Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrDerekas
addikt
válasz Bile Demon #57796 üzenetére
Én a lakkbenzines áztatást és óvatos, puha rongyos dörzsöléssel próbálkoznék. De elvileg a műanyagnyílászáró forgalmazóknál van egy kimondottan ilyen nyílászáróra való tisztítószer. Öcsém megreklamált egy pár nem kifogástalan állapotú darabot és a forgalmazó nyomta a kezébe, hogy qsss Viszont bevált. Főbelövés terhe mellett sem rémlik a neve. Lehet szörpös üvegben volt.
[ Szerkesztve ]
www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html
-
cinemazealot
addikt
válasz Bile Demon #57796 üzenetére
Én sütőhöz való kaparóval (vékony egyenes penge) próbáltam nagyon óvatos (!) mozdulatokkal, de ennél biztos van sokkal hatékonyabb és kíméletesebb megoldás. Vegyszeres megoldásra nincs ötletem, de ha jön egy, az engem is érdekelne.
(#57792) lsebestyen
Ha van egy kis "szerencséd", az beleégett az üvegbe, így nem nagyon lesz eltávolítható.[ Szerkesztve ]
-
Bile Demon
őstag
Műanyag ablak keretre rásült védőfólia leszedésre van valami jó módszer?
Bruhe
-
-
Sándor -P20-
senior tag
válasz lsebestyen #57792 üzenetére
Kalapács???
No akkor komolyan.
Én a hegesztő pajzsomat sniccer pengével szoktam megkaparni, de az apró kráterek akkor is ott maradnak.40 feletti kornak megvan az előnye és hátránya... Igaz, a betűket csak közelről látod, viszont az idiótákat már messziről észreveszed.
-
lsebestyen
addikt
Sziasztok! Ötlet arra, hogy ablaküvegről hogyan jön le a flex által felvitt égett vaspor?
-
eldvor
csendes tag
válasz szabifotos #57751 üzenetére
Sziasztok!
https://www.youtube.com/watch?v=aUEC-DEkqV0
https://www.youtube.com/watch?v=IOaLsZi-ank&t=5s
Nekem ez lenne az alapötletem, csak a megvalósítással vagyok nagyon gondba, értem a működését nagyjából, csak miből kéne kinyerni az lcd modult, ami olcsó, és használható is a célra. Valaki esetleg modolt már hasonlót? tudna segíteni benne?iT kontár
-
Thorus
aktív tag
válasz Archttila #57789 üzenetére
Nekem nemrég kétkomponensű epoxy ragasztó ment a telefonra. Miután megszáradt egy műanyag lappal óvatosan lekapargattam. A maradék nyomot meg szemüveg tisztítóval távolítottam el és semmi nyoma nem maradt. Cat S60.
Az ember annyit ér, amennyit a többiek akarják, hogy érjen.
-
Archttila
veterán
válasz macko20 #57788 üzenetére
Én is kereséssel kezdtem, de semmi érdemleges
Xiaomi Redmi Note 4Na most közben elképzelhető, hogy mégiscsak találtam valamit!
Az asszony pont ugyanezt az olajat használta terhesség után a hasán lévő hegek eltávolítására, és a ragasztó amit le kell szednem ennél jóval kevesebb, szinte éppen hogy látszik egy kis csík...Lényegébe ez valami olajféleség, csak nem tesz kárt benne.
szerk2.: sajnos nem jött le
Magyarán a kérdés az az, hogy mi a vízbázisú ragasztó oldószere?
[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
Archttila
veterán
Vízbázisú ragasztó mivel távolítható el a telefon kijelzőjéről? Sajnos a cégnél megfoghattam az egyik anyagot ami még nem száradt meg teljesen...
Korábban rendeltem Kínából pillanatragasztó eltávolító folyadékot ami remekül tette a dolgát, egy csepp és csak simán letöröltem az odaszáradt ragasztót az íróasztalról, viszont a telót féltem, nem szeretném ha leszedne valami védőréteget ez az amúgy nem túl erősnek tűnő folyadék.
[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
megema
őstag
válasz macilaci78 #57785 üzenetére
UTP-t szeretnék húzni a helyére, vagy mellé. Sajnos az UTP-t nem készítették elő, koax viszont mindenhova megy, így adja magát.
Van egy koax elosztódoboz, ahonnan az egyik kábel fogalmam sincs hova megy. Kizárásos alapon abba a helyiségbe, ahova kábelezni szeretnék, de ott meg kivezetést nem látok... Vagy le van tapétázva, vagy egy doboz lehet a plafon közelében, de az a rész meg egy álmennyezet-sávval le van burkolva. Vagy teljesen máshova megy...
[ Szerkesztve ]
-
megema
őstag
-
megema
őstag
Sziasztok!
Koax kábelhez szeretnék fali keresőt venni. Tudtok valamit ajánlani? Jó helyre írok?
-
bandi0000
nagyúr
válasz creation #57778 üzenetére
Majd a mai nap folyamán megkereslek pm ben
viszont tetszik ez a mágneses dolog is, szal ha a hálóból akkorát vágnék ki mint magán a házon a "tok" /"rés" akkor ezt a házhoz is tudnám közvetlen mágnesezni nem? Csak figyelni kéne hogy utána a rács vissza tudjon pattanni
Xbox One: bandymnc
-
creation
senior tag
válasz bandi0000 #57777 üzenetére
Alapanyagok:
- Páraelszívó betét
- Tyúkháló
- 6db mágnes
- 6db kis acél darab.Elkészítés:
Tyúkhálóra felragasztod meleg takonnyal a mágneseket.
Két komponensű ragasztóval felragasztod a fém lapokat a mágnesekkel megegyező pozícióban az előlapra.
Bevágod a szűrőt.
Ráteszed a csirke hálót Mágnes megtartja.Vagy, nyomtatok neked szűrő keretet ha megtervezed, vagy adsz méreteket
"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"
-
bandi0000
nagyúr
sziasztok
Megint felmerült egy kérdés, mégpedig hogy, hogyan tudnám értelmesen megoldani az előlapi rács porvédővel való felszerelését? arra gondoltam hogy teljesen be kellene borítani, az aljától a tetejéig, vannak azok a kis fém kihajtható pöckök azokkal oda tudnám fogatni, de ha havonta 1 szer ki akarom takarítani, akkor attól tartok hogy el törnének, van valakinek ötlete hogy lehetne jól megcsinálni? illetve milyen porvédő cuccot vegyek ekkora méretben? pl páraelszívó betétje jó lenne vagy van spéci megoldás?Xbox One: bandymnc
-
Sándor -P20-
senior tag
válasz SlyChocolate #57774 üzenetére
Évekig csapvízzel működött, meg domestossal... Ez a kombó nem alien álló...
A galván reakció egy érdekes dolog. Mint írtam én sem értem, illetve néha arra gondolok, hogy az egész masszívan túl van lihegve...
A radiátor és a gépház nincs összekötve elektromosan. Hacsak a PE csövek nem vezetnek áramot is...
Viszont a réz befolyó csonk az bele van csavarva a radiba. Nos nehezen tudom elképzelni, hogy ott nincs elektromos kontakt, mivel a meneteken nics tömítő (szigetelő) anyag. a szivárgást a csavar peremeknél O gyűrűkkel oldottam meg.
Szal ott lehet rendesen galván reakció...
Amint írtam, a radiátor leírásában annyit írtak, hogy vörösréz csőrendszerbe sárgaréz, vagy vas közcsavarokkal csatlakoztatható a radiátor.
Nos ezt betartottam. Ők biztosan tudnak valamit amit én nem.40 feletti kornak megvan az előnye és hátránya... Igaz, a betűket csak közelről látod, viszont az idiótákat már messziről észreveszed.
-
Kernel
nagyúr
válasz SlyChocolate #57774 üzenetére
Folyadéknak onnan kezdve lesz elektrolitikus tulajdonsága, hogy ionokat tartalmaz. Az elvileg semmit nem tartalmazó desztillált víz szigetel, nem elektrolit.
Az autós fagyálló olyan inhibitort tartalmaz, ami a rendszerben szigetelő védőfilmet képez. A használat során ez a tulajdonság leromlik, sőt elvész. Onnan kezdve a folyadék nagyobb részét alkotó korrozív víz és glikol, ionokat fog feloldani.
Aki látott már túlhasznált, rozsdás fagyállót, az tudja, miről beszélek.
Amikor a hűtőfolyadék már ionos tulajdonságokat utat, ott kezdődik a problémák következő fázisa, a galvánhatás. A jelenség kimutatása egyszerűbb, mint sokan talán gondolnák: multiméter. Csak millivoltokról van szó, de két különböző fémrész között meg lehet mérni a különbséget (autónál a testhez képest és a folyadékba lógatva).
Számítógépes rendszernél maradva, ha van ilyen galvánelem, azt valóban nem jó rövidre zárni, mert utána belül, az elektroliton keresztül áram, illetve ionok vándorlása indul meg, amortizálódhatnak az anyagok.
Mivel azonban a hűtőfolyadék minőségi romlása 1-2 év is lehet, időbeni cserével bizonyára megelőzhetők ezek a gondok. Mint az autónál is.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
SlyChocolate
senior tag
válasz Sándor -P20- #57769 üzenetére
Lehet a folyadék a titka?
Az vezeti az elektronokat?
Mert ha szigetelő akkor ez az oka, hogy nincs galván elemed. -
creation
senior tag
válasz Submarine #57772 üzenetére
Természetesen lesz kimenő oldal is, még álmodom hogy hol, de oda egy lassabb fordulatú venti fog menni...
Igazából az van, hogy megnéztem, hogy 6000Ft egy normálisabb kb jó méretű műszer doboz. Sokallom érte a pénzt, főleg, hogy még azzal is van meló. Így TESCO-ban 1600Ft volt a fém füles normális kis méretű szerszámos láda, amin van elég felület a kijelzőkhöz...
Nincs mit ezen szépíteni, így kipróbálhattam az új szerszámomat
Bár az van, ha sikerül szereznem még egy AMD ventit, akkor az lesz betéve, ugyanis akkor a doboz kialakításából adódóan, használható marad szerszámosként, mert pont befér még a felső rekesz az egész fölé
[ Szerkesztve ]
-
Gyíkac
aktív tag
válasz Sándor -P20- #57769 üzenetére
amíg nem ereszt nem szabad hozzányúlni.
Én anno szétszedtemaz egényet, azóta is megvan minden darabja, de hogy mikor lesz ismét egybe.... -
Sándor -P20-
senior tag
válasz SlyChocolate #57765 üzenetére
Passzolom a kérdést.
A réz blokkokon tuti nincs bevonat, az mind homemade.
A proci blokk vörösréz tömb, vörösréz szegecsek ezüsttel beforrasztva, sima vörösréz lemez sapka, a csövek meg lágy klímacsövek.
A tápegységben, és a HDD blokkban is ugyanezek a lágy vörösréz klímacsövek a hőelvezetők.
Az alu radiátort passzolom, az gyári cucc. Szerintem max valami ötvözet.(#57766) Cyberneko
Tesco gazdaságos szép zőőd fagyálló folyadék... A lényeg a korrózió gátló és kenő adalék ami ugyebár a szivattyúnak sem árt...
Ja és az etilén glikol jó az alienek ellen is... Azok a sima vízbe nagyon szeretnek beköltözni..40 feletti kornak megvan az előnye és hátránya... Igaz, a betűket csak közelről látod, viszont az idiótákat már messziről észreveszed.
-
Cyberneko
tag
válasz Sándor -P20- #57764 üzenetére
Ha elég vastag a rész, és meg az alumínium, ténylég eltelik egy jó pár év, mire megeszik egymást... Mindenesetre az a szép zöld víz nem tudom, alga-e vagy csak az oldott alumínium
-
SlyChocolate
senior tag
válasz Sándor -P20- #57764 üzenetére
Csak kérdem bármelyik fémen van-e bármilyen felületkezelés?
Olyanra gondolok mint pl aluminiumnál az eloxálás. -
Sándor -P20-
senior tag
válasz #33253120 #57763 üzenetére
Háát igen akkor amiket nem értek, azaz totál önfejűen szembe mentem minden ajánlással.
Vegyünk egy galván elemet.
Van a két különböző fém az elektrolitban. Vízhűtésnél a különböző blokkokban a hűtővíz, szerintem ugyanaz pepitában. Fém1 (réz blokk), elektrolit (hűtővíz) Fém 2 (alumínium radiátor)
Amíg nem kötöm egyen potenciálra a különböző blokkokat, nincs semmi gáz, hiszen a blokkok olyan potenciálon vannak amin akarnak. Viszont amint összekötöm őket akár EPH-ra, vagy GND-re már is meg tud indulni a galván áram.
Vagy akkor hogyan van? Ha összekötöm őket az olyan mintha rövidre zárnák egy galván elemet?
Naszóval a gépemben minden blokk vörösrézből van. Az alu radiátor meg a gépen kívül lóg a csöveken, sok-sok éve, és köszöni szépen jól van mindenki.
Szerintem marad így az elkövetkező 15 évre is...40 feletti kornak megvan az előnye és hátránya... Igaz, a betűket csak közelről látod, viszont az idiótákat már messziről észreveszed.
-
törölt tag
válasz Sándor -P20- #57762 üzenetére
Ez ilyen izé lesz ez...
Már bevettem pár józanság elleni szert a mai napon.Az EPH az jelenti, hogy egyen potenciálra hozás.
Ez azért is jó, mert a kialakult galvánelemet rövidzárba teszed, azaz nem lép fel kémiai reakció a két oldal között.
Azaz ha alu, és réz elemet kötsz össze, akkor azok potenciálja elvben a rajtuk átfolyó víz potenciálja lesz. Ha pedig föld irányba le is vezeted ezt, akkor GND egyenértékű lesz a cucc. Azaz nem alakul ki galvánelem sehol. -
Sándor -P20-
senior tag
(#57703) Ribi válasza Vertigo18 (#57702) üzenetére
Vízhűtésnél sem szabad összekötni réz és alu komponenseket, mert megeszi az alut.-----------------------------------------------------
Ezzel a megfogalmazással azért vitába szállnék....
Az alábbi hűtőrendszer kb 15 éve (de lehet hogy 20?) változtatás nélkül üzemel.
Homemade szinte az egész. (Akkor még csillagászati árakon mérték a vizes cuccokat.)
A hűtésről egy Alurad Rever fürdőszoba radiátor gondoskodik.
az összes blokk házi gyártású vörösréz. Tápegség vízzel hűtve, 2db HDD befogadására alkalmas hűtött fészek, kb 3cm vastag filc csomagolásban. Természetesen proci hűtő. A renszeren lóg kb 10 éve egy vga hűtő is, mivel a helyét egy passzív kártya váltotta fel, és a párhuzamos elrendezés miatt maradnia kellett.
A ventik az alaplapot látják el minimális levegővel, mivel így sokkal hosszabb az alaplap élettartama...Ennyit a rendszeremről, és akkor pár szó miért is nem értek egyet a kijelentéssel, hogy nem szabad összekötni alut és rezet.
Alu és vörösréz elemeket nem szabad közvetlenül összekötni. Ez tény. Erre a radiátor használati utasításában is külön felhívták a figyelmet !
Viszont sárgaréz, vagy vas anyagú közdarab közbeiktatásával már szabad. Ez is az aluradiátor papírjában volt leírva.
A másik amit kerülni kell: Az alu és a réz elemek egyen potenciálra hozása. Ez kb annyit jelent, hogy nem szabad mindkettőt a közös testhez kötni, mert ebben a esetben a hűtővízen keresztül megindulnak az alut lebontó káros galván áramok.
Tudom, hogy számomra is vannak ellentmondások amiket nem értek, de ez nem zavarja sem a rendszerben levő aluradiátort, sem a réz blokkokat....40 feletti kornak megvan az előnye és hátránya... Igaz, a betűket csak közelről látod, viszont az idiótákat már messziről észreveszed.
-
törölt tag
válasz Pete55555 #57754 üzenetére
+1
Illetve az átlag házba bepakolás úgy történik, hogy az fekszik. Használatnál meg már áll.
Azaz ha ilyen rezonancia van érdemes lehet a ventillátor csavarokat fellazítani, úgy, hogy a gépház a helyén áll, picit kézzel megmozgatni a venti keretét, majd meghúzni a csavarokat. Így a felállítás okozta feszülésből adódó rezgést egy részét el lehet tüntetni. -
törölt tag
Már egy ideje úgyis fontolgatom, hogy ezt a témát törlöm a kedvencek közül, mert kikoptak a régi jó kis gányoló mesterek, helyüket átvették az "ilyen" mindentudók, a házépítők. Tudom, nem fogok hiányozni... Szép napot mindenkinek!
-
Pete55555
addikt
Legyetek kedvesek privátban folytatni a továbbiakat.
Ettől függetlenül, fórumban nem adunk olyan tanácsot, ami esetleg személyi sérüléshez vezethet. Még 500 smiley-val sem!
Gányolás, tákolás addig vicces, amíg valakinek baja nem esik. Ha a saját hibájából, hát így járt, írja meg, tanuljunk belőle. De ne bíztassunk másokat hülyeségre.
[ Szerkesztve ]
...Szeretem leracsniztatni...
-
Kernel
nagyúr
válasz #21346560 #57752 üzenetére
De van, nagyon jól láttam, hogy komolytalan vagy.
Számodra egyébként a "barkács", "gány", "tákolás" azt jelenti, hogy mindent szakszerűen?
Ezt a részét pedig felesleges piszkálódásnak tekintem. Bugyuta szmájlival, vagy anélkül, mindegy. Világosan elmagyaráztam, hogy miről van szó. Fórumon nem lehet olyan tanácsot adni, ami bárkire veszélyes lehet, aminek akár büntetőjogi felelőssége is lehet.
Úgyhogy kötekedj most már mással, elég volt belőled...
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Pete55555
addikt
válasz bandi0000 #57753 üzenetére
Ház lába alá gumi, szivacs, bármi. Asztalt merevíteni, plusz súlyt belerakni. Házat lerakni a földre.
Vagy:venni normális ventilátorokat...
(#57755) bandi0000
Vinyók miatt lehet még, de arra is van megoldás
De a ventiket lehúzod egyből kiderül. Ha nem azok, akkor a merevlemezek. Arra meg van megoldás már, olvass vissza/használd a keresőt. HDD rezgéscsillapítás..stb.[ Szerkesztve ]
...Szeretem leracsniztatni...
-
bandi0000
nagyúr
sziasztok
van valami tippetek arra, hogy mit lehet kezdeni, ha a ház rezegteti az asztalt? eléggé új ház, maga a házzal nincs gond, csak gondolom a ventik vagy valamik átadják a rezgést, ha megdöntöm a házat, úgy hogy nem ér le 2 lába, akkor megszűnik az asztal lap rezgése, a táp 0db-en "nem megy" szóval nem az rezegteti
első körben az asztalra gondoltam, hogy valamit lehetne e kezdeni vele, vagy a gépház lábával, hogy elnyelje ezeket a rezgéseket
Xbox One: bandymnc
-
szabifotos
senior tag
válasz Kernel #57743 üzenetére
Van külön 13A-es protection,(ez van a képen) a TP az védelem nélküli, és csak töltésre szolgál. Az eredeti akku 2.4V így inkább tettem védelmet, mivel még kis feszültségen is viszonylag jól pörög, bár nyilván észre lehetne venni ha már merül....
Ez vadi új akku, de bontott, úgyhogy nem egy nagy összeg. Az itthon bontott Samsung 22F nem bírta sokáig. Percek alatt leszívta, de ezzel megtáltosodik a kicsike. Bár most a kapcsolója lett kontaktos, úgyhogy a befejezés csak jövőhétre marad.[ Szerkesztve ]
-
kuntics
aktív tag
sziasztok!
ha már javítófestés a téma akkor kérdeznék én is egyet. Kocsi műszerfala sikeresen meg lett karcolva,azt szeretném javítani. A szín matt sötétszürke. Első körben makettfestékre gondoltam,más nagyon nem jutott még eszembe. Az mennyire lehet alkalmas erre a feladatra? olyan kellene ami a nyári napsütést is bírja,sajnos olyan ehlyen van a karcolás.
-
MrDerekas
addikt
válasz Archttila #57746 üzenetére
Ha ki tudod maszkolni, akkor wery well mattfekete spray, vagy maestro. Mondjuk akkor telibe is fújhatod alapos és finomcsiszolás után. Vagy ahogy a kolléga javasolja, fekete lakkfilc. Az ilyen egybe fújt felületeket, szinte lehetetlen szépen javítani. Én mindig telibe fújom, vagy ha nem kell az esztétika, kevéssé látszódik, akkor filc.
www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html
-
Archttila
veterán
válasz MrDerekas #57745 üzenetére
Fekete. De a filc az eléggé fényes, valami mattabb, a ház vázához passzoló megoldásra gondoltam.
Kicsi esztétikus ITX házikóról van szó...[ Szerkesztve ]
-
MrDerekas
addikt
válasz Archttila #57744 üzenetére
Milyen szín kellene? Ha fekete, akkor alkoholos filc, ha fehér, akkor körömlakk. Egyik az íróasztal fiókból, másik a pipere polcról.
-
Archttila
veterán
Sziasztok!
Kissé megkopott már a házam (leginkább a csavarhelyeknél) így arra gondoltam, hogy kijavítom ezeket az esztétikai hibákat, viszont fogalmam sincs mi lenne a legcélravezetőbb megoldás. Első körben erre gondoltam
Javasolnátok ti is valamit?
Köszönöm
szerk.: elfelejtettem említeni, hogy értelemszerűen valami olcsó megoldásra gondoltam
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #57737 üzenetére
Az a kis panel nem bírja a motor áramát (ha úgy kötötted be, hogy átment rajta), de nem is kell védelem az egycellás csavarhúzókhoz, illetve ha csak szimplán párhuzamos.
Egyszerűen csak oda kell rá figyelni, amikor már nincs ereje, azt lehet érezni, nem szabad tovább kínozni. Ilyenkor a rövid terhelés hatására beeshet ugyan 2,5 V alá, de az fel fog tűnni. Utána visszakúszik a feszültség 3 V fölé és nem lesz baja, nincs még túlmerülve. Bővebben: [link].
Nekem is így mennek már régóta. Meg az sem lenne tragédia, ha pótolni kellene, bontott akku nem nagy érték.
Védelemnek soros több cellánál van jelentősége, ahol nem veszi észre az ember, emiatt a gyengébbik cella nem csak túlmerül, de át is polarizálódhat, ami rövid úton kivégezné. Noha a telefonoknál is csak szimpla cella van, de az más műfaj. A csavarhúzó csak rövid terhelés, és észre lehet venni, hogy gond van.
Töltőmodult nem szoktam ilyenekbe építeni, az eredeti csatlakozóra kötöm az akkut, oda megy a külső töltő.
-
macilaci78
nagyúr
válasz Kékes525 #57739 üzenetére
Beépített tűzhelyem van, 3 fázis, az ehhez tartozó kismegszakítókat szoktam lekapcsolgatni. A sor elején pedig a Fi-relé van. Régi beidegződés, hogy áramtalanítunk otthon, ha elutazunk, ne legyen már villámkár annyira. A konnektorokból kihúzgálok mindent a hűtőt leszámítva, a sütő kismegszakítóját lecsapom, a bojlert csak akkor, ha egy hétre utazunk.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Kékes525
félisten
válasz macilaci78 #57738 üzenetére
Akkor veszek kétsarkú kapcsolós dugvillát.
"A Fi-relénél írják, hogy havonta egy tesztelést kell csinálni. Amikor elutazunk, ezt-azt az FK-táblán lenyomok és ilyenkor tesztelek is."
Ehhez nem értek. Erről tudnál valami linket adni?
Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.
-
macilaci78
nagyúr
válasz Kékes525 #57736 üzenetére
Van két sarkú is. Szaküzletbe menj és olyan kapcsolós dugvillát kérj, ami a nullát és a fázist is megszakítja. Ilyen örök dizájnra számíts.
A Fi-relénél írják, hogy havonta egy tesztelést kell csinálni. Amikor elutazunk, ezt-azt az FK-táblán lenyomok és ilyenkor tesztelek is. Eddig csak műszaki hiba miatt oldott le a Fi-relém, led-égő pukkant el.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Kékes525
félisten
válasz #33253120 #57735 üzenetére
Most ilyenen van, a fázist kapcsolja le, mert úgy dugtam be.
A kapcsolós dugvilla az kétsarkú? Ha jól látom, azt a mosógép zsinórjának a végére kellene rákötnöm a régi helyére.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Kékes525 #57732 üzenetére
Próbáld meg valamihez kötni ezt az anomáliát. Ha lemegy írd fel egy lapra a dátumot, és hogy mi volt bedugva, ezek közül mi üzemelt, (ha van kert, melléképület akkor azt is vedd bele) és az időjárást. Ez utóbbi nem vicc. Volt már olyan hiba ami csak 39 fok fölött jött elő. Előbb-utóbb kiderül mi a bűnös.
Én annyira nem hiszek ebben a mosógépes sztoriban, de ha szeretnéd, akkor csináld. Viszont ahogy írták kétsarkú leválasztás kellene. Ha nem garanciás a gép akkor rakj rá egy kapcsolós dugvillát, és akkor mindegy hova, hogyan dugod be. -
Kékes525
félisten
Köszi az ötletet. Nem tudtam, hogy ilyen létezik. Létezik ilyen kétsarkú kapcsolós elosztó? A fali dugaszt nehéz lenne megbuherálnom. Ilyesmiben kellene: [link] Ezeknél nem tudom milyen kapcsoló van. Ami van itthon az biztos hogy nem kétsarkús, mert csak az egyik állásba szakítja meg a fázist.
[ Szerkesztve ]
-
Kékes525
félisten
Egy villanyszereléshez értő tanácsát szeretném kérni. Kb. fél évenként 1x leverődik a lakás FI reléje (áram-védőkapcsoló vagy Érintésvédelmi relé). Nem tudom, hogy mi okozhatja, mert ha lekapcsolom az összes automata biztosítékot és egyenként kapcsolom vissza, akkor megszűnik a probléma és nem verődik le ismét a relé. Egy villanyszelő mondta, hogy okozhatja ezt a mosógép (fürdőszobában van), mivel állandóan bedugva van és ilyenkor a mosógépbe levő zavarszűrő kondenzátora okozhatja akkor is, ha nem müködik a mosógép. Ezért arra gondoltam, hogy ne kelljen mosás után állandóan kihúzogatni a konnektorból a mosógépet, mert ez megoldás lehet, de kilazulhat a fali konnektor a ki be huzigálástól, ezét egy kapcsolós konnektorral lekapcsolom az áramot. A kapcsoló konnektort úgy dugom be (olyan állásban), hogy a fázist szakítsa meg. Ezt fázis ceruzával ellenőrzöm. Szerintetek a fázist megszakító kapcsolós konnektor az esetemben egyenértékű a dugó kihúzásával?
Még egy kérdés a fentiekkel kapcsolatban. Az esetemben szükséges a fázis megszakítása, vagy a nulla megszakítása is tökéletesen megfelelő? Ha igen, akkor teljesen mindegy, hogy milyen állásban dugom be a kapcsolós konnektort.
[ Szerkesztve ]
-
Sokimm
senior tag
válasz #33253120 #57730 üzenetére
Most hogy mondod, lehet!
https://b2b.harting.com/files/download/PRD/PDF_TS/09150006161_100086596DRW004A.pdfCu az alap, és mindenféle bevonatolás van rajta (ezüst, arany, stb).
Ez akkor ki is zárja az aluplus paszta használatát! Köszi! -
Sokimm
senior tag
Ha már kötések:
Szakmai véleményt szeretnék erről:
Van egy Harting csati és a bele való tüske.
Illetve 25x1-es sodort réz vezeték. (erről nem találtam a neten képet, mert sajnos a pontos típusát nem tudom, meg amúgy is kellene venni 32 erest (ha van erre jó tippetek beszerzést illetőleg, privátban elfogadom a jó tanácsokat! )A bele menő kábel nem vezetne nagy feszültséget, csak toldó szerepet tölt be egy célgépen, tehát még véletlenül sem fogják (ha egyszer kész lesz) nagyfeszültségre használni!
Az üzemi hőmérséklete (a csatlakozónak) nem éri el a 60Celsius-t, nem rázkódik, és nem is lesz szállítva soha a csati.Ugye a vezeték réz, a hüvely alu (jól mondom? ).
A pin és a kábel kötésével vagyok bajban, mert vagy:
1, nincs rendes krimpelőnk (csak olyan, ami a kör alakú hüvelyt, szivecske tetejéhez hasonló benyomással látja el. (a benyomás mélyebb, a kábel nem csúszik ki, a kábel burkolata mozog, ha "ki akarom tépni" próba gyanánt) Kép:
2, van itthon wago alu-plus, amiről beszéltek, de ha ilyen bénán krimpelem meg, akkor nem sok értelme van kitölteni az ŰRT.
3, gondoltam arra, hogy mivel a pin-en van egy pici lyuk (a hüvely részén, függetlenül attól, hogy anya, vagy apa a csati) hogy forrasztom a kábelt, de ezt sem tudom, hogy jó megoldás e.
(nincs pasztám, csak sima ón-om (flux-os), de ha kell veszek kenőcsös ónt, csak a legjobb megoldást szeretném kivitelezni, elvégre új munkahely, fontos a minőség!A kérdés tehát röviden:
Alu hüvely, réz sodort vezeték közé milyen kötést illik tenni? (krimpelőt azért nem akartunk venni, mert 32 lábat megnyomunk, és utána a cég profiljába nem illik a fogó, tehát kihasználatlanul állna... Magamnak meg a hagyományos érvéghüvelyes krimpelőm van, aminek széles a pofája ide... ) -
törölt tag
válasz Vertigo18 #57707 üzenetére
De. Ha ilyen kérdés felmerül, akkor kb a nullán állsz ebben a témakörben.
Ha bármilyen normális erősáramú kötőelemet használsz, akkor nincs fizikai kontakt a vezetékek között. Így kb teljesen mindegy milyen szederindát használsz fel vezetéknek a project alkalmával, ha tudja a szigetelése a hálózati feszültséget.[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz #21346560 #57724 üzenetére
Szerintem te nagyobb tévedésben lehetsz, miután a topikban is többször volt rá utalás, hogy szép dolog a gányolás, de mindig van egy határ.
Ami már az élet- és vagyonbiztonságot veszélyezteti, testi épséget, olyankor gyakran szoktak szólni mások is. Jóindulatúan, figyelmeztetően.
Úgyhogy szerintem nem lett volna szükség erre a hozzászólásra, de ez az én véleményem.
-
Atomantiii
addikt
válasz Kernel #57722 üzenetére
Nem is kötözködni akartam, csak ha életében nem volt még az ember kezében ilyen, lehet elmegy a kedve tőle ha mondjuk nagyobb tömszelencéhez sikerül hozzájutnia, mint ami bele való, mert faragni kell, hogy belemehessen mivel gyárilag csak egy akkora kör alakú lyuk van kikönnyítve neki, amibe csak kicsi megy bele és az meghatározza a belefűzhető kábel vastagságát is.
/ De láttam már sok helyen, hogy kültéri használatnál sem tesznek rá tömszelencét, pedig 220 V-ot eresztenek bele, csak az alsó részét szúrják ki, hogy ne folyhasson bele a víz. Pedig szakemberek kötik elvileg be, de gondolom ott fogják meg a költségeket ahol lehet. /
Na most ezzel nem azt akarom mondani, hogy ha e mellett dönt a fórumtárs, ő se tegyen rá.
-
Kernel
nagyúr
válasz Atomantiii #57721 üzenetére
A használt is szó arra utal, hogy a vízzárás mellett másik feladata a mechanikai rögzítés.
Itt nem is az a lényeg, hogy mit mond az életszerűség, de nekem is megvan "kötve" a kezem. Szakmabeliként nem írhatok le olyan dolgokat, amit lehet, magam is megtennék otthon, de nyilvánosan nem ajánlható.
Ráadásul nem is ismerem pontosan a mai szabályokat. Több évtizede tanultam róla, de szakmaként nem műveltem soha.
-
Atomantiii
addikt
válasz Kernel #57720 üzenetére
Ez ránézésre egy 8x8-as kötődoboz, zárt helyen semmi jelentősége nincs a tömszelencének legfeljebb szebben néz ki, de mivel keskeny a kötődoboz csak kis tömszelence fér el rajta, amibe jó ha belemegy egy 3x1,5-es vezeték.
Úgy emlékszem bele lehet herélni a 13,5-es tömszelencét is de akkor már faragni kell a tömszelence felfogató gyűrűjét is kívül, hogy elférjen a doboz szélén.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Vertigo18 #57719 üzenetére
A tömör vezeték nem jöhet ki a falból, legfeljebb kötődobozba, illetve csatornába, lámpatestbe, vagy hasonló zárt helyekbe.
Alábbi képet találtam, ez sem az igazi, de már közelít:
A tömszelence csak úgy ér valamit, ha rendesen (vízzáróan is) megfogja a körkeresztmetszetű kábelt, ami itt nem is kör.
Kép forrása: [link]
-
Vertigo18
addikt
válasz Kernel #57718 üzenetére
És ha maradna az alapeset? Hogy a falból kijövő tömör vezetéket csokiba dugni és onnan elosztani kétfelé, az egyik a mozgásérzékelős lámpába, a másik pedig ebbe a kamerás szerkezetbe? Természetesen a csoki után már nem tömör vezetékes kábel menne akkor...
Vásárolnék M.A.G.U.S. kiadványokat! Pm me!
-
Kernel
nagyúr
válasz Vertigo18 #57717 üzenetére
Abba a lengőkapcsolóba egyáltalán nem szakszerű tömör kábelt kötni, sőt ontopik, de még tiltott is.
Ami esetleg elfogadható (de még talán az sem szabályos), hogy adott egy falhoz rögzített műanyag valami (pl. a mozgásérzékelős lámpa, de annak sem ismerjük a konstrukcióját), onnan kijön egy sodrott vezeték, törésgátlóval, kiszakadás elleni rögzítéssel.
Hasonlóan a fogadó műanyag dobozban is. A rögzítést képezheti akár egy csomó is a vezetékre kötve, ami nem számít gánynak, gyárilag is előfordul ilyen megoldás. Törésgátló lehet egy műanyag cső is.
Természetesen, ami nincs mozgatásnak kitéve, nem életszerű, hogy valaha megtörjön, csak ezt így szokás / illik.
-
Vertigo18
addikt
válasz Kernel #57716 üzenetére
Tehát a falból kijövő, tömör vezetéket bekötöm a kapcsolóba, onnan meg már mehet tovább mondjuk egy c@r, régi mikróról levágott, kidobásra ítélt vezeték, ha jól gondolom. Eddig is ilyenekkel "dolgozgattam".
Az usb-t nem szeretném fixre bekötni, hogy maga a kábel változtatható/cserélhető legyen az adapter és a kamera között. Ha valami elgányolódik/megmakkan, akkor könnyebb az eszközök cseréjével megtalálni, hogy melyik részen van a hiba, mint kiforrasztani a beforrasztott usb-kábelt, hogy az adta-e meg magát. No meg, ha át akarom máshova helyezni a kamerát, mondjuk egy kicsit messzebb, akkor egyszerűen csak kicserélem egy hosszabb Usb-C kábelre.
Tehát akkor az elképzelésem megvalósítható, ha jól értem.
-
Kernel
nagyúr
válasz Vertigo18 #57715 üzenetére
De a falban tömör vezeték használatos, alu vagy réz. Vastagság a terhelőáramtól függ.
Lengőre kivezetni viszont sodrott vezeték kellene. Adott esetben a kettős szigetelésű, kéteres hálózati vezetékek is felhasználhatók, ami levágható a háztartási lomokról, készülékekről. Mivel az áram minimális, bármelyik megfelel.
Az USB-kábel is beköthető lenne a dobozba fixre, tömítve. Csak akkor, ha a kamerában is fix kötésű, nem tudod bontani.
-
Vertigo18
addikt
válasz cinemazealot #57710 üzenetére
Konkrétan egy ilyennek szedtem le a dugvilla részét...
A falból, mennyezetből ami kijön, a két vezetéket bekötöm egy valami ehhez hasonló kapcsolóba, hogy szükség szerint tudjam áramtalanítani. A kapcsolóból kijövő vezetéket a fenti képen látható kettő darab "U"-alakú fémbe beforrasztanám (a hülyéknek még rá is írták, hogy melyik a "L" és a "N"), majd az egészet (kapcsoló utáni résztől az USB kimenet részéig) betenném egy kis műanyag tároló dobozkába, hogy védve legyen mindenféle környezeti hatástól. Ez a doboz annyira lenne zárt, hogy teletolnám melegtakonnyal, hogy a benne lévő dolgok ne mozogjanak és kivágnék a másik végén egy "USB-nyi" lyukat a kamera táplálására. Aztán felrögzíteném a mennyezetre.
Ez így ennyire balesetveszélyes lenne? Nem vagyok egy "villanyász", de rengeteg csillárt szereltem már fel, kapcsolót cseréltem ki, az elmúlt 15 évben, mióta ideköltöztem, a csoki és a forrasztó lett a legjobb barátom. A kérdésem inkább arra irányult, hogy "hogy hívják?" a falban futó vezetéket, mert rá szerettem volna keresni a neten, hogy milyet vásároljak...
-
őstag
-
creation
senior tag
válasz KonzolKartel #57708 üzenetére
Hejhó,
Nyomd ki meleg ragasztóval vastag csíkban, majd amikor meghűlt, töröld át valami alkoholossal, az elmattítja jobban.
-
őstag
-
cinemazealot
addikt
válasz Vertigo18 #57707 üzenetére
Bármilyen jó nevű is legyen az az 5 V-os USB adapter, semmilyen formában sem kötném rá 230 V-ra oldhatatlan kötéssel. Mi van, ha meghibásodik, túlforrósodik, kigyullad? Hogy választod le gyorsan és egyszerűen?
Aztán mi van akkor, ha a kamerának van egy kis boot ideje? Nem fogja túl későn elkezdeni a rögzítést? Mit csinálsz a képanyaggal? Tárolod, vagy csak stream-eled egy képernyőre?
-
Dani_kp
addikt
-
őstag
Sziasztok!
Be LEDeztem a gépházam, de nagyon nem tetszik, hogy ennyire pontszerű a fényszórása. Mivel tudnám ezt könnyen orvosolni? Reméltem, hogy esetleg van valami ilyen bevonat, amit csak ráragasztok, vagy esetleg valami lapos cső, amibe behúzva szétszórná a fényt. Gondolkoztam LED profilokban, de valami lustább megoldást keresek
[ Szerkesztve ]
Telefonon gyorsabban elérsz: 06705213007
-
Vertigo18
addikt
Kb. egymilliárd féle vezetéket használok itthon forrasztáshoz, miegymáshoz. Most oda jutottam, hogy a bejárati ajtó feletti mozgásérzékelős lámpát szeretnél először leszedni, kikötni belőle a vezetéket, azt kettéosztani. Az egyik párt visszavezetném a lámpába, majd azt visszaszerelném az eredeti helyére. A másik párt összeforrasztanám egy 5V-os Usb-s telefontöltő adapterrel, melynek leszedném a dugvilla részét, a másik oldalán pedig rákötnék egy 5V-ról táplálható kamerát. Majd ezek után felfüggeszteném a lámpa elé...
A kábelt azért kérdeztem, mert akkor ugyanolyat vennék, nem másmilyet. Ahol meg megoldható, ott természetesen csokival fogom megoldani a dolgot.
Amatőr vagyok, igaz... de nem a nullán állok.
-
donmackó
addikt
Alusol-lal szokták forrasztani a rezet az aluhoz gázlámpával, de ez elég költséges megoldás. De így megvalósítható a z oldatatlan kötés a kettő között, és biztonságos. A rés és alu között fellépő galvanikus hatás miatt nem szokták a kettőt összekötni,csak maximum közvetett kötéssel.
Ezt csak így itt hagyom ;)
-
A Zéé
addikt
válasz Vertigo18 #57700 üzenetére
nem vagyok villanyász, csak dolgoztam villanyszerelő mellett, így lehet, hogy nem teljesen pontos a választom, de akkor arra nagyon felhívták a figyelmem, hogy ilyet még véletlenül sem, mert ha áram megy az ilyen csomóponton keresztül, akkor az korrodálja az alu vezetéket, ami idővel eléghet.
[ Szerkesztve ]
Just a simple Lineman...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Mini PC
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 12 - az izmos 12
- SSD kibeszélő
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- 3D nyomtatás
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest