Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
f.lorand
Topikgazda
válasz kuyarashi #6695 üzenetére
clear szűrő: szokás rakni, de nem kötelező. Nekem volt olyan kamerám, ahol nem volt.
Az atni aliasing szűrőt én is kivetettem anno a Canonból, asztronál nincs jelentősége, viszont valamennyit azt tapasztaltam, javított.Full spektrumban tapasztalatom szerint nem jó fotózni, feljön egy csomó UV/IR sugárzás, ami valós (optikai) adatot nem ad, viszont összemaszatolja a képet. Én mindig használtam UV/IR-t, csak nyilván nem a füldit, hanem abban a kibővített tartományban, ahol az asztronál van értelme.
Asztrofotográfia és légi fényképek - https://fenyeslorand.hu
-
raymi16
tag
válasz kuyarashi #6688 üzenetére
Ezt vezetőnek álmodtam meg, a fő kamerán még nem gondolkodtam, egyenlőre marad a MILC de majd még morfondírozok, milyet kéne, de az valszeg kicsit drágább lesz de majd még elválik!
Hogy merre lakok? Per pillanat az Alpokban, de amúgy GyMS megye!Senki se nem csinál semmit se nem, senkinek se nem!
-
popey37
addikt
válasz kuyarashi #6695 üzenetére
hát tesvírem, ezeket a kérdéseket szerintem csak azok tudják megválaszolni, akik alakítanak át gépeket és értenek is hozzá.
azért írtam így, mert van aki átalakítja de nem ért hozzá/ ettől függetlenül tökéletes munkát végez/ és van aki nem nyúl hozzá, de a kérdéseidet meg tudja válaszolni.
én abba a kategóriába tartozom aki nem nyúl hozzá, de a kérdéseidet sem tudja megválaszolni
/ nem Ba***k szét egy gépet a full spectrum miatt, nekem nem hiányzik/Teló: +36302105384 SW 120/600
-
kuyarashi
őstag
Van egy picivel hosszabb lélegzetvételű kérdésem, de elkezdem megpedzegetni, aztán lehet nem is lesz annyira hosszú. A kérdés maga rövid, a témakör viszont elindulhat tágabb vonatkozásban is.
DSLR "full spectrum" átalakításakor a szűrő elé itthon szokás-e tenni "áttetsző (clear) szűrőt", ami egyébként védi a szenzort, vagy csak simán csupaszon hagyják? Salt Lake City-ben van egy szorgos csapat, tagjai gépeket alakít át, de nagyon pro-nak tűnnek, nagyon sok mod lehetőséggel. Az aluláteresztő szűrőt 6 különböző szűrőre lehet cseréltetni velük, teljes spektrum esetén viszont egy "clear filtert" tesznek a LP helyére. Anno már érintettük ezt a kérdést, csak most jobban végére akarok járni, illetve emellett más is felmerült. Egyébként az "antialiasing" szűrőt is kiveszik, ha kell, úgy hogy a "dust reduction" rendszert visszaépítik. Természetesen "UV/IR cut" szűrőt is forgalmaznak, ha az átalakított kamerát valaki nappal' is használni szeretné.
A másik kérdés, amit anno feltettem, hogy a gyári szűrő eltávolítása módosítja-e az autofókusz pontosságát (nem mintha asztroban erre szükség volna, de a válasz azért érdekel). Viszont ami tényleg lényeges és most találkozok vele először (a könyvben), az az, hogy a lencsés távcsövek az infra tartományból érkező fényt máshová fókuszálják, mint a látható fényt (R, G, B). A kérdés pedig egyből jön. A "teljes tartományban" érzékeny gépeknél probléma lehet az élességgel?
Ha igen, nyilván szűrőkkel készíthetünk külön RGB nyerseket, majd infra képeket, amiket utólag összepászítunk. Csak az a kérdés, hogy együtt megy-e a kettő (RGB + infra) csont nélkül. Meg persze az is eszembe jut, hogy, ha a moddolt DSLR LP szűrőjének helyére berakják a sima "clear" szűrőt (ami nem is szűr), lehet azt is elérik vele, hogy az infra tartomány fókusza a többiéhez közelebb lesz? Magyarul, lehetséges, hogy a védelem mellett ez egyben korrekciós üveglapként is funkcionál? Gondolom nem. Egész részletesen adnak tájékoztatást, de ezt pont nem közlik.Előre is köszi.
(Másik topikba is beteszem a kérdéskört, hátha másokat is érdekel.)iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
kuyarashi
őstag
válasz 2thletme2day #6691 üzenetére
A többiek leírták a lényeget.
A Star Adventurer alapvetően úgy 200 mm fókuszig ajánlott. Fotózásra a belépő a HEQ5, ahogy popeye37 is írta.iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
popey37
addikt
hát elkeseritelek én is: alap a fotozáshoz a HEQ5 goto, használtan 300-350 körül. ha távcsövet veszel az 100-tól a csillagos égig, amennyit a pénztárcád bír. hozzá a sok kiegészítő: megint 100-tól indul.
szóval csak akkor kezd el költekezni ha tényleg komolyak a fotos szándékaid.
használt cuccok is tökéletesek, csak tudnod kell, hogy mit szeretnél: lencsés-tükrös rendszer.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
kovisoft
őstag
-
2thletme2day
őstag
válasz kuyarashi #6685 üzenetére
Ettől félek én is, hogy ez csak a jeghegy csúcsa és anyagilag húzós lesz ha jobban belemerülök. Jelenleg az elsődleges felhasználási terület az a követett asztrotájképek de ha már most olyan követőt veszek amire esetleg nagyobb teleobit is ráaggathatok az nyilván csak előny. Aztán ahogy belerázódok kialakul mit is akarok igazán.
Használt csillagászati cuccokat egyébként hol érek el?
-
ati3x
Topikgazda
válasz raymi16 #6686 üzenetére
Szerintem [ez is] egy nagyon jó opció. Lehet az asiair helyett én ezt választanám, ha nem laptopoznék.. Amugy nekem egy egyszerü asus laptop van, viszonylag könnyü fajtából. Pentium procival, ami azért elég fajdalmasan lassu tud lenni, de a fent emlitett progikat elkezelgeti..
-
kuyarashi
őstag
válasz raymi16 #6686 üzenetére
Akkor ez a 290 MM Mini? Annak még a vezetőkamerája is jobb asztrora, mint bármelyik MILC gép. Más kérdés, hogy monokróm.
Valamint az ASIAIR-ra rendesen lehet építeni, mert a későbbiekben rá tudsz kötni bármilyen DSLR-t és bármelyik ASI terméket (EAF, szűrőváltó, vezetőkamera, stb.), közben a mechanikát is teljes körűen vezérli (jóval több funkcióval, mint a gyári kézi vezérlő). Ilyen az MGEN esetében nincs.Merre laksz?
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
kuyarashi
őstag
Ízlések és pofonok.
A lényeg, hogy raymi16 nem szeretne laptopot, épp arról vált át. Egyébként az ASI meglepően jól működik, és brutál kompakt, a használata is baromi logikus és gyors. A legcélravezetőbb profi szinten is.iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
raymi16
tag
válasz kuyarashi #6683 üzenetére
Üdv! Köszi a választ! Az csak a vezető kamera lenne, a fő kamera egyenlőre egy MILC gép, de a későbbiekben ha jobban beleásom magam, szeretném lecserélni egy olyanra, ami tényleg erre van specializálva! Sajna nekem semmi tapasztalatom sincs egyikről sem, az MGEN nekem is a magyar fejlesztés miatt is nagyon szimpatikus, de ahogy mondtad, gyorsan fejlődik és nem marad el az MGENtől, és árban is barátságosabb.
#6684 ati3x
Laptopot azért szeretném kilőni, mivel amim van az egy 12. századbeli darab, kicsi és félek, már nem azt nyújtja mint korábban. Újra pedig nincs szükségem és emiatt esett az ASIAIRra a választás (vagyis a célkeresztbe egyenlőre), de persze még utána fogok ennek járni!Senki se nem csinál semmit se nem, senkinek se nem!
-
kuyarashi
őstag
válasz 2thletme2day #6681 üzenetére
A kisebb, Star Adventurer mechanikákhoz abszolút nem értek, de a leírásból kiderül, hogy 200 mm fókusztáv esetén (vezetés nélkül) 5 perceket lehet vele exponálni, ha perfekt a pólusra állás, meg nagyon stabil az egész rendszer. 400 mm-en 2 perc.
Én azt tudom mondani, hogy attól függ jó választás-e ez neked, hogy pontosan mit szeretnél. Nem világbajnok, az biztos. Meg az is biztos, hogy én alapvetően csak második, túramechanikának ajánlanám. Kezdésnek mindig a használt cuccokat szoktuk ajánlani, akkor is, ha Star Adventurer, és akkor is ha valami komolyabb távcsőről van szó. Pont amiatt, mert esélyes, hogy ezt hamar kinövöd', a használtan pedig kevesebbet "buksz". - Ha lehet bukásnak nevezni ezzel a hobbival töltött időt.
Az ár mondjuk fontos szempont. Az ember azt hiszi, hogy majd kell egy távcső, egy kamera, meg egy mechanika, de aztán rájön, hogy ezeknél sokkal több mindenre lesz szüksége. Szóval ez csak a jéghegy csúcsa.Konkrétan mély-ég fotókat, viszonylag nagyobb anyagi ráfordítással kényelmesebb' készíteni. El lehet indulni mondjuk 150 - 200.000 Ft-al is, de az a felszerelés még nagyon messze van attól, hogy hatékonyan lehessen dolgozni. Mondjuk elég jó időtöltés, de emberfüggő a fejlesztés mértéke.
A Sony 70-350 mm objektív fényerőssége az asztrofotózásban egész jónak számít, a kérdés a minőségen van. A lényeg, hogy alkalmas a feladatra.
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
ati3x
Topikgazda
válasz kuyarashi #6683 üzenetére
Szerintem vezetésre egy ASI 120mm bőven több mint megfelelő. Az asiair.. Én nem vagyok teljesen barátja, mert ez egy zárt rendszer. Akkor már egy RB pi 4, és rá egy astroberry vagy stellarmate. Persze lehet egy kicsit melósabb "összelőni". De ez az én véleményem. Nekem pl semmi gondom a laptoppal. Nekem negyon jól be van járatva a CDC, PHD2, backyardEOS, astrotortilla rendszer.Más. Kicsit tovább gyúrmáztam az M33-at. Próbáltam még egy kicsit több színt kicsiholni:
-
kuyarashi
őstag
válasz raymi16 #6682 üzenetére
Szia!
Nem tapasztalatból beszélek, de én az ASI-t választanám (sőt választottam). Az MGEN-ben tetszik, hogy magyar fejlesztés, és emiatt sajnálom is, hogy nem rá kell szavaznom, de az ASI innovatívabb és brutálisan gyorsan fejlődik, már most sokkal többet tud, mint az MGEN. A pontossága szerintem (de majd javítanak a többiek, ha nem így van) semmivel nem marad el az MGEN pontosságától, sőt.
Szóval összességében egyértelműen az ASI.
A 290MM volna a fő kamerád?[ Szerkesztve ]
-
raymi16
tag
Sziasztok!
Egy vezető kamera kérdésem lenne, és ha valaki kicsit jobban is meg tudja szakérteni a dolgot, boldoggá tenne!
Namármost, adott egy Lacerta MGEN-3 autoguider, amit már egy jó ideje kinéztem magamnak, méghozzá amiatt, mert a laptopot már nem szeretném magammal hurcolni, sőt eladásra is szánnám! De egyben szeretnék hosszabb távra is tervezni ezért a jövőben egy Zwo cmos szenzort is majd beszereznék (a típusa most mindegy ez odébb lenne) viszont ezekhez meg ismét kéne (elvileg) laptop. Na de itt jött a képbe a ZWO ASIAIR Plus, ami ezt a problémámat ki tudná iktatni, de egyben a vezetőkamerát is tudná vezérelni. És megfordult a fejemben hogy akár lehetne egy olcsóbb vezetőkamerát is alkalmazni, persze nem a teljesítmény javára. És jönne a lényegi rész: egy ZWO ASI290 és egy Lacerta MGEN-3 autoguider között vacakolok, ár és kompatibilitás miatt. Sok jót hallottam az MGENről, de van annyira pontosabb, hogy megérje a dupla felárat? (134 vs 280)
Béke és köszönöm!Senki se nem csinál semmit se nem, senkinek se nem!
-
2thletme2day
őstag
Üdv. Új vagyok az asztrofotózás világában. Eddig csak pár tejút képet készítettem amik rendere egy expósak és követő hiányában csak 25s körüli záridővel készültek. Most szeretnék venni egy követőt. Ebben kérném a tanácsotokat. Mivel nem értek a témához és nem tudom milyen kiegészítők kellhetnek nekem ezért első körben [lezt] néztem ki. Remélem ebben benne van minden ami nekem kellhet. Egy Sony A6300 lenne ráaggatva főként szerintem a Samyang 12 F2-es lencsével de ha esetleg tudnám használni a kimondottan nem fényerős Sony 70-350-em mélyűrre akkor azt is használnám vele. Jó választés lehet ez a követő? És a 70-650-el esetleg tudok mélyűri fotókat készíteni?
-
ati3x
Topikgazda
Végre, végre volt egy kis derült a karácsonyi periódusban, így jó pár hónap után. Próbáltam kihasználni. Sikerült "berepülnöm" az új IDAS szűrőt is. Habár az ég egy kicsit párás volt, tehát az átlátszóság nem volt éppen az igazi. Végre a távcsövet is sikerült optikailag belőni, igencsak sokat segített, hogy a "gagyi" csavaros szorító kikerült a fényútból, helyette "direktben" Egy M54/T2-es adapterrel csatlakozom, plusz még egy tilterrrel beállítom a szenzor síkot.. A szűrő rögzitése okozott némi agyalást, de egy baader 2"/T2 közdarab, és egy kis pillanatragasztó megoldotta a dolgot. Szóval a célpontom az M33 triangulum galaxis lett: 54x300s Iso 800 Idas LPS -D3 szűrővel, és 24x300s iso 800 Optolong L-enhance szűrővel. Ez az első "hibrid" képem, azaz 2 különböző nyersanyag kombinációja. A többi cuccom a szokásos Canon2000d átalakítot, HEQ5 bordásszíjas, és a Bresser152/74-es makszutov-newton:
-
kuyarashi
őstag
Boldog karácsonyt!
-
f.lorand
Topikgazda
A sebessége alapján műhold. A kisbolygók látszólag lassabbak, itt úgy látom, egy kockán közel végig is mehetett. Magányos Starlink is lehet, de az M31 magasságában sok minden más is mozog - sajnos. Globalstar, Flock, stb... Azért nem vette ki, mert 16 expó nem elég, ha olyan algoritmust használsz, ami nem túl durva.
[ Szerkesztve ]
-
ati3x
Topikgazda
válasz Foglalt név #6672 üzenetére
Valószínű egy műhód. NAgy valószínűsínűséggel egy műhold, gondolom, egy starlink. Elvileg a stackelő proginak ki kellett volna szednie..
-
Foglalt név
addikt
Laikus kérdés: a kép bal szélén látható egyenes az repülő, az zöld emberek transzportsugara vagy éppen egy szélességi kör alól készült a kép?
Viccet félre téve, ha jól értem ez egy nagyon sok felvételből összelegózott kép, így azt várnám, hogy a lokális anomáliák nem jelennek meg a végeredményen. -
ati3x
Topikgazda
Az elmult 3 napban volt némi derült. Tegnap a hold már viszonylag eltávolodott az andromedától, úgyhogy "rápróbáltam" Persze még mindig nagyon zavaró volt a telehold, idas szűrő ide vagy oda. Igazából Tesztelgettem a távcsövet, végre sikerült elég jól eltalálnom a kollimációt. 1 óra 20 percet sikerült gyűjteni az M31-ről. 16x300s Iso 800, Canon200d átalakított, Bresser 152/740 Makszutov newton, HEQ5:
-
f.lorand
Topikgazda
Kereszt-rejtély
Ebben a közvetítésben számomra két kedves terület - a vallástörténet és a csillagászat - metszetében beszélgetünk a karácsonyt érintő történelmi és természettudományos érdekességekről.
Ezzel kívánok nektek békés adventi és karácsonyi időszakot.
-
f.lorand
Topikgazda
válasz racskobalazs #6668 üzenetére
Hát akkor a feldolgozást, a program használatát. Nem annyira bonyolult, vannak róla jó leírások, azzal nem lehet nagyon mellényúlni.
-
racskobalazs
senior tag
válasz f.lorand #6666 üzenetére
Sajnos nem mindig, szóval így nagyon erősen gyanítom, hogy ez a probléma (legnagyobb) forrása. (meg az is, hogy tök kezdő vagyok). Na majd a Balatonról, ha sikerül lejutnom még idén
Tegnapi teliholdról sikerült csinálnom képet, szerintem ez a legjobb amit eddig lőttem Egy szem kép, PS-ben szerkesztve/vágva.
Így sikerült megszerkeszteni, bármiféle kritikát/tanácsot nagyon szívesen fogadok!
Ami fura volt, hogy amikor Autostakkert-ben próbáltam videóból/40-70 ilyesmi képből stackelni, akkor valahogy a végeredmény sokkal rosszabb minőségű lett, mint az egyedülálló egy szem kép. (Vagy ilyen fura vizuális hibák voltak benne (pl kockás kép: )... (Pedig megnéztem a képeket, egyiken se volt semmi féle ilyesmi hiba látszólag) Mit ronthattam el?Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
Caliber92
csendes tag
válasz racskobalazs #6663 üzenetére
-
f.lorand
Topikgazda
válasz racskobalazs #6665 üzenetére
De nem is látsz rá a polarisra? Mert akkor viszont rá kellene látni a keleti égre és a délre. Abból még pontosan kimérhető. De a legegyszerűbb a Polaris.
-
racskobalazs
senior tag
válasz f.lorand #6664 üzenetére
Igen, szerintem ez a nagyon gyenge pont... Sajnos nagyon nem éreztem még rá (+ elég rossz a kilátás). Erre van valami jó módszer ami "egyszerű"?
Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
f.lorand
Topikgazda
válasz racskobalazs #6663 üzenetére
A pólusraállásod pontos? Mert anélkül soha nem lesz jó.
-
racskobalazs
senior tag
válasz Foglalt név #6662 üzenetére
Tök jó kép lett!
Nekem is van valami kísértetiesen hasonlóm máról
Próbálkoztam belőni a GoTo-t, de valahogy még mindig nem az igazi... (de legalább már úgy kb követi az objektumot, csak nem egészen jól ) Bár BP-n egy nem túl nagy égbolt belátású helyről nem tudom mit várok
Milyen tippjeitek/trükkjeitek vannak minél pontosabb align-ra, korlátozott lehetőségek mellett? (Pl ha csak az égbolt 40-60%-át látod, mert fák, házak, erkély...? Vagy így esélytelen?)Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
Foglalt név
addikt
válasz Foglalt név #6620 üzenetére
-
f.lorand
Topikgazda
Érdekes felkérést kaptam a németországi Bressertől. A tavalyi sikeres együttműködést követően elküldték az új, abszolút belépő kategóriájú Explore Scientific kamerát. Ez a kis kamera amolyan mindenes, vezetőkameraként használható. A gyártó mélyég tesztet kért tőlem, hogy megnézzük, jó képfeldolgozás ismeretekkel mi hozható ki ebből a kis jószágból. Nem drága, ezért nem láttam értelmét valami nagy távcsővel tesztelni, a kis 150/600-as Newtonnal készítettem vele képeket.
A Sony új, pár éve megjelent IMX485 Exmor back-side illuminated CMOS szenzora található benne, 8.3 MP felbontással, de meglehetősen sajátos, 11.14 x 6.26 mm szenzormérettel, nagyon jó érzékenységgel és alacsony zajszinttel. Nyilván a nagy mélyég kamerákkal nem veheti fel a versenyt, de nézve ennek az érzékelőnek a képességeit, egyáltalán nem kell lebecsülni. A képek tesztképek, rövid sorozatok (pár órásak), szándékosan kistávcsővel fotózva. Szóval nem agyon dolgozott képek, így érdemes nézni őket.
-
tvamos
nagyúr
válasz MrChris #6657 üzenetére
Szoval nem olyan, mint a filmekben, hogy az osszes csillag is latszik a zurhajo ablakon?
(#6656) kuyarashi
Nincs meg... biztos csak a csorosag miatt. Tudod, itt videken... soka er ide a modern technologia.[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
kuyarashi
őstag
Neked nincs repülő autód? Én mindig azzal megyek a Hold bázisra.
A "stb." bármi lehet, ami rendesen fényes.
Amiket írtál, azokat tényleg király lehet átélni. Megnézni a Napfogyatkozást a Holdról, fényszennyezés nélkül csillagászni, stb.iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
tvamos
nagyúr
válasz racskobalazs #6654 üzenetére
Ugy mar nem erdekel.
Mondjuk a '60-as evekben meg azt hittek, hogy 2000-ben mar repulo autokkal fugunk jarni, meg holdbazisok lesznek, es az se lett.
[ Szerkesztve ]
-
racskobalazs
senior tag
-
tvamos
nagyúr
válasz kuyarashi #6652 üzenetére
"hogy a csillagokat ne lásd, maximum a Földet, a Napot, stb."
Ez mostmar engem is erdekel, hogy mi ferhet az "stb"-be. Talan a Jupiter? De lehet, hogy az se?
Az mekkora zsirsag lehet, a hold arnyekban levo oldalarol bamulni a foldet, meg a csillagokat. Vagy esetleg a fold mogott elbujo nap, az micsoda kiraly latvany lehet!
-
Foglalt név
addikt
válasz kovisoft #6647 üzenetére
Ahogy a kép is mutatja a trükk máshol lehet, mint ahol keressük.
A légkör ugyan a látható fény negyedét elnyeli, azonban a hold albedója kb. fele a földinek így elvileg hosszabb expo-t igényelne. Ami ennél jelentősebb azonban a szórt fény hiánya. Ahogy látszik is jó pár képen az árnyékban lévő részek valóban feketék, és a határvonal is valódi vonal, nem átmenet, mint nálunk. Lehet igazi HDR-t lőni vagy a kiegészítő fényforrást használni, amit tettek is. -
kovisoft
őstag
válasz MrChris #6643 üzenetére
Itt van egy kép a kameráról, rajta az instrukciók, hogy milyen expozíciós értékeket használjanak az űrhajósok:
ISO (ASA) 160, 1/250s, f/5.6 - f/11 (attól függően, hogy árnyékos vagy napsütötte részt fotóznak-e)
-
MrChris
nagyúr
Egy elméleti kérdés, a Holdon állva nappal egy tájképhez kb milyen expozíciós érték adódna? Gondolom legalább tengerparti nyaralós, vagy még annál is több fény van.
-
racskobalazs
senior tag
Szia!
Teljesen vadi új, szeptemberben vettem, párszor használtam már manuálisan. Számítógépre lehet kötni USB-vel, próbáltam, működik.
Mindennel együtt (hordtáskával, plusz okulárokkal, akkuval stb) ~500kAz elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
tvamos
nagyúr
válasz racskobalazs #6639 üzenetére
Es ez vadi uj? Lehet telefonrol iranyitani? Nem akarok a zsebedben turkalni, csak erdekel, hogy mennyi volt?
[ Szerkesztve ]
-
Matska
senior tag
Sziasztok! Volt most két tiszta éjszakánk, célba vette valaki a Leonard üstököst?
Ma hajnalban erőt vettem magamon és kimentem fotózni. Frissítő -7 fok fogadott és aránylag tiszta ég, kis keresgélés után a töki is meglett. Ma-holnap képet is mutatokhttps://www.flickr.com/photos/146088520@N03/
-
racskobalazs
senior tag
Az itteni ajánlások alapján választottam, EQ-5 GoTo és SkyWatcher 150/750 PDS. lett, de eddig csak manuális vezérléssel próbáltam (úgy is hatalmas élmény).
Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
tvamos
nagyúr
válasz racskobalazs #6636 üzenetére
Ez tök jól hangzik! Milyet vettél?
-
f.lorand
Topikgazda
válasz racskobalazs #6636 üzenetére
Sok tiszta éjszakát hozzá
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok!
Így 3 hónappal a távcső/mechanika megvétele után végre sikerült elég "inspirációt" gyűjteni, hogy megpróbálkozzak a GoTo beállításával.
Elsőre zseniálisnak tűnik, 2-star align-t csináltam, nem lett tökéletes, valamint volt polar-alignból adódó eltérésem is (amit szintén nem korrigáltam le, majd következő alkalommal ) , de teljesen lenyűgözött, hogy konkrétan katalóguselemből választok és odaforgatja magát (nem tette teljesen középre ugyan, de mindig látómezőbe hozta és kézi igazítás után is követte (Jupiter, hold volt a célpont elsőre, próbálgatáshoz jóaz) ).
Így elsőre is olyan hatalmas "könnyebbség" és "élmény" volt ez, hogy alig várom a következő alkalmat. Valamint szerintem egy elengedhetetlen lépés afelé, hogy ne csak bolygókat/holdat tudjak vele fotózni, hanem egyebeket is.Ez csak egy ilyen kis "beszámoló" volt, gondoltam megírom az élményem. Tudom, kezdő dolog, meg nincs benne semmi extra annak aki ezt már "űzi" egy ideje, de nekem tök pozitív volt.
-
VivienR
tag
Sziasztok kérdésem lenne hogy valaki találkozott már Sky-Watcher Star Adventurer 2i esetén, hogy hidegben eszeveszetten elkezd forogni? Sideral módban kb 1 fok / 6 mp-et fordult. (Mondjuk igazán hidegnek nem nevezném a -6 fokot elektronikai oldalról, de ki tudja ebben az esetben...) Próbáltam mind power bankról, mind AA akkukról, ugyan úgy eszeveszettül forgott, minden módban ugyan azt produkálta. Ma miután visszamelegedtek az eszközök kipróbáltam, normálisan működik.... Túl terhelve nem volt, és az egyensúly is rendben volt.
Pechemre az estét az LX3-as sem mentette meg, mert ott meg a kis gömbfejem fagyott meg...
-
radi8tor
MODERÁTOR
⭐ Stella
-
-
f.lorand
Topikgazda
Hello!
Ha a Hold, Jupiter, Szaturnusz a témák és nem mélyég, akkor nem olyan nehéz a helyzet, mivel az olcsóbb mulatság. Ennél az ágnál a fényképezőgép soha nem lesz megfelelően jó, ide bolygókamera kell, videót készíteni, abból a megfelelő szoftverrel a megfelelő képkockákat felhasználva sokkal-sokkal jobb képet kinyerni, mint amit a fényképezőgép egy kattintásával tudtál (idális esetben több ezer képkockából válogat a szoftver és dolgozza össze a legjobbakat). Erről bőven olvasható a fenti ajánlóban található, A digitális asztrofotózás ABC-je könyben úgy, hogy sok példa is van benne, szoftvereken végig vezetjük az olvasót. Ehhez egy jó képalkotású (de ide elég olcsó is) távcső kell és egy óragépes mechanika.
-
tvamos
nagyúr
Lehet, hogy nem kellene semmit venned egyelore, csak kepfeldolgozasban fejlodni. Stackelt kepeket kesziteni. Gyakorolni.
[ Szerkesztve ]
-
kuyarashi
őstag
Én nem vagyok több "évtizedes profi", de értem nagyjából a helyzetedet. A kérdés az, hogy ha szánnál rá lóvét, akkor az mennyi volna, mert van feljebb nyilván. Akár a végtelenségig, de ha kedvtelésből csinálod, amikor épp megihlet valami, és nem elvetemült megszállottsággal, ráadásul fényszennyezett erkélyről észlelsz, meg kémlelsz, akkor valószínűleg nem szeretnél elmenni több 100.000-ekig (bár ez csak pénztárcafüggő).
1-2 Hold- és bolygófotóhoz viszont nem feltétlenül van szükség milliókra. Van néhány elengedhetetlen komponense a minőségi asztrofotózásnak, de ez is inkább a mélyég témakörre vonatkozik.iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
Foglalt név
addikt
Sziasztok! Én is nagy rajongója vagyok ennek a témának. Öröm látni, hogy vannak még szerény, tehetséges és elkötelezett emberek. Igazi élmény olvasni az információgazdagságuk ellenére közérthető bejegyzéseket.
Remélem a kókler kérdésemmel nem húzom le nagyon a színvonalat.
Jelenleg egy Omegon Basic 90 EQ távcsővel pásztázom az erkélyről belátható tájat. A típus részben beválltotta a rengeteg ajánlás alapján hozzáfűzött reményeket. A gondozásmentesség és az azonnali bevethetőség komoly pontok egy magamfajta kocafotósnak. Az állványt kiváltottam egy betonzsámollyal, ami kicsit stabilabb alapot ad az EQ-2-nek. A kezdeti lelkesedésben még egy utánállítómotort is beszereztem hozzá, bár miután kimúlt a vezérlője, rájöttem, hogy annyira nem is használom.
Sajnos elég fényszennyezett városban élek, ráadásul általában lusta vagyok egy órát autózni a jobb körülményekért. Jellemzően ennek megfelelően a Hold, Jupiter, Szaturnusz a témák. Számomra az azonnali élmény a fontos, pár tejútas próbálkozás után megállapítva. Mesterségesnek érzem azt, amit ott helyben nem látok.
Az eddigi ellaposodó távcsőhasználatomat egy új fényképezőgép vásárlása bolygatta fel. A nagyobb szenzort már nem szolgálja ki a távcső, pedig ismét megjött a kedvem a kattogtatáshoz. Persze emellett előjöttek az eszköz korábbi gyengeségei is. Az éleknél nagyon erős abberációk főleg a Holdról elkapott jobb képeken zavaróak.
A másik jelenség feltétlezhetően több tényezős. A Szaturnusz gyűrűjét főleg kitalálni lehet, a Jupiter vihara fel sem merül, mint lehetőség. A városi fényszennyezésnél, félek, ezekben az esetekben jobban érvényesül a hőkibocsájtás, ami felkeveri a levegőt.
A kérdés az, hogy van-e innen tovább? Nem látom, hogy jelentősen több időt dedikálnék a dolognak és elég opportunista a hozzáállásom, nem tervezek, hanem ha meglátok valami szépet és éppen ráérek, akkor rátekerem a gépet a távcsőre és kattintok, jobb esetben az állványról és nem kézből. El tudom hinni, ha többet látnék (lsd. gyűrű), akkor az behúzhatna kicsit, de félek, hogy komoly befektetéssel érnék el hamar egy új platót, ráadásul egy komolyabb/más típusú eszköz karbantartás akár negatívba is billenthetné a mérleget.
Egész sokat olvastam mit lenne érdemes, amiért hálás lennék, az a több évtized alatt felgyűlt tapasztalat alapján érzés a profiktól. Hogyan tovább? -
f.lorand
Topikgazda
válasz rommie93 #6617 üzenetére
Nagyon szívesen. Ha alaposabban érdekel a kérdés, az oldalam FAQ részében eléggé kitérek rá.
-
f.lorand
Topikgazda
válasz rommie93 #6615 üzenetére
A mélyűr objektumok valóban igen gazdag színvilágúak. Az emissziós ködösségek ionizált gázból (plazmából) álló, változatos színekben világító csillagközi anyagok, amiknek a színképe emissziós vonalakból épül fel, nem folytonosak. A köd színe a kémiai összetételétől meg a besugárzott fény energiájától függ. A hidrogén a leggyakoribb csillagközi, így sok köd a hidrogénre jellemző vörös színben, 652 nm-es hullámhosszon világít. Amennyiben a besugárzott energia elegendő, úgy további ionizálódás történik, mely a ködnek zöld vagy kék színt kölcsönöz, pl oxigén, nitrogén.Aztán vannak még a reflexiós ködösségek, amelynek nincs saját fénye, hanem a közeli csillagok fényét verik vissza. Általában kékes, de van sárgás és vöröses is.
Ezek a ködök - ha a fotós nem rontja el - valós (mármint RGB arányos) színekben jelentkeznek a fényképeken. Utómunkával sajnos egyre divatosabbak a túlhúzott képek (mint ahogy a földi természetfotóban is nyomják a túlszaturált képeket). De ez nem helyes irány. A keskenysávú képeknél lehet hamis szín is, általában a sárga-kék (Hubble színpaletta) képek ilyenek.
[ Szerkesztve ]
-
rommie93
újonc
Sziasztok! Teljesen függője lettem ennek a topiknak, elképesztőek a fotóitok, és nagyon sokat tanulok tőletek.
Viszont lenne egy ostoba kérdésem. Az asztrofotókon sok égi objektumnak csodálatos élénk színei vannak, mint egy virágnak, lila, rózsaszín, vörös stb. Ezeknek a jelenségeknek tényleg ilyen a színük a valóságban, és ha igen, akkor mitől? Vagy csak a fotós utómunkálatok során jönnek elő ezek a színek?
Köszi, ha valaki ezt elmagyarázza -
f.lorand
Topikgazda
Köszönöm a reakciókat. Én kb két tucat képet találtam róla, de így, hogy rendesen kifotózva az RGB rész is, nem csak a keskenysáv, még nem találtam. Ami nem azt jelenti, hogy nincs, csak a google nem adja ki. Véletlen találtam rá, bolyongva egy planetárium programban.
-
popey37
addikt
-
f.lorand
Topikgazda
ÚJ ASZTROFOTÓ: CTB1 SZUPERNÓVA-MARADVÁNY
(nagy kép és cikk: https://fenyeslorand.hu/ctb1/)A CTB1 szupernóva-maradvány (feleségem Naspolya-ködnek nevezte el) életem eddigi legnehezebb és leghosszabb ideig készül csillagászati felvétele, az utómunka is több hét volt. Több, mint 50 órát exponált a kamerám az ég megfelelő részére nézve, októberben kezdve és novemberben végezve a munkával. A téma nagyon halvány, nem véletlen nem szerepel a hagyományosnak mondható csillagászati katalógusokban. Emiatt meglehetősen ritkán megörökített obejktum, legalábbis egy Messier, vagy NGC katalógusban szereplő mélyűr témákhoz képest mindenképp. A formája érdekes és a maga módján látványos is: rendhagyó héjhasadás látható a robbanás gömbstruktúrájában, írok róla a fenti linken. Érdemes elolvasni.
-
tvamos
nagyúr
válasz bmxbandita #6604 üzenetére
En kiprobaltam egy regi objektivvel, (az meg osszecsuszott magatol, ha a holdra rairanyitottam,) es tokre jol mukodott ugy, hogy csak fogtam a gumigyurut, es eltekertem, egyutt a zoomgyuruvel.
-
bmxbandita
tag
Igen, ez sanszos, hogy megoldaná, de a fókusz utánállításnál viszont sokkal macerásabb lenne.
A végső megoldás, hogy építek egy auto fókuszírozót, amivel APT-ből tudok fókuszt állítani, így remélhetőleg a stepper motor majd nem engedi, hogy eltekerődjön a gyűrű
Most egyelőre az a megoldás, hogy egy másik obit használok, aminek a tele végén már jó távol van a front lencse a gyűrűtől, így simán elfér a fűtő -
Matska
senior tag
válasz radi8tor #6602 üzenetére
Általában egy 10 fokos garázsban pihen a cucc előtte- utána. Ez most kimaradt.
Miután láttam hányadán állunk, felitattam amit tudtam, és bezártam a felszerelést a kamrába egy ipari páramentesítő társaságában és ott is maradt ma estig.[ Szerkesztve ]
https://www.flickr.com/photos/146088520@N03/
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Canon BG-E6 portrémarkolat
- FEELWORLD WPC215 Hordozható rendezői monitor 1000nit fényerővel + SmallRig VB212 V mount akku.
- Canon EOS 90D + 18-135mm + 50mm f/1.4
- Canon Speedlite 580EX II vaku és távvezérlő szett eladó
- Canon EOS M50 Mark II sok kiegészítővel! Hozzá vagy külön megvásárolható Canon EFM 22mm STM obi!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest