Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
.mf
veterán
Már nem emlékeztem, hol tartottam itt a mesélésben, aztán látom, hogy már két kör lemaradásban vagyok...
Lofoten, Haukland és Uttakleiv partja; ezután aurórás rész már csak Abisko lesz, de a kettő között és után is folytatódik még a történet.
... és most, hogy már egy bő hónapja itthon vagyok, vettem jegyet és két hét múlva megyek is vissza De most dolgozni: jelentkeztem sarki fény túravezetőnek
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
f.lorand
Topikgazda
mf: szépek ismét...
Jim-X: megnéztem a videókat, a 22-es egy korábbi munkája úgy látom. Ez nézelődős tükör (durva lehet) fotózához kell sajnos a nagyon masszív cső és a pontos objektum követés is.Asztrofotográfia és légi fényképek - https://fenyeslorand.hu
-
t72killer
titán
válasz f.lorand #9108 üzenetére
Okosmindenféle között élve mindíg meg vagyok zavarodva, hogy mi az, ami állítgatja az óráját és mi nem. Slusszpojén amikor a család aprajával nem egyeztetek és ők átállítják a mechanikus órákat a házban, úgyh másnap reggel mindíg első dolgom felnézni a worldtimeserverre, hogy akkor mennyi is az idő .
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
f.lorand
Topikgazda
Jupiter GRS
Egy 45 mp sorozat 700 kockájából.
https://fenyeslorand.hu/naprendszerunkAsztrofotográfia és légi fényképek - https://fenyeslorand.hu
-
.mf
veterán
válasz f.lorand #9110 üzenetére
Szép élesek a részletek ennél is, meg a másiknál is.
Én meg közben dilemmázok, hogy hogyan tudnék asztrofotózni északra kiköltözve. Mármint a sarki fényeken kívül, DSO céllal. Albit a városban keresek, ami sajnos sokszáz km-es körzetben a legfényszennyezettebb hely, bortle 7. Szóval bármi asztrózás kitelepülős móka lesz, de kocsim nem lesz, legfeljebb csak busz. 23 + 10 kiló poggyászom van, közel fél évre, sok téli cuccal, úgyhogy távcső, SA-GTi sajnos kizárt.
A Minitrack LX3 helyett vigyem-e a Star Adventurer (simát)? A SA + ék + dec bracket + ellensúly már azért jelentős többlet, ezért inkább az LX3 felé hajlok. Viszont annak a szívószálas pólusraállásával talán a 24-120-asnál hosszabbat (70-200 f2.8) sem érdemes vinni.
Tűnődtem kicsit a vezető IMX290C + 30/120 távcsövén, de 2.67° x 1.48° látószögével még szűkebb is, mint a FF + 82ED reduktorral (4.32° x 2.88°), így annál még gyorsabban kijönnek a követési hibák.
Na ilyenkor kezd a Seestar jól hangzani - vagy még inkább a Dwarf3, ami még kisebb, még könnyebb (1.3 kg), van ekvatoriális mód, modernebb szenzor (MX678), és szélesebb a látószöge. Ha majd jó lesz a fizu, lehet rendelek egyet, addigra már talán készlet is lesz belőle - vagy a ZWO kijön egy jobb S50 utóddal...Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
t72killer
titán
Valamilyen formában kocsibérlés? Elég sok kitelepülős kérdőjelre választ ad, bármilyen eszközzel is dolgozz. A humanoidnak is jól esik, ha mínuszsokban beülhet a kényelmes melegbe, miközben kint duruzsol a műszer
Az SA+ék majdnem olyan nehéz, mint az SA GTi, az ellensúly meg amúgy is a tehertől függ, amit ráteszel. Nem figyeltem, ha az SA GTi lábát nem dobtad még ki, akkor ennek legfőbb ideje, és lőj alá valami használhatóbb karbon 3lábat - ezeket neked gondolom nem kell bemutatni.
[ Szerkesztve ]
-
.mf
veterán
válasz t72killer #9113 üzenetére
A kocsibérlés drága, a buszbérlet olcsó (kb 1 nap kocsibérlés = busz havibérlet), a parkolás még külön mizéria, az egész város 0-24 fizetős, helyek korlátozottak. A busz kb éjfélig jár még a környező falvakból vissza a városba, decemberben fel se kel a Nap, így már 4 körül sötét van - 2015-ben is így oldottam meg.
"Az SA+ék majdnem olyan nehéz, mint az SA GTi"
Nem. Mindkettő megvan, tudom. A GTi sokkal nagyobb térfogatra is (főleg, hogy nekem a SA-hoz kompaktabb házi készítésű ékem van.) Az LX3-mal egyik sem tud versenyezni tömegben, méretben.
A távcső és a GTI tömege-mérete miatt kizárt. Max a 70-300-at viszem, de ha a 10 kiló cabin luggagebe nem fér bele, akkor lehet, hogy azt sem, csak a 24-120-ast - azokhoz pedig elég lesz az LX3, úgy sejtem.
Aztán az is lehet, hogy csak a sarki fényekkel is elleszek, DSO-val nem is fogok sokat foglalkozni. Úgyis a sarki fény a specialitásom, abban tudok olyanokat mutatni, amit kevesen csinálnak, a magyar asztrofotós mezőny nemzetközi összehasonlításban is elég erősFotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
t72killer
titán
A mechának + egyéb gyűrődésálló cumóknak foglalhatsz még egy feladott bőröndöt esetleg. Hazafele úgyse férsz majd el az 1db bőröndbe
Háát, ezt messze nem a versenyért csináljuk, amire rácuppantam a havi kb 1db derült egünket hol elcsípve holnem, már csillióan lefotózták, kb az lenne új infó, ha űrhajóba pattanva hátulról lőném meg a Stephan's quintet-et
Amúgy nem tudom hány hónapra mész, akár még egy szakadt kocsi vétele is érdekes lehet. Busszal vidékisztán nem túl elérhető téma.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Januárra várható még egy ATLAS üstökös, szintén a déli szélességeket favorizálva - ha valakinek van még télre utazási kapacitása. Mi sajnos elég későn, jan 26án érkezünk Kanárira, erről már lemaradunk
A perihéliuma ezek szt elég rizikós, reméljük túléli.
[ Szerkesztve ]
-
.mf
veterán
Abiskoban az utolsó estén volt egy pár órás kevésbé felhős időszak a kp5~6 alatt.
Több kép és szöveg hozzá a Fb-on.Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
ledgeri
nagyúr
ISS chat. by Smarter Every Day
kupolából, Föld háttérrel, ottani gépekről és ott készült képekről// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
norbert1998
nagyúr
Egy kis segítséget szeretnék kérni, mert béna vagyok.
Van egy 24x2 másodperces fotósorozatom egy tóparti vendéglőről, amit a hídon állva fotóztam. Szeretném összestackelni de egyszerűen sehogy sem sikerül. DeepSkyStacker-ben brutál sötét az eredmény, Siril-ben szintúgy (de ott legalább Histogram nézetben kinéz valahogy és akár még az is lehet, hogy az ütsököst is látom?, ellenben exportálni azt nem tudom...). Aztán néztem még a Sequator-t, az megeszi a csillagokat és csak a vendéglő marad meg, valamint kb. ezt csinálja a RegiStar is.
Fogalmam sincs, mit rontok el, ennek valószínű fő oka, hogy nem tudom, mit csinálok[link] a RAW fájlokhoz, ha esetleg valakinek lenne kedve ránézni.
Jó eséllyel csak simán túl sötét lett az ég, igaz?
-
.mf
veterán
válasz norbert1998 #9120 üzenetére
"DeepSkyStacker-ben brutál sötét az eredmény, Siril-ben szintúgy"
Teljesen normális. A stack után kell stretch. Sirilben az auto-stretch nézetben már látni fogod.
"Fogalmam sincs, mit rontok el, ennek valószínű fő oka, hogy nem tudom, mit csinálok"
Érdemes lenne tutorialokat nézni. Pl. Sirilhez ha jól emlékszem Deep Space Astro a csatorna neve (az ufós arc, Rich) csinált jó, lényegretörő tutorialokat, nekem is onnan származik a Siriles tudásom nagyja.
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
norbert1998
nagyúr
Megnézem, köszönöm
Azt az infót kaptam még, hogy esetleg érdemes megpróbálni az eget különvenni és csak azt stackelni, majd rádobni a kép alját utána, mivel annak fényere nagyjából jó.Erre mi lenne az ideális módszer, hogy ugyanott vágjam el mindegyik képet?
Fogok majd guglizni is, még nem tettem -
f.lorand
Topikgazda
Amióta megvan a naptávcső, vadászok egy ilyen képre... Már legalább 10 órát rögzítettem szándékosan alacsony napállásnál, mikor van esélyem ilyen hosszú fókusznál arra, hogy a nap előtt éles legyen, ha valami elé repül. Dehát ennek az esélye nagyon kicsi. Tegnap hallom a vadludak hangját messziről érkezni a Balaton irányából. Biztos voltam abban, ekkora szerencsém úgy sem lesz. Aztán visszanéztem a képeket és a vezérlúd pont belevezette a napba a teljes csapatot. A színes változat pedig meleg érzetet ad, de feltöltöttem az eredeti monoban is.
[ Szerkesztve ]
Asztrofotográfia és légi fényképek - https://fenyeslorand.hu
-
f.lorand
Topikgazda
Hoznék egy nagytávcsöves Andromeda verziót, ami a központi régióra koncentrál. Cél volt, hogy ugyan ne essen be a mag, de látszódjanak a porfoszlányok, illetve az emissziós ködösségek részletesebb megmutatását is szerettem volna megtenni. Ez egy kisebb verzió, az oldalamon fenn van nagyobban, lehet vándorolni rajta.Asztrofotográfia és légi fényképek - https://fenyeslorand.hu
-
t72killer
titán
válasz f.lorand #9130 üzenetére
Iiigenigen, szépen szemcsésedik .
A publikumnak: ne a fényes kontrasztos csillagokat nézzétek, azok a "mieink", az egész aprócska szemcsék érdekesek, Hubble zoomolható referencia.
Brutális dinamikát igényel a mag környéke.
[ Szerkesztve ]
-
Jim-X
őstag
Ma hajnali Mars, mar 9,5" atmeroju, juhuuu
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
Es a Jupiter, az elotuno GRS-el, nem lett rossz
A játék az nem játék!
-
t72killer
titán
Kemény, élt (minimum) 400 évet .
Nagyon szép, lassan úgy látom kb megszabadultál a pirított hagymától . Nem hiszem, hogy 11" környékén több kihozható a bolygóból, a Mars-on lehet tudsz majd még csiszolni, főleg, hogy közeledünk. Csak ott meg egyszerre KÉT bolygó időjárásának is stimmelnie kell, mert ha odaát porviharok vannak, akkor is lőttek a Mars-csatornáknak
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
A seeing nekem voodoo, a humanoidként, pláne asztrokacat-hegyekkel elérhető seeing meg pláne . Ez esetleg téged érdekelhet a környéken.
La Palma amúgy turistacsillagász barát hely, ha sikerült odajutni műszerestül. Szállás olcsó, ha normális helyen van, rögtön a kertből lehet dolgozni, a vállalkozóbb kedvűeknek pedig jó aszfaltút visz fel a csúcsra, ahol van sötét parkolóhely.
-
t72killer
titán
válasz popey37 #9139 üzenetére
Seeingről beszéltünk, nem fényszennyről. Igen, a Mo.-i "sötét foltok" teljesen jók mély ég fotózásra+vizuálra sem utolsók . Viszont amikor 0,5"-et alulról kaparászó turbulenciát szeretnél, hogy integess a marslakóknak, az a Kárpát-Medencében nehéz feladvány.
Nem tudom nektek Seeing szempontból pl mennyire segítség a Mátra? (ezt magamnak is kérdezem, mert Macarisztánba innen általában olcsóbb leugrani, mint Kanárira és a mostani Marshoz kishazánk szélessége is teljesen okés).
Kanári nekem amúgy a derült ég miatt kell, itt nyomorékisztánban HÁROM HETE, azaz mióta az üstökfotót posztoltam, EGYETLEN derült este nem volt .
[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
válasz t72killer #9140 üzenetére
kanárin nyáron van jo idö, ilyenkor már jön az esö nincs sok tiszta éjjel. nyáron meg az éjjel max 3 ora amikor fotozni is lehet.
átugrasz franciába, ugy clearmond közelébe a hegyekbe, na ott van sötét. elég sürün járok arra, fantasztikus éjjelek vannak nyáron is és nincs hideg. de az alpok sem rossz, a Mount Blanc környéke már 1700m feletti.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
t72killer
titán
válasz popey37 #9141 üzenetére
Igen, lehet a francia kapcsolat lesz a nyerő, kocsival . Mióta a meteorban volt egy cikk a Pic du Midi obszervatóriumról kb 30éve, a Pireneusok az álom, vhogy sose jutottunk el oda.
Kanárin a szahara-szigetek jók télen: Fuerteventura, Lanzarote. Ha jól számoltam, 5 februári vagy szilveszter környéki telelést csináltunk ezek valamelyikén és MINDÍG 80%-ban derült volt. Elég jó B3 ég mind2 szigeten van, Fue déli csücske pedig B2, majdnem B1. nyáron nettó nyaralástechnikai okokból nem megyünk oda, azért egy autós kontinentális akármi olcsóbban kijön a bandának, mint a göbzi.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Dzsunkagyár (szerencsére nem saját, fb csoport termése):
-
ati3x
Topikgazda
válasz t72killer #9140 üzenetére
Jól sejtem te is svédben? Akkor megerősítem. Volt 1 derült a napokban. De még mindig szívok a 200-as csővel. Sokáig azt hittem a kollimáció az oka. Most végre belőttem. És még mindig szar a kép egyik fele. Rájöttem, hogy a fókuszirozó a ludas. Emel. Bármit csinálok szétszedtem, próbáltam kihézagolni de még mindig. Gondolkodom mi legyen. Gondoltam valami menetes csavarokkal amiknek a végére ptfe-t ragasztok, és "kikompenzálom". Vagy átrakom a maki newtonról a fókuszert. Ami kb ugyanaz a cucc, de mintha nem emelne annyit.vagy hagyom a 3.14ba, és veszek valami jobb fókuszírozót. Valami valami ajánlat elfogadható áron? Van vmi CYCK aliexpresses cucc elfogadható áron, amiről Cuivnak van yt-os videója. Elvileg egész korrekt darab. Néztem az "olcsóbb" lacetrát is. Nem tudom az mennyire jó. Mert a drágább majd 500 euro...
-
t72killer
titán
Skót totálfelhő-country. Ma reggel már a repjegyeket néztem, hova tudnék innen értelmes összegből 3napra elugrani (ennyi több melós hetembe is belefér), ahol nincs felhő.
Ha van kicsi derült, mire kipakolok rohanhatok is be a cuccokkal, mert ESIK .
-
t72killer
titán
Burgenlandi kollégák vitték a mai napi pálmát az astrobin-en
(hogy ne kelljen végigklikkelgetni az csillagda honlapját, ha vmi nem akarja: 60 centis Newton csővel cserkészték be).[ Szerkesztve ]
-
Jim-X
őstag
Sziasztok! A ma esti Élő Csillagászat műsorban benne volt két Mars képem is Ahogy látom Lóránd képei állandó vendégek, de nekem ez nagy megtiszteltetés volt
[ Szerkesztve ]
A játék az nem játék!
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest