Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Kedves érdeklődők! Ez a topik a vezetékes fülhallgatókról szól. A vezeték nélküliek topikját itt találjátok: Vezeték nélküli fülhallgatók. Kérünk, hogy a kérdések előtt olvassátok át az alábbi összefoglalót, ahol támpontokat találtok a hatékony kérdezéshez. Ha egyéb finomságok is érdekelnek, itt a mélyvíz haladóknak, nézz be nyugodtan.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Land
veterán
válasz Imurai #49589 üzenetére
Nekem ma jött meg a Piston 2. VSonic GR06 mellé vettem.
Sokkal kényelmesebb nekem, mint a GR06. Alap haranggal nem igen volt elég a basszus, de a középső haranggal frankón szól. Pár perce van a fülemben, semmi bejáratás nélkül és nekem baromira bejön a hangja. Harmad annyiba került, mint a GR06, de nem érzem gyengébbnek! Basszusban tuti jobb, többit majd később letesztelem. Erősen ajánlott vétel. Pláne a saját árkategóriájában! +++Samsung S23 8/256 Gb | Sendiy M2 & KZ ED9 & QCY C13 és C17 | Mitsubishi Outlander PHEV Instyle Navi +
-
akela91
addikt
válasz default. #49597 üzenetére
Igen, ha ingyen szállítást akarsz. Ajánlom mellé pl. Xiaomi power bankot.
-
piRate_nEx
aktív tag
Hali!
10-15 ezer körül érdekelnének fülhallgatók, amiket érdemes lehet megvenni. Elsőnek egy Sennheiser CX 300-II tetszett meg, de aztán mondták a Xiaomi Piston 2-t is. Vissza olvastam pár kommentet, és itt bizony van még más is, mint az AAA név, ahogy elnézem.
Azt nem mondanám, hogy audiophile vagyok, de a basszust nagyon szeretem, szóval az egy kritérium, hogy jó legyen.
The glass is already broken.
-
Narakh
senior tag
No, másfél hónap után megjött a csere-VSD1. Frissíthették a szériát, mert ennek az eredetihez képest egészen más - jobbnak tűnő - kábele van. Van valakinek hasonló tapasztalata?
A hangját egyelőre kicsit összemosottabbnak érzem, de bejáratás során ez gondolom majd beáll.
"This was I, a sparrow. I did my best; farewell."
-
ggrrobi
csendes tag
Sziasztok!
Ilyen szivacsos fülhallgató bogyót (asszem memory foam) lehet venni valami budapesti boltban vagy csak ebayról rendelni? Azért lenne jó itthonról mert akkor nem kell kb 2 hetet várni rá.
Megéri Comply Foamot venni vagy jó a nem márkás kb negyed annyiba kerülő is?
A hangzást hogy befolyásolja?
Köszi! -
Imurai
tag
Na!
Kerek 3 hét alatt megjött a Piston.en: nagyon tetszik!
Hosszabban: Nem is tudom mit vártam. Egyelőre nem ájultam el a hangjától, dehát kezdő vagyok még az audiofíliában... Az mindenesetre biztos, hogy szép tisztán szól, de mivel ez az első IEM-em, még szoknom kell ezt az egész hacacárét. Első behelyezésnél jól megflexeltem a dobhártyám De mivel éreztem, hogy zár, így nem értem a basszus enyhe hiányát (bár itthon a hifin is emelve van a basszus, de ez egy lassan 15 éves aiwa)
Mindenesetre most megy rajta a burn-in zene és keresem az áldozati bárányt... Mikor is van telihold? -
guppy
őstag
Ráadásul 29. adták fel a hongkongi postának (aliexpressről vettem mellesleg)
Hangja egyelőre elég meggyőző (bár mintha vmi hiányozna), nincs az a sziszegés mint ami a vsd3s-nél, (mondjuk telóról annak sincs, nexus 5 ezek szerint szépen vág felül). Közepe remélem még tisztul kicsit, de így is jobb a vsonicnál, mélyből kevesebb van, meg mintha nem is menne le annyira mélyre (vagy csak a kiemelés hiánya miatt gondolom így)
Szigetelésére kíváncsi vagyok mennyire lesz elég BKV-n, mert a gépelést simán hallani zenehallgatás közben is ...
Kíváncsi leszek te hogy fogod hallani
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
guppy
őstag
Megjött az OSRTY KC06A , sokkal minőségibb benyomást kelt a vsonic vsd3s-nél (drágább is volt 6k-val). Hangra első blikkre jó, este összehasonlítom a vsd3s-el, de elöljáróban annyit, közepek jobban ki vannak itt emelve, és a szigetelése elég siralmas. Ha lesz rá igény pár nap (hét?) múlva rittyentek egy összehasonlítást is.
-
default.
őstag
válasz szentkuti11 #49566 üzenetére
Köszi!
Esetleg olyan, ami nem ilyen IEM kialakítású, hanem sima in-ear? -
törölt tag
Ebben a kategóriában nincs igazából olyan, ami nem mélyorientált, illetve ez kb a majdnem mindegy kategória. Egyébként a JVC például elég mélytúlsúlyos, ha pont az kell. Vagy a Soundmagic.
runner 125: Szerintem kb mindenkinek van tapasztalata ezzel a kategóriával is már. Ahogy a kolléga írt, ezeknél a termékeknél a márkát fizeted meg inkább, a hangminőségre nem nagyon jutott náluk keret. A Senn CX sorozat például kb semmit nem fejlődött az elmúl 10 évben, miközben az IEM piac meg elment mellettük.
Egyébként bruttó 30-ig ott van például az RMA 750i is, az headset is meg belefér a keretbe. Bár attól is függ, hogy miről hajtod, mert nem biztos, hogy érdemes ennyit elkölteni rá. -
Fitzgerald
veterán
válasz szentkuti11 #49574 üzenetére
Igen, a Xears fülesemhez a második pár EX10-em Hybrid bogyóit használom.
-
Fitzgerald
veterán
válasz BigBlackDog #49576 üzenetére
Igazad van, három pár.
-
BigBlackDog
veterán
válasz Fitzgerald #49573 üzenetére
Én úgy tudom, hogy azokhoz a fülesekhez csak három bogyó jár, itt legalább is azt írják. Nekem meg pont a legkisebb, 'SS' méret kellett. De, ha valakinek elég az 'S'-es is, akkor valóban jobban jár.
-
Ati1979
veterán
válasz szentkuti11 #49572 üzenetére
Nyugodtan írhattál volna 100 at is.
-
szentkuti11
addikt
válasz Fitzgerald #49573 üzenetére
Biztos vagy te abban, hogy az EX10-hez Hybrid bogyókat adnak? Az EX50 nagyon jó vétel 3k-ért, de az MM pillanatok alatt ki is árulta.
-
Fitzgerald
veterán
válasz BigBlackDog #49561 üzenetére
Ebben csak annyi a csavar, hogy az MDR-EX10 kb. Ugyanennyibe (vagy még kevesebbe) kerül 4 pár gumiharanggal, és az EX-50 is alig drágább valamivel (ugyanennyi haranggal), mivel mindkettő kifutó modell. Ez utóbbit nemrég már a Media Marktban is 2990-ért adták.
[ Szerkesztve ]
-
szentkuti11
addikt
válasz runner 125 #49571 üzenetére
Van tapasztalatom a kategóriában. Az általad linkelt fülhallgatóknak a Vsonic-kal együtt dinamikus meghajtójuk van, ez egy olyan technológia, ami ilyen kis méretben magával hordoz hibákat, pontatlanságokat főleg a magas tartományban. A Vsonic 99%, hogy jobban szól az általad linkelt fülhallgatóknál, amik sajnos a márkájuk miatt kerülnek annyiba, amennyibe. A nagy szakadék mögött a 3-4 armatúrás fülhallgatók laknak, például a Westone W30-W40, amik tudnak headsetként is működni.
[ Szerkesztve ]
-
runner 125
nagyúr
válasz szentkuti11 #49568 üzenetére
Van tapasztalatod a szóban forgó árkategóriával is? Miért nem éri meg? Miért nem nyújt többet? Mi az oka a felárnak?
?
"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
pucz
senior tag
Háló!
Fülest szeretnék vásárolni, de a "0-5000-ig" kategóriába nem találtam nekem szimpit. Főleg, hogy csak egy Sony-t láttam ami mély orientált.
Egy SAM S3 LTE móbájlról lenne hajtva, Custom ROM, és szintén Custom Hangvezérlés.
Kicsit jó lenne, ha strapabíróbb lenne, mert az elmúlt hónapban munka közben két fülest rongyoltam le. Mic, volume controll nem kell. Zenei stílus: vegyesvágott.Szeretem a sok mélyet, éles magasat. De ha hasonlítani kéne, akkor a Samsung gyári füleséhez hasonlítanám. Ha a jövendő fülesem azt a szintet eléri, bódottág lenne. De jó lenne, ha mind mélybe, magasba, és hangerőbe is túlszárnyalná.
Árkat. 5k környéke.
-
szentkuti11
addikt
válasz runner 125 #49567 üzenetére
Nem kell rá annyit költeni, bőven elég egy Vsonic VSD3 + egy mikrofonos kábel. Headsetben ami ennél jobb, az már sokkal-sokkal drágább.
-
runner 125
nagyúr
Hi,
Br. 25-30k magasságáig melyik fülhallgatót javasolnátok? Fontos, h legyen a zsinóron mikforon is.
Köszi.
"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
default.
őstag
Sziasztok!
Fülest keresek iaudio (cowon) u5-ös gépemhez, nincsenek túl nagy igényeim. Esetleg ha van olyan, aminek van egy kis tere, az frankó lenne.. Mély/magas orientáltakat kerülném inkább..
Nézelődtem a DealExtreme oldalán, amit itt láttam a topikban, és hát a bőség zavara..
Keret mondjuk egy 10es lenne.. Tudnátok ajánlani néhány fülest mondjuk erről az oldalról?köszi szépen előre is.
-
need
addikt
válasz BigBlackDog #49561 üzenetére
továbbítottam a linket.. akinek küldtem válaszában a háláját fejezi ki neked.. és köszönetét..
D750+Tami 24-70..Nikon 70-200 f/2.8 vrII....Diablo3 Battletag: norennord#2734 Division 2 noren73
-
Fredo78
aktív tag
válasz szentkuti11 #49560 üzenetére
Nem olyan gond, a lényeg akkor hogy , nekem nincs teendőm, náluk pattog a labda
-
Fredo78
aktív tag
Azzal a kérdéssel zavarkodnék hogy normális e hogy a pandawillnél okt.29-én rendelt Piston rendelésem állapota még "processing"
-
contaxg
veterán
Nézz be a Budafoki úton (vagy a közelében?) található Sony szervizbe.
A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.
-
need
addikt
válasz szentkuti11 #49553 üzenetére
neked is thx
D750+Tami 24-70..Nikon 70-200 f/2.8 vrII....Diablo3 Battletag: norennord#2734 Division 2 noren73
-
need
addikt
válasz BigBlackDog #49554 üzenetére
rendben várom hogy mi lesz...
-
need
addikt
Üdv népek..
hát sajna a memóriám már nem a régi..
régebben a fülhalhatómhoz volt Sony dugó (narancssárga..zöld..stb.vetőcső) ezt szettben vettem a 4-esben..
kellene ennek a típusa ill. hogy itthon lehet-e kapni..D750+Tami 24-70..Nikon 70-200 f/2.8 vrII....Diablo3 Battletag: norennord#2734 Division 2 noren73
-
contaxg
veterán
válasz Sayan_ #49548 üzenetére
Régi Nokiáknak volt 2.5mm-es csatija, de azok a gyári Nokia fülesek nem igazán jók zenére.
[ Szerkesztve ]
A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.
-
Sayan_
csendes tag
Tudnátok segíteni 2.5mm-es fülhallgató témában? Vettem ebay-ról jóáron 1 kis MP4 lejátszót, de arra nem figyeltem, hogy 2.5-ös a csatlakozója. A gyári füles mondanom sem kell kuka. Általános használatra kellene leginkább sportoláshoz max 5.000 ft-ig. A témának utánaolvastam itt fórumon, de a Sennheiser 300-as amit ajánlottak már nem lehet kapni sajnos.
-
setom
tag
Aki már forrasztott, javított fülhallgatót,az tudna pár tanácsot adni, hogy milyen forrasztópákát (pisztolyt? ) és egyéb anyagokat kell beszereznem hozzá. Pákából, hány wattost érdemes venni?
-
contaxg
veterán
Szívesen adok E10 fülhallgató hangszórót (házzal) örökbe. Forraszd rá a két vacak egységed helyére.
-
A_ScHuLcZ
addikt
válasz szentkuti11 #49542 üzenetére
"I'd tell you a joke about UDP, but you probably wouldn't get it."
-
szentkuti11
addikt
válasz randras_83 #49534 üzenetére
Igen, így visszaemlékezve nekem is úgy rémlik, hogy az N5-ön ment de az N4-en nem.
-
RetepNyaraB
veterán
"és kíváncsi lettem (nem tudtam h hamisítják). "
Ezert gondoltam, de biztos felreertettem. Ebben az esetben szimplan mar a hamis ar kicsinysege gyanus, a sok körites miatt, ami mind penzbe kerül nekik is.[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
ku-cu
tag
válasz RetepNyaraB #49539 üzenetére
Azt hiszem félreértesz. Egy percig sem merült fel bennem h eredeti.
Mint írtam, még az eladó is közölte. -
RetepNyaraB
veterán
nem volt gyanus, h egy 200k ertekü füles 50 dollar
Mondjuk haverom is vett 50 tajvani, vagy milyen dollarert odaki' ajfon 5-öt es fel volt haborodva, h itthon mar a wifijere se ment fel, nem beszelve a masinarol magarol :zokogva röhögö szmajl:"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
ku-cu
tag
válasz raven12 #49536 üzenetére
Ha nem költői a kérdés: mert véletlenül megláttam, és kíváncsi lettem (nem tudtam h hamisítják). Plusz kellett valami füles amit nem kell felteni.
Most rahuztam egy ezereves comply-t es egész hallgatható lett. Lehet megszokom. Az a baj, h eladni nem merném. Nem hiszem h vissza tudnának élni vele, de franc tudja. Szóval valószínű marad. Nemsokára jön egy Piston is, majd összehasonlítom őket. Elég régen használtam univerzális fülest, már el is felejtettem milyen jó szenvedni az illesztékekkel. -
ku-cu
tag
Na szóval, mutatom mit nem érdemes venni.
Doboz király, a tok elmegy, a kábel elég jó ebben a kategóriában. (50$) De a hangja, az borzalom. A gyári illesztékek anyaga szörnyű, és ugye együtt cserélhetőek a vetőcsővel. Persze szétszedtem kettőt (igazából a ragasztó elég könnyen adta magát) és rátettem egy pár puhább szilikon illesztéket. (kék) Most sem mondom h tökéletes a fit, de nagyjából jó. A hangja hihetetlenül nyers, van benne valahol a középmagasaknál egy emelés, ami kifejezetten kellemetlen. Ami még ennél is durvább, az hogy 100hz körül vág. Olyan szinten, h hiányoznak bizonyos lábdobok. Kicsit csalódtam, mert ennél jóval olcsóbban is tudnak csinálni a kínaiak hallgatható füleseket. Itt valószínű elvitte a pénzt a körítés, plusz ebbe a tényleg apró házba csak mini driver fért, az meg nem képes mély hangokat kiadni. Hogy dicsérettel zárjam: fül felett vezetve egész kényelmes, a lehetetlen karaktere miatt pedig meglepően nagy (széles) a tere.
Ha nem lenne egyértelmű, a képen egy 50$-os, hamis ie800 látható, a véleményt is erről írtam.
Egyébként létezik 200 dolláros hamisítvány is, abban már jobb driver van az eladó szerint. Az Ali-s eladó meglepően korrekt, a maga angolságával előre tájékoztatott h elég vacak ez típus, ne legyenek nagy elvárásaim. -
randras_83
addikt
válasz akela91 #49533 üzenetére
Azt tudom hogy N5-tel mit csinál a Pistonból és a Nexus ból is van itthon kettő. privátban kaptam egy ilyen kérdést és rémlik hogy fülestalin nem vezérelte szentkuti11 kolléga nexus án a hangerőt. Akkor az app gyanakodtam, de a kérdező is neutront használ ahogy én is.
https://www.flickr.com/randras83/
-
akela91
addikt
válasz randras_83 #49532 üzenetére
Ahogy megjön a Piston 2, leírom hogy Nexus 5-el hogy viselkedik.
[ Szerkesztve ]
-
randras_83
addikt
válasz szentkuti11 #49516 üzenetére
Figyi már, hogy emlékszel az N4en nem mentek a Piston hangerő gombjai, ugye?
https://www.flickr.com/randras83/
-
contaxg
veterán
válasz akela91 #49529 üzenetére
DealXtreme jó hely. Volt hogy sérülten érkezett vmi és kompenzációt vagy visszaküldést kínáltak fel. Talán EU-ból is szálítanak közvetlenül...de ebben nem vagyok teljesen biztos.
-
contaxg
veterán
válasz akela91 #49525 üzenetére
Semmi gond nem volt a linkkel, se a fülessel.
Csupán vicces volt a marketing szöveg: (mell)bimbó minőségű szilikon. ami nem más mint a cumi.
Remélem sokáig társad lesz az E10.
[ Szerkesztve ]
-
-
akela91
addikt
Üdv.
Ez már az új 2.x Piston lehet? [link]
-
Ati1979
veterán
válasz randras_83 #49518 üzenetére
Ja asszonykának jó!
-
Sayan_
csendes tag
Sziasztok! Tudnátok nekem ajánlani valamilyen jobb fajta 2.5 mm-es fülhallgatót? Edzéshez kellene, max 5-6 ezer ft-om lenne rá, jó a sima "agybadugós". Lényeg, hogy átalakítózni nem szeretnék, és ne úgy szóljon, mint a piaci 600 ft-os, amit a most vásárolt MP4 lejátszó mellé adtak. Köszönöm előre is!
-
AGE-T
őstag
Kellene valami nyúzásra alkalmas füles, ami azért szól valahogyan. Gr07 mennyire tartós?
Ha van valami eladó nyugodtan küldjetek pm. -et.For SALE: http://bit.ly/1aepGxI
-
contaxg
veterán
válasz randras_83 #49511 üzenetére
uhhh...
-
Ati1979
veterán
-
setom
tag
Avatorodhoz illik
-
A_ScHuLcZ
addikt
válasz szentkuti11 #49509 üzenetére
Hallgatom még 1 kicsit, aztán nyilatkozok róla, nagyobb hangerőnél is megnézem, stb. Munkahelyen vagyok, csak másodsorban tudok ezzel foglalkozni, de beraktam a fülembe munka mellé, 1 fokkal jobban tetszik a hangja már, de nagyon más, mint a Xears.
Jack átalakítót 4pinesről 3 pinesre honnan tudok idehaza olcsón szerezni? Asszony telefonjával igen valószínűleg nem lesz kompatibilis, az a G2 mini igen válogatós, ami a füleseket illeti, másnál gond volt a Piston2-vel annál a telefonnál.
Valami ilyesmire lesz szükségem, de ennek az árát meglátva kissé felnevettem, majdnem annyiba kerül, mint maga a füles..
[ Szerkesztve ]
-
A_ScHuLcZ
addikt
Megérkezett a Piston2, hátast azért nem dobtam tőle, kövezzetek meg, de egyelőre jobban tetszik a Xears XE200Pro hangja.
Nem rossz ez sem, de más, bejáratás után lehet más lesz a véleményem.
[ Szerkesztve ]
-
kemcso
Ármester
válasz #16820480 #49499 üzenetére
Ezeket be lehet még tenni: VSD3S teszt, VSD3 teszt
A Pistonnál (vigyázni kell a vásárlással, sokat hamisítják!!)) helyett én úgy fogalmaznék inkább, hogy "(vigyázni kell a vásárlással, sokan hamisítják!!!)" vagy "(vigyázni kell a vásárlással, sok a hamisított darab!!!)"
A bogyók alatti Audiokaiser link nem működik [link]
A végén a Fülhallgató tisztítás linkje inkább maga a cikk legyen [link]
Meg a már említett Hardverapró bazárok link is rossz
-
mexicanraven
senior tag
válasz BigBlackDog #49504 üzenetére
Köszi!
Tervezek majd venni egy xiaomit a közeljövőben, és telefonáláshoz, de a jelenlegi fülesem tönkrement, és az már kellene!when the sun shines, we'll shine together
-
BigBlackDog
veterán
válasz mexicanraven #49503 üzenetére
Szerintem az lesz a Te fülesed. Mihez használnád a mikrofont (Android, WP, IOS, PC, stb.)?
[ Szerkesztve ]
-
mexicanraven
senior tag
Sziasztok!
Tudnátok nekem ajánlani fülest, amin van mikrofon, basszusban gazdag (nem baj, hogy nem reális a hangzásvilág, volt anno egy Koss The Plugom, azt nagyon szerettem), és 8k körül mozog? (Piston 2 esetleg???)
Köszönöm
when the sun shines, we'll shine together
-
contaxg
veterán
válasz #71562240 #49501 üzenetére
I'm a flexman.... mondhatnád
Egyébként tök jót írtál. Azt vedd figyelembe, hogya jobb füleseken van kiegyenlítő nyílás, de valószínűleg egy gyors behelyezéstől kialakult megnövekedett membrán nyomást, ezek sem tudják csökkenteni.
Egyszer már írtam, hogy szerintem felhasználó függő is a flexelés kialakulása. Sőt, még a párát is kezdem mostanában belekalkulálni, de még nem tiszta a kép előttem.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz #16820480 #49499 üzenetére
Nem az összefoglaló topikjában, hanem itt vetnék fel egy alapvető szempontot, amire úgy látom nem irányul figyelem - vagy irányul, csak én nem vettem észre, ez esetben felfedeztem a spanyolviaszt. Érdemesnek tartom megvitatásra - a "B-közép" számára javaslom, ne azt nézze, hogy Kammerer írta, hanem hogy mit írt, hátha nem eleve hülyeség.
Úgy látom, hogy itt teljes természetességgel folyik a szó arról, hogy némely fülhallgatók hajlamosak a driverflexre (hasonlóan némely fejhallgatókhoz), és az összefoglalóban is afféle "természetességgel" tárgyaltatik a driverflex jelensége, az elkerülhetőségére és a hangminőségre gyakorolt hatására tett utalások nélkül - vagy csak én nem vettem észre ezeket az utalásokat, ez esetben visszatérünk oda, hogy felfedeztem a spanyolviaszt.
Két részre bontanám a mondandómat: mi is az a driverflex illetve miért és hogyan kerülhető/KERÜLENDŐ el.1., Ideidézem, ami a driverflexről az összefoglalóban szerepel. "Driver flex: A fülhallgató hallójáratba helyezésekor fellépő jelenség, ami a fülhallgató házának zártsága miatt jöhet létre. A fülbe helyezéskor a meghajtó külső és belső fele közt nyomáskülönbség jön létre, ami (részben) a füles legkönnyebben mozdítható elemén csapódik le: a meghajtón. Gyakorlatban ez a hallójáratba helyezéskor hallható kattanás vagy pattanás jellegű hang, és hosszú távon nem tesz jót a meghajtónak." Megmagyarázza ez a szöveg, hogy mi is az a driverflex? Nem teljesen. Pedig nem mindegy.
Az említett nyomáskülönbség miatt ugyebár a driver membránja (valamint a fülünk membránja) nyomódik, ergo új alakot vesz fel a nyugalmi alakjához képest, illetve ha a driver membránszéle rugalmas, akkor a driver membránja beljebb nyomódik a nyugalmi helyzetéhez képest, ha pedig a driver membránja és membránszéle is inkább merev mint rugalmas, akkor egy ideig ellenáll az alakváltozásnak, majd hirtelen változik.
Na de mi is az a pattanás, amit hallunk driverflex esetében? Amikor a merev drivermembrán/membránszél már nem bírja a nyomást, és hirtelen új alakot vesz fel? Vagy éppen ellenkezőleg, amikor hirtelen visszatér eredeti alakjába, mert valamilyen okból helyreálltak a normális nyomásviszonyok a behelyezés közben vagy után? Vagy mindkét okból szoktunk driverflexet hallani? (Vagy alkalmasint nem is a driver membránja pattan, hanem a fülünké?) Na és mi van akkor, ha van nyomáskülönbség, de még nem annyira, hogy létrejöjjön a driverflex?
2., Három tézisem van:
a., Nem jó, ha létrejön az említett nyomáskülönbség, mert ez árt a fülnek is, a drivernek is, de legfőképpen ÁRT A HANGMINŐSÉGNEK.
b., A driverflex biztos jele annak, hogy létrejött a nyomáskülönbség, tehát rossz módszerrel helyeztük a fülünkbe a fülhallgatót (vagy a fülünkre a fejhallgatót).
c., Az esetleg rossz módszerű behelyezés miatt a zárt IEM fülhallgatók esetében sok esetben nem a fülhallgató valós hangminőségét ítélik meg a felhasználók-tesztelők.
A három tézis rövid magyarázataként utalok arra, hogy könnyű belátni, ha a zárt IEM fülhallgatót úgy helyezzük be a fülünkbe, hogy a behelyezés KÖZBEN hermetikusan záródik a fülmembránunk és a drivermembrán közötti tér, akkor a hallójáratban létrejövő megnövekedett nyomás zenehallgatás közben lefojtja a driver membránjának (és a fül membránjának) a rezgését, ezért jóval nyomottabb hangminőséget hallunk, mint hallhatnánk optimális nyomásviszonyok esetében - amellett, hogy diszkomfort érzésünk is létrejön a fülmembránra nehezedő nyomás miatt. Kísérletes tapasztalataim (és másoké) is azt mutatják, hogy ez be tud következni a zárt fej- és fülhallgatóknál egyaránt.Mindezek alapján azt állítom, hogy az IEM fülhallgatók esetében behelyezés közben nem csak azért fontos-praktikus a fülkagyló hátrafelé-felfelé húzása, hogy ezáltal kényelmesen kitágítsuk a hallójáratot a fülhallgató kellően mély behelyezése érdekében, hanem avégett elengedhetetlen ez a módszer, különösen zárt IEM-ek esetében, hogy a behelyezés KÖZBEN legyen légrés a fülhallgató illesztéke és a hallójárat fala között, hogy ne jöjjön létre az emlegetett nyomáskülönbség. A légrés akkor szüntetendő meg, amikor a fülhallgató éppen a kellő mélységig a helyére került, így az ekkor létrehozott hermetikus zárás azt eredményezi, hogy a fülünk membránja és a driver membránja között akkor is normál nyomásviszonyok állnak fenn, ha tényleg hermetikus a zárás az optimális méretű gumiharang révén. Értelemszerűen az egész eszmefuttatás azokban az esetekben igazán fontos amikor valóban hermetikus a záródás a hallójárat és a külvilág között zenehallgatás közben. De akár a nyitott fülhallgatók membránjának védelme érdekében is fontos lehet, hogy az IEM fülhallgató behelyezése KÖZBEN legyen légrés a fülhallgató és a hallójárat között.
Mivel úgy érzem, hogy fenti eszmefuttatásom nem a spanyolviasz felfedezése, és mert felületes ránézésem szerint az összefoglalóban linkelt angol nyelvű útmutató se utal erre a szempontra a fülhallgató optimális behelyezési módszerét tárgyalván, gondolom megérne két-három mondatot az összefoglalóban a behelyezés KÖZBENI légrés fontossága. Tehát, hogy a hipotézisem szerint a driverflex nem a fülhallgató hibája, hanem a rossz behelyezési módszer egyértelmű tünete. Azazhogy az emlegetett nyomáskülönbség nem kikerülhetetlen istenverése, hanem nagyon is könnyen kikerülhető, de ami még fontosabb, hogy hipotézisem szerint feltétlenül KIKERÜLENDŐ. Az emlegetett nyomáskülönbség létrejötte, vagyis a driverflex jelensége USER ERROR - a hipotézisem szerint. Ha pedig zenehallgatás közben is fennáll az emlegetett nyomáskülönbség, az rontja a hangminőséget, és nem mellesleg diszkomfort érzést okoz, ami szintén rontja a hangminőséget.
Mellékes apróság: a driverflex manapság már inkább összetett szó, mintsem két szó.
:.............
.
...............Nem akarom elvonni a figyelmet a fenti (hipo)tézisekről, ezért itt mélyen jegyzem meg, hogy esetleg érdekes lehetne elbeszélgetni arról, hogy mi a helyzet hangminőségileg akkor, amikor helyesen helyeztük be a zárt IEM fülhallgatót, tehát nem jött létre a behelyezéskor nyomáskülönbség, ellenben a hermetikus zártság megtartása mellett zenehallgatás közben kijjebb csúszik a fülhallgató, és így esetleg lecsökken egy kicsit a belső légnyomás a hallójáratban?! Hehe.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a topic összefoglalót!
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
- Suzuki topik
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Lexus, Toyota topik
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Külpolitika
- Bemutatta első aktív zajszűrős fejhallgatóját a 1More
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- PlayStation 5
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
Állásajánlatok