Új hozzászólás Aktív témák

  • Viszlát

    addikt

    Roma: talán a legfontosabb tudnivaló ezzel a filmmel kapcsolatban, hogy mindenképpen érdemes rákészülni a megnézésére. Merthogy a mindennapi rohanásból a kanapéra huppanva kiszakadva, mintegy háttérzajnak betéve szinte garantált a kudarc, nem fog működni. De többet is érdemel ennél, szvsz elengedhetetlen a nyugodt környezet, az osztatlan figyelem és koncentráció, és akkor egy igazán remek és ritka filmélmény valósulhat meg.

    Persze még így sem garantált a siker, merthogy ez egy "művészfilm", ami alatt nem azt értem, hogy elvont lenne valami nehezen vagy éppenséggel kihámozhatatlan mondanivalóval. Egyszerűen csak egészen más eszközökkel operál mint a legtöbb film, nincsenek reklámfilmszerű gyors vágások, kompakt, egysíkú, egy-két tulajdonságra, jellemzőre kihegyezett funkcionális karakterek. Helyette gyönyörűen fotózott hosszú, vágatlan jelenetek, a kamera csak pásztáz és pásztáz, miközben mind a cselekmény mind a karakterek lassú, komótos tempóban bontakoznak ki a néző előtt. Nagyon is határozott, semmi tétovaság, de számomra egyértelmű volt, hogy az író/rendező ezt egy bizonyos formában és ritmusban akarta elénk tárni és semmiféle kompromisszumot nem kötött azért, hogy kiszolgálja az Y vagy Z generáció 5 másodpercesre apadt koncentráló-képességét.

    Tényleg csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni, nekem nagyon nagy élmény volt. Kifogástalan technikai, színészi teljesítmény, magával ragadó, érzelemdús, gyengéd és kőkemény egyszerre. Még talán annyit, hogy nem árt tisztában lenni bizonyos körülményekkel a 70-es évekbeli Mexikóval kapcsolatban, van néhány utalás amit én csak utólagos utánaolvasással értettem meg.

    Megmentette a 2018-as évet 10 pontos szempontból is, épp a minap summáztam magamban, hogy most először nem volt számomra max pontos alkotás egy évben, de szerencsére korai volt az összegzés.

    #értékelés

    [ Módosította: vond ]

    "How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

Új hozzászólás Aktív témák