Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
tzsolesz
nagyúr
-
rumkola
nagyúr
Csodálatos!
The Saboteur 10.7-el random fagy 4870-el (patch-el és anélkül is).
Kane And Lynch 2-ben pedig lila függőleges csíkot húznak a játékban lévő utcai lámpák, 9.12-től felfelé az összes driverrel.
Neeem, ez biztos nem driver hiba. -
Jani09
tag
Sziasztok!
vettem egy sapphire radeon hd 5770 vapor-x-et és az a helyzet, hogy nagyon sokszor bejátsza a kékhalált
ezt kapom:
probléma-aláírás:
Problémaesemény neve: BlueScreen
Operációs rendszer verziója: 6.1.7600.2.0.0.256.1
Területibeállítás-azonosító: 1038További információk a problémáról:
BCCode: 124
BCP1: 0000000000000000
BCP2: FFFFFA8004F398F8
BCP3: 0000000000000000
BCP4: 0000000000000000
OS Version: 6_1_7600
Service Pack: 0_0
Product: 256_1
azért írtam ide mert lehet itt kell keresgélnem... -
milbo
aktív tag
-
katt777
félisten
"ott a régi, jó öreg Radeon Bios Editor, amely, a nevén túlmenően, lehetőséget biztosít CATALYST PROFILOK készítésére is, egyéni órajelekkel, fesszel, ventivel, stb" - szimplán nem tudsz olvasni.
Ennél érthetőbben és kiemeltebben nem tudom leírni. Az égadta világon semmi köze a bios-turkáláshoz! Nem is kell mindenben más értéket megadni, csak amit változtatni akarsz, a többibe írhatod a gyárit. 1szerűbb, mint XML-fájlokat szerkesztgetni.
Talán rossz wflash verziót használsz, vagy UAC v. egyéb zavar be. Nálam simán megy.
RBE: Acquire/flash bios gomb.
[ Szerkesztve ]
-
milbo
aktív tag
válasz
katt777 #10293 üzenetére
Azt írtad hogy az RBE-al egyénileg lehet lehet beállítani az órajel és feszültség értékeket. Ezek a változtatásokra írtam hogy nekem turkálást jelentenek. Meg tudom csinálni ha arról van szó de inkább nem módosítok semmit. Az AB feszültség csúszka nálam inaktív bármit pipálgatok, feszemelés kilőve. RBE-n nem találtam meg hogy lehet lementeni a bios-t.
szerk: a Winflash--t próbáltam volna mentésre használni, az meg nem indul. Lehet hogy Win7 X64 Home Premium miatt.
[ Szerkesztve ]
-
milbo
aktív tag
válasz
katt777 #10291 üzenetére
A RadeonPro-t kipróbálom. Tuningra ha kell, Afterburner tökéletes. Kipróbáltam, jelenleg nincs szükség rá. A Bios-ban nem turkálok, tudom hogy kell de én azt úgy hagyom ahogy van. A notiról nem is tudom leszedni. Meg akartam már nézni hogy milyen beállításokat használ. A GPUZ a bios mentésre ezt a választ adja: BIOS reading not supported on this device. Ezek után nem próbálkoztam.
-
katt777
félisten
válasz
Weaver #10283 üzenetére
Nem tetszik a 10.7?
milbo: Abu85 már írta, hogy nem lesz jó. Viszont megnéztem ezt a nemrég belinkelt RadeonPro programot, amely CC profilokhoz használható, ezzel próbálkozhatsz. Lényegében egy kiherélt ATT-adaptáció CC-re (még meg is köszönik RA-nek az engine-t). Ha ez sem OK, még mindig ott a régi, jó öreg Radeon Bios Editor, amely, a nevén túlmenően, lehetőséget biztosít Catalyst profilok készítésére is, egyéni órajelekkel, fesszel, ventivel, stb. Mivel ez is CC-mod (XML), ráadásul nincs is köze RA munkájához, nagy eséllyel notin is szépen menni fog CC-rel.
gooool: Hogyan legjobb? Ha sebességre kell, 10.4, ha újdonságra, v. esetleg újabb programok javítására, akkor 10.7.
-
gooool
őstag
Sziasztok!
Annyit kérdeznék csupán,hogy HD4830-as karihoz melyik a legjobb ATi driver?
Annyit tudok,hogy a 9.x-esek vannak igazán HD4xxx-re kihegyezve,de am nem nagyon tudom,melyik lenne a legjobb számomra.Köszönöm a segítséget!
-
milbo
aktív tag
Nincs semmi gond. Én is bénázhatok, benne van a pakliban. Csak azért volt az idegeskedés, ha már a frissítés nem megy, a régebbi miért nem megy vissza. Ami odáig rendesen működött.
katt777 próbából felraktam az utolsó ATT-t. Ezt írja: A bios nem olvasható! Tájékoztasson egy fejlesztőt az ön kártyájáról. Másik ablakban: Acces voilation at address 00528503 in module 'atitray.exe' Read of address 00000020.
Reménytelen, nem ismeri a kártyát. Talán ha lesz frissebb kiadás.Abu85: sima Catalys-ot nem is próbáltam, A telepítő nem ad lehetőséget a driver telepítésére. Ez van nálam telepítve: 10-6_mobility_vista_win7_64_dd_ccc.exe
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Szerintem a Mobillity supportról kellene beszerezni a drivert. [link] - Itt van Win7-64-re. [link] - Ez pedig a Mobility Util.
Gyanítom, hogy az asztali Catalyst csomagokkal próbálkoztál, az inf valóban tartalmazza a kártya infóit, de a telepítő nem, így végül nem lesz felismerve a termék, persze rá lehet erőltetni. A Mobility Util kell a mobil Radeonokhoz. Az tartalmazza a notebookgyártók igényeinek megfelelő infókat.
[ Szerkesztve ]
-
milbo
aktív tag
Amikor megvettem a gépet, automatikusan települt valami régi driver. Ki sem tudtam lépni a telepítőből. A gyártó honlapjáról 09.12 dátummal van legfrissebb driver, lehet hogy ez volt az (8.672.3.0). Ezt a drivert letöröltem, Driver Cleaner-el tisztogattam. Felraktam a 10.5-öt, ami ment hibátlanul. Csináltam vele tuning tesztet is Az Afterburner segítségével. A CCC be lett állítva de utána nem foglalkoztam vele. Amikor kijött a 10.6 az is fel került. A Acer topic-ban kérdeztem , hogy lehet megnézni mennyi memóriát használ a kártya mert rá van írva a gépre hogy 2746MB HyperMemory. Válasz, nézzem meg a CCC-ben. Innen kezdődtek a bonyodalmak mert nem volt hajlandó megnyitni semmilyen alkalmazást, még a súgót sem. Mivel a 10.7 elérhető,fel akartam rakni. Nem sikerült a driver részét mert azt írta a telepítő hogy INF file nem található. A kicsomagolt könyvtárban benne volt és az 5650 ott volt mint támogatott kártya. Megint tisztogatás. 10.6 vissza, szintén nem találja az INF file-t. Letöltöttem a 10.5-öt annál sem találja. Ez volt a pont amikor kezdtem kicsit idegesedni. Megint tisztogatás. Gyártó honlapjáról ősrégi driver letöltve, érdekes módon ez megtalálta az INF-et. Eszközkezelőből frissítettem a driver-t a 10.6.ra majd a CCC-t is telepítettem. Jelenleg jól működik, a Mass Effect úgy megy mint korábban. Megnyugodtam. Lehet hogy én csináltam valamit rosszul. Ennyi telepítés, törlés, tisztogatás és restart a 4830-al egy év alatt van mint ezzel négy óra alatt.
szerk: a gpuz jelenleg ezt írja: atiumdag 8.741.0.0 (Catalyst 10.6) Win7 64
[ Szerkesztve ]
-
Weaver
senior tag
melyik napra igérik a 10.8-at ?
-
zodo
nagyúr
Ne de, valahogy mégis úgy jött lett.
Ne haragudj!
Lényeg, hogy végül felment és működik rendesen!Hozzáteszem nem ismerek egy laptopot sem, soha nem is használtam egyet sem.
Némelyiket azt sem tudom, hol kellene bekapcsolni.
Viszont nem rég bátran nekiálltam egy XY típust újrahúzni és elsőre sikerült.
Lehet, hogy mákom volt. -
milbo
aktív tag
válasz
katt777 #10275 üzenetére
Fogalmam nincs hohy az a bizonyos szoftveres módot hogyan kell használni. 4830-am van van már lassan két éve, feltelepítem és megy tökéletesen. Ez látszik is tuning terén, a mostani 4830 elég előkelő helyen van a 06/Vantage táblázatban.
zodo nem szidtam egy szóval sem az ATI-t sem a drivert. Egyszerűen így jártam. Az is lehet hogy én voltam balfék viszont pár frissítésen már túl vagyok és még ilyen hibával nem találkoztam. Azért ideírom milyen kártyák voltak már nálam: 9500Pro, X600Pro, X1600XT, Mobil 9700, Mobil X1800, MSI 4830 és most Sapphire 4830. Most az 5650 okozott némi bonyodalmat de túl vagyok rajta.
-
katt777
félisten
ATT szoftveres módban sem kezeli?
Mert annak éppen az lenne a dolga.
Nálam C telepítő 4 év alatt 2X cseszett bele a rendszerbe, CCC csak a maga hülyeségeit/hiányosságait hozta, ami nem hiba, hanem garantált szolgáltatás.Szerencsére előbb-utóbb HD3870-hez és 4870-hez is hozzáigazították az ATT-t.
[ Szerkesztve ]
-
milbo
aktív tag
válasz
katt777 #10273 üzenetére
GF2 volt az utolsó NV kártyám. Párszor frissítettem ATI drivert de ilyennel még nem találkoztam. Most is csak a CCC miatt volt minden. Szívből utálom. Soha nem szoktam felrakni, csak azért kell mert az ATT nem ismeri az 5650-et. Mostanában nem frissítek az biztos, majd ha a Win megdöglik.
szerk: a nem kimaradt
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
Hát én a vadi új gépemre feltettem ezt a 10 éves, elavult, de annál jobb operácios rendszert, és semmi problémám vele, ráadásul jó pár játék megy vele, amely W7 alatt semmiféle kompatibilitással, v. egyéb trükkel nem hajlandó elindulni (pedig néhányat áttrükköztem már, amelyeket nem lehetett telepíteni, v. másik OS-alól telepítve játszani). Persze ez Intel.
AMD-vel nálam is volt bukta az avultatott SB driverek miatt (MSI-ről nem is szólva), de ma már nincs ilyen gondom, hogy a reklámmal szóljak.
Megnéztem DX9-ben is a 10.7-et. SM2 még OK, de HDR (3D06) -4%, oda is a 10.4 a leggyorsabb HD4870-re.
icon: Mi több, még ha nincs PhysX karid, akkor is kell.
Dark KillerX: Nekem simán jó az ATT.
milbo: Már csak az a kérdés, hogy rendben is van-e minden. (pl. VGA-sebesség)
-
milbo
aktív tag
válasz
Komplikato #10267 üzenetére
Végre sikerült! Volt némi anyázás közben mert a 4830-al soha nem volt problémám. Felraktam a gyári driver-t, ezer éves de működik a CCC is. Aztán eszközkezelőből frissítettem a driver-t 10.6-ra, Majd a 10.6 telepítőből a CCC-t frissítettem. Kicsit kacifántos viszont most minden megy.
-
Dark KillerX
addikt
Ezt próbálta valaki [link].
Kicsit hasonlít a menürendszere az Nv driver control panelére
[ Szerkesztve ]
-
milbo
aktív tag
válasz
Komplikato #10267 üzenetére
Benne van, támogatott a kártyám is.
"ATI Mobility Radeon HD 5600/5700 Series" = ati2mtag_Manhattan, PCI\VEN_1002&DEV_68C1
-
Komplikato
veterán
válasz
csöcshántás #10263 üzenetére
Persze mókányolt megoldásoknak is lehet előnye, van egy x86/x64 egybe telepítő magyar ultimate-ből, ha esetleg a 64 bites nem jönne be ... aztán ha tetszik és nem buherálod meg, akár még liszenckulcsot is vehetsz hozzá az MS-től.
[ Szerkesztve ]
-
milbo
aktív tag
Segítség kellene!
Szenvedek a notival!A problémám ott kezdődött hogy a CCC-t nem bírtam megnyitni. Framework 4.0 telepítve, gondolom ez jó. A 10.6-ot letöröltem, Driver Cleaner-el takarítottam. Fel akartam rakni a 10.7-et de azt írja hogy "INF file nem található". Vissza akartam rakni a 10.6-ot, most már itt is azt írja és nem települ. Megpróbál a 10.5, az sem települ, nincs INF file. Sajnos a gép mellé nem kaptam egy darab telepítő lemezt sem az új trendi miatt. Esetleg letöltöm a gyártó honlapjáról a 9.12-t hátha az segít. Esetleg van valakinek ötlete?
szerk: a vga: mobil 5650
[ Szerkesztve ]
-
bozont
veterán
válasz
csöcshántás #10263 üzenetére
Nehogy ilyen gamer edition mókányolt csodákkal próbálkozz mert még rosszabb lesz.
Egy sima home premium tökéletes, asszem van rá mód hogy 90 napig tartson a trial.
-
csöcshántás
csendes tag
Oks nekiállok és letöltök egyet, de akkor le kell tölteni nerot is h képfájlként tudjam kiírni, h be tudjam bootolni. Windows 7 Gamer Edition x64 jó lesz?
-
icon
senior tag
Mondjuk VPU-recovery-vel utóljára még a 3650-esemmel küszködtem, nagyon szerettem, amikor előjött a Splinter Cell Double Agent-közben... érdekes volt, mert csak a játék felpatchelése után, csodaszép grafika, de viszont 3 sec után fagyás...
Utána én is NVIDIA-párti lettem, de tavaly egy 4870-es kapcsán visszatértem...
-
icon
senior tag
válasz
csöcshántás #10259 üzenetére
Egy kicsit off,de az Nvidia Phys-x nem igazán zavar be az Ati-kártyának, tudom mert egy Phys-x kari itt dolgozgat a gépemben...
-
PuMbA
titán
válasz
csöcshántás #10259 üzenetére
Az nem zavar be, néhány játéknak kell, mert el sem indulnak nélküle.
"Megadtam a gép ideiglenes adatait, mert lehet váltok és visszatérek az Nvidiahoz"
Mielőtt váltanál feldobhatnál egy Win7-et, mert nagy az esélye, hogy megoldódnak a problémák. Alap szokott lenni, hogy egy ilyen vadiúj géphez, mint a tiéd nem teszünk fel 10 éves oprendszert.
[ Szerkesztve ]
-
csöcshántás
csendes tag
Megadtam a gép ideiglenes adatait, mert lehet váltok és visszatérek az Nvidiahoz. Egy hete töketlenkedek a géppel.
Egyébként észrevettem, hogy a Vezérlőpultba fenn van egy Nvidia PhysX nevű programocska, nem lehet hogy az zavar be? NFS Shiftnél települhetett önkényesen.
-
bozont
veterán
válasz
csöcshántás #10251 üzenetére
Mielőtt leírnád az ATI-t szerintem is próbáld ki a Win7-et, nagyon jó az XP, de a Win7 sokkal jobb. Na meg jó lenne, ha kitöltenéd az adatlapodnál hogy milyen konfigod van mert lehet ne mis a vga a hibás. Nekem pl az előző 4850 radeon kártyám és az Abit KN8 Ultra lapom nem szerette egymást és ez a VPU Recovery problémát jelentette nálam is. Gariba is visszaküldtem a kártyát, de nem volt semmi hiba és az új tulajnál is jól működik. Van akinek kellett egy BIOS frissítés az alaplapon és megoldotta.
Komoly problémám meg sem XP, sem pedig Win7 alatt nem volt egyik Catalyst-tel sem pedig én még a CCC-t is használom.[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
Na ja, AMD-nél nem lehet tudni, viszont reménykedni legalább lehet abban, hogy akkor a DX9-et el sem barmolták.
(Lásd: C10.5+)
Nálam mindenesetre semmiféle problémát nem okozott az ATI-s cucc sem videolejátszásban, sem memóriakezelésben, sem energiagazdálkodásban. Ha mind2 rendszert optimálisan beállítom, kb. 0.05%-kal gyorsabb (nem írtam el, fél ezrelék) a W7 (természetesen DX9-re értem). Ezt bárki letesztelheti a saját VGA-jával, és ha jelentős gyorsulást kap DX9 játékokkal/módokkal W7 alatt, akkor tényleg érdemesebb azt használnia. Lásd pl. Far Cry 2, ahol cseszheti az ember a DX10 grafikát, mert egy csomó minden hiányzik belőle DX9-hez képest, és a CoJ is elég randa DX10-ben vs. DX9.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
katt777 #10253 üzenetére
Neki 5xxx-es kártyája van, az ATI meg nagyon nyomatja a DX11-et és az új technológiákat tehát nem hiszem, hogy az XP-s driverre jobban ráfeküdtek volna. Biztos nem lesz rosszabb Win7-tel, cserébe meg kap Direct2D-t, DXVA2-t, jobb memóriakezelést, jobb energiagazdálkodást stb.
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
válasz
Nézz át az ATT topicba, hány embernek volt problémája a garancia hiányával.
Egyébként nem vélemény, hanem tény.
Az én véleményem szerint inkább működjön rendben a VGA-m, mint hogy garantáltan hibákkal kelljen szembesülnöm.
Mindenesetre ha ATT-szal is lesznek VPU-r problémáid, akkor feltehetően a kariddal van valami probléma. ATT-szal több mindent le tudsz tesztelni, mint CC-rel.PuMbA: Miért lenne kevesebb?
Nálam pl. XP alatt egy szál sem volt már régóta, pedig mindenki tudja, hogy én aztán nem rejteném véka alá, ha lenne.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
"De azzal mint mondtátok ugyancsak vannak ccc-s problémák. "
Szerintem rakd fel a Win7-et, mert mindenképp kevesebb problémád lesz vele.
-
csöcshántás
csendes tag
Köszönöm mindenkinek a segítségét. Tehát, hogy összefoglaljam. Mivel már újra raktam egyszer a Wint lehet, hogy a kártya hibás, tegyem fel a win7-et. De azzal mint mondtátok ugyancsak vannak ccc-s problémák. Akkor jöhet az ATT, amiről meg az a vélemény h nem hivatalos program, tehát nincs rá garancia.
Én azt mondom most elvileg elfogadhatóan működik, CCC nélkül, bár azt gondolom így biztosan lassabb, a finomhangolások nélkül. Lehet úgy döntök hogy felrakom az ATT-t az XP SP3-ra és annyi. De abban is van VPU Recovery, és lehet az is boldogtalanít majd engem, bár tudom mire szolgál nagyon nem kérek belőle.
Egyébként ha kikapcsoltam a ccc-be recoveryt akkor is kilépett a játékból csak nem ugrott fel a recoverys ablak, szal a teljes ccc-vel vmi gond volt.
És még szeretném megköszönni az ATI-nak is a "remek időben elkészített tök kompatibilis" drivereket. KÖSZÖNÖM
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
Akkor lehet, hogy az energia-gazdálkodási beállításoknál kell keresni valamit! Nálam pl. nem működött a nyomtató alvó állapot után, de az USB-vezérlést letiltva megjavult. Csak 1 5let.
Abu85 & Scholes9 + még aki driverek témájában érdeklődött: Bakker, tesztelgettem az újabb meghajtókkal, vesztemre!
És elnézést azoktól, akiket megtévesztettem a 10.5-tel, rosszul emlékeztem
, a 10.4 volt a gyors meghajtó. 10.5-től, amelytől beújítottak az Overdrive-ba, 2-3%-kal lassabb az összes (DX10 teszteltem), ami testvérek között sem semmi. Feltettem a 10.3-at, az hozta a régi eredményt (egészen minimálisan lassabb a 10.4-nél), 10.4-et meg anno pont letöröltem, erre mit látok, amikor le akarom tölteni: "Az oldal jelenleg nem elérhető, próbálja meg később!" Köszönjük, AMD!
A 4. úton kalandozva az AMD honlapján végre sikerült kicsiholnom belőlük a driver elérhetőségét (a driver oldal még mindig "service unavailable").
Az állítólag javított tuningolhatóság nálam annyiban jelentkezik, hogy GPU-t illetően 20, VRAM-okat illetően 50 MHz-et csökkent az elérhető stabil maximum, azaz a karim kemény 6-7%-kal tuningolható (nem mintha lenne értelme tuningolni, csak a teszt végett). 10.3-mal megint OK, és sztem 10.4-gyel is az lesz megint. Hát, remélem, a 120MHz monitorosok és társaik legalább boldogok.Félreértések elkerülése végett, ha valaki nem tudná, v. nem nézné az adatlapomat: a fent említett tesztek HD4870-en futottak, tehát HD5-ös szériára nem feltétlenül mérvadóak!
Megj.: Heaven Benchmark a bizonyos tesztekben akadás helyett most egyszer beakad, és 3-4 teszten keresztül úgy marad (25-30FPS helyett 7-8 1680x1050-ben 4XAA 16XAF), ha restartolom, akkor megint szaggat, de ha megint leállítom, és újra restartolom, akkor rendben lefut. Ügyes.
-
AtHoS
nagyúr
válasz
Dictator^ #10216 üzenetére
Én úgy vettem észre, hogy alvó módból ébresztve a gépet szokta csinálni. Ha áramtalanítás után kapcsolom be akkor nem tapasztaltam a problémát (eddig)
Szerk.: FW frissítés samunál elég egyszerű. Egy pendrive-ra rámásolod a FW-t (főkönyvtárba), majd ezt betolod a TV-be. Nálam ilyenkor rákérdez, hogy Media lejátszást akarok vagy FW frissítést. Értelemszerűen az FW frissítést választod.
[ Szerkesztve ]
-
Dictator^
veterán
Frissebb firmware megoldaná? Amúgy érdekes, az angol nyelvü samsungon nem találok még infót se a tv-mről. Francia oldalra váltva, samsung.com/fr -nél már igen..
Hogy kell firmwaret frissiteni?
Mostanság azt csinálja, mintha felbontást / frekit váltana.. persze egyiket sem teszi. Teljesen random időben, lekapcsol a kép, HDMI2 kiirás, Not connected, majd vissza PC-re... ezt így egymás után 10x.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Dictator^ #10216 üzenetére
A kijelző gyártójánál érdemes érdeklődni egy friss Frimware iránt. Általában ezek megoldják a gondot.
(#10217) csöcshántás: A VPU Recovery egy biztonsági szolgáltatás. Két esetben jöhet elő, a játék instabil, vagy a hardver. A játék instabilitása a driverre és a Windowsra is visszavezethető. A javítás attól függ, hogy hány játékon csinálja. Ha sok programban levág a Recovery, akkor érdemes a Windowst újra telepíteni (lehetőleg Windows 7-et, mert ahhoz írják már a drivereket), ha csak egy program a bűnös, akkor az a driverre vagy a programra utalhat. Ilyenkor az AMD-hez kell küldeni egy levelet, hogy gond van x programban, y konfigurációval.
A hardveres hiba esetét úgy tudod kideríteni, hogy a VPU Recovery több programban is lekapcsol, és a Wint is újraraktad, és így is folytatja. Ilyenkor nagy valószínűséggel azért lövi le a driver a kártyát, mert olyan rendellenességet tapasztalt, ami károsíthatja a hardvert.(#10221) katt777: A lakat azért nem záródik vissza, mert egyszer elfogadtad a feltételeket. Ez jelzi az OEM gyártónak, hogy az Overdrive szolgáltatás aktív volt, így a garancia alatt vizsgálják úgy, hogy reális volt az órajelemelés esélye. Ergo, nem kötelező cserélni a hardvert, ha a tuningra vezethető vissza a meghibásodás. Persze gondolom a te géped részletekben összerakott, amolyan válogatás, így ilyenkor nagyon nehezen tudják kideríteni, hogy volt-e tuning.
Na de nem is ez a lényeg. Az Overdrive a lakat nélkül is kikapcsolható. Az órajelek fölött ott az engedélyező pipa. Ha azt kiveszed, akkor az olyan, mintha lakatolva lenne, persze azzal a különbséggel, hogy a feltételeket egyszer elfogadtad.
A PowerPlay így működik. Amikor ablakot váltasz, akkor a driver megvizsgálja, hogy mi a követelmény. Ez okozza a gyors órajelváltásokat. Az ATT nem épít a PowerPlay-re, hanem saját vezérlést használ. Ez nyugisabban működik, vagyis nem vált rögtön az órajel, hanem megvárja a vezérlő, hogy tényleg terhelve lesz-e a kártya. Mindkét megoldásnak vannak előnyös és hátrányos tulajdonságai. Az ATT például nem azonnal vált vissza egy játék után az alapórajelre, hanem a program kivárja, hogy nem-e újra hadrendbe állítod a terméket. Ugyanezt alkalmazhatná az ATI is, de ők úgy mérték, hogy a gyors órajelváltásokkal több energia takarítható meg.[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
válasz
#93794560 #10235 üzenetére
Nem én vagyok az, aki tagadja egy probléma létezését.
Csak írtam, hogy nem hallottam róla; nem tagadtam, hogy létezik.
Nekem is felismeri a monitoromat, csak kipróbáltam az original driver-t.
És igen, valóban jó drivert kell írni, de ezúttal a monitoromhoz.( Jó kis paripa ez.
)
Szerencsére a monitorom meghajtója éppen jó a Win7-ben, és jó a monitorom is, ergo semmi gondom vele.(Híre sem volt még a W7-nek, amikor vettem.)
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
katt777 #10227 üzenetére
Attól még, hogy te nem hallottál erről a problémáról, attól még létezik. Már több fórumon is olvastam róla, külföldieken is, de addig nem igazán hittem el, amíg nálam nem jelentkezett.
Ami pedig a monitor driverét illeti, nekem nem kell felrakni, mert a Windows telepítése után már fenn van, nem csak Plug and Play monitorként jelzi. És látod, te a felbontásos problémával nem találkoztál, én pedig ezzel a sárgulásos dologgal nem futottam össze soha, pedig a monitor drivere is fönn van. S mivel a monitor driverével, és az ATI meghajtóval tökéletesen működik, tehát sem a VGA-val, sem pedig a monitorral nincs semmi baj.
Akkor hogy is állunk azzal a dologgal, hogy jó monitort kell venni? Inkább jöjjünk a te vesszőparipáddal, hogy jó drivert kell írni.[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
válasz
SyntaxeError #10233 üzenetére
DX11 játék benchmarkok, Unigine Heaven. DX10.1-ben 3DMarkVantage és Unigine Tropics, ezekben minden grafikai összetettséget magasra tudsz tolni, és többféle módon is tesztelhetsz. Azért egy 30FPS-es, fullos Metro2033 eredményt ne várj!
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
Észrevenni nem feltétlenül lehet, max. mérni (benchmarkokkal). Észrevehető javulás inkább akkor van, ha valami bugos volt, vagy még nem volt megfelelő támogatása, és beleteszik egy újabb meghajtóba.
Most, szerinted, mennyire komoly az, hogy valaki ki-be dugdossa a monitorkábeleket menet közben a gépébe?
-
Scholes9
nagyúr
Ez a 10.7 egy hulladék. SC2 szaggat vele, 10.3-al nem, GTA 4, EfLC microlaggol, mint atom, 10.3-al nem, SC: Conviction 10.3-al fagy, 10.7-el nem, mind eredeti gém, maxra patchelve, szal driver hiba. Remélem 10.8 értelmesebb lesz...mikorra várható, tudja vki?
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
Azt írtam. én is.
A HD6-os széria megjelenéséig bízhatsz a javulásban vagy sebességben, vagy minőségben.
A HD4870-es tapasztalatokat azért írtam, mert ennél a kártyánál is folyamatosan változott, hogy egy driver milyen teljesítményt nyújtott, és változik most is. Tapasztalataim szerint kb. 3-4 kiadásonként jön egy gyorsabb, optimalizáltabb Catalyst, aztán 3-4 verzióig foltozgatják a hibákat, majd megint egy jobb, de pl. 9.12 és 10.5 között nálam minden lassabb volt. Egyébként 10.5-től hivatalosan is elismerten alaposan átdolgozott meghajtó lett (diskuráltam erről Abu85-tel, ha visszaolvasol).
Amíg nem jön ide valaki, és mondd neked pontos HD57x0 tapasztalatot, én csak ennyit tudtam segíteni, remélve, hogy azért több a semminél, ha legalább nagyjából tudod, mely verziók lehetnek gyorsabbak.
Ezeken kívül csak magad tesztelhetsz.[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
válasz
#93794560 #10224 üzenetére
Jó monitort kell venni.
Én teszteltem D-Sub és DVI kábellel is, mindig gond nélkül váltotta a képarányokat, sőt, még olyan hiba sem volt, hogy VGA-kábellel ne lett volna teljes képe, pedig a monitor driverét fel sem teszem W7 alá, mert besárgul tőle a képek villámnézete.
Szóval bocs, de nem hallottam erről a problémáról, nekem új volt.
HD4-es szériához meg a 9.9-es Catalyst-et tudom javasolni, ha nem kell vmelyik játéknak újabb (nem feltétlenül lesz hiba az újabbakkal, de előfordulhat). Neki 5750-e van, szóval kísérletezhet szabadon, elméletileg arra folyamatosan fejlesztenek.gYaLo: Ha sebességre vagy kíváncsi, nálam a 10.5-ös a leggyorsabb (a 2. leggyorsabb már a 9.12hotfix), de ez a te kártyádon nem feltétlenül biztos, az AMD-t ismerve.
[ Szerkesztve ]
-
gYaLo
őstag
Sziasztok!
Jelenleg egy 10.6-os Catalyst van a gépemen, érdemes felrakni a legújabbat ?
Mennyit gyorsulna a HD5770 em ? -
törölt tag
válasz
katt777 #10221 üzenetére
A Win7 beépített WDDM1.1-es driverével VGA szinten nincs sok baj, azon kívül, amit leírtál, de sajnos egyes szélesvásznú monitorok képarány beállításait rosszul kezeli, ha valaki szabványos VGA csatlakozón keresztül köti a gépére a monitort. Pl. ha 4:3-as felbontásban használsz egy programot, és a monitorban beállítod, hogy hagyja meg az eredeti képarányokat, ne húzza szét a képet, akkor egyes monitortípusoknál fütyül rá, és széthúzza 16:9-re, vagy 16:10-re. S ha ugyanekkor a monitor menüjében lekérdezed a felbontást, szinte minden esetben butaságot ír ki, bármilyen felbontást is használsz. Az más kérdés, hogy DVI esetén ilyen gond nincs, de analógnál a beépített driver efféléket csinál. Én is így jártam vele. De amikor letöltöttem a gyári drivert, ezek a problémák megszűntek.
Ja! Az imént leírt hibák csak 3D-ben jelentkeznek, a desktopon nem.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
csöcshántás #10219 üzenetére
Nekem HD4670-esem van, és XP-n, és a mostani Win7-en is a 10.4-est használtam. A 10.7-es driverre többen is panaszkodtak, de ettől függetlenül nálad jó lehet. A VGA működésének legfőbb előfeltétele, hogy maga a driver fönn legyen, a CCC nem kell hozzá. Mint írtam, a CCC csak a beállításokhoz és a finomhangoláshoz kell, a működéshez nem. De a legjobb a tiszta telepítés. Én amikor feltettem a Win-t, utána rátelepítettem a drivert, és azóta hozzá sem nyúltam. A 10.4-es óta nem frissítettem a drivert, mert ez is tökéletesen működik.
Azért majd számolj be a fejleményekről![ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
Kikapcsolni még sosem tudtam az overdrive-ot (nem záródik vissza a lakat), csak ha eltávolítottam a teljes csomagot.
Tartottam tőle, hogy megint egy "nem kell használni, és akkor minden OK"-típusú választ kapok.Én ott látom a gondot (majd kijavítasz, ha tévednék), hogy míg a gyári csomagot használva pl. a HD4870-em órajelei idióta módon ugrálnak már egy-egy ablakváltástól is (hűtővezérlés is), lassan már 2 éve kijavítatlanul, addig az ATT szépen fixen tartja az üzemmódot, tehát nem maga az alacsony órajel, hanem inkább az értelmetlen órajelváltások okozzák a hibát, mintha behülyítenék a hardvert.
csöcshántás: Nézz át ide, és vsz. minden gondod megoldódik, ha driver-ből OK a kari. Viszont a Win7 driver-frissítések nem egyszer szívattak már meg ATI-tulajokat!
gb4400: Ebben sajnos tévedsz. Mint azt Abu85 már sokszor megírta, a CC bizony sokszor szükséges a képernyőillesztő megfelelő működéséhez. Röviden csak annyit, hogy amelyik játék nem kezeli maga rendesen a driver lehetőségeit, ahelyett a CC mondja meg, mit használjon. A felülvezérlés és a tuning extra szolgáltatások a user számára. Az már más kérdés, hogy ATT-szal nincsenek ilyen problémák, de ahogy szintén Abu85 szokta mondani, arra semmi garancia, v. gyártói felelősségvállalás.
(Csak működik.)
A WDM1.1-es, original w7 driverrel nem tudok különösebb bajról azon kívül, hogy régi, és bűn lassú. Persze újabb játékokkal lehetnek gondok, de én új játékokat is toltam vele bugok nélkül, amíg nem volt kész a teljes partíció-install.
PuMbA: Az attól függ, hogy a hibamentes működés, v. a DX10 fontosabb.
Viszont az igaz, hogy XP alatt messze nem teljesítenek már olyan jól ezek az új kártyák, már anno a 3870X2 lealázta a HD4870-emet, pedig DX10-ben pont fordítva volt. Nem nagyon foglalkoznak már az XP támogatásával. Az meg tény, hogy sok mindenben jobb a W7-nél, nem véletlenül berzenkednek olyan sokan a kényszerű váltástól.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
csöcshántás #10219 üzenetére
"Egyébként xp-m van az a király
"
Vagy nem. Egy 10 éves oprendszerrel a vadiúj 5750-ed tudását nem tudod teljesen kihasználni.
[ Szerkesztve ]
-
csöcshántás
csendes tag
Tehát azt mondod h a fontos frissítések rajta vannak a driverbe, és nem kell hozzá a ccc? Mert akkor oké én nem akarom húzgálni a vidikártyát az csak arra való h kisüssem
De egyébként szomorú h az Ati nem tud kiadni egy rendes képillesztőprogramot, ennyi pénzért ezt érdemeljük?Egyébként xp-m van az a király
Akkor megfogadom a tanácsod és felteszem 10.7est ccc nélkül csak a drivert.
Meglessük mi történik. -
törölt tag
válasz
csöcshántás #10217 üzenetére
A VGA korrekt működéséhez alapvetően nincs szükség a Catalyst Control Centerre. Ha csak az alap drivert fölteszed, úgy is működnie kell. A CCC arra való, hogy a kártya beállításait finomhangolni lehessen. pl. Anti aliasing, filterek, húzás, egyéb finomhangolására való. De ha mindig alapbeállításokat akarsz használni, elég a sima driver is.
Ha így nem fagy, vagy nem produkál hibát, képhibák, lassulás, fagyás, újraindulás, akkor csak a CCC megzavarodott. De ha így is gondok vannak, akkor a VGA-val vannak bajok.Megj. : Ha windows7-et használsz, az általa föltett driver nem elég. Töltsd le az AMD/ATI oldalról csak a sima drivert, CCC nélkül. Azzal próbáld ki!
[ Szerkesztve ]
-
csöcshántás
csendes tag
Van egy nemrég vett 5750 kártyám, a boltba való visszavitelén gondolkozom -.-
Sikerült rájönnöm a kártya hibájára, ha fel van téve a catalyst akkor játék közbe állandóan a vpu recoveryt kirakva ellehetetleníti a játékot sokszor befagy. Tehát csak driverrel hibátlanul müködik, de szeretném megkérdezni. Gondolom a Catalyst növel a teljesítményén igaz?Mert felesleges egy olyan kártyát magamnál tartani amire nem rakhatok driver frissítést.
Ha elég csak a frissebb drivert felrakni és nem szükséges a ccc akkor jó, de ha nem, érdemes nvidiára váltani.
Egyébként felraktam a 10.7es catalystot is még rosszabb már a játék kezdeténél beakad lefagy ki kell lépni (VPU Recovery). Én nem vagyok egy tuningolós fajta, csak az menjen amit igértek nekem a boltba, tehát nem használtam az overdrive funkciót.
Segítsetek -
AtHoS
nagyúr
válasz
Dictator^ #10214 üzenetére
Ez sajnos a Windows7 miatt van.
Nálam Ugyanezt mókázta egy LG LCD TV-vel illetve egy Samu LCD TV-vel is, de a samu TV-vel szerencsére talán egyszer találkoztam vele.Ilyenkor kihúz bedug megoldja, bár valamiért jobban szerette, ha a TV-ből húztam ki és dugtam vissza a kábelt
-
Dictator^
veterán
Az miért van, hogy a Samsung LCD-m HDMI-vel van összekövetve a géppel, win7 x64 néha a Sound deviceok közt be tudom kapcsolni, hogy a TV-ből jöjjön a hangom, néha meg azt irja, hogy nincs bedugva.. persze a kép is onnan jön, tehát lehetetlen, hogy ne legyenek bedugva.
tehát néha engedi defaultté tenni, néha meg aztírja, hogy nincs bedugva.. ez mitől van?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
katt777 #10212 üzenetére
Az alsó órajelkapu kiütése mindenkinek stabilabb működést eredményezett. Például a kártyákat tovább lehet húzni, mert sok embernél az alkalmazottnál magasabb órajel is stabil volt, de a kapuzásnál problémák adódtak. A fórumokon arról is beszámoltak, hogy több MHz-et bírnak az új OverDrive felülettel kipréselni.
Az alsú órajelkaput mindenki megkapja, ki kell kapcsolni az Overdrive-ot, és működik. -
katt777
félisten
Ezt én is mondhatom neked ugye? Ezért is tartom feleslegesnek a vitát. De tudod mit? Bocs, hogy úgy értelmeztem a szavaidat, ahogy egyébként lehetett (és evvel ugyanúgy sérthettelek téged, ahogy szerintem te azokat, akiknek megkérdőjelezted a tudását egy puszta telepítést illetően). Nem én vagyok az, aki szánt szándékkal magyaráz bele bizonyos kijelentésekbe bármit (összekeversz pár ideiglenesen ide látogatóval).
Elismerem, hogy szerinted nem gondoltad azt, amit szerintem gondoltál, így most mindenki azt gondolhat, amit akar, és azt gondolhatja másról, amit gondol, hogy más gondolhat.
Igen, vártam ezt a felelősséges dolgot (ezért is írtam, hogy nem kötelező a dolog), csakhogy én azt látom, hogy vízzel öntik ki a gyereket, azaz a felhasználók egy szűk csoportjának érdekeiért a felhasználók egy nagyobb csoportjának az érdekeit sértik (ez nem kicsit meglepő az AMD részéről
). A problémát az az "is" jelenti, hiszen nem az ő problémájukra is találtak megoldást, hanem az övékre találtak, sok-sok felhasználónál viszont éppen ezzel okoztak problémát, ráadásul pont azoknál, akik ragaszkodnak az AMD saját, felelősségvállalt szoftvereihez (a többieket nem érdekli a felelősségvállalás, vígan ATT-oznak
). Tehát az a kérdés, miért nem úgy javítottak ki egy hibát, hogy nem okoznak vele másikat (ez lenne az igazán meglepő
). Azaz mi okozza a Catalyst működésében azt, hogy nem lehet egyszerre biztosítani a stabilitást a problémás csoport (a magasabb igényű felhasználók) számára, valamint egyidejűleg az overdrive eddigi funkcionalitását azoknak, akik eddig gond nélkül használták azt? Tehát így pont ők nem kapják meg azt a szolgáltatást, jelen eseten a powerplay-t, amiért fizettek. Hardveres gondot nem tudok elképzelni a háttérben az ATT működőképessége miatt.
icon: De hát éppen (megint) azt írod, hogy pusztán a driver-rel jó a kari!
igaz, most csak a CCC-nélküliséget írtam
, de anno a csak driver-t javasoltam eszközkezelőből feltéve, és hogy csak azután próbálkozz egyebekkel, ha jól emléxem.
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
katt777 #10209 üzenetére
Vagy egyszerűen csak olyat próbálsz bemagyarázni a kérdőmondatba, ami nem történt meg. Megteheted, csak nem éri meg, mert túl átlátszó az egész.
Az ATT semmilyen felelősséget nem vállal a stabil működésért. Ergo, ha talál valaki egy olyan beállítást, ami számára nem stabil (például visszaveszi az órajelet és az stabilítás problémát okoz), akkor írhat Ray bácsinak, de nem vonhatja felelősségre, hiszen a telepítéskor elfogadta a mosom kezeimet részt a szerződésben. Ellenben az AMD-vel, aki az OverDrive szolgáltatásért felel, mivel tőlük vetted a hardvert. Éppen ezért, ha neki írnak ilyet, arra valami megoldást kell találni, mert a vásárló nem tudja igénybe venni a szolgáltatást, ergo kifizette a hardvert, de az egyik opció nem üzemel. Az AMD felelőssége az Overdrive alatt stabil órajelig él. Ellenben ha a stabil órajel megvan, de az instabil működést egy órajel-visszaváltás váltotta ki, akkor az az AMD felelőssége és joggal lehet elvárni a probléma javítását. Ha megnézel pár külföldi fórumot, sok ember csak a 10.5 óta képes tuningolni a hardvert (főleg azok, akiknek Eyefinity-znek, vagy 120 Hz-es monitort használnak). Nyilván e felhasználók száma elenyésző azokhoz képest, akik már régóta húzzák a holmit, de ő problémájukra is megoldást kell találni.
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
Jó, akkor maradj nyilvánosban. Idézek az idézetedből "lényegében" (tehát nem a szemükbe vágva, ennél nyilván tapintatosabbnak szeretnél látszani). Vagy ferdítesz, vagy nem érted a szó jelentését, esetleg szavakat hagysz ki olvasás közben, van ilyen. Nem én vagyok az egyetlen, aki azt értette a szavaidra, amit azok jelentettek.
Nem határozhatod meg, ki hogyan érti a célzásaidat. Tudom, hogy vannak, akik lehülyézésnek veszik. Engem ugyan nem zavarna, ha igazad lenne (még lehet, komolyan is gondolod, hogy te aztán végképp nem vádoltál senkit csökkent értelmi képességgel), ahogy máskor is elismertem, amikor az volt, ill. a nézőpontjaink nem egyeztek. Mielőtt kérdeznéd: hogy az AvP valami védelmi hibája volt a konfigomon 10.3+ meghajtók DX11 kilépése, vagy hogy C hibának csak szigorúan a C hibákat vegyük, az AMD-ét ne. És ezt nem tartom megalázkodásnak, mert egy vitában elfogadni a másik szempontját a megértés jele, nem a behódolásé; sosem érdekelt, hogy erőből letromfoljak valakit. Egyébként szerintem már mindenki bőven érti, hogy melyikünk mit gondol a szavaidról, és vsz. unják is, ezért javasoltam a privát diskurzust. Én csak amiatt szóltam, hogy így érthetőek a szavaid, nekem aztán végképp mindegy, hogy ezt ki minek veszi, és mit gondol rólad.
Tényleg befejeztem.
ON: Igen, ezt értem, de lényegében akkor az AMD magas fogyasztásra és melegedésre kényszeríti az ATI kártyák használóit (amivel nem feltétlenül nyernek vásárlókat, de ez legyen az ő bajuk). Tudom, nem kötelező a tuning, ne is mondd.
De miképp lehet, hogy ATT-szal semmiféle ilyen probléma nem merül fel? Mielőtt ebből is félreértés lenne (és nem rád értve: félremagyarázás), az érdekelne, hogy azt a stabilitást miért nem tudja az AMD gyárilag biztosítani a Control Centerben, hiszen az ATI meghajtó ugyanaz a két progi alatt. Pusztán ennyivel jobb lenne a több hónapos lemaradásban lévő ATT órajel-vezérlése?
superecneB: Dehogynem. Bocs, hogy nem írom ide, de már megszóltak miatta, hogy offolok, mintha ez nem a Catalyst driverhez lenne köthető. A cikk topicjában szívesen segítünk.
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
superecneB #10207 üzenetére
Az ATT a driver overdrive moduljától független órajelvezérlést alkalmaz.
-
superecneB
őstag
Bios buherálás nélkül lehet valahogy idle órajelet lecsökkenteni?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
katt777 #10205 üzenetére
[link] - ... hiszen azzal, hogy "a tesztelők tudnak telepíteni," lényegében lehülyézed azokat, akiknél valami bug jön elő ... - Ezt te írtad. Szó sincs arról, hogy én írtam volna olyat, hogy hülye akinek gondja van. Te formáltad rólam ezt a nézetet. Gondolom azért akarsz privátba menni, mert kellemetlenné vált, hogy kiderült nem hülyéztem le senkit, de te ezt állítod. Értem én, hogy presztízsveszteség lenne elnézést kérni. Nem is várom el, hogy megalázkodj, majd az olvasó fogja eldönteni, hogy kinek volt igaza.
Az Overdrive modul instabil 2D-s órajelek mellett. Ha tuningolsz, akkor el kell hagyni az alsó kaput. Nyilván itt az AMD azért döntött így, hogy stabil legyen a kártyád tuning mellett. Minden olyan programnál eltűnik az alsó órajelkapu, ami az Overdrive szolgáltatásra épül. A gyártók persze megkerülhetik ezt, de ők is inkább a stabilitást választják.
-
katt777
félisten
Már rég írtam, csak el kéne olvasnod.
Egyébként nem azt, hogy lehülyézel valakit, hanem hogy a megjegyzésekkel kvázi azt teszed. Mert e kettő között van különbség. Mióta lettél ilyen OFF-bajnok? A ferdítésről meg annyit, hogy általában nem kérdezni szoktad (ami ráadásul nem változtat az ominózus jelcsoport informatív tartalmán), hiába próbálod az idézett 1etlen hsz-re szűkíteni a kört. Szíved joga beszólni azoknak, akiknél valami telepítő-hiba van, de akkor minek utólag magyarázgatni?
És ezzel nyugodtan átmehetünk privibe. Ha megint OFF-olsz, hanyagolom ezt a témát, mert már rég megválaszoltam (persze nem te lennél az első, aki nem olvassa el, amit írok neki, és újra + újra ugyanazt kérdezi v. mondja.)
Egy ON kérdés: Írtad, hogy a 10.4+ Catalyst-eknél OC-t engedélyezve eltűnik a 2D mód, ill. ugye 3D órajeleken marad a kari, hogy az órajel-csökkenésből adódó hibákat megelőzze a Catalyst. Ezek szerint akkor újabb driverekkel csak az MSI kártyák használhatók energiatakarékosan (abban van lehetőség fesz-levételre és profilozásra) CC tuning mellett? (Ha szigorúan a gyári szoftverek körében maradunk.)
Ill. olyan infód van-e, hogy ha ASUS kártyán Smartdoctort-t használ az ember, akkor megmarad-e abban az esetben is a csökkentett órajeles/feszes üzemmód, vagy a Catalyst ezt már OC-nek veszi? Amikor ASUS-om volt, nem néztem, mert nem állt fenn ilyen probléma.Zolás: Az könnyen segíthet.
icon: Megint 1 pont nekem, ha CCC nélkül megy.
Egyébként írtam neked, hogy az ASUS 9.3-ig támogatja hivatalosan a karit, azt is csak Vistán, ezért javasoltam anno csak a driver telepítését.
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az Asus sem teszteli. Az AMD nem a Windows 7-re írta őket. Az Asus eleve nem kapja meg a forrást, hogy felkészítse az oprendszerre a drivert. Ezek a gondok a támogatás hiányából eredtek. Mázli, hogy kézi telepítéssel működik. Ez arra vezethető vissza, hogy a Win 7 sokban hasonlít a Vistára.
[ Szerkesztve ]