Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Matska
senior tag
Bőszénfától 2-3 km-re északra a 61-es úttól nem messze. A Zselici Csillagpark szomszédságában.
https://www.flickr.com/photos/146088520@N03/
-
Matska
senior tag
válasz #96302336 #4897 üzenetére
Jól hangzik, a Bakonyt egyébként is meg szeretném nézni, 5 km meg nem nagy kaland éjszaka sem.
Kevés tapasztalatom alapján egy jól időzített hidegfront tud a legpraktikusabb lenni. Ha kitisztítja a légkört, akkor egy közeli nagyváros sem tudja elrontani a bulit
-
törölt tag
Van a Bakonyban egy jó hely, előbb-utóbb, ha idő, pénz, engedi ki szeretném próbálni. Ez pedig az Égés-Tető. Egy olyan lapos hegycsúcs, ami régen egy bauxit bánya volt. Zavaró fényszennyezés elvileg nem sok jut fel, a tető lapos, és kb. 100-100 méter szinte egyenes kemény talaj van fák nélkül. Ráadásnak van egy jó magas meddőhányó is, ami kiemelkedik a mező szélén lévő a fák közül, és jó rálátást biztosít az ég aljára is. Nem egy ismert hely, csak turisták járnak arra és az erdészet. Autóval (kissé nehezen) megközelíthető, de kell hozzá engedély a Bakonyerdő ZRT-től. Kerékpárral, és gyalog bármikor turisataúton megközelíthető, egy kis kihívás, ha mindent fel kell cipelni, mert kb. 5km. a legközelebbi autós megállási lehetőség.
-
Matska
senior tag
Köszi mindenkinek, bízom benne ettől csak jobbak lesznek
A Zselici Csillagparktól 5km-re készült, nem sok sötétebb hely van az országban. Télen majd ha - 10-20 fok mellett tiszta ég lesz ismét nekifutok. Előttem 1-2 km-re ott volt egy falu a völgyben, az látszik is.Megy valaki Geminidákat fotózni jövő héten péntek hajnalban?
[ Szerkesztve ]
-
föccer
nagyúr
Hogy hogyan nyirja ki az egbolt latvanyat a fenyszennyezes.
Egyebkent hangulatos, jol beallitott kep.
Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
TKL
tag
válasz Bozso68 #4887 üzenetére
Ne buherálj semmit. Lődd be a fókusztávot amennyire szeretnéd, aztán állj rá egy csillagra / bolygóra, zoom, és addig fókuszálj amíg a kiválaszott csillag a lehető legkisebb pontként jelenik meg. Ekkor fókuszálsz rá rendesen. Teljesen végtelenre csavarni a fókuszgyűrűt nem biztos, hogy végtelen fókuszt jelent.
Nézd meg ezt: https://www.youtube.com/watch?v=w860_WI4h1Q
-
szinimini
senior tag
Hello,
lehet,h pont roszkor hirdetted ,d igen, van jobb és rosszabb is,d azért első állvánnyak csak nem lesz annyira rossz vagyis remélem Az a szett,amit írtam 130 lenne 4,5 év garival. Ennyiért se éri meg akkor?
Goto-t most nem is akartam az elején mivel 1-2 képet lőnék azért majd és az óra mechanika elég lesz erre.
Meg azért nagyobb öröm,hogy majd én találok meg vmit magamtól, mint gombnyomásra. -
Bozso68
őstag
Tegnap este voltam kint kísérletezni a Tokina 11-16 fókuszával EOS 77D-n.
Az élőképen 10x-re nagyítottam, 11mm-en koppig végtelenre fókuszálva volt legélesebb a kép. A javaslat szerint visszavéve pár mm-rel - de minimálisat is elállítva - határozottan homályosabb részletszegényebb lett a kép, csillagok körüli elszíneződést sem láttam semmilyen állásban.
Én értettem félre valamit, vagy a végtelen a legjobb így nekem?(Néztem videót, ahol egy határoló csavart egy ilyen obiban odébbraknak, hogy tovább lehessen tekerni a fókuszt. De én nem akarok buherálni.)
[ Szerkesztve ]
-
Matska
senior tag
Itt ma nyugodt tiszta idő van, szerintem kinézek.
-
föccer
nagyúr
válasz szinimini #4883 üzenetére
Az EQ3-akra sajnos nincs túl nagy kereslet. Én egy óragépes EQ3-at hirdettem csoprtban, hordtáskával, polustávcsővel, 2 aksival, 0 azaz 0 érdeklődő volt ra 70k-ért. Kezdőként ha meg akarsz tanlni tájékozóódni az égen, akkor nem feltétlen kell goto. Sőt. Óragép elég lesz és egy jó zöld lézer.
üdv, föccer
Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
szinimini
senior tag
Sziasztok,
távcső vásárlás előtt vagyok. Teljesen kezdő vagyok a témában így választanék egy normális kezdő műszert.
Amivel azért ellennék egy darabig.
Eddig ezt néztem ki.
SkyWatcher pólustávcső EQ-3 mechanikára
150/750 SkyWatcher Newton EQ3 mechanikán alu lábas
Kéttengelyes motoros vezérlés EQ3Ez egy használt szett lenne,ami féléves. Az új szett ára 196eFt.
Szerintetek mennyit érhet?
Illetve mi a véleményetek erről a szettről?köszi
-
Bozso68
őstag
Köszi szépen a választ!
Egy tipikus nyers, mostanában készült az előbbi beállításokkal, sajna a Tejút most nem a szebbik arcát mutatja, a fókuszálást még finomítanom kell:És saját szórakozásra ebből egy feldolgozott:
Még nem töltöttem fel sehova ilyen témájú képeket, de most összeszedtem a bátorságom.
Ne kíméljetek, ha érdemesnek találjátok a kritikára, még csak kezdeti próbálkozásaim egyike. -
TKL
tag
válasz Bozso68 #4876 üzenetére
Szeintem nincs vele semmi gond, az exponálás idejét számold ki pontosan, hogy ne kezdjenek csíkot húzni a csillagok. (500/11*1,6), szóval a 25 sec az jó kell, hogy legyen. A fehéregyensúly pedig legyen napfényesre állítva. Én még személy szerint kikapcsolok, vagy semlegesre állítok minden ilyen kép "turbózó" dolgot mint pl az aktív D lightning stb.
Tudsz mutatni nyerseket?
[ Szerkesztve ]
-
Bozso68
őstag
Sziasztok!
Van egy Canon EOS 77D fényképezőm Tokina 11-16 2. generációs obival és Q610 állvánnyal.
Tejút fotózásánál milyen beállításokat érdemes használni?Eddigi beállításaim:
Manual állásban
RAW formátum
11mm
Fénymérés kiértékelő
ISO 3200
F2.8 rekesz
25" expo 2" késleltetéssel indítva
Hosszú expós zajcsökkentés kikapcsolva
Lencsekorrekció kikapcsolva (a váz eleve rosszul ismeri fel az obit)Valami lényegeset kifelejtettem, illetve rossz értéken tartok?
Köszönöm előre a válaszokat: Zsolt
-
f.lorand
Topikgazda
Közel van, ám mégsem "tiszta" a kép, hiszen a saját galaxisunk csillagközi anyaga takarja ki a látómezőt. Ennek köszönhető a kicsit fura sárgás színe is: a szokásos kékes színvilág a poron keresztül megszűrve sajátos tónust kap.
Nagyban: https://fenyeslorand.hu/ic342/
Asztrofotográfia és légi fényképek - https://fenyeslorand.hu
-
TKL
tag
Elő lehet csalni azokat a ködöket, csak itt jön be a képbe a tracker... De egyébként ha tudsz jó sok, minél hosszabb expót csinálni hold nélkül, és a lehető legsötétebb helyről szerintem úgy is látszódnia kellene pár dolognak. Az Orion ködnek mindenképp, a láng és lófej ködöknek is, a futó embernek is, és a Barnard ív is kijön ha elég idő megy bele. A boszifej az halványabb, az nem biztos hogy kijön csak úgy. Nekem a fentiek mind köjöttek bőven kb 10 perc össz idő alatt, és gyanítom hogy akár rövidebb idő alatt is össze jöhet egy jó sötét helyről, főleg ha valaki jól bánik az utómunkával. Úgyhogy csináld csak és mutasd hogy mi sikerül Mennék én is de a paripám rottyon van... :/
-
Matska
senior tag
Tettem tegnap egy próbát, szép tiszta ég volt és az Oriont vettem célba, holdkelte előtt másfél órával. A felszerelés egy Fujifilm x-t20, Fujifilm 35 1.4 és Samyang 12 f2 volt.
A 35 1.4 brutálisan kómázik 24 megapixelen, 16-on nem volt ennyire feltűnő, ezen kívül sokkal pontosabban kell fókuszálni. Az új szenzor viszont kategóriákkal jobban bírja a magas isot és az utómunkában húzgálást.
A végeredményben az Orion körüli ködökből nem látszik semmi. Ezt most betudom a holdnak, fogok még próbálkozni, de igazából nagy reményeim nincsenek.
-
TKL
tag
Én egyszer sem mondom, hogy megbántam, jó kis szerkezet, csak ritkán van időm elővenni, olyankor meg szívok, de mondjuk én 300mm-en próbálgatom Ha rendesen pólusra állsz, nagylátóval simán mennek 5-6 perc körüli képek is szerintem. Ha csak úgy ímmel-ámmal, akkor is 2-3 perces képek benne vannak (24mm-en). Ezen felül pedig egy tele obival belépő mélyégre is egyben, az meg pont elég a megcsúszáshoz a lejtőn...
-
-
TKL
tag
Nem mondom, hogy lehetetlen, de sok sub kell hozzá, és közben minden mozog... A jobbik megközelíítés ilyenkor szerintem ponthogy a hosszú sub, olyankor jobban kijönnek a színek, részletek. Ő csinál ilyen képeket: https://www.facebook.com/rmsphotography95/?ref=br_rs Persze itt befigyel a moddolt kamera ami sokat lök a dolgokon.
A másik, hogy a 35mm kicsit kevés szerintem, de pl egy Orion konstelláció éppen belefér. Én is sokszor gondolkoztam már, hogy csinálok olyat, hogy valami érdekesebb rész felé beállok nagylátóval és csak tolom amíg lehet, persze mechanikával, de kíváncsiságból, hogy ilyen fókusztávon vajon mennyi részlet jöhet elő.
Kíváncsian várom mi sikerül
-
Matska
senior tag
Sziasztok. Egy ideje foglalkoztat a kérdés, hogy csak kellene valamit fotózni ilyenkor is, amikor nem látszik a tejút centruma. A Geminidákra és Quadrantidákra készülök, de valami kevésbé időponthoz kötött témát is keresnék.
A Stellariumot nézegetve arra gondoltam, nem lehetne-e valami mélyég light-ot kihozni a dologból tájképpel kombinálva, mechanika nélkül?
Egy Fujifilm x-t20 és 35mm F1.4-el gondoltam megoldani stackelés és panoráma kombinációjával.
Hoztam egy képet, hogy kb mire gondolok, bár ez FF szenzorral, 135mm-es objektívvel és mechanikával készült. Ha ilyet nem is, valami hasonlót jó lenne kihozni.
-
föccer
nagyúr
Grat neki.
-
f.lorand
Topikgazda
Andromeda központi magvidék
Nagyban: https://fenyeslorand.hu/m31/A kép szándékosan természetes karakterű feldolgozás, a dinamika arányait HDR utómunkával nem kívántam megborítani, keskenysávű szűrőket sem használtam. A fenti linkre érdemes kattintani, van pár érdekesség a cikkben és ott van nagyban is a kép.
-
-
kovisoft
őstag
válasz hibavissza #4860 üzenetére
Fotózáshoz alternatív megoldás lehet egy olcsóbb követő mechanika és egy teleobjektív.
-
ati3x
Topikgazda
Tegnapelött 1.5 hónap után volt egy értékelhető hosszúságú 5-6 órás "ablak" az időjárásban. Igaz ebből kb 2 óra elment bemutatózásra, egyik ismerősöm szervezett ay iskolába egy csillagpartit, és ott kezdtünk 2 távcsővel. Mitn utólag kiderült, mázli volt, hogy 2-en voltunk, mert ahhoz képest, hogy 2 nappal előtte hirdette meg, olyan 60-70 de lehet hogy több ember jött el.. Szóval elég fura érzés volt, hogy a távcsöveknél 10-15 méteres sorok álltak. Utána rohantam haza, beállás, és a felhők érkezéséig sikerült egy kicsit több mint 3 órát rálőni az ic 1848-ra. A kompozició nem tökéletes, de a nyerseken nem látszott szinte semmi amihez tájolni tutdtam volna. Meg lehet hogy a 80-as SW is jobb választás lett volna ehhez.. No mindegy, alapvetően elégedett vagyok az eredménnyel:
-
ati3x
Topikgazda
-
föccer
nagyúr
válasz kovisoft #4855 üzenetére
Teljesen jó. Az EQ3 még éppen megtartja ezt a csövet, de fotózni már nem szerencsés vele.
üdv, föccer
-
kovisoft
őstag
válasz hibavissza #4854 üzenetére
Egy boltot te magad is linkeltél: tavcso.hu, a Városmajor utcában vannak. Egy másik a tavcso-mikroszkop.hu (régebben makszutov.hu volt). Egyébként mindkét oldalon vannak apróhirdetések is, ha esetleg használt távcsőben gondolkodnál. A fotózás keményebb dió, mert stabilabb mechanikára van szükség, ezért elég valószínű, hogy ha egy olcsóbb állványt veszel, az később nem lesz majd alkalmas fotózásra.
-
hibavissza
veterán
Üdv! Az lenne a kérdésem, hogy Budapesten tudnátok ajánlani egy üzletet, ahol érdemes vásárolni? Gyermekemnek vásárolnék első távcsövet amire később egy fényképezőgépgép és követő mechanika is csatlakoztatható. Mivel az is opció, hogy a szekrény alján fog porosodni elsőre csak a távcsövet venném. Olyan 100 ezer forintnál többet nem költenék a távcsőre. Én magam nem szeretnék a témába beleásni. Ha konkrét típust és boltot ajánlotok azt is jól jönne.
[link] Most ezzel barátkozok, de igazából még azt sem értem, mit kellene hozzá első körben megvenni. -
f.lorand
Topikgazda
A Perszeusz-ikerhalmazt most nem célzottan fotóztam. Csak az egyik nagy munka végén maradt némi távcsőidő, amit nem akartam elvesztegetni, ezért 20 x 6 percet rá tudtam fordulni erre a ragyogó párosra még úgy is, hogy a nagy távcső látómezejébe épp csak elfér. Ahogy a linken olvasható is, ez az egyik legszebb őszi szabadszemes objektum. Akár egyszerű binokulárral (kukkerrel) is megnézhető! Érdemes is.
-
kisbogyo
csendes tag
Szia!
Én a Youtube-ot ajánlanám, sokféle módszer van, amit vég nélkül lehet nézni. Én is azt nézegettem órákon keresztül. Volt, hogy a tizediket megnézve kaptam meg a válaszomat. Meg olyat is láttam, amire nem is gondoltam volna... Írd be, hogy : 'newton collimation' . Vannak, akik elég jól magyaráznak ha értesz angolul, de ha nem az se baj. Meg fogod érteni. Szerintem ez pont az amit itt nehéz leírni. Ott pedig látod. Valamint a tisztításról is rengeteg videó van. Esetleg, ha már sikerült időközben összetapicsolni a tükröt. (Nekem sikerült anno .... )
Üdv.[ Szerkesztve ]
-
föccer
nagyúr
Sziasztok!
Lett egy 150/750-es Newtonom. Megpróbálom kollimálni, de valahogy sehogy sem tudom összepasszintani az összeset egy pontban.
A betekintőbe ezt látom, tudnátok segíteni, hogy mit, hogyan kellene állítanom?
Köszönöm szépen!
üdv, föccer
-
radi8tor
MODERÁTOR
Halloween margójára: spooky space sounds
⭐ Stella
-
ati3x
Topikgazda
Szerintem próbálj anno használtan szerezni (N) EQ6-ot. Most, hogy kijött az R, itt már keydenek szapro badulni a régi 6-tól. Multkor lecsúsztam egy Tuningolt NEQ6-ról, kb 250 ezer lett volna. Viszont lett egy HEQ5 használtan kb 160-ért.Ha esetleg feljebb akarok lépni, akkor ennyiért túl tudok rajta adni. De jelenleg nem érzem szükségét.. Sőt!
-
TKL
tag
Köszi a választ! Ha már ennyit költenék egy mechanikára akkor szerintem inkább fixálnám, és megpróbálnám narrowbandben nyomni a kerből, így nem annyira számítana hogy mennyire sötét a hely, bár a kert is elvileg bortle 4 ami még egész jó, ha kicsit kimész a településről és nincsenek az utcai led lámpák simán látni a tejutat, de még igazából a kertből is. Persze ettől még ha felmennél egy hegytetőre akkor biztos vesződség cihelni a 6ost. Sajnos ez még azért évek kérdése lesz de nem árt tudni hogy egyáltalán mit akarjon az ember.
Először egyébként is a StarAdventurer-t kellene kimaxolni ha végre le bírnám rakni teljesen fixen, ami eddig még nem sikerült. Sokat gondolkoztam már valami nagyon könnyű távcsövön is mert a tele obim nem a legjobb, de emiatt nem merek tovább lépni rá mert az még kényesebb :/ 200mm-en + APS-C egy perces expokat tudok vele csak csinálni, ami valaki azt mondja hogy jó, de más meg azzal henceg hogy 3-4 perces expokat tol a SA-el, amit nem is értek... Most eszkábálok egy acél állványt neki amivel hátha sikerül jobb eredményeket elérni majd mint a saját alu lábával.
-
ati3x
Topikgazda
Egy lista, adatokkal:
https://www.darkframeoptics.com/page/mount-performance-charts
Szerintem a vezetés nélküli összehasonlításnak túl sok jelentősége nincs, Persze arra jó, hogy össze lehet vetni az állványok mechanikai/gyártási minőségét. Egy bizonyos szint felett a guiding kikompenzálja a kisebb problémákat. Az viszont igaz, hogy tuningal elég sokat lehet javítani az SW állványok teljesítményén. (kritikán aluli minőségü zsírzás, holtjáték beállítás). Tervezem a tuningját a HEQ5-nek, első körben a takarítást, a átzsírozást. Fornaxot hobby célra teljesen feleslegesnek tartom.Hacsak nem vagy már Lórándt technikai szintjén. -
ati3x
Topikgazda
Megpróbálom összefoglalni EQ5/NEQ5 szinte ugyanaz mechanikailag biztosan. Asztrofotózásra korlátozottan alkalmas. Én 5, 5.5kg jobban nem terhelném. Az alt-az eq5-re rákérdeztem, ahelyi kereskedő azt mondja kb ugyanazt tudja mint az eq5. Az alt mod engem meg hidegen hagy. Heq5 sokak szerint minimum az asztrofotóhoz, minőségileg elég nagy ugrás az eq5-höz képest. Ezt meg tudom erősíteni. Kb 10-11kg terhelhetőséget írnak asztrofotóra. Én kb 8kg cuccal használom. Egy 200-as newtonig nyugodtan el lehet menni. Ezt választottam, 2 okból: ez jött először szembe használtan, igen jó áron. (Egy neq6-ról lecsúsztam, az is jó áron ment). A másik ok, a heq5 mellet a fej tömege kb 7 kg szemben a 6-os verzik 14kg-val. Én ne tervezek 15 20cm-es csõnél nagyobbat, fontosabb a mobilitás . Neq6-Eq6R itt ha jól emlékszem az utóbbi kapott enkodereket, tehát ha kézzel elálítod, akkor is megtartja a beállításokat. Asztrofotóhoz felesleges. A nagy plusz(?) a fogantyú. Biztos jó lehet a sima 6-hoz képest, de sok jelentôsége nem lehet. Mindegyik nehéz. Alt-az eq6 meg pláne felesleges ficsör asztrohoz. Kb ennyi. Nézegettem az ioptron cuccokat is, de az sw-k elterjedtebbek, könnyebb őket tuningolni. Szóval agyaltam az eq5 után az eq6-on, de kicsit riasztott a mérete. Nem akartam kockáztatni azt, hogy inkább nem pakolok ki, mert nehéz. Ha fixen tudsz tekepíteni, akkor viszont ez nem gond.
-
TKL
tag
Pont múltkor nézegettem a komolyabb mechanikákat, és kicsit belezavarodtam én is. Az hogy mi az AZ az stimmt. De hogy igazából mi a különbség a HEQ5, A NEQ5 és ezek pro vagy R változatai között, nekem sem teljesen tiszta, leszámítva hogy más hajtás. Azt hiszem a legújabbak a -R -es mechanikák amik a HEQ PRO-k utódjai, viszont ilyet nem látok 5-ösből csak 6osból. Bár ha egyszer eljutok odáig akkor lehet, hogy inkább egyből EQ6-R GoTo lesz, és egyszer s mindenkorra letudva a mechanika mizéria (persze csak addíg amíg nem akarok majd egy Fornaxot , de ahhoz mondjuk fel is kellene tudni mutatni valamit ). Csak már jutnék odáig ($$).
Létezik valahol egy összehasonlító táblázat ezekről? Már néztem de semmi értékelhetőt nem találtam még.
[ Szerkesztve ]
-
ati3x
Topikgazda
Nem tudom. Kicsit örülök a HEQ5-nek, mert igencsak szemeztem az EQ6-al is. De megnéztem, azért az már nagynak tűnt. Én ki és bepakolok minden alkalommal. Még eléggé mozgatható a cucc. Már kb 10 perc alatt kipakolok, és vissza. az autó bejáratra szoktam kipakolni, felfestettem/megjelöltem a lábak helyét. Igaz ránézek a pólusra, de eddig mindig csak minimálisat kellett állitani. Kb 1 perces meló. De szerintem nyugodtan csinélhatsz neki valami védő dobozt, lényeg, hogy túl sok nedvességet ne kapjon. Az én éllvényom is 2011-es, és szerintem a srác simán garázsban/pincében tárolta. A csavarfelyek kicsit rozsdásak, meg volt benne jópár molytetem, a háromláb és a fej között. Ennek ellenére működik frankón. Egyszer ezt is szétkapom, és átzsírozom. Meg kap egy bordásdzíj hajtást.
-
ati3x
Topikgazda
Van másik!
Írisz köd, első(?) próbálkozás. Azaz az elmult pár napban próbáltam meglőni, de mindig elhúztak a csillagok, HEQ5 ide vagy oda. Sokáig nem értettem, mert a phd2 szerint a vezetés jó volt. A gyanús az volt, hogy minden alkalommal ugyanúgy, ugyanarra húztak el a csillagok. De pl az M33, vagy az andromedánál nem volt gond. Az keydett gyanús lenni, hogy ez az objektum elég közel van a pólushoz. Valaki a facen megemlítette, hogy talán nem párhuzamos a kereső. És valóban! Ez bizony pólus küzelépen gond tud lenni. Szóval megint tanultam!
Ja 15x900s Cam86 gain 30, -15 fokos szenzorral.[ Szerkesztve ]
-
HNSL
újonc
Köszönöm szépen a válaszokat!
-
tvamos
nagyúr
A fiam nyafog, hogy nem jo ez a tavcso, ami neki van. (Es igaza van, tenyleg szar az.) Tudnatok valami gotos olcso dolgot venni, amiben nezelodhetne?
Tudom, ez nem foto, de itt sok okos ember van..."Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
ati3x
Topikgazda
HEQ5. Nem akarod végig(sz)járni azt az utat amit én! Kezdtem alap eq5-el, egytengely, majd goto. Vettem egy 150-es mak-newton, ami súlyban a 200-asnak felel meg. Vagy 3x szétszedtem, tuningoltam, csapágyat cseréltem, beleöntöttem egy csomó pénzt, és nem lett jó. Vettem egy használt heq5-öt feleannyiért mint amit beletoltam az eq5-be(egy uj heq5 is kijött volna belőle). No a heq5- öt kirakom és tesxi a dolgát.
-
HNSL
újonc
Sziasztok!
Asztrofotózásba szeretnék belefogni, főként mélyég objektumok érdekelnek. Kinéztem egy SW 200/1000 newtont. Viszont elég hozzá egy Neq-5 pro Goto, vagy mindenképp kell hozzá egy Heq5 pro? Köszönöm a választ előre is. -
-
TKL
tag
Én meg rohadtul lemaradtam minddennel az utóbbi pár hónapban, de remélem a tél jobb lesz és jó egek is lesznek mert fel kellene venni a tempót és gyakorolni
-
ati3x
Topikgazda
válasz f.lorand #4811 üzenetére
A hűtött kameráról. Én nem s csodát várom, azaz a sokkal kevesebb zajt, meg ilyesmi, hanem a kényelmet. Egy este folyamán pl végig azonos hőmérsékleten lehet a szenzort tartani, még akkor is, ha pl 10-15 ne adj isten 20 fokot változik a környezeti hőmérséklet. Ráadásul jóval egyszerübb csinálni egyfajta dark könyvtárat, azaz nem az értékes derült időből megy el az idő, ami esetemben ha pl 20 perces expokat használok, elég jelentős.
-
ati3x
Topikgazda
Szia!
Én egy szóval sem mondtam, hogy az asztrótálykép egyszerü. és könnyü müfaj. Csak nem érdekel. Söt, bizonyos szempontból nehezebb is. értem ez alatt, hogy találni kell megfelelö helyet, kompozíciót, idö(t)(járás). Szóval még akár nagyobb szívás is tud lenni mint a "sima" asztrófotó..
Lóránd, természetesen igazad van. A linkelt képeid nagyon jók, De azért már ezek is elég profi objektivvel készültek. Amugy meg lehet olcsobban is uszni a dolgot. A srác akitöl vettem, elöször kompletten rakta fel a cuccát, 8000 koronáért, ami olyan 250 ezert forint: HEQ5+SW80/600ED/ QHYII mono guide kamera, flat box, obifütés, SW0.85 flatener reducer... Erösen gondolkodtam rajta, hogy egybe megveszem, de már van egy 80-as sw-m.. Ugyhogz csak a flatenert hoztam el az állvánnyal. Amugy a 80-as sw, pont jó az EQ5-re, lazán viszi... Ugyhogy a jövöben akár 2 távcsövel is tudok párhuzamosan fotózni.
És az is igaz, hogy bizony sokat kell tanulnom.. Viszont, tegnap meglepetésre kiderült az idö, nem számítottam rá, ugyhogy hirtelen felindulásból kipakoltam a cuccot, tesztelésre, mármint ay "új" HEQ5-öt. Vasárnap, már megtartottam a "szoba" próbát, tehát elméletben müködött a cucc. csekkoltam a pólustávcsö párhuzamosítást, emit sikerült nagyon pontosan belöni. (pl az eq5nél sosem tudtam teljesen beállítani, mert mindig ütött valamerre.). Sz´val kipakoltam, beálltam pólusra a pólustávcsövel, majd drift align.. Fél perc után 20 pixel alat volt mindkét irányban a hiba. No ez is sokkal több szívás volt az EQ5-el.. Már itt érestem, hogy megérte. De következett az "extrém" teszt, legyen mondjuk a fátyol köd.. És ne aprózzuk 1200s expo. Sikerült is 4 db képet löni "csak úgy" felhösödés elött. A vezetés végig rendben volt, az RMS 0.5"-alatt volt. (nagyon nagyon ritkán beszúrt 1.5"-re de pillanatok alatt visszahozta). Csak "gyorsba" fel is dolgoztam: itt az eredmény.. én személy szerint nagyon elégedett vagyok vele, pláne úgy, hogy abszolút nem készültem rá..
-
f.lorand
Topikgazda
Egyébként persze, igazatok van, a mélyég fotózás tényleg elég terület. De szerintem nem a könnyűség - nehézség a kérdés, hanem hogy kit melyik téma vonzza igazán, nem? Az asztrotájképekben én tudok gyönyörködni, de képalkotás oldalról engem mindig a mélyég vonzott. De tudok sokakról, akik meg pont fordítva vannak. Az a jó, hogy elég nagy témakör ez, hogy ki-ki megtalálja a saját útját benne.
-
f.lorand
Topikgazda
Értelek, nem is neked írtam, hanem ati3x-nek és amúgy általában is, mert mindig nagy veszélnyek tartom, ha a technikában túlságosan bízunk Persze neki is van igazsága, nem is kevés. Csak látni kell, hogy nem a felszerelés a lényeg (azzal max mélyebbre látunk), de a belépő szintű cuccal is lehet akár világszínvonalú képeket is csinálni.
[ Szerkesztve ]
-
-
f.lorand
Topikgazda
Egyrészt én arra a kérdésre válaszoltam, hogy a fotográfiámban levő fejlődés a felszerelésnek, vagy a gyakorlatnak köszönhető -e. Nálam mindenképp az utóbbi. A kezdő felszerelésem (leszámítva az EQ5-öt) bőven elég lenne profi képek készítésére ma is (150/750, átalakított DSLR).
Hogy lehet -e mélyeget fotózni távcső és vezetés nélkül (azaz költséghatékonyan) kis mechanikával? Igen lehet, ugyanolyan magas színvonalon, mint távcsővel, drága cuccokkal. Ezek a képeim mind csak egy olcsó átalakított DSLR-el és a hozzá való obival készültek. Tehát no távcső. Az átfogás itt kicsi, de fantasztikus, magas színvonalú mélyég fotókat lehet nagyobb átfogásban készíteni.
https://fenyeslorand.hu/tejut-bolygokkal/
https://fenyeslorand.hu/ustokos-a-goncolszekerben/
https://fenyeslorand.hu/a-del-keresztjetol-a-carina-kodig/
https://fenyeslorand.hu/skorpio/
https://fenyeslorand.hu/a-kentaur-parosa/
Ebből a sorból csak az utolsó kettő nem Star Adventurer, de épp lehetne is valami kicsi mechanika. Mondjuk egy EQ5. Teljesen mindegy. Ami ezekhez a képekhez kell: egy átalakított egyszerű DSLR (használtan 80e Ft körül szokott lenni, egy jobb objektív (100e körül), egy egyszerűbb követőmechanika (100-150e kategória), esetleg vezetés (notebook + 50e Ft kamera). Azért ez együtt 320e Ft, ami egyáltalán nem égbekiáltó.
Ebből 3 nemzetközi elismerést kapott kép. Tehát nem gondolom, hogy a drága cuccon múlna.
ati3x: figyelem a munkáid, szépen fejlődsz, de még sok minden megtanulható. Nálad egyedül az EQ5 volt a nehézkes, az valóban nem alkalmas nagyobb távcsövek mozgatására. De figyelve téged, még rengeteg tanulnivaló áll előtted, sokkal több képfeldolgozás tartalékod van szerintem, mint hiszed. A kameráról: a hűtött kamerát ugyanúgy kell darkolni. Én a hűtött kameránál is készítek ugyanannyit, mint anno DSLR-nél. Tehát nem jó, amit írsz. Egyébként pedig tudom, nagyon sokan sokat várnak a hűtött CCD-ktől, de pont a korrekciós képek miatt az átalakított DSLR nagyon is jó megoldás. Szerintem csak kifejezetten komoly feldolgozás tudásnál van igazán különbség. Nem véletlen sokan, akik DSLR-el dolgoztunk hosszú éveken át voltunk eredményesek a nemzetközi mezőnyben is a kamerák mellett. Iván, Francsics Laci, Klacsány Imi, PoTi, Gatoth, Papp András, én is, de sorolhatnám sokáig. Nem a technika a lényeg, hanem a megszerzett tudás. A technika ennek csak alátámasztója.
[ Szerkesztve ]
-
Matska
senior tag
Engem épp ezért nem hoz lázba a mélyég fotózás. Tejúthoz elég egy 50.000-es gép egy 100.000-es uwa nagy fényerővel meg egy teszkós állvány, és szép eredményeket lehet elérni.
Itt inkább a változatos előtéren van a hangsúly, ami sok utánajárást igényel.
Persze itt is bele lehet önteni százezreket, milliókat a felszerelésbe, mint minden hobbinál
-
ati3x
Topikgazda
válasz f.lorand #4808 üzenetére
Loránd, egy kicsit vitatkoznék veled. Említetted a star adventurert. Ez még oké is. De pl engem az asztrótájkép nem érdekel. Inkább a mélyég objektumok. És bizony itt a technika már azért eléggé "játszik". Saját példám, okulásul a többieknek. Vettem egy SW80 ED-t, no ezzel semmi gondom nem volt, optikailag nagyon jó. Kezdésnek alá egy eq5-öt, mindenféle vezérlés nélkül. Majd jött, hogy akkor fotózunk! Elsö körben, egy egytengelyes vezérlés. Sikerült max 60 másodperces expókat löni. Elégedett voltam az eredménnyel, de ugye ezzel csak a fényesebb objektumok jönnek, úgy-ahogy. Továbblépés: GOTO. Vettem is egy ukrán vezérlést, bordásszíj hajtással, 2/3 árban mint ay SW original szett. Ez is flottul müködik.. Közben kaptam egy EOS500d-t, amiböl kidobtam a szüröt. Megvettem hozzá az BackyardEOS-t, ami szintén nagy elörelépés volt. Ez eddig még okés is. Kb tokkal vonóval olyan 350 Ezer körül volt.. De elindult a hangya, hogy kéne egy nagyobb távcsö, de még viszonylag hordozható. elsö körben 150/750-es newtonban gondolkodtam, de megmondom öszintén, nem vagyok oda a diffrakciós tüskékért... Ráadásul ez eggyel több dolog amivel szívni lehet. Itt jött képbe a 152/731-es Mak newton. Szerencsére használtan sikerült lecsapnom egyre... Amitöl kicsit tartottam, hogy 7kg, azaz 2kg-al nehezebb. De még mindig könnyebb mint egz 200-as, ami még szerintem se való EQ5re. No majd szépen feltuningolom, gondoltam, és nem lesz gond.. Persze sok helyen olvastam hogy az EQ5 nem igazán jó asztrofotóra. Szóval szétszedtem, átzsíroztam, beállítottam. Az ED80-al is érzhetöen javult a követés.. Viszont a maknewtonnal elég sok szívás volt, csinálhattam bármit, 2-3 szétszedtem, csapágyakat cseréltem, teflon távtartókat raktam be de nem segített.. Ha nagyjából összeszámolom, kb olyan 300 Ezer forintot beleszortam az EQ5-be, ´s akkor az idöt még nem is számolom. Meg úgy 8-10 éjszakám elment a tesztelés-nemjó ciklusra. (ez kb az itteni "szezon" fele). Szóval eléggé letörte a lelkesedésem. Viszont felindultságomban vettem egy HEQ5-öt használtan. Ami durva volt, hogy árban kb fele, mint amit beletoltam az EQ5-be. Minöségben sokkal jobb, és sokkal robbusztusabb. (persze csak a hétvégén lett meg, nálam csillagos eget még nem látott) De Belém hasított a "MIÈRT NEM EZZEL KEZDTEM" érzés. Szóval, egy tanács: aki komolyabban akar foglalkozni mélyég fotózással, az az álványon ne spóroljon. HEQ5 a minimum!! ès bizony ez vastagon technikai kérdés... A másik, ami jó tud lenni, az bizony egy hütött kamera, igen, ez igaz elég "extra", ellenben rengeteg idöt meg lehet spórolni, gondolok itt a darkolásra. Ráadásul ha ez a kamera CCD, akkor pedig elég 1-2 dark fotó egy fotó sorozathoz, az is inkább a hotpixel szüréshez.. Szóval én nagyjából itt tartok most. Ez a szívás az EQ5-el, kimaradhatott volna az életemböl!
[ Szerkesztve ]
-
f.lorand
Topikgazda
A technika sokkal kevesebbet számít, mint sokan gondolják. Csak a legrgyszerűbb arra fogni. Ha van egy átalakított dslr és egy alap követő mechanika (pl egy olcsó Star Adventurer), azzal könnyedén lehet top színvonalú képeket csinálni. És annál pl az első felszerelésem jobb volt.
-
ati3x
Topikgazda
válasz f.lorand #4802 üzenetére
Még nem fotóztam ezt a témát, de mostanában több jó képet találtam róla. Ha az idő engedi, akkor megpróbálom. Ugyanis tegnap sikerült vennem egy felhö és esőcsináló gépet. Ami kívűlről úgy néz ki mint egy heq5 állvány. Nem viccelek, 600 kilométert vezettem, majdnem stockholmig el kellett érte menni. Egész uton verőfény (sőt előző este csináltunk járdacsillagászatot egy helyi sráccal) bitang jó ég mellett. Amint bedobtam a cuccot a csomitartóba, és jöttem haza, egyre csak gyűltek a felhők. Itthon pedig szakadt az eső! Mondjuk nagyon megérte, mert az állvány, meg egy sw 0.85x-ös korrektort sikerült 6000 sek(cirka190 ezer)venni. Igaz a csavarok kicsit rozsdásak (2011-es), elmondása alapján alig használta. Mondjuk ez igaz lehet, mert amikor leszedtük a fejet a háromlábról, mert csak úgy fért be az én csomagtartomba, vagy 30-40 mummifikálódott molytetemet találtunk. Ennek ellenére müködik, és nemsokára szétszedem, átzsirozom, kap egy bordásszíjhajtást, és ennyi. Nézegettem az eq6 ot is, de a mérete túl nagy, és nem tervezek a 152-es makszutov-newtonnál nagyobb csövet a jövőben.
-
f.lorand
Topikgazda
válasz f.lorand #4801 üzenetére
Egyébként 2010-ben, mikor beleszerettem az általam mégnem ismert asztrofotográfiába és megvettem az első felszerelésem, az egyik első fotó témám ez az Írisz-köd volt. Mennyire büszke voltam erre a képre akkor.
-
f.lorand
Topikgazda
Ebben a kellemes, hidegfrontos őszi időben sikerült szeptemberre a Pickering-háromszög fő projekt után egy másodikat is beszuszakolni. Már nem volt olyan jó az ég nyugodtsága, ellenben az átlátszóság igen: porossága nagyon jól átjön. A teljes méretű képhez és a leíráshoz katt ide.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest