Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Vertigo18
addikt
Srácok, egy egyszerű, amatőr kérdés...
A falban a lakásban milyen vezeték van? Melyik vezeték az, ami megy a csillárba, a konnektorokba, stb...? Abból szeretnék venni, de annyi választék van, hogy csak ámulok.
-
Valami hasonlóban gondolkodom annyi csavarral, hogy a rács ott marad és a gép vége felé kivágnék egy 10x4cm darabot, ahol a pumpát és a csöveket kívülről bele tudom ereszteni, majd a radi a lemenő csöveivel eltakarja. És belülről gondoltam felfogatni a kifelé fújó ventiket, amik így alulról kínálnák meg a lamellát.
MOD
Vagy a rács túl sokat fog?
[ Szerkesztve ]
-
do3om
addikt
válasz
bitpork #57694 üzenetére
Nem volt soha vizes cuccom de pár támpontot adhatok.
Ha bent nem fér el akkor a tetejére kellene rögzítened ahogy írtad is.
A gond ha jól sejtem hogy ez egy egybe vizes motyó így kell egy akkora lyuk amin a blokk is átfér, mert nem szeretnéd szétkapni. Nem találom hogy fent mekkora a rácsos rész. Jó lenne ha kiadná úgy a 2x12cm-es ventihelyet hogy a rögzítéshez való furatok ne essenek a rácsba mer azt kivágnám úgy ahogy van. Viszont a négy sarkán a meghagynám a rögzítési pontokat, ezt nem tudom a képről hogy kiadná e. (tehát 12x24cm-es téglalap, lesarkazva úgy hogy a ventinek a furatainak maradjon anyag)Ha ez összejön akkor lehet variálni hogy mit hova raksz.
Ha van bent valamennyi hely akkor valami akár bentre is kerülhet, pl a 2 venti így bentről fújna kifelé a radi kint a ház tetején. Ha ennyi hely sincs akkor az egész kívülre kerülhet. -
Dani_kp
addikt
Holnaptól a lidl-ben akciós lesz a dekopír.
Hátha valakit érdekel.
-
Szervusztok!
Van nekem egy Thermaltake Versa H21 házikóm. Meg van nekem egy Corsair H100i cpu hűtésem. No most, a kettő nem szereti egymást. Arra gondoltam, hogy a ház felső részére kellene szerelnem a radiátort. Csakhogy ott belül nem van elég hely. Ez azt jelenti, hogy ki kellene vezetnem valahogy az AIO.t a tetőre. Nem tudom mi lenne a legjobb megoldás, de minden kendács javaslatot szívesen veszek és meghallgatok köszönettel -
Findzs
addikt
válasz
macilaci78 #57686 üzenetére
Látszik ahogy átlépi a damilt de jó
-
Gyíkac
aktív tag
válasz
szabifotos #57676 üzenetére
És egyből hamvasztod?
-
MrDerekas
addikt
válasz
macilaci78 #57690 üzenetére
Na ezt is átérzem. hangkimenetet kéne varázsolnom, de nekem is ilyen egybenyákos rettenetek vannak itthon. Plusz még a kimenet lába sem olyan sorrendben vannak a front panel kimeneten, ahogy a szabvány csatik vannak. Jó játék lesz mire pin toldó/fordítókkal kijátszom ami nekem kell
-
macilaci78
nagyúr
-
Submarine
senior tag
válasz
MrDerekas #57687 üzenetére
Én is úgy akartam először, csak nem mertem még kettőt rákötni a meglévő kettőre.
Akkor az a 3,3V-os ág, és ellenállás sem kellene rá? A gyárin semmi nincs, csak párhuzamosan vannak rákötve. Ráadásul az egyiken a vezetéket is felcserélték, ha a jelölést nézem. Mondjuk azokat nem mértem ki, az a hosszú kék "csík" az.[ Szerkesztve ]
-
-
macilaci78
nagyúr
-
Submarine
senior tag
válasz
gerleimarci #57680 üzenetére
Ezek eredeti kínai bringalámpa ledek.
Esetleg majd az 5V-os ágon is megnézem, lehet úgy is elég a fénye.
De ha bírják azt 4+V-ot nekem jó így..Köszönöm a reagálásokat!
-
Submarine
senior tag
Na megoldottam, napi gányba beneveznék vele:
végül is sorba kötöttem őket:
egy kis ellenállással:
autó akksról kimértem a fogyasztást:
rögzítés jóöreg pálmatex-el, egyébként a szívószálas tippet még tőletek kaptam:
végül az amúgy sem használt fdd csati 12V-os ágára dugtam rá, és a végeredmény:
-
Lompos48
nagyúr
válasz
macilaci78 #57681 üzenetére
"...A 12 V-os ledszalagokon 3,3 V nyitófeszültségű diódák vannak, három párhuzamosan kötve és némi ellenállás...
Nem! Sorban.
Megkésve.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz
macilaci78 #57681 üzenetére
Sorban három és 150 Ω ellenállás.
Így jönne ki elvi szinten, ha 3 V / 20 mA-es diódákról beszélnénk, 4 x 3 = 12 V.
3V / 150Ω = 20 mA (Standard 20 mA terhelhetőségű LED-ek, ennél kisebbet nem is gyártanak.)
Csak gyakorlatilag kicsit nagyobb feszültségek esnek, kevesebb jut az ellenállásra, kisebb áram alakul ki. De az öregedés során nőhet az áram, magam is tapasztaltam.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Submarine #57679 üzenetére
Egy PC-ben van 12 V, 5 V és 3,3 V is. A 12 V-os ledszalagokon 3,3 V nyitófeszültségű diódák vannak, három párhuzamosan kötve és némi ellenállás, ez adja ki a 12 V-ot. Továbbá vannak 5 V-os ledszalagok is.
Válassz egy neked megfelelő ledet és a molex csati megfelelő ágára kösd, vagy válassz egy bármilyen led-rendszert (led, 12 V vezérlő), amit a 12 V-os ágra kötsz.Egy kimondottan nagy fényerejű led fogyaszt 20 W-ot 1 méteres hosszon, ez 12 V mellett kb 1,7 A, a mai tápegységek 12 V-os ága meg a 40 A-t is eléri.
[ Szerkesztve ]
-
Submarine
senior tag
Sziasztok! Tanács kellene: 2db led-et szeretnék bekötni a gépházba, hogy legyen egy kis megvilágítása az előlapi csatlakozóknak.
Ha éppen csak dereng egy kis fény mögöttük, az már pont elég.
Hova, mire kössem? Sorba párhuzamosan, ellenállással vagy anélkül?
A power ledre gondoltam elsősorban. Abból már gyárilag kettő van, párhuzamosan kötve.
Remélem világos. Nagyon nem akarom elcseszni. -
Dani_kp
addikt
Először saját magamat is megszívattam, mert 0,5 mm-t akartam írni, csak valami furcsa volt.
Szóval akkor 0,5 cm (5 mm) vastagság elég lesz.#57669 macko20: természetesen távtartó lesz az alaplap alatt, illetve felül is azért szeretnék hagyni a cpu hűtő és a gépház teteje között vagy 3-5 mm-t.
#57670 cinemazealot: még nem tudom igazából, hogy mivel is szeretném körbebugyolálni, de nem ragaszkodom a szemetes rácsház, lehet masszívabb szúnyogháló is, de itt Ph!-n vagy logout-on láttam egy másik nagyon jó egyedi megoldást, majd visszakeresem, most nem írom le, túl hosszú volna elmagyarázni.
#57671 apezka: az csak példa volt, de látom már írták
.
-
apezka
aktív tag
válasz
cinemazealot #57673 üzenetére
Valóban! Leragadtam a képnél. Bocsi!
-
-
válasz
Dani_kp #57667 üzenetére
Az alu lemez legalább annyira jó vezető, mint a gyári acél ház, tehát nem vállalsz vele nagyobb kockázatot.
Ha megfelelően le van sorjázva és forgácsmentes, akkor nem lesz gond elektromosan. Ráadásul a fém mivolta révén még egy zavarmentesítő árnyékolás is lesz a géped körül, szóval az ötlet jó.
A rács hajlékonysága miatt én nem aggódnék, mert ha csak egy Mini-ITX lapnak (és a rajta lévő proci hűtőnek) megfelelő magasságú, max. 6 cm magas konfig lesz, akkor az nem akkora felület, hogy a rácsnak lehetősége volna hajlongania. DE amiatt, hogy a rácsról a hajlítás következtében esetleg lepattogzik a festék, már jobban aggódnék. Ennek azért érdemes előbb utánanézni.
Illetve kérdés az, hogy ezek a szemetes kosarak (ha ilyenből akarod megcsinálni) nem vasból vannak-e. Ez masszivitás szempontjából előny (az alu egy komolyabb hajtás után már törhet), mágnesesség szempontjából viszont hátrány lehet, ha vágáskor forgácsolódik, mert a "fűrészport" nehezen fogod tudni eltávolítani a munkadarabról.
-
macko20
őstag
Sztem az "0,5 cm-es alulemezre " ami 5mm ,az "össze-vissza hajlik" nem annyira jellemző
(#57667) Dani_kp : a szokásos alaplapi távtartókkal nem lehet baj,természetesen felül se érjen az alaplaphoz az alu lemez...
[ Szerkesztve ]
-
Dani_kp
addikt
Sziasztok.
Valami ilyesmi gépházat akarok én is, mint amit itt a topciban linkeltek.
Csak azzal a különbséggel, hogy itx-es laphoz, illetve plexi helyett 0,5 cm-es alulemezre gondoltam, amit "körbetekernék", ilyen ráccsal.Az volna a kérdésem, hogy az alulemezzel nem lenne, olyan gond, hogy esetleg áthúz vagy ilyesmi, amitől kisülhet a lap vagy bármi egyéb komponens?
Vagy jobban járnék én is mondjuk fekete plexivel (nem szeretném, hogy átlátszó legyen). -
johniee
senior tag
válasz
MrDerekas #57646 üzenetére
Végül vettem csavarokat anyákkal
Youtube video -
Irmscher 353
aktív tag
válasz
#33253120 #57663 üzenetére
Igen, debreceni vagyok.
Köszönöm a felajánlást, jelenleg egy plusz hosszabbító közbeiktatásával megoldottam a dolgot. Sajnos 2 csavar elég mélyen van, így a bitreszelésbe bele sem kezdtem.
Holnap nézek a zsibin filléres csavarhúzót, amit majd megreszelek, hogy jó legyen a speckó csavarokhoz.
(nem tudom mi a neve az adott csavarnak, de sliccelt csavarhúzó lesz a megoldás) -
törölt tag
válasz
Irmscher 353 #57662 üzenetére
Te debreceni, vagy ahhoz közeli vagy. Ha útba esel esetleg segíthetek....
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
Irmscher 353 #57659 üzenetére
Tud.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Irmscher 353 #57659 üzenetére
Ha a garanciát nem érinti az aggályod, akkor szereld nyugodtan.
Én 8 méteresre cseréltem 4 éve, mert arra volt szükségem. Mostanában fog változni az elrendezés, teszem majd vissza a 1,5 m-es gyárit. -
Irmscher 353
aktív tag
-
Gyíkac
aktív tag
válasz
Irmscher 353 #57657 üzenetére
attól függ szét akarod-e szedni a túlfeszvédőt a kábelcsere miatt.
[ Szerkesztve ]
-
Irmscher 353
aktív tag
Túlfeszvédős elosztó gyárilag ~80cm-es kábellel van szerelve.
Lecserélhetem a kábelét hosszabbra?
2m-es kábel kellene...
( van idehaza 3x2,5 mm2-es duplaszigetelésű kábelem, ezt tenném a helyére, meg szerelhető Legrand dugó)Vagy inkább elé tegyek egyszerűen egy hosszabbítót?
Előre is köszi a válaszokat!
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz
Thorus #57652 üzenetére
Ilyenkor célszerű kihasználni a felhasználókat, akik között akadnak olyan komolyabb emberek, akik mérési adatokat is közölnek. Ennek érdekében megnézni más linket is:
https://www.aliexpress.com/item/-/32754110769.html
High quality LEDs, very efficient: 112 lm/W at full load (12.1V×0.8A=9.7W -- 1080lm). 121 lm/W at 60% load (11.6V×0.5A=5.8W -- 700lm). Arrived quickly. One bad thing: the aluminum substrate is not cut well, both sides are very rough.
A LED határoló karakterisztikája miatt az áram nem lineárisan nő, hanem meredekebben. Ennek ellenére ezt a fajtát stabilizált feszültségre tervezték, illetve célszerűbb arról járatni, mert áramgenerátoros táplálás esetén, ha egy chip megszakad benne, akkor már több áram jutna a többi ágra, amitől láncreakciószerűen akár az egész is meghibásodhatna.
Ezekben egyébként 12 V-ra négyesével kötik a chipeket, ellenállás nélkül, vagy a hozzávezetések ellenállásával is kalkulálhatnak.
Ha 4 akkut kötsz sorba (max. 16,8 V), utána egy step down modullal belőhető pontosan a 12 V. Vagy kevesebb, ha túl erősnek találod a fényét, ami előfordulhat.
Cellánként 2,5 V-ig lehet meríteni, de 3 V körül már egyre gyengül, letörik a feszültség. 4x3 pedig még mindig 12 V. (Egy XL4015 step down konverteren nem sok esik).
Plusz kellene még cellavédelem is:
https://prohardver.hu/tema/hazi_barkacs_ganyolas_takolas_megdobbento_gepek/hsz_57608-57608.html
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Thorus #57652 üzenetére
Van némi 5050/60 WW ledszalagom, adok 50 centit, ha gondolod.
Airsoftból van pár 8,4 V, illetve 9,6 V Ni-Mh akkupakkom, egy 6-12 V DC input ledvezérlőm, és búrás alu ledprofilba húztam bele 110 centit, egy zsinórkapcsoló a fázisra és kész is a motortárolóban a világítás. Motort bütykölni kevés az ajtó fölé rakva, de biztonságos fényt ad pakolásnál is
Valahonnan szerzel egy 18 mm belső átmérőjű műanyag csövet, két rugó a két végébe nyitható kupak alá, kapcsoló, elektronika, mellé ragasztasz egy ledszalagot, végére egy kampó.
A kérdésedet itt is felteheted.
[ Szerkesztve ]
-
Thorus
aktív tag
Van valakinek valami tapasztalata ilyen Led csíkkal? Autószereléshez akarok összerakni egy hordozható munkalámpát mert nincs kedvem állandóan vezetéket hurcolni villanykörtével a végén. Ami jó lenne az ezek a motorháztetőre rögzíthetők de nagyon sokba kerűlnek.
A tervem az, hogy 2 sorba kötök pár 18650 akku hozzá és elektronika amivel tudom tölteni és még akár hálózatról is mehessen, mindezt minél olcsóbban.[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz
Pete55555 #57647 üzenetére
Nem tudom, az mennyire tartozik a hazudós kategóriába, mindenesetre akit esetleg érdekel, olcsón kapható a ZB2L3 kapacitásmérő.
Az eszközt lehet kalibrálni is:
https://syonyk.blogspot.hu/2015/10/zb2l3-v20-zhiyu-battery-tester.html
Valamint be lehet állítani, hány voltig merítsen, ezáltal elkerülhető az akku tönkretétele. Ni-MH / Ni-Cd telepeket cellánként 0,9 V-ig lehet meríteni. Gond persze akkor lehet, ha a soros körben valamelyik akku már túl gyenge, emiatt az hamarabb "összeesik".
Mivel cellavédelem itt nem szokás, a zsugorfóliát tűvel, illetve tűhegyes műszerzsinórral átszúrva rá lehet mérni a teszt közben is, hogy valamelyik nem merül-e túl.
A kapacitásmérő bármivel terhelhető (ellenállás, izzólámpa), ugyanakkor a terhelés nagysága befolyásolja a kivehető Ah-értéket is, ami természetes, mivel az akku belső ellenállása miatt, nagyobb áramon hamarabb leesik a feszültség.
-
Irmscher 353
aktív tag
válasz
Irmscher 353 #57648 üzenetére
[ Szerkesztve ]
-
Irmscher 353
aktív tag
válasz
MrDerekas #57646 üzenetére
Ahogyan a kolléga is írja.
Esetleg csavarboltból hosszú csavar, s hozzá való anyák.
Nekem pl a rapsberry pi klónom ilyen 'házat' kapott.
Én nem ragasztanám, 4 átmenő csavar a sarkok körül, megfelelően kiemelve az oldallap síkjából, s csókolom. Az oldallapon belül meg egy egy anya, esetleg kontraanya, de szerintem az sem szükséges. -
-
Pete55555
addikt
válasz
Pete55555 #57601 üzenetére
Nos, úgy néz ki működni látszik a dolog, hoztam is két videót:
Kicsit féltem, mert nem túl vastagok az akku pakk kábelei, de ha lefogom állóra, akkor sem melegszik, még a forrasztásnál sem, tehát kicsit megnyugodtam.
Még a "rögzítés" van hátra, valószínű meleg takony lesz belőle, hogy kicsit topik ON is legyekSzerk: Pár napja, mikor megjött töltöttem kb 15 percet, most megint töltöttem kb ugyanennyit, és fel is töltött, tehát elvileg a töltő 30 perces gyorstöltése is műkszik az akkuval
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
A step down modulok trimmerét is ki lehet vezetni egy potméterre, vagy PWM szabályzót használni.
Potméter önmagában elég komolytalan, vagy kiég egy idő után, vagy megfelelő teljesítményű huzalpotmétert kell találni hozzá.
A sárga (szenzor) kábel által így ebben az esetben adott lesz a feszültség szabályozása az alaplapról? Csak mert nem értem, hogy a monitorozáson kívül, mit nyerek vele.
Azon kívül semmit. Tacho-jelnek szokták inkább nevezni, amit a ventilátor ad le. Fordulatonként kétszer zár GND-re egy tranzisztor, azt figyeli az alaplap.
Az alaplap viszont, háromtűs 5V ventilátor lévén legfeljebb az 5V-ot tudja visszaszabályozni. Ha PWM-jelet adna, egyszerűbb lenne, így esetleg szinteltoló áramkört lehetne kitalálni hozzá. De annyi erővel hőérzékelt visszacsatolást is lehetne kreálni.
[ Szerkesztve ]
-
johniee
senior tag
válasz
Irmscher 353 #57624 üzenetére
Távtartó alatt milyet értesz, illetve honnan tudnám beszerezni?
A Fekete plexit simán felragasszam majd? Milyen ragasztó lenne jó hozzá? -
creation
senior tag
Ne haragudj de ez a gány topic, nem akarok off topic lenni
De amúgy, ha tudsz erezni egy thermisztoros kapcsolást (mert nem tudsz bontani rossz pc tápból és szívesebben fizetsz mondjuk a conrad.hu-nak), akkor a thermisztort rá rögzíted a CPU hűtő tetejére, a kapcsolás bemenete 12V (dc-dc step down-al laptop tápról), a kimenete a venti piros-fekete vezetéke, a venti sárgája meg csak monitorozásra jó esetedben, így azt ebből a célból rákötheted a gyári venti "sárgájára" ha van neki.
laptop táp -> DC-DC step down to 12V -> thermisztoros kapcsolás (vagy tápból bontott kapcsolás) ->piros fekete a 8cm-es ventire
8cm-es venti
piros-fekete a thermisztoros kapcsolásra
sárga a gyári venti "sárgájára" ha van neki (így tudod monitorozni a venti sebességet kvázi a cpu melegét és utána tudsz hangolni a kapcsolásnak (akár egy 3,5"-os helyre építhető venti szabályzóval, vagy egy LM317 kapcsolással) -
SecRS
tag
Mivel akku nem lesz benne, az akku 8-pines csatijára nem lehet valahogy becsatlakoztatni a 12V-os ágat meg a földelést? A szenzort meg az alaplapra. (Az akku, a touchpad, a bill., a hangszórók, az eredeti hűtő és a DVD-író is kimegy a laptopból, szóval a legtöbb ágon marad plusz kraft).
Valamivel biztonságosabbnak hangzik nekem, de továbbra is ott a kérdés, hogy a feszültség szabályzást hogyan tudnám kialakítani? Hogy tudnék egy házon kívüli tekerőgombot beiktatni a beérkező 12V-os ágra, ami által szabályozni tudnám kézzel a venti sebességét, ha már az alaplap nem fogja tudni elvégezni? -
SecRS
tag
válasz
Kernel #57633 üzenetére
Kernel: 0,2A-rel alapvetően nincs nagy gond, a 80mm-es venti 0,19A-res áramerősségen van meghatározva, nyilván minimális eltérést azért még elbír a dolog (gondolom én). Az 500mA-val való számolásod egyébként helyes, mert USB 2.0-ról kell megoldjam.
Épp ezért kellenek a megoldások, még mielőtt belekezdek, bármilyen butaságba. Nem vagyok villanyszerelő, de az a típus vagyok, aki 2 hónapig inkább tanul és utána jár, minthogy tévedjen.Az idő tökmindegy, a siker a lényeg.
creation: A sárga (szenzor) kábel által így ebben az esetben adott lesz a feszültség szabályozása az alaplapról? Csak mert nem értem, hogy a monitorozáson kívül, mit nyerek vele. Hogy lesz szabályozható a feszültség maga. Erről már kéne egy diagram, hogy értsem "laikusként", hogy pontosan mire gondolsz. A tápegységet magát (a kábelt még talán) nem szívesen gányolnám szét. Ha más nem, lehetne külön tápról nyomatni a ventit, de a két dugaljos verzió, meg a sok kábel már olyan esetlenül néz ki.
cinemazealot: Ilyen AIO-ban gondolkoztam én is előszőr... de aztán monitor talp, meg stabilitást miatt, meg sok egyéb miatt inkább elvetettem. Esetleg van más, magyar elnevezése az MDF-lapoknak idehaza. Esküszöm az élő istenre, hogy obi weboldalán még csak hasonló sincs említve, pedig elég elterjedt bútoralap.
-
Irmscher 353
aktív tag
-
MDF lapot bármelyik barkácsáruházban vagy faáruházban (pl. zatik.hu, ha BP környéki vagy) lehet kapni, itt-ott még méretre is vágják Neked. Alu lemezt előbbiben.
Én a magam részéről a Mini-ITX és a Modding és házépítés elméletben topic-okat szoktam olvasni. Előbbiben inkább Mini-ITX alaplap köré épített egzotikus minigépek (némelyik nem is annyira mini) a főszereplők, utóbbiban pedig minden amit el tudsz képzelni a DIY házépítéssel kapcsolatban (elméleti szinten).
Megjegyzem, nekem nagy vágyam volt, hogy egy Mini-ITX alapú AIO (All In One) gépet építsek, végül idő híján egy monitor melletti apró és hangtalan doboz lett az eredmény. Szóval szurkolok az átalakításodnak.
[ Szerkesztve ]
-
creation
senior tag
Tápegységből bontott hőérzékelő termisztora megy a cpuhűtő kalapjára, 12V-ot szerzel a laptop tápról step down modullal, másik fele megy ventire, sárga ér meg ráköt a laptop cpuventi "sárgájára", hogy tudd monitorozni
Ez a szép módja...
A gány:
Laptop venti táp ágai servo modulra ráköt, ami egy huzal ellenállást forgat, amire a lapos töltő feszkója jön. Azt meg rávezeted az új ventire... Nagyon on topic lennél vele[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
-
Thorus
aktív tag
A boltok is lehet olvassák a fórumot mert már a lidl-ben lehet kapni akkus/vezetékes csavarozót
A csavarozó egészen jónak tűnik, majd holnap meglesem a boltban. -
MrDerekas
addikt
válasz
johniee #57627 üzenetére
Esetleg itt kérj egy árajánlatot. Méretre vágják, fúrják, gravírozzák igény szerint. Nézz szét az oldalukon.
-
SecRS
tag
Sziasztok!
Régi laptopot konvertálok a jövőben asztali PC-vé. Az alapötlet ebből a videóból. (Más kérdés, hogy fogalmam sincs, honnan szerezhetnék MDF lapot és 0,5mm-es alu lemezt pl.)
Szóval a kérdésem az alábbi lenne: adott a laptop saját 5V-os, 3-tűs (asszem 0,40A)-s ventije, melyet én szeretnék asztalira cserélni. Ehhez beszereztem egy régi, érintetlen Athlon 64 X2-es 3-tűs gyári hűtőjét (2005-ös darab), mely ugye 12V-on működik és gyönyörű, homogén alumínium az alja, így könnyen fúrok oda lyukat, aminél fogva az alaplapra fel lehet azt erősíteni.
Na most: vettem egy USB-s step up modult, ami az USB-ről érkező 5V-ot felfejleszti 12V-ra (nem a beépített HUB-on keresztül majd, hanem egy külsőre dugom ezt rá), de ugye, ez esetben, amint erre a modulra rácsatlakoztatom a CPU-hűtőt, a venti max. fordulatszámon fog pörögni, ami zajjal jár. Ha az eredeti laptop hűtő 3-pinjére raknám fel akkor pedig: 1. el sem indul talán, 2. marha kicsi fordulatszámon fog pörögni, ha mégis. Szóval sehogy sem ideális.
80mm-es 5V-os venti pedig elég ritka, ráadásul azért nem azonos CFM-teljesítmény.
Hogy tudnám-, akár manuálisan potenciométerrel, vagy bármivel-, valahogy szabályozni azt a feszültséget, ami a ventire érkezik? Van-e valami ötlet, hogyan lehetne ezt kiokoskodni, hogy ne legyen zajos a történet?A legtöbb dolog még nincs nálam fizikailag, beszerzés alatt van, így kipróbálni nem tudok dolgokat, csak elméleti szinten beszéljünk róla.
Köszönöm előre is!
Szerk.: Most látom, hogy van egy 'Modding és elektronikai kérdések' topic. Inkább oda kéne tegyem a kérdésem?
[ Szerkesztve ]
-
do3om
addikt
válasz
johniee #57627 üzenetére
Van nagy én csak linkelten hogy mire gondoltam!
Autóhifi, autóhangszóró amihez adják meg ahol lehet érdeklődni. Van mélynyomó 20-30cm-es átlóval is!!
Én a kis szuzkába raktam 4 hangszórót amihez volt ilyen, 12cm-es vetihez pont jó volt, az autóba meg úgy is megvolt a gyári takaróelem, innen jött az ötlet hogy felhasználtam. De biztos hogy lehet kapni külön is.[ Szerkesztve ]
-
johniee
senior tag
Tök jó lenne ilyen domború rács műanyag kerettel, csak nagyobb méretben mint két inch
(#57624) Irmscher 353
Fekete plexi nem rossz ötlet, akkor pl. megszüntetném a két rácsos részt az oldallapon és kocka alakban kivágnám neki a helyet
De fekete plexit hol tudok méretre vágatni jó áron?[ Szerkesztve ]
-
johniee
senior tag
válasz
AxBattler #57623 üzenetére
Chieftec ház, nem tudom már a pontos típusát,
de itt látható az előtte-utána előlap-átalakításYoutube videóm -
-
Ribi
nagyúr
válasz
johniee #57609 üzenetére
Mielőtt véletlen kzkz 2-es tanácsát véletlenül megfontolnád, ha kilyukasztod a hőcsövet a proci hűtőn akkor onnantól kukába is dobhatod. Max a ház oldalán vághatsz likat. Emlékszem olyanra, hogy valaki összenyomta a csövet és lelapította, de ott is nagyon nagy az esély, hogy megreped a cső és kuka.
-
Kernel
nagyúr
válasz
creation #57613 üzenetére
Legalábbis a kondenzátor tárol annyi tápfeszültséget, amitől az IC egy ideig nem felejti el az előző módot. Ki lehet sípolni multiméterrel, a két kondi valószínűleg párhuzamos.
Ebben az esetben az egyik kondi leforrasztásával rövidül a tárolási idő. Vagy lehet forrasztani a kondira párhuzamosan kisütőellenállást. 1 kΩ például hamar lemeríti, ugyanakkor felesleges terhelést sem okoz.
Van egy olyan laikus módszer, amikor a kondi tetejét grafitceruzával megfirkálják, ami szintén kisütőellenállást képez, gyorsítja a felejtést. Ugyanakkor gyorsan kapcsolgatva meg is maradhat a három mód.
Noha zárlatot elvileg nem okoz a grafit, ahhoz túl nagy a keletkező ellenállás, de azért megbízhatóbb egy normális SMD ellenállás.
A kondenzátor teljes eltávolítása okozhat szűretlenséget, működési zavart, vagy nem. Kiszámíthatatlan.
DC-konvertert nem tartalmazó zseblámpáknál a szaggató áramkör egy rövidzárral is egyszerűen kiiktatható (csak a LED előtétellenállása marad a körben, de az kell is), de ez nem olyan lámpa. Ha lenne több infó a 6-lábú IC-ről, akkor talán arra is lehetne más megoldás, átkötés, ilyesmi. Így csak annyit lehet tudni róla, hogy az biztosítja a FET PWM-meghajtását is (ami a DC-konverzió miatt nem iktatható ki) valamint a módváltást is. A két funkció összefonódhat benne olyan szinten, hogy akár el sem különíthető.
[ Szerkesztve ]
-
do3om
addikt
válasz
johniee #57609 üzenetére
Nem keresem meg a régi képemet igaz ott nem a cpu-nál használtam hanem a VGA kapott extra levegőt egy ventivel, de itt is használható lenne.
Szóval erre gondoltam [link] hangszórók védőrácsa, körben műanyag keret van,szépe takarja ha hibás az oldallap kivágása.
Ez nagyon esztétikus bár a másik tipp is jó lecsippantani a csövek végét
Ezek a rácsok nagyrészt domborúak, figyel is rá hogy az legyen, sok féle forma létezik, a ház oldalkivágás élét is szépen eltakarja.[ Szerkesztve ]
-
creation
senior tag
Sziasztok...
Szóval van ez a CREE U5 LED lámpának nevezett jószág... Van 3 funkciója. Az egyik a high a másik a low, a harmadik meg a stroboszkóp... Namost ebből csak a high kéne hogy maradjon, de egyik youtube-on fellelhető (remove) videóval sem egyezik. Valami ötlet?
U1-nek nincs felirata, de a funkciókat szerintem valamelyik kapacitás tárolhatja...
[ Szerkesztve ]
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
Submarine #57606 üzenetére
A linkelt modul jó is hozzá, 4S konfigurációt pontosan 4x4,2 vagyis 16,8 V-ig szabad tölteni, amihez jó egy 19 V-os tápegység, mert a FET-kapcsolós szabályzó minimális többlettel is megelégszik.
Kellemetlenebb, hogy a soros eltolódás lehetősége miatt egy megfelelő terhelhetőségű 4S védelmet is kellene nézni hozzá, ami az egyes tagokat megvédi a 2,5 V alá vagy 4,25 V fölé töltődéstől.
Vagy legalább egy vészjelzőt alkalmazni, csak ezt meg ki is kell kapcsolni, hogy használaton kívül ne merítse az akkut.
-
-
Submarine
senior tag
válasz
Kernel #57605 üzenetére
Hoppá lényegi info kimaradt: a 3,6V-os Li-ion akksikat tennék bele, nem NiCD-t.
Szóval igazából az lenne a kérdés, hogy a li-ionos akksikat mivel lehet tölteni, ha azzal csinálom meg?
Végül is nicd-hez meg van a fúró eredeti töltője, lehet akkor inkább olyat veszek bele.Valahol korábban voltak belinkelve, ebayről is meg vateráról is. De köszönöm, előbb utóbb majdcsak lesz belőle valami..
-
Kernel
nagyúr
válasz
Submarine #57604 üzenetére
Az botorság lenne ha csak simán rákötném?
Igen.
Ni-MH és Ni-Cd akkuk egyszerűen tölthetők egy jól méretezett ellenálláson keresztül.
C/10 áram, legalább 15 órán át. Az ellenállás a különbözeti feszültség és az Ohm-törvény alapján számolható, illetve ampermérővel bemérhető. Vagy egyszerűen voltmérővel is, utána U/R számolható. Az ellenállás a töltőáramot nem stabilizálja, vagyis a töltés folyamán az áram némileg csökkenni fog, ahogy csökken a feszültségkülönbség az akku és a tápegység között.
Felmerülhet a kérdés, hogy akkor minek vannak bonyolultabb töltők, de azok gyorstöltéshez vannak. Nagyobb áramon a védelem valamilyen fajtájára is szükség van. A standard C/10 áram viszont nem tudja annyira túlfűteni ezeket az akkukat.
Aki jobban megadná a módját, vehet ilyen olcsó töltőmodult:
https://www.aliexpress.com/item/-/32229485039.html
Ezen beállítható a töltőáram és a végfeszültség. A töltőáramot stabilizálja (CC-mód). Li-ion akkuhoz is használható. Mivel a voltmérője kalibrálható, Li-ion akkuhoz ajánlatos is multiméterrel belőni, mivel az pontos feszültséget igényel.
A modul kihasználható USB-töltőként is, de vigyázni kell, mert akkor értelemszerűen csak 5 V-ra szabad állítani kimenetet. Kapható kijelző nélküli is, amin szintén megtalálható a két trimmer, az áram és feszültség beállításához:
https://www.aliexpress.com/wholesale?SearchText=cc+cv+charger
Egyébként a 14,4 V úgy nem jön ki, azok 4,8 V-os telepek, névleges értéken legalábbis. Töltés közben feljebb megy.
[ Szerkesztve ]
-
Submarine
senior tag
válasz
Pete55555 #57601 üzenetére
Sziasztok!
Én is ilyesmiben töröm a fejem. Kimustrált laptop töltőjét használhatom ilyen akkuk töltésére?
Úgy tervezném, hogy 4 db ilyen akkut kötnék sorba, az 14,4V lenne, a töltő meg 12V 3A.
Az botorság lenne ha csak simán rákötném? Milyen áramkör kellene még, közéjük? Vagy felejtős a történet?/esetleg 4-4 -et sorba, a két sort meg párhuzamosan, hogy nagyobb legyen a kraft, hely van bőven a dobozban/
-
DonElvis
aktív tag
válasz
hegegabi80 #57598 üzenetére
Kár hogy nem csináltam hasonlóról képet, pont a topicba való lett volna. Nálam a konyha menyezet világítása úgy volt megoldva, hogy a vezeték egyik vége a főbiztosítóhóz volt kötve, onnan rá a kapcsolóra, onnan keresztbe fel a falon a plafonig, onnan megint keresztben a gázcső mögött az izzó foglalatához. A nulla valamelyik plafon közeli kötődobozból szintén ferdén vezetve a foglalathoz, szilikonnal felragasztva a plafonhoz, amire rátapétáztak.
Most, hogy barlangfelujítok, rendszeresen tapasztalok hasonló mestermunkákat, a legtöbbről kép is készűlt, egyszer felteszem a legdurvábbakat. Véstem ki már a falból konzervdobozt, fázisceruzát, farmer darabot...
-
Thorus
aktív tag
-
Pete55555
addikt
Na, ma is alkottam egy kicsit.
Megjött a két 4,8 V-s NiMH akku pakk, gyors össze is kókányoltam. Egyelőre elindult vele a fóró, de nyilván elég gyenge még, nem feltöltve érkeztek. Ráraktam töltőre, kapásból "felismerte" az akkut, és tölti szépen. kb ~15 V körül tölti a pakkot, nem tudom ez nem-e sok kicsit?...
5 perce megy amúgy, de nem meleg egyik cella sem, épp langyosak.
Új hozzászólás Aktív témák
- Yettel topik
- Apple MacBook
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Honor X8c - nem csap nagy cécót
- A beágyazott rendszerek területére is jön az új EPYC generáció
- League of Legends
- A frissítési frekvenciához igazítja a képkockagenerálást az új Lossless Scaling
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Villanyszerelés
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest