verziós ddc azért is gondoltam rá én is, hogy kiönteném epoxival vagy valamivel csak jó lenne tudni mi lenne ajánlott erre a célra .
[ Szerkesztve ]
ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W
-
imibogyo
veterán
válasz Omli85 #55992 üzenetére
Ez ha jól látom egy DDC pumpa, ami elég melegedős. Nem tudom (de tényleg), hogy jó ötlet-e az amúgy is elég melegedős alkatrészeket akármivel is "körbevenni". De ez csak egy laikus gondolat, majd biztosan jön valaki hozzáértő. Nekem is volt ilyen pumpám (igaz a nagyobbik 18W-os), de az melegedett rendesen még alacsony vízhőfoknál is...
Más oldalról közelítve mondjuk amúgy sincs ott hőátadó/hőleadó közeg és úgyis rámegy még az alsó burkolat, szóval lehet semmit sem rontana a helyzeten.
Nekem amúgy egy egyszerű szivacsozás, vagy a pumpa levegőben lógatása megoldotta a hang és rezgés problémát DDC-nél, nem kellett a pumpával magával mókolnom semmit.
[ Szerkesztve ]
-
Omli85
őstag
Kérdés az urakhoz és hölgyekhez ha vannak
Lentebb egy kép a kérdésem az lenne mivel lehetne feltölteni a tekercs körüli üreges részt amolyan rezgés rezonancia csillapítás okán. Gondoltam megoldás lehet ha az üreges rész fel van töltve valami epoxi szerű anyaggal. Illetve nem tudom egyáltalán kapható e ilyen cucc amivel be szokták önteni a trafókat és egyebeket szintén rezonancia csökkentése céljából.
ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W
-
imibogyo
veterán
Alumínium rajzos profilként, vagy Bosch profilként keresd...
Olcsón nem hiszem, hogy találsz, de itt érdemes körülnézni, néha komolyabb tételek is fel szoktak bukkanni (a napokban is láttam, de 40x40-est 18 méternyit (64301-es hozzászólás))... Ha bolt kell, akkor például ők, relatíve jó árban vannak (csak 30x30-ast látok, meg kell kérdezni beszerzik-e a 2020-ast), de előre kell utalni és még soha sem rendeltem tőlük. Itt van még egy nem túl nagy választékkal.
Megbízható, de drága bolt pedig itt van (valamiért nem jön be az oldal, pedig pár hete még néztem, ennek a cégnek lenne ez a webshopja)... Itt 1000 féle alumínium profil van mindenféle kiegészítővel, de megkérik az árát rendesen.
Itt van Bosch 20x20-as is, de ajánlatkérős.
-
Essejó
veterán
Ez Syma profil ha jól tévedek. Stand építőket láttam ilyennel dolgozni, de hogy hol szerzik be nagy tételben, lövésem sincs, de nem olcsó. Anno amikor jó pár éve még lett volna jó áron akkor nem érdekelt, erre most jutott eszembe, hogy milyen tuti mobil paradicsom állványt lehetne ilyenből építeni.
[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
imibogyo
veterán
Na csak úgy bedobom, hogy sikerült megoldanom az utolsó problémát is. Vagyis most már egy ujjal nyitható az autóm ajtaja. Szóval jól tettem, hogy nem rendeltem "gyárit"...
-
Satyricon
addikt
válasz #33253120 #55981 üzenetére
Lehet arra gondolt, hogy ha rézkábelek használati utasításának könyvét olvasod bekötés előtt... Könnyen "rézbúk függő" lehetsz...
Szerk.: OFF
Egyébként fogalmam nincs mire gondolhatott... Bőrrel érintkezbe a sárga illetve vörösréz nem hiszem, hogy káros lenne az egészségre
[ Szerkesztve ]
(lOo \ (llll) (llll) / oOl)
-
kzkz
őstag
Sziasztok!
Tudnátok segíteni abban, hogy ilyen alu profilt hol lehet kapni Pest környékén? Lehetőleg minél olcsóbban
2020-as kellene, kb 24m. [link]
Előre is köszi!
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz Satyricon #55975 üzenetére
...az árnyékolás nem gond, hiszen az nfc-t nem szoktam használni. Wifit se igaán, a lényeg, hogy telefonálni lehessen vele.
Ezzel csak egy pici gond marad: a mobiltelefonálás is antennával működik amíg még rádiófrekvenciákat használ. És egy másik: sajnos a bluetooth is.
-
Satyricon
addikt
válasz Lompos48 #55972 üzenetére
az árnyékolás nem gond, hiszen az nfc-t nem szoktam használni. Wifit se igaán, a lényeg, hogy telefonálni lehessen vele.
A cintányérok pedig nagyrészt cink és bronz ötvözetéből készülnek, nagyon kevés sárgarezet tartalmaz(hat)nak.
Az a baj, hogy kicsi az átmérője a törött cinemnek, így a domború részét kénytelen leszek valamilyen eljárással kílapítani
Egyébként ilyet szeretnék csinálni:
Szerintem brutál jól néz ki
-
MrDerekas
addikt
válasz Satyricon #55971 üzenetére
Hiába is melegíted egyrészt, másrészt meg a ronggyal bélelt vasat egy satuban nem fogod kétszáz tonnával összenyomni. Bár nem kétlem, hogy piszokul erős vagy Esetleg fakalapáccsal apró kocogtatással meg tudod ellendomborítani, ami azért nyomot hagy, mert mégiscsak egy puha fémről van szó. Viszont lehet, hogy diszkrét szintre javítható a fakalapács működési nyoma, némi polírozással. Ha van fémipari cimbi, akkor két, bütüről vágott keményfa lap közé betéve rá kell engedni valami nagy présgépet. Valamelyest ugyan ez is okozhat apróbb nyomokat, de egy darabot tuti kibír a két fa. Jó pár éve egy ismerős pályázott rozsdamentes projektben valami tartály fedőre és a prototípust azt nálunk az asztalos műhelyben sablonoztuk le neki keményfából. A 600 tonnás préssel meg is csinálta a prototípust, azonban a sablonnak csak az az egy húzása volt
www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html
-
imibogyo
veterán
válasz Vertigo18 #55969 üzenetére
Persze értem én, csak hogy a topik címe nem csak gány, hanem barkács is, ami pedig lehet minőségi is. És eszemben sincs félre érteni a kiutasítást, mert az egyértelmű volt...
(#55970) do3om: persze, szeretem is, csak passzív használat mellett nem tudok már komolyabb procit alátenni. Egy i5-el próbáltam, de az szépen lassan felment 80 fokra is (tovább meg nem hagytam). A mostani procihoz persze bőven tökéletes és a házvásárlás miatt, most úgy sem lesz cserélve semmi sem a gépben.
[ Szerkesztve ]
-
Satyricon
addikt
Sziasztok
Volna ötletetek, hogy cintányért hogy tudnék kilapítani úgy, hogy annak a mintája ne sérüljön? Ugye a közepe kidudorodik, és ezt a részt szeretném síkba lapítani a többi részével. Telefonom hátuljára akarok csinálni védő burkolatot, amit elkészültékor meg is osztanék veletek!
Arra gondoltam, hogy felforrósítom a tányért, majd rongyba tekerem és két vastag vaslemez közé szorítom a satuba. A kérdés az, hogy nem e elreped az anyag...? Esetleg más ötlet?
-
Vertigo18
addikt
válasz imibogyo #55968 üzenetére
Az FX70-et anno még te ajánlottad. Nem mondom, hogy olcsó volt, de megvan végre.
Igen, sajnos egyre több topikban merül fel a téma, hogy "ez most nem ide való", és társai. Ez sokszor engem is idegesít. De itt egyszerűbb a dolog: egy gány attól gány és akkor kerülhet ebbe a topikba, ha "legalább" a képen van egy kis sziló, zöld-sárga szigszalag, vagy gyorskötöző!
Egyébként meg félre ne értsd (bár tudom, hogy úgyse fogod), amikor "kiutasítalak a munkáid minősége miatt a topikból, olyankor mindig odateszek egy smileyt.
Vásárolnék M.A.G.U.S. kiadványokat! Pm me!
-
imibogyo
veterán
válasz Vertigo18 #55967 üzenetére
Hát sokszor volt itt már ez téma, de szerintem a barkács az barkács, a gány meg gány... És mivel mind a kettő benne van a topik címében (sokszor nehéz is lenne megtalálni, hogy hol is van a határ a kettő között), ezért szerintem megférnek egymás mellett a kicsit minőségibb munkák és az igazi vérbeli gányolások (mert azért ezek amiket például most én linkeltem baromira messze vannak a minőségi munkáktól, pusztán csak "jobban sikerült barkácsolások" semmi mások)...
Nekem lassan éppen abból van már elegem itt a PH-n, hogy mindennek külön topikban kell lennie, így aktívnak kell(ene) lennem vagy 20-ban, miközben az emberekben sincs mindig nagy átfedés, így lehet pont azok nem látnák akiknek a legjobban szeretném megmutatni. Annak meg hogy emiatt valamit 2-3 helyre linkeljek be keresztbe megint nincs értelme, mert hát pont az lenne ugye az eredeti célja a külön választott topikoknak, hogy az a bizonyos valami ne oda kerüljön hanem egy másik topikba, de így meg mégis oda kerülne. Szóval nincs sok értelme a túl nagy fragmentálásnak. Persze szigorúan magánvélemény...
FX 70: nekem is régi álmom, de most egy darabig biztosan nem tudok a gépre költeni. Jelenleg is passzív a cucc. Kiszolgál a jelenlegi hűtővel is...
[ Szerkesztve ]
-
Vertigo18
addikt
-
imibogyo
veterán
válasz DonElvis #55963 üzenetére
Köszönöm! És remélhetőleg jobb lesz, mert most még nem jobb sőt, csak erősebb...
(#55964) cinemazealot: Igen biztosan értékelnék, mert volt egy pár próbálkozásom már, de szerintem a legkiemelkedőbb az a gatyamadzagos verzióm.
Amúgy igen, tényleg lemondtam. De nem a mostani verzió miatt, hanem a készülő példányok miatt, ahol már egy darabból lesz a mozgó rész, mert jelenleg mindig a fordulási pont közelében törik el a kilincs, vagyis ott a leggyengébb, ezt a részt akarnám megerősíteni.
(#55965) Vertigo18: remélem a linkelt próbálkozásaim között már találsz kedvedre valót.
[ Szerkesztve ]
-
Vertigo18
addikt
válasz cinemazealot #55964 üzenetére
Vagy Ő lesz a cserealkatrészt árusító hely beszállítója!
Egyébként még mindig kiemelném, hogy ez egyáltalán nem a topikba való! Túl profi! (És sehol egy szigszalag...)
Vásárolnék M.A.G.U.S. kiadványokat! Pm me!
-
imibogyo
veterán
válasz Pete55555 #55961 üzenetére
Köszi! Sajnos még nem tökéletes (nagyon az utolsó pár mm-en nyit, így "feszegetni kell"), de előttem a hétvége. Muszáj leszek megcsinálni, mert jövő héten műszakira kell vinnem. Előre megkérdeztem persze a vizsgáztatókat, azt mondták nekik nem gond, ha nyitható az ajtó. Szóval most csak ennyi a cél, a szépség és a profi kivitelezés csak másodlagos...
Jövő hónapra összejön a pénz a CNC gép új precízebb trapézmenetes orsóira és ha sikerül őket beépítenem, akkor biztosan újramarom az egészet már végleges formában mind a két oldalra. Annyival erősebb lett így, mint a gyári műanyag, hogy elmondani nem tudom. Ez valószínűleg örök élet meg egy nap (már ha a háza bírni fogja).
-
imibogyo
veterán
Mi történik akkor, ha eltörik a Twingo ajtónyitó kilincs (megint), de az autó nem eshet ki a használatból, viszont a cserealkatrész még beszerzésre vár? Hát ez.... Nem kell hozzá más, mint egy kis textilbakelit, egy kis flexelés, egy kis marás, a végére egy kis menetfúrás, festés és tádám....
[ Szerkesztve ]
-
DonElvis
aktív tag
Köszönöm mindenkinek a helyreigazítást!
Mostmár biztos vagyok benne, hogy az M a normál ISO métermenetet jelenti.
Ami nem számít, az nem érdekel
-
Kernel
nagyúr
-
kutga
nagyúr
válasz Kernel #55952 üzenetére
Oké, így már tiszta, azt nem piszkálom akkor. A fali csatlakozó gondolom jó, az előző lakó nem panaszkodott rá.
Mondjuk előbb utóbb úgyis veszek egy keskeny felültöltős gépet.
'They bid me take my place among them in the halls of Valhalla where the brave may live...forever..' 13th warrior
-
Kernel
nagyúr
Az csak azért van, mert a közlekedő edények elve alapján egyszerűen kifolyik a víz a gépből, ha bizonyos szint alá kerül a kifolyócső. (A benne lévő lapátos szivattyún átfolyik a víz.)
Ha fali csatlakozóba tolja a vizet, akkor annak magassága mérvadó, mivel onnan már lefelé folyik. Tehát az nem lehet túl alacsonyan, de azt bizonyára jól méretezték.
Ugyanakkor az is meg van határozva, hogy túl magasra nem tudja emelni a vizet a szivattyú, de ez a gyakorlatban teljesül, mert úgysem akarjuk a plafonig nyomni.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
kutga
nagyúr
válasz cinemazealot #55950 üzenetére
Persze, estefelé lefényképezem.
'They bid me take my place among them in the halls of Valhalla where the brave may live...forever..' 13th warrior
-
kutga
nagyúr
válasz cinemazealot #55948 üzenetére
Oké, köszi.
Hozzátenném, a mosógép kifolyócsövének jó egy métere hozzá van csavarozva egy ponton a gép hátához, melette egy figyelmeztető tábla hogy ne is csavarjam ki.
Ez vajon miért van így? Ha hátul le lehetne csavarni már engedne annyit hogy elérjen a falig.
-
cinemazealot
addikt
Szerintem ez így tökéletes. Mivel a bilincsek gumi tömlőt szorítanak, további szigetelésre nem is nagyon van szükség. A mosógép kifolyócsöve nem olyan nagy nyomású, hogy az ilyen ne tartaná meg biztonsággal. Valamikor nagyon régen mintha én is csináltam volna hasonlót, ráadásul bilincsek nélkül, több évig kitartott.
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Új albérletbe költöztünk, a mosógép kifolyócsöve nem ér el a fali csatlakozóig így meg kell toldjam egy méterrel.
Azt találtam ki hogy veszek barkácsboltban univerzális kifolyócső hosszabbítót, egy 18-as réz karmantyút és egy-egy 20-32-es awab bilincset.
A karmantyúra két oldalról ráhúzom a csövek végeit, a bilinccsel rögzítem mindkét oldalt. Lényeg a lényeg, ilyen lett:
Szerintetek mennyire tartós? Mondjuk szigszalaggal még átmegyek rajta, esetleg valami ragasztót is tennék rá ha nagyon kell, de mivel csak átmeneti megoldás jobb lenne ha maradna bontható.
-
salaud
aktív tag
válasz DonElvis #55938 üzenetére
Az egyik szakmám gépszerelő-karbantartó, én szakmunkás vizsgáztam ezekből, így bizton állíthatom hogy tévedsz. Az M6x20 dániában is M6x20, "Metric". A magyar szabvány jele az MSZ.
[Itt] tankönyvbe illő összefoglalót találsz a csavarmenetekről.
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt. Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
-
Thorus
aktív tag
válasz imibogyo #55936 üzenetére
Köszönöm a tanácsokat. Az előlap majd döntött lesz. A hátlap az egyetlen darab volt mikor nekiálltam csak menetközben le ejtettem azt a barkácsboltokban kapható falapok ezek és hát eléggé gyenge minőség, így a művelet végére már 4 darabbal dolgoztam A zsanérok majd belső bútorzsanérok lesznek.
(#55941) cinemazealot
A ventillátorok majd 20 centisek lesznek, meg egy kis szélzaj soha nem zavart
[ Szerkesztve ]
Az ember annyit ér, amennyit a többiek akarják, hogy érjen.
-
Kernel
nagyúr
Lehet hogy tévedek, de az "M" nem a metrikus jele, hanem azt jelenti: Magyar szabvány szerint.
Igazság szerint ez csak Google-kérdés (bár én emlékeztem rá tanulmányokból is, hogy metrikus).
WC-csészével kapcsolatban viszont nálunk gumibetétes csatlakozásba megy be a csésze alsó kifolyója, ami "rácuppan". Ha jól rémlik, alatta van egy szűkítő toldás is. A gumis részt nem árt mondjuk szilikonzsírral megkenni, de ez bármikor könnyen bontható, cserélhető lenne.
Felújításkor rosszul rakták össze, de nem is a folyással volt gond, mert azt tölcsérszerűen felfogta, hanem egy résen keresztül visszaáramlott a csatornaszag. Nem tudtam, miért van szag a fürdőszobában, úgy kellett szaglászni, mint egy kutya, míg rájöttem, honnan ered.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
cinemazealot
addikt
válasz Essejó #55932 üzenetére
Valamilyen sodrott gitár- vagy zongorahúrral "átölelném" a vécécsészét, vigyáznék, hogy a húr csak a cementet érje, a porcelánt már ne, majd óvatos jobbra-balra húzogatással elkezdeném koptatni a cementet, amire a húr előbb-utóbb bevágná magát a csésze alá, végül elválasztaná azt a padlótól. Nem tudom, mennyire realizálható az ötlet, de ha van zenész ismerősöd, talán egy misét megér kérni tőle egy levetett (E, A, D) húrt.
Mindenesetre le a kalappal a türelmedért, nagyon durva a sztorid.
(#55935) Thorus
Ha nagyon közel lesznek a lamellák a ventilátor(ok)hoz, akkor majd készülj fel arra, hogy hallható lesz a susogás. Esetleg a fa lakkozása csökkentheti ezt, de nem ok nélkül ajánlják ilyenkor előszeretettel az érintőirányú rácsozást. -
imibogyo
veterán
Én úgy tudom, hogy az "M" az a metrikusságot jelöli ("Metrikus ISO - métermenet (18-19. oldal)" - ISO 724 (DIN 13)). Ami magyar szabvány szerinti az az"MSZ" jelölést kapja. Jelen esetben például a normál ISO - métermenet megfelel az MSZ 204-nek, de külföldön is "Metric thread designation"-ként hivatkoznak rá.
De például konkrét jelölés nélkül is metrikus lehet valami (ami persze következik a paramétereiből és a "születési helyéből"). Például a Tr20x4 trapézmenet is metrikus menet, csak éppen Metrikus ISO - trapézmenet (ISO 2901 - ISO 2904 + DIN 103-9), ennek a nem metrikus "megfelelője" az ACME menet, mely mindösszesen 1 fogszögben tér el a trapézmenettől (30 helyett 29 fok és természetesen inch helyett mm).
[ Szerkesztve ]
-
DonElvis
aktív tag
Áholy,
Nálam is barlangfelujítás van, átérzem a helyzetedet. Amikor megvettem a lakást nekem is az első dolgom az volt, hogy kicseréltem a wc csészét mindenestűl. Nekem is cementel volt leragasztva csavarozás helyett, de cska azért, mert az előző tuja tudta, hogy imádok vésni aljzatbetont. Más tippem nincs, szerintem vésd ki megint a fajanszot. Most irhatnék olyan okosságokat, hogy ovatosan, nehogy megrepedjen a kerámia meg ilyenek, de megkíméllek az okosságoktól. A melegítéses tágítás jó dolog, a szilózás mégjobb. Arra viszont vigyázz, hogy legalább egy napig ne érje nedvesség a szilózást, mert akkor dobhatod ki az egészet. Nem tudom hogy mennyire vagy tapasztalt szilózás ügyben, de legalább 17 féle szilikon létezik, általánosságban 5 az, ami igazán elterjedt. Van hőálló, penészgátló, festhető, műagyagragasztó, fa ragasztó, és ezek kombinációi. Ha veszel szilót érdemes megosztani az eladóval, hogy miylen célra kell.
Ami nem számít, az nem érdekel
-
salaud
aktív tag
válasz estikornel #55929 üzenetére
Az M6x20 méret jelölésben az M a Metrikus rövidítése. Hpgy ne colban akard méregetni, hanem miniméterben...
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt. Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
-
imibogyo
veterán
válasz Thorus #55935 üzenetére
Jó kezdet. De részemről lenne pár apróság, amik lehet csak nekem tűnnek jó tanácsoknak. Majd eldöntöd, hogy van-e köztük használható.
Bedobom ömlesztve a gépeimet, amik tartalmaznak valamilyen formában fát, hátha van köztük ötletadó megoldás, aztán majd az egyes pontoknál a relevánsokat külön-külön is. Van köztük szebb / jobb fajta kivitelezés, de van köztük bőven olyan is (a többség igazából) ami nekem is csak átmenetinek / prototípusnak készült (vagy menet közben vált azzá), tehát gagyi a kivitelezése, nincsenek kidolgozva a részletek, felesleges lett volna komoly energiát beleölni, így nem is tettem meg.
1.
Esztétikai megfontolásból kerülném a zsanér használatát. Helyette inkább a "becsúszós" oldallapot alkalmaznám.2.
Bár a saját példám kivitelezése gagyi lett, mert ez dedikáltan átmeneti háznak készült ezért még venti helyek sem lettek kivágva rajta, de az jól látszik, hogy (szerintem) sokkal elegánsabb az előlap csavarok nélkül. Én javasolnám, hogy ne látszódjon kifelé csavar, hacsak nem direkt ez a cél, vagy nem épp neked nagyon tetsző így. Sajnos nekem is a legtöbb gépem csavarozva készült, de ma már mindet "visszacsinálnám" csapozottra, ragasztottra, vagy belülről csavarozottra.3.
Ha egy módod van rá, akkor én figyelnék az előlap tetővel azonos szálirányára, mert pl. pácolás után nagyon látványos tud lenni (mondjuk ennél a gépemnél meg más bajok vannak, például az előlap találkozását kellett volna szebben megoldanom (45 fok pl.), nem is tudtam vele megbarátkozni, ezért száműztem a műhelybe ).4.
A hátlapot én mindenképp egy darabból vágnám, mert idővel úgyis el kezd majd "mozogni" a fa és akkor szerencsésebb ha egy darabból van, mert az képes minimálisan, komolyabb "rés" nélkül lekövetni ezt (persze ha alapból megfelelően száraz a fa, ahogy a te esetedben úgy látom, hogy fennáll). A tápegység és a merevlemez tartód profin néz ki, nagyon tetszenek, reméljük ez utóbbi "csendben is fog maradni" (esetleg szivacs, vagy gumi bélésen nem gondolkoztál?).5.
A rácsos-lamellás kialakításhoz talán a 3d-s terveim között is találsz ötletadót. Nekem is tervben van / volt hasonló kialakítás, de egyelőre még nem jutottam el oda, hogy meg is valósítsam valamelyiket.Azt hiszem ennyi lenne első körben. Ha sok hülyeséget hordtam össze, akkor kéretik figyelmen kívül hagyni.
-
Thorus
aktív tag
Hétvégén hosszú idő után /javarészt mert "inkább majd holnap nekiállok" gondolat/ összedobtam az első épített faházamat. Ez csak egy próba, hogy tudjam mit rontok el, mit kéne máshogy csinálnom vagy meg se kéne csinálni.
Az oldalát nem tudom becsukni mert a vga tápkábele jobban kilóg, de majd lesznek új kábelek.
A sata kábelek csak 70centisek közben elég lenne 20 isA háznak oldallapjaiba meg elejére a ventiknek még hiányoznak szellőzőnyílások amiket majd hétvégén agyalok ki mert nem akarok simán egy kört kivágni azt valami fémrácsot elérakni. Ilyen lamellás nyílást akarok csinálni.
A táp meg a winchestereken kívül minden innen az apróról vettem. A végleges verzió az majd vizes lesz csak még spórolgatni kell a komponensekre.
[ Szerkesztve ]
Az ember annyit ér, amennyit a többiek akarják, hogy érjen.
-
Bile Demon
őstag
Szülőknél a panelben fehér szigszalaggal van végig betekerve a csésze hátsó csöve, alatta egy PVC cső van és azzal együtt van betekerve, átlapolással, több rétegben.
Talán azért, mert régen szivárgott. Mindegy jól néz ki és nem ereszt.Két éve volt felújítás, "csak kicsavartam a két csavart" és a kilógó csővel együtt félretettem a csészét (az került vissza, mert szép a színe, tiszta (minden nap kipucolva, domesztosz stb.), jól passzol a csempéhez és járólaphoz. A most kapható "snassz egyen-fehér" visszalépés lenne.)
Végén új réz WC rögzító csavarokkal lett letéve és a burkoló körbe is szilózta, nem billeg, minden ok. Esztétikailag egy új réteg fehér szigszalagot is kapott!
Házam átépítése kezdetén az alsó kifolyású csészét cseréltem (ráálltak, amikor a fafödémet bontották, eltört). Na ott a metlachiról próbáltam felvésni a cementes izét, és a lapok indultak meg... Végül inkább a maradék Ytong ragasztót használtam, ami ott volt a szemét kupacra kiöntve, de még nem kötött meg, abba fektettem, kb. 2cm vastagon. Ugye ott volt a régi csésze nyoma, az új nem volt kompatibilis, ezért magasabb lett az egész. Az ültető gumi helyett PET palack megfelelően szűkülő részéből vágtam a csatlakozó csövet, köré zöld-sárga szigszalag, hogy ne szivárogjon. Ott is volt 100mm zöld pvc, meg eternit cső is alatta.
Ez is jó régen volt már, már új fürdőszoba van, de ott OFF-topic módon van ültetve a WC, azért egy 2cm-es excenter csak befigyelt. (drága vizes nem tudta egy vonalba tenni a nyomóöblítő szelep kiállását a csatorna csővel.)
A régi WC helye ugyan még látszik, most lépcsőház van ott,a lépcső alatt ott a mozaiklap és a WC nyoma.Bruhe
-
Essejó
veterán
Sziasztok! Lakásfelújítók segítségét szeretném kérni. A probléma röviden az alábbi. Pont egy éve költöztünk egy új albérletbe, mármint a kégli nekünk volt új, az épület régi. A tulaj azt mondta, ha bármit fel akarunk újítani ő nem zárkózik el előle, de max 2 hónap lakbért hajlandó leírni a felújításért cserébe. Nos szóval WC csésze csere is történt, mert ronda barna húgyköves gusztustalan volt. Ezzel volt a legtöbb gondom. A lefolyó cső 100 mm-es eternit cső a WC meg ugye már a modern 110 mm-es PVC csőhöz készült. Szerencsére lehet venni 110-ről 100-ra szűkítőt. Itt kezdődtek a problémák, a 100-ra szűkítő cső nem ment bele a 100-as eternit csőbe, fel kellett az eternit csövet tágítani. Azt hagy ne részletezzem, hogy micsoda lerakódások voltak az eternit cső belsejében, szóval 2 kg szódabikarbóna és 5 liter 20 %-os ecet keverékével és egy régi felmosó moppal "patika" tisztaságúra mostam az eternit belsejét, majd a sarokköszörűbe egy Fazék drótkorong került én meg beöltözve mint egy arab tenorista + szemüveg + sál + arcmaszk és neki estem a felbővítésnek. Azt a szagorgiát inkább nem részletezném ami akkor felszabadult, némi cementpor és azbesztpor súlyosbító körülményével.A végén belement a szűkítő. Mielőtt beragasztottam rápróbáltam a porcelán kifolyóra és akkor jött a koppanás, nem ment rá. 0,5-1 mm difi volt) Első ötlet, lecsiszolom vászonnal. Kb két óra alatt sikerült itt ott megkarcolni a porcelán mázat, de hol volt még akkor a vágyott 1 mm lecsiszolása. Újabb kb 1 óra múlva mivel még mindig nem ment rá a köcsög porcelánra az elvileg 110-es méretű PVC idom. Megmelegítettem a gáztűzhely felett a PVC-t hogy majd így feltágítom. A művelet olyan mértékben sikerült hogy koppanásig ráment a porcelánra (kb 8 cm hosszan). Viszont a meleg PVC a hideg porcelánon két pillanat alatt meghűlt és levehetetlenül rászorult, így viszont egy igen lényeges és fontos dolgot nem tudtam elvégezni, az az nem tudtam a porcelán és a PVC közé vízszigetelő Szilót kenni. Utólag már eszembe jutott, hogy legalább a találkozási ponton körül kenhettem volna, de ez sajna kimaradt.
A régi lecserélt WC az cementtel volt a padlóhoz ragasztva, amikor azt felvéstem, hozta magával az alatta lévő mozaik követ is. Ami alatt egy elég mállékony betonréteg volt, amit felszedtem és saját keverésű betonnal pótoltam. Aztán 2 nap kötés után egy fél vödör cement és némi víz elegyével leragasztottam a helyére a porcelánt (miért is nem csavaroztam inkább??) A probléma az hogy hogyan tudnám épségben felszedni a lecementezett WC csészét? Ugyanis a szilózatlan csatlakozásnál néha szivárog némi víz, mikor peremig szalad vízzel a vissza torló révás egy egy nagyobb kábelfektetés nyomán, a 110-ről 100-ra szűkítőnek hála. Használható tanács esetén ígérem nem csak a szilót fogom bőven használni, hanem némi szigszallagot is, bár nekem most csak Kék van, de az asszony a múltkoriban vett valahol Neon Rózsaszínt is.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
NEMO1968
őstag
válasz estikornel #55929 üzenetére
Ami Neked kell, az M6 x 20 imbuszcsavar.
Kollèga jòl mondta a mèretezèst, viszont meg kell mèg nèzni, hogy vègig menetes-e.Az ember az időtől retteg, az idő a piramisoktól.
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #55928 üzenetére
Ezt a részét hátha más jobban tudja, kültérit nem építettem még.
(#55929) estikornel
Metrikus menet, átmérő 6 mm, szárhossz 20 mm.
[ Szerkesztve ]
-
estikornel
tag
válasz Kernel #55927 üzenetére
Bocsánat, valóban elég pontatlanul és hozzá nem értően fogalmaztam, ezért is próbáltam ezügyben okosabbaktól segítséget kérni. Nem a menetével van a gond, hanem a fejével, ami (belső hatlap?) elkopott a silány anyag és a silány hozzá adott imbuszkulcs miatt.
A probléma végül megoldódott, mert megtaláltam neten a szék útmutatóját (amit nem kaptam a székhez, ezért ésszerűség alapján szereltem össze annak idején). M6x20-as a csavar, amiből gondolom az M-es szám a menettáv vagy ilyesmi, a másik pedig a hossza.
-
szabifotos
senior tag
válasz Kernel #55927 üzenetére
Igen, világos, hogy kifelé, de mondjuk kivágnám a doboz hátulját és megfelelően szigetelve kilóghatna a borda,viszont a led többi részét (elején, a kivezetések stb.) csak védeni kellene valami dobozban a nedvesség elől, főleg ha kültérre tenném. De ugye átlátszó doboz kéne, azokat meg megint csak viszonylag drágán találtam. (ahhoz képest, hogy csak egy doboz) Ezért kérdeztem, hogy van-e valami működő és biztonságos gány ötlet erre
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz estikornel #55926 üzenetére
Nem fején múlik a menet kinyíródása, azon már inkább, hogy amikor meglazul, nem húzzák meg rögtön, így a lötyögő menet elrágódhat.
Feje lehet imbusz vagy hatlapfejű (egyebek mellett). Az anyacsavar pedig anyacsavar, az egy másik fogalom, ez sem egyértelmű, hogy mire gondoltál.
Ha a szék lapjában van a menetes fémbetét, amibe megy a csavar, akkor az is elkophatott.
Azonosításra vannak lehetőségek, próbák, mérés, de ha már ez gond, nem lenne egyszerűbb bevinni egy csavarboltba vagy barkácsáruházba, ahol az eladó ránéz és el van intézve?
(#55925) szabifotos
Nem tudom, hogyan gondoltad, mivel másik topikban találkoztam olyannal, hogy valaki a fényvető belsejébe képzelte egy plusz hűtőborda beépítését, így ezek után már semmit nem zárhatok ki.
Ami igen hibás koncepció, hiszen a bordának a környezet felé kell leadni a hőt, nem a doboz zárt terébe.
[ Szerkesztve ]
-
estikornel
tag
Heló!
Ctrl+c Ctrl+v hadművelettel érkeztem a fáradt gőzös topikból.
Az irodaszékemben a csavarok menete már elég rossz, és szeretném őket lecserélni, de nem tudom miként lehet megállapítani a méretét, meg a menetét? Nyilván hosszra letudom mérni, de azzal sokra nem megyek. Most imbuszkulcsos feje van, de szeretném anyacsavarosra lecserélni, az várhatóan nem megy tönkre hamar.
Sajnos nem igen tudok most új széket venni, így csak egy kis fix tudná jobbá tenni.Előre is köszi! Jysk Billum típusú szék, ha ez segít.
-
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
POWER LED-ek dobozolását Ti, hogyan kiviteleznétek? Addig oké, hogy felragasztom hűtőbordára, de pl. kültérre mibe tegyem, hogy ne is olvadjon el a doboz, de ne is legyen vizes a cucc. Ha kész, vagy bontott házat veszek akkor kb. ugyan ott vagyok mintha készen venném...
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz frankstork #55922 üzenetére
Attól függ, milyen műhely, bizonyára nem autószervizbe kell.
90-es években voltak nagyobb szereléseim, Trabant sebváltó darabokra szedése, vagy Lada hengerfejtömítés cseréje volt a szakmai csúcs (noha nem szakmám). Meg amellett több más részegység megbontása.
Piacon vettem annál jóval egyszerűbb és sokkal olcsóbb készletet, meg pár kiegészítőt, mégis el tudtam végezni mindent. Mai napig is megvan szinte minden darabja.
-
frankstork
aktív tag
válasz TheProb #55920 üzenetére
Nekem van, csak a kisebb. Ugyanez amúgy csak van ami nekem nincs,ugye. 3 éves, sokmindent szereltem már vele, különösebben nem kímélve. Egy bit fejet törtem eddig. De a 4 éves metabo bit készletemből is törtem már...
Szóval jó kis cucc, persze nem műhelybe való. Ár érték arány szuper. -
tornas
őstag
válasz cinemazealot #55919 üzenetére
Ha a csatlakozó házban lesz akkor nem kell zsugorcső. Valamiért csak a csatlakozó volt elöttem.
[ Szerkesztve ]
"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
TheProb
veterán
Most lesz akciós Lidl-ben a nagy (racsnis) szerszámkészlet, van valakinek ilyenje esetleg? Megéri ez az árát?
1/4-es szettem már van, így lenne átfedés a kettő között."Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
cinemazealot
addikt
válasz tornas #55918 üzenetére
A vezetékre "rákrimpelt" fém csatlakozó elem mechanikusan kellően masszív lett, az ónozással meg pláne. Viszont mivel az egész benne van az MC4 csati műanyag házában (amibe gyakorlatilag belecuppan, sőt a műanyag háznak egy belső fém gyűrűjébe a tüske/hüvely bele is pattan), nem igazán értem, hova szánnád a zsugorcsövet.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz cinemazealot #55917 üzenetére
Esetleg még jól jöhet a zsugorcső is, akár a ragasztós fajta is. A linkelt fogó tényleg egy komoly darab, jó vastag anyagból van az egész szerkezet és a csavarvágója is teljesen jó.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz cinemazealot #55893 üzenetére
Szia!
Ehhez a napelemes MC4 csatlakozóhoz jó (ha kell, akkor rá lehet segíteni forrasztással is) az alábbi krimpelőfogó is. Jóféle, masszív darab. Szerintem az ára sem vészes és nem csak arra használható.
[ Szerkesztve ]
-
MrDerekas
addikt
válasz hegegabi80 #55046 üzenetére
Kissé megkésve, de összehoztam. Elrettentő képek, masszív leírás, ahogy azt szoktam Belsőről, mondjuk nem túl sok kép van. mATXmod by derekas Remélem a szigszalag és a nem precíziós illesztések miatt maradhat!
(Modding topikban nem vagyok jártas, ha valaki úgy érzi, bedobhatja arrafelé is )
www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html
-
MrDerekas
addikt
válasz mihione #55913 üzenetére
De fel ám Régi szerver ház volt az alapanyag. A százéves festést csiszolgattam át, meg éleknél a nyers acélt. Élelvétel/sorjázás 80-as csiszpapír, utána 180 vagy 240-es szivacsos hátuljú (RhinoSoft) finompapírral, ezt besímogattam még 600-as papírral, végül finomszemcsés csiszolószivaccsal (téglalap alakú fekete izé). Áttöröltem és mehetett a szpré. Mondjuk minden darabot négy irányból fújtam be. Lukacsos és kivágott részek különösen kedvelik az ilyesmit, és nem kellett alapoznom a nyers éleket.
-
MrDerekas
addikt
válasz mihione #55909 üzenetére
Pöpec Megragadtad a lényeget
(#55910) cinemazealot Jól látod Két hete biztos járt azon az agyam, hogy mi legyen a láb. Találtam négy darab ki tudja mikori műanyag polctartó gombot 1cm-es átmérővel és 8mm-es csappal. Még ledet is tudtam volna bele fúrni, ami elég látványos lehetett volna. Csak a két centit a házba lógó csapok elrettentettek. Közben csináltam egy zacskónyi 25mm-es átmérőjű, hat mili vastag fehér teflon korongot. Abszolút karcmentes háztologatás, de alig látszódna. Végül gyerekszobába üvöltés, hogy helyi forrásból, de rögtön dobókockát nekem Klasszul mutat szerintem is. 22,2 liter és 11,5 kiló a cucc. Igencsak acél házikó. Majd még egyszer átfestem, mert csak egy rétegben futotta kívül-belül a másfél flakon. Gondolkodtam, hogy erre ellövöm a felgyülemlett gyártói matricákat... de lehet nem kéne. Zavarná az összképet.
(#55911) T_chris Az nem kicsi
-
törölt tag
Kolléga (és fórumtárs) anno csinált egy építőiparos, céges rádiót (köztéri hangosításra is alkalmas lett) és megengedte, hogy közzé tegyem.
V1.0:
[link]De mivel nehéz volt, lett egy újabb generáció belőle.
V2.0:
Szerk.: A V2-0 doboza, egy gimnáziumi vegyi készlet doboza. Akkor dobálták ki őket, amikor ott melóztunk, és persze, hogy a V1.0 kinézete alapján rögtön szóltam SlyChocolate-nek, (aki akkor töprengett a V2.0 dobozán) hogy itt az alapanyag a V2.0-hoz.[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz #33253120 #55906 üzenetére
Azért is vagyok ennyire bátor, mert az én napelemes ismerősöm meg pont azt mondta, hogy a célra tökéletesen alkalmas a szolár csati. E szerint szakmán belül is vannak nézet különbségek.
(#55907) MrDerekas
Jól látom, hogy dobókockából van a ház talpa? Nagyon szép homogén lett a festés. Szép munka! -
mihione
őstag
Hali!Elrepedt a turbocsovem kozvetlen a szivo nyilas utan.
Szerintetek mivel lehetne ideiglenesen orvosolni?Piros blokktomito paszta+szigszalag raadaskent egy pet palackot ramelegiteni hogy szepen razsugorodjon?En erre kombora gondoltam,de lattam van mar speci szilikon szalag ami erre pont jo lenne,csak jelenleg sehol nem tudom beszerezni.
[link][ Szerkesztve ]
Lenovo Legion 5 R7 5800H, Rtx3070, Poco F5 ,Samsung QE65QN90B
-
törölt tag
válasz cinemazealot #55905 üzenetére
Ok. Elfogadom. Akkor engem hülyített a napelemes srác.
-
cinemazealot
addikt
válasz #33253120 #55904 üzenetére
A lakossági napelem rendszerekben alkalmazott panelek valóban legfeljebb 9-10 A körül termelnek, de az MC4-es szolár csatiknak -- pl. e leírás 3. oldala szerint -- 4-6 mm²-es vezetékezés esetén akár 39-45 A-t is át kell tudni vinnie 600 V (AC) vagy 1000 V (DC) esetén. Nálam max. 16 A jöhet szóba 230/400 V (AC) mellett. Nem értelek.
Egyébként azért nem toldóhüvelyt használok, mert szeretném, ha oldható maradna a csatlakozás.
-
törölt tag
válasz cinemazealot #55893 üzenetére
Továbbra sem ajánlom a solar csatit erősáramra, mert nem arra való. Ott jó nagy feszültség folyik, és nem túl sok amper, míg erősáramnál van amper is, és azt szerintem ez nem fogja bírni.
Miért nem ilyet használsz inkább?
https://shop.traconelectric.com/product/STH/Szigetelt-toldohuvely--onozott-elektrolitrez--sarga-6mm2--L27mm--d13-9mm--PVC -
MrDerekas
addikt
válasz Golyobis #55900 üzenetére
Én dekor gumival ragasztottam be az előző házam oldal és takaró lemezeit. Nem sokat hozott. Szoktak még filcet is bélésnek használni, ez csendesít, de drága. Viszont nem tudjuk mi is hangos a gépedben. Lehet hűtés variálással is nyerhetsz pár decibelt, vagy a fentebb linkelt gumis felfüggesztéssel. A házon lévő jukak is meg tudják emelni a szélzaj szintet. (Mikor baromi látványosra megcsinálnak egy horro árú házat, aztán a z betűre hajazó lézer-vágott rácslukak áramló levegő fütyül, meg berezonálja az egész házat.
-
jacint78
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elite: Dangerous
- Autós topik
- Háztartási gépek
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Le Mans Ultimate
- Kuponkunyeráló
- SSD kibeszélő
- Formula-1
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest